BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 21

Kurswechsel der Bulgaren!

Erstellt von LouWeed, 05.08.2009, 10:50 Uhr · 20 Antworten · 2.141 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  27.07.2009
  Beiträge
  778

  Kurswechsel der Bulgaren!

  Heute wird Bulgarien eine offizielle protestnote an die republik Mazedonien senden, in der es frei uebersetzt heissen wird
  "rechte fuer bulgaren in Mazedonien oder keine EU"

  hintergrund>
  ein grund ist der machtwechsel in bulgarien, rechtsgerichtete und nationlastisch angehuachte ideologien erhalten wieder einzug im bulgarischen parlament.
  eine vorfall, der durch die bulgarischen medien geht, spaska mitrova (die sich als bulgarin ausgibt) wurde verhaftet, weil sie aufgrund eines gerichtsbeschlusses dem exehemann keine besuche des kindes gestattete...

  bulgarien wertete dies als "menschenrechtsverletzung" und macht jetzt einen auf grikische taktik ala 'vasco'

  Осудена оти е Бугарка или пак бугарскиот пасош го користи само како алиби? 23-годишната Спаска Митрова од пред неколку дена е на издржување на три месечна затворска казна, оти не му дозволувала на својот поранешен маж да ја посетува нивната двегодишна ќерка.
  За нејзините блиски, возобновеното здружение РАДКО, чиј основач е и самата, како и бугарското ВМРО на Каракачанов, случајот е политички монтиран само поради тоа што Митрова се декларирала како бугарка.
  „Уште на почетокот се вршело притисок да се одземе детето, за да не го воспитаат по бугарски дух. Значи таа ми го кажуваше тоа многу пати. Дека така е од социјалните служби, и цела процедура е правена со таа намера“, изјави Владимир Панков, претседател на РАДТКО
  „Беше малтретирана од социјалниот центар, беше уценувана од социјалниот центар. Бараа од неа да се откаже од државјанството. Исто и во судот“, рече Живко Чавдаров, роднина на Спаска Митрова.
  Митрова својата приказна ја раскажа за А1 уште пред два месеци, но тогаш воопшто не спомна дека е осудена оти е Бугарка. Се жалеше дека е осудена за неизвршување на решение на центарот за социјални работи, кое не го добила.
  Красимир Каракачанов
  Од Центарот тогаш објаснија дека Митрова одбила да го прими, па станало правосилно со неговото објавување на огласната табла во Центарот.
  Еден месец подоцна, пред да биде одведена во Идризово, Митрова се појавува како основач на РАДКО.
  „Таа се држи на документите. Да не ги мешаме, да не ги направиме мрзење тука во Македонија. Значи не ни беше целта тоа. Да се разбереме како луѓе. И да не ги мешаме политичките работи. Ова испадна дека некој тука упорно сака така да биде, и точно кога ги дававме документите на регистрација, го актуелизира случајот “, рече Панков.
  Поради случајот со Спаска Митрова, Каракачанов вчера побара владата на Бојко Борисов да стави вето на членството на Македонија во НАТО и ЕУ, како и да не ги укинува визите за македонските граѓани.
  Доколку бугарската влада не издејствувала ослободување на Митрова за една недела, Каракачанов најави протести пред македонската амбасада во Софија и тужба за земјава во Стразбур.


  ÐÀÄÊÎ: Ìèòðîâà å îñóäåíà îòè å Áóãàðêà
  interessant, die veroeffentlichung eines buches, eines bulgarischen spiones der in makedonien operierte...

  Бугарски шпиони правеле пробугарски партии во Македонија

  Софија / 4.08.09 / 17:11
  Создавање на пробугарски партии и организации во Македонија било дел од работата во Скопје на познат бугарски новинар и дипломат, додека бил разузнавач во бугарската Национална разузнавачка служба.

  Велизар Енчев, вели дека во НРС работел од 1985 до 1996 година, кога бил сменет како што вели поради неговото противењето на балканската политика на владата на Жан Виденов.

  „Секој, кој ја прочитал мојата неодамна издадена книга ’Јас бев во разузнавањето’, ќе се убеди, дека мојата работа во Скопје и Белград била потчинета на една цел – заштита на бугарските државни интереси во Македонија и Србија, зацврстување на бугарското малцинство во Западните покраини, создавање на пробугарски партии и организација во Република Македонија, интернационализирање на прашањето за потиснатите права на Бугарите во Србија и Македонија“, вели Енчев, пренесува агенцијата Бгнес.

  Енчев од 1997 до 2000 година бил амбасадор на Бугарија во Хрватска

 2. #2

  Registriert seit
  27.07.2009
  Beiträge
  778
  Zitat Zitat von Focus-Fen.net
  A1, Macedonia: Spaska Mitrova convicted for being Bulgarian, RADKO claims 5 August 2009 | 13:41 | FOCUS News Agency Skopje. "Was Spaska Mitrova convicted for being a Bulgarian or is she just using her Bulgarian passport as an alibi?" asks the Macedonian А1 TV.
  23-year-old Mitrova has been in jail for several days serving a 3-month sentence for not letting her husband visit their 2-year-old daughter.
  To her kin, to the restored organization of Bulgarians in Macedonian RADKO, one of the founders being Mitrova herself, and to Krasimir Karakachanov’s VMRO the case is a political montage caused by Mitrova’s declaring herself a Bulgarian.
  “Yet from the start she has been subjected to pressure so that the child would not be raised in the spirit of Bulgarian tradition. She has told me many times that this is so and that the social service has used the procedure to such an end” RADKO president Vladimir Pankov stated.
  “She has been mistreated by the Social Center, she has been threatened by the Social Center. They want her to give up her Bulgarian citizenship. The same thing happened in court” said Zivko Cavdarov, a relative of Spaska Mitrova’s.
  Mitrova told her story for A1 a couple of months earlier, but failed to mention it was all on account of her being Bulgarian. She complained of being convicted over a non-announced decision by the Social Issues Center. Representatives of the Center then explained that Mitrova refused to comply with its decision, which had become effective with the very act of being placed on the announcement board at the Center.
  A month later, prior to getting locked in Idrizovo Prison, Mitrova appeared one of RADKO founders.
  Because of Spaska Mitrova’s case Karakachanov has required that Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov veto Macedonia’s accession to NATO and the EU and retain visa travel for Macedonian citizens.
  If the Bulgarian government fails to secure Mitrova’s release within a week Karakachanov is promising protests outside the Macedonian embassy in Sofia and a case against Macedonia in Strasbourg.
  Zitat Zitat von MIA.com.mk
  MoFA responds to Bulgaria's verbal noteSkopje, August 5 (MIA) - Macedonia's Ministry of Foreign Affairs (MoFA) responded Wednesday to the verbal note of protest conveyed yesterday by Bulgarian authorities to Macedonian acting ambassador Divna Trickovska involving the case of Gevgelija-native Spaska Mitrova, "a Bulgarian citizen".
  - Both counties must not allow citizenship and passports to be abused as an alibi in connection to divorce issues or tax evasion, such as the case of ex-minister of health Vlado Dimov. We expect the Bulgarian authorities to distance themselves from this classic manipulation of human fates, because relations between the two friendly countries must not be held hostage by people seeking justification for their family quarrels and crimes, reads a statement by MoFA.
  Authorities in Sofia yesterday sent a verbal note due to the three-month jail sentence of 23-year old Mitrova. According to them, the court has sentenced Mitrova only due to the fact that she is Bulgarian. They claim they "have found other facts raising suspicion that Bulgarian citizens as well as Macedonian citizens proclaiming to be Bulgarian are under administrative and police pressure only because of their national self-awareness". In the note, Sofia goes further by warning it will "review Macedonia's treatment of this and other similar cases as one of the criteria, which are crucial for assessing country's readiness to change and kick-start its Euro-integration."
  The Gevgelija-native Spaska Mitreva is sentenced to three months in jail for not allowing her ex-husband to visit their 2-year old daughter, thus failing to observe a ruling of relevant judicial and social institutions. ba/fd/14:27
  hab leider noch nix ueber den "protest" der voulgarois gefunden....

 3. #3

  Registriert seit
  19.09.2008
  Beiträge
  16.602
  wenn man da von "Nationalismus" redet........

 4. #4
  Avatar von Ilan

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  10.227
  Wieviele Bulgaren leben denn in Mazedonien?

  (Ist ernst gemeint, bitte keine dummen Bemerkungen wie "das sind doch Bulgaren".)

  Ich weiss nur, dass dieser Georgievski ein Bulgare ist oder sich zumindest als einer ansieht.

 5. #5

  Registriert seit
  27.07.2009
  Beiträge
  778
  Zitat Zitat von Shkrimëtar Beitrag anzeigen
  Wieviele Bulgaren leben denn in Mazedonien?

  (Ist ernst gemeint, bitte keine dummen Bemerkungen wie "das sind doch Bulgaren".)

  Ich weiss nur, dass dieser Georgievski ein Bulgare ist oder sich zumindest als einer ansieht.

  reden wir von ethnische bulgaren oder mazedonier die eine bulgarische staatsbuergerschaft haben

 6. #6
  Avatar von Ilan

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  10.227
  Zitat Zitat von LouWeed Beitrag anzeigen
  reden wir von ethnische bulgaren oder mazedonier die eine bulgarische staatsbuergerschaft haben
  Ethnische natürlich.

 7. #7

  Registriert seit
  27.07.2009
  Beiträge
  778
  Zitat Zitat von Shkrimëtar Beitrag anzeigen
  Ethnische natürlich.

  das ist leider schwer zu sagen, die einzige zahl die ich kenne sind 60.000 mazedonier mit bulgarischen pass,

  ich kann mich noch an eine bulgarische webseite erinnern (evtl. find ich auch noch die adresse), da stand das ethnische bulgaren hauptsaechlich in der region strumica leben wuerden, und das es im ganzen an die 3,000 - 4,000 sein sollen.....von wann, von wem die zahlen sind, weiss ich nicht

 8. #8

  Registriert seit
  13.10.2008
  Beiträge
  7.453
  Zitat Zitat von LouWeed Beitrag anzeigen
  das ist leider schwer zu sagen, die einzige zahl die ich kenne sind 60.000 mazedonier mit bulgarischen pass,

  ich kann mich noch an eine bulgarische webseite erinnern (evtl. find ich auch noch die adresse), da stand das ethnische bulgaren hauptsaechlich in der region strumica leben wuerden, und das es im ganzen an die 3,000 - 4,000 sein sollen.....von wann, von wem die zahlen sind, weiss ich nicht


  also ist artemi doch ein bulgare???

 9. #9

  Registriert seit
  27.07.2009
  Beiträge
  778
  Zitat Zitat von rockafellA Beitrag anzeigen
  also ist artemi doch ein bulgare???
  das fraegst du ihn selber....

 10. #10

  Registriert seit
  27.07.2009
  Beiträge
  778
  Zitat Zitat von Shkrimëtar Beitrag anzeigen
  Ethnische natürlich.
  PS>hier die offizielle statistik der republik mazedonien, nach allen nationalitaeten, (s.34)

  http://www.stat.gov.mk/pdf/kniga_13.pdf
  somit koennte die zahl 3000-4000, hinkommen und deswegen nicht in der statistik vorhanden sein, und unter "andere" aufgefuehrt sein....

Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Die Größten Bulgaren
  Von UKI im Forum Rakija
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 28.04.2011, 21:37
 2. Warum keine Bulgaren?
  Von ökörtilos im Forum Rakija
  Antworten: 29
  Letzter Beitrag: 05.05.2009, 21:26
 3. Die Herkunft der Bulgaren
  Von Albanesi im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 07.10.2007, 17:13
 4. Liebe Bulgaren...
  Von Klement im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 43
  Letzter Beitrag: 29.03.2005, 16:44
 5. Bulgaren in Albanien
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 07.11.2004, 20:59