BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Jedinica

Erstellt von dusan damnjanovic, 03.06.2010, 02:16 Uhr · 1 Antwort · 750 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  01.06.2010
  Beiträge
  52

  Jedinica

  http://www.yo"BERETKE" U IRAČKOM KOTLU

  • Nekadašnji pripadnici JSO-a čuvaju značajne ličnosti i naftna polja u Iraku za platu od 8.000 dolara mesečno • Plaćeničke agencije unosan biznis


  Donedavno su to radili pripadnici američke i britanske vojske, ali su zbog situacije da im marinci otkazuju poslušnost i prelaze u plaćenije, privatne firme za obezbeđenje, Amerikanci doneli poseban zakon koji sprečava napuštanje vojske u toj situaciji.
  Kako za "Vesti" tvrde pripadnici Protivterorističke jedinice Žandarmerije MUP-a Srbije, koju čine uglavnom nekadašnji komandosi rasformirane Jedinice za specijalne operacije, u Irak je do sada otišlo nekoliko grupa srpskih specijalaca, motivisanih, pre svega, izuzetnim zaradama.
  - Otišle se one kolege koje su i ranije bile životno zainteresovane da unovče svoje bogato ratno iskustvo u regionima gde se to dobro plaća. Sve do hapšenja pukovnika Brankovića u Sofiji, po Interpolovoj optužbi za ratne zločine, većina je bila spremna da pođe sa bivšim komandantom Žandarmerije Goranom Radosavljevićem Gurijem u Dubai, u Ujedinjene Arapske Emirate. Posle privođenja pukovnika Čedomira Brankovića mnogi su bili uplašeni, da i njih odmah po prelasku granice čekaju lisice i aktiviranje poternica. Zbog toga su svi poslovi oko prebacivanja naših ljudi privremeno stali - objašnjava sagovornik "Vesti".

  Sarajevska veza

  Na pitanje "Vesti" odakle "sarajevska veza" u čitavoj priči, naš sagovornik kaže da je u pitanju "treća ruka".
  - Kompletan prostor privatnog obezbeđenja u Iraku pokrivaju tri velike kompanije - dve britanske i jedna američka i nemoguće im je uzeti ugovor. Radi se za platu od 13.000 dolara, a ne za osam hiljada, ali svoj deo "kolača" uzinaju, kako ih mi zovemo "podizvođači", a to su uglavnom firme iz Istočne Evrope koje kontrolišu bivši agenti i obaveštajci.  Zainteresovanost mnogih krugova na Zapadu za bivše JSO-ovce, međutim, nije jenjavala.
  - Većina je bila nezadovoljna statusom u Žandarmeriji, tako da niko nije ni krio da traži povoljne angažmane na Zapadu. Uspostavljeni su kontakti sa mnogim plaćeničkim agencijama, ali i u tom biznisu vlada pravo šarenilo. Ima ozbiljnih i odgovornih agencija koje pružaju razumne uslove, ali ima i rizičnih firmi, koje prave klasične "plaćeničke vojske" i angažuju "pse rata" na najkrvavijim stratištima u Iraku - objašnjava naš izvor.
  On dodaje da u Iraku nema tridesetak Srba, kako agencije navode, već više od stotinu i čine ih borci iz različitih specijalnih formacija iz Krajine, Srpske, Srbije...

  "Navlače mržnju na Srbiju"

  Ne podržavaju, međutim, sve "crvene beretke" odlazak svoje "ratne braće" u Irak. Mnogi osuđuju angažovanje u službi okupacionih snaga.
  - Svaki Srbin koji za pare odlazi u inostranstvo da se bori za nekog pojedinca ili grupu hteo to ili ne, postaje pas rata. Čuvanje objekata i lica je vid obezbeđenja i zaštite, odnosno oblik borbenog dejstva. Takav Srbin koji odlazi u novi rat može navući mržnju tamošnjeg stanovništva na državu Srbiju kao teritoriju i na građane Srbije bez obzira gde se nalazili. Nama to nije potrebno. Svaki građanin u Srbiji mora jasno i glasno osuditi odlazak bilo kojeg građanina Srbije da se za pare bori za pojedinca i grupu izvan svoje otadžbine. Srbiji i Srbima valjda je dosta ratovanja. Pojedinci, bez obzira u kakvom svojstvu odlaze za šaku dolara u inostranstvo u tamošnji oružani sukob, nanose golemu štetu Srbiji. NJihov odlazak ne može se pravdati nikakvim socijalnim i sličnim razlozima - obrazlaže svoj stav jedan od bivših pripadnika JSO-a.
  Vodeće svetske agencije prenele su vesti o nekadašnjim srpskim "crvenim beretkama" koje, za potrebe američkih okupacionih vlasti, čuvaju značajne ličnosti i naftna polja u Iraku. Agencija UPI prenosi vesti da trideset momaka iz Srbije, uglavnom bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije i nekadašnjih članova Specijalne antiterorističke jedinice, već nekoliko meseci u Iraku obezbeđuje objekte i ljude, za platu od 8.000 dolara mesečno.
  Navodi se da se regrutacija obavlja preko "jedne sarajevske agencije za obezbeđenje, koja ih angažuje preko čoveka u Beogradu, bivšeg oficira Specijalne antiterorističke jedinice i radnika Državne bezbednosti Srbije."
  Bivši specijalci u Srbiji u Iraku obezbeđuju uglavnom naftna polja, neke Vladine zgrade, objekte stranih predstavništava i stručnjake raznih firmi, pre svega inženjere iz Nemačke i Velike Britanije.  Kurze Übersetzung:
  Mitglieder der ehemeligen Serbischen Spezialeinheit JSO deren kommandant Milorad Ulemek war.
  Wurden im Iraq angasiert um Ölfelder und Wichtige Personen zu schützen die Männer bekommen einen Sold von 8.000$ pro Monat.
  __________________

  utube.com/watch?v=mt4XUFPPs-w

 2. #2

  Registriert seit
  04.03.2010
  Beiträge
  18.841
  Milorad Ulemek aka Legija 8000 nich übel

Ähnliche Themen

 1. BiH u 8 teritorijalnih jedinica !?
  Von Subasic im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 36
  Letzter Beitrag: 23.10.2009, 18:26
 2. BiH u 8 teritorijalnih jedinica !?
  Von Subasic im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 23.10.2009, 16:24
 3. Srpska kao federalna jedinica
  Von Gast829627 im Forum Politik
  Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 17.08.2007, 12:42
 4. Jedinica za specijalne Operacije (JSO)
  Von im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 65
  Letzter Beitrag: 13.09.2006, 21:50
 5. Specijalna Antiteroristicka Jedinica (SAJ)
  Von im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.10.2005, 16:54