BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 3 ErsteErste 123
Ergebnis 21 bis 29 von 29

Kroatien in der EU = ein Vorteil für Bosnien

Erstellt von Kingovic, 24.01.2012, 11:49 Uhr · 28 Antworten · 2.119 Aufrufe

 1. #21
  Avatar von Duušer

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  4.820
  Kroatischen und serbischen Pass in Bosna verbieten... find das sehr unfair.

 2. #22
  Avatar von Komandant Mark

  Registriert seit
  30.05.2010
  Beiträge
  7.624
  Zitat Zitat von Duušer Beitrag anzeigen
  Kroatischen und serbischen Pass in Bosna verbieten... find das sehr unfair.
  Da die Kroaten in BiH sehr benachteiligt sind ,komt Kroatiens EU Beitritt sehr Recht .

  Es werden noch weniger Kroaten in BiH bleiben ,aber was solls .

 3. #23
  Slavo
  Zitat Zitat von Vukovarac Beitrag anzeigen
  ....wtf?!..............deutschland <3
  O.o

  Alter....................überall wird das gezeigt..............diese offene "Feindschaft"............angefangen von den Zeitungen..........

 4. #24
  Slavo
  Zitat Zitat von Dane_HR Beitrag anzeigen
  NOVA SLIKA SVEUČILIŠTA
  Svaki četvrti student u Mostaru dolazi iz RH

  Nekada su srednjoškolci iz Hercegovine hrlili u Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku..., kako bi upisali jedan od studija - danas sve veći broj srednjoškolaca iz Hrvatske bira Mostar za studiranje

  Nekada su svršeni srednjoškolci iz Hercegovine mahom išli u Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku i druge gradova u Republici Hrvatskoj kako bi upisali jedan od studija, no danas je stanje posve drukčije. Pored činjenice da danas najveći broj učenika iz Hercegovine studij za svoj životni poziv nalazi na mostarskom Sveučilištu, sve veći broj svršenih srednjoškolaca iz Hrvatske odabire Mostar za grad u kojem će završiti studij.

  Više nego prošle godine

  Dok je protekle akademske 2010./2011. godine na prvoj godini svaki šesti student bio s područja Republike Hrvatske, ove godine je taj postotak povećan. Od ukupno 2.893 upisanih u prvu godinu, njih 642 (22,19 posto) ima stalno mjesto boravka u jednom od mjesta u Republici Hrvatskoj. Tako akademske 2011./2012. godine skoro svaki četvrti student dolazi iz RH, točnije svaki 4,5. Uspoređujući s prošlom godinom, kada je od ukupno upisana 3.072 studenta, njih 492 (16 posto) dolazilo iz Hrvatske, ove godine taj postotak je daleko veći. Ove akademske godine u odnosu na prošlu iz Hrvatske je stiglo 30 posto više studenata. - Ima nas dosta iz svih krajeva Hrvatske. Nas iz Dubrovnika ima desetak na razrednoj nastavi, a evo, moja prijateljica je iz Metkovića, ova je iz Imotskog, ali i svih drugih krajeva. Mostar smo izabrali jer u Dubrovniku nema tog fakulteta, ali i mnogo je jeftinije za život, a i sasvim je blizu. Ovdje stanujem privatno - zajedno s prijateljicom - i plaćamo po 150 KM, još dodatno za komunalne troškove koliko potrošimo. Kako je skupo u Hrvatskoj, to je ovdje dosta jeftino. A tek šoping, pa u Mostaru ima svega, i to jeftinije nego u Dubrovniku, tvrdi studentica treće godine razredne nastave iz Dubrovnika.

  Dolaze iz svih krajeva RH

  Premda studenti pristižu iz svih krajeva Hrvatske, najviše ih ima iz njenih najbližih krajeva. Tako iz Metkovića, Splita i Makarske stiže svaki četvrti od ukupnog broja studenata izvan BiH. Nakon dalmatinskih gradova dolaze i Zagrepčani, koji čine 6,32 posto stranih studenata, te gradovi iz Slavonije, posebice iz Vinkovaca, Osijeka i Slavonskog Broda. Premda na svim fakultetima ima studenata iz Hrvatske, njih skoro 70 posto upisalo se na Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (241 student) te Filozofski (204 studenta). Svakako, ova dva fakulteta upisuju natpolovičnu većinu ukupnog broja studenata. Na pojedinim fakultetima broj brucoša iz Hrvatske primaknuo se broju studenata iz BiH. Tako je, primjerice, Akademija likovnih umjetnosti u prvu godinu upisala 40 posto studenata iz Hrvatske. - Ohrabruje nas podatak da se iz godine u godinu na naše sveučilište upisuje sve više studenata iz Hrvatske. No, također, mogu reći da se na ovo sveučilište u prvu godinu upisuju učenici sa sve boljom prolaznom ocjenom, tvrdi dr. Vojo Višekruna, pomoćnik rektora za nastavu i studente.

  http://www.vecernji.ba/vijesti/svaki...-clanak-353955  hier ein paar Infos....

  fast jeder vierte Student der in Mostar studiert kommt aus der Republik Kroatien (besonders aus Dalmatien).

  Hvala lijepo!

 5. #25

  Registriert seit
  03.12.2009
  Beiträge
  1.166
  Zitat Zitat von Slavoncastav Beitrag anzeigen
  Hvala lijepo!

  nema na cemu brate

 6. #26
  Avatar von Indianer

  Registriert seit
  13.11.2010
  Beiträge
  26.285
  Zitat Zitat von Climber Beitrag anzeigen
  Wenn sich wie in den letzten Jahren, nichts ändert z.B in der Landwirtschaft, wird Bosnien den kroatischen Absatzmarkt verlieren.

  Es könnte 2013 einige 100 Mio € Verlust bedeuten, wenn es Bosnien nicht schafft europäische Vorgaben für die eigenen Exportprodukte zu realisieren. Aber man blockiert sich in Bosnien wie immer selber.


  bosnien hat landwirtschaft?

  wo und was?
  bergkartoffeln und berg karotten?

 7. #27

  Registriert seit
  02.10.2011
  Beiträge
  66
  Zitat Zitat von Slavoncastav Beitrag anzeigen
  O.o

  Alter....................überall wird das gezeigt..............diese offene "Feindschaft"............angefangen von den Zeitungen..........
  Feindschaft??? Wo lebst Du denn? Es stimmt schon das man sich gegenseitig ärgert (ein gutes Bsp sind die Länderspiele, egal welcher Sportart), aber es besteht keine Feindschaft.

 8. #28
  Avatar von Kuna

  Registriert seit
  30.04.2010
  Beiträge
  8.739
  ich glaube es wird nicht viel bringen.... aber endlich bei schengen...keine bescheuerten slowenen oder ungarn die das auto total auseinandernehmen xD eine gute sache ^^

 9. #29
  Avatar von Climber

  Registriert seit
  12.01.2009
  Beiträge
  6.257
  Posljedice hrvatskog ulaska u EU po zemlje susjede


  Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, BiH, Srbija i Crna Gora dobit će fizički i simbolično EU „na svojim vratima“. To će im donijeti i mnoge promjene u dosadašnjem načinu funkcioniranja s Hrvatskom.


  Ulaskom Hrvatske u EU, što bi se trebalo dogoditi 1. srpnja 2013. godine, nastupit će i promjene koje će se odraziti na njene balkanske susjede, u prvom redu na BiH koja s Hrvatskom dijeli gotovo dvije trećine svojih granica. U praktičnom smislu, bit će promjena u poslovanju, trgovini, poljoprivredi, zapošljavanju, priznavanju diploma...


  Danom ulaska u EU Hrvatska napušta multilateralni dogovor o slobodnoj regionalnoj trgovini CEFTA-u, a trgovinski odnosi sa susjedima odvijat će se na temelju bilateralnih dogovora tih zemalja s EU-om. I dok ti dogovori u potpunosti liberaliziraju trgovinu industrijskih proizvoda, kada je riječ o poljoprivredi, proizvodi iz susjednih zemalja neće se moći izvoziti u Hrvatsku ukoliko ne budu dostigli utvrđene europske standarde. To nije ništa novo. Europske institucije govore o tome već mjesecima: učinite sve da budete spremni! Ako želite izvoziti u zemlje EU-a, vaši produkti moraju biti u skladu s europskim uslovima. Zato je nužno da vlasti rade na tomu i osiguraju interese svojih građana“, poručuje zastupnica u Europskom parlamentu Emine Bozkurt.
  U Europskoj komisiji kažu da ove promjene predstavljaju poticaj za hrvatske susjede, koje nisu u EU-u, da brzom primjenom europskih standarda u proizvodnji, što će biti potpomognuto i kroz europsku bespovratnu financijsku pomoć, prošire izvoz i na druge zemlje EU-a.

  Veće promjene u trgovini, neznatne u putovanju

  S druge strane, kad su u pitanju putovanja iz BiH ili Srbije u Hrvatsku tu se ne očekuju značajnije promene, bar ne u prvo vrijeme: „Sadašnji putni režim, a on je bezvizan, i dalje će ostati na snazi. Hrvatska neće postati članica Schengena odamh na dan pristupanja EU-u. Liberalniji susatav granične kontrole bit će u primjeni za one ljude koji žive u pograničnom području Hrvatske i susjednih zemalja“, kaže za gčlasnogovornik europskog povjernika za proširenje Peter Stano.
  U dok u Europskoj komisiji dodaju da su svjesni da postoji velika povezanost između građana nekadašnjih jugoslavenskih republika, Stano upozorava da ulaskom Hrvatske u EU građani susjednih zemalja više neće imati ista prava koja su imali ranije kada je u pitanju, na primer, rad na području Hrvatske: „I tu treba naglasiti da, kao i u slučaju poljoprivrede, ova promjena može pogurati usklađivanje zakonskih regulativa, koje se odnose na pružanje usluga i priznavanje profesionalnih kvalifikacija, s europskim standardima u tim područjima.“

  U prilagođavanje krenuti odmah

  Iako u Bruxellesu kažu da će ulaskom Hrvatske u EU doći do promjena, poruka je da je većina tih promjena „pozitivna i obećavajuća“ za građane susjednih zemalja, koji će tako postati još čvršće vezeni za EU. U Europskom parlamentu navode i mnogobrojne slučajeve dvojnih državljanstava u regiji jugoistočne Europe, što ulaskom Hrvatske u EU, s jedne strane, može otvoriti nove izglede za zapošljavanje onima koji imaju i hrvatske putovnice, dok s druge strane, može prouzročiti problem gubitka ljudskog kapitala u susjednim zemljama. Zato se sve zemlje u procesu eurointegracija na Balkanu pozivaju da napreduju na europskom putu:
  „Šanse stvorene dobijanjem susjede koja je i članica EU-a moraju se iskoristiti, a ne da one predstavljaju negativnu stvar. Da će biti više harmonizacije s europskim zakonima mora biti odlučeno sada, jer godinu i pol dana, koliko još ima otprilike do ulaska Hrvatske u EU, nije mnogo“, zaključuje Emine Bozkurt.

  Autor: Marina Maksimović, Bruxelles
  Odg. ur.: S. Kobešćak

Seite 3 von 3 ErsteErste 123

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 03.10.2012, 19:08
 2. kroatien - bosnien
  Von CroKing57 im Forum Rakija
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 28.06.2011, 18:33
 3. Bosnien mit Kroatien vereinen?
  Von Fan Noli im Forum Rakija
  Antworten: 143
  Letzter Beitrag: 28.05.2010, 22:47
 4. EM in Kroatien und Bosnien?
  Von BH2187 im Forum Sport
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 11.07.2008, 09:29
 5. Staatsbündnis Kroatien/Bosnien?
  Von Rob im Forum Politik
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 27.01.2007, 14:43