BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Josipovic: Probleme mit Serbien nähern sich der Klärung

Erstellt von Hercegovac, 28.08.2012, 22:26 Uhr · 2 Antworten · 411 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.011

  Josipovic: Probleme mit Serbien nähern sich der Klärung

  Pitanje granica na Dunavu, nestalih lica, gonjenje ratnih zločinaca i pitanja vlasništva samo su neka od nerešneih pitanja između Srbije i Hrvatske ali prema rečima hrvatskog predsednika rešenja su sve izvesnija


  Između Hrvatske i Srbije postoje mnogi otvoreni problemi, kao što su granica na Dunavu, pitanje nestalih lica, gonjenje ratnih zločinaca i pitanja vlasništva, ali razrešavanje tih pitanja postaje sve jednostavnije, izjavio je danas hrvatski predsednik Ivo Josipović.
  - Kao posledica rata postoje mnogi otvoreni problemi između Hrvatske i Srbije, kao što su granica na Dunavu, pitanje nestalih lica, gonjenje ratnih zločinaca i pitanja vlasništva- rekao je Jospović i naveo da postoji mnogo pitanja koja se moraju razjasniti, ali da to postaje sve jednostavnije.
  - Već smo imali mnoge uspehe, iako smo još daleko od potpunog rešenja – rekao je Josipović za austrijsku novinsku agenciju APA tokom Evropskog foruma u Albahu u Austriji.
  Na pitanje hoće li dolazak Tomislava Nikolića na mesto predsednika Srbije otežati ili olakšati bilateralna pitanja, Josipović je, kako prenose hrvatski mediji, odgovorio da treba pričekati neko vreme.
  - Hrvatska ima veliki interes za razjašnjenje tih pitanja kao i za dobre odnose sa Srbijom, ali znate da je politička istorija predsednika Nikolića za nas pomalo teška, a nakon što je izabran dao je nekoliko izjava koje nisu bile od pomoći. Najvažnije je da sad bude spreman da bude drugačiji političar od onog što je bio u 90-im godinama – rekao je Josipović.
  - Hrvatska će podržati susedne zemlje u njihovom približavanju Evropskoj uniji, a između ostalog daće im na raspolaganje svoja iskustva i tehnička znanja – kazao je Josipović.
  - U našem je strateškom interesu da naši susedi budu u EU i u bezbednosnom i u ekonomskom kontekstu – rekao je hrvatski predsednik.
  Josipović je podsetio da mnogi hrvatski građani imaju rodbinu ili prijatelje u tim zemljama, pre svega u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i da je Hrvatska poklonila Srbiji i BiH prevod evropske pravne tekovine i da je Hrvatski sabor odlučio da Hrvatska neće susedima stvarati prepreke na putu prema EU.
  Ističući da ni s BiH nije još sve rešeno, kao što su granice, Josipović je ocenio da to nisu veliki politički problemi.
  APA podseća na svađu njega i saborskog poslanika Samostalne demokratske srpske stranke i predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca, kao i da je Josipović izjavio da je primio pritužbe mnogih Srba u Hrvatskoj da su Pupovac, SDSS i SNV zauzeli ceo politički i finansijski prostor u Hrvatskoj namenjen Srbima.
  - To sam izgovorio i mislim da svi naši srpski sugrađani moraju imati iste mogućnosti učešća u politici i korištenja svojih ustavnih manjinskih prava – rekao je Josipović.
  On, kako je rekao, ne očekuje zastoj u procesu ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU, i pored spora oko Ljubljanske banke i novca štediša koji ta banka nije vratila.
  Ocenio je i da je raspoloženje prema EU-a u Hrvatskoj dobro, i pored krize evra.
  Na pitanje o pristupu Hrvatske evro zoni, Josipović je podsetio da Hrvatska trenutno ne ispunjava kriterijume za pristup i da će do toga proći još najmanje pet do 10 godina.


  JOSIPOVI?: Problemi sa Srbijom sve su bli?i razre?enju - medio.rs | Internet medij | Najnovije vesti


  Übersetzung :

  Es gibt noch zahlreiche Probleme mit Serbien zu lösen wie z.b einen Grenzkonflikt, verschwundene Personen, Fragen um Eigentum von Privatpersonen und die Suche nach Kriegsverbrechern, jedoch scheinen die Lösungen immer näher zu rücken.
  Man hat bisher eine erfolgreiche Zusammenarbeit zu verzeichnen, auch wenn man noch weit von einer Gesamtlösung entfernt ist.

  Einer seiner Schlüsselaussagen: "Es ist in unserem strategischem Interesse, dass unsere Nachbarn in die EU kommen..."

  Eigener Kommentar:

  Positive und erfreuliche Aussagen von Herrn Josipovic, es scheint vorran zu gehen. Neulich las ich, man wolle Serbien und BiH keine Steine auf dem Weg in die EU legen. ( Nicht wie Slowenien, die Kroaten massiv maltretieren )

 2. #2
  Avatar von WissenMacht

  Registriert seit
  08.08.2012
  Beiträge
  354
  Bosnien werden die auch keine Steine in den Weg legen aber bei Serbien werden die es tun wobei Serbien sich selbst Berge legt.
  Serbien hat ja mit Niloklic einen ungebildeten Idioten an der Spitze.

 3. #3

  Registriert seit
  28.10.2010
  Beiträge
  15.315
  BiH wird sich selber etliche unüberwindbare Steine in den Weg legen.

Ähnliche Themen

 1. Merkel und Erdogan nähern sich kaum an
  Von El Greco im Forum Politik
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 27.04.2016, 13:21
 2. Antworten: 179
  Letzter Beitrag: 04.01.2014, 20:50
 3. USA und Russland nähern sich...
  Von economicos im Forum Politik
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 23.12.2010, 22:00
 4. Josipovic entschuldigt sich bei BiH
  Von Climber im Forum Politik
  Antworten: 88
  Letzter Beitrag: 16.05.2010, 01:29
 5. Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 12.01.2005, 18:16