BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 59 von 778 ErsteErste ... 94955565758596061626369109159559 ... LetzteLetzte
Ergebnis 581 bis 590 von 7773

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Erstellt von DZEKO, 21.05.2013, 16:09 Uhr · 7.772 Antworten · 498.492 Aufrufe

 1. #581
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  65.216
  Zitat Zitat von hrhrhrvat Beitrag anzeigen
  Das war doch diese mega komplizierte Geschichte mit Kroaten, die aber keinen Wohnsitz in Kroatien haben oder? hab mir den Artikel nicht durchgelesen. Wäre aber echt typisch für unsere beschissenen Behörden. Unsere Gesetze kapiert doch kein Mensch.
  Für alle im Ausland lebenden Kroaten, es sei denn du hast Grundbesitz in Kro.
  Ich benutz meine in D auch nur weil sie Kompakt ist

 2. #582

  Registriert seit
  28.10.2010
  Beiträge
  15.315
  Zitat Zitat von Cobra Beitrag anzeigen
  Für alle im Ausland lebenden Kroaten, es sei denn du hast Grundbesitz in Kro.
  Ich benutz meine in D auch nur weil sie Kompakt ist
  Ich fall aus 2 Gründen weg, 1. wir haben Grundbesitz und 2. hab ich keinen Perso, weil das immer ca. 3 - 4 Wochen dauert und ich nie so lange unten bin am Stück Ich muss das im Sommer endlich mal machen ich faule Socke. Jetzt ist sie ja auch wegen dem EU-Beitritt 100 % ausreichend, war sie ja vorher nicht, wurde aber weitgehend akzeptiert.

 3. #583

  Registriert seit
  17.11.2013
  Beiträge
  650
  Zitat Zitat von Cobra Beitrag anzeigen
  Für alle im Ausland lebenden Kroaten, es sei denn du hast Grundbesitz in Kro.
  Ich benutz meine in D auch nur weil sie Kompakt ist
  Die neuen Aufenhaltsberechtigungen haben das selbe format in deutschland und mann kann sich Deutschlandweit damit ausweisen

 4. #584
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Obnovljena Sahat-kula - dragulj čaršije u Stocu

  uploadfromtaptalk1385204840225.jpg

  uploadfromtaptalk1385204846409.jpg

 5. #585
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Brazilac zapjevao sevdalinku i izmamio aplauze

  Brazilska televizija Globo u emisiji Video Show kao temu će imati predstavljanje Bosne i Hercegovine.
  U kratkom najavnom isječku emisije možete čuti kako popularni brazilski novinar i komičar Marcelo Adnet pjeva uz muziku sevdalinke "Moj dilbere". Njegovu izvedbu pri kojoj pleše i izgovara riječi na našem jeziku publika u studiju je dočekala aplauzom.

  Kako sve to izgleda pogledajte na ovom linku.

  http://m.klix.ba/magazin/zanimljivos...auze/131123028

 6. #586
  Begs

  Dodik apeluje na strane diplomate da ne obilježavaju Dan državnost BiH

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Incku, šefu Delegacije EU u BiH Peteru Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u kojem ih podsjeća "da na nivou BiH ne postoji ni dan, ni datum državnosti, te stoga ni 25. novembar, odnosno Dan ZAVNOBiH-a, ne može biti obilježavan u BiH kao Dan državnosti".

  "Zbog toga Vam skrećemo pažnju da ste Vi, i ostali predstavnici međunarodne zajednice, svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH, a svaki pokušaj njegovog uspostavljanja je antidejtonski", navodi se u otvorenom pismu predsjednika RS.

  Predsjednik RS u pismu podsjeća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH.

  "Svima koji poznaju istoriju naroda na ovim prostorima potpuno je jasno da je ZAVNOBiH bio samo priprema za zasjedanja AVNOJ-a na kome je stvorena druga Jugoslavija koje više nema. Zato i jeste licemjerno da se danas ZAVNOBiH obilježava kao Dan državnosti, jer su se muslimani odrekli i Jugoslavije i AVNOJ-a koga danas i ne pominju", smatra Dodik.

  On je istakao da je notorna činjenica da su svi ustanci protiv fašizma u BiH podignuti u mjestima sa većinskim srpskim, a nijedan sa većinskim muslimanskim stanovništvom, jer je antifašizam bio opredjeljenje srpskog naroda.

  "I za samo zasjedanje ZAVNOBiH-a izabran je većinski srpski Mrkonjić Grad, kao sigurno mjesto. Rijetki muslimani tog vremena su bili od početka u antifašističkom pokretu", podsjetio je Dodik.

  Predsjednik RS je napomenuo da "historijske činjenice jasno govore da su tek pred kraj rata, kada su vidjeli ko je pobjednik, muslimani počeli prilaziti antifašističkom pokretu, a mnogi su po političkoj liniji dobili i orden narodnog heroja".

  "Rijetkim istinskim muslimanskim herojima toga vremena, koji su od prvog dana bili antifašisti, odavali smo, i odajemo i danas, dužno priznanje", naglasio je Dodik.

  On je poručio da Republika Srpska nema ništa protiv da u Federaciji BiH ovaj datum obilježavaju kao praznik, ali u Republici Srpskoj to neće nikada biti obilježavano kao Dan državnosti BiH.

  "Vaše prisustvo i davanje značaja nepostojećem prazniku daje mi za pravo da Vas zapitam kako to da ne dolazite u Republiku Srpsku na obilježavanje praznika koje priznaje Dejton, kad već prisustvujete obilježavanju nepostojećih praznika u Sarajevu? Vaše prisustvo na ceremoniji u Predsjedništvu BiH nije ništa drugo do kršenje Dejtonskog sporazuma i svrstavanje na jednu stranu", navodi se u otvorenom pismu predsjednika Srpske.

  Dodik je naveo da, koliko mu je poznato, ne postoji odluka nijednog relevantnog organa dejtonske BiH, što je bilo neophodno donijeti nakon potpisivanja Dejtona, koja potvrđuje da postoji Dan državnosti BiH.

  "Zašto pristajete da budete dio nelegitimne priče i da prisustvujete obilježavanju nepostojećeg praznika u Predsjedništvu, kada ne postoji odluka Predsjedništva da se taj dan obilježava kao praznik!?", pitao je Dodik u otvorenom pismu Incku, Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

  On je naglasio "da je sada potpuno jasno zašto se Bošnjaci svojstveno trude da izaberu Hrvata u Predsjedništvo, jer da je umjesto Željka Komšića, izabranog glasovima Bošnjaka za člana Predsjedništva, bio izabran autentični Hrvat, on ne bi došao na svečanost u Predsjedništvo, te bi tako Bakir Izetbegović ostao usamljen u pokušaju prekrajanja historije, a ovako tu je uvijek dežurni Komšić, koji je, i ovoga puta, upotrijebljen za falsifikovanje historije".

  "Nadam se da ćete nakon iznesenih činjenica i argumentacije koja ih prati, shvatiti razloge moga obraćanja Vama. Jer Vaše prisustvo obilježavanju nepostojećeg praznika Dana državnosti BiH diskvalifikuje i Vas, i institucije koje predstavljate, kod većine građana u BiH - Srba, Hrvata i jednog dijela Bošnjaka, koji su potpuno svjesni da Dan ZAVNOBiH-a ne može biti Dan državnosti BiH", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


  Dodik apeluje na strane diplomate da ne obilje

 7. #587
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Made In New York Jazz Competition: S. Alimanović među pet najboljih džez kompozitora svijeta

  Na takmičenje su se prijavili autori iz cijelog svijeta, a između ostalog i Sinan Alimanović koji je aplicirao sa kompozicijom "Lejla"

  Bosanskohercegovački pijanist, kompozitor, aranžer i dirigent Sinan Alimanović izabran je među pet najboljih džez kompozitora svijeta na prvom online internacionalnom džez takmičenju pod nazivom "Made In New York Jazz Competition".

  Na takmičenje su se prijavili autori iz cijelog svijeta, a između ostalog i Sinan Alimanović koji je aplicirao sa kompozicijom "Lejla".

  Navedenu kompoziciju Alimanović je komponovao 1992. godine u ratom okupiranom Sarajevu.

  Premijerno je izvedena 2010. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

  http://www.24sata.info/mobile/mobile...a-svijeta.html

 8. #588

  Registriert seit
  14.06.2005
  Beiträge
  2.144
  Lustiges aus der kleineren bosnischen Entität:

  Milorad Dodik, seines Zeichens Präsident der kleineren bosnischen Entität, fordert die Bundesinstitutionen (SIPA + Oberstes Gericht) in Bosnien & Hercegovina auf, gegen den Vizepräsidenten der SDS, Mirko Sarovic, zu ermitteln. Hintergrund sind angebliche Mordversuche Sarovic´s an einen hoch positionierten serbischen Funktionär. Auf Rückfrage woher diese Informationen stammen entgegnete Dodik, dass ihm diese von der SIPA und von Vertretern der internationalen Gemeinschaft vorliegen.

  Schauen wir uns nun mal Dodo´s Meinung zu den voraus genannten Vertretern an (Meistens dann, wenn ihm Äußerungen *nicht* passen:

  "Wenn die SIPA es noch einmal wagen sollte, Institutionen der Republika zu durchsuchen, wird sie mit Waffengewalt von der RS Polizei daran gehindert"

  "Das oberste Gericht in BiH ist verfault und muß abgeschafft werden. Ich erkenne weder dieses, noch die SIPA an"

  "Die primitve politik der internationalen Gemeinschaft" muß beendet werden. Man sollte alle aus BiH rausschmeißen...

  Tjaja....unser Dodo, ein echter Fels in der Brandung....

 9. #589
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  56.205
  Wo zum Teufel sind die ganzen Beiträge hin??? Bitte um Aufklärung wer hier rumgepfuscht hat?

  Priprema izgradnje Termoelektrane Banovići

  uploadfromtaptalk1385655925206.jpg

  Vlada Federacije BiH usvojila je danas Informaciju o aktivnostima na pripremi i realizaciji programa izgradnje Termoelektrane Banovići.
  U informaciji je navedeno da je do danas okončana izrada tehničke dokumentacije za ovaj projekt, što uključuje izradu pre-feasibility studije, koja je pokazala opravdanost izgradnje jednog ovakvog objekta koji bi uključivao i razvoj samog Rudnika "Banovići".

  U tom cilju, uloženo je više od 100 miliona KM u nabavku nove opreme za Rudnik.

  Pre-feasibility studijom i Odlukom Vlade Federacije BiH definirana je okvirna snaga bloka od 300 MW.

  Do sada su pribavljene dozvole i saglasnosti za izgradnju Termoelektrane, te objavljen Javni poziv za prekvalifikaciju za izbor strateškog partnera za zajedničko ulaganje u projekt.

  Vođeni su i bilateralni razgovori s nekoliko potencijalnih strateških partnera iz nekoliko zemalja.

  Vlada FBiH danas je zadužila RMU "Banovići" da nastavi aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

  Ukupna predračunska vrijednost investicije je 584.222.528 eura, a završetak izgradnje Termoelektrane planiran je 2018., saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

  http://m.klix.ba/biznis/investicije/...vici/131128094

 10. #590
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  72.838
  Ukupna predračunska vrijednost investicije je 584.222.528 eura, a završetak izgradnje Termoelektrane planiran je 2018., saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
  komische Zahl ... halbe Milliarde, aber dann auf den Euro genau?

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 123
  Letzter Beitrag: 08.09.2010, 19:57
 2. Antworten: 108
  Letzter Beitrag: 07.09.2010, 18:22
 3. Bosnien und die Herzegowina
  Von Schiptar im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 29.06.2009, 06:09
 4. Gute Nachrichten aus Bosnien
  Von Urban Legend im Forum Politik
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 18.06.2008, 18:36