BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 120 von 778 ErsteErste ... 2070110116117118119120121122123124130170220620 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1.191 bis 1.200 von 7773

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Erstellt von DZEKO, 21.05.2013, 16:09 Uhr · 7.772 Antworten · 498.440 Aufrufe

 1. #1191

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126
  Hrvatski narodni sabor BiH pozvao je na ustavne i zakonske promjene za zaštitu ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini, a potom na federalizaciju zemlje.
  Hrvatski narodni sabor BiH pozvao je na ustavne i zakonske promjene za zaštitu ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini, a potom i na preuređenje, te federalizaciju zemlje. Sabor se naziva krovnom organizacijom Hrvata u BiH, a njegovi zaključci obavezuju stranke članice.
  Uoči Dana neovisnosti BiH i 23. godišnjice referenduma o nezavisnosti, iz Mostara poruka da ovakva BiH nije ona za koju su Hrvati tada glasali. Traže se promjene, a čini se kako ti zahtjevi uspijevaju, kroz isti dokument, zbližiti političke suparnike dva HDZ-a.

  Traže se promjene

  “Oko drugih stvari se možemo razlikovati, ali oko temeljnih političkog dokumenta dobro je da imamo konsenzus gdje je jasno definirano da je BiH naša domovina, država, njena euroatlanska budućnost, jasno postavljeni ciljevi novog Ustava, suštinske reforme“, istakao je Martin Raguž iz HDZ-a 1990.
  Deklaracijom o jednakopravnosti traže se ustavne i promjene izbornog zakona, koje bi Hrvatima jamćile izbor svojih predstavnika. Također, izmjene načina odlučivanja u entitetskim vladama, gdje bi trećina ministara iz jednog naroda bila nužna za odlučivanje. No, kao konačno rješenje vidi se nova međunarodna konferencija o BiH i federalizacija zemlje.
  “Mi smo apsolutno uvjereni i želimo uvjeriti sve da federalizacijom čuvamo BiH. Nema ni jedne funkcionalne multietničke države u Europi koja nije federacija a postoje mnoge monoetične države, kao Njemačka, Austrija, koje su federacija“, istakao je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.
  Iako je sve to više puta rečeno, sada je u dokumentu, ističu u Saboru. S porukom da iza političkih zahtjeva stoji velika većina izabranih hrvatskih predstavnika u BiH.

  “BiH je naša domovina“

  “Nase je da ukažemo da BiH da bi profunkcionirala mora biti i zemlja hrvatskog naroda. Zbog toga tako snažan naglasak . Drago mi je da je u konačnici ostalo - BiH je naša domovina. Mogli smo to i drugačije napisati. Želimo svima dati do znanja, osobito onima koji žele špekulirati, da to je naša domovina i nema to nitko pravo uzeti“, zaključio je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.
  Izglasana je i izjava o Domovinskom ratu te zaštiti digniteta veterana. Najavljeno je i otvaranje pitanja revizije njihovih prava, koja je označena selektivnom i nezakonitom.
  “Zaključci HNS-a u Mostaru odrednica su politike njegovih članica. No, sasvim sigurno su i poruka, usmjerena drugim političkim snagama u BiH, ali i predstavnicima međunarodne zajednice“, izvijestio je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

  http://balkans.aljazeera.net/vijesti...izaciju-drzave


  "Karamarko huska na rat"


  Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u subotu je postao meta oštrih kritika nekoliko političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje ga optužuju za ratnohuškačke izjave, nasrtaj na suverenitet BiH i potporu nastojanjima da se ta zemlja do kraja podijeli po nacionalnim osnovama.
  Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) u Mostaru je razmatralo stanje u toj zemlji, uključujući i položaj hrvatskog naroda te prihvatilo deklaraciju kojom zagovara federalizaciju BiH.

  Karamarko je HNV-u uputio pismo potpore zbog čega su na njegov račun teške optužbe uputile Demokratska fronte (DF) koja je članica vladajuće koalicije te oporbena Socijaldemokratska partija (SDP BiH).

  "Demokratska fronta najoštrije osuđuje današnju ratnohuškačku izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kao i stavove izrečene na zasjedanju nevladine organizacije HNS. Stavovi šefa oporbene stranke u susjednoj državi, koji u potpunosti korespondiraju s danas deklariranim ciljevima HNS-a i nisu ništa drugo nego još jedan pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem", stoji u priopćenju stranke na čijem je čelu Željko Komšić.

  "Bilo kakvi pokušaji da se izmjene ustavno-pravnog poretka ishode izvaninstitucionalnim pritiscima susjednih država i njihovih satelita neće proći", poručuje DF.

  Zahtjeve koje je deklaracijom usvojio HNS u DF-u smatraju nastojanjima da se u BiH uvede i ozakoni aparthejd.

  "Mi u Demokratskoj fronti nikada nećemo pristati na to da u miru predamo ono što je sačuvano u ratu i organizatori tzv. sabora bi trebali znati da se ratni ciljevi mogu postići samo ratnim sredstvima", oštro su poručili iz ove stranke.

  Nešto blažim riječima, no uz slične poruke, izjave Karamarka osudili su i u SDP-u BiH.

  "Povodom stavova iznesenih u pismu Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, upućenog HNS-u želim iskazati duboku zabrinutost povodom očevidnog pokušaja da se unutarnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana", stoji u izjavi predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.
  To je ponavljanje politike koja je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća vođena u Zagrebu i Beogradu i koja je u konačnici dovela do današnjeg nenormalnog ustavnog uređenja BiH zbog kojeg se zemlja od kraja rata nalazi u permanentnoj političkoj krizi, dodaje.

  "Sigurno je da politika koja je dovela do toga ne može ponuditi bilo kakvo rješenje već naprotiv može samo dovesti do stvaranja još većih problema. Građani BiH su siti takvog odnosa i znat će se tome suprotstaviti. Pozivam institucije BiH da se jasno odrede prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH", poručio je Nikšić.

  Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH i visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je komentirajući deklaraciju HNS-a također poručio kako su neprihvatljivi pozivi za novim teritorijalnim podjelama, a da se može razgovarati o preinakama srednje razine vlasti.

  U deklaraciji HNS-a koja je usvojena u subotu predložena je nova međunarodna konferencija u BiH te promjena Ustava koji će, kako se navodi, kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda.

  Tomislav Karamarko je pak u svom pismu poručio kako se Bosnu i Hercegovinu može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.

  Predsjednik HDZ -a je istaknuo kako Hrvatska kao država ima legitiman interes u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine te da ima pravo reći što misli o položaju Hrvata u BiH jer o tome ovisi i stabilnost Hrvatske.

  "Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH, ali prvi i nezaobilazan uvjet za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH", drži Karamarko.

  Istodobno je Karamarko pozvao legitimne političke predstavnike sva tri konstitutivna naroda u BiH da konačno obave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana.


  - - - Aktualisiert - - -

  --------------------------------------------------------------------


  Komšić napustio sastanak lidera tri stranke o sastavu Vlade FBiH

  Sastanak su nastavili lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) o raspodjeli ministarski pozicija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

  Komšić je novinarima rekao da se ipak nada da će Federacija dobiti Vladu iako njegova stranka više ne želi učestvovati u njenom formiranju.

  "Jučer sam se sastao sa Bakirom Izetbegovićem. Poštujem izbornu volju ljudi, ali i nas treba poštivati. SDA hoće da izađe HDZ-u u susret, mi nećemo. Nama su ponudili četiri fotelje, a naš rezultat je jači od HDZ-ovog. Zbog naših birača to ne možemo prihvatiti. Mi ćemo podržati njihov dogovor samo da Federacija dobije vladu. Ostajemo u vlasti na državnom nivou, ali ne participiramo u Federalnoj vladi", rekao je Komšić.


  http://www.klix.ba/vijesti/bih/komsi...-fbi/150301046

  ej koje p**ke ..ne zna se ko je gori

 2. #1192
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  72.836
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Türkei baut uns unsere Von unseren Nachbar die fast gesamte Zerstörte Kultur auf. Sowas fällt nicht unter normale Investitionen.
  ok, aber dann sollen sie es nicht als "Investitionen" verkaufen, darunter versteht man nunmal was anderes

 3. #1193
  Indianer
  dolls, dein ding da oben ist zu lang auf jugo.

  sag mir nur ob die Kroaten das projekt "hezegovina" in angriff nehmen?

 4. #1194

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126
  Zitat Zitat von Indianer Beitrag anzeigen
  dolls, dein ding da oben ist zu lang auf jugo.

  sag mir nur ob die Kroaten das projekt "hezegovina" in angriff nehmen?

  e jest ti Tito i dobro ucinio da ti je maternji jezik tezak auuuu svasta

  Das faschistische Projekt der Zagreber-Ultra-Nationalisten wie du es nennst "Herzegovina" wurde schon lang in Angriff genommen nicht erst seit Gestern.

 5. #1195
  Avatar von Toruko-jin

  Registriert seit
  22.04.2012
  Beiträge
  24.514
  Bei euch blickt kein Schwein mehr durch. Ich glaube, es wäre am besten, wenn wir das Zepter wieder übernehmen.

 6. #1196
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Zitat Zitat von Toruko-jin Beitrag anzeigen
  Bei euch Blickt kein Schwein mehr durch. Ich glaube, es wäre am besten, wenn wir das Zepter wieder übernehmen.
  Was zum Teufel versuche ich denen hier zu erklären.

  ImageUploadedByTapatalk1425240988.188730.jpg

 7. #1197
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  72.836
  Zitat Zitat von Indianer Beitrag anzeigen
  dolls, dein ding da oben ist zu lang auf jugo.

  sag mir nur ob die Kroaten das projekt "hezegovina" in angriff nehmen?
  Hab mich eben auch durchgekämpft, bin es nicht gewohnt, lange Texte auf YU zu lesen, also kannst du dir auch mal mehr Mühe geben, svabo

 8. #1198

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126
  Zitat Zitat von Toruko-jin Beitrag anzeigen
  Bei euch Blickt kein Schwein mehr durch. Ich glaube, es wäre am besten, wenn wir das Zepter wieder übernehmen.

  Gott bewahre.

 9. #1199
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Zitat Zitat von Indianer Beitrag anzeigen
  dolls, dein ding da oben ist zu lang auf jugo.

  sag mir nur ob die Kroaten das projekt "hezegovina" in angriff nehmen?
  Aber so ziemlich erfolglos. Die kriegen nichts.

 10. #1200

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  Hab mich eben auch durchgekämpft, bin es nicht gewohnt, lange Texte auf YU zu lesen, also kannst du dir auch mal mehr Mühe geben, svabo

  Wie dem auch sei... aber du hättest nie im leben "Herzegovina" geschrieben. 99% nicht. 1% lass ich für den übermäßigen Alkoholkonsum über

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 123
  Letzter Beitrag: 08.09.2010, 19:57
 2. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 07.09.2010, 18:22
 3. Bosnien und die Herzegowina
  Von Schiptar im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 29.06.2009, 06:09
 4. Gute Nachrichten aus Bosnien
  Von Urban Legend im Forum Politik
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 18.06.2008, 18:36