BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Das Märchen von Demokratie und Kapitalismus in Osteuropa und auf dem Balkan

Erstellt von Mastakilla, 11.11.2009, 14:13 Uhr · 1 Antwort · 934 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Das Märchen von Demokratie und Kapitalismus in Osteuropa und auf dem Balkan

  Ein klasse Text, der nochmal einige Dinge reflektiert, die ich hier genannt habe, umso mehr ärgert es mich, dass er nicht auf Deutsch ist, dass ihn auch die nicht-jugoslawischsprachigen verstehen


  ISTOČNA EUROPA, 20 GODINA POSLIJE

  Kraj sna o boljem životu u kapitalizmu


  Scene s prosvjeda u Bugarskoj  Datum objave:

  11.11.2009 11:26 Autor: tportal.hr/Guardian


  Od sloma komunističkog modela prije dva desetljeća, nove demokracije istočne i centralne Europe spremno su prigrlile zapadni model tržišne ekonomije, EU i NATO. Žale li sada zbog toga?

  Takozvane nove demokracije, predale su svoje banke velikim zapadnim igračima, ugasile industrijska postrojenja, privatizirale ostatke i prodale ih multinacionalnim korporacijama. Širom su otvorile vrata silama globalizacije i 'pumpale' svoju glad za prosperitetom i boomom jeftinih kredita sa Zapada. Tome je sada kraj, nagoviješta najugledniji britanski list Guardian.
  Dužničko ropstvo

  U Latviji, primjerice, tržištem dominiraju švedske banke, koje su pomogle napuhati najveći svjetski 'balon' s nekretninama putem neumjerenog kreditiranja u eurima. Balon je probušen: cijene nekretnina su se sunovratile, a 'srednja klasa' našla se u debelom minusu. Riječ je o novom fenomenu za ove kapitalističke novake. Prije 15 godina, kućanstva se nisu morala boriti s kreditnim dugovanjima. 'Imali smo neograničenu vjeru u samoregulirajuću sposobnost tržišta. Mnogi su vjerovali da cijene nekretnina ne mogu pasti, bio je to gotovo 'zakon fizike', kaže latvijski ekonomist koji radi da veliku skandinavsku banku u Rigi.  Nove demokracije suočavaju se s najdubljom krizom nakon godina rapidnog rasta. Dvadeset godina nakon lančane reakcije širenja demokracije nakon pada Berlinskog zida, Daniel Bebesy ima drukčiju 'domino teoriju'. 'Zapadne banke i biznisi godinama su zgrtale ogromne profite u regiji, a sada nas nisu voljni podržati', kaže ekonomski analitičar i menadžer velike strane banke u Mađarskoj. 'Ako jedna od naših zemalja propadne, uslijedit će domino-efekt.'

  Mađari su 'Kasandre' središnje Europe, piše Guardian. Kasandra je, podsjetimo, kći trojanskog kraljevskog para koja je mogla predvidjeti budućnost, ali joj nitko nije vjerovao. Bebesyjeva pesimistična inačica rastućeg duga, ekonomije u rasulu i političke sakatosti možda je prenapregnuta.

  No za nove demokracije i tržišna gospodarstva, godina na izmaku bila je godina buđenja i najvećeg šoka otkada su iz sovjetskog komunizma prešli na kapitalizam. 'Nema sumnje da je regija u dubokoj krizi', složila se prošlog tjedna i Europska banka za obnovu i razvoj.

  Financijska i ekonomska kriza stvorena je na Zapadu, ali je najjače udarila na Istoku. Nakon godina rasta koje su daleko nadmašile one na Zapadu, pale su vlade u Mađarskoj, Latviji i Rumunjskoj. Gospodarstva su se srozala, a čelnici su morali pozvati odrede za spašavanje iz Međunarodnog monetarnog fonda, koji svoje milijarde uvjetuju rezanjem proračunskih troškova.

  SAD i zapadna Europa svjedoče velikom povratku 'države', u kojemu se nacionaliziraju banke i automobilska industrija, a porezni obveznici otkupljuju loše kredite i dugove. No u istočnoj Europi države su slabe i malene, banke posjeduju zapadnjaci. Sredstva za nošenje s krizom su tanka.

  Dok Zapad uvodi fiskalne poticaje, Istok si to ne može priuštiti. 'Kriza signalizira neizbježan kraj političkog i ekonomskog ciklusa kroz koji je centralna Europa prošla od 1989. godine', upozorio je Jacques Rupnik, češki politolog u Parizu.

  Mađarski sociolog Pal Tamas kaže da su problemi mnogo dublji. 'Ovo nije financijska kriza, kakva je u zapadnoj Europi. Ovo je fundamentalna kriza, promjena paradigme. Dvadesetogodišnja tranzicija od kraja komunizma završila je, a model koji je bio na snazi u devedesetima i na prijelazu stoljeća također je okončan.'

 2. #2

  Registriert seit
  30.07.2009
  Beiträge
  20
  tja weis zwar net was Du so gecshrieben hast - aber es heisst ja Balkanforum un net westdeutsches Forum *lach
  ok - du hast recht
  aber solche oder ähnliche dokumentationen gab es auch auf deutsch
  und wer interessiert ist lässt es sich übersetzen

Ähnliche Themen

 1. Kapitalismus
  Von TurkishRevenger im Forum Rakija
  Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 27.09.2016, 21:22
 2. osteuropa/balkan tv ?
  Von Magyarország im Forum Rakija
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 27.09.2011, 02:07
 3. Antworten: 33
  Letzter Beitrag: 29.02.2008, 11:40
 4. Kaufkraft am Balkan und in Osteuropa wächst rasch
  Von Triglav im Forum Wirtschaft
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.01.2008, 09:01