BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 27 von 1326 ErsteErste ... 1723242526272829303137771275271027 ... LetzteLetzte
Ergebnis 261 bis 270 von 13253

Nachrichten aus Kroatien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 12:32 Uhr · 13.252 Antworten · 425.811 Aufrufe

 1. #261
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.856
  Lieber gleich den Link klicken, da ist es übersichtlich: POGLEDAJTE PROBOJ ?ATORA?A Razbacali ogradu i sukobili se s policijom - Vijesti - Index.hr

  Milanovi?: Prvi put imamo ljude koji ?ele na vlast, a koji svima tjeraju strah u kosti - Vijesti - Index.hr
  «»


  Foto: FAH, Index

  SLIKE i snimke sinoćnje okupacije Markova trga šokirale su hrvatsku javnost. Nakon što su se šatoraši, na čelu s Josipom Klemmom i Đurom Glogoškim, preselili iz Savske pred zgradu Vlade, prvi dio jučerašnjega dana protekao je u prepucavanju na daljinu između šatordžija, Zorana Milanovića i Ranka Ostojića. Milanović je šatordžijama ponudio sastanak u Lisinskom, što su prosvjednici odbili. Ostojić je prvo oprezno istaknuo kako šatordžije na Trgu mogu biti do 22 sata, nakon čega će policija morati postupati. Netom kasnije najavio je da će iza 22 sata svi oni koji i dalje budu prosvjedovali na Markovu trgu biti "izmješteni" od strane policije.
  Šatoraši su se sakrili u crkvu kada je policija krenula na njih. I tako je završila najavljena akcija uklanjanja.
  > DOGAĐANJA NA MARKOVOM TRGU OD PODNEVA NADALJE PRATITE OVDJE
  PROBOJ ŠATORAŠA

  Tijek događaja:
  12:49 "Žalostan sam što imamo branitelja Matića koji dozvoljala da policija napada hrvatske banitelje. Matić je obmanuo Milanovića kad je govorio da je to šačica hrvatskih branitelja. Jedino što hrvatski branitelji traže to je dijalog. Mislim da premijer, pošto nije bio u ratu, ne može razumjeti. Nebitno je je li prosvjed prijavljen ili nije. Vama za informaciju, prosvjed danas je prijavljen. Mi samo čekamo razgovor. Žene ovdje plaču, u stresu su, Mi nismo rušitelji, mi smo oni što stvaraju, ali vidte, mnoge su majke sinoć plakale kad su gledale kako hrvatska policija napada hrvatske branitelje", rekao je Klemm u razgovoru za HRT:
  12:40 Nitko ne čuva ulaz u crkvu, 50 šatoraša je ispred crkve, maknuli su ogradu.
  12:39 Policija je htjela privesti jednog izgrednika, ali šatoraši ispred crkve zaletjeli su se na njih i oslobodili ga
  12:35 Šatoraši iz Savske počeli su probijati barikade kod Kamentih vrata, nakon sukoba policija ih je uspjela spriječiti. No sa strane Ćirilometodske, uspjeli su probiti kordon i prići crkvi.
  12:20 "Matic došao obećati razgovor s Milanovićem u ponedjeljak, i da odemo iz Savske, i onda ide primanje kod premijera, na taj ultimatum ne pristajemo, dosta nam je njegovih laži i obmana. Molimo predsjednika vlade da nađe vremena za nas i da nas primi", rekao je Dražimir Jukić.

  12:12 "Ništa se nismo dogovorili. Dogovorili smo se da ćemo se dogovarati", izjavio je Matić nakon što je izašao iz crkve. Rekao je da on došao s prijedlogom da napuste crkvu, maknu šator te da će Milanović onda s njima razgovarati. Matić je pojasnio da to nije ultimatum, kako su to doživjeli šatoraši, već da su već dvaput obećali da će se maknuti nakon što Vlada povuče neke prijedloge zakona, noto nisu učinili. "Dokad će ostati? To morate njih pitati unutra", rekao je razočarani Matić.
  12:07 OPET SU BLOKIRANI SVI PRILAZI GORNJEM GRADU.
  12:07 Ministar Matić došao je u crkvu
  11:57 Na barikadama se počelo okupljati više ljudi. Interventna već ima zaštitne kacige na glavama, stiglo je pet novih marica kod Kamenitih vrata

  11:54 Intervetna je napravila tampon zonu između novinara i šatoraša!
  11:48 Skupina od dvjestotinjak branitelja krenula je u petak nešto iza 11 sati iz Savske 66 prema Markovu trgu. Prosvjednici, koji su uglavnom tijekom noći i ujutro stigli u Savsku ulicu iz raznih dijelova Hrvatske, nose državnu zastavu i zastave ratnih postrojbi i braniteljskih udruga i pjevaju "Zovi samo zovi...", te "Evo zore, evo dana...". Zasad se kreću nogostupom, bez blokiranja prometa, a njihovu kolonu prati veći broj pripadnika interventne policije.
  11:40 SDP-ov Franko Vidović, kojega bi šatoraši radije vidjeli na mjestu ministra nego Matića, razgovarao je s jednom ženom uz ogradu. Ona se tada zaletjela do crkve, naravno, na nju su odmah skočili interventni policajci, jednu vrećicu su rastrgali , dok su se druge dohvatili šatoraši. Ona tvrdi da je nije on poslao te da nema veze s njim. Samo je htjela da njoj i šatorašima da podršku

  11:28 Iz crkve je izašla jedna prosvjednica i pozvala novinare. Tvrdi da su pokušali prijaviti prosvjed, no da im policija ne da da ga prijave s današnjim datumom.
  11:26 "Bilo bi nam žao da se krše međunarodni ugovori u odnosu prema crkvenim prostorima. Ujedno napominjemo da je za ta pitanja mjerodavno ponajprije predstavništvo Svete Stolice u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije o jučerašnjim događanjima na zagrebačkom Trgu sv. Marka i u župnoj crkvi sv. Marka.
  11:23 Svećenik koji je zadnji došao je izašao, pa se vratio unutra s punom torbom... nisu ga provjeravali. Jedan od šatoraša izašao je van crkve s tanjurom napolitanki. Očito je da nisu unutra gladni niti žedni! Te da im uz lijekove pristiže i svašta drugo.
  11:22 Stigao je još jedan svećenik. A šatoraši su preko pošiljke s lijekovima dobili i vodu.
  11:20 Jedan od invalida izašao je iz crkve. Policija ga je legitimirala. "Malo vas je, 3 na invalida jednog, pendrekom ga", vikali su šatoraši.
  11:15 Stigla je opet Hitna pomoć
  11:10 Još HDZ-ovaca je došlo posjetiti šatoraše. Dvojica HDZ-ovih saborskih zastupnika, bivši ministar branitelja Tomislav Ivić i Zvonimir Milas htjeli su ući u crkvu, ali ih policija nije pustila.

  "Namjeravali smo vidjeti što braniteljima treba od osnovnih potrepština ali policija nam nije dopustila pristup dalje od njihovog kordona, tako da nismo mogli stupili u kontakt s njima. Sramota", rekao je Ivić.  10:59 U crkvu je stigla pošiljka WC papira, i prijenosni WC

  10:55 Stigao je novi kordon policije! Zapovjednik je rekao policiji da ne puštaju novinare ispred!
  10:50 "Ja ću poštovati odluke policije i zakone. Onda je predao dvije vrećice jednome od šatoraša tu vani. Šatorasi su skandirali i ispratili ga: Gorane Gorane Gorane"

  10:43 "U 11:00 sati održat će se sastanak HDZ-a i koalicijskih partnera u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice (Trg žrtava fašizma 4, Zagreb. Poslije sastanka predviđena je izjava za medije ispred Središnjice HDZ-a.", poručili su iz HDZ-a. Hoće li biti riječi o BDP-u ili šatorašima, tek ćemo vidjeti.
  10:42 "Ostojić dozvoljava u Borovu selu da stoji spomenik ubojici 12 policajaca! Mogli ste i vi biti među njima da ste mlađi, sramota bi trebala biti onoga tko je ovo naredio", izjavio je šatoraš koji je izašao iz crkve.
  10:40 Vratio se Goran Marić s vrećicama hrane, ali policija ga ne pušta.

  10:30 Supruga jednog od šatoraša došla je s vrećicom hrane na Markov trg, čeka ispred, policija joj ne da da uđe

  10:20 Šatoraše je došao posjetiti HDZ-ovac Goran Marić, rukovao se s nekolicinom njih i ušao u crkvu. Tamo se zadržao oko četiri minute a nakon izlaska je rekao: "Jako tužno je to što se događa, žalosno je vidjeti branitelje invalide kako leže na podu i čekaju da se situacija sredi. Bio sam unutra, kratko smo se pomolili, rekao sam im da izdrže", izjavio je Marić.

  9:28 Na Markov trg je u 8,55 sati stiglo vozilo Hitne pomoći i desetak minuta kasnije je medicinska ekipa iz crkve izvela jednog muškarca.
  9:24 Jedan od vođa braniteljskog prosvjeda Josip Klemm rekao je za Hrvatski radio da su branitelji iscrpljeni, nemaju hranu niti lijekove, da koriste priručni toalet i ocijenio da ih se želi poniziti. "Branitelji su zabrinuti za svoju sigurnost, pod stresom su i iscrpljeni," rekao je Klemm u emisiji Poligraf.
  9:20 Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, koji je sa skupinom hrvatskih branitelja, među kojima su i najteži ratni invalidi, proveo noć u crkvi svetog Marka, poručio je u petak kako ne planiraju izaći iz crkve jer "osjećaju da će im životi biti ugroženi" ako tako postupe.

  "Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde", poručio je Glogoški upitan do kada će branitelji izdržati u crkvi, s obzirom da nemaju hrane, lijekova, sanitarnih čvorova.

  Tako je, podsjetio je, govorila i njihova prijateljica, hrvatska braniteljica Nevenke Topalušić koja je preminula na početku višemjesečnog braniteljskog prosvjeda u Savskoj.

  Branitelji, rekao je Glogoški, očekuju od predsjednika Vlade, Sabora i države da ih prime na razgovor.

  "Situacija je vrlo ozbiljna jer su ugroženi životi branitelja u crkvi", poručio je s konferencije za novinare vidno umoran i iscrpljen Glogoški. "Gospoda iz policije jučer se htjela oteti Josipa Klemma, ali nije im uspjelo", rekao je Đuro Glogoški jutros .

  Zapitao je i tko je izdao zapovjed da hrvatska policija u četvrtak navečer krene na branitelje, ministri Predrag Matić i Ranko Ostojić ili premijer Zoran Milanović?

  Glogoški je rekao kako je u crkvi svetog Marka 130 branitelja.


  9.00 Uskoro se očekuje obraćanje šatordžija novinarima.
  8.50 Nakon 8 sati na posao su počeli dolaziti i političari. Novinarima se tako obratio i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović.
  "Branitelji se koriste u političke svrhe, ovo više nema smisla. Kao branitelj osjećam nelagodu. Trebaju otići svojim kućama. Jasno je da najveći dio crkve radi u korist HDZ-a. Nadam se da će se ovo danas mirno riješiti", kazao je Jovanović, prenosi RTL.
  8.35 Vrata crkve otvorila su se u 8.04 sati, a na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik. Policija i dalje drži crkvu pod strogim nadzorom, 15-ak pripadnika interventne policije u polukružnoj formaciji nalazi se pred ulazom u crkvu.
  8.25 RTL javlja kako se od policije doznaje da branitelji smiju izaći iz crkve, no nakon toga se više neće smjeti vratiti u nju.
  8.15 Očekuje se da će Zoran Milanović doći u zgradu Vlade na Markovu trgu oko 9 sati.
  Šatordžije su jučer u večernjim satima najavili kako očekuju da će se danas i u idućih nekoliko dana više tisuća ratnih veterana okupiti u Savskoj.
  "Šalji poruke, svima, sve diži, neka krenu za Zagreb. Sve županije, svi", kazao je jučer u večernjim satima Josip Klemm.
  7.50 Policija dosljedno ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima.
  7.40 Dvojica branitelja izašla su jutros iz crkve prije 8, ali nisu bili uhićeni, iako su po zakonu trebali biti.

  Ivica Panđa, jedan od šatoraša koji su napustili crkvu.
  7.35 Đuro Glogoški kazao je kako u 8 sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome te da šatoraši ostaju u crkvi do daljnjega, javlja HRT.
  7.30 Šatordžije su dočekali jutro u Crkvi sv. Marka.
  Uskoro opširnije...
  Jučer u 19 sati policija blokirala prilaze Trgu
  Oko 19 sati policija je blokirala sve prilaze Markovu trgu, a oko crkve su počeli pristizati kordoni interventne policije. Do 20.30 sati na trgu se nalazilo preko 200 pripadnika interventne policije, spram 50-ak prosvjednika koji su zauzeli pozicije pred crkvom. Iza 21 sat postalo je očito kako se šatordžije zbilja imaju namjeru povući u crkvu. Ratni veterani su od klupica, stolova i stolica stvorili obruč pred samim ulazom u crkvu te polako počeli odlaziti iza njega. Istovremeno su krenuli unositi stvari i deke u crkvu. U 22 sata unutra su uvedeni i ratni invalidi, tako da je postalo jasno kako šatordžije imaju namjeru tamo prenoćiti.
  Desetak minuta iza 22 sata na Markovu trgu nalazilo se više stotina interventnih policajaca. Ubrzo je počelo i policijsko postupanje. Interventna policija krenula je prema crkvi, no, nakon dosta naguravanja, zaustavljena je na ulazu kada je pred policiju izašao svećenik. Policija je kasnije još jednom pokušala ići u proboj, no opet se zaustavila na samome ulazu u crkvu, a Markovim trgom se proširila vijest o tome kako policija ne može ući unutra jer je vezana vatikanskim ugovorima koji crkvenim prostorima jamče nepovredivost. Policija je pred ulaz u crkvu postavila metalne ograde, a šatordžije su unutra dočekali jutro.
  > Zašto policija ne smije ući u crkvu?
  Podsjetimo, na Markovu trgu prosvjedovati se može od 8 do 22 sata.
  > Glogoškom pozlilo, šatoraši spavaju u crkvi, ispred ih čeka interventna policija
  Oko 1 ujutro na barikadama je došlo do dobacivanja nekolicine šatoraša, koji su provocirali policajce dovikujući im da su plaćenici i prodane duše.

 2. #262

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  9.975
  ovo je tek pocetak.. bit ce ovog jos vise..

 3. #263
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.650

 4. #264
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.856
  Krass, was die auslöst


 5. #265
  Avatar von Indianer

  Registriert seit
  13.11.2010
  Beiträge
  26.277
  Die letzten Heuler EuropasWird Kroatien das nächste Griechenland?

  Von Diana Dittmer
  Griechenland und Kroatien haben viel gemeinsam: Beide EU-Staaten sind beliebte Urlaubsziele. Beide stecken aber auch seit sechs Jahren in der Rezession. Und beiden droht der finanzielle Gau.


  Was ist besser: Eine kroatische Konoba oder eine griechische Taverne? Geschmackssache. Im Grunde unterscheiden sie sich nicht groß. Griechenland und Kroatien sind in vieler Hinsicht ähnlich. Viel Sonne, Hunderte Kilometer zerklüfteter Küstenlinie, strahlendblaues Meer. Es gibt Oliven, frischen Fisch und guten Wein. Die Herzen der Urlauber schlagen hier wie dort höher. Es gibt aber auch noch weniger erfreuliche Gemeinsamkeiten.

  Wo droht Europa sonst noch der finanzielle Gau? Kroatien könnte das nächste Griechenland werden - n-tv.de

 6. #266

  Registriert seit
  04.05.2013
  Beiträge
  1.152
  kann nich sein.. kroatien ist in der EU und das heisst dass man reich wird

 7. #267
  Avatar von Indianer

  Registriert seit
  13.11.2010
  Beiträge
  26.277
  Zitat Zitat von Garfield Beitrag anzeigen
  kann nich sein.. kroatien ist in der EU und das heisst dass man reich wird
  stimmt!!

  fleißigsten und klügsten der welt, leben in kroatien

 8. #268
  Avatar von NovaKula

  Registriert seit
  24.10.2013
  Beiträge
  9.395

 9. #269

  Registriert seit
  29.05.2010
  Beiträge
  1.193
  Weiss jemand wann Kroatien endlich das restliche Stück Autobahn bis Dubrovnik baut? Es kackt mich an wenn ich nach Montenegro fahre noch 150km auf Landstrassen zu fahren.

 10. #270
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.856
  Zitat Zitat von Slawe Beitrag anzeigen
  Weiss jemand wann Kroatien endlich das restliche Stück Autobahn bis Dubrovnik baut? Es kackt mich an wenn ich nach Montenegro fahre noch 150km auf Landstrassen zu fahren.
  Vielleicht mit der Brücke. Also wird es in 10 Jahren fertig sein. Ansonsten musst du Küstenstraße fahren, ist eh schöner. Eine Autobahn durch das kleine Stück BiH würde ja alles verschandeln. Das bringt nix.

Ähnliche Themen

 1. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 2. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 3. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34
 4. Augewählte Nachrichten
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 06.06.2005, 16:12