BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 17 von 21 ErsteErste ... 7131415161718192021 LetzteLetzte
Ergebnis 161 bis 170 von 201

Izetbegovic entschuldigt sich für Kriegsopfer 92/95

Erstellt von BosnaHR, 02.11.2010, 19:32 Uhr · 200 Antworten · 11.684 Aufrufe

 1. #161

  Registriert seit
  02.05.2009
  Beiträge
  1.898
  Zitat Zitat von Ravna_Posavina Beitrag anzeigen
  hahahahaha  od ulica do cengica,
  stao mladic do mladica,
  to je vojska brat do brata,
  muslimana i hrvata
  wir hatten nur einen mladic

 2. #162

  Registriert seit
  02.05.2009
  Beiträge
  1.898
  Zitat Zitat von Yunan Beitrag anzeigen
  Wie schön, dass du im Namen der serbischen Regierung bekannt gibst, dass diese unterzeichnete Erklärung des serbischen Parlamentes zum Massaker von Srebrenica nur heiße Luft war. Die Meldung muss gleich raus an die DPA.

  Frag mich nicht wieso, aber ich zumindest habe das Gefühl, dass diese Entschuldigung von Herzen kommt. Mir ist Bakir sehr sympathisch, er hat ein gutes, friedliches Erscheinungsbild.
  Macht dir so viel Liebe in einer Person auf einmal Angst? Gefällt es dir etwa mehr, sich gegenseitig aus den feindlichen, politischen Schützengräben zu beäugen und keinen Fingerbreit auf den Gegner zuzugehen?

  ich bin österreicher

  aber is ja scheiss egal

 3. #163
  Avatar von BosnaHR

  Registriert seit
  28.12.2008
  Beiträge
  9.941
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Da sieht man das du keine Ahnung hast, die kroaten haben schon vor dem Krieg in diesem Stadtteil gelebt, und diese Stadt sollte zur Herceg-Bosna gehören nach HVO Plänen, du musst wissen das euer Plan die Stadt sowie Bugojno nachdem ihr es von Serben gesäubert habt ein zu nehmen Gott sei Dank daneben ging.

  Angreifer sehen anders aus:

  vielleicht habe ich mich falsch ausgedrückt , wir haben unser stadteil geschafft zu beschützen vor euch.


  das hier beschreibt es sehr gut wenn ihr euch alle nach wikipedia beruft:

  Postrojbe Armije BiH pokušavaju zauzeti komunikaciju Bugojno-Uskoplje-Prozor-Rama-Jablanica da bi došli do Mostara i onda krenuli na jug, prema Neumu. Jači sukob između Armije BiH i HVO-a izbio je 23. listopada 1992. godine. Tada je bilo dosta mrtvih vojnika na obje strane. Sve veće napetosti dovode do pravog ratnog okršaja u noći 10. i 11. siječnja 1993. godine. Obje vojske pale kuće i gospodarske objekte, zarobljuju vojnike i odvode civile drugog naroda. Bošnjačka vojska nemilice granatira hrvatski dio grada, a hrvatska strana uzvraća. Grad gori, borbe bijesne. U tom sukobu vojnici Armije BiH počinili su ratni zločin nad 13 hrvatskih civila i 8 zarobljenih vojnika HVO-a.
  Dana 5. veljače 1993. godine izgorio je Dom sv. Ante Padovanskog, a mučki je ubijeno pet mladih hrvatskih vojnika.
  Do žestokog sukoba između HVO-a i Armije BiH u Uskoplju došlo je 4. i 5. srpnja 1993. godine, kada su spaljena hrvatska sela Rostovo i Sebešić, a potom su se od Hrvata počela čistiti sela Milići, Ponir, Krupa, Bistrica, Batuša i Pajić Polje. Svi Hrvati iz navedenih sela su protjerani, a neki su i ubijeni. Sva imovina Hrvata je popljačkana ili je spaljenja.

  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Jebiga hätte man nicht versucht Mittelbosnien zur Herceg-Bosna zu machen und uns das Messer in den Rücken gerammt wäre das soweit nicht gekommen, Stichwort Lasva Tal, Vitez ect.
  hier sogar ein bericht aus der bh dani


  Iako i dalje nije dostupan prijevod presude Haškog tribunala protiv Envera Hadžihasanovića ni na engleskom, niti na nekom od ovdašnjih jezika, sve više je dokaza koji će imati važan uticaj na istrage o masovnim zločinima koje su tokom rata u srednjoj Bosni počinili pripadnici i saborci Armije BiH nad Hrvatima i Srbima na ovom području. Dani nastavljaju svoju istragu: u ovom broju donosimo nova otkrića o tome kako je počeo rat u srednjoj Bosni i ko je sve znao za 26 nestalih Hrvata u Bugojnu za kojima se još traga

  U jednom od ključnih novih dokumenata, koji su dostupni magazinu Dani, od 19. januara 1993., naređeno je razmještanje jedinica i gotovost za upotrebu dijelova Sedme muslimanske brigade. U uvodu naredbe se kaže da je naređenje izdato "na osnovu naređenja komandanta 3. korpusa strogo povjerljivo broj 02/33-176 od 19. januara 1993. godine u vezi složene vojno-političke situacije i naraslih tenzija i zategnutih odnosa između postrojbi HVO i jedinica Armije BiH".

  Navodi se da su takvi odnosi između ranijih saveznika "izazvani pokretima i drugim borbenim radnjama i postupcima sa vjerovatnim ciljem ostvarivanja vojno-političke dominacije na teritoriji takozvane Herceg-Bosne". Stoga se ovom naredbom sve jedinice "Sedme muslimanske brigade dovode u stanje pune borbene gotovosti za intervenciju i izvršavanje zadataka shodno dosadašnjim naređenjima s ciljem energičnog i odlučnog suprotstavljanja i razbijanja postrojbi HVO-a u slučaju njihovog oružanog napada na naše snage".

  Najava sukoba Naredbom je izdvojena jedna četa iz sastava 2. muslimanskog bataljona pretpočinjena Opštinskom štabu Zenica i dat joj je zadatak da zauzme liniju od Lašvanske petlje do Ovnaka, kako bi spriječila pokrete HVO-a na dva moguća pravca kojima se preko Lašvanske petlje i Vjetrenica može stići do Zenice. Dio Sedme muslimanske iz sastava 1. bataljona u Travniku pretpočinjen je Opštinskom štabu u Travniku i dati su mu zadaci na području Busovača, odnosno području Ravnog Rostova između Gornjeg Vakufa, Bugojna i Novog Travnika. Bila je to januarska najava tragičnog proljetnog sukoba u srednjoj Bosni.

  Već sutradan, 20. januara 1993., Enver Hadžihasanović je poslao poruku u Bugojno, tražeći od Komande Štaba odbrane i 307. brigade da obrati pažnju na "obavljanje dobijenih zadataka u zoni odgovornosti". "Nemojte se baviti poslovima koji nisu u vašem domenu. Izvještaje pišite tako da odražavaju borbenu situaciju, a ne da budu političke lekcije", poručio je Hadžihasanović i napisao: "Za sukobe u svim gradovima HZ Herceg-Bosne je preuranjeno, mada je i ta opcija predviđena."

  U depeši je tražio od Štaba u Bugojnu da učini sve kako bi pomogli Vakufu. No, domaćoj javnosti i dalje ostaju nepoznati razlozi koji su motivirali generala Hadžihasanovića da u januaru 1993. godine napiše kako je preuranjeno za sukobe u svim gradovima HZ-a HB-a. Takva tvrdnja iz jedne generalove depeše je šokantna, jer se do sada vjerovalo da su sukobe između HVO-a i Armije BiH počele jedinice HVO-a u aprilu 1993. godine, kako bi nametnule na terenu rješenja iz Vance-Ovenovog plana.

  Ali, problemi su nastali nakon što su upravo na ovim područjima, na kojima su u januaru 1993. razmješteni dijelovi Sedme muslimanske brigade, od Lašvanske petlje do Ravnog Rostova, počinjeni zločini nad zarobljenim pripadnicima HVO-a i civilima.

  Tako je u sažetku presude konstatovalo i Vijeće Haškog suda, opisujući zločin u Dusini: "Uslijed oružanog sukoba između HVO-a i ABiH u srednjoj Bosni početkom 1993. godine, 2. bataljon 7. brigade učestvovao je ujutro 26. januara 1993. u borbama u Dusini u dolini Lašve. Oko 5 ili 6 sati ujutro 7. brigada zauzela je selo Dusinu i zarobila civilno hrvatsko stanovništvo, kao i nekoliko pripadnika HVO-a. No, u zaseoku Brdo, koji se nalazi u blizini Dusine, jedna grupa vojnika HVO-a, kojom je komandovao Zvonko Rajić, nastavila je napadima 7. brigade pružati otpor. Kako bi ih prisilili na predaju, vojnici 7. brigade zaprijetili su da će pobiti zarobljene civile. Zbog tih prijetnji jedinica Zvonka Rajića se predala. Na osnovu dokaza u spisu, Zvonko Rajić je pokušao pobjeći, što je izazvalo otvaranje vatre od strane pripadnika 7. brigade. Jedan od vojnika 7. brigade izvukao je svoj automatski pištolj i hladno je s više hitaca ubio Zvonka Rajića koji ga je ranjen preklinjao. U isto vrijeme, 7. brigada je držala oko 45 zarobljenika u jednoj kući u Dusini. Jedan svjedok je ispričao kako je Vehid Subotić, pripadnik 7. brigade, naredio da se pogube šestorica od tih zarobljenika. Tog dana su u Dusini rafalnim hicima pogubljena petorica zarobljenih pripadnika HVO-a i jedan srpski civil. Vijeće stoga zaključuje da su Zvonko Rajić, kao i petorica drugih pripadnika HVO-a i jedan srpski civil, koji nisu aktivno sudjelovali u borbama, pogubljeni 26. januara 1993. u Dusini od strane pripadnika 7. brigade. Žrtve su Zvonko Rajić, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš i Vojislav Stanišić."

  Nestalih 26 Iako istraga u Zenici o ovom zločinu traje od 1993. godine, samo jedno lice je bilo optuženo zbog odvođenja civila u "živi štit", ali je i ono oslobođeno. Sličan su neuspjeh i lokalne istrage o okolnostima u kojima je nestalo 26 bugojanskih Hrvata.

  Tokom haškog suđenja, objavljeni su dokumenti koji pokazuju da je Hadžihasanović tražio prebacivanje 23 zarobljena bojovnika HVO-a u Kazneno-popravni dom u Zenici: "Potrebno je ona 23 bojovnika koja su počinila teža djela prebaciti kod mene u Zenicu, pa ću se ja tada natezati sa UNPROFOR-om, Evropskim posmatračima i Međunarodnim crvenim križom oko njihovog puštanja", pisalo je u poruci koju je Hadžihasnaović uputio Komandi Operativne grupe Zapad u Bugojnu 19. septembra 1993. godine.

  "Ponovo vam skrećemo pažnju da prebacite u KPD Zenica ona 23 bojovnika o kojima ste pisali da su počinili velika zlodjela", stajalo je u poruci za Komandu OG Zapad od 7. oktobra 1993. godine. U javnosti je slučaj tokom suđenja Hažihasanoviću i Kuburi postao poznat po jednom svjedoku koji se pojavio u ljeto i jesen 2002. godine, tvrdeći da ima dokaze o tome ko je naredio i izvršio likvidaciju nestalih bugojanskih Hrvata. Njegovo ime je Enes Sijamija.

  Danas niko sa sigurnošću ne zna gdje se nalazi navodni svjedok, niti je bilo ko spreman da razjasni da li je riječ o svjedoku ili mogućem saučesniku. U vrijeme kad je objavljeno njegovo svjedočenje bio je sagovornik policije, tužilaca, haških istražitelja i naravno - novinara. Objavljena su brojna Sijamijina svjedočenja, ali niko nije ni primijetio da nikakvog rezultata od tih svjedočenja nije ni bilo. Nekome je bilo potrebno skretanje pažnje sa vojnih na civilne srukture vlasti i to je postignuto upravo "slučajem Sijamija".

  Ključna ličnost koja je tokom i "slučaja 26 nestalih bugojanskih Hrvata" i "slučaja Sijamija" prozivana u javnosti bila je ratni gradonačelnik Bugojna Dževad Mlaćo. Iako javnost i dalje ne zna sudbinu 21 nestalog Hrvata iz Bugojna, presudom u slučaju Hadžihasanović po prvi put se fokus vraća sa civilnih na vojne strukture u Bugojnu.

  U sažetku presude se kaže da je "odbrana optuženog Hadžihasanovića tvrdila da je umiješanost Ratnog predsjedništva Bugojna u rad zatočeničkih objekata uspostavljenih u Bugojnu imala za posljedicu uticaj na komandovanje Envera Hadžihasanovića Operativnom grupom Zapad i 307. brigadom. Pretresno vijeće primjećuje da je 3. korpus de facto bio instanca nadležna da odlučuje o zarobljavanju, pritvaranju i premještaju zarobljenika u zatočeničke centre uspostavljene u Bugojnu. Iako je postojala koordinacija između civilnih i vojnih vlasti u svrhu regulisanja izvjesnih aspekata njihovog rada, mišljenje Pretresnog vijeća je da je odgovornost za zarobljenike bila u potpunosti na 3. korpusu."

  Dakle, nakon svih lokalnih i međunarodnih istraga koje su od 1993. godine vođene na području srednje Bosne, još nije poznato ni ko je izvršio niti ko je kao zapovjednik odgovoran za zločine počinjene nad Hrvatima i Srbima. Upravo je pitanje nerazjašnjenih zločina ključna prepreka uspostavljanju zajedničke strukture vlasti koja bi mogla da prevaziđe i dalje duboke međunacionalne podjele na ovom području. Stvarna obnova društva i izgradnja državnih struktura Bosne i Hercegovine ovisi upravo od načina na koji će u lokalnim sudnicama biti procesuirani ratni zločini koji su tek opisivani u haškim presudama, poput ove presude Hadžihasanoviću i Kuburi.

  Quelle: BH DANI
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Ej Kollege bist du dir bewusst wer in diesem Video gewisse Aussagen macht also welche Personen ?/QUOTE]

  Nachdem man schön einen Plan ausgearbeitet hat um Mittelbosnien an eure ach so tolle Herceg-Niemals an zu schliessen.
  ändert nichts an den oben genannten tasachen kollege. ihr hattet versucht
  ein bosniakisches besherschtes Zentral Bosnien zu schaffen bis Mostar und ins NeretvaTal . Hier Seite 428 -> Der Jugoslawien-Krieg: Handbuch zu ... - Google Bücher

 4. #164
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  Danke für dein Video BosnaHR, aber der Reporter zeigt brennende Muslimische Häuser und tut so als ob es Kroatische waren, woher ich das weiss, ich bin in dem Dorf Batusa geboren das liegt ganz nah neben dem Kroatischen Stadtteil Uskoplje von wo aus wir täglich mit Granaten beschossen wurden aus dem nichts plötzlich.

  Aber ich nehme es dir nicht übel das du das nicht weisst.

  Und zu dem anderen werde ich dir später Antworten.

 5. #165
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.651
  Ps, unsere Soldaten standen neben der Kirche und haben sie nicht zerstört, das was du siehst in dem Video sind nur Einschusslöcher durch gefechte, aber soll ich dir Bilder posten von den Moscheen die ihr gezielt beschossen und zerstört habt ?

 6. #166
  Avatar von BosnaHR

  Registriert seit
  28.12.2008
  Beiträge
  9.941
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Danke für dein Video BosnaHR, aber der Reporter zeigt brennende Muslimische Häuser und tut so als ob es Kroatische waren, woher ich das weiss, ich bin in dem Dorf Batusa geboren das liegt ganz nah neben dem Kroatischen Stadtteil Uskoplje von wo aus wir täglich mit Granaten beschossen wurden aus dem nichts plötzlich.

  Aber ich nehme es dir nicht übel das du das nicht weisst.

  Und zu dem anderen werde ich dir später Antworten.
  Und die Kirche wurde selbst beschossen oder ?
  Aber da oben in dem Text steht es auch, die HVO hat sich danach gewährt
  "Do žestokog sukoba između HVO
  HVO
  -a i Armije BiH
  Armija_Republike_Bosne_i_Hercegovine
  u Uskoplju došlo je 4. i 5. srpnja 1993. godine, kada su spaljena hrvatska sela Rostovo i Sebešić, a potom su se od Hrvata počela čistiti sela Milići, Ponir, Krupa, Bistrica, Batuša i Pajić Polje."

 7. #167
  Apache
  jetzt habe ich eine dumme frage an euch.
  in diesem thread geht es doch eigentlich um:
  Izetbegovic entschuldigt sich für Kriegsopfer 92/95

  oder geht es doch um schuld zuweisungen
  ist doch eigentlich das gegenteil

 8. #168
  Avatar von BosnaHR

  Registriert seit
  28.12.2008
  Beiträge
  9.941
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Ps, unsere Soldaten standen neben der Kirche und haben sie nicht zerstört, das was du siehst in dem Video sind nur Einschusslöcher durch gefechte, aber soll ich dir Bilder posten von den Moscheen die ihr gezielt beschossen und zerstört habt ?
  Dann zeig doch deine Quellen auf? Die brennenden Moscheen holen unsere toten Leute auch nicht wieder.
  Ihr wart nicht so unschuldig wie du denkst Dzeko.

 9. #169
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.852
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Ps, unsere Soldaten standen neben der Kirche und haben sie nicht zerstört, das was du siehst in dem Video sind nur Einschusslöcher durch gefechte, aber soll ich dir Bilder posten von den Moscheen die ihr gezielt beschossen und zerstört habt ?
  aj ne seri! Als ob die einen besser als die anderen gewesen wären!

  Was willst du uns als nächstes erzählen? Das euere Soldaten mit Platzpatronen geschossen haben?

  Ich kann dich gut leiden, aber manchmal bist du echt sowas von verblendet....
  Der scheiss Krieg ist Gott sei Dank vorbei, wieso immer wieder aufwärmen?

 10. #170
  Avatar von BosnaHR

  Registriert seit
  28.12.2008
  Beiträge
  9.941
  Warum fixierst du dich eig. so sehr auf deine Stadt? Aber nur weil du angebliche deine Verwandte gefragt hast muss ja natürlich alles stimmen

Ähnliche Themen

 1. Josipovic entschuldigt sich bei BiH
  Von Climber im Forum Politik
  Antworten: 88
  Letzter Beitrag: 16.05.2010, 01:29
 2. EKO entschuldigt sich bei albanern
  Von Syndikata im Forum Musik
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 27.11.2007, 16:11
 3. Blocher entschuldigt sich..
  Von Kusho06 im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 30.03.2006, 20:26
 4. Republika Srpska entschuldigt sich!
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 19.12.2004, 14:34
 5. tadic entschuldigt sich an Bosniern!
  Von MIC SOKOLI im Forum Politik
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 07.12.2004, 18:44