BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 14 von 50 ErsteErste ... 410111213141516171824 ... LetzteLetzte
Ergebnis 131 bis 140 von 491

Kroato-Serbische Freundschaft

Erstellt von Komandant Mark, 05.06.2010, 20:12 Uhr · 490 Antworten · 23.041 Aufrufe

 1. #131
  Avatar von Helios

  Registriert seit
  30.04.2010
  Beiträge
  352

  Daumen runter

  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Und was willst du jetzt damit sagen ?

  Hier was er mit Vergangenheit meint !!!

  [h1]DESET GENOCIDA NAD BOSNJACIMA[/h1]  Prvi genocid


  nad muslimanima dogadja se u periodu od 1683. do 1699. godine. To je prvi genocid i prva prava velika kolektivna tragedija bosnjacko-muslimanskog naroda, koja se dogadja tokom i poslije velikog beckog rata izmedju Turskog carstva i Austrije. Posto su Turci u tom ratu izgubili sve posjede i vlast u Madjarskoj, Slavoniji, Lici, Krbavi, Dalmaciji, i Boki Kotorskoj, svi muslimani koji se iz ovih zemalja i krajeva nisu uspjeli pravovremeno povuci u Bosnu i druge krajeve juzno od Save i Dunava bili su, vrlo brzo kao muslimani Spanije prije dva vijeka, pobijeni, protjerani, asimilirani i prevedeni u katolicku vjeru. Organizator ovog genocida bila je Katolicka crkva. Svi pomenuti krajevi bili su puni sa dosta spomenika islamske civilizacije: dzamija, bezistana, hanova, biblioteka, karavansaraja, tekija, turbeta i medresa svi su poruseni i unisteni. Za 160 godina vladavine muslimana u ovim krajevima nije porusena ni jedna crkva i katedrala, hriscani katolici uzivali su sva ljudska, vjerska, kulturna i imovinska prava. Umjesto zahvalnosti i tolerancije prema muslimanima, krscani tih krajeva u ime njihove religije primjenjuju staro pagansko-firaunsko (faraonsko) pravilo: Cija drzava njegova je u njoj i religija, kao da su oni stvoritelji zemlje, a ne Bog. Za prvi genocid nad muslimanima najbitnije je reci da su ratovali Turska i Austrija, a da su zrtve bili muslimani Bosnjaci.

  Drugi genocid


  nad muslimanima dogadja se na prijelazu iz XVII u XVIII vijek, tacnije 1711. godine uoci Badnje veceri. Te noci izvrsena je takozvana "istraga poturica", kada je hiljadu muslimana bilo pobijeno, a jedan mali dio izbjegoa je u Niksic u selo Tudjemile kod Bara. Organizator ovog genocida koji se dogodio na prostoru stare Crne Gore bila je Crkva, ali ne katolicka vec pravoslavna. Svi ti motivi opjevani su u "Gorskom vijencu".

  Treci genocid


  nad muslimanima dogadja se na prostoru Srbije izmedju 1804. i 1820. godine kao posljedica Prvog i Drugog Srpskog ustanka. Kljucnu ulogu u trecem genocidu nad msulimanima odigrala je pravoslavna crkva, srpski istoricari, politicari i pjesnici poput Njegosa. Karadjordjevi ustanici 1804. godine napali su bosnjacko-muslimansko stanovnistvo Sjenice i ubili oko 5000 muslimana - masakrirali djecu, starce i zene.

  Cetvrti genocid


  nad muslimanima dogadja se u periodu izmedju 1830. i 1867. godine kao posljedica Hatiserifa iz 1830. kojim je Srbija stekla status vazalne autonomije unutar Osmanskog carstva, ali i mogucnost da iseli i protjera muslimane - Bosnjake iz Uzica, Cacka, Sapca, Sokola i Beograda. Sve pomenute muslimane - Bosnjake Porta naseljava u Bosnu - Bosanski Samac i Orasje.

  Peti genocid


  nad muslimanima uglavnom Albancima i Bosnjacima dogadja se na prostoru Srbije i Crne Gore izmedju 1876. i 1878. godine. Odlukama Berlinskog kongresa Srbija i Crna Gora sticu potpunu nezavisnost, ali uveliko prosiruju svoje teritorije. Tako se Srbija teritorijalno prosirila niskim, pritskim, toplickim i vranjskim okruzima, a Crna Gora u Hercegovini (Niksic, Grahovo, Bilece i Trebinje). Toplicki i Vranjski kraj u velikom procentu naseljavali su Albanci muslimani, danas ih uopste nema na tim prostorima. U razdoblju od 1862. do 1878., za svega 16 godina nestalo je nekoliko stotina dzamija, mnoge sahat-kule, biblioteke, hanovi, bezistani u Beogradu, Sapcu, Uzicu, Sokolu, Nisu, Pirotu, Prokuplju, Kursumljiji i Vranju i protjerano i ubijeno na desetine hiljada muslimana - Bosnjaka i muslimana Albanaca. Grad Niksic 1876. godine naseljavali su 98% muslimani Bosnjaci da bi 1879. ovaj grad ostao bez Bosnjaka, jer su se niksicki muslimani pokrenuli na veliki muhadzirluk prema Turskoj, Sandzaku, Albaniji, Kosovu i Bosni. Sve pod pritiskom nove crnogorske vlasti koja je Bosnajcima - muslimanima pokazala put za Tursku, tako su muslimani Niksica sa velikim bolom napustili svoj vatan i svi su se uputili u puste krajeva Anadolije, da se vise nikad ne vrate, jer nisu htjeli da im sudi kaurin.

  Sesti genocid


  nad muslimanima (1878 - 1910) Posljedica je austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. U ovom periodu pokrenuo se veliki val muslimana - Bosnjaka prema Sandzaku, Turskoj, Kosovu i Makedoniji, gdje je tada bila jos uvijek turska vlast.

  Sedmi genocid


  nad muslimanima Sandzaka i Crne Gore, kao i pokusaj nasilnog pokrstavanja muslimana u Plavu i Gusinju. Bilans zrtava onih koji nisu htjeli pokrstavanje odvedeni su u bukagijama na mjesto Previju kod Andrijevice, gdje je streljano 850. Za deset dana u Gusinju pokrstili su 12.500 Bosnjaka i Albanaca. Posljedica ovog genocida je Prvi i Drugi Balkanski rat (1912 - 1913).

  Osmi genocid


  nad muslimanima traje od Kraljevine SHS 1918. do 1941. zivot Bosnjaka muslimana i Albanaca muslimana u Kraljevini Jugoslaviji nije imao nikakvu vrijednost, muslimani Sandzaka i Hercegovine, Crne Gore i Kosova bili su izlozeni genocidu. Primjer, u selu Sahovicu, opcina Bijelo Polje, u Sandzaku 7. novembra 1924. na sami Kurban bajram, bez ikakvog povoda Crnogorci su ubili 2.500 muslimana Bosnjaka. Prema sjecanjima nekih prezivjelih Bosnjaka culi su kako jedan Crnogorac kad je ugledao jednog starog muslimana koji kolje kurban reko je drugu pored sebe: "Vidji ona Turcina sto kolje brava, bice nas brav." I neduzna starca objese i oderu ga ziva i izvade njegovo srce i bace ga psu da pojede, pas pomirise i nehtjede srce pojesti, a taj koljac rece: "Ni pas nece tursko srce!" Sve je jasno nema komentara. Ovo hajvani ne rade sta su ovi uradili na hiljade Bosnjake u Hercegovini i Crnoj Gori i Albanaca na Kosovu po narudzbi i planu je ubijeno, da za to niko nije odgovarao. Sve je to imalo za cilj etnicko ciscenje i izmjena etnicke karte i iseljavnaja za Tursku. Tokom 1925. godine 50 000 Bosnjaka iselilo se iz nekoliko sandzackih gradova za Tursku.

  Deveti genocid


  nad muslimanima traje od 1941. - 1945 Drugi svejetski rat odnio je 103 000 zivota musliamnske populacije. Najvise muslimana nastradalo je od cetnickog, komsijskog noza, sto ih je stigao na kucnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih deset genocida muslimani se nikako nisu oruzjem surpostavili svojim koljacima i zlikovcima.

  Deseti genocid


  nad muslimanima je najveci i najsuroviji u Bosni i Hercegovini. Poceo je aprila 1992. godine i trajao do 1995. godine. Ovaj rat dugo se pripremao, a odvijao se naocigled cijelog svijeta. Protiv jednog malog bosnjackog muslimanskog naroda u Evropi ucestvuju Srbija, Crna Gora i Hrvatska da ga u potpunosti uniste. Po prvi put bosnjacki muslimanski narod u srcu Balkana organizuje svoju vojsku, policiju i drzavu da se suprostavi najmodernijim, armijama Evrope i svijeta i da se odbrani i opstane u srcu Evrope. Ovaj rat 1992-1995 god. progutao je 250 000 muslimana. Istu sudbinu i strasan genocid i egzodus od srpske cetnicke armije dozivio je albanski - muslimanski narod tokom 1998/99.
  Prof. Rizah GRUDA

  3...
  2...
  1...
  Los geht die thread hetze....

 2. #132
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.648
  Das war nur die Antwort auf Mastakilla, er denkt weil hundert Bosnikane bei den Cetniks waren, war Friede Freude Eierkuchen.

  Ein Scheissdreck, die Geschichte zeigt uns doch immer und immer wider das man versucht uns auszulöschen.

  Da gibt es nichts zu schönreden, wer weiss, vielleicht wird man in 30- ... jahren es wider versuchen.

 3. #133
  Avatar von Helios

  Registriert seit
  30.04.2010
  Beiträge
  352
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Das war nur die Antwort auf Mastakilla, er denkt weil hundert Bosnikane bei den Cetniks waren, war Friede Freude Eierkuchen.

  Ein Scheissdreck, die Geschichte zeigt uns doch immer und immer wider das man versucht uns auszulöschen.

  Da gibt es nichts zu schönreden, wer weiss, vielleicht wird man in 30- ... jahren es wider versuchen.


  Werde ich, als zukünftiger Präsident von Serbien, niemals zulassen.

 4. #134
  Avatar von skorpion

  Registriert seit
  25.10.2009
  Beiträge
  3.739
  Zitat Zitat von El Hefe Beitrag anzeigen
  nicht sehr fundierte antwort.deiner aussage zufolge wären schweizer und deutsche automatisch die besten freunde..
  Weder haben Schweizer und Deutsche die gleiche Mentalität, noch sprechen sie dieselbe Sprache.
  Zitat Zitat von El Hefe Beitrag anzeigen
  gib auf.
  wenn jugoslavien eine vereinigung gewesen wäre,die allein kroaten und serben beinhaltet hätte,und auf wiederstandlosem wege vordergründig zur kulturellen annäherung und bereicherung der beiden völker (nur kroaten & serben) eingeführt worden wäre,dann wäre dein argument gültig.dem ist aber nicht so.zwangsgemeinschaft ist hier das stichwort.
  und selbst wenn jugoslavien eine kulturelle affäre gewesen wäre,dann wäre yugoslavien nichts mehr als ein interbalkanesisches ding.eine achtecksbeziehung in zeiten nachkriegsordnung und der politischen unsicherheit.kein geschichtlicher one night stand,der explizit zwischen serben und kroaten stattfand.da war noch slowenien,bulgarien,montenegro,bosnien,mazedonien & der kosovo.

  einfach nur eklig.in diesem thread wird geheuchelt was das zeug hält.
  Die also auch...? Mann, die haben sich echt gut getarnt, all die Jahre...
  Zitat Zitat von IN-PE-RA-TO-RE-BT Beitrag anzeigen
  irgendwie lese bzw seh ich immer nur Serben über diese Brüderlichkeit sprechen  welch Heuchelei
  ...
  Na ja, wo die Mauer steht wurde ja schon geklärt, ist ja auch eigentlich egal. Ich denke Brüderlichkeit beschreibt das Verhältnis aber ziemlich zutreffend. Zwischen Brüdern gibt es schon mal Zoff, man rauft sich, verpetzt sich und lebt oft in Rivalität, aber man weiß, daß man zusammen gehört und daß einer ohne den anderen nicht richtig kann. Brüderlichkeit heißt doch nicht, daß immer nur eitel Sonnenschein herrscht. Und es wird wirklich Zeit, daß sich die "Familie" mal wieder an einen Tisch setzt, sich ausspricht und versöhnt. Auch wenn die beiden Brüder jetzt "erwachsen" sind und nicht mehr gemeinsam im elterlichen Haus leben, so bleiben sie doch nolens volens für immer Brüder. Und das gilt natürlich auch für die "kleineren Geschwister" (BiH und CG) und die "Stiefgeschwister" (SLO und MK).

 5. #135

  Registriert seit
  02.12.2009
  Beiträge
  266
  Es kann keine Freundschaft zwischen Serben und Kroaten geben, die haben schon immer versucht uns zu vernichten. Jasenovac ist das beste Beispiel. Und das selbe denke ich auch über die Beziehungen zu den Bosnischen Moslems, die waren schon immer willige Helfer und Diener der Kroaten.

 6. #136
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.648
  Ja stimmt, in Bosnien wurde die SS Hanndzar erst gegründet als Cetniks Ost-Bosnien säuberten, kann dir noch hundert beispiele nennen, und du ?

 7. #137
  Avatar von Kodeks

  Registriert seit
  02.06.2010
  Beiträge
  4.917
  schade das so viele eine kroato-serbische freundschaft nicht wollen... ipak smo svi braca

 8. #138
  Fan Noli
  Ist Seselje eigentlich ein Kroate?^^

 9. #139
  Dadi
  Zitat Zitat von CAPO Beitrag anzeigen
  Es besteht eine Kroato-Serbische Bruderschaft, wenn es um Bosniaken geht. Der Feind meines Feindes ist mein Freund und gemeinsam gegen den Islam sind ihre Weisheiten. Das hat sich immer wieder bewiesen in der Vergangenheit, man sollte keinen vertrauen, insbesondere nicht den christlichen Brüdern Kroaten und Serben, zumindest nicht als muslimischer Bosniake!


  Mooaaah hasse ich das wenn sich jemand von außen so äußert...

 10. #140
  Avatar von Гуштер

  Registriert seit
  07.06.2010
  Beiträge
  16.459
  Ich denke mit der Zeit werden sich Serbien und Kroatien wieder annähern.
  Wenn Serben und Kroaten endlich Frieden (Gesellschaftlich/Politisch) schliessen würden, wäre es ein gutes Zeichen für den ganzen Balkan. Das einfache Volk kann nichts für die Verbrechen in der ex-SFRJ (Abgesehen hardliner Nationalisten) anstatt gegeneinander sollte es ein miteinander geben.

Ähnliche Themen

 1. Russisch-Serbische Freundschaft am Ende?
  Von Georgij im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 262
  Letzter Beitrag: 07.12.2014, 13:36
 2. albanisch-serbische Freundschaft
  Von Feuerengel im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 56
  Letzter Beitrag: 01.03.2008, 17:57
 3. Kroatisch-Serbische Freundschaft gegen Muslime LOOOOOOOOL
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Rakija
  Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 26.09.2006, 00:15