BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 279 von 1326 ErsteErste ... 1792292692752762772782792802812822832893293797791279 ... LetzteLetzte
Ergebnis 2.781 bis 2.790 von 13253

Nachrichten aus Kroatien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 12:32 Uhr · 13.252 Antworten · 425.850 Aufrufe

 1. #2781
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  11.174
  Ich sages dir ja Kroaten und Serben haben keine Probleme wir haben nur Probleme wenn die Serben Kyrilische Ortsschilder wollen.

 2. #2782
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.856
  Upoznajte Melaniju, jedinu Romkinju na Splitskom sveučilištu: Prva sam od svoje rodbine dospjela do visoke škole


  Prema popisu iz 2011. godine u Splitu ima samo dvoje Roma, a ako je to zbilja tako, onda im se od lani pridružila i jedna studentica ekonomije. Zove se Melanija Mešić i jedna je od 30-ak hrvatskih Roma studenata koji ruše predrasude o neobrazovanoj nacionalnoj manjini. Na razgovor za "Slobodnu" pristala je odmah i ispripovjedila nam svoju priču bez imalo zadrške.

  Jedina je, kaže nam, od sve mnogobrojne rodbine s majčine i očeve strane koja je dospjela do visoke škole. Ima starije sestru i brata koji već imaju obitelj, odrasla je više s bakom i djedom nego s roditeljima jer oni su, kaže, uglavnom bili na putu. Bila je, kako kaže, uvijek znatiželjna, sama je naučila čitat i pisat.

  U razredu je imala idole i uzore, pronalazila ih je u najboljim učenicima, htjela je, kaže, biti kao oni. Nikad se nije previše zamarala pričama o Romima, o različitosti i segregaciji i unatoč uvriježenim stereotipima bila je prihvaćena u kvartu, u školi i na faksu. Odrasla je na zagrebačkoj Peščenici s prijateljima iz ulice, družila se s Hrvatima. S jezikom nije imala problema jer u njenoj kući govorilo se na hrvatskom, samo je baka, očeva mati, znala romski.

  - Nekad bi vikala na mene na romskom, ja bih je gledala, bako, šta ti je. Ona bi onda požalila što nas nije učila. Nekad kad joj dođe starija prijateljica u posjet, one pričaju romski. Mene su romski učila djeca Hrvata iz ulice. Kasnije sam ponešto čitala i sama, ali zaboravila sam jer se ne služim – govori Melanija.

  Njen djed Alija Mešić osnovao je romsku udrugu u Zagrebu i dosta je vremena provodila s njim, pomagala mu je u radu Udruge. Otuda i ljubav prema ekonomiji, računima, računovodstvu, knjigovodstvu...

  - Na splitsku ekonomiju sam prošla, lakše se upisat, jer zagrebačka je razvikana i veća je navala, ali koliko čujem, nije lakša od splitske, dapače. Imala sam već jednu krizu, vikala sam mami na telefon da spremam kofere, napuštam sve, odlazim... I to sam se bila iznervirala zbog jednog zadatka.

  Mama me smirivala, veli mi, Melanija, važan je samo prolaz, nema veze kakva je ocjena. U osnovnoj i srednjoj sam bila dobar đak, ono, samo četri, pet, iako sam već tada navukla gastritis. Sad baš imam tremu pred ispit, ispred profesora kad stanem drhti mi glas, lako se onda zbunim... - pričljiva je Melanija. Drugu godinu upisala je parcijalno.

  Kaže nam kako joj Grad Split sufinancira smještaj u unajmljenom stanu na Sućidru, a povremeno i sama nešto zaradi. Ovo ljeto prodavat će sladoled na Bačvicama, već je vikendima počela u svibnju radit. Raduje se što će ljeto provesti u Splitu, makar to bilo i zbog posla. Na plažu će moći, ajme, između podne i četiri, ali tada će imati pauzu od posla. Nije se navikla na vjetar, još uvijek ne razlikuje buru od juga. Kad puše, najradije ne izlazi iz kuće.

  - Lani sam cijelo ljeto radila u Italiji kod tete, u Bariju sam čistila apartmane. To mi je pomoglo za ovu godinu studija. Nije mi teško radit, dapače. Teško mi je neke predmete učit, jer mi u srednjoj ekonomskoj, recimo, nismo imali baš jaku matematiku i sad mi nedostaje predznanja, na primjer, integrali i derivacije.  Bila je fakultativna dodatna matematika, ali ja sam upisala talijanski jezik – sliježe ramenima, ali vedra je i optimistična. Nakon razgovora s nama ići će u Sveučilišnu knjižnicu gdje najčešće uči, a ondje među policama s knjigama jedva će dohvatiti onu koja joj treba.

  - Metar i pedeset devet i pol – ispalit će svoju visinu, a ono pola centimetra joj je prevažno jer stalno su joj pjevali: "Šta radi Melanija? Eno je ispod stola - stoji."

  Inače, plesala je u KUD-u "Romska duša", trenirala odbojku, atletiku i jedno vrijeme tajlandski boks, pohađala je informatički tečaj, glumila u školskim predstavama i bila član novinarske sekcije u osnovnoj. Pohađala je i tečaj engleskog u Vodnikovoj, na talijanskom bi se snašla...

  - Svašta me zanima, svestrana sam – kaže nam. To što je Romkinja ne stvara joj probleme, u potpunosti je integrirana u društvo. Može izdvojiti možda jedan ozbiljni i jedan benigni događaja u svojoj 20-godišnjoj povijesti koji su povezani s njenim porijeklom. Jedan se zbio u prvom razredu srednje kad je jednoj učenici nestao mobitel na satu, a kasnije se ispostavilo da ga je učenik iz klupe ispred Melanijijine stavio krišom u njenu torbu.

  - Ja sam toliko pocrvenila od stida, bilo mi je strašno – zgrožena je još i danas. Poslije se ustanovila istina, ali ona više nikad nije bila u prijateljskom odnosu s tim kolegom.

  - Inače, dovikivanja i zadirkivanja me ne diraju, ne osvrćem se na to. Jednom su tu neka djeca na Sućidru vikala za mnom "ubij, zakolji Cigane", ali ja sam se smijala jer to govori o njihovoj kulturi i kućnomodgoju, a ne o meni. Mene nitko ne može uvrijediti, znam što sam i tko sam, i ne zanima me što o tome netko misli – odlučna je, a to što će se i sad predstaviti javno ima za cilj da potakne i druge njene sunarodnjake na školovanje.

  - Ma nije vam se meni problem slikati, jer kad god bi netko od novinara i s televizije došao u našu udrugu, moj bi djed mene poticao "ajde, Melanija, ti govori!" Inače me u studiranju podupire cijela obitelj, baš zato što sam jedina. A sjećam se da je djed stalno slao jednu svoju suradnicu u romska naselja kako bi nagovarala obitelji da upisuju djecu u vrtiće i škole, on je istinski oduvijek smatrao da je obrazovanje važno. I bit će nas sve više – zaključila je simpatična Mešićeva i sretno joj bilo.

  Inače, kaže da će s diplomom sigurno pokrenuti neki biznis, možda studio za šminkanje jer voljela bi biti i vizažistkinja.

  - Imaš li momka? - zaskočili smo je.

  - Joj, nemam, nemam – odgovorila je s grimasom koja poručuje kako je to šteta, ali šta se može.

  http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/314753/upoznajte-melaniju-jedinu-romkinju-na-splitskom-sveucilistu-prva-sam-od-svoje-rodbine-dospjela-do-visoke-skole

 3. #2783
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  21.930
  Zoran Milanović je najnegativniji političar, a ispred njega je Tomislav Karamarko

 4. #2784
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.433
  Zitat Zitat von Grdelin Beitrag anzeigen
  Zoran Milanović je najnegativniji političar, a ispred njega je Tomislav Karamarko
  Ne puši
  Angehängte Grafiken Angehängte Grafiken

 5. #2785
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  11.174
  Zitat Zitat von Grdelin Beitrag anzeigen
  Zoran Milanović je najnegativniji političar, a ispred njega je Tomislav Karamarko
  Da hast du völlig recht

 6. #2786
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.433
  Poznati francuski književnik stao u obranu Hasanbegovića

  Objavio/la: Ante B
  Nadnevak: Lipanj 05, 2016
  in: Iz Svijeta


  Hrvatski mediji puni su izdajica i policijskih doušnika  Otkako je izabran za ministra kulture, kampanja lijevo-liberalnih medija u Hrvatskoj ne staje s ocrnjivanjem i pokušajem rušenja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Nakon bezuspješnih pokušaja smjene ministra pritiscima u domaćim medijima, sad pokušavaju na drukčiji način slomiti Hasanbegovića. Lijevo-liberalni mainstream trudi se, naime, već mjesecima prikazati ministra negativcem i sljedbenikom totalitarnih režima i to naručenim tekstovima u inozemnim publikacijama.Christophe DolbeauDokaz kako u tome i ne uspijevaju svugdje i da civilizirani dio Europe zna prepoznati kulturne i demokratske kvalitete koje Hasanbegović ima, potvrđuje, između ostaloga, i tekst poznatog francuskog književnika i novinara Christophea Dolbeaua.On u “The Occidental Observeru” navodi kako je “od siječnja krenula masovna međunarodna kampanja klevetanja i dezinformiranja protiv novoizabrane hrvatske Vlade i hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića”.“Kad se vidi način na koji su ovi napadi organizirani, čovjek se osjeća kao da je transportiran u vrijeme agitpropa u Sovjetskom Savezu. Hrvatska je puna izdajica, defetista, policijskih doušnika i anti-domoljuba svih vrsta u području novinarstva i kulture. Oni se boje gubitka svojih beneficija i zato napadaju lažima, tračanjem i prevarama. Nadajmo se da Europa neće nasjesti na to” – poručio je francuski književnik i novinar Christophe Dolbeau.

 7. #2787
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.856
  Zitat Zitat von Strahimir I Beitrag anzeigen
  Poznati francuski književnik stao u obranu Hasanbegovića

  Objavio/la: Ante B
  Nadnevak: Lipanj 05, 2016
  in: Iz Svijeta


  Hrvatski mediji puni su izdajica i policijskih doušnika  Otkako je izabran za ministra kulture, kampanja lijevo-liberalnih medija u Hrvatskoj ne staje s ocrnjivanjem i pokušajem rušenja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Nakon bezuspješnih pokušaja smjene ministra pritiscima u domaćim medijima, sad pokušavaju na drukčiji način slomiti Hasanbegovića. Lijevo-liberalni mainstream trudi se, naime, već mjesecima prikazati ministra negativcem i sljedbenikom totalitarnih režima i to naručenim tekstovima u inozemnim publikacijama.Christophe DolbeauDokaz kako u tome i ne uspijevaju svugdje i da civilizirani dio Europe zna prepoznati kulturne i demokratske kvalitete koje Hasanbegović ima, potvrđuje, između ostaloga, i tekst poznatog francuskog književnika i novinara Christophea Dolbeaua.On u “The Occidental Observeru” navodi kako je “od siječnja krenula masovna međunarodna kampanja klevetanja i dezinformiranja protiv novoizabrane hrvatske Vlade i hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića”.“Kad se vidi način na koji su ovi napadi organizirani, čovjek se osjeća kao da je transportiran u vrijeme agitpropa u Sovjetskom Savezu. Hrvatska je puna izdajica, defetista, policijskih doušnika i anti-domoljuba svih vrsta u području novinarstva i kulture. Oni se boje gubitka svojih beneficija i zato napadaju lažima, tračanjem i prevarama. Nadajmo se da Europa neće nasjesti na to” – poručio je francuski književnik i novinar Christophe Dolbeau.


  kleine Auswahl der Bücher

  • Les sacrifiés de Yalta, vl. naklada, Lyon, 1988.
  • Ante Pavelic: 1889-1959, vl. naklada, Lyon, 1989.
  • La Croatie: sentinelle de l'Occident, vl. naklada, Lyon, 1990. (2. izd. Croatie, sentinelle de l’Occident, Pariz, Arctic, 2006.)
  • Le panserbisme, cancer yougoslave: le drame des peuples non-serbes, vicitimes de la politique impérialiste serbe, vl. naklada, Lyon, 1991. (2. izd. Most, Zagreb, 1992.)
  • France-Croatie: aperçu des relations entre le XIe et le XIXe siècle, vl. naklada, Lyon, 1994.
  • Les forces armées croates: 1941-1945, vl. naklada, Lyon, 2002.
  • Les guerriers de la plus grande Asie, Dualpha, Pariz, 2004. (suautor Jean Mabire)[4]
  • Petit dictionnaire des résistances nationales à l'Est de l'Europe (1917-1989): Face au bolchevisme, Arctic, Pariz, 2006. (2. izd., Akribeia, Saint-Genis-Laval, 2015.)
  • Les parias: fascistes, pseudo-fascistes et mal-pensants, Arctic, Pariz, 2006.
  • Ce qu'on ne vous a jamais dit sur la guerre d'Espagne, Atelier Fol'fer, Anet, 2010.
  • France-Croatie, Une Belle Amitié, Atelier Fol'fer, Anet, 2012.[5]
  • Véridique histoire des Oustachis: croquemitaines de légende mais authentiques patriotes, Akribeia, Saint-Genis-Laval, 2015.[6]
  « Véridique histoire des Oustachis » de Christophe Dolbeau

  Der Typ ist ein Ustasa-Relativierer und schreibt fast nur über Kroatien. Selbst sein Wikieintrag existiert nur auf kroatisch.

  http://hcsp.hr/travanjska-revolucija

 8. #2788
  Avatar von Jezersko

  Registriert seit
  20.12.2015
  Beiträge
  3.239
  Krise in Kroatien
  Der Machtkampf ist voll entbrannt

  Krise in Kroatien: Der Machtkampf ist voll entbrannt - Politik - Tagesspiegel

  05.06.2016 16:24 Uhr

  Nach nur vier Monaten scheitert die Regierungskoalition in Zagreb. Größte Partei fordert Absetzung des Premiers

  Die Regierung ist tot – der Machtkampf geht weiter. Freitagabend hatte der Chef der größten kroatischen Parlamentspartei HDZ, Tomislav Karamarko, die Koalition mit der Partei Most unter ihrem Chef Božo Petrov platzen lassen und gleichzeitig auch noch dem parteiunabhängigen Premier Tihomir Oreškovic das Vertrauen entzogen. Dieser will jedoch keinesfalls zurücktreten. Deswegen könnte nun die HDZ im Parlament seine Abberufung einleiten.
  Karamarko ist der starke Mann der kroatischen Politik, geriet aber unter Druck, weil seine Ehefrau Ana von einem Lobbyisten des ungarischen Mineralölkonzerns Mol ein Beratungshonorar über 60.000 Euro bekommen hatte. Die Sozialdemokraten initiierten daraufhin Mitte Mai ein Amtsenthebungsverfahren gegen Karamarko, weil sich Kroatien seit Jahren im Streit mit der Mol befindet. Es war der Verdacht aufgekommen, dass Karamarko sich durch das Geld der Ehefrau in einen Interessenskonflikt hineinmanövriert haben könnte.

  Jeder fordert vom anderen den Rücktritt
  Regierungschef Oreškovic forderte jüngst Karamarkos und Petrovs Rücktritt. „Wie Sie wissen sind die Beziehungen zwischen Karamarko, Petrov und mir eine zu große Bürde für Kroatien geworden. Ich habe mich bemüht, ihre Beziehungen zu reparieren, aber das war unmöglich. Deshalb fordere ich, dass Karamarko und Petrov auf, ihre Verpflichtungen aufzugeben.“
  Diese Rücktrittsaufforderung fasste Vizepremier Karamarko aber offenbar als eine Art Majestätsbeleidigung auf. „Dieses Ringelspiel war zu viel“, so Karamarko. Offenbar hat der HDZ-Chef nur auf einen Anlass gewartet, aus der ungeliebten Koalition auszusteigen, denn nun will er ohne Most nach neuen Mehrheiten im Parlament suchen. Im Frühling könnte es ohnehin Neuwahlen geben… usw. usf.

  ++++++++++++++

  Irgendwie komme ich mit den politischen Situationen in ganz Europa nicht mehr klar. Ein Land nach dem Anderen wird unregierbar. In nahezu jedem Parlament gibt es nur mehr Patt-Situationen, welche selbst die kleinsten Reformbemühungen im Keim ersticken.

  In Österreich steht die Kanzler-Partei unter neuer Führung und schon am Tag des Amtsantrittes des neuen Kanzlers gab es Anfeindungen der Opposition und nur ein paar Wochen später giftet der Koalitionspartner in aller Öffentlichkeit. Was kommt von der "neuen" SPÖ? Eine Diskussion über neue Steuern! Super. Genau das braucht das Land.

  Frankreich ist politisch am Ende, Großbritannien zutiefst gespalten, Polen mit demokratischen Mitteln unregierbar, Deutschlands Merkel macht in letzter Zeit (zu) viele politische Fehler,... Von Bosnien, Slowenien, Montenegro usw. will ich gar nicht reden. Egal ob "links" oder "rechts" - Die ganze Lebensenergie wird für Streit und Hass verschwendet.

  Dabei bräuchte es doch nur sowenig: Eine saubere Gesetzgebung, eine Entrümpelung der Gewerbeordnungen zur Erholung der Wirtschaft sowie ein Sozialsystem, welches allen (für eine gestimmte Zeit) hilft, die Hilfe brauchen. Der Rest ergibt sich von alleine.

 9. #2789
  Avatar von Vukovarac

  Registriert seit
  10.06.2011
  Beiträge
  12.740

 10. #2790

Ähnliche Themen

 1. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 2. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 3. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34
 4. Augewählte Nachrichten
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 06.06.2005, 16:12