Srbija i SRJ nisu počinile agresiju na BiH, a srpski predsednik Slobodan Milošević je svoj ograničeni uticaj na vođstvo bosanskih Srba upotrebljavao u cilju postizanja mira, izjavio je danas na suđenju Miloševiću u Hagu svedok odbrane Vladislav Jovanović. Bivši šef jugoslovenske diplomatije rekao je da su Milošević i zvanični Beograd javno osuđivali granatiranje Sarajeva i zahtevali od vlasti Republike Srpske da obustave takve napade. Po njegovim rečima, Milošević i srpske vlasti su isto postupili i kada su saznali za postojanje logora za nesrbe u RS i tražili da se oni raspuste. Tokom ispitivanja Milošević je naveo da u optužnici koja ga tereti za genocid u BiH piše da je ta republika bila „pod delimičnom okupacijom”. „To ni u kom slučaju nije tačno. JNA je bila povučena iz BiH u maju 1992. Jedine strane snage u BiH bile su regularne jedinice iz Hrvatske”, odgovorio je Jovanović, dodajući je to bilo utvrđeno i u izveštaju generalnog sekretara UN.


optuženi i svedok tvrdili su da taj izveštaj, iako je bilo predviđeno, namerno nije stavljen na dnevni red sednice Saveta bezbednosti na kojoj su uvedene sankcije SRJ, jer da je razmatran, sankcije ne bi bile izglasane.


Pozivajući se na isti izvor, Jovanović je kazao i da su snage bosanskih Srba od početka bile „potpuno nezavisne” od JNA i Srbije, a da je njihov zapovednik Ratko Mladić „nastupao samostalno”. Kao dokaz za to, naveo je da je Milošević bio „ogorčen, iznenađen i besan” zbog nekih napada VRS, na primer na Srebrenicu 1993.

Jovanović je naglasio i da je Milošević već posle Londonske konferencije, u leto 1992, osuđivao i svaki oblik etničkog čišćenja i tražio da se počinioci kazne.

U Miloševićeve zasluge svedok je ubrojao i oslobađanje oko 300 pripadnika Unprofora, koje su bosanski Srbi uzeli za taoce 1994. On je podsetio da su u to vreme odnosi Beograda i Pala bili na niskom nivou zato što su vlasti RS odbile dva mirovna plana, zbog čega je Srbija uvela sankcije prema RS.


Na pitanje Miloševića zašto je Beograd podržavao bosanske Srbe, Jovanović je odgovorio da je Srbija podržavala pravo na slobodu, konstitutivnost i ravnopravnost srpskog naroda u BiH. (Beta)


Quelle