BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 43 von 48 ErsteErste ... 33394041424344454647 ... LetzteLetzte
Ergebnis 421 bis 430 von 475

Massengrab in Kroatien entdeckt

Erstellt von Lopov, 03.04.2009, 18:50 Uhr · 474 Antworten · 16.181 Aufrufe

 1. #421

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Soso, leben die Krajina-Serben nicht auch schon 500, 600 Jahre dort und wurden vertrieben?
  Willst du die RSK also mit der NDH vergleichen?

  Ja und ?
  Dann wissen sie es mal wie es ist , nicht überall wo ein Serbe ist kann man gleich darauf bestehen einen Drecksstaat zu gründen.

 2. #422

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von Perun Beitrag anzeigen
  Ja und ?
  Dann wissen sie es mal wie es ist , nicht überall wo ein Serbe ist kann man gleich darauf bestehen einen Drecksstaat zu gründen.
  Natürlich kann man das nicht... aber ich finde es genauso schlimm, wenn Menschen vertrieben werden, die 1000 Jahre dort leben, als auch welche, die vielleicht "nur" 600 Jahre dort leben...

 3. #423

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Natürlich kann man das nicht... aber ich finde es genauso schlimm, wenn Menschen vertrieben werden, die 1000 Jahre dort leben, als auch welche, die vielleicht "nur" 600 Jahre dort leben...

  Ob 600 oder 6000 Vertreibung folgt dem Krieg zwangsweise nach.

  Aber das absurde , dieselben Typen die das Partisanen im 2WK vorwerfen,
  begrüßen wiederum was im letzten passierte.

 4. #424
  Avatar von Livnjak

  Registriert seit
  12.03.2009
  Beiträge
  558
  Zitat Zitat von Perun Beitrag anzeigen
  Ob 600 oder 6000 Vertreibung folgt dem Krieg zwangsweise nach.

  Aber das absurde , dieselben Typen die das Partisanen im 2WK vorwerfen,
  begrüßen wiederum was im letzten passierte.
  Das Ironische an der Geschichte ist ja, dass es andersrum genauso ist!^^

 5. #425
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.138
  was für hirnlose im-kopf-zurückgebliebene armselige kreaturen heissen dieses massengrab gut?

  ihr seid doch nicht alle dicht in eurer traumwelt wo es ein jugoslavien gibt und wo alle leute die ein wort gegen dieses regime erheben damit rechnen müssen deportiert, zusammengeschlagen oder sonstwas u werden...

  scheiss auf euch heuchler

 6. #426

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Zitat Zitat von Livnjak Beitrag anzeigen
  Das Ironische an der Geschichte ist ja, dass es andersrum genauso ist!^^

  Leute die glauben das sich Kriege an Irgendwelche Regeln halten sind Träumer , Menschen werden nun mal von Gefühlen wie Hass und Rache gesteuert , Emotionen schalten jedes Logische Denken aus.

 7. #427
  Cvrcak
  Zitat Zitat von Apollo Beitrag anzeigen
  Kannst du mir die Quelle nennen?
  Do pocetka 19. st., kad pocinju srpski i grcki ustanci, gotovo citav Balkanski poluotok bio je u sastavu Turske Carevine, a srednje Podunavlje u Carevini Austriji. Veliki utjecaj na pravoslavne narode imala je carska Rusija koja je (od 1774.) pomagala i protuturske ustanke Srba, Grka, Bugara, Crnogoraca, ali je time ujedno nastojala istisnuti Tursku s Balkana, dobiti preko tjesnaca Bospora i Dardanela izlaz na Sredozemno more. Taj proces oslobadjanja malih balkanskih naroda od turske vlasti i uopce potiskivanje Turske naziva se istocnim pitanjem. Njega je Rusija neuspjesno pokusala rijesiti Krimskim ratom, od 1853.-1856., a djelimice ga je rijesila u velikoj istocnoj krizi 1875.-1878. koja je zavrsena Berlinskim kongresom. U rjesavanju istocnog pitanja osim Rusije, Austrije i Turske, djelatno su se otada ukljucivale i Njemacka, Francuska i Engleska. U Berlinu je 1878. Austro-Ugarska dobila pravo zaposjedanja Bosne i Hercegovine, Srbija je dobila nezavisnost i prosirenje na jugu, Crna Gora takodjer nezavisnost i teritorijalno prosirenje, a uz pomoc Rusije stvorena je poslije pola milenija opet i bugarska drzava. Srbija i Bugarska su se vec tada sukobile oko podjele Makedonije koja je i dalje ostala u Turskoj. Srbija i Crna Gora su uzaludno nastojale uzeti Bosnu i Hercegovinu, a Austro-Ugarska je zaposjela Sandzak (Novi Pazar) kako bi sprijecila ujedinjavanje Srbije i Crne Gore, dviju bliskih drzava.

  Buduci da je Srbija, kako rekosmo, imala centralni polozaj na Balkanu, a kako je znatan broj Srba zivio izvan njenih granica, temeljni zadatak njezine vanjske politike bio je ujedinjavanje svih Srba, zatim pretvaranje svih Juznih Slavena u Srbe i uskoro pokusaj dominacije na citavom Balkanskom poluotoku. Bila je to ekspanzionisticka politika kojoj su sluzili i ponajbolji srpski znanstvenici poput jezikoslovca Vuka S. Karadzica i geografa Jovana Cvijica, ali i drzavnici poput Ilije Garasanina koji preuzima program ujedinjavanja Juznih Slavena sto ga je izradio Ceh Zach i umjesto pojma Slaven, on stavlja svugdje Srbin. To je kasnije radio i ponajveci srpski politicar Nikola Pasic koji u praksi uspjesno provodi ideju stvaranja Velike Srbije od 1903. do 1918. godine.

  Srbi su se u ostvarenju ideje o Velikoj Srbiji pozivali na dvije povijesne cinjenice. Prva je velika srpska srednjovjekovna drzava sredinom 14. st. koja je nastala na podrucju oslabljenog Bizantskog Carstva, pa se njen vladar - Dusan po bizantskom obicaju proglasio carem. Njegova drzava izlazila je na tri mora, pa je u srpskoj politickoj tradiciji ostala stalna zelja stvaranja velikog balkanskog carstva i izlazak na more. Obnova Dusanova carstva, sto je ujedno bila i Velika Srbija, postala je pravom opsesijom gotovo svih srpskih vladara i politicara 19. i 20. st.

  Drugo je bilo postojanje posebne pravoslavne patrijarsije - Pecke patrijarsije koja je imala pod upravom sve pravoslavne (srpske) crkve i manastire u svim krajevima koje su bili zauzeli Turci. Buduci da je kod Srba crkva imala ulogu zamjene za nepostojecu drzavu, oni su oduvijek htjeli zauzeti sve zemlje koje su drzali Turci, dokle se prostirala ingerencija njihove crkve. To je na zapadu znacilo uzeti citavu Bosnu, Hercegovinu i pola Hrvatske.

  Dakle, sirenje Srbije, izazivanje stalnih kriza, sukoba i ratova bila je konstanta srpske vanjske politike koju su provodile obje njihove dinastije ne birajuci sredstva, sve vlade, ali cesto i oporba, kako u proslosti, tako i danas. Planiralo se u Beogradu sirenje na sve cetiri strane svijeta, u skladu s prilikama i mogucnostima. Tako je Srbija u doba velike istocne krize (1876.-78.) vodila dva rata protiv Turske, 1885. je napala Bugarsku i izgubila rat. Posebno je njena politika agresivna od 1903. kad na vlast dolazi dinastija Karadjordjevica. Otada se Srbija sprema sustavno na rusenje i Turske i Austro-Ugarske i zauzimanje njihova teritorija, ali istodobno zeli uzeti Crnu Goru, zatim Makedoniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Vojvodinu i Sandzak. To joj je donekle uspjelo u dva balkanska rata (1912.-13.) kad je zauzela Kosovo, s Bugarima i Grcima podijelila Makedoniju, ali nije uspjela zauzeti Albaniju kojoj je u Londonu 28 XI. 1912. priznata nezavisnost.

  Srbija je 1914. namjerno izazvala Sarajevski atentat i dala povod I. svjetskom ratu u kome je, iako porazena vojnicki, uspjela zahvaljujuci i svojim saveznicima - silama Antante, izaci kao pobjednik, pa zauzeti ili inkorporirati u svoju drzavu sve juznoslavenske zemlje koje su bile u sastavu Austro-Ugarske, silom odstraniti crnogorskog kralja i zauzeti Crnu Goru, a Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu dobiti diplomatski, takodjer bez referenduma tih naroda, bez odluke Hrvatskog sabora koji je jedini na tom prostoru imao autonomiju i drzavnu tradiciju.

  Do Oktobarske revolucije 1917. Srbija je imala punu potporu carske Rusije, a u I. svjetskom ratu i poslije njega, uzivala je politicku pomoc Antante, posebice Francuske i Engleske. Nova drzava, nastala 1918., iako je nosila naslov Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pa od 1929. i Kraljevina Jugoslavija, bila je u praksi prosirena Srbija u kojoj su predsjednici vlada, golema vecina ministara, generala itd. bili Srbi. Drugim narodima nisu priznata nacionalna prava. Hrvati, Makedonci, Albanci, Madjari, Nijemci bili su cesto proganjani, zatvarani i na svaki nacin onemogucavani. Najjaci otpor takvoj politici centralizacije, kraljeva apsolutizma, srbizacije pruzali su najjaci narod - Hrvati, pa su zato 1928. u beogradskom parlamentu Srbi dali ubiti nekoliko hrvatskih zastupnika s narodnim vodjom Hrvata Stjepanom Radicem na celu., koji je ranjen i ubrzo umro od posljedica ranjavanja. Posljedica toga je bila brojna hrvatska emigracija i osnivanje hrvatske revolucionarne organizacije - ustasa kojima je jedini cilj bio rusenje Jugoslavije i stvaranje samostalne Hrvatske. To su isto radili i makedonski revolucionari koji su zajednicki 1934. ubili u Marseillesu kralja Aleksandra.

  Od tada se izravno sudaraju srpska i hrvatska nacionalno-integracijska ideologija, sukobljavaju se cetnici kao agresivno-teroristicka velikosrpska organizacija, koja je nastala na pocetku 20. st., i ustase kao nacionalno-oslobodilacka i obrambena organizacija koja ne bira sredstva u ostvarenju ideje slobodne Hrvatske. Tijekom II. svjetskog rata ti su sukobi kulminirali u gradjanskom ratu u kome sudjeluju i partizani koje vode komunisti pod utjecajem iz sovjetske Rusije. Jugoslaviju su tada podijelili izmedju sebe Nijemci, Talijani, Madjari i Bugari, a postojale su i dvije nacionalne drzave pod izravnom ili neizravnom upravom njemackih i talijanskih okupatora. To su bile Nezavisna Drzava Hrvatska (s Bosnom i Hercegovinom), ali bez dijela hrvatske Dalmacije koju su uzeli Talijani. Na podrucju uze Srbije postojala je drzava-protektorat pod vodstvom srpskog generala Nedica, a u unutrasnjosti je djelovala i cetnicka organizacija koju vodi srpski general Draza Mihailovic. I jedna i druga drzava imale su koncentracijske logore, donosile su neke fasisticke zakone, likvidirale Zidove, Cigane, antifasiste Hrvate, Muslimane i druge.

  dr.sci. Dragutin Pavlicevic

 8. #428
  Cvrcak
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Soso, leben die Krajina-Serben nicht auch schon 500, 600 Jahre dort und wurden vertrieben?
  Willst du die RSK also mit der NDH vergleichen?
  Tadić:"Ideje o Velikoj Srbiji su prošlost ..."

 9. #429
  Avatar von Ivo2

  Registriert seit
  13.07.2004
  Beiträge
  19.043
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Soso, leben die Krajina-Serben nicht auch schon 500, 600 Jahre dort und wurden vertrieben?
  Willst du die RSK also mit der NDH vergleichen?
  Nein, ich nicht, aber du mit deinen Postings. Denn, wenn du dies einen Aufstand nennst, dann kann die NDH auch nur ein Aufstand gewesen sein

 10. #430
  Dadi
  Zitat Zitat von Cigo Beitrag anzeigen
  doch,aber heute nennen sie sich bosniaken:

  falsch idemo.denn das würde bedeuten,dass sich kroaten auch mit anatolischen zigenhirten vermischt hätten,was man defenitiv ausschließen kann.sonst würde man in kroatien auch baklava mit türkischem kaffe trinken wie es in serbien gewohnheit ist

  Lol im Sommer fragt mich meine Tante in Koprivnica ob ich türkischen Kaffee mit trinken möchte...
  Cigo das türkische ist auch in Hr präsent...und was soll so schlimm sein? Lieber Cevaps, Burek und Co. als Knödel ein bißchen orientlaisches Flair kann nicht schaden, mann muss nicht alles gleich politisch betrachten...wiesos ehen wir das nicht einfach als kulturelle Bereicherung an? Ich meine, du beißt doch auch gerne in nen saftigen gut gegrillten Kebab rein oder???
  Die Kroaten in Bih sind also verschont gebllieben vom Sultan?? Meinnsu wirklich? Wie darf man sich das vorsetllen? Hat er nur die Serben ausgepickt um sie durchzunehmen???

Ähnliche Themen

 1. Massengrab in Slowenien entdeckt
  Von Perun im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 257
  Letzter Beitrag: 17.04.2011, 21:43
 2. Massengrab entdeckt
  Von Cvrcak im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 02.11.2010, 20:02
 3. Massengrab entdeckt
  Von Prizren im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 16.06.2010, 17:11
 4. Massengrab entdeckt
  Von Cvrcak im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 336
  Letzter Beitrag: 10.12.2008, 18:53
 5. Massengrab in Bosnien entdeckt.
  Von mannheimer im Forum Politik
  Antworten: 20
  Letzter Beitrag: 09.04.2008, 15:41