2. veljače - Poznati američki izdavač turističkih vodiča Lonely Planet proglasio je Hrvatsku najpoželjnijim svjetskim turističkim odredištem 2005. godine.

Privlačnost Hrvatske je njezina jedinstvena kombinacija kulture, povijesti, kuhinje, prometne pristupačnosti i pristupačnih cijena, ocijenili su uposlenici Lonely Planeta koji svoje predstavnike ima diljem svijeta.

Ovo je godina Hrvatske, napisao je jedan od ocjenjivača. Ona privlači širok krug turista bogatom raznolikošću svojih atrakcija. Ona još uvijek nije opsjednuta turistima, ali je razvila odličnu turističku infrastrukturu tako da odgovara i turistima avanturistima i onima koji trebaju određen stupanj udobnosti u svojim planovima.

Drugi sudionik u glasovanju Lonely Planeta napisao je da će Hrvatska kombinacija lagane dostupnosti (do nje se može doći vožnjom iz cijele Europe), relativne prihvatljivosti cijena (posebice u usporedbi s obalnim zemljama poput Španjolske i Italije) i visoke kvalitete znači da će i ove godine ponovno biti vruće odredište.

Lonely Planet nadalje hvali prekrasne plaže i otoke Hrvatske, njezinu sjajnu hranu i prekrasno očuvane gradove kao što je Dubrovnik.

Hrvatska je u prošlogodišnjoj anketi zauzela četvrto mjesto, a ove se godine u oštroj konkurenciji popela na prvo.

Na drugom mjestu popisa najboljih svjetskih turističkih odredišta je Kina, zatim Argentina, Sjedinjene Države te Italija i Kostarika koje dijele peto mjesto s istim brojem glasova uposlenika Lonely Planeta.English:
http://www.lonelyplanet.com/columns/