BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 9 von 20 ErsteErste ... 567891011121319 ... LetzteLetzte
Ergebnis 81 bis 90 von 195

KATARINA Kosaca-Kotromanic - blazenica i posljednja kraljica Bosne

Erstellt von crolove, 23.10.2009, 14:22 Uhr · 194 Antworten · 13.967 Aufrufe

 1. #81
  Ferdydurke
  Zitat Zitat von corvus Beitrag anzeigen
  Diskutiersocken anzieh

  Jogi-Teekoch

  ups...

  So, und jetzt können wir über unsere Gefühle reden. Der, der den Ball hat, fängt an. Und keiner darf ihn unterbrechen

 2. #82

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Ferdydurke Beitrag anzeigen
  So, und jetzt können wir über unsere Gefühle reden. Der, der den Ball hat, fängt an. Und keiner darf ihn unterbrechen
  Jetzt gibt's schön langsam Nachhilfe:

  Für's erste meine Mehmed-Okkupator-kolac-nabijator-Freunde folgende Frage;

  Tko rabi naziv BAN? (von Kulin bis Jelacic)
  Koji narod?

  Danke im voraus.

 3. #83

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Na danasnji dan, 25. listopada, blazena Katarina Kosaca-Kotromanic rodjena je u Nebo, i primljena u Gospodinovo Kraljevstvo blazenika. Njena pokornost i kreposti doveli su je do velike slave Gospodnje.


  Blazena Katarino, moli i zagovaraj kod Gospodina za Tvoje vjerne sinove i kceri tvoga kraljevstva sirom Bosne i Hercegovine, koje Ti je turskom silom oteto bilo. Ali ti se Tvoj narod pokoriti nije dao; Tvoj uzor je bila nasa snaga, kroz stoljeca sacuvati te zivotom i krvlju braniti svoj identitet i svoju vjeru. Tvoj narod te kroz stotine godina zaboravio nije. I danas slavi Tvoje rodjenje u Nebo.  Jos jedan kratki zivotopis ove plemenite, vjerni i odane katolkinje i kraljice Hrvata u Bosni.  Blažena Katarina Kotromanić posljednja je bosanska kraljica. Ostala je udovicom iza nasilne smrti svoga muža Stjepana Tomaša. Njega je na bosanskom prijestolju naslijedio Stjepan Tomašević, njegov sin. Tomašević se ubrzo oženio Marijom iz loze Đurđa Brankovića. Ona je od svog roda u miraz dobila grad Smederevo i relikvije sv. Luke evanđelista. Sve je to dala na raspolaganje bosanskom kraljevskom dvoru.
  Katarina Kotromanić rođena je u obitelji Herceg Stjepana Kosače, 1424. godine, u zemlji Humskoj, današnja Hercegovina. Majka joj je bila Jelena, kći Balše Baošića III., kralja Zete, današnja Crna Gora. Mladost je svoju provela na dvorovima u Humskoj zemlji, a značajan dio vremena boravila je na tvrđavi u gradu Blagaju, ponad izvora rijeke Bune, te u gradu – tvrđavi Sokol, na rijeci Pivi, naročito za vrućih ljetnih dana.
  Kad je postala bosanskom kraljicom najviše je vremena boravila u kraljevskom dvoru (Curia bani) u Kraljevoj Sutjesci. Odatle je išla u obilazak sela, posjećivala domaćinstva i učila domaćice vezenju, šivanju i raznim drugim umijećima kućne radinosti. Često je odlazila i u kraljevsku utvrdu na brdu Kozlu iznad Fojnice. Zapravo, tu ju je i zatekla kobna 1463. godina, godina pada Bosne i bosanskog kraljevstva u ruke Osmanlija. Iz spomenute tvrđave, u pratnji nekoliko dvorskih službenika, ona kao prognanica odlazi u Konjic, a odatle pješke u Ston kod Dubrovnika. Ne ostaje tu dugo vremena. Napušta Dubrovnik i odlazi u Rim, pod Papinu zaštitu. Živjela je u jednom samostanu, u molitvi i suzama za Bosnom, za svojim prognanim narodom. A posebice (kao i svaka majka!) provodi vrijeme u molitvi za svojom djecom: malom kćerkom Katarinom i malim sinom Sigismundom. Oni su bili u drugoj izbjegličkoj skupini, odnosno s drugim "pratećim odredom" dvorske straže. Ovo odvajanje nje i njezine djece bilo je poduzeto iz praktičnog razloga: ako pođe po zlu i turska potjera otkrije trag kretanja njezine izbjegličke skupine, da ne budu i djeca uhvaćena s njom, ali dogodilo se upravo suprotno. Ona skupina u kojoj su se nalazila njezina djeca uhvaćena je u zamku i zarobljena. Dogodilo se to na putu od Fojnice prema Konjicu. I od tada se više ništa ne zna za njih: nestali su. Veo tajni ih je zauvijek prekrio. Ostala su samo nagađanja: ili su ubijeni, ili su još kao djeca islamizirani, odnosno poturčeni.
  Rijetko je čiji život protekao s tako teškim bolom i s toliko suza, molitava i pokornosti kao život ove plemenite žene i kraljice. Umrla je u svojoj 54. godini, točnije 1478. Pokopana je u Rimu u crkvi Aracoeli...

 4. #84
  Emir
  Schön hier Fragen zu stellen aber keine Antwort zu geben, wen man gefragt wird ^^

 5. #85

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  Das war ironisch gemeint!

  Das ist mir egal! Jeder sollte das bauen was er will, an das glauben was er will und vor allem ohne bedrohungen leben können.

  Mich stört es nicht, das meine Nachbarn nicht meinen glauben haben, das ist ihre Sache ...


  Schau du dir aber erst einmal selbst auf die nase. Nach deineer Meinung sollte es verboten werden in Europa überhaupt Moscheen zu bauen.....
  Und schon wieder keine Aussage darüber, ob Du es befürwortest, dass in Saudi-Arabien Kirchen gebaut werden sollen. Zum x-ten Mal keine konkrete Antwort.

  Nein, es soll nicht verboten werden, in Europa Moscheen zu bauen. Wo habe ich das behauptet??

  Ich vertrete lediglich die Ansicht, dass im Gegenzug auch Kirchen in Saudi-Arabien gebauten werden sollen.

  Und Du Emir, ich mach es Dir leicht;

  Antwort a) Emir's opinion: Kirchenbau in Saudi-Arabien erlauben!
  Antwort b) Emir's opinion: Kirchenbau in Saudi-Arabien nicht erlauben.

  Emir,

  a) oder b) ???

  Noch nie war es leichter für Dich, nicht um den heißen Brei zu laufen. Nächste Antwort also a) oder b), bitteschön. Dankeschön.

 6. #86
  Emir
  Nochmal

  Jeder sollte an das glauben was er will, es glauben dürfen wo er will und seine Gotteshäuser da hinstellen wo er möchte .....

  Was verstehst du daran nicht?

  Dann beantworte mir meine Frage. War Sie Königin von BiH oder Kroatien? War Ihr Symbol die Lilien oder ein Schachbrett? Darauf willst du doch hinaus?

 7. #87

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  Nochmal

  Jeder sollte an das glauben was er will, es glauben dürfen wo er will und seine Gotteshäuser da hinstellen wo er möchte .....

  Was verstehst du daran nicht?

  Dann beantworte mir meine Frage. War Sie Königin von BiH oder Kroatien? War Ihr Symbol die Lilien oder ein Schachbrett? Darauf willst du doch hinaus?
  Na endlich eine indirekte Zusage...

  Sie war katholischen Glaubens, kroatischen Ursprungs und Königin von Bosnien.
  Was klammerst Du so am Schachbrett? Schon damals war klar, wer was war; orthodox = serbisch und katholisch = kroatisch.

  Und die Ljiljani?
  Auf geht's zur Aufklärung:

  Heraldički ljiljan

  Fleur-de-Lis


  Heraldički ljiljan (fr. Fleur-de-Lis) heraldički je simbol koji se svrstava među prirodne likove. Često se drži i marijanskim znakom, a u Francuskoj je od srednjega vijeka simbol kraljevske časti.


  Sadržaj


  [sakrij]
  Podrijetlo kraljevskoga ljiljana [uredi]


  Francuski kraljevski grb do 1376.  Francuski kraljevski grb nakon 1376.


  Prva potvrđena uporaba nalazi se na pečatu princa Luja, budućega Luja VIII., 1211. godine. Riječ je o jedinstvenom polju s uzorkom stiliziranog ljiljana. Upotrebljava se zlatan ljiljan na plavom štitu. Takav je grb ostao u uporabi do 1375. godine, kad je kralj Karlo V. smanjio broj ljiljana na tri, što je simboliziralo Presveto Trojstvo.
  Ljiljan u grbu Anžuvinaca [uredi]


  Grb Anžuvinaca u Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu


  Luj VIII. pripadao je francuskoj kraljevskoj dinastiji Capet, a njegov sin Karlo I. Anžuvinac osnovao je dinastiju Anžuvinaca, čiji su članovi nosili naslov kraljeva Sicilije, Napulja, Ugarske i Hrvatske, Poljske, Albanije careva Carigrada, despota Epira, knezova Ahaje, te grofova od Anjoua i od Provanse.
  Karlo I. Anžuvinac postao je najprije 1246. grof pokrajine Anjou u zapadnoj Francuskoj, odredbom njegova starijeg brata, kralja Luj IX., kralj Francuske. Potom mu je papa dodijelio krunu Kraljevstva Napulja i Sicilije, nakon što su tim područjem vladali Hohenštaufovci. Karlo je 1282. izbačen iz Sicilije, no njegovi su nasljednici do 1435. vladali Napuljem. Unuk Karla I. Anžuvinca, Karlo Martel nosio je naslov hrvatsko-ugarskoga kralja, jer mu je majka bila Marija Ugarska, kći Stjepana V. i sestra Ladislava IV. Kumanca. Tek je Martelov sin Karlo I. Robert doista 1301. zavladao Hrvatsko-Ugarskim Kraljevstvom.
  S ovom je vladarskom kućom heraldički simbol ljiljana došao i na područje Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, tako što je pridružen prethodnom grbu Arpadovića.
  Ljiljan u grbovima plemićkih obitelji i gradova na području Hrvatske i Bosne [uredi]

  Obitelji Hrvatinić, koja potječe iz okolice Jajca bila je u rodu s hrvatskim banovima Pavlom i Mladenom Šubićem. Hrvoje Vukčić Hrvatinić bio je veliki vojvoda Bosne, vojvoda Splita, te ban Dalmacije i Hrvatske. Grb obitelji Hrvatinić sastojao se od crvenoga polja na kojemu je koso udesno bila zlatna greda s tri srebrna ljiljana, a njoj sa svake strane po jedan srebrni križ. Iznad grba bila je kaciga sa zlatnom krunom nad kojom oklopljena ruka drži zaltni mač. Desno su bila dva lebdeća crvena križa, a lijevo tri lebdeća zlatna ljiljana.

  Grb dinastije Kotromanić


  Obitelj Kotromanića poznata je od sredine 13., pa sve do sredine 15. stoljeća, a njezini su članovi isprva bili bosanski banovi, ponekad i kao vazali bribirskih knezova, a potom, uz prekide, i samostalni vladari Bosne. Ova je obitelj bila i rodbinskim vezama u bliskom odnosu s Anžuvincima, jer se kći Stjepana II. Kotromanića, Elizabeta, udala za hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. također je u svome grbu imala heraldički simbol ljiljana koji potječe iz grba Anžuvinaca. Kriz cijelu svoju vladavinu Kotromanići su bili u jačem ili slabijem vazalskom odnosu prema hrvatsko-ugarskim kraljevima. Grb obitelji Kotromanić, napose Tvrtka I. Kotromanića, sastojao se od plavoga polja na kojem je koso udesno postavljena srebrna greda s po tri zlatna ljiljana sa svake strane grede. Iznad grba bila je kaciga s krunom i perjanicom. Kruna je obično sastavljena od stiliziranih ljiljana.
  U 18. stoljeću zadarske obitelji Borelli i Petricioli u svojim grbovima imaju zlatne heraldičke ljiljane u plavom.

  Grb Koprivnice


  Grad Koprivnica u svome grbu ima dva dvostruka zlatna ljiljana. Ovaj je grad dobio status slobodnog kraljevskog grada 4. studenog 1356., a tu je povlasticu gradu dodijelio hrvatsko-ugarski kralj Ludovik I. Anžuvinac. Usto, i kruna koja se nalazi u grbu jest anžuvinska kruna. Jedan dvostruki zlatni ljiljan u svoj grb od grada Koprivnice preuzima i Koprivničko-križevačka županija.
  Suvremena heraldička uporaba ljiljana u Bosni i Hercegovini [uredi]

  Danas je u Bosni i Hercegovini zlatni ljiljan prihvaćen kao simbol Bošnjaka, koji ga povezuju s bosanskim ljiljanom.
  1992. godine grb sa zlatnim ljiljanima, načinjen prema grbu Kotromanića, nalazi svoju ponovnu upotrebu s proglašenjem neovisne Republike Bosne i Hercegovine. Zastava Republike Bosne i Hercegovine sastojala se od stiliziranoga povijesnog grba na bijeloj podlozi. To je bila i zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine.
  1998. godine zastava Republike Bosne i Hercegovine je zamijenjena novom, dok Bošnjaci i dalje koriste ovaj grb i zastavu u odgovarajućim kulturnim prilikama, a na grbu Federacije BiH i grbovima nekih kantona i općina, ljiljan se koristi kao simbol Bošnjaka.

  Und nun meine Meinung:


  Was bitteschön, habt ihr Moslems mit einem Zeichen der Dreifaltigkeit, der zudem marianisch (der Gottesmutter nach) gedeutet wird und Königenliche Ehre darstellte, gemeinsam??

  Wenn ihr weder marianisch,
  noch an die Dreifaltigkeit Gottes glaubt, was es symbolisiert,
  noch eine königliche (muslimische) Ehre in Bosnien jemals hattet?

  Was verbindet Euch denn bitte mit diesem Symbol? Ihr hättet besser Halbmond und Stern nehmen sollen, denn diese sind Euch näher als die Symbole katholischer Herrscherhäuser in Bosnien und Frankreich, die sich klar zur Dreifaltigkeit, was die Lilie symbolisiert, bekennen.

  Und warum die Kroaten diese Ljiljani nun ablehnen? Weil die zlocini der Armija BiH (Bugojno & Co) uns mit diesem Plagiat, das von uns gestohlen wurde, verbindet.

 8. #88

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Du zitiertest ja sehr schön:

  Grb dinastije Kotromanić


  Obitelj Kotromanića poznata je od sredine 13., pa sve do sredine 15. stoljeća, a njezini su članovi isprva bili bosanski banovi, ponekad i kao vazali bribirskih knezova, a potom, uz prekide, i samostalni vladari Bosne.

  Ova je obitelj bila i rodbinskim vezama u bliskom odnosu s Anžuvincima, jer se kći Stjepana II. Kotromanića, Elizabeta, udala za hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I.

  Anžuvinca. također je u svome grbu imala heraldički simbol ljiljana koji potječe iz grba Anžuvinaca.

  Kriz cijelu svoju vladavinu Kotromanići su bili u jačem ili slabijem vazalskom odnosu prema hrvatsko-ugarskim kraljevima. Grb obitelji Kotromanić, napose Tvrtka I. Kotromanića, sastojao se od plavoga polja na kojem je koso udesno postavljena srebrna greda s po tri zlatna ljiljana sa svake strane grede. Iznad grba bila je kaciga s krunom i perjanicom. Kruna je obično sastavljena od stiliziranih ljiljana.

  I sta sad?

  Tvrditi, da su Kotromanići iz pocetka bili muslimani je glupost (koje tebi dobro stoji)

  Kotromanići su bili uz prekide, i samostalni vladari Bosne.

  Tačka!

  Meni nije potreban, da je taj nekadašnji vladar Bosne bio islamske vjeroispovjesti - jer ga priznajem kao BOSANSKOG VLADARA iz protoislamskog perioda.

  Za tebe je sve ne prihvatljivo, sto nije rimslokatoličke vjere i uz to mora biti Hrvat.

  Koga briga za tvojim stavom?

  Boli me čošak za tvojim stavom u tom pitanju, pošto nisi ama nimalo dovoljno ograđen u historijskim pitanjima vezane za bosansku historiju.

  Ti si samo u stanju da mjesaš pojmove i da brkas esencijelne cinjenice.

  A to sto ti mrzis sve islamsko u BiH - i tu me boli čošak

  Ti nisi niko i ništa nego samo jadni balavac i paćenik svog vlastitog uskog i tjesnog horizonta - uz to si bijedna i neodgojena stoka!

  I dobro se uklapaš u ovu srijedinu ostalih budala, paćenika i nacionalista na ovom forumu.

  Gubi se u tu ustaško-nacionalističku srijedinu iz koje si ispao i soli njima pamet i sad odjebi!

 9. #89
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.902
  jeder weiß wie hinterlistig und durchtrieben königinnen sein können...

 10. #90

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von corvus Beitrag anzeigen
  Du zitiertest ja sehr schön:

  Grb dinastije Kotromanić


  Obitelj Kotromanića poznata je od sredine 13., pa sve do sredine 15. stoljeća, a njezini su članovi isprva bili bosanski banovi, ponekad i kao vazali bribirskih knezova, a potom, uz prekide, i samostalni vladari Bosne.

  Ova je obitelj bila i rodbinskim vezama u bliskom odnosu s Anžuvincima, jer se kći Stjepana II. Kotromanića, Elizabeta, udala za hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I.

  Anžuvinca. također je u svome grbu imala heraldički simbol ljiljana koji potječe iz grba Anžuvinaca.

  Kriz cijelu svoju vladavinu Kotromanići su bili u jačem ili slabijem vazalskom odnosu prema hrvatsko-ugarskim kraljevima. Grb obitelji Kotromanić, napose Tvrtka I. Kotromanića, sastojao se od plavoga polja na kojem je koso udesno postavljena srebrna greda s po tri zlatna ljiljana sa svake strane grede. Iznad grba bila je kaciga s krunom i perjanicom. Kruna je obično sastavljena od stiliziranih ljiljana.

  I sta sad?

  Tvrditi, da su Kotromanići iz pocetka bili muslimani je glupost (koje tebi dobro stoji)

  Kotromanići su bili uz prekide, i samostalni vladari Bosne.

  Tačka!
  I sto ti govori da su Nemanjici bili pravoslavci a Kotromanici katolici?
  Ajde, znam ja da ti mozes ovdje napraviti ispravnu jednadzbu! Ili si bas toliko veliki Mujo da ne mozes skontat?

  Svojatati tudje banove (usput, BANOVI su samo bili HRVATI, i tu ne dobih odgovora) te kraljeve, grbove vam jako slabo pristaje, iako i ptice na grani znaju da je zasnivac vase nacije Mehmed-kolac-nabijator, a ne Kotromanici, cija zadnja Kraljica je rijeke suza prolivala radi sudbine svoje katolicke djece i svoga katolickog naroda; Tvoj Mehmed je srusio upravo to kraljevstvo na koje se ti pozivas! Ironicno i jadno, ikakvu liniju sa Kotromanicima za danasnje Bosnjake povezivati!

  Meni nije potreban, da je taj nekadašnji vladar Bosne bio islamske vjeroispovjesti - jer ga priznajem kao BOSANSKOG VLADARA iz protoislamskog perioda.

  Za tebe je sve ne prihvatljivo, sto nije rimslokatoličke vjere i uz to mora biti Hrvat.

  Koga briga za tvojim stavom?
  Nije ti potrebno, ma jel? Dakle ni da je hrvatskih korjena, hrvatskih titula (Ban), katolicke vjere, jer ti je ipak prihvatljivije biti nasljednik katolickih kraljeva, nego priznati da vas je Mehmed okupator-kolac-nabijator prislio na islam, ilti poturcio a neki su prelazili i radi povlastica na islam. Ne bi se ni ja time bas ponosila.

  Boli me čošak za tvojim stavom u tom pitanju, pošto nisi ama nimalo dovoljno ograđen u historijskim pitanjima vezane za bosansku historiju.

  Ti si samo u stanju da mjesaš pojmove i da brkas esencijelne cinjenice.

  A to sto ti mrzis sve islamsko u BiH - i tu me boli čošak

  Ti nisi niko i ništa nego samo jadni balavac i paćenik svog vlastitog uskog i tjesnog horizonta - uz to si bijedna i neodgojena stoka!

  I dobro se uklapaš u ovu srijedinu ostalih budala, paćenika i nacionalista na ovom forumu.
  Tjesi se ti, tjesi. Ja sam zastupnica istine i posebno je volim iznositi po forumima, mada tebe to boli. Mehmed je vas stvorio, ne kraljica Katarina. Istina te boli ali pomiri se prije sa njom, bolje ce ti biti.
  Ili svoju "historiju" pronalazi dalje negdje ispod bosanskih piramida, isprevrnutu da bi pokro ljagu visestoljetnog turskog zuluma u poturcivanja u Bosni sa kojim casna Kraljica Katarina apsulotno nista nije imala; najostrije je se borila protiv istog.


  Gubi se u tu ustaško-nacionalističku srijedinu iz koje si ispao i soli njima pamet i sad odjebi!
  Kad Muji ponestane argumenata, onda krene vrijedjati, predbacivati ustastvo, lajati, psovati.

  Da ti zapjevam jednu staru bosnjacku.

  Vidi one srpske psine,
  vidi kako bjeze preko Drine,
  kako im se gace tresu,
  kada vide U na fesu.
  by legendarna Handzar-divizija.

  Napomena; ogradjujem se osobno od tog texta, to je samo dokaz ovome neupucenom koga SVE moze nazivati ustasom.

  Toliko o Ustastvu, za koje sam kriva ja koliko i ti.

Seite 9 von 20 ErsteErste ... 567891011121319 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Katarina Kosača-Kotromanić
  Von st0lzer kr0ate im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 65
  Letzter Beitrag: 10.07.2010, 01:15
 2. Uhapšena Katarina Rebra?a
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 07.04.2010, 19:30
 3. Stefan Tvrtko Kotromanic
  Von Gast829627 im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.11.2007, 13:12
 4. Die Kotromanic Serbische Könige !!!
  Von Gast829627 im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 06.12.2005, 11:53