BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 11

Josip Boljkovac: Rat počeo napadom Hrvata na Srbe

Erstellt von Venom1, 12.02.2009, 16:10 Uhr · 10 Antworten · 1.971 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  10.05.2007
  Beiträge
  1.916

  Beitrag Josip Boljkovac: Rat počeo napadom Hrvata na Srbe

  BEČ, 12.02.2009
  Tanjug
  J. Boljkovac: Rat počeo napadom Hrvata na Srbe

  Bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman želeo je po svaku cenu rat, a ono što se događalo u Hrvatskoj bio je građanski rat koji je bio posledica dogovora Slobodana Miloševića i Tuđmana, tvrdi u intervjuu za frankfurtske « Vesti » bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac
  "Kada me je Branimir Glavaš za vreme svedočenja optužio da sam ga gonio zbog rušenja mosta na reci Dravi u Osijeku, s obrazloženjem kako je to uradio da bi se Osijek zaštitio od tenkova JNA, ja sam rekao da je JNA tog momenta bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, deo Jugoslavije. Potom sam obrazlagao ko je tada počeo sa oružanim sukobima u tom delu Slavonije", preneo je Boljkovic ono što su, kako je rakao, prećutali hrvatski mediji.
  "Rekao sam da su napadnuti Srbi i Jugoslavija, a ne Hrvatska. To je deo mog svedočenja o napadu koji su organizovali Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protivtenkovskim oružjem, ambrustima, na Borovo Selo. Kao što su tada napali Srbe u tom selu da bi isprovocirali rat, iz istog razloga su srušili i most u Osijeku", objasnio je Boljkovac.
  "To je bio građanski rat koji je nastao kao posledica dogovora između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine i razmeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja. Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu a Milošević njemu pomogao da se reši Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizovao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine", nastavio je on.
  Na pitanje da li ima opipljiv dokaz o Miloševićevom i Tuđmanovom dogovoru Boljkovac je rekao da će navesti samo samo dva za koja misli da su prilično upečatljiva.
  "Kad je u Osijeku ubijen šef policije Josiph Reihl Kir, odmah sam doneo odluku o hapšenju ubice i onih koji su to ubistvo organizovali, ali sam istog tog trena smenjen. I gledajte sada kako je Franjo Tuđman objasnio tu moju smenu: "Joža, Slobo takođe misli da ti više ne bi smeo biti na čelu MUP-a". Mene je zapravo Tuđman smenio u dogovoru s Miloševićem. Evo vam i drugog dokaza. Kada sam u junu 1991, nešto pre nego što je ubijen Kir, bio na razgovorima u Bačkoj Palanci sa tadašnjim srpskim ministrom unutrašnjih poslova Radmilom Bogdanovićem i Mihaljem Kertesom, Bogdanović mi je rekao: "Šefovi su se dogovorili". Uostalom, šta je kod Miloševića celi rat radio najbliži Tuđmanov suradnik Hrvoje Šarinić? Bio je kod njega najmanje 40 puta", naveo je on.
  Za bivšeg predsednika Hrvatske Franju Tuđmana Boljkovac tvrdi da mu je cilj bio rat po svaku cenu.
  « Rat nije bio nužnost već namera. Po tom njegovom konceptu Srbi su trebali nestati iz Hrvatske", podvukao je on dodajući da je bio protiv rata, što dokazuje da ni jedan Srbin nije bio otpušten iz tadašnje hrvatske policije dok je on bio ministar, pa je zbog toga bio meta hrvatske emigracije koja je želela da ga ubije.
  Za nekadašnjeg predsednika Hrvatske Boljkovac u intervjuu „Vestima" tvrdi da je bio kukavica.
  "Da, bio je, i on i sva ta bulumenta oko njega. I to ću objasniti jednim primerom. Kad su se, još u vreme dok se nije pucalo, a napetost sve više rasla, niški specijalci spustili na zagrebački aerodrom "Pleso", poslao sam tamo svog čoveka da mi dogovori sastanak sa komandantom te jedinice. Proširila se vest da će specijalci JNA nakon "Plesa" zauzeti i TV Zagreb i gradsku toplanu. U dogovoru sa državnim vrhom, otišao sam na taj sastanak i sa njega se vratio jedino uveren da je aerodrom stvarno zauzet. Moji sagovornici mi nisu ništa hteli reći o svojim planovima. Ali, i to je izgleda bilo dovoljno da među onima koji su me tamo poslali, dođe do velike pometnje", rekao je on.
  „To je inače bilo u vreme kada je zarobljen i spušten na taj aerodrom avion pun oružja u kojem je bio hrvatski emigrant Josip Kikaš. Kad sam potom otišao na Becićeve stube, gde je tada bilo sedište HDZ-a, imao sam šta da vidim - okupilo se oko 300 članova familija hrvatskih političara. Svuda koferi, torbe, ranci, saksije sa cvećem... vidim, sprema se bežanija. Čim sam izašao iz automobila sa udaljenosti otprilike 50 metara, obratio mi se prodornim glasom Stipe Mesić: "Jooožaaaaa, jesu li se spustili specijalci? Jeeeessuuuu, odgovorim mu ja. Kad li masa krenu, pravi stampedo... Padaju žene i deca preko torbi, glinene saksije pucaju, a zemlja iz njih i cveće po svuda pršte, drvene saksije sa fikusima se kotrljaju niz Becićeve stube. Jedva nekako zaustavismo te izbezumljene ljude. Dobro da žrtava nije bilo », zaključio je bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.
  Press Online :: Najnovije Vesti iz Srbije i sveta, Politika, Hronika, Komentar dana, Beograd, Republika Srpska, Dzet Set, Sport, Kofer, horoskop, video, slike


  reci bivseg Ministra unutrasnjih poslova Hrvatske Josipa Boljkovca.....

 2. #2

  Registriert seit
  21.09.2007
  Beiträge
  906
  Kako si to mogao napisati pa to je cetnicka propagadna iako je intervju vodjen sa bivsim hrvatskim ministarom unutrasnjih poslova

 3. #3
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  josip boljkovac

  bruka hrvatskoga naroda

  bivsi oficir udba-e i ozna-e koji je ubijao hrvate za vrijeme i poslje drugog svijetskog rata.

  ljudski sljam i jos vise od toga

 4. #4

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Taj rat i sve te price ko je sta poceo i namjerio su jedna velika varka i pune lazi. Samo smatrajte ovaj jednostavni primjer.

  Politicari kazu da je ovaj rat rezultat borbe za nezavisnost.

  A zasto se onda hoce uclanjivati u EU ili u NATO?

  Gdje je tu logika? Znaci ubijas se da bi bio nezavisan a onda se opet uvedes u ovisnost.

  Sa takvim glupostima nas pune, a mi kao budale slusamo i vijerujemo.

  A da, i prije nego sto zaboravim,

  samo pogledajte nekretine koje su nasljiedila dijeca Milosevica, Tudjmana Izetbegovica itd.

 5. #5
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  boljkovac,covjek kojeg je sdss kandidirao za svoje liste za mjesto karlovackog zupana

  boljkovac,covjek koji tvrdi da josipa jovica nisu ubili srbi nego hrvati

  boljkovac, covjek koji je izjavio "mi cemo upotrbiti sva sredstva i oruzje da srbi vise nikada u hrvatskoj nece biti ono sto su bili dok bude nas"


  e moj venome,gdje si tog mrtvaca iskopao?

 6. #6

  Registriert seit
  21.09.2007
  Beiträge
  906
  Neki ljudi necu da svate da tudjman nije pacifista i da nije nista bolje od onog kretena milosevica.
  Jedina razlika je da ja tudjman vise ucinio za tu hrvatsku....prodo je hrvatski narod u bosni da zastiti u hrvatskoj.
  A ovaj "nas" kreten milosevic je samo znao sa svoje licne interese.
  Ipak je posto tudjman stvorac hrvatske a slobo je nas odveo u pakao

 7. #7
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  Zitat Zitat von Cigo Beitrag anzeigen
  boljkovac,covjek kojeg je sdss kandidirao za svoje liste za mjesto karlovackog zupana

  boljkovac,covjek koji tvrdi da josipa jovica nisu ubili srbi nego hrvati

  boljkovac, covjek koji je izjavio "mi cemo upotrbiti sva sredstva i oruzje da srbi vise nikada u hrvatskoj nece biti ono sto su bili dok bude nas"


  e moj venome,gdje si tog mrtvaca iskopao?

  nichts neue,.. vatrena bezieht sich auch immer wieder auf einen moslem,...

  was dieser moslem/ in dem fall kroate/ aber vorher getan und egsagt hat, erwähnen sie nicht.

  typisch serbische goebbels-typen,..

 8. #8
  Pray4Hope
  Also es liest sich eher wie die Abrechnung eines entäuschten Verlierers auf Kosten zweier toter. Aber das die beiden Kooperiert haben, hört man ja nicht zu ersten mal.
  Da wirft sich die Frage auf, warum man den Kroaten heimlich den Abzug organisierte aus der Bosanska Posavina und Milo die Serben in der Krajina auflaufen lies? Zumindest diesen Anschein erweckt es für mich. Oder hat Milo den Aufstand ermuntert um genug für "seine Sache" zu gewinnen?

 9. #9
  Cvrcak
  War zu der erwaehnten Zeit Innenminister!!!!, also hat er sich damit nur selber belastet??? War sowohl in der Zeit nicht bzw. niemals in Osijek , ich glaube der ist senil.

 10. #10
  Cvrcak
  Josip Boljkovac tvrdi da je intervju u kojem tvrdi da je RH kriva za rat izmišljen
  Boljkovac: Mesić nije bježao, Hrvatska nije napala

  Ni jednim njemačkim novinama nisam dao intervju i nikada nisam rekao da je Hrvatska napala Jugoslaviju. To je jednostavno laž – komentar je Josipa Boljkovca na nedavno objavljen tekst u frankfurtskim Vestima, koji su potom prenijele i srpske novine.

  Ipak, Boljkovac ostaje pri tvrdnjama koje je izrekao na svjedočenju Glavašu. – Ostajem pri svojim tvrdnjama o podjeli Bosne, a jasno sam rekao i kako su Šušak, Glavaš i Vukojević oružjem napali Borovo Selo. Time su napali Jugoslaviju jer je država, iako je bila u raspadu, formalno-pravno još postojala.

  U tom napadu stradali su i Hrvati i Srbi, bilo je 12 mrtvih i 21 ranjen. Ne znam je li netko lokaciju Borova Sela poistovjetio s Jugoslavijom, ali ja to nikad nisam rekao niti sam autorizirao takav tekst – oštar je bio Boljkovac. Misterij oko sporna intervjua riješio je Milan Jakšić iz Karlovca, autor teksta.

  Prema njegovim riječima, Boljkovac nije znao da će sporan razgovor biti objavljen u Frankfurtu, a Jakšić mu to nije isticao jer je smatrao kako on zna za koje novine radi.

  Ipak, Jakšić je potvrdio kako Boljkovac nikad nije iznio tezu po kojoj je Hrvatska napala Jugoslaviju.Beogradski je Press, prenoseći razgovor, krivo stavio opremu u tekst, a zatim i krivo interpretirao dijelove teksta na način na koji to Boljkovac nikad nije tvrdio. Točno je kako je spominjao Borovo Selo kao napad na ustavno-pravni poredak, ali ne na način kao što je to u Beogradu, a poslije i na našim internetskim portalima objavljeno.

  Nikad nije rekao ni kako je predsjednik Mesić bio spreman pobjeći kad je čuo da su se specijalci JNA spustili na Pleso. Rekao je da je Mesić na Becićevim stubama, s prozora HDZ-ove zgrade, gdje se okupilo oko 300 ljudi spremnih za bježanje, zvao Boljkovca i pitao ga jesu li se specijalci spustili u zagrebačku zračnu luku – zaključio je Milan Jakšić.


  Boljkovac: Mesi? nije bje?ao, Hrvatska nije napala
  Thread bitte schliessen, weil unwahr!!!

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 182
  Letzter Beitrag: 29.11.2011, 18:38
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 13.11.2009, 23:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 13.11.2009, 22:00
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.05.2009, 16:00
 5. Partizan: ''Zaprepaš?eni napadom''
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.04.2009, 00:30