BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

Krivci za zlocin u Medackom dzepu jos nisu osudjeni

Erstellt von Jovan-Raskovic, 10.09.2006, 20:22 Uhr · 4 Antworten · 598 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59

  Krivci za zlocin u Medackom dzepu jos nisu osudjeni

  KRIVCI ZA ZLOČIN U MEDAČKOM DŽEPU JOŠ NISU OSUĐENI
  8.9.2006 13:23 BEOGRAD (Tanjug) - Ni trinaest godina posle stradanja Srba u podvelebitskim selima Medačkog džepa, Tribunal u Hagu i hrvatsko pravosuđe nisu osudili počinioce tog zločina, saopštio je danas Dokumentaciono informacioni centar Veritas.
  Hrvatska vojna operacija na srpska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj trajala je od 9. do 17. septembra 1993. godine i odvijala se pred snagama Ujedinjenih nacija, koje su štitile to područje, navedeno je u saopštenju povodom godišnjice stradanja Srba u Medačkom džepu.

 2. #2

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59
  Saopštenje povodom godišnjice stradanja Srba iz sela „Medačkog džepa“

  Devetog septembra 1993. godine Hrvatska vojska je iznenada izvršila agresiju na srpska podvelebitska sela tzv. Medački džep, južno i jugoistočno od Gospića, koja su se već osamnaest mjeseci nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Poslije snažne artiljerijske pripreme uslijedio je tenkovsko-pješadijski napad na Divoselo, Čitluk i Počitelj. Srpski narod, vojska i policija su vjerovali u djelotvornost UNPROFOR-a, pa je i zbog te opuštenosti agresor brzo ovladao navedenim prostorima. Hrvatska vojska je u nastupanju pljačkala, palila, rušila kuće, ubijala i masakrirala civile, vojnike i milicionere. U ovoj agresiji 88 Srba je nestalo i poginulo. Među njima je 46 vojnika i 42 civila, od kojih 17 žena.

  Hrvatska strana je po završenoj akciji srpskoj predala 52 leša. U ovoj akciji Ranjenika uopšte nije bilo. Upravo ta činjenica i rezultati pregleda tijela na srpskoj strani (razbijene lubanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine) upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih. Pripadnici UNPROFOR-a su, nakon što su u direktnnoj borbi ušli u ovo područje, izvukli još 18 leševa, od kojih je većina bila izmasakrirana (odsječeni pojedini dijelovi tijela) ili zapaljeni (za života bacani u vatru). Dva leša su izvukli pripadnici SVK a jedan leš je pronađen u aprilu 1995. godine. U maju 2000. godine istražioci Haškog tribunala pronalaze i nove dokaze o zločinu u “Medačkom džepu” – jedanaest tijela skrivenih u septičkoj jami u nekad srpskom dijelu Gospića, od kojih je šest identifikovano DNK-a metodom.
  Na spisku nestalih i neidentifikovanih još je 12 lica. Sva tri sela su opljačkana a zatim sravnjena sa zemljom. Tragedija “Medačkog džepa” odvijala se pred očima UNPROFOR-a, koji ovaj put nije bio samo pasivni posmatrač, već je učestvovao u pokušaju da preuzme kontrolu nad ovim područjem i spriječi ubijanje preostalih ljudi i uništavanje njihove imovine. Unproforci su, nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom, po ulasku u “Medački džep”, mogli samo, kao njihov komadant Žan Kot (Jan Cot), konstatovati “da u selima kroz koja je prošao više nema znakova života, ni ljudi, ni životinja i da je razaranje potpuno, sistematsko i namjerno”, ili kao Sedrik Tornberi (Cedric Thornberry), pomoćnik generalnog sekretara UN-a i šef civilnih poslova u misiji UNPROFOR-a na području bivše Jugoslavije, "da je nakon cjelodnevnog boravka na tom području naišao na samo jednu živu kokošku".

  U decembru 1994. godine Ekspertska komisija UN-a, nakon obimne istrage, sačinila je završni izvještaj o “Medačkom džepu” sa prijedlogom da se dva hrvatska oficira optuže za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja rata zbog razaranja velikih razmjera i pljačkanja privatne imovine, ali ne i za ubistva, mučenja i sakaćenja, pošto “niko nije identifikovan da je bio odgovoran za takve zločine”. Počev od jula 2001. do aprila 2004. godine Tužilaštvo Haškog tribunala za zločine u akciji “Medački džep” podiglo je optužnice protiv trojice generala HV-a i to Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, dok je istraga protiv četvrtog generala Petra Stipetića obustavljena pošto je, po riječima glavnog tužioca, uspio dokazati “paralelnu liniju komandovanja”. Bobetku zbog bolesti optužnica nije ni uručena, a od izručenja Hagu spasila ga je smrt u aprilu 2003. godine.

  U optužnicama se navodi da su Rahim Ademi, po osnovu visokog čina brigadira u HV-u i položaja vršioca dužnosti komandanta Zbornog područja Gospić, a Mirko Norac, po osnovu visokog čina pukovnika u HV-u i položaju zapovjednika 9. motorizovane gardijske brigade HV-a, djelujući kao pojedinci i/ili u dogovoru s drugima, uključujući i Janka Bobetka, odigrali središnju ulogu u razradi, planiranju, komandovanju i/ili izvođenju hrvatske vojne operacije u “Medačkom džepu”, od 09. do 17.09.1993. godine, tokom koje su počinjena teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i to: zločini protiv čovječnosti (progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi i ubistva) i kršenja zakona i običaja ratovanja (ubistva; pljačkanje javne ili privatne imovine; bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela). U optužnicama se navodi da je kao rezultat takve akcije “...Medački džep postao potpuno nepodesan za stanovanje.
  Sela u Medačkom džepu su u potpunosti uništena, čime je srpsko civilno stanovništvo ostalo bez domova i sredstava za život”. Rahim Ademi se dobrovoljno predao tribunalu u Hagu, ali je ubrzo privremeno pušten na slobodu, na kojoj se i danas nalazi. Mirko Norac je u međuvremenu osuđen od strane hrvatskog suda za ratne zločine počinjene nad Srbima u Gospiću u jesen 1991. godine i kaznu, uz saglasnost Haškog tribunala, izdržava u hrvatskom zatvoru. Do suđenja pred Haškim tribunalom ipak nije došlo, pošto je u septembru 2005. godine Vijeće za prosljeđivanje toga suda slučaj Ademi/Norac prebacilo u nadležnost hrvatskog pravosuđa, koje još nije podiglo optužnicu usklađenu sa nacionalnim zakonodavstvom. A trinaest godina poslije, šikarom obrasla zgarišta nekadašnjih sela “Medačkog džepa”, od živih stvorenja obilaze samo lisice.

  U Beogradu, 08.09.2006.  P R E D S J E D N I K
  Savo Štrbac

 3. #3

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59
  OBELEŽENA 13. GODIŠNJICA VOJNE AKCIJE MEDAČKI DŽEP
  DRUŠTVO - AKTUELNO - Subota, Septembar 09, 2006 16:55 RTS

  U Gospiću je obeležena 13. godišnjica hrvatske vojne akcije 'Medački džep' na sela u okolini Gospića, uz ocenu lokalnih zvaničnika i učesnika operacije da je to bila legitimna vojno-policijska akcija. Gradonačelnik Gospića Milan Kolić je prilikom polaganja venaca na spomenik poginulim hrvatskim borcima podsetio na poginule hrvatske borce i 'mnogobrojne civilne žrtve, koje je srpski agresor danonoćno granatirao iz okupiranog područja'.

  On je rekao da su u rano jutro 9. septembra 1993. pripadnici Devete gardijske brigade Hrvatske vojske i Specijalne policije MUP-a 'zajedničkom akcijom odbacili neprijatelja, oslobodili šire područje Gospića i doneli mirnije dane gradu'. U Gospiću je danas održana konferencija za novinare na temu 'Istina i laži o legitimnoj odbrambenoj oslobodilačkoj akciji Medački džep', na kojoj je ukazano da u medjunarodnoj zajednici postoje različite ocene o toj akciji, uključujući i ocenu da je njome počinjen zločin nad civilnim stanovništvom.

  Prema podacima dokumentacionog centra Veritas, u akciji je poginulo ili nestalo 88 Srba, od kojih 42 civila, dok se u optužnici Haškog tribunala protiv zapovednika te operacije navodi da su najmanje 38 srpskih civila i dva zarobljena vojnika ubijeni u toj akciji.

  Učesnici konferencije za novinare su podsetili da je Tužilaštvo Haškog tribunala ratne komandante koji su učestvovali u akciji, generale Mirka Norca i Rahima Ademija, optužilo za ratni zločin po komandnoj i individualnoj odgovornosti.

  Haški tribunal je 8. juna 2001. podigao optužnicu protiv Ademija, u kojoj se tereti po komandnoj odgovornosti za ubistvo srpskih civila i zarobljenika, a u maju 2004. protiv Norca za progon civila. Predsednik Udruženja specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić istakao je da svi 'učesnici te akcije mogu reći da je u vojnom smislu ona bila profesionalno sprovedena, uz poštovanje medjunarodnih pravnih propisa'.

  'Istina je da je akcija imala - u vojnom smislu kao odbrambena i oslobodilačka - punu legitimnost i legalitet, a s druge strane možemo reći da su velike laži koje su prisutne u svetskim medijima i pred Haškim sudom da je bilo koja strana vojska u okviru UNPROFOR-a vodila borbu sa snagama Specijalne policije MUP-a i Hrvatske vojske [HV] toga dana. To je potpuna laž', rekao je Sačić.

  Prema njegovim rečima, kanadske snage u UNPROFOR-u nisu imale nikakve sukobe sa Specijalnom policijom MUP-a i HV-om, a vojnici iz Francuske u sastavu UNPROFOR-a naleteli su, kako je rekao, na minu koju su postavili srpski vojnici. Nakon operacije 'Medački džep' kanadski bataljon UNPROFOR-a poslao je izveštaj UN u kome je izneo optužbe na račun Hrvatske vojske, a kao glavni krivci eksplicitno su navedeni zapovednici gardijske brigade 'Vukovi' Rahim Ademi i Mirko Norac.

 4. #4
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141
  Zasto Bobetka nisu vec 1993 uhapsili zbog Medackog Dzepa?? Tek su rekli da mora u Hag nakon toga kad je umro 2003 , Demokratija Hrvatske.....

 5. #5

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59
  Zitat Zitat von Ravnokotarski-Vuk
  Zasto Bobetka nisu vec 1993 uhapsili zbog Medackog Dzepa?? Tek su rekli da mora u Hag nakon toga kad je umro 2003 , Demokratija Hrvatske.....
  Sve smisljena americka i vatikanska politika ....

Ähnliche Themen

 1. Soldo: Kriva je mom?ad, nisu krivci suci
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.02.2010, 12:30
 2. Zlocin Skopriona u Bosni - Dokumentation
  Von DerTherapeut im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 19.12.2009, 21:04
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.11.2009, 20:00
 4. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 11.09.2009, 15:12
 5. SPR:SARAJEVO-SRBI-ZLOCIN
  Von Krajisnik im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.03.2005, 16:16