BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 32

Komandovao ubistvima hiljade srpskih civila

Erstellt von Gast829627, 27.12.2005, 11:58 Uhr · 31 Antworten · 2.547 Aufrufe

 1. #1
  Gast829627

  Komandovao ubistvima hiljade srpskih civila

  Zbog kojih ratnih zločina je Naser Orić izručen Haškom tribunalu
  Komandovao ubistvima
  hiljade srpskih civila
  Ako odem ja, otići će i Alija, pretio je Orić, na najave da će u Hag. Prema srpskim dokumentima, spalio stotine sela u Podrinju

  Naser Orić, zloglasni komandant muslimanske divizije u Srebrenici, pod čijom je komandom, prema dokumentima i procenama, likvidirano najmanje hiljadu Srba, uglavnom civila, i spaljeno više od sto srpskih sela i zaselaka, konačno će u Hagu moći da objasni "junačke poduhvate i pohode" u Podrinju, a naročito u prve dve godine rata u Bosni.

  Optužnica ga tereti za kršenje načina i običaja ratovanja. Konkretnije, za planiranje, podstrekavanje, naređivanje, u nekim slučajevima pomaganje i podsticanje planiranja, kao i pripremu za izvršenje zločina.

  - Ti zločini uključuju ubistva i okrutan tretman, nehumano razaranje naselja koja nisu opravdana vojnim potrebama i pljačkanje društvene i privatne imovine - stoji u optužnici.

  Prema srpskim svedočanstvima i dokumentima, Orić je izvršio stravična zlodela nad srpskim stanovništvom u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani, koja su posle likvidacije civila, uz gotovo neviđen repertoar mučenja, sistematski spaljivana. Orićeva divizija je, izlazeći iz tadašnje zaštićene zone UN-a u Srebrenici, prema istim podacima, spalila više od sto srpskih sela i ubila najmanje hiljadu Srba, većinom civila.

  Tadašnji komandant Drinskog korpusa VRS general Milenko Živanović, svedočeći o Orićevim zlodelima, pokazao je svojevremeno haškim istražiocima kartu sa podacima o Orićevim zločinima (mesto, vreme, broj žrtava...).

  Orić i družina su najčešće upadali u srpska sela na velike pravoslavne praznike. Tako su na Božić 1993. upali u Kravicu kod Bratunca i ostavili pustoš, ubijajući pretežno starce. Pamti se, takođe, da je 82. divizija Izetbegovićeve armije, pod Orićevom komandom, u selima Bjelovac, Sikirić i Grabovičko brdo u jednom danu likividirala više od sto ljudi. Posebnu svirepost prema žrtvama Orićeva vojska je demonstrirala i na lokalitetu Glođansko brdo. Posle te akcije, Alija Izetbegović je odlikovao Orića zlatnim ljiljanom.

  - Ako odem ja, ići će i Alija! - odgovarao je Orić kasnije na najave da ga čeka Hag. Kružila je i priča da je deponovao veoma nezgodne dokaze protiv Izetbegovića, kojima se, navodno, zaštitio da ga Bošnjaci, ni slučajno, ne deportuju u Hag. Iako ga udruženje "Majke Srebrenice" i danas, po njegovom hapšenju, veliča kao naciopnalnog heroja, Orić je tri meseca pre ulaska srpskih snaga u Srebrenicu pod, nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, napustio taj grad. U većini varijacija na ovu temu, kao asistenti pominjani su stranci, ali ima i naznaka da su mu to omogućili i neki srpski oficiri i obaveštajci.

  U vreme najveće muslimanske drame u Srebrenici, Orić se nije oglašavao. Ni posle rata se nije eksponirao, osim kad je morao, boraveći na Srebernom jezeru kod Tuzle i radeći šta mu se prohtelo. Bolje upućeni tvrde da nijedan "posao" između "biznismena" iz Srbije i tuzlanskog kantona nije mogao da se izvede bez njegove saglasnosti. Sami Bošnjaci žalili su se da od njegovog reketiranja i terora ne može da se živi. Priča se i da je Orić pre nekoliko dana u Tuzli ubio čoveka nasred parkinga i odatle otišao kao da se ništa nije dogodilo. Ipak, bošnjački establišment nastavlja legendu o "proslavljenom heroju i komandantu".
  Muslimani su Orića osporavali samo u početku - kad je stigao u Srebrenicu. Tada su ga, tragom priče koja je dugo cirkulisala, zaustavili i oduzeli mu pištolj sa posvetom Slobodana Miloševića, kome je, kao policajac tadašnjeg saveznog SUP-a, ustupan za obezbeđenje.

  Ipak, Orić se srebreničkim muslimanima ubrzo nametnuo kao apsolutni vođa, u koga se ne sumnja i čija se ne poriče. Sam Orić, koji je u Bosnu stigao, praktično, početkom devedesetih, lepo se izjašnjavao o Miloševiću i tokom rata. Takođe, pričalo se i da se, čak i u ratu, potpisivao ćirilicom.

  Mogao je da radi šta hoće i kako hoće, a svakog ko bi mu se suprotstavio, posvedočili su svojevremeno njegovi srebrenički oponenti, kažnjavao je najsurovije, bez obzira što se radilo o sunarodnicima. Uprkos tome, funkcioneri Izetbegovićeve SDA izrazili su uverenje da će se u Hagu utvrditi da je ratni komandant Srebrenice Orić "časno branio narod Srebrenice i da nije bilo nijednog razloga za podizanje zapečaćene optužnice protiv njega". Možda i zato što tragovi od Orića vode nezaobilazno ka Izetbegoviću.

 2. #2
  Gast829627
  Doživotna robija?

  Orić je optužen za ratne zločine, po dve tačke za individualnu odgovornost, a po četiri za komandnu odgovornost - rekao je Refik Hodžić, portparol Kancelarije Haškog suda u Sarajevu.
  Optužnica se odnosi na period od 10. juna 1992. do 20. marta 1993, a u njoj se navodi da su između 24. septembra 1992. i 20. marta 1993. pripadnici vojne policije pod Orićevom kontrolom i komandom zatvarali lica srpske nacionalnosti u Stanicu javne bezbednosti /SJB/ i zgradi iza SO Srebrenica, a potom ih zlostavljali. U nekim slučajevima zatvorenici su na smrt premlaćeni.
  U optužnici se tvrdi da su od maja 1992. do februara 1993. godine jedinice Armije BiH preduzimale razne vojne operacije protiv snaga Vojske RS u istočnoj Bosni i u opštinama Bratunac, Srebrenica i Skelani palile i na drugi način razorile i opljačkale najmanje 50-ak sela i zaselaka, sa pretežno srpskim stanovništvom.
  Orić je od juna 1992. do avgusta 1995. godine znao ili je imao razloga da zna da se njegovi podređeni pripremaju da počine takva dela bezobzirnog razaranja i pljački, ili da su ih već počinili, a da nije preduzeo nužne i razumne mere da takva dela spreči ili da kazni njihove počinioce - stoji, između ostalog, u optužnici.
  Prema rečima Refika Hodžića, za dela navedena u optužnici, koju je 28. marta potvrdio sudija Ričard Mej, pošto je 13. marta potpisala Karla del Ponte, Orić bi teoretski mogao da dobije najtežu, doživotnu zatvorsku kaznu.

 3. #3
  Gast829627
  Protesti u Tuzli

  SARAJEVO (FoNet) - Potpredsednik SO Srebrenica Sadik Ahmetović izjavio je u Tuzli da je način na koji je uhapšen Naser Orić "krajnje nekorektan, s obzirom na to da je govorio da će se, ukoliko bude podignuta optužnica protiv njega, predati Haškom tribunalu".
  Udruženje građana "Žene Srebrenice" održalo je juče u Tuzli mirni protest zbog hapšenja Orića.
  - Ogorčeni smo i šokirani, tek nam je sada jasno da su 'oni preko okeana' saučesnici sa onima koji su ubijali. Umesto da uhapse optužene za ratne zločine Karadžića i Mladića, oni su uhapsili Orića, koji je branio svoj narod i nije učestvovao u genocidu", rekla je Nura Begović.  ein beweis dafür inwiefern die moslems ihre kriegsverbrecher ausliefern und es auch einsehen das es sich um solche handelt

 4. #4
  Avatar von BalkanSurfer

  Registriert seit
  04.09.2004
  Beiträge
  3.018
  muahahahahahahahahahaha, bring mal das datum von diesen sachen.

  znas ti koliko dugo je vec oric u haagu? i znas li koliko to nas u bosni interesuje jer u meduvremenu i onako svako zna sta je radio? de pokazi datum, onda cemo barem vidit koji si ti papak.

 5. #5

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  965
  Zitat Zitat von BalkanSurfer
  muahahahahahahahahahaha, bring mal das datum von diesen sachen.

  znas ti koliko dugo je vec oric u haagu? i znas li koliko to nas u bosni interesuje jer u meduvremenu i onako svako zna sta je radio? de pokazi datum, onda cemo barem vidit koji si ti papak.
  Stidi se pickica, sato sto je to bilo prije vise od 2 godnine HAHAHAHA

 6. #6

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  Und die Leugner der verbrechen des Islams sind wieder ans Tageslicht getreten. Ihr seid mit eurem Schwarz Weiss Denken am ende!

 7. #7
  Avatar von BalkanSurfer

  Registriert seit
  04.09.2004
  Beiträge
  3.018
  Zitat Zitat von LaLa
  Und die Leugner der verbrechen des Islams sind wieder ans Tageslicht getreten. Ihr seid mit eurem Schwarz Weiss Denken am ende!
  was für schwarz weiß denken? in bosnien weiß man dass oric ein verbrecher ist, hab noch nie gesehen dass man seine t-shirts verkauft. so was kann man von serbien nicht behaupten was mladic angeht.

 8. #8

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  Aber dafür Izetbegovic Shirts massenweise. Wären Mladic und Karadzic nicht gewesen, es gäbe heute keinen einzigen Serben mehr in Bosnien!

 9. #9
  Avatar von BalkanSurfer

  Registriert seit
  04.09.2004
  Beiträge
  3.018
  Zitat Zitat von LaLa
  Aber dafür Izetbegovic Shirts massenweise. Wären Mladic und Karadzic nicht gewesen, es gäbe heute keinen einzigen Serben mehr in Bosnien!
  oh, wie putzig, da hat einer wohl ganz lange slobos sendungen gekuckt
  tja, wer hat jetzt kriegsverbrecher verteidigt? ich hab zu oric klare worte gesagt und du verteidigst hier. alle achtung, das ist eine tolle linke moral

 10. #10

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  Milo kannst du in der Pfeife rauchen! Den kannste haben...Djukanovic von mir aus auch. Schnuppe.
  Ali, was willst du mir den sagen? Kein Kommentar einfach nur gegenfrage? Izetbegovic hätte jeden Serben in Bosnien töten lassen.

Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.03.2010, 19:00
 2. Blaca u?estvovao u ubistvima?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.11.2009, 20:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.03.2009, 17:30
 4. Svedok o ubistvima u Lovasu
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.02.2009, 16:00
 5. JAGETIC O MASAKRIRANJU SRPSKIH CIVILA
  Von Gast829627 im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 28.09.2007, 10:40