BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

Mesić: Tuđman znao da se srpska sela pale u tri smene

Erstellt von Mastakilla, 22.04.2011, 23:32 Uhr · 4 Antworten · 457 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Mesić: Tuđman znao da se srpska sela pale u tri smene

  Mesić: Tuđman znao da se srpska sela pale u tri smene


  Franjo Tuđman sa Sajrusom Vensom, Mesić u pozadini (fotodokumentacija "Politike")

  ZAGREB - Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je državni vrh znao za ratne zločine hrvatske strane tokom poslednjeg rata, kao i da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar referisao Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smene. „Bio sam čvrsto uveren, a uveren sam i danas, da je nama Haški sud bio potreban zato što u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nepobitno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao”, naveo je Mesić u tekstu za riječki Novi list koji će u celosti biti objavljen u subotu.
  Mesić je, kako je riječki dnevnik objavio na svom portalu, rekao da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar, čije ime nije želeo da otkrije, referisao bivšeg predsednika Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji „pale u tri smene”, te da se dugo dvoumio da li da to javno iznese.
  Mesić se ovim inače oglasio prvi put posle izricanja haške presude trojici hrvatskih generala i odgovorio na optužbe o njegovom navodnom prosleđivanju takozvanih „brionskih transkripata” Tribunalu, koji su bili među ključnim dokazima na suđenju generalima.
  On je rekao da je vlada u januaru 2001. postala vlasnik celokupne dokumentacije i svi zahtevi za dostavu transkripata Hagu išli su preko vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom, a njegova kancelarija imala je ulogu „servisa” koji je vladi dostavljao transkripte koje bi pronašli. „Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sledeće: tzv. Brionski transkript uopšte nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamerni. Dokaz je originalni zvučni zapis tog famoznog sastanka”, napisao je Mesić.
  On je takođe upitao zašto te transkripte nisu izuzeli oni koji su pre njegovog dolaska na mesto predsednika „pregledavali Tuđmanovu dokumentaciju iz koje je dosta toga nestalo”.
  Beta

  -----------------------------------------------------
  Josipović: Svi su bili dužni da sarađuju
  Saradnja s Haškim sudom je hrvatska državna politika još od predsednika Franje Tuđmana, od 1996. postoji ustavni zakon o saradnji s Hagom i svi su dužni da sarađuju, izjavio je danas predsednik Ivo Josipović, komentarišući izjave o tome ko je kriv što su brionski transkripti stigli u Haški sud.
  „Situacija je emotivna i svi negde žele naći nekog krivca”, rekao je Josipović nakon što je primio učesnike akcije „Bljesak”, dodavši da je „najbitnije da nema falsifikovanja i neistina, a da će se sve proceduralne stvari razjasniti”.
  Josipović je, u vezi sa presudama hrvatskim generalima u Hagu, kazao da je „najvažnije raditi na uklanjanju kvalifikacija koje su nepovoljne za ceo hrvatski odbrambeni rat”.
  Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u četvrtak da ni on, niti njegov kabinet nikad nisu direktno dostavili neki od Tuđmanovih transkripata Haškom sudu, već da je originalni zvučni zapis brionskog sastanka u arhivu našla Protivobaveštajna agencija (POA), izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predat Haškom sudu.
  Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko koji je tada bio na čelu POA negirao je, takođe danas, da se u haškoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pominje da je audio materijal korišćen umesto transkripta i da ga je POA prosledila tužilaštvu.
  „Nakon tužbe POA je dobila zadatak i pokušala utvrditi verodostojnost dokumenta, a nakon izvršene ekspertize dokumetacija je prosleđena tužilaštvu i to je bio sav POA kontakt s dokumentom”, rekao je Karamarko i dodao da POA nije nikad samostalno i direktno sarađivala s Hagom niti je bilo koji dokument prosledila Hagu.
  Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je ranije danas da je nakon Mesićeve izjave o tome razgovarala s Karamarkom i da je od vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom zatražila izveštaj o radu kancelarije u to vreme.
  Na Brionima su se pre „Oluje” sastali državni i vojni vrh Hravtske s predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu i prema haškoj presudi dogovarali etničko čišćenje Srba iz Krajine.
  Kako su transkripti sa tog sastanka bili jedan od glavnih dokaza optužnice, u Hrvatskoj se odmah nakon izricanja presude kojom je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora razvila diskusija ko je kriv što su transkripti došli u Hag.
  Tanjug

  --------------------------------------------------------------------------------------------------
  Karamarko: Mesić govori neistine o brionskim transkriptima
  ZAGREB – Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas da je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izneo neistine o slanju haškom sudu transkripata vezanih za operaciju „Oluja”, koji su korišćeni na suđenju hrvatskim generalima, prozvavši Protivobaveštajnu agenciju (POA) kojoj je tada Karamarko bio na čelu.
  „Morao bih demantovati i ukazati na neistine koje su iznesene u Mesićevoj izjavi. Prva je da transkripti nisu korišćeni kao dokaz u sudskom postupku. Imamo dokaz da je taj brionski transkript korišćen u postupku protiv Slobodana Miloševića jer ga je 2003. koristila njegova odbrana, odnosno advokat Tapušković”, rekao je Karamarko novinarima.
  „U presudi (Anti) Gotovini pominje da je audio materijal korišćen umesto transkripta i da ga je POA prosledila tužilaštvu što nije istina jer je nakon tužbe POA dobila zadatak i pokušala utvrditi verodostojnost dokumenta”, rekao je Karamarko, ističući da je to bio sav POA kontakt s dokumentom.
  On je kazao da je „nakon izvršene ekspertize dokumetacija prosleđena tužilaštvu”.
  „POA nije nikad samostalno i direktno sarađivala s Hagom niti je bilo koji dokumenta prosledila Hagu i to je cela istina. Ostalo su nespretne i zlonamerne interpretacije i konstrukcije”, rekao je Karamarko.
  Mesić je u komentaru presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haškom tribunalu, za riječki „Novi list” napisao da je Hag ključne dokaze dobio od tadašnjeg ministra policije Karamarka.
  Tanjug

  objavljeno: 22.04.2011.
  ___________________

  Sagt er die Wahrheit oder lügt er? Und wenn ja oder nein, welchen Grund hat er dann?

 2. #2
  Baader
  Hallo Legija, ich bins, Mastapissa, und ich möchte mit dir Zärtlichkeiten austauschen.

 3. #3

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von Baader Beitrag anzeigen
  Hallo Legija, ich bins, Mastapissa, und ich möchte mit dir Zärtlichkeiten austauschen.
  Dein Humor ist genauso schlecht wie dein Kleidungsstil, also versuch es erst gar nicht :/

 4. #4

  Registriert seit
  26.06.2007
  Beiträge
  189
  Pa dragi Srbi, ako je Mesić Znao, a ništa nije učinio,eto vam prilike da podignete optužnicu protiv njega, a mi Hrvati ćemo vas svesrdno podržati u tome!!!

 5. #5

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von UDBA Beitrag anzeigen

Ähnliche Themen

 1. Naser Orić - 'Srpska sela oko Srebrenice bila su legitimna vojna meta'
  Von Mastakilla im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 29.05.2011, 18:21
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.04.2010, 22:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.12.2009, 14:00
 4. Srpska sela dobila struju
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.04.2009, 12:00
 5. Mesi?: Srpska želi raspad BiH
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.11.2007, 14:50