BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 49 von 778 ErsteErste ... 394546474849505152535999149549 ... LetzteLetzte
Ergebnis 481 bis 490 von 7773

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Erstellt von DZEKO, 21.05.2013, 16:09 Uhr · 7.772 Antworten · 498.440 Aufrufe

 1. #481
  Avatar von Spliff

  Registriert seit
  08.08.2011
  Beiträge
  2.579
  Za osam meseci 166 samoubistava u RS

  Tanjug | 10. 09. 2012. - 20:16h | Komentara: 4

  U Republici Srpskoj je u prvih osam meseci ove godine registrovano 166 samoubistava, što je za 15,7 odsto manje nego u istom periodu lane, saopštilao je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova RS povodom obeležavanja Svetskog dana prevencije samoubistava.
  Od ukupnog broja, 129 muškaraca je izvršilo suicid i u 37 slučajeva žene, a najviše samoubica ima među osobama preko 50 godina starosti.

  Ruku na sebe podigle su četiri osobe mlađe do 18 godina, njih 11 imalo je od 18 do 20 godina, dok je u dobi od 30 do 50 godina samoubistvo izvršilo 27 osoba.  Najčešći način izvršenja samoubistava je vešanjem, u 101 slučaju, zatim vatrenim oružjem - 30 registrovanih slučajeva, bombom 10, utapanjem 10 i na neki drugi nepomenuti način 15.

  Motive i razloge za samoubistvo često nije moguće precizno i pouzdano utvrditi, navodi se u saopštenju.


  Blic Online | Za osam meseci 166 samoubistava u RS

 2. #482

  Registriert seit
  29.07.2013
  Beiträge
  48
  Ispaljeno sedam metaka u vozilo kojim se kretao

  U sarajevskom naselju Bare u utorak u 22.30 sati nepoznate osobe pucale su iz pištolja iz Audija A6 na automobil u pokretu Daewoo Lanos kojim je upravljao Semir Sultanović (32) zvani Biban iz Sarajeva.

  Našoj redakciji jučer se obratio 32-godišnji Sultanović kako bi nam ispričao šta se tačno dogodilo.

  - Krenuo sam kod prijatelja i ubrzo primijetio da me neko prati u Audiju A6. Vidno jači i brži automobil od mog sve vrijeme je išao iza mene, iako me u svakom trenutku mogao preteći, što me je veoma uznemirilo - kazao je Sultanović.

  Dolaskom u naselje Kobilja Glava, kaže naš sagovornik, Audi je počeo da ga zaobilazi, a kada se našao uporedo s njegovim automobilom, nepoznata osoba je sa zadnjeg sjedišta kroz prozor uperila pištolj u njega.

  - Brzo sam reagirao te ubrzao, a nepoznata osoba ispalila je tri metka u mom pravcu. Nakon toga sam okrenuo automobil te krenuo nazad, u pravcu naselja Bare, a tada se revolveraš izvukao kroz prozor iz automobila te ponovo pucao na mene, ispalivši ovog puta četiri metka. Srećom, opet je promašio - uznemireno je ispričao Sultanović.

  - Uspio sam pobjeći na Staru cestu te sam, šokiran, odmah pozvao policiju. Imao sam sreće, a nema štete ni na automobilu. Prije sam imao posla sa svakakvim ljudima i osuđivan sam, ali sada nemam neprijatelja i ne znam ko je mogao pucati na mene - kazao je Sultanović.

  Izgleda da nema mira u Sarajevu.....

  Ispaljeno sedam metaka u vozilo kojim se kretao | Avaz | Online izdanje

 3. #483
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Prosječna neto plaća u julu u BiH 830 KM

  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim subjektima u BiH za juli ove godine iznosila je 830 KM, što pokazuje pad od 0,2 posto u odnosu na decembar 2012.

  http://m.klix.ba/biznis/posao/prosje...0-km/130916117

 4. #484
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  SDP: Stvaranje trećeg entiteta ne dolazi u obzir

  "Stvaranje trećeg entiteta u BiH i uvođenje asimetričnih rješenja za RS i FBiH u izboru članova Predsjedništva BiH su u potpunosti neprihvatljivi", ističe se u saopćenju.

  http://m.klix.ba/vijesti/bih/sdp-stv...bzir/130917142

  Pusiona.

 5. #485
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Wen das stimmen sollte flipp ich aus. Was ist nur aus dir geworden SDA? A Tihicu mater jebat. Koje pasce.

  Podsjećamo, lideri SDA i HDZ BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović postigli su sporazum o rješavanju presude "Sejdić i Finci" prema kojem bi praksa "dvije škole pod jednim krovom" bila primjenjena i za izbor članova Predsjedništva BiH.

  Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva online magazin Sutra.ba dogovoreno je kuda ide granica "izbornih područja" sa bošnjačkom i hrvatskom većinom.

  Podsjećamo, lideri SDA i HDZ BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović postigli su sporazum o rješavanju presude Sejdić i Finci prema kojem bi praksa "dvije škole pod jednim krovom" bila primjenjena i za izbor članova Predsjedništva BiH.

  Sporazum dva lidera predviđa postojanje jedne izborne jedinice FBiH koja bi imala dva izborna područja sa izraženom nacionalnom zastupljenošću Bošnjaka, odnosno Hrvata.

  Za člana Predsjedništva BiH bio bi izabran jedan kandidat sa najvećim brojem glasova u oba izborna područja i još jedan kandidat s najvećim brojem glasova osvojenih u izbornom području iz kojeg ne dolazi prvorangirani kandidat.

  Prema informacijama iz diplomatskih izvora u hrvatsko izborno područje ušla bi tri hercegovačka kantona HNK, ZHK i Livanjski kanton, te USK i SBK, dok bi bošnjačko izborno područje činili KS, BPK, TK, ZDK i posavski kanton.

  Iz izvora bliskom vrhu SDA za online magazin Sutra.ba potvrđena je ova informacija uz napomenu da je u ovoj raspodjeli ostao sporan Srednjobosanski kanton koji SDA želi uključiti u "hrvatsko izborno područje" zbog značajnog broja bošnjačkog stanovništva (oko 140.000), dok je HDZ bliži priključenju ovog kantona "bošnjačkom izbornom području" čime bi "žrtvovali" oko 90.000 Hrvata sa ovog područja, ali osigurali i značajan udio hrvatskog stanovništva u "hrvatskom izbornom području".

  Zanimljiva je činjenica da je ovakvom podjelom Sulejman Tihić na mala vrata vratio nekadašnju Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu (crveno područje na karti) koja se skoro u potpunosti nalazi u dogovorenom "hrvatskom izbornom području" izvan kojeg bi ostale samo Kakanj i Vareš.

  Prema nekim procjenama u FBiH živi oko 1.680.000 Bošnjaka i 500.000 Hrvata od čega bi prema navedenom sporazumu oko 68% ukupne populacije Bošnjaka živjelo u "bošnjačkom izbornom području", dok bi "hrvatsko izborno područje" okupilo oko 70% Hrvata u FBiH.

  Toliko o multietničnosti izbornih područja...

  http://www.haber.ba/mobile/vijesti/p...an-drzava.html

 6. #486
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Wen das mal keine Verarsche ist.

  uploadfromtaptalk1379443271616.jpg

 7. #487
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Detalji dogovora Tihića i Čovića o izboru članova Predsjedništva
  Pogledajte kako izgledaju predložena izborna područja u FBiH
  Ilustracija predloženih izbornih područja u FBiH

  U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH, a u Izbornom zakonu BiH se uvode dva izborna područja u Federaciji BiH, iz kojih će se birati dva člana Predsjedništva BiH koji neće moći biti iz istog područja, niti iz istog konstitutivnog naroda ili predstavnik ostalih. Ovo je suština dogovora o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci koju su dogovorili lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice Sulejman Tihić i Dragan Čović.

  Donosimo integralni tekst sporazuma:

  1 . U Ustavu Bosne i Hercegovine briše se etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH tako da član V stav 1. Ustava glasi: "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se satoji od tri člana: dva člana koji se neposredno biraju sa teritorija Federacije i jednog člana koji se neposredno bira sa teritorija Republike Srpske. Iz istog naroda ili iz ostalih ne može biti izabran više od jednog člana Predsjedništva".

  Izmjene Izbornog zakona:

  2. U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine mijenjanju se relevantne odredbe tako da se izbor članova Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije propisuje na slijedeći način:

  2.1. Svi birači sa terirorija Federacije mogu glasati za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH predložene iz Federacije. (Izborna jedinica je FBiH).

  2.2. Samo za potrebe izračunavanja izbora članova Predsjedništva sa teritorija Federacija formiraju se dva izborna područja koja su geografske cjeline sa približno jednakim brojam stanovništva:

  Izborno područje 1 (Posavski, Unsko-sanski, Livanjski, Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton);

  Izborno područje 2 ( Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton, Brčko distrikt BiH-opcija za FBiH).

  2.3. Nakon izbora prvo se utvrđuje Genaralna rang-lista svih kandidata za Predsjedništvo BiH sa teritorija Federacije. Svi kandidati se rangiraju na osnovu ukupno dobijenih glasova sa cijelog terotorija Federacije.

  2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je največi broj glasova sa cijelog teritorija Federecija) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije.

  2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je slijedeči kandidat sa Generalne rang-liste koji nije iz iste etničke kategorije i nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat
  (Dominantan broj glasova je natpolovičan broj glasova od ukupnog broja glasova koje je kandidat dobio sa cijelog područja FBiH)

  - Neke detalje modela je potrebno doraditi - stoji na kraju sporazuma Tihića i Čovića o načinu rješavanja odluke u slučaju Sejdić-Finci.

  http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute...odrucja-u-fbih

 8. #488
  Indianer
  bosnien schrumpft

 9. #489
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Koja korist hrvatima kad su pola bosnjaci kod njih.

  SDP je protiv.

 10. #490
  Indianer
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Koja korist hrvatima kad su pola bosnjaci kod njih.

  SDP je protiv.
  dann siehts für deine Volkszählung aber net gut aus.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 123
  Letzter Beitrag: 08.09.2010, 19:57
 2. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 07.09.2010, 18:22
 3. Bosnien und die Herzegowina
  Von Schiptar im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 29.06.2009, 06:09
 4. Gute Nachrichten aus Bosnien
  Von Urban Legend im Forum Politik
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 18.06.2008, 18:36