BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 22 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 211

Jovanović: Gross Serbien war ne Lüge und Propaganda.........

Erstellt von Gast829627, 27.02.2013, 10:07 Uhr · 210 Antworten · 9.351 Aufrufe

 1. #1
  Gast829627

  Daumen hoch Jovanović: Gross Serbien war ne Lüge und Propaganda.........

  Jovanović: Velika Srbija, laž i propaganda

  Na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom bivši ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović negirao da je nasilno ujedinjenje bosanskih Srba sa Srbijom bilo cilj vođstava na Palama i u Beogradu. Projetak Velike Srbije "izmišljen i nametnut Srbiji kao propagandni instrument", istakao Jovanović.
  Bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović negirao je, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da je nasilno ujedinjenje bosanskih Srba sa Srbijom bilo cilj vođstava na Palama i u Beogradu.  Karadžić (67), tadašnji predsednik Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.
  Prema optužnici, ti zločini bili su deo udruženog zločinačkog poduhvata - čiji su protagonisti bili Karadžić i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević. Cilj tog poduhvata bilo je, po tužiocima, trajno i nasilno uklanjanja nesrpskog stanovništva sa teritorija BiH koje bi zatim bile uključene u novu srpsku državu.
  Svedočeći u Karadžićevu odbranu, Jovanović je, međutim, tvrdio da stvaranje Velike Srbije nije bilo cilj optuženog ili Miloševićeve vlasti.
  Projetak Velike Srbije je, kako je rekao svedok, "izmišljen i nametnut Srbiji kao propagandni instrument, jer se, kao je ocenio, na taj način Srbija zadržava u defanzivnom položaju".
  "Činjenica je Srbija nikada nije htela da bude Velika Srbija", istakao je Jovanović, dodajući da je to mogla da ostvari posle Prvog i Drugog svetskog rada, da je htela.

  Na Karadžićevo pitanje da li je kod njega ikada video "aspiraciju kao Velikoj Srbiji", Jovanović je odgovorio: "Želja za nekim priključenjem Srbiji je bila nerealna i nemoguća i nikada to niste iznosili".
  Bosanski Srbi o tome nisu, po svedoku, ni mogli da razmišljaju zbog "situacije na terenu" u kojoj su bili prinuđeni da "spasavaju svoju slobodu i ravnopravnost".
  "Srbija nije imala teritorijalne pretenzije prema bilo kojoj od bivših jugoslovenskih republika, a pogotovo ne prema BiH", posvedočio je Jovanović, dodajući da je za vlasti Srbije bio prihvatljiv "svaki dogovor koji svih konstitutivnih naroda" u BiH.
  "Maksimalan cilj" Karadžića i vođstva bosanskih Srba, po svedoku, bio je "ostanak u zajedničkoj državi", to jest Jugoslaviji, ali "kada su se uslovi pogoršali", oni su, kao "realniji cilj", imali "slobodu i ravnopravnost" u nezavisnoj BiH.
  "Nikada niste izražavali želju da se Republika Srpske odvoji od BiH i priključi Jugoslaviji", rekao je Jovanović, odgovarajući na pitanja optuženog, koji se brani sam.
  Odnos Miloševića i Karadžića, bivši ministar spoljnih poslova SRJ opisao je kao "neku vrstu braka iz nužde", u kojem su partneri bili "potpuni antipodi, politički i ideološki". Jovanović je Karadžića označio kao "liberalnijeg" partnera.
  Jovanović je izjavio i da Karadžić "nije imao nazadan odnos prema Muslimanima". "Vi, Srbi u Bosni, niste izražavali mržnju prema Muslimanima i Hrvatima", rekao je svedok, ponavljajući da su bosanski Srbi jedino tražili "čist odnos", ista prava, "slobodu i ravnopravnost" sa drugim narodima.

  Upitan kakav je bio odnos Srbije i bosanskih Srba prema muslimanskim izbeglicama, Jovanović je tvrdio da je u Srbiji 1993. godine bilo "50.000 muslimanskih i 20.000 hrvatskih izbeglica".

  Na pitanje kako to vidi u kontestku optužbi o udruženom zločinačkom poduhvatu za progon nesrba, svedok je odgovorio da je ta optužba "očigledno nategnuta" i "politički motivisana, jer tako nešto nije postojalo u realnosti".
  Tokom iskaza, Jovanović je sugerisao da je za stradanja stotina civila u Sarajevu, u eksplozijama na pijaci Markale i u Ulici Vase Miskina, bila odgovorna muslimanska strana, o čemu su, kako je tvrdio, informacije imale i UN.
  Za rat u bivšoj Jugoslaviji, Jovanović je, pored lidera Hrvata i Muslimana, okrivio i međunarodnu zajednicu, naročito ističući Nemačku i Vatikan.
  Rat u BiH, po svedoku, mogao je biti sprečen Kutiljerovim planom o preuređenju BiH u tri nacionalna entiteta, koji je muslimanskih lider Alija Izetbegović odbio.
  "Pošto su bili neustavno preglasani prilikom odlučivanja o referendumu za nezavisnost BiH i nakon Izetbegovićevog odbijana Kutiljerovog sporazuma, bosanski Srbi bili su "prinuđeni da pruže otpor", rekao je Jovanović.
  "Ujedinjenje Srba, izvan realnosti"
  U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tiger suočio je Jovanovića sa nizom izjava samog Karadžića o ujedinjenju sa Srbijom kao glavnim ciljem bosanskih Srba, koji su, po rečima njegovog saradnika Momčila Krajišnika, želeli da "postanu deo srpskog carstva".
  Ograđujući se da "te izjave nije primetio", zato što su se "dešavale u susednoj BiH", Jovanović je sugerisao da su bile "euforični" odraz "sna" o ujedinjenju koji ima svaki podeljeni narod.
  Ponovio je da je ideja o "svim Srbima u jednoj državi" bila "van realnosti" i da nije bila "zvanična politika Srbije".

  Sličan odgovor, svedok je dao pošto mu je tužilac predočio da je u januaru 1993. cilj stvaranja "države bosanskih Srba" istakao i tadašnji predsednik SRJ Dobrica Ćosić.
  Jovanović je podvukao da je "u suštini" cilj bosanskih Srba bio ono što im je sugerisao zvanični Beograd - da sa druga dva naroda u BiH postignu sporazum "koji će im doneti slobodu i ravnopravnost".
  Upitan da li znao za proteste međunarodne zajednice zbog etničkog čišćenja Muslimana iz istočne Bosne, svedok je odgovorio potvrdno.
  Naznačio je, međutim, da su ga lideri bosanskih Srba uveravali da je reč o "prirodnom strahu stanovništva" koje "u okruženju druge strane" želi da "izbegne".
  Kao i na suđenju Slobodanu Miloševiću, Jovanović je potvrdio da su vlasti u Beogradu "i javno i privatno" osuđivale etničko čišćenje u BiH i granatiranje Sarajeva.
  Tužilac Tiger predočio da svedoku da se i on sam, na sastanku sa liderima bosanskih Srba u januaru 1993, zalagao za "etničku homogenizaciju" zauzetih teritorija u BiH "što je brže moguće", uključujući i razmenom stanovništva.
  \Ne neigrajući autentičnost transkripta koji mu je pokazao tužilac, Jovanović je tvrdio da je zagovarao nacionalnu homogenizaciju, ali "ne nasilnim sredstvima, a svakako ne zločinima". Naglasio je da se "protivio etničkom čišćenju i upotrebi svake sile".
  Jovanović je potvrdio i da je masovno ubistvo Muslimana u Srebrenici, o kojem, kako je izjavio, nije imao informacija u julu 1995. godine, kada je počinjeno, na suđenju Miloševiću nazvao "masakrom".

  Tužilac Tiger će sutra okončati unakrsno ispitivanje Jovanovića. Karadžić će, zatim, pred sudije izvesti sledećeg svedoka odbrane.


  RTS :: Jovanovi


  der damalige aussenminister der srj jovanovic hat vor haag im prozess gegen karadzic aussgesagt das serbien nie das ziel hatte gross serbien zu gründen und wenn sie es gewollt hätte dann wäre dies nach dem 1.wk und 2.wk realisierbar gewesen und net in den 90zigern was den serben bewusst war jedoch als propaganda mittel genutzt wurde um die serben in die ecke zu drängen......kurz und grob übersetzt......sehr int der artikel wer möchte kann ihn komplett übersetzten.....

 2. #2

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126
  Wow die armen Serben immer werden sie in die ecke gedrängt

 3. #3
  Gast829627
  Zitat Zitat von Dolls Beitrag anzeigen
  Wow die armen Serben immer werden sie in die ecke gedrängt

  du kannst gar net so schnell lesen....

 4. #4
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  21.958
  Wo ein Serbe wohnt ist Serbien.

 5. #5

  Registriert seit
  04.08.2010
  Beiträge
  3.777
  Auch in Sache Srebrenica werden wir mehr erfahren können, eine Deutsche, eine Blauhelm-Soldatin will nun aussagen. Sie selbst sagt, dass 'eindeutige' Beweise vor dem Den-Haager Tribunal nicht einmal angehört werden..

  Und zu Groß-Serbien? Naja, absolute Propaganda, was ich auch schon am Anfang von meiner Forum Zeit sagte.
  Durch die Unabhängigkeit der SR Kroatien wurden die Serben in Kroatien eine Minderheit, sie waren eben nicht mehr rangiert wie die Kroaten, also als Jugoslawen, sondern waren dementsprechend eine Minderheit. Um diese Minderheitsrechte nun zu bewahren forderte Präsident Milosević autonome Rechte. In Bosnien und Herzegowina ist es etwas anders, jedoch ähnlich.

 6. #6

  Registriert seit
  14.04.2012
  Beiträge
  3.128
  suza suzu goni

  'Srbija nema preteeeenzije ni na jednu teritoriju, sem svoju. To jest od Vardara do Triglava i od Đerdapa do Jadrana'

 7. #7
  Avatar von Vukovarac

  Registriert seit
  10.06.2011
  Beiträge
  12.748
  ....jovanovic ....naja wer was auf diesen furz gibt soll es ruhig tun..........

 8. #8
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  Zitat Zitat von Legija Beitrag anzeigen


  der damalige aussenminister der srj jovanovic hat vor haag im prozess gegen karadzic aussgesagt das serbien nie das ziel hatte gross serbien zu gründen und wenn sie es gewollt hätte dann wäre dies nach dem 1.wk und 2.wk realisierbar gewesen und net in den 90zigern was den serben bewusst war jedoch als propaganda mittel genutzt wurde um die serben in die ecke zu drängen......kurz und grob übersetzt......sehr int der artikel wer möchte kann ihn komplett übersetzten.....
  ja alles ist nur propaganda, man wollte die serben los werden.....

 9. #9

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  2.536
  Endlich kommt die Wahrheit ans Licht.
  Am Besten war als sie Milosevic im Haager Prozess Gross Serbien ans Bein binden wollten mit irgendwelchen abstrusen Konstruktionen und er darauf meinte:
  "Pa to vredja inteligenciju prosecnog coveka".

 10. #10

  Registriert seit
  15.02.2011
  Beiträge
  2.950
  Zitat Zitat von Jovanović Beitrag anzeigen
  forderte Präsident Milosević autonome Rechte. In Bosnien und Herzegowina ist es etwas anders, jedoch ähnlich.
  aber den albaner die gleichen rechte, welche er ANGEBLICH gefordet hat wegnehmen. serbische logik

Seite 1 von 22 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Wie gross darf Serbien sein?
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Politik
  Antworten: 115
  Letzter Beitrag: 26.01.2010, 11:59
 2. GROSS-SERBIEN
  Von Gast829627 im Forum Politik
  Antworten: 180
  Letzter Beitrag: 23.01.2009, 15:59
 3. Gross-Serbien:Kosovo, 3 Reich:Ost-Preussen
  Von Turcin-Ipo im Forum Kosovo
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 17.07.2008, 01:53
 4. SRS beharrt auf Gross-Serbien
  Von Ivo2 im Forum Politik
  Antworten: 36
  Letzter Beitrag: 08.09.2006, 11:12