BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 18 von 778 ErsteErste ... 81415161718192021222868118518 ... LetzteLetzte
Ergebnis 171 bis 180 von 7773

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Erstellt von DZEKO, 21.05.2013, 16:09 Uhr · 7.772 Antworten · 497.835 Aufrufe

 1. #171
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.204

  AW: Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

  Zitat Zitat von Allissa Beitrag anzeigen
  ich finde nicht das er hasserfüllt ist. wie kommst du darauf ?

  Weil ich Gedenkfeiern poste aus der Zeit von 92-95.

 2. #172
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.204

  AW: Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

  FOTO: Utakmica Slavije i Sarajeva kasnila zbog transparenta "Vojska Republike Srpske"

  http://www.24sata.info/mobile/mobile...ke-srpske.html

 3. #173

  Registriert seit
  12.12.2010
  Beiträge
  2.175
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Euch wird keine andere Wahl bleiben.
  sagt wer? zwergenmullah alija????

 4. #174
  Umihana Čuvidina


  Rudar zeničkog rudnika Almedin Smriko (31) je poginuo, a četvorica njegovih kolega su zadobili teške povrede u sinoćnjoj nesreći u transportnom hodniku Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica

  Rudar zeničkog rudnika Almedin Smriko (31) je poginuo, a četvorica njegovih kolega su zadobili teške povrede u sinoćnjoj nesreći u transportnom hodniku Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica, prenosi Zenicablog.com.
  Do nesreće je došlo sinoć nešto prije 21,30 sati, nakon što je ekipa u kojoj se nalazio Smriko izvršila miniranje u komori Stare jame, nakon čega je najvjerovatnije uslijedilo tzv. „španovanje“, odnosno oslobađanje pritiska i odron materijala na rudare.
  Prema prvim podacima teške povrede su zadobili rudari Salko Dilaver, Binezudin Nukić, Asmir Šahdan i Admir Mujezinović. Iako nema službene potvrde, prema dostupnim podacima niti jedan od njih nije u životnoj opasnosti. Uglavnom imaju povrede ekstremiteta i glave. Osim ove četvorice, na probleme su se žalila još dvojica rudara, ali njima je pomoć ukazana na licu mjesta.
  Kako piše Zenica blog, poginuli rudar je nedavno položio i preuzeo dužnost palioca mina. Sa suprugom je čekao dijete, a prije nešto više od godinu njegovu porodicu je zadesila još jedna tragedija, jer mu je poginuo otac na gradilištu.

  Detalji tragedije u Zenici: Poginulom rudaru otac stradao na gradili

 5. #175
  Avatar von Marcin

  Registriert seit
  14.01.2012
  Beiträge
  2.481
  Balkanski paradoksi: Svi studiraju, a znanja nema nigdje

  12:01, 5 August, 2013
  Primjetan trend rasta broja studenata


  Posljednjih godina u zemljama Balkana primjetan je trend rasta broja studenata upisanih na fakultete koji, na kraju, ne mogu ponuditi traženo znanje na tržištu rada ili jednostavno završe na birou za zapošljavanje, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

  Tako su, prema podacima Agencije za statistiku BiH u zimskom semestru ove akademske godine, na univerzitete u BiH upisana 115.723 studenta, od toga su 102.357 studenata upisani na sve godine studija, a 13.366 su apsolventi.
  Privatni univerziteti


  Također, u BiH je u 2012. godini diplomiralo 18.279 studenata, što je za 2,5 posto više nego 2011. godine. Profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Lamija Tanović kazala je u izjavi za agenciju Anadolija da u BiH ne postoji uređena upisna politika na fakultete.

  “Od rata na ovamo ne postoji uređena upisna politika jer se studenti upisuju neplanski na univerzitetima u Sarajevu kao i u drugim gradovima. Kanton određuje koliko će biti upisanih dok su sada i fakulteti dobili pravo da upisuju studente. Nema zajedničkog djelovanja, i upisuje se onoliko studenata koliko kanton odluči, a to je stari i prevaziđeni sistem. Jednostavno, nemamo razvijenu upisnu politiku koja bi dala kvalitetan i potreban ljudski kapital”, kazala je Tanović.

  Također, dodaje da se posljednjih godina otvaraju mnogi univerziteti koji nemaju potreban stručni i kvalificirani kadar. Oni, rekla je, ne pokreću smjerove egzaktnih nauka nego više društvenih i menadžerskih smjerova.
  “Posljednjih godina imamo i veliki broj privatnih univerziteta koji ne doprinose povećanju znanja i vještina kod studenata. Trenutno imamo oko 45 univerziteta ili fakulteta od čega samo osam državnih. Imamo previše studenata na društvenim naukama i ekonomiji, dok je vrlo malo onih koji su zainteresirani za medicinu, fiziku i egzaktne nauke”, istakla je Tanović.

  Također, i u Hrvatskoj se posljednjih godina povećao broj studenata koji se odlučuju da upišu neku od visokoškolskih ustanova u toj zemlji. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, u zimskom semestru akademske godine 2011./2012. na visokoškolske ustanove Republike Hrvatske u sve godine studija upisalo se ukupno 152.857 studenata, što je za 2,8 posto više u odnosu na zimski semestar prošle akademske godine.

  Udio studentica je 56,8 posto i nije se znatno promijenio u odnosu na akademsku godinu 2010./2011. godinu. Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, u zimskom semestru akademske 2012./2013. godine na osnovne studije u toj zemlji upisalo se ukupno 22.279 studenata, što je za 0,23 posto više u odnosu na zimski semestar prošle akademske godine. Udio studentica je 53,3 posto. Od ukupnog broja upisanih studenata, najviše ih je na Univerzitetu Crne Gore 81,9 posto.

  Najstariji student ima 81 godinu


  Studentsku populaciju Srbije školske 2010./2011. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, čine ukupno 228.531 student. Od toga je 127.154 studentica i 101.377 studenata. Studentice čine 55.6 posto studentske populacije. Blizu 21.000 studenata ili 9 posto studentske populacije je starije od 30 godina. Nešto više od 1 posto studenata je starije od 40 godina. Najstariji registrirani student star je 81 godinu.

  Prema podacima Ureda za statistiku Makedonije, u toj zemlji je u akademskoj 2012./2013. godini upisano 56.906 studenata. Od tog broja studentkinje čine 31.005, odnosno 54.5 posto studentske populacije. Većina studenata, odnosno njih 86,8 posto su upisani u javne visokoškolske ustanove, dok je 12,7 posto upisano u privatne visokoškolske ustanove, a 0,5 posto na teološke fakultete.

  Profesorica Tanović napominje da u zemljama Balkana ne postoji dobra komunikacija i saradnje univerziteta i privrednih subjekata kao što je to praksa na Zapadu. “Danas ne postoji dobra saradnja univerziteta i tržišta rada, jer imamo veliki broj studenata koji završe fakultete i nemaju zaposlenje. U bivšoj Jugoslaviji postojalo je vijeće profesora u kojem su firme imale svoje predstavnike. Svake godine oni su davali savjete i preporuke kako bi zajedno odredili koji ljudski kadar koji je najviše potreban na tržištu rada. Međutim, od kraja rata naovamo imamo problem da ne postoji dogovor i saradnja univerziteta i kompanija tako da se neplanski obrazuju nove generacije studenata. Očigledno je da postojeći sistem ne funkcionira jer na biroima za zapošljavanje imamo na hiljade osoba sa završenim fakultetima”, tvrdi ugledna bh. profesorica.

  Mišljenja je da je najveći problem visokoškolsko obrazovanje u BiH. Ističe i nedostatak praktičnog znanja, kao i previše nepotrebnog teorijskog znanja. “Tržište rada nije u stanju da apsorbira toliki broj studenata. Također, imamo ozbiljan problem i zbog nedostatka prakse što je preduvjet za kvalitetne studente. Na Zapadu nema preobilnog teroriziranja kao kod nas. Studenti jedan dio obrazovanja moraju proći kroz praksu. Potrebno je da se uče vještine koje će se iskoristiti u profesionalnom radu. A to je moguće samo kroz praktičan rad”, kazala dr. Lamija Tanović za agenciju Anadolija.
  (TIP/Anadolija/Foto: Ilustracija)

  Balkanski paradoksi: Svi studiraju, a znanja nema nigdje | TIP Tuzlanski Info Portal

 6. #176
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.204

  AW: Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

  Incident u Novom Gradu na obilježavanju godišnjice progona Srba

  Službenik Granične policije BiH okupljenima je objasnio da na sredinu mosta ne mogu ako nemaju biometrijske pasoše, a i ako bi ih imali ne mogu da se zadržavaju na granici prema Hrvatskoj.

  Delegaciji koja je u Novom Gradu obilježavala godišnjicu egzodusa Srba protjeranih sa Banije i Korduna nije dozvoljeno da sa mosta na Uni u ovu rijeku baci vijenac u znak sjećanja na nevino stradale izbjeglice iz Krajine.

  Službenik Granične policije BiH okupljenima je objasnio da na sredinu mosta ne mogu ako nemaju biometrijske pasoše, a i ako bi ih imali ne mogu da se zadržavaju na granici prema Hrvatskoj.

  Dok je trajala rasprava na granični prelaz stigao je automobil sa hrvatskim registarskim tablicama čiji je vozač neprimjerenim tonom graničnog policajca upitao: "Šta ova marva radi ovdje? Šta glume? Da li misle da i dalje prave državu u državi?"

  Ta izjava je izrevoltirala okupljene Srbe nakon čega se jedan od njih uputio prema automobilu hrvatskog državljanina. Na putu mu se ispriječio granični policajac nakon čega je nastala prepirka i naguravanje, piše ATV.

  Automobil hrvatskih tablica ipak je propušten u RS, a okupljenim Srbima ostao je gorak ukus u ustima ovogodišnjeg obilježavanja stradanja.

  http://www.24sata.info/mobile/mobile...gona-srba.html

 7. #177
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.204

  AW: Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

  Zitat Zitat von Umihana Čuvidina Beitrag anzeigen


  Rudar zeničkog rudnika Almedin Smriko (31) je poginuo, a četvorica njegovih kolega su zadobili teške povrede u sinoćnjoj nesreći u transportnom hodniku Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica

  Rudar zeničkog rudnika Almedin Smriko (31) je poginuo, a četvorica njegovih kolega su zadobili teške povrede u sinoćnjoj nesreći u transportnom hodniku Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica, prenosi Zenicablog.com.
  Do nesreće je došlo sinoć nešto prije 21,30 sati, nakon što je ekipa u kojoj se nalazio Smriko izvršila miniranje u komori Stare jame, nakon čega je najvjerovatnije uslijedilo tzv. „španovanje“, odnosno oslobađanje pritiska i odron materijala na rudare.
  Prema prvim podacima teške povrede su zadobili rudari Salko Dilaver, Binezudin Nukić, Asmir Šahdan i Admir Mujezinović. Iako nema službene potvrde, prema dostupnim podacima niti jedan od njih nije u životnoj opasnosti. Uglavnom imaju povrede ekstremiteta i glave. Osim ove četvorice, na probleme su se žalila još dvojica rudara, ali njima je pomoć ukazana na licu mjesta.
  Kako piše Zenica blog, poginuli rudar je nedavno položio i preuzeo dužnost palioca mina. Sa suprugom je čekao dijete, a prije nešto više od godinu njegovu porodicu je zadesila još jedna tragedija, jer mu je poginuo otac na gradilištu.

  Detalji tragedije u Zenici: Poginulom rudaru otac stradao na gradili
  3.000 ljudi na dženazi rudaru Almedinu Smriki

  uploadfromtaptalk1375811693776.jpg

  uploadfromtaptalk1375811718056.jpg

  uploadfromtaptalk1375811741710.jpg

 8. #178
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.204

  AW: Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

  Humane gesture of Anel Bajtarevic
  Millionaire from the U.S. donated $ 5,000 for the public kitchen in Visoko

  uploadfromtaptalk1375813069187.jpg

  Anel Bajtarevic, who last month became a millionaire in the United States by winning $ 20.800.000 in a lottery, has donated $ 5.000 for the public kitchen in Visoko.
  Thanks to local portals Bajtarevic got to know for the initiative of opening a public kitchen inVisoko and through his father Muhammad he established the first contact with the portals.

  Through this payment the Association of Young Volunteers say that it has been paid the first major donation of funds for the start of the public kitchen in Visoko.
  Soon in Visoko should begin working the first public kitchen. Association of Young volunteers fromVisoko has made complete project documentation and the works on opening of the kitchen are already in progress.
  The project aims to improve the situation of socially vulnerable people from area of ​​Visoko and it is based on the opening of the public kitchen, which will daily distribute 200 meals for200 vulnerable people from the area of​​this municipality.

  http://www.avaz.ba/vijesti/english/m...chen-in-visoko

 9. #179
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.204

  AW: Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

  Ćatić samohranoj majci Nizaheti i njenoj djeci poklonio namještaj

  uploadfromtaptalk1375887995224.jpg

  Višestruki svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić danas je samohranoj majci Nizaheti Imamović i njenoj djece iz Sarajeva koji žive u izuzetno teškim uslovima, u trošnoj kući i na rubu egzistencije poslao kamion sa namještajem.

  http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/...onio-namjestaj

 10. #180
  Avatar von Buntovnik

  Registriert seit
  31.03.2012
  Beiträge
  2.826
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Ćatić samohranoj majci Nizaheti i njenoj djeci poklonio namještaj

  uploadfromtaptalk1375887995224.jpg

  Višestruki svjetski prvak u boksu Adnan Ćatić danas je samohranoj majci Nizaheti Imamović i njenoj djece iz Sarajeva koji žive u izuzetno teškim uslovima, u trošnoj kući i na rubu egzistencije poslao kamion sa namještajem.

  Ćatić samohranoj majci Nizaheti i njenoj djeci poklonio namještaj | Avaz | Online izdanje
  photoshop?

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 123
  Letzter Beitrag: 08.09.2010, 19:57
 2. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 07.09.2010, 18:22
 3. Bosnien und die Herzegowina
  Von Schiptar im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 29.06.2009, 06:09
 4. Gute Nachrichten aus Bosnien
  Von Urban Legend im Forum Politik
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 18.06.2008, 18:36