BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Kosovo Thread - Serbian News

Erstellt von LaLa, 13.02.2005, 14:41 Uhr · 2 Antworten · 1.172 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182

  Kosovo Thread - Serbian News

  PREDSEDNIK TADIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA ŠILOVA I CERNICE I POČEO RAZGOVORE SA PETERSENOM

  UNUTR. POLITIKA - Nedelja, Februar 13, 2005 13:09 RTS
  Obilaskom Šilova, u kosovskom Pomoravlju, predsednik Srbije Boris Tadić započeo je dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji. Tadić je prvi predsednik Srbije koji posećuje Kosovo i Metohiju od kako su Ujedinjene nacije, 1999. godine, preuzele upravu u toj pokrajini.

  On je rekao da je Kosovo i Metohija deo Srbije i Crne Gore ne samo 'po našem pravu, već i po međunarodnom'. 'To je moj stav u Beogradu i na Kosovu, u Prištini, Šilovu i gde god budem dolazio', rekao je Tadić pred oko nekoliko stotina okupljenih Srba u Šilovu, koji su ga pozdravili aplauzima i uzvicima odobravanja.

  Tadić je okupljenim građanima rekao da je došao na Kosovo kako bi svetskoj javnosti skrenuo pažnju na uslove u kojima žive Srbi u pokrajini. 'Nažalost, nisam došao sa čarobnim štapićem - voleo bih da jesam - ali ono što mogu da vam kažem jeste da ću se apsolutno svom snagom, i svim što je u mojoj moći, boriti i izboriti za prava našeg naroda i svakog građanina naše zemlje Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji', poručio je Tadić.

  On je meštanima Šilova na poklon doneo zastavu Srbije, rekavši da je važno da Srbi u kosovskom Pomoravlju opstanu. 'Nema zemlje gde nema naroda, gde nema ljudi, a da bi nas bilo moramo da obezbedimo normalna prava za njih. To je obaveza međunarodne zajednice koja je preuzela ulogu da to učini na Kosovu', rekao je Tadić.

  Predsednik Srbije je naveo da će o zaštiti nealbanskog stanovništva u pokrajini u Prištini razgovarati i sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesen-Petersenom. Predsednik Tadić takođe je izjavio prilikom obilaska škole 'Branko Radičević' u Cernici kod Gnjilana da je to mesto jedno od simbola srpskog stradalništva.

  'Moj dolazak ovde svedoči da standardi života na Kosovu i Metohiji nisu ispunjeni i to znaju svi ljudi koji dolaze u Cernicu', rekao je Tadić i dodao da je dvorište lokalne škole jedino dvorište slobodnog života u Cernici i da je dobro što ono uopšte i postoji.

  Tadić je naglasio da nije došao na Kosovo i Metohiju da bi upućivao velike poruke kao što su to ranije radili političari iz Srbije.

  'Ovde sam došao da vidim da li možemo da promenimo način na koji žive ovde ljudi, da li možemo da poboljšamo uslove života, povećamo slobodu, obezbedimo egzistenciju, hranu i grejanje za ljude, normalan život'

  Razgovori predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa UNMIK-a Serena Jesen-Petersena počeli su, uz veliko obezbeđenje, danas u 11.30 časova u prostorijama UNMIK-a u Prištini.

  Centar Prištine bukvalno je zatvoren, a oko zgrade UNMIK-a obezbeđenje je organizovano 'u tri prstena'.

  U blizini autobusa u kome se nalaze novinari iz Beograda koji prate Tadića, dve grupe Albanaca -grupa rođaka nestalih u proslim sukobima na Kosmetu i grupa mladih koja se naziva 'Kosovo ekšn netvork' - istakle su 'žutu traku' na kojoj na engleskom jeziku piše: 'Ratni zločinci ne prelazite na drugu stranu'.

  U trenutku kada je ista grupa pokušala da jajima gađa autobus, obezbeđenje ih je sprečilo.

  Od ulaska na teritoriju Kosova i Metohije u pratnji Tadića su više od desetak vozila Kfora i dva helikoptera koja i sada kruže iznad Prištine.

  Kako je najavljeno, Tadić bi trebalo da poseti Srbe u Orahovcu, Velikoj Hoči, Goraždevcu, Štrpcu, Prilužju, Kosovskoj Mitrovici, manastir Visoki Dečani.

 2. #2

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  Predsednik Srbije Boris Tadić je večeras izjavio da će praktične posledice njegove posete biti zahtev da UNMIK postavi kontrolne punktove na mestima gde se Srbi ne osećaju bezbedno, nastavak razgovora o problemu struje i otvaranje pitanja privatizacije u enklavama gde žive Srbi, javlja Fo Net.

  Tadić je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici rekao da će se nastaviti razgovori o pitanju decentralizacije i istakao da neučestvovanje u radnim grupama predstavlja veliki problem, jer se niko neće boriti za interese srpskog naroda osim samih Srba.

  Tadić je ocenio da je njegova poseta Kosovu bila poseta visokog rizika i da je jedan od njegovih zahteva bio da se i posle njegove posete poveća stepen bezbednosti kako bi srpskom narodu bio obezbeđen normalan život.

  Predsednik je naglasio da na Kosovu nije uputio poruke neprijateljstva i da nikoga nije optuživao ili spominjao albanske političare.

  Šetnjom do mosta na Ibru, koji deli grad na srspki i albanski deo, Tadić je završio dvodnevnu posetu Kosovu.

  Inače,drugi dan posete predsednika Boris Tadića Kosovu i Metohiji obeležen je napadom na kolonu u kojoj su bili predsednik i novinari beogradskih medija. Više stotina Albanaca ledenicama, grudvama, jajima i kamenjem gađalo je autobuse i automobile iz kolone u Đakovici i Dečanima.Bočno staklo na 'Lastinom' autobusu polomljeno je a auto u kojem se nalazila ekipa RTS-a zasut je jajima i grudvama. Na sreću niko nije povređen a automobil RTS-a nije oštećen.

  Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u Orahovcu, jednom od retkih urbanih mesta na Kosovu i Metohiji u kojem su Srbi ostali da žive, da bi bila 'strašna greška kada bi sa Kosova i Metohije otišle međunarodne snage'.

  'Nema međunarodnih razgovora na kojima ne ponavljam dve stvari - nezavisnost Kosova i Metohije je apsolutno neprihvatljivo, a strašna greška, pravi zločin, bio bi kada bi međunarodne snage otišle odavde', rekao je Tadić. 'Kada ljude ubijaju zato što pripadaju drugoj naciji ili se mole svome Bogu onda je uzdrmana, razorena Evropa i njene vrednosti', rekao je predsednik Srbije.

  Tadić je naglasio da se Srbija bori za evropsku budućnost uključujući tu i Kosovo i Metohiju, kao i albanski narod koji živi na jugoistoku Evrope.


 3. #3

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  ANAN: SRBI NA KOSMETU ŽIVE U STRAHU
  SPOLJNA POLITIKA - Sreda, Februar 16, 2005 11:23 RTS
  Srbi žive u strahu na Kosmetu, koje je još dublje etnički podeljeno, ocenio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan u izveštaju Savetu bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji od novembra prošle, do kraja januara ove godine.

  Mada su ozbiljni zločini protiv kosmetskih Srba opali od marta prošle godine, kada je na hiljade njih bilo isterano iz svojih domova tokom etnički motivisanih nemira, Anan kaže da izolovani incidenti i dalje podgrejavaju njihove strahove.

  Konvoji za transport manjina se kamenuju, grafiti sa porukama mržnje se ispisuju po javnim zgradama, prazne kuće u vlasništvu Srba se pljačkaju i malo je poštovanja za prava jezika manjine, ocenio je Anan.

  'Kosmetski Srbi posebno se osećaju ugroženima. Njihovo odbijanje da napuste svoju zajednicu ili da komuniciraju sa pripadnicima većinske zajenice [i obratno], je povećalo već ionako duboku etničku podelu', istakao je generalni sekretar UN.

  Kosovska vlada nije učinila dovoljno da kazni sve etnički motivisane zločine, dodao je Anana u izveštaju čiji je sadržaj prenela američka agencija AP.

  Napominjujući da je Kosovo pod administrativnom upravom UN od polovine 1999. i da je na njemu od tada ostalo da živi oko 100.000 Srba, trećina ukupne populacije, koji imaju ograničenu slobodu kretanja i da su na meti napada militantnih Albanaca, AP je naveo da UN nastoje da promovišu na Kosovu pomirenje između Srba i Albanaca.

  Ali, Anan kaže da se Srbi na Kosovu i dalje se suočavaju sa mnogo problema. Oni moraju da putuju specijalnim transportima ili uz vojnu pratnju, što ograničava njihovu slobodu kretanja i pristup javnim službama, poslu i pravosudnom sistemu.

  Zbog zabrinutosti za svoju bezbednost, Srbi su obeshrabreni da se vrate na Kosovo, zaključio je generalni sekretar UN.

  'Manjine imaju malo poverenja u kosovski politički i administrativni sistem', ocenio je Anan. 'Njihovo učešće u političkom procesu i u višim nivoima civilnih službi i dalje je marginalan', kaže se na kraju izveštaja generalnog sekretara UN Savetu bezbednosti.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 5734
  Letzter Beitrag: 18.03.2018, 14:00
 2. Kosovo NEWS
  Von Fushe Kosove im Forum Kosovo
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 26.11.2010, 23:06
 3. Der BF IPhone Thread (News, Infos, Apps, Allgemein)
  Von Emir im Forum PC, Internet, Games
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 21.03.2010, 23:46
 4. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 08.10.2006, 16:45