BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Mesic: Poceo je carinski rat izmedju Hrvatske i BiH

Erstellt von Krajisnik, 08.04.2005, 16:49 Uhr · 1 Antwort · 523 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446

  Mesic: Poceo je carinski rat izmedju Hrvatske i BiH

  ZAGREB Treba otvoreno reći da je počeo carinski rat između Hrvatske i BiH, a to nije dobro. Hrvatska s BiH, kao jednom od rijetkih zemalja, ima suficit u robnoj razmjeni i, ako se gospodarski odnosi pogoršaju, to neće biti dobro komentirao je jučer predsjednik Mesić najavu da će BiH na hrvatske mjere reagirati uvođenjem 100-postotne carine na robu iz Hrvatske. Kad jedna strana uvodi neke mjere, smatra Mesić, o tome mora obavijestiti drugu stranu, imati na umu koliko će određene mjere trajati i koje su njihove posljedice. Kad bi BiH primijenila najavljene mjere, to bi bilo na hrvatsku štetu i trpjelo bi hrvatsko gospodarstvo, smatra Mesić, i zbog toga hrvatska strana treba unaprijed razmišljati o svakom potezu. (J.P.)


  Mesic:Es fängt der Zoll Krieg zwischen Kroatien und Bosnien/Herzegowina an

 2. #2
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  SLOBODNA TRGOVINA Vlasti u Sarajevu zatečene tvrdnjama o carinskom ratu protiv Hrvatske
  Carinskog rata neće biti

  Autor D. JAZVIĆ, R. ILAK-FIlipoVIĆ

  Bosna i Hercegovina ne razmatra mogućnost uvođenja 100-postotnih carina na hrvatske proizvode bez obzira na eventualne protumjere Vlade u Zagrebu. U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatečeni su izjavom predsjednika Mesića da BiH pokreće carinski rat protiv Hrvatske.
  - Dopuštam da predsjednik Mesić ima neke informacije kojima mi ne raspolažemo, ali unutar našeg ministarstva i vlade nije bilo riječi o uvođenju dodatnih carinskih mjera prema Hrvatskoj kaže pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Nenad Pandurević.

  On, kao i većina drugih dužnosnika u Sarajevu, smatra pretjeranim tvrdnje o carinskom ili trgovinskom ratu između dviju država, jer su mjere koje je donijela vlada BiH prije nekoliko tjedana, tvrde, obuhvatile proizvode koji su samo 2,5 posto ukupne trgovinske razmjene.

  Analize idući tjedan
  Prve analize rezultata carinskih mjera uvedenih prema proizvodima od mlijeka i mesa iz Hrvatske trebale bi biti poznate idućeg tjedna, kada će biti sažeti podaci o trgovinskoj razmjeni za ožujak.

  S druge strane, Pandurević kaže kako još nije određen datum sastanka Odbora za provedbu ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Hrvatske. No hrvatska je strana već jasna: u prvih tjedan dana od početka uvođenja 40-postotnih carina nije bilo uvoza tih proizvoda iz Hrvatske, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

  Za hrvatske proizvođače to je katastrofalan podatak, jasan je glasnogovornik Mladen Pavić, a sigurno je da su ti isti proizvodi uvezeni iz drugih zemalja umjesto da je zaštićena domaća proizvodnja.

  - S najavama o uvođenju 100-postotnih carina na poljoprivredne proizvode, duhan i naftu već sljedećeg tjedna razgovori bi mogli biti podignuti na ministarsku razinu, a možda i Vladinu kaže M. Pavić

  Veterinarska kontrola
  Podsjeća kako je pri potpisivanju ugovora o slobodnoj trgovini određeno da se iz BiH još od 2001. godine može uvoziti bez carina, a Hrvatska je postupno smanjivala carine sve do proljeća 2004. godine.

  Budu li carine 100-postotne, znat ćemo odgovoriti ne kršeći ni jedan ugovor, jasan je Pavić ne objašnjavajući o čemu je riječ. No zna se kako su u BiH institucije za veterinarsku kontrolu i onu zdravstvene ispravnosti hrane još u povojima te bi Hrvatska mogla pooštriti propise i tako drastično srezati uvoz iz te zemlje.

Ähnliche Themen

 1. Koje poceo rat!!!! Nicija Zemlja
  Von Dzek Danijels im Forum Rakija
  Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 27.11.2009, 18:11
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.05.2009, 15:00
 3. nova granica izmedju istoka i zapada
  Von im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 85
  Letzter Beitrag: 01.08.2006, 22:32
 4. PREKINUT MEC IZMEDJU PARTIZANA I CRVENE ZVEZDE
  Von Gast829627 im Forum Sport
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.06.2006, 10:17
 5. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 31.03.2005, 20:31