BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 4 von 4 ErsteErste 1234
Ergebnis 31 bis 33 von 33

Mesic / Dodik - Gemeinsamkeiten

Erstellt von Zurich, 27.01.2010, 09:14 Uhr · 32 Antworten · 2.015 Aufrufe

 1. #31
  Avatar von Krajisnikdojaja

  Registriert seit
  17.05.2006
  Beiträge
  251

 2. #32
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.577
  Mesić: Dodik je tumor koga treba odstraniti!

  Nekoliko dana prije no što će napustiti Pantovčak, Stjepan Mesić u razgovoru za "DW" osvrnuo se na "suđenje decenije", na hrvatski novac u stranim bankama, iznenađenu premijerku i na prve hrvatske susjede - BiH i Srbiju.


  - Kako vidite budućnost Bosne i Hercegovine, države koja je u velikim nedaćama?

  Bosna i Hercegovina je u čitavoj svojoj historiji bila jedno od najtolerantnijih društava u Evropi. Kada je španska kraljica Isabela istjerala Židove iz Španije došli su u BiH sa pravom da mogu kupovati nekretnine. Dakle, to je vrlo tolerantno društvo. Međutim, Milošević je odlučio na ruševinama Jugoslavije graditi Veliku Srbiju i to etnički čistu. Milošević je izgubio ratove, a rat u BiH je zaustavljen Daytonskim sporazumom - koji je samo zaustavio rat, ali nije uspostavio mehanizme funkcionisanja države, tako da danas imate dva entiteta. U jednom se guraju Bošnjaci i Hrvati, a u drugom imate režim koji misli da će se međunarodna zajednica umoriti i da će taj umor omogućiti režimu premijera Republike Srpske Miloradu Dodiku referendumom odcijepiti taj entitet i pripojiti ga Srbiji. To svijet mora spriječiti, Evropa takođe jer bi to bila realizacija Miloševićeve politike u kojoj je poginulo preko 100.000 ljudi. BiH mora opstati kao i druge evropske države. Novu strukturu moraju dogovoriti predstavnici tri naroda, a ako ne mogu - to mora učiniti međunarodna zajednica.


  - Da li su Republika Srpska i Milorad Dodik svojevrsni tumor koji razara BiH?

  To je činjenica i treba odstraniti one koji razaraju BiH. Ako Milorad Dodik kaže da ne priznaje BiH i Sarajevo kao glavni grad i da može referendumom odlučiti o nekom drugačijem statusu Republike Srpske, onda on nema što tražiti u politici.


  - Da li je Zapad čak i vojnom akcijom spreman štititi jedinstvenu BiH?

  Ne štiti Zapad samo jedinstvenu BiH. Zapad mora štititi mir u Evropi. Ako bi došlo do novog zaoštravanja u vezi opstanka BiH, to bi se opet pretvorilo u rat, a Evropi ne treba novi rat. Ako Milorad Dodik prijeti da će odcijepiti dio BiH, ako predsjednik Srbije kaže da podržava Milorada Dodika - istina, on verbalno kaže da podržava i BiH, ali podržava u svemu i Milorada Dodika - onda je pitanje jesmo li opet pred zaoštravanjem u našem prostoru i zato je važno djelovati. Milorad Dodik mora dobiti poruku da mu se neće dozvoliti promjena granice. Ja nisam rekao da šaljem vojsku. To je podvala mojih kritičara, koji ne razumiju što govorim. Rekao sam - ako bi došlo do odcjepljenja Republike Srpske, ja bih presjekao koridor. To je moje mišljenje. Hoće li ga presjeći UN, NATO - ne znam, ali nešto se mora dogoditi da ne dođe do rata. Govorim o preventivi, a ne o ratu.


  - Da li je treći entitet, onaj hrvatski, rješenje za BiH?

  Ako jedna trećina Hrvata živi u dijelu koji se nekad nazivao Herceg-Bosna, a najveći dio živi u Tuzlanskom bazenu, u Posavini, u centralnoj Bosni, u Sarajevu, čije pitanje onda rješavamo, jedne trećine Hrvata? Što je onda rješenje za one dvije trećine? To bi jednostavno bilo uništenje hrvatskog korpusa u BiH, kazao je Stjepan Mesić u intervjuu za "Deutsche Welle" u dijelu koji se odnosi na stanje u Bosni i Hercegovini.


  (24sata.info)

 3. #33
  Papak
  Svaka cast gosp. Mesic
  zu Dodo bald darf er neben unseren Hamdo (Tiger) Platz nehmen und auf dem Stockbett oben schläft dann Covic und in der Zelle gegenüber sitzt dann noch der Brankovic (EX-Minister der FBiH) diese Diebe gehören alle eingebuchtet

Seite 4 von 4 ErsteErste 1234

Ähnliche Themen

 1. Gemeinsamkeiten
  Von SRB_boy im Forum Rakija
  Antworten: 46
  Letzter Beitrag: 29.12.2010, 04:09
 2. Mesic und Dodik - HR RS- Threads
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 20.01.2010, 23:30
 3. Dodik: "Mesic Ustasa"!!!!!!!!!
  Von Dzek Danijels im Forum Politik
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 01.12.2009, 20:18
 4. Gemeinsamkeiten Zw Serbien & USA!
  Von ooops im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 27.02.2009, 12:50
 5. Gemeinsamkeiten auf dem Balkan
  Von kapsamun im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 47
  Letzter Beitrag: 03.03.2008, 19:50