BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Seite 48 von 48 ErsteErste ... 384445464748
Ergebnis 471 bis 475 von 475

Massengrab in Kroatien entdeckt

Erstellt von Lopov, 03.04.2009, 18:50 Uhr · 474 Antworten · 18.361 Aufrufe

 1. #471
  Avatar von Traktorowitsch

  Registriert seit
  02.04.2009
  Beiträge
  142
  Auf dem Balkan werden ja ständig Massengräber entdeckt. Kriege gab es genug.
  Aber ich glaube keiner der neusten Kriegsparteien hat die Partisanen in Sachen Massenmorden übertroffen. Nicht mal die Ustascha im 2. Weltkrieg hat sie übertroffen.
  Ich weiß, in Serbien wird so was nicht gerne gehört, aber der 2. Weltkrieg hörte in Jugoslawien nicht am 9. Mai auf, er dauerte noch einige Monate danach, Vertreibungen, Rache, Ausschaltung von potenziellen Gegnern des Kommunismus, Ermordung von Adelsfamilien, Internierung von Reichen, Vernichtung des gesamten Intellekts egal ob Kroate oder Serbe.

 2. #472
  Avatar von Apollo

  Registriert seit
  29.03.2009
  Beiträge
  266
  Zitat Zitat von Cvrcak Beitrag anzeigen
  Do pocetka 19. st., kad pocinju srpski i grcki ustanci, gotovo citav Balkanski poluotok bio je u sastavu Turske Carevine, a srednje Podunavlje u Carevini Austriji. Veliki utjecaj na pravoslavne narode imala je carska Rusija koja je (od 1774.) pomagala i protuturske ustanke Srba, Grka, Bugara, Crnogoraca, ali je time ujedno nastojala istisnuti Tursku s Balkana, dobiti preko tjesnaca Bospora i Dardanela izlaz na Sredozemno more. Taj proces oslobadjanja malih balkanskih naroda od turske vlasti i uopce potiskivanje Turske naziva se istocnim pitanjem. Njega je Rusija neuspjesno pokusala rijesiti Krimskim ratom, od 1853.-1856., a djelimice ga je rijesila u velikoj istocnoj krizi 1875.-1878. koja je zavrsena Berlinskim kongresom. U rjesavanju istocnog pitanja osim Rusije, Austrije i Turske, djelatno su se otada ukljucivale i Njemacka, Francuska i Engleska. U Berlinu je 1878. Austro-Ugarska dobila pravo zaposjedanja Bosne i Hercegovine, Srbija je dobila nezavisnost i prosirenje na jugu, Crna Gora takodjer nezavisnost i teritorijalno prosirenje, a uz pomoc Rusije stvorena je poslije pola milenija opet i bugarska drzava. Srbija i Bugarska su se vec tada sukobile oko podjele Makedonije koja je i dalje ostala u Turskoj. Srbija i Crna Gora su uzaludno nastojale uzeti Bosnu i Hercegovinu, a Austro-Ugarska je zaposjela Sandzak (Novi Pazar) kako bi sprijecila ujedinjavanje Srbije i Crne Gore, dviju bliskih drzava.

  Buduci da je Srbija, kako rekosmo, imala centralni polozaj na Balkanu, a kako je znatan broj Srba zivio izvan njenih granica, temeljni zadatak njezine vanjske politike bio je ujedinjavanje svih Srba, zatim pretvaranje svih Juznih Slavena u Srbe i uskoro pokusaj dominacije na citavom Balkanskom poluotoku. Bila je to ekspanzionisticka politika kojoj su sluzili i ponajbolji srpski znanstvenici poput jezikoslovca Vuka S. Karadzica i geografa Jovana Cvijica, ali i drzavnici poput Ilije Garasanina koji preuzima program ujedinjavanja Juznih Slavena sto ga je izradio Ceh Zach i umjesto pojma Slaven, on stavlja svugdje Srbin. To je kasnije radio i ponajveci srpski politicar Nikola Pasic koji u praksi uspjesno provodi ideju stvaranja Velike Srbije od 1903. do 1918. godine.

  Srbi su se u ostvarenju ideje o Velikoj Srbiji pozivali na dvije povijesne cinjenice. Prva je velika srpska srednjovjekovna drzava sredinom 14. st. koja je nastala na podrucju oslabljenog Bizantskog Carstva, pa se njen vladar - Dusan po bizantskom obicaju proglasio carem. Njegova drzava izlazila je na tri mora, pa je u srpskoj politickoj tradiciji ostala stalna zelja stvaranja velikog balkanskog carstva i izlazak na more. Obnova Dusanova carstva, sto je ujedno bila i Velika Srbija, postala je pravom opsesijom gotovo svih srpskih vladara i politicara 19. i 20. st.

  Drugo je bilo postojanje posebne pravoslavne patrijarsije - Pecke patrijarsije koja je imala pod upravom sve pravoslavne (srpske) crkve i manastire u svim krajevima koje su bili zauzeli Turci. Buduci da je kod Srba crkva imala ulogu zamjene za nepostojecu drzavu, oni su oduvijek htjeli zauzeti sve zemlje koje su drzali Turci, dokle se prostirala ingerencija njihove crkve. To je na zapadu znacilo uzeti citavu Bosnu, Hercegovinu i pola Hrvatske.

  Dakle, sirenje Srbije, izazivanje stalnih kriza, sukoba i ratova bila je konstanta srpske vanjske politike koju su provodile obje njihove dinastije ne birajuci sredstva, sve vlade, ali cesto i oporba, kako u proslosti, tako i danas. Planiralo se u Beogradu sirenje na sve cetiri strane svijeta, u skladu s prilikama i mogucnostima. Tako je Srbija u doba velike istocne krize (1876.-78.) vodila dva rata protiv Turske, 1885. je napala Bugarsku i izgubila rat. Posebno je njena politika agresivna od 1903. kad na vlast dolazi dinastija Karadjordjevica. Otada se Srbija sprema sustavno na rusenje i Turske i Austro-Ugarske i zauzimanje njihova teritorija, ali istodobno zeli uzeti Crnu Goru, zatim Makedoniju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Vojvodinu i Sandzak. To joj je donekle uspjelo u dva balkanska rata (1912.-13.) kad je zauzela Kosovo, s Bugarima i Grcima podijelila Makedoniju, ali nije uspjela zauzeti Albaniju kojoj je u Londonu 28 XI. 1912. priznata nezavisnost.

  Srbija je 1914. namjerno izazvala Sarajevski atentat i dala povod I. svjetskom ratu u kome je, iako porazena vojnicki, uspjela zahvaljujuci i svojim saveznicima - silama Antante, izaci kao pobjednik, pa zauzeti ili inkorporirati u svoju drzavu sve juznoslavenske zemlje koje su bile u sastavu Austro-Ugarske, silom odstraniti crnogorskog kralja i zauzeti Crnu Goru, a Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu dobiti diplomatski, takodjer bez referenduma tih naroda, bez odluke Hrvatskog sabora koji je jedini na tom prostoru imao autonomiju i drzavnu tradiciju.

  Do Oktobarske revolucije 1917. Srbija je imala punu potporu carske Rusije, a u I. svjetskom ratu i poslije njega, uzivala je politicku pomoc Antante, posebice Francuske i Engleske. Nova drzava, nastala 1918., iako je nosila naslov Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pa od 1929. i Kraljevina Jugoslavija, bila je u praksi prosirena Srbija u kojoj su predsjednici vlada, golema vecina ministara, generala itd. bili Srbi. Drugim narodima nisu priznata nacionalna prava. Hrvati, Makedonci, Albanci, Madjari, Nijemci bili su cesto proganjani, zatvarani i na svaki nacin onemogucavani. Najjaci otpor takvoj politici centralizacije, kraljeva apsolutizma, srbizacije pruzali su najjaci narod - Hrvati, pa su zato 1928. u beogradskom parlamentu Srbi dali ubiti nekoliko hrvatskih zastupnika s narodnim vodjom Hrvata Stjepanom Radicem na celu., koji je ranjen i ubrzo umro od posljedica ranjavanja. Posljedica toga je bila brojna hrvatska emigracija i osnivanje hrvatske revolucionarne organizacije - ustasa kojima je jedini cilj bio rusenje Jugoslavije i stvaranje samostalne Hrvatske. To su isto radili i makedonski revolucionari koji su zajednicki 1934. ubili u Marseillesu kralja Aleksandra.

  Od tada se izravno sudaraju srpska i hrvatska nacionalno-integracijska ideologija, sukobljavaju se cetnici kao agresivno-teroristicka velikosrpska organizacija, koja je nastala na pocetku 20. st., i ustase kao nacionalno-oslobodilacka i obrambena organizacija koja ne bira sredstva u ostvarenju ideje slobodne Hrvatske. Tijekom II. svjetskog rata ti su sukobi kulminirali u gradjanskom ratu u kome sudjeluju i partizani koje vode komunisti pod utjecajem iz sovjetske Rusije. Jugoslaviju su tada podijelili izmedju sebe Nijemci, Talijani, Madjari i Bugari, a postojale su i dvije nacionalne drzave pod izravnom ili neizravnom upravom njemackih i talijanskih okupatora. To su bile Nezavisna Drzava Hrvatska (s Bosnom i Hercegovinom), ali bez dijela hrvatske Dalmacije koju su uzeli Talijani. Na podrucju uze Srbije postojala je drzava-protektorat pod vodstvom srpskog generala Nedica, a u unutrasnjosti je djelovala i cetnicka organizacija koju vodi srpski general Draza Mihailovic. I jedna i druga drzava imale su koncentracijske logore, donosile su neke fasisticke zakone, likvidirale Zidove, Cigane, antifasiste Hrvate, Muslimane i druge.

  dr.sci. Dragutin Pavlicevic
  Danke war sehr hilfreich.

 3. #473

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Aus dem Fenster habe er die überwiegend jungen Männer auf ihrem letzten Marsch beobachtet, erzählt der agile 92-Jährige. Fast alle seien nackt oder nur in Unterhosen bekleidet gewesen.  Später, erzählt Kresnik, hätten die neuen kommunistischen Herren den Dorfbewohnern gedroht, sie ebenfalls zu töten, falls sie ihre Funde nicht ablieferten. "Wir hatten Angst, schreckliche Angst", gesteht Milo Kresnik. "Alle wussten von den Massengräbern - doch wir mussten schweigen."

  Eine Schneiderin im Ort, erinnert sich Zeitzeuge Kresnik, habe mehrere hundert deutsche Uniformen, die die Gefangenen ablegen mussten, für Titos Partisanenarmee umgenäh


  Ab September 1944 fingen kroatische Mannschaftsteile massenhaft an zu desertieren und zu meutern - desillusioniert von der militärischen Lage und angestachelt von "Schläfern" Titos, die Überläufern Amnestie versprachen. In einem Bataillon der gemischten 369. Division ermordeten die Kroaten sogar ihre deutschen Offiziere.

  Den Befehl zu ihrer Liquidierung könnte Tito persönlich gegeben haben, spekuliert Čičak, der in den siebziger und achtziger Jahren in Jugoslawien als Dissident bekannt wurde. Tito hatte sich vom 13. bis 23. Mai 1945 im nahegelegenen Zagreb aufgehalten. Am 26. Mai hielt er in Ljubljana (Laibach) vor einer großen Menschenmenge auf dem Kongressplatz eine Rede, in der er erklärte, dass alle Verräter, die die "Rachehand unseres Volkes" noch nicht erreicht habe, Berge und Felder des Landes nicht mehr erblicken würden.

  Allein im Mai 1945 sollen etwa 60.000 Kroaten hingerichtet worden sein. Etliche von ihnen starben beim "Massaker von Bleiburg", als die Briten kriegsgefangene Slowenen und Kroaten einfach an Titos jugoslawische Befreiungsarmee auslieferten - obwohl sie ahnten, dass die Sieger ein Blutbad anrichten würden. Auch ethnische Deutsche wurden "ausselektiert und als Verräter liquidiert", weiß Professor Rolf-Dieter Müller von der Humbodt-Universität Berlin. Und von den etwa 175.000 bis 200.000 deutschen Soldaten, die 1945 in jugoslawische Kriegsgefangenschaft gerieten, kehrte nicht einmal die Hälfte zurück. Sie starben auf Todesmärschen, verhungerten in Lagern oder wurden willkürlich hingerichtet - wie offenbar bei Ključ Brdovečki.


  quelle ...der Spiegel

 4. #474
  Avatar von Apollo

  Registriert seit
  29.03.2009
  Beiträge
  266
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Ihr habt euch leider Gottes mit allen vermischt.
  Daher gibts zum Essen Knödel mit Ajvar.
  Knödel sind gut und Ajvar auch. Wo liegt das Problem?

 5. #475

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.327
  noch ein paar infos dazu:
  Rätsel der verschwundenen Division - einestages

  Ort des Grauens: Auf diesem Feld bei Ključ Brdovečki an der slowenisch-kroatischen Grenze, 30 Kilometer westlich von Zagreb, soll nach Angaben der kroatischen Organisation "Helsinki-Kommittee" ein Massengrab mit Opfern eines Massakers von Mai 1945 liegen, darunter auch Wehrmachtssoldaten.

Seite 48 von 48 ErsteErste ... 384445464748

Ähnliche Themen

 1. Massengrab in Slowenien entdeckt
  Von Perun im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 257
  Letzter Beitrag: 17.04.2011, 21:43
 2. Massengrab entdeckt
  Von Cvrcak im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 02.11.2010, 20:02
 3. Massengrab entdeckt
  Von Prizren im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 16.06.2010, 17:11
 4. Massengrab entdeckt
  Von Cvrcak im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 336
  Letzter Beitrag: 10.12.2008, 18:53
 5. Massengrab in Bosnien entdeckt.
  Von mannheimer im Forum Politik
  Antworten: 20
  Letzter Beitrag: 09.04.2008, 15:41