Quelle
http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?...&IDNews=141756Evropski izaslanik za crnogorski referendum Miroslav Lajčak potvrdio je da predlog Evropske unije predvidja da se referendum održi najkasnije 14. maja, i da referendumska odluka bude validna ako za nju glasa više od 55 odsto izašlih birača.

On je na konferenciji za novinare kazao da predlog EU predvidja da referendumska kampanja ne traje duže od 75 dana i da je potrebno imati jedno jasno i nedvosmisleno pitanje.

Lajčak je naveo da od vlasti i opozicije očekuje da daju odgovor na predlog EU početkom naredne nedelje. On je istakao da je siguran da će EU 27. februara zvanično prihvatiti njegov predlog.

Izaslanik EU je rekao da to nije predlog uzmi ili ostavi, već da je u ime EU doneo mišljenje odnosno preporuku. Kazao je da je na političarima i poslanicima da odluče, i da su oni ti koji daju poslednju reč.

'Ovo je najbolja formula kojom se ne prejudiciraju rezultati i ne diskvaliflikuje nijedna opcija', naglasio je Lajčak. Dodao je da na vlasti i opoziciji nije jednostavna odluka, ali da veruje u dogovor, i ponovio da se ovim predlogom obezbedjuje puna legitimnost rezultata referenduma.

Lajčak je rekao da je od predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića zatražio da se naredne nedelje održi vanredna sednica skupštine, kako bi se dva bloka dogovorila oko pravila referenduma.

'EU vidi Crnu Goru kao svog budućeg člana i verujem da će se čitav proces organizovati na evropski način. Time bi Crna Gora poslala EU poruku u kojoj meri poštuje evropska pravila', istakao je Lajčak. On je naveo da je predlog o 55 odsto birača evropsko rešenje i standard koji najbolje odražava konkretnu situaciju u Crnoj Gori.

Upitan šta će se destiti, ako na primer za nezavisnost glasa 54,9 odsto birača, on je kazao, da ako se postigne dogovor o potrebnoj većini od 55 odsto, on mora da se poštuje. Predstavnik EU nije želeo da odgovori na pitanje da li će se EU povući ako vlast ili opozicija odbiju rešenje, navodeći da veruje da će vlast i opozicija postići dogovor