BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 39 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 381

Kapetan Dragan slobodan čovjek

Erstellt von Ravnokotarski-Vuk, 06.09.2009, 13:47 Uhr · 380 Antworten · 23.081 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141

  Daumen hoch Kapetan Dragan slobodan čovjek

  Kapetan Dragan slobodan  Dragan Vasiljković, alias Kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin, pušten je posle četiri godine iz zatvora u Australiji

  Dragan Vasiljković, alias Kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin, pušten je iz zatvora u Australiji. U zatvoru je čekajući na odluku da li će biti izručen Hrvatskoj, proveo četiri godine.
  "Nevin sam i boriću se protiv nepravde i ne želim da nijedan Australijanac doživi ono što sam ja doživeo", izjavio je Vasiljković po izlasku iz zatvora, piše australijski list "Herald San".
  "Ja sam nevin čovek koji je poslednje četiri godine proveo u zatvoru i na suđenjima zajedno s najgorim kriminalcima. S takvim sam ljudima provodio vreme, a protiv mene nije bilo nikakvih dokaza", kazao je Vasiljković.


  Vesti - Kapetan Dragan slobodan
  Čekanje na hladan "Foster's"

  filip švarm
  Australijski sud odlučio da ne izruči Kapetana Dragana Hrvatskoj i ostavio hrvatskim advokatima rok do 4. septembra da ulože žalbe na ovu odluku
  Za Dragana Vasiljkovića, globalno poznatog kao Kapetan Dragan, započela su vjerovatno najduža četrdeset i osam sata u životu. Sudsko vijeće australijskog Federalnog suda, uvažavajući njegovu žalbu, donijelo je odluku da se ne izruči Republici Hrvatskoj gdje bi mu se sudilo po optužnici za ratne zločine i, istovremeno, ukinulo pritvor. Pa, ipak, Kapetan Dragan nije izišao na neko hladno australijsko pivo poput "Foster's". Sud je ostavio hrvatskim advokatima rok do 4. septembra da ulože žalbe na ovu odluku.
  U obraloženju svoje odluke, Sudsko vijeće je navelo ne postoji "realna šansa" da bi Kapetan Dragan imao pravedno i fer suđenje. Praksa hrvatskih sudova kada su u pitanju procesi protiv Srba optuženih za ratne i zločine protiv čovječnosti, najbolja je podloga za za ovakav zaključak. Povratnik u Korenicu, Svetozar Karan na primjer, osuđen je 2003. za maltretiranje hrvatskih ratnih zarobljenika pred Županijskim sudom u Gospiću na trinaest godina zatvora uprkos činjenici da ga svjedoci nisu mogli prepoznati i da protiv njega nije bilo ama baš nikakvih dokaza. Sudija Branko Milanović, jednostavno je napisao u obrazloženju presude da je Karan "zajedno sa svojim precima jašio pet stotina godina na grbači hrvatskog naroda" i poslao ga u zatvor. Kako bi tek Kapetan Dragan prošao, poslije sve medijske i političke halabuke oko njegovog slučaja, nije teško zamisliti.
  Sve je počelo krajem 2005. kada je list "Australian" objavio tekst u kome se Kapetan Dragan opužuje za teške ratne zločine. Njegova, više nego koloritna biografija, bila je temelj za napis. Ukrako: štićenik doma za nezbrinutu djecu u Zvečanskoj ulici u Beogradu, potom pripadnik austaralijskih oružanih snaga, zatim plaćenik, moreplovac i pilot, da bi 1991. postao prvi komandant tajne i specijalne jedinice Resora državne bezbjednosti MUP-a Srbije koja je ratovala u Hrvatskoj. Kapetan Dragan je svega nekoliko mjeseci bio na tom položaju, ali je praktično za cijelo vrijeme ratova 1991 – 1995. radio kao vojni instruktor u okrilju Državne bezbjednosti. Jedinica na čijem čelu je stajao, u početku je bila poznata po imenu "Knindže", potom kao "Crvene beretke" da bi u maju 1996. legalizirana kao Jedinica za specijalne operacije RDB-a MUP-a Srbije.
  Kapetan Dragan je demantovao navode "Australiana", u Beogradu na konferenciji za štampu ni malo biranim riječima "častio" je hrvatsku ministricu pravosuđa Vesnu Škaro Ožbolt i potom se vratio u Australiju, gdje je radio kao učitelja golfa. Uzdajući se u svoje australsko državljanstvo, smatrao je da je van domašaj hrvatskih vlasti – i pogrešio. Uhapšen je početkom 2006. i pritvoren, a australsko pravosuđe je počelo proces po zahtjetvu Hrvatske za izručenjem. Naime, Županijsko tužilaštvo iz Šipenika, tereti Kapetana Dragan da su vojnici pod njegovom komandom i po njegovim naređenjima od 1991. do 1993. u zatvoru u Kninu, te u selu Bruška kod Benkovca, mučili, zlostavljali i ubijali zarobljene pripapdnike Hrvatske vojske i policije.
  Odmah je palo u oči da je hrvatsko pravosuđe tek deset godina po okončanju rata i tek nakon pisanja "Australiana" optužilo Kapetana Dragana. Do tada, on je normalno putovao, odlazio i vraćao se u Beograd. Također, mada je u režimskoj štampi u Srbiji na početku svoje vojne karijere slavljen i veličan kao kombinacija Vojvode Stepe i Ramba, ni za vrijeme sukoba, a ni poslije, nije bilo optužbi da je učestvovao u ratnim zločinima ili bio povezan sa njima. Naprotiv – o Kapetan Draganu se govorilo kao o avanturisti, licu sklonom da razne stvari preuveliča, ovisniku o medijskoj pažnji, ali i kao rijetkom glasu razuma i profesionalnosti u raznim činovima krvave jugoslavenske drame. Na kraju, poveznost sa Državnom bezbjednošću Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, nikad nije krio i, reklo bi se, bio je prilično ponosan na dio karijere. O tome je govorio kao svjedok Tužilaštva Haškog tribunala u pocesu protiv Slobodana Miloševića, a i u serijalu "Jedinica", Vreme filma.
  Ipak, Kapetan Dragan je gubio na svakom ročištu i činilo se da je njegovo izručenje Hrvatskoj samo pitanje pravne procedure i vremena. Podrška srpske dijaspore u Australiji i izlivi solidarnosti na internet forumima, kao da su to činili potpuno zapečećenim. U februru ove godine, australski Federalni sud dobacio je njegovu žalbu na odluku nižeg suda po kojoj mu slijedi plaćen i dobro obezbjeđen let iz Sidneja u Zagreb. Predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić i bivši premijer Ivo Sanader, bili su tada potpuno suvjereni da su dobili veliki sudski spektakl.
  Kapetan Dragan je imao pravo žalbe na presudu sudije Federalnog suda, nakon koje bi definitivnu odluku o izručenju donio australijski ministar pravosuđa. "Brizbjen tajms" piše da je Kapetan Dragan prilično malodušno očekivao raspravu povodom svog posljednjeg podneska sudu "pošto je razočaran procesom koji se vodi protiv njega".
  A onda je – slobodno bi se moglo reći – udario grom iz vedra neba i krajnji pesimizam je ustupio mjesto neizrecivoj euforiji. "Sada smo oduševljeni odlukom suda", kaže Kapetanov advokat Ilija Glišić.
  Ipak, kako je malo vjerovatno da će advokati koji zastupaju hrvatski zahtjev za izručenje Kapetana Dragana odustati od žalbe na njegovo puštanje iz pritvora, on će na hladan "Foster's" pričekati najmanje četrdeset i osam sati. A možda i znatno duže. U svakom slučaju, saga o Kapetanu se nastavlja.


  --------------------------------------------------------


  Dragan Vasiljkovic a.k.a Kapetan Dragan wurde in Australien vor einigen Tagen freigesprochen. Das finde ich auch eine richtige Entscheidung. Da er nur Ausbildner und Captain war von der Spezialeinheiten "Knindze" und kein Kriegsverbrecher.

 2. #2
  Šaban
  Noch für die, welche kein deutsch können

  Australisches Gericht nimmt Berufung von Kapetan Dragan an 02.09.09
  Das Gericht in Australia hat die Berufung von Dragan Vasiljkovic, bekannt als Kapetan Dragan, angenommen, dass man ihn nicht an Kroatien ausliefert, mit der Begründung, dass es die reale Chance bestehe, dass er kein gerechtes Verfahren in diesem Land haben werde. Kapetan Dragan wird von Kroatien wegen angeblicher Kriegsverbrechen in Krajina bezichtigt. Seit 2006 befindet er sich in Gewahrsam.

 3. #3
  Avatar von specialForces

  Registriert seit
  06.10.2008
  Beiträge
  1.759
  Wurde auch mal Zeit.

 4. #4
  Vukovarac
  Der heutige "Vogelabschießer-Award" geht an dich......Glückwunsch!

 5. #5
  Lopov
  Schön, dass du dich freust, dass Verbrecher frei rumlaufen. Ti si pravi covjek.

 6. #6
  Avatar von AulOn

  Registriert seit
  19.10.2008
  Beiträge
  2.789
  Der soll an ethnischen Säuberungen in Kroatien beteiligt gewesen sein, gibt es keine UN Ermittlungs- oder Gerichtsverfahren gegen Vasiljokovic ?

 7. #7

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Ich finde es sehr stark, dass Kapetan Dragan nicht nach Kroatien ausgeliefert wurde, denn dort wäre ein Prozess wahrlich nicht fair abgelaufen.

 8. #8
  Baksuz
  Dabogda crko.

 9. #9
  McChevap
  Govno jedno.

 10. #10
  Lopov
  Man kann ja über ihn denken, wie man will, aber der ist ja extrem hässlich

Seite 1 von 39 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Kapetan Dragan
  Von Posavljak im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 27.09.2017, 18:59
 2. Kapetan Dragan gefasst
  Von Singidunum im Forum Politik
  Antworten: 26
  Letzter Beitrag: 27.12.2014, 21:35
 3. Uhapšen kapetan Dragan
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.05.2010, 14:00
 4. Kapetan Dragan na crvenoj poternici
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.04.2010, 12:30
 5. Kapetan Dragan na Hrvatskom Radiju
  Von Princip_Grahovo im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 28
  Letzter Beitrag: 24.08.2006, 00:16