BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

Mihanovic bei NU2: Kosor sicherte "schmutziges Geld"

Erstellt von Esseker, 31.01.2012, 09:59 Uhr · 3 Antworten · 555 Aufrufe

 1. #1
  Esseker

  Mihanovic bei NU2: Kosor sicherte "schmutziges Geld"

  ZAHVALJUJUĆI slobodnom protoku informacija iz istraga protiv Sanadera i družine iz HDZ-a, javnosti se pružila prilika da i sama kreira svoje mišljenje o tijeku kaznenih postupaka. Dobra je stvar što to mogu učiniti i pouzdanici Uskoka, poput Damira Mihanovića, koji je u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića iznio par zanimljivih detalja.
  Najvažnije pitanje je zašto predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor već nije optužena za prikrivanje kaznenog djela, odnosno, onih milijuna koje je dobila od Mladena Barišića, šefa Carine i glavnog Sanaderovog operativca za prikupljanje novca izvučenog iz operacije Fimi-media. Novac je Uskoku predao tajnik Branko Bačić, ali tek nakon što je dobrih devet mjeseci skupljao prašinu u stranačkom trezoru. Učinio je to tek kada su istražitelji konačno došli po njegovog prethodnika Mladena Barišića. Kao što je poznato, radi se o lijepoj svoti, 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura. Tih devet mjeseci razdoblje je koje bi se trebalo razjasniti. Svakako ne smijemo zaboraviti ni onu da su pred zakonom svi jednaki. I bivši i sadašnji predsjednici HDZ-a. Ne bi smjelo biti razlike. Ili?


  Jaca prala?
  Ako ćemo vjerovati Mihanoviću, a nema razloga da mu ne vjerujemo, kada mu vjeruje i Bajić, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor trebala bi kazneno odgovarati za prikrivanje protuzakonito stečenog novca, tj. pranje novca što Kazneni zakon formalizira člankom 279., koji u stavku 1. kaže "tko u bankarskom, novčarskom ili drugom poslovanju uloži, preuzme, prenese, zamijeni, pretvori ili na drugi način prikrije pravi izvor novca, predmeta, prava ili imovinske koristi za koju zna da je nastala ili je pribavljena kaznenim djelom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."
  Ista kazna predviđena je i za onoga "tko novac, predmete, prava ili imovinsku korist pribavlja sebi ili drugome, posjeduje ili upotrebljava, iako je u vrijeme primitka znao za njihovo podrijetlo." Čini se da Jadranka Kosor kvalificira za sve navedeno. Novac je evidentno zadužila, posve je jasno da je znala da nešto s njim nije u redu, novinari su je oko toga svaki dan pitali. Kad bi ozbiljno zagustilo, čak bi ih i sama zvala.


  Za nehaj tri godine zatvora
  Zakon je, inače, znatno stroži, ako se novac pere u sastavu zločinačke organizacije ili grupe. Onda se može dobiti i do 10 godina robije. U slučaju Jadranke Kosor i funkcije koju obnaša, gotovo je nemoguće zaobići ovakvu kvalifikaciju, pogotovo zbog toga što je u slučaju Fimi media optužena i sama stranka kao pravna osoba.
  Predsjednica HDZ-a u povoljnijoj bi situaciji bila u slučaju da je postupila sa nehajom. Ako bi se utvrdilo da je jednostavno bila prerastresena kada je naslijedila crnu blagajnu, tj. da je mislila da se radi o novoj kolekciji broševa, onda bi se kažnjavanje limitiralo s tri godine zatvora.
  Zanimljiv je stavak 7. Sud može osloboditi počinitelja koji dragovoljno pridonese otkrivanju kaznenog djela. Ako ga sud oslobađa, onda bi ga valjda prije toga i trebalo optužiti. Ili ipak ne?
  http://www.index.hr/vijesti/clanak/s...ra/596598.aspx

  ---

  *NU2 heißt "Nedeljom u 2". Das ist eine wöchentliche Sendung auf HRT, wo Aleksander Stankovic über die derzeitigen Probleme oder Neuigkeiten mit einem Gast, meist ein Politiker oder Aufdeckjournalist oder sogar die kontroverse Person höchstpersönlich, diskutiert und man dabei sehr interessante Sachen erfährt.

  *Übersetzung: Mihanovic erzählte bei dieser Sendung, dass die damalige Premierministerin Kroatiens, Jadranka Kosor, die sich ja immer gegen Korruption, Geldwäsche wehren wollte, selber nicht sauber blieb, was ja nicht gerade bezüglich HDZ was Neues ist, jedoch beschäftigt sich der Artikel eben damit, weshalb die Frau Kosor immer noch nicht angezeigt wurde wegen diesen Sachen.

 2. #2
  Esseker
  Push

  Schaut wer NU2?

 3. #3
  Avatar von Vukovarac

  Registriert seit
  10.06.2011
  Beiträge
  15.547
  ....war er diesen sonntag zu gast?....hab es wegen djokovic bzw. kro - spanien verpasst......sehr gute sendung.....

 4. #4
  Esseker
  Zitat Zitat von Vukovarac Beitrag anzeigen
  ....war er diesen sonntag zu gast?....hab es wegen djokovic bzw. kro - spanien verpasst......sehr gute sendung.....
  Jup, ich verpass es leider immer, weil ich um 2 immer arbeite, aber die Wiederholungen in voller Länge gibts dann eh immer auf Youtube.

Ähnliche Themen

 1. Frauen und Geld "Mein Senf"
  Von Ciciripi im Forum Rakija
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 05.07.2012, 23:32
 2. Neue Kufar-Mode "Ich gib dir Geld und du fastest für mich"
  Von Kingovic im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 27.08.2011, 05:58
 3. Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 06.12.2010, 19:47
 4. "Die NPD bekommt Geld für ihren Wahlkampf"
  Von Der_Buchhalter im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 65
  Letzter Beitrag: 16.12.2008, 20:39
 5. Albanien: Schmutziges Geld bestimmt Wirtschaft
  Von lupo-de-mare im Forum Wirtschaft
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 02.08.2006, 14:46