BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 479 von 778 ErsteErste ... 379429469475476477478479480481482483489529579 ... LetzteLetzte
Ergebnis 4.781 bis 4.790 von 7773

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Erstellt von DZEKO, 21.05.2013, 16:09 Uhr · 7.772 Antworten · 497.866 Aufrufe

 1. #4781

 2. #4782
  Jezersko
  Zitat Zitat von Indianer Beitrag anzeigen
  ganz schön rassistische Einstellung.....
  Nein. Realistisch!

 3. #4783
  Avatar von Azrak

  Registriert seit
  18.08.2008
  Beiträge
  9.330
  Da denkt man sich nichts böses und dann das:

  In December 2016, Bema sent footwear for war-crime suspects from Bosnia and Herzegovina who are currently in the detention unit in the Hague Tribunal, ICTY.

 4. #4784

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  9.975
  Peti humanitarni party portala Klix.ba, na kojem je prikupljeno 9.717 KM, održan je sinoć na Sarajevo Holiday Marketu. Novac će biti doniran porodici Bošnjak iz Zenice koja je nedavno ostala bez krova nad glavom.


  https://www.klix.ba/magazin/odrzan-5...7-km/170115001

  - - - Aktualisiert - - -

  Projekat "Milion stabala za Bosansku krajinu, Kordun i Baniju" tapka u mjestu unatoč ogromnom značaju

  Prije otprilike dvije godine pokrenuta je inicijativa pod nazivom "Milion stabala za Bosansku krajinu, Kordun i Baniju", a radi se o prekograničnom projektu koji bi trebao biti finansiran iz predpristupnih fondova Evropske unije. U projektu bi zajednički trebale učestvovati Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, no uprkos formalno iskazanoj podršci svih relevantnih institucija, projekat i dalje nije zaživio.

  - - - Aktualisiert - - -

  Tuzlanka Fatma Bulić iako u invalidskim kolicima, ruši predrasude

  Iako je dvadesetogodišnju Fatmu Bulić iz Tuzle sudbina vezala za invalidska kolica, želja za životom i pozitivna energija nisu je napuštali. Završila je srednju školu i stekla zvanje mašinskog tehničara za kompjutersko projektiranje napredne tehnologije, objavila tri knjige, a bavi se i sportom.

  Zaposlena je u Informativnom centru za osobe s invaliditetom "Lotos", a kaže da je okružena divnim ljudima kako na radnom mjestu tako i inače u životu.

  "Radim na divnom mjestu, među divnim ljudima, imam predivne prijatelje. Imam još divniju vezu sa osobom koju sam samo mogla poželjeti. On je prihvatio svaki moj 'nedostatak' i pretvorio ga u nešto lijepo" kazala je Fatma.

  Ističe kako je volja i vjera u život nisu nikad napuštali.

  "Još kao mala, iako osoba s invaliditetom, maštala sam o tome da ću jednog dana imati život kao i svi moji vršnjaci. Sve je počelo kad sam imala 16 mjeseci, zbog nemara liječnika. Uslijedila je oduzetost desne strane odnosno paraplegija. Kao djetetu bilo mi je teško gledati s prozora ostalu djecu kako se igraju, a ne moći im se i pridružiti", naglašava.

  Fatmini roditelji maksimalno su se trudili da se ona ne osjeća kao osoba s invaliditetom, učitelji i nastavnici u osnovnoj školi također su je dobro prihvatili kao i većina njenih vršnjaka.

  "Ipak, svaki put kad bi se npr. trebala popeti u kabinet na spratu, u sebi sam osjetila taj 'jaz' između mene i njih. Stisnula bih zube, zažmirila i zamislila da je već prošlo. Ponavljajući u sebi, ko zna koji put: 'Proći će, uči, dokaži se znanjem, jednom će biti vrijedno svega ovoga", navodi ona.

  I tako osam godina, iz dana u dan ponavljajući u sebi istu stvar, trudeći se da se izdigne iznad svog invaliditeta završila je osnovnu školu. Nakon toga upisuje Srednju mašinsku školu u Tuzli. Nažalost, ne redovno.

  "Tokom tih godina, mislim da se mnogo toga promijenilo. Iako mi je bilo žao što nisam mogla ići sa kolegama redovno i doživjeti taj proces, ponovo sam se trudila dokazati znanjem. Svaki dan sam sve više uviđala da to i vrijedi", naglasila je.

  Slobodno vrijeme ispunjava raznim aktivnostima, od pisanja do sporta. Dosad je objavila tri knjige, a zavidna mjesta i medalje osvajala je u raznim vrstama sporta poput plivanja, atletike, stolnog tenisa, boćanja, te u streljaštvu. Na posljednjim lokalnim izborima u BiH Fatma Bulić bila je i kandidatkinja za Općinsko vijeće grada Živinice.

  "Kako sam rasla tako se i krug prijatelja proširivao. Imam stvarno tako divne ljude uz sebe, osobe koje su, kako se to kaže, za cijeli život. Zapravo, cijeli život radim u inat sebi i onima koji su mi pričali da ja ne mogu. E pa, ja mogu", ističe Fama, koja od 15. godine radi i sa djecom osnovnih i srednjih škola, priča im na koji način da ruše predrasude u društvu.

  Fatma Bulić zapravo ima život koji je kao djevojčica sanjala, maštala i na kraju i izmaštala.

  "Volim svoj život, volim sebe, volim sve ljude i ono najbitnije, volim ove moje "točkove". U ovom trenu mislim da nijedne druge "noge" ne bi prihvatila. Ima još samo jedna stvar koju bih voljela reći a to je da život nije ono što se događa, nego kako mi gledamo na to što se događa", poručila je.

  Fatma Bulić učesnica je projekta nazvanog "Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za samostalni život u BiH" koji Informativni centar za osobe s invaliditetom "Lotos" provodi u partnerstvu sa švedskom organizacijom "Stil" iz Stockholma, a financiran je od Švedske organizacije za međunarodni razvoj (Sida), putem organizacije MyRight BiH.

  Kao dio tog projekta štampan je i priručnik "Put ka samostalnom životu", zamišljen kao pomoć mladim osobama s invaliditetom koji već žive ili su na pragu samostalnog života.

 5. #4785

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  9.975
  Kakanjski Ponijeri sve atraktivniji među ljubiteljima zimskih sportova

  Veliki broj građana Kaknja i susjednih gradova nedjelju je proveo u Ski-centru Ponijeri gdje su uživali u skijanju, sankanju, odmoru i ostalim zimskim radostima. Osim ski-staze koja je duga 1.000 metara, posjetitelje privlače predivan krajolik, ali i povoljne cijene.

  1 / 5
  Dnevna karta za ski-lift košta 15 KM, poludnevna 10 KM, a najam pune opreme za skijanje košta od 10 do 15 KM. Također, povoljne su i cijene škole skijanja, a troškove prijevoza autobusom vikendom plaća Općina Kakanj.

  Osim odmora i dobre zabave, posjetioci imaju mogućnost da osvoje i nagradu u iznosu od 100 KM ukoliko svoju fotografiju s Ponijera pošalju na takmičenje koje organizira Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Nagradu osvaja fotografija koja do kraja januara bude imala najviše lajkova.

  Prije polaska na Ponijere svi posjetioci mogu provjeriti situaciju na izletištu. Provjera na live kameri platforme Moja TV BH Telecoma pokazuje raskošnu ljepotu zimskog pejzaža na Ponijerima, a informacije o visini snježnog pokrivača, temperaturi zraka, vremenskim uslovima i funkcionisanju ski-lifta svako jutro se objavljuju na web stranici Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj.

  - - - Aktualisiert - - -

  Prosječna plata u regiji - evo gdje je Bosna i Hercegovina

  Najveća prosječna isplaćena plaća u regionu prema posljednjim podacima u prošloj godini iznosila je u Sloveniji 1.020,40 eura, a najmanja u Makedoniji svega 363,80 eura (22.460 denara).
  16.01.2017 10:51
  Piše: ANADOLIJA

  • 0

  Pad u Hrvatskoj
  Prosječna plaća prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je iznosila 749,70 eura (5.642 kune), u Crnoj Gori 503 eura, u Bosni i Hercegovini 428 eura (837 KM), te u Srbiji 369,70 eura (45.767 dinara).
  Iako je prosječna plaća u Sloveniji od 1.020,40 eura prema podacima za oktobar prošle godine bila najveća u regionu, ona je za 15,2 eura manja u odnosu na onu isplaćenu godinu ranije u Sloveniji kada je iznosila 1.035,60 eura.
  I prosječna plaća u Hrvatskoj, također prema posljednjim podacima za oktobar prošle godine manja je za 12,3 eura u odnosu na kraj 2015. godine. Naime, u oktobru prošle je iznosila 749,70 eura, a krajem 2015. 762 eura.
  Pored toga što je najmanja u regionu prosječna plaća u Makedoniji prema posljednjim podacima iz oktobra prošle godine za 9,20 eura je inače manja nego ona isplaćena na kraju 2015, odnosno početku prošle godine. Posljednja isplaćena bila je 363,80 eura, dok je u ranijem periodu iznosila 373 eura.
  Rast u Crnoj Gori
  Smanjena je i prosječna plaća u Bosni i Hercegovini i to za 2,5 eura. naime, prema posljednjim podacima za septembar prošle godine iznosila je 428 eura, dok je krajem 2015. i početkom prošle godine iznosila 430,50 eura.
  Konstantan rast bilježi prosječna plaća u Crnoj Gori koja je narasla tokom prošle godine za 13 eura. Naime, početkom prošle godine iznosila je 490 eura, dok je posljednja isplačena, prema podacima za novembar prošle godine iznosila 503 eura.
  Uprkos što je najviše narasla, čak 42,70 eura prosječna plaća u Srbiji je i dalje među najmanjim u regionu. Tako je na početku prošle godine iznosila 327 eura, dok je prema posljednjim podacima za novembar prošle godine iznosila 369,70 eura.

 6. #4786
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  72.815
  Kakanj ist so ein geiler Name, wenn ich Rentner bin werde ich da leben nur deswegen

 7. #4787

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  9.975
  Neurohirurg Kemal Dizdarević dobio otkaz na KCUS-u: Nazvali su me i rekli da sam otpušten


  Piše: A. Z./Klix.ba
  prije 20 min


  37
  77

  Neurohirurg Kemal Dizdarević dobio je otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a odluka mu je saopćena putem telefona.
  Kemal Dizdarević (Foto: Klix.ba)

  "Ja sam na redovnom godišnjem odmoru, javili su mi da mi je Sebija Izetbegović dala otkaz, ali nisam dobio nikakav papir. Ja ću 20. otići na posao i nastaviti svoje tužbe protiv nje. U slučaju da nastavi brutalno ići na moj identitet i sprečavati me da liječim ljude, ja ću znati način. Borit ću se, tužit ću je i za nezakonit otkaz. Ako me bude zaplašivala i blatila, to je njen način. Provincijalna profesorica došla je da upravlja sistemom na KCUS-u. Sveti se ljudima, zaplašuje ih, to nema smisla. Ja sam profesor neurohirurgije, operisao sam hiljade pacijenata i ona me je molila kada joj je trebalo", kazao je Dizdarević za Klix.ba.

  Dizdarević je protiv generalne direktorice KCUS-a već podnio tri tužbe.

  "Na nezakonit način me smijenila s mjesta šefa klinike i time poništila sudsku odluku. Tužio sam je jer je manipulisala u vezi s izborom direktora Kliničkih disciplina, to je bio netransparentan izbor, bio sam jedan od onih koji su se prijavili. Izabrala je profesora Junuzovića koji je predsjednik Disciplinske komisije, direktor Hirurških disciplina, šef Klinike za Urologiju i član Upravnog odbora, sve u jednom. Dobio sam informaciju da je on podnio disciplinsku prijavu koju je Izetbegović potpisala. Treći razlog je što sam imao ugovor koji je ona potpisala i protokolisala, na osnovu kojeg sam trebao dobiti novac od Evropske unije, ona to nije uradila od augusta. Čim je dobila tužbu isplatila mi je novac. Ona urušava KCUS", ističe Dizdarević.

 8. #4788

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  9.975
  Za Ismaila Zulfića prepreke ne postoje, nakon plivanja uči skijati


  Klix.ba
  Šestogodišnji dječak Ismail Zulfić iz Zenice rođen je bez ruku, ali to mu ne predstavlja nikakve prepreke. Prošle godine je naučio plivati, a ove godine pravi prve skijaške korake koje je snimio njegov trener Adnan Zaimović.
  Ismail Zulfić se ne razlikuje od svojih vršnjaka, a ovih dana je uživao u zimskim radostima.

  Sa Sportskom školom "Winner" iz Zenice Ismail je proveo tri dana na padinama Rostova, gdje je naučio osnovne skijaške korake, a trenutno je sa svojim drugarima na olimpijskoj planini Bjelašnici.

  Ismail sa drugarima na Bjelašnici  "Ponosan sam kada vidim svu ovu djecu. Oni su borci i puni su energije koja se riječima ne može opisati. Kada ih vidim sve brige ostavim po strani i odmah nabacim osmijeh", rekao je dječakov otac Ismet za Klix.ba.

  Njegovi treneri ističu kako Ismail ima dobro izraženu motoriku kojom nadoknađuje svoj nedostatak.

  Ismailu društvo na Bjelašnici pravi i mlađa sestra Hana koja sanka.
  "Ona je strašljiva, boji se, a Ismail sve hoće. Nedavno je dobio hamboard koji je za deset minuta naučio voziti", rekao je Ismet.

  Ismailova priča je zaista inspirativna i dokaz je da se sve može kad se hoće.

 9. #4789

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  9.975
  Građani negoduju zbog prevelikih količina snijega na sarajevskim ulicama


  Klix.ba
  prije 30 min


  8
  46

  Građani Sarajeva nezadovoljni su radom Zimske službe KJKP Rad zbog prevelikih količina snijega na ulicama glavnog grada BiH koji otežava normalno kretanje.
  Foto: Arhiv/Klix.ba

  Uprkos tome što iz Rada tvrde da su njihovi timovi jutros na terenu i da čiste snijeg, građani se i dalje žale na prevelike količine snijega čak i na ulicama u strogom centru grada.

  Iz ovog preduzeća navode da je na terenu 49 specijalnih vozila koja čiste ulice prvog i drugog prioriteta, kao i 120 radnika koji su zaduženi za ručno čišćenje pješačkih prostora, trotoara i drugih javnih površina.

  Sarajlije se posebno žale na otežano kretanje kroz Drinsku ulicu, koje je skoro pa nemoguće, a ništa bolja situacija nije ni u drugim ulicama.

  Iz Rada ističu da je u prosjeku napadalo 8-10 cm novog snijega te da će Zimske službe, nakon što potpuno očiste ulice prvog i drugog prioriteta, početi čišćenje ulica trećeg i četvrtog prioriteta.

  Posebno je otežano odvijanje saobraćaja u udaljenijim mjestima te na uzbrdicama. KJKP Rad u narednim danima može odahnuti s obzirom na to da se ne očekuju nove snježne padavine.

  - - - Aktualisiert - - -

  Sajam namještaja u Kelnu: Izlagači iz BiH bilježe uspjehe

  S

  Sponzorirani članak
  prije 2h 23 min


  56


  Sajam namještaja u Kelnu IMM Cologne 2017, koji je počeo jučer, zasigurno je najznačajniji sajam u Evropi i nezaobilazno mjesto za sve kompanije koje se bave proizvodnjom namještaja.

  1 / 14
  Ove godine na sajmu je značajan broj izlagača iz Bosne, kako na zajedničkom štandu tako i samostalno. Iako se sajam tek zahuktava, proizvođači iz BiH već bilježe uspjehe. Odlične vijesti stižu nam već prvi dan iz kompanije Sinkro. Naime, dizajn kreveta "Berlin Calling" iz Sinkra je uvršten u selekciju za prestižnu nagradu Archiproducts Design Award 2017.

  Archiproducts je, inače, jedan od najvažniji internet portala koji se bavi promocijom inovativnog dizajna iz oblasti arhitekture i uređenja enterijera.

  Bosanski proizvođači namještaja grabe krupnim korakom naprijed i vraćaju polako Bosnu i Hecegovinu na mjesto koje joj oduvijek pripada kada je riječ o proizvodnji namještaja. Sjetimo se samo kakve smo gigante nekada imali poput Šipada, Konjuha, Krivaje i mnogih drugih.

  Nadati se da će naše kvalitetno bosansko drvo ponovno krasiti domove ljudi širom Evrope.

 10. #4790
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.204
  Sein Ende ist in Sicht.

  Srbijanski mediji tvrde: SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku

  https://www.klix.ba/vijesti/bih/srbi...diku/170117065

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 123
  Letzter Beitrag: 08.09.2010, 19:57
 2. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 07.09.2010, 18:22
 3. Bosnien und die Herzegowina
  Von Schiptar im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 29.06.2009, 06:09
 4. Gute Nachrichten aus Bosnien
  Von Urban Legend im Forum Politik
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 18.06.2008, 18:36