BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 9 von 9 ErsteErste ... 56789
Ergebnis 81 bis 82 von 82

Der letze Präsident (SFR) Jugoslawiens

Erstellt von Zurich, 09.09.2007, 18:56 Uhr · 81 Antworten · 3.568 Aufrufe

 1. #81

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  Leute, bleibt beim Thema. Sonst wird der Banater sehr böse.

 2. #82
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Kadijević: Mesić 1990. pomoću JNA htio svrgnuti Tuđmana
  Foto: CROPIX (arhiva)

  BEOGRAD - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i nekadašnji predsjednik savezne vlade SFRJ namjeravali su 1990. godine uz pomoć vojske svrgnuti tadašnje predsjednike Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića, tvrdi u ruskom izdanju svoje knjige "Kontraudar. Moj pogled na raspad Jugoslavije" tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević.

  Vijest o predstavljanju Kadijevićeve knjige u srijedu u Moskvi donose u petak beogradska Politika i tabloid Kurir, koji podsjeća na to da je Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu za generalom tadašnje JNA zbog optužnice za ratne zločine.

  Hrvatska: Tražimo izručenje Kadijevića

  "Mesić je htio preko tadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića uvući mene i Armiju u svrgavanje Tuđmana koji je, prema njegovu mišljenju, bio apsolutist i na čelo Hrvatske postaviti sebe. Mislim da ne treba posebno objašnjavati, znajući aktivnosti JNA i moju poziciju, zašto je taj Markovićev pokušaj ostao bez rezultata", citira navod Kadijevićeve knjige Politika, tvrdeći da ga je Marković u svibnju 1991. godine u Karađorđevu pokušao uvjeriti da će, "ako svrgnemo Miloševića i Tuđmana, svi problemi u Jugoslaviji biti riješeni".

  Mesić je htio preko tadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića uvući mene i Armiju u svrgavanje Tuđmana koji je, prema njegovu mišljenju, bio apsolutist i na čelo Hrvatske postaviti sebe. Mislim da ne treba posebno objašnjavati, znajući aktivnosti JNA i moju poziciju, zašto je taj Markovićev pokušaj ostao bez rezultataKadijević u ruskom - dopunjenom - izdanju knjige, koja je u Srbiji objavljena 1992. godine, optužuje Washington da je bio "glavni koordinator rasturanja Jugoslavije kao jedinstvene države", piše list, te dodaje da će da nekadašnji američki veleposlanik u Beogradu Warren Zimmerman "ostati upamćen kao čovjek koji je znatno pridonio raspadu Jugoslavije i koji je umnogome odgovoran za prolivenu krv".

  Politika navodi da je u ruskom izdanju svoje knjige, koju je i osobno predstavio u Moskvi, Kadijević objavio "stenograme pet svojih razgovora" u Beogradu s tadašnjim američkim veleposlanikom, te ocijenio da je SAD "u potpunosti preuzeo od Njemačke ulogu vođe i koordinatora raspada Jugoslavije kao jedinstvene države", kao i da je "pogubna američka politika za Jugoslaviju nastavljena do bombardiranja Srbije i Crne Gore i vojne okupacije" 1999. godine.

  Predstavljanje Kadijevićeve knjige je prvo javno pojavljivanje Kadijevića u javnosti od 1992. godine, nakon što je podnio ostavku na funkciju saveznog ministra obrane, te objavio srpsko izdanje svoje knjige s nazivom "Moje viđenje raspada". Srbijanski mediji su prošle godine nagađali nalazi li se Kadijević u Americi ili u Rusiji, te tvrdili da je u Beogradu, uz pomoć posrednika, prodao svoju kuću.

  Državno odvjetništvo RH hitno je jučer obavijestilo Interpol da se Veljko Kadijević, za kojim je od ožujka 2007. raspisana međunarodna tjeralica, nalazi u Moskvi, potvrdio je državni odvjetnik Mladen Bajić. Hrvatski sudovi traže izručenje Kadijevića kako bi mu se sudilo za ratne zločine. Međunarodna tjeralica obvezna je za svih 186 članica Interpola, uključujući Rusiju. (H)

  kadijevic behauptet,dass mesic tudjman mit hilfe der jna stürzen wollte.

  mesic war und wird immer ein verräter bleiben

Seite 9 von 9 ErsteErste ... 56789

Ähnliche Themen

 1. Der Albanische Präsident Jugoslawiens
  Von I'AM im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 37
  Letzter Beitrag: 08.01.2012, 09:48
 2. Der Tod Jugoslawiens
  Von Ivo2 im Forum Balkan im TV
  Antworten: 73
  Letzter Beitrag: 19.06.2008, 17:12
 3. jugoslawiens fussballstars
  Von Südslawe im Forum Sport
  Antworten: 43
  Letzter Beitrag: 19.03.2008, 22:01
 4. DER TOD JUGOSLAWIENS
  Von skenderbegi im Forum Balkan im TV
  Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 24.02.2007, 12:59