BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 4 von 14 ErsteErste 12345678 ... LetzteLetzte
Ergebnis 31 bis 40 von 135

Kriegsverbrecherprozess: Karadžić setzt auf Verzögerungstaktik

Erstellt von Emir, 28.02.2010, 21:14 Uhr · 134 Antworten · 5.304 Aufrufe

 1. #31

  Registriert seit
  26.11.2009
  Beiträge
  2.501
  Zitat Zitat von Mirko1 Beitrag anzeigen
  lach nicht so dumm.
  der kollege aus der posavina hat dir eine ernsthafte frage gestellt.

 2. #32

  Registriert seit
  28.02.2010
  Beiträge
  13
  Zitat Zitat von Magic Beitrag anzeigen
  Wäre Izetbegovic ein warlord gewesen dann würde es keine RS geben,man sollte froh sein das Abdic nicht Bosnischer Präsident wurde wie es geplant war denn dann wären auch Moslems so schlimm gewesen wie Serben und Kroaten,vom Menschlichen bin ich froh das er es nicht war und wir dadurch weniger Blut an den Händen haben,aus Militärischer und Menschlicher Sicht sollten Serben und Kroaten froh sein das Izetbegovic an der macht war,ich mag Izetbegovic nicht besonders aber ihn mit Karadzic und Mladic in einem Atemzug zu nennen ist lächerlich und Weltfremd
  Mit Fikret Abdic als Präsidenten wäre es wahrscheinlich gar nicht zum Krieg gekommen.
  Deswegen wurde Druck von allen Seiten auf ihn ausgeübt, dass er zurücktritt.

 3. #33
  Avatar von Ravna_Posavina

  Registriert seit
  29.10.2009
  Beiträge
  7.028
  Zitat Zitat von Ravna_Posavina Beitrag anzeigen
  Und? Glaubst du ihm?
  ?

 4. #34

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Ganić naredio napad u Dobrovoljačkoj


  Radovan Karadžić daje uvodnu reč pred Haškim tribunalom, 1. marta (foto Haški tribunal)

  HAG – Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić naredio je napad na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici, izjavio je danas na suđenju u Haškom tribunalu bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.
  „Ganić je bio taj koji je naredio napad i postao poznat po svojoj naredbi "čim Alija (Izetbegović) izađe iz auta, pobij sve'“, istakao je Karadžić, iznoseći odbranu pred sudskim većem u Hagu i objašnjavajući okolnosti koje su prethodile ratu u BIH.
  Prema njegovim rečima, posle izbora 1990. godine, u Predsedništvu BiH bilo je sedam članova - dva Srbina, dva Hrvata i dva muslimana, dok je jedno mesto ostavljeno za predstavnika manjina. „Moja Srpska demokratska stranka (SDS) je na to mesto kandidovala predsednika Jevrejske zajednice, ali je SDA presvukla iz vučje u jagnjeću kožu Ejupa Ganića, koji se za tu priliku izjasnio kao Jugosloven i on je bio izabran za sedmog člana Predsedništva”, rekao je Karadžić.
  Srbi nisu krivi za Markale
  U nastavku uvodne reči odbrane, optuženi Radovan Karadžić negirao je danas krivicu za masovno stradanje civila u eksplozijama na pijaci Markale i drugim lokacijama u Sarajevu, tvrdeći da krivicu za te žrtve snose muslimanske vlasti.
  Eksplozije s velikim brojem žrtava na pijaci Markale 1994-95. i u redu za hleb u sarajevskoj Ulici Vase Miskina 1992, Karadžić je nazvao „neverovatnim primerima ratnog lukavstva” vlasti u Sarajevu „koje je dovelo do kažnjavanja Srba”.
  „Nema tog nišandžije koji će jednom granatom pogoditi tu pijacu, na kojoj nema ni ljudi, ni robe, a onda je odjednom 200 ljudi pogođeno... Dokazaćemo da Srbi nisu počinili ni ovaj, ni sve druge incidente u kojima je bilo masovnog stradanja”, rekao je Karadžić, prikazujući u sudnici snimke pijace neposredno pre i posle eksplozije.
  Tvrdio je i da su tela žrtava sa pijace Markale zapravo bili „posejani” leševi muslimanskih boraca. U dve eksplozije na toj pijaci, u februaru 1994. i avgustu 1995. ubijeno je više od 200 ljudi.
  Ciljanje „sopstvenog naroda” bilo je deo „ideologije” muslimanskih vlasti, sugerisao je Karadžić.
  Optužbe za nezakonito pritvaranje hiljada nesrba u logore, Karadžić je negirao na primeru Trnopolja kod Prijedora, koje je nazvao „prihvatnim centrom”. „Dokazaćemo da to nije bio logor, nego prihvatni centar za ljude koji zbog borbi nisu imali gde i kojim su oni sami upravljali”, rekao je Karadžić.
  Srbi nisu želeli rat u BiH
  Rat u BiH, po rečima Karadžića, bio je suprotan interesima Srba. „Zašto bi Srbima bio potreban rat, kad su već imali ono što su želeli - Jugoslaviju, koja se mogla sačuvati jedino u miru, a nestati samo u ratu”, naglasio je Karadžić.
  Kao potvrdu za to, citirao je izjavu predsednika Stranke demokratske akcije i Predsedništva BiH Alije Izetbegovića da se „rat mogao izbeći da smo ostali u Jugoslaviji, ali mi smo hteli nezavisnu BiH”. „Izetbegović me je tom izjavom abolirao, viteški... Ali, haško tužilaštvo ne zanima Izetbegovićevo viteštvo”, tvrdio je Karadžić, ponavljajući da je rat izazvala težnja SDA ka „suverenoj i nezavisnoj BiH, koja će biti sto odsto njihova”.
  Bivši predsednik RS je podsetio da je, nasuprot Izetbegoviću, on prihvatio „četiri od pet” mirovnih predloga koje su međunarodni posrednici nudili tokom rata u BiH. „Kakav bi to srpski udruženi zločinački poduhvat mogao biti da je SDA prihvatila makar jedan od tih planova”, upitao je Karadžić.
  Rekavši da je u aprilu 1992. godine Izetbegović „bio ohrabren” da povuče svoj pristanak na Kutiljerov mirovni sporazum na koje su srpske i hrvatske partije već bile pristale, on je tvrdio da krivicu za izbijanje, vođenje i produžavanje rata u BiH snose i velike zapadne sile, na čelu s Nemačkom, koje su prerano priznale nezavisnost Hrvatske i BiH. „Nemačka je predvidela rat u Jugoslaviji još za vreme Tita... Kako sada tužilaštvo može krivicu za izbijanje rata stavljati meni”, zapitao je Karadžić.
  Svoj govor u kojem je u oktobru 1991. u Skupštini BiH upozorio da bi u ratu mogao nestati muslimanski narod, Karadžić je nazvao „izrazito antiratnim”, sugerišući da je tužilaštvo samo navedene reči istrglo iz konteksta govora. „Srpska strana tu nudi sve varijante koje donose mir i koncesije”, prokomentarisao je Karadžić, koji je u sudnici pustio snimak tog govora.
  Deklaraciju o nezavisnosti BiH koja je na tom skupštinskom zasedanju usvojila muslimansko-hrvatska većina, bez prisustva srpskih poslanika, Karadžić je nazvao nelegalnom i protivustavnom.
  Tezu tužilaštva da bosanski Srbi nisu želeli da žive s Muslimanima i Hrvatima, Karadžić je odbacio rečima: „Srbi su želeli da žive s Muslimanima, ali nisu i nikada neće pristati da žive pod Muslimanima”.  Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Žak Širak, marta 1996. u Parizu (Foto arhiva AP)

  Karadžić nastavlja uvodnu reč, koju će davati i sutra, a ukupno mu je na raspolaganju šest sati.
  Iznošenju uvodne reči Karadžića, pored dva člana njegove odbrane, prisustvuje u sudnici i advokat Ričard Harvi, koga je veće ranije imenovalo za njegovog branioca u pripravnosti, za slučaj da bivši lider RS opstruiše suđenje.
  Uloga Harvija posle izlaganja odbrane biće tek definisana.
  Suđenje Karadžiću počelo je 27. oktobra prošle godine uvodnom rečju tužilaštva, kojoj on nije želeo da prisustvuje, tvrdeći da nije spreman za suđenje.
  Bivši predsednik RS optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.
  Preciziranom i skraćenom verzijom optužnice iz oktobra 2009, bivši predsednik RS optužen je, kao i u prethodnoj, po 11 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući dve za genocid tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.
  Uhapšen je u Beogradu u 21. jula 2008, a devet dana kasnije izručen je Tribunalu.
  Karadžić je u prvom pojavljivanju pred Tribunalom odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.
  --------------------------------------------------------------------------

  Robinson:Karadžić ponudio drugačije tumačenje događaja

  HAG – Pravni savetnik Radovana Karadžića, američki advokat Piter Robinson izjavio je danas da je Karadžić u uvodnoj reči odbrane na suđenju pred Haškim tribunalom ponudio tumačenje događaja u BiH drugačije od navedenog u optužnici.
  „Na sudskom veću je da odluči koje je od ta dva tumačenja uverljivije”, rekao je Robinson novinarima posle današnjeg zasedanja suda.
  On je najavio da će se sutra, u nastavku uvodne reči, Karadžić podrobnije baviti pojedinačnim navodima optužnice, poput uzimanja međunarodnih talaca 1994. godine i optužbama za zločine u Sarajevu.
  Robinson nije isključio da bi Karadžić, posle uvodne reči, mogao odbiti da unakrsno ispita prvog svedoka optužbe čiji je iskaz, po odluci sudskog veća, zakazan za sredu, 3. decembar.
  Upitan o ulozi sudski postavljenog branioca Ričarda Harvija (Rićard Harvey), pravni savetnik Robinson je odgovorio da bi sudsko veće moglo naložiti Harviju da preuzme zastupanje Karadžića, ukoliko Karadžić „odluči da ne može da unakrsno ispituje svedoka”.
  „Videćemo u par narednih dana”, naznačio je Robinson.
  Sudsko veće predsedavajućeg O Gon Kvona (O-gon Kwon) odobrilo je, na početku današnjeg zasedanja, Karadžiću da uloži žalbu na odluku o početku dokaznog postupka saslušavanjem prvog svedoka.

  Tanjug, Beta
  [objavljeno: 01/03/2010]

 5. #35
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.653
  srbi nisu zeljeli rat?

 6. #36
  Makani
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  srbi nisu zeljeli rat?
  Nisu

 7. #37
  Zvornicanin
  Seid wann ist es den ein Verbrechen sich zu Verteidigen ?
  Auf die Dobrovoljačka bezogen.
  U Bosni trebalo jos napada na JNA ko u Tuzli i Sarajevu.

 8. #38

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von Miki_89 Beitrag anzeigen
  Seid wann ist es den ein Verbrechen sich zu Verteidigen ?
  Auf die Dobrovoljačka bezogen.
  U Bosni trebalo jos napada na JNA ko u Tuzli i Sarajevu.
  Verteidigen? Scheinst eine ähnliche Auffassung von "Verteidigen" zu haben wie einige Serben hier.

  Unglaublich

 9. #39

  Registriert seit
  26.11.2009
  Beiträge
  2.501
  Zitat Zitat von Miki_89 Beitrag anzeigen
  Seid wann ist es den ein Verbrechen sich zu Verteidigen ?
  Auf die Dobrovoljačka bezogen.
  U Bosni trebalo jos napada na JNA ko u Tuzli i Sarajevu.


  serbische patriarch artemije hat mal in einem spiegel interview gesagt dass es keine sünde ist sich zu verteidigen.
  und dabei gegen albaner gehetzt bis zum geht nicht mehr.

 10. #40

  Registriert seit
  28.02.2010
  Beiträge
  13
  Angriffe auf abziehende Rekruten fallen nicht gerade unter mein Verständnis von Verteidigung.

Seite 4 von 14 ErsteErste 12345678 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Belgrader Kriegsverbrecherprozess
  Von Jesko im Forum Politik
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 01.05.2009, 20:02
 2. Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 21.06.2007, 22:04
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.11.2005, 23:05
 4. Kriegsverbrecherprozess in Kroatien
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.04.2005, 21:22
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.04.2005, 17:22