BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

KAKO SU BOŠNJACI PROKOCKALI ŠANSU STOLJEĆA: ENERGETSKO PREUZIMANJE BOSNE

Erstellt von Brcak, 13.02.2009, 23:04 Uhr · 1 Antwort · 377 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Brcak

  Registriert seit
  30.01.2009
  Beiträge
  603

  KAKO SU BOŠNJACI PROKOCKALI ŠANSU STOLJEĆA: ENERGETSKO PREUZIMANJE BOSNE

  Susjedi BiH – Hrvatska i Srbija krenule su pohod da postanu vodeće energetske sile na Balkanu; Sanader sa Albanijom dogovara gradnju nuklearke i gasovoda, a Srbija pod svoje okrilje uzima Elektroprivredu Republike Srpske i stvara svesrpsku elektroprivredu.Ni Hrvatska ni Srbija ne kriju ambicije da postanu energetski lideri u jugoistočnoj Evropi ...
  Više od godinu dana trajala je bjesomučna kampanja kako bi se zaustavio najveći investicijski projekt u Federaciji – gradnja novih energetskih objekata vrijedna 7 milijardi maraka. SDA je predvodila kampanju kako bi projekt bio zasutavljen, a investitori otjerani. Vidjeli smo nedavno da se njemački EnBW, nakon što je otjeran iz strateškog partnerstva u Federaciji, obreo kod Dodika. Ne treba sumnjati da će i drugi investitori tamo završiti.

  Nakon što je neko obavio sjajan posao za Srbiju i Hrvatsku – otkrili smo šta se cijelo vrijeme spremalo u pozadini kampanje rušenja investicijskog projekta u Federaciji. Vladimir Đođević, generalni direktor Elektroprivrede Srbije najavio je u srijedu osnivanje svesrpske elektroprivrede koja će nastati na temeljima Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije. Signal je to i HEP-u da otvoreno krene u planove sa Elektroprivredom Herceg Bosne u slično ostvaranje. No sve se to dešava nakon što su Bošnjaci upali u veliku zamku i sami otjerali investitore koji su bili garant da će Elektroprivreda BiH postati regionalna sila u energetici. Umjesto Elektroprivrede BiH – Vladimir Đorđević je danas već inaugurisao SEP – svesrpsku elektroprivredu, kao vodećeg regionalnog energetskog igrača.

  Težak je to udarac sa promašenu politiku SDA i one koji su s njom u savezu doprinijeli da Elektrorpivreda BiH postane snažan regionalni energetski igrač.
  Zanimljivo je primijetiti i da je gotovo istodobno počela utrka za energetske lidere u regionu između Hrvatske i Srbije: Sanader je u utorak razgovarao sa Berishom o gradnju nuklearke, naglasivši da će taj projekt biti vjetar u leđa HEP-u da postane vodeći regionalni igrač, a već ujutro Đorđević je najavio osnivanje svesrpske elektroprivrede.

  Was sagt ihr dazu?->
  Neovisni online Business magazin - KAKO SU BOŠNJACI PROKOCKALI ŠANSU STOLJEĆA: ENERGETSKO PREUZIMANJE BOSNE

 2. #2
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  was soll ich dazu sagen,..
  nezavisne,....

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.02.2010, 17:00
 2. Preuzimanje Opela ipak upitno?
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.10.2009, 16:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.09.2009, 12:30
 4. Razmotriti preuzimanje zatvorenika
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.04.2009, 01:00
 5. BOŠNJACI PRETUKLI SRPSKE PUTARE NA RADNOM MESTU
  Von Krajisnik im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 10.04.2005, 17:24