BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 29 von 1326 ErsteErste ... 1925262728293031323339791295291029 ... LetzteLetzte
Ergebnis 281 bis 290 von 13251

Nachrichten aus Kroatien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 12:32 Uhr · 13.250 Antworten · 425.229 Aufrufe

 1. #281
  Avatar von Indianer

  Registriert seit
  13.11.2010
  Beiträge
  26.270
  Zitat Zitat von oliver Beitrag anzeigen
  breaking news!auf serbischen druck hin haben die usa,grossbritannien,deutschland und viele weitere staaten ihre teilnahme an der militärparade in zagreb abgesagt.die westlichen staaten haben erkannt das sie damals auf das falsche pferd gesetzt haben.die oluja war eine völlig unnötige und barbarische aktion an wehrlosen zivilisten.das hat carla del ponte in ihrem buch geschrieben.gruss oliver

  hör endlich auf zu pinsen.
  serben wussten, daß sie Kroatien wieder verlassen müssen.
  was glaubst du, warum die Evakuierung geübt wurde.

  vertrieben?
  nein
  2 tage vor oluja kam die Aufforderung aus Belgrad Kroatien zu verlassen.
  kannst du alles nicht wissen.
  warst ja noch nicht geboren.

  schau mal, wie serben das geübt haben


 2. #282

 3. #283
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.843

  Screenshot: YouTube

  ISLAMSKA država objavila je digitalni sat koji otkucava do isteka roka ultimatuma kojeg su izdali u zamjenu za život otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Džihadisti su, podsjećamo, u srijedu najavili da će Salopeka pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatske vlasti ne ispune njihove zahtjeve. Prema satu, koji je u međuvremenu uklonjen s interneta, rok istječe u 17:35 sati po hrvatskom vremenu.
  Egipatski dnevni list Al Masrij al Joum je objavio, pozivajući se na obavještajne izvore, da su u potragu za otetim Hrvatom uključene četiri egipatske sigurnosne službe. Vjeruju da islamisti drže Salopeka u pustinji kod granice s Libijom. Operacijom traganja rukovodi egipatski ministar unutarnjih poslova Magdi Abdel Gafar.
  Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako vlasti "ubrzano rade" na lociranju hrvatskog taoca kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS).
  > Egipat uz Hrvatsku: Radimo sve kako bismo pronašli i spasili Tomislava

  "Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen", izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.


  Screenshot sata koji je odbrojavao

  "Pustite mog sina da se vrati svojoj obitelji"

  "Molim vas pustite mi sina", apel je kojeg je Zlatko Salopek, otac otetog Hrvata Tomislava Salopeka, uputio džihadistima Islamske države u razgovoru za francusku agenciju AFP.

  "Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo", kazao je Zlatko Salopek novinarima AFP-a u svom obiteljskom domu u Vrpolju.

  Podsjećamo, Salopek je otet 22. srpnja u Kairu. U Egiptu je radio kao menadžer za francusku tvrtku Company General Geoscience. Salopeka su džihadisti oteli na putu prema poslu; vozača su izvukli iz automobila i ostavili na cesti, te oteli mladog hrvatskog državljanina. U automobilu su kasnije pronađeni Salopekovi osobni dokumenti.

  Zlatko Salopek zahvalio je i francuskim vlastima na svemu što čine kako bi njegovog sina vratili kući. "Zahvaljujem Francuskoj na svemu što su do sada napravili i molim ih da surađuju s egipatskim vlastima kako bi spasili mog sina", rekao je Zlatko Salopek.

  Pusić otišla u Kairo

  U Kairo je jučer, podsjećamo, otputovala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Sa sobom je povela i Natašu Salopek, suprugu otetog Hrvata. U Kairo je Pusić otputovala u dogovoru s egipatskim vlastima.

  > Analitičari: Jako je teško biti optimist oko sudbine Tomislava Salopeka

  Podsjećamo, u srijedu poslijepodne Islamska država objavila je snimku u kojoj zarobljeni Tomislav na koljenima objavljuje kako će biti ubijen, ako egipatske vlasti u roku od 48 sati ne oslobode zatvorene muslimanke. Radi se o islamisticama koje je egipatska vlast nedavno uhapsila u velikoj akciji protiv ekstremista i disidenata.

  "Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i iz Hrvatske sam. Oženjen sam za Natašu, a imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku u Kairu u Egiptu. Vojnici Islamske države ulovili su me 22. srpnja. Žele me zamijeniti za muslimanske žene koje su u egipatskim zatvorima. To se mora dogoditi u roku od 48 sati. U suprotnom, ubit će me", poručuje Salopek.
  Bivši veleposlanik u Egiptu: Šanse su male

  Vojni analitičari i stručnjaci za sigurnost već su ranije kazali kako su male šanse za spas Tomislava Salopeka. Dosadašnja iskustva s džihadistima Islamske države ne daju razloga za optimizam. Sličnu stvar je u razgovoru za HRT ponovio i bivši veleposlanik RH u Egiptu Daniel Bučan.

  "Načelno su u ovakvim situacijama šanse poprilično ograničene jer državne vlasti ne žele pregovarati i popuštati teroristima. Bojim se da za to egipatske vlasti nisu spremne. Naša diplomacija očito čini sve što može, ali oslobađanje ovisi o egipatskim vlastima i bojim se da neće pokazati slabost pred teroristima", kaže Bučan.

  I Kolinda u misiji spašavanja Hrvata
  Predsjednica se uključila u misiju spašavanja Tomislava Salopeka. Ona je uputila poziv egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju.

  "Jedino što vam mogu reći je da ću se jutros čuti sa egipatskim predsjednikom al-Sisijem, posebno oko toga, ali ostale detalje vam, nažalost, ne mogu iznositi. Ali, budite uvjereni da stvarno činimo sve što je u našoj moći kako bismo ovo razriješili", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.  Al-Sisi se nije oglasio

  Predsjednik Egipta nije se još službeno oglasio o zahtjevima Islamske države. Al-Sisi je bio zauzet svečanim otvorenjem proširenog Sueskog kanala, kojeg je otvorio u vojnoj uniformi, na čelu kolone brodova, dok su iznad njega letjeli vojni avioni i helikopteri.

  Ceremoniju je pratilo vrlo jako osiguranje, upravo zbog opasnosti od džihadista Islamske države. Al-Sisi je na ceremoniji otvaranja obećao da će pobijediti militantne islamiste, koje smatra najvećom prijetnjom Egiptu otkad je preuzeo vlast od svrgnutog lidera Muslimanske braće Muhameda Morsija.

 4. #284
  Avatar von Marcin

  Registriert seit
  14.01.2012
  Beiträge
  2.417
  Lovro Krnić: Povodom 70. godišnjice oslobođenja Šibenika


  Published: 02 November 2014Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Šibenik je nekoliko puta mijenjao uprave i jako propatio. Najprije su nakon višednevnog talijanskog bombardiranja ustaše proglasile NDH, no već pet dana kasnije, 15.4.1941., okupiraju ga Talijani, koji su preuzeli vojnu i civilnu vlast, sve zastave i simbole zamijenili talijanskim te razoružali ustaše i "razjurili ih”. Pod fašističkom represijom se rađa ustanak, osniva se Prvi šibenski partizanski odred, a na stalni otpor građana fašisti odgovaraju streljanjem omladinaca te odvode i po cijele razrede (ženski učiteljski) u internaciju na Molat. Italija je kapitulirala 8.9.1943., a u grad dolazi jedan bataljun Šibensko-trogirskog odreda. Talijani odugovlače predaju i dočekuju njemačke divizije koje okupiraju grad 11.9.1943. Grad je administrativno pripojen NDH, no to se zapravo nikad nije ostvarilo. Niti je veliki župan ikad preselio u sjedište župe Bribir niti su mogli naći gradonačelnika kao ni predstojnika redarstva za kojeg se kasnije ne bi ispostavilo da surađuje s Narodnooslobodilačkim pokretom. Stoga se u Šibenik vraćaju četnici, pripadnici talijanske fašističke milicije (crnokošuljaši), te je u grad upućena jedna domobranska jedinica iz Knina i jedna ustaška jedinica iz Drniša, svi pod njemačkom komadom. Oantifašističkoj atmosferi u gradu najbolje svjedoči podatak da je na ljeto 1944. novoosnovana Ustaška mladež od petnaestak članova morala djelovati “prikriveno obzirom na sadašnje mjestne prilike”.[1]
  Ustaška izvješća govore i da partizani dolaze svaki dan u grad i ispisuju parole. Da vlasti NDH nemaju nikakvu stvarnu vlast u Šibeniku znaju i oni sami, pa se u jednom izvješću MUP-a može pročitati "Niemci se ponašaju kao suvereni gospodari, a ne kao saveznici". Cijelo to vrijeme u gradu vlada strašna glad i ljudi svakodnevno umiru zbog nje, po gradu se skiće oko četiri stotine siročića koji se doslovno hrane korijenjem, koje se opisuje kao "mala poludivlja bića", "bosa, gola ili u dronjcima, očajna”[2] Uz sve to, krajem 1943. počinju saveznička bombardiranja ratne luke u Mandalini u kojima kao kolateralne žrtve stradaju mnogi preostali stanovnici te stara jezgra grada.
  VIII. dalmatinski korpus - najveća dalmatinska vojska u povijesti
  Kad je 12.9.1944. na obali partizanske utvrde Visa Tito rekao 1. dalmatinskoj proleterskoj “Tuđe nećemo svoje ne damo”, bio je to znak za početak ofenzive za oslobođenje Dalmacije. Počelo je redom oslobađanje Brača, Šolte, Hvara, Korčule, Mljeta, Pelješca, Dubrovnika, Omiša, Makarske …Ukupna jačina protivnika u Dalmaciji na ljeto 1944. iznosila je oko 62.000 vojnika i oficira. Od toga 45.000 Nijemaca, oko 12.000 ustaša, domobrana i oružnika i oko 5.000 četnika popa Đujića koje Nijemci radi Pavelića nazivaju “Hrvatska borbena zajednica”.Ukupno je VIII. dalmatinski korpus 31.8.1944. imao 25.470 boraca, među kojima je bilo 1.266 žena. Iako brojčano inferiorniji, imali su pobjedničku taktiku postepenog uništenja protivnika i sprečavanja odstupanja neprijatelja na povoljnije položaje. Uz to, istovremeno su napadali s jedinicama koje su se već nalazile u zaleđu i jedinicama koje su stizale s mora. U sastavu korpusa također je bila Mornarica NOVJ koja mu je pružila ogromnu logističku podršku.Ukupno broj poginulih boraca 8. korpusa NOV u ofenzivi za oslobođenje Dalmacije iznosi 1884, od toga 176 iz općine Šibenik. Zarobljeno je 10.000 neprijateljskih vojnika a 12.000 ih je poginulo.
  Šibenska akcija
  Nakon što je u ofenzivi za oslobođenje Dalmacije 26.10. oslobođen Split i 31.10. Zadar, sve neprijateljske snage slile su se u jedini obalni grad u Dalmaciji koji još nije bio oslobođen - Šibenik. Šibenik je kroz povijest bio važna ratna luka i njega su Nijemci iskoristili kao luku za povlačenje snaga kako bi se mogli utvrditi u Kninu. U rajonu Šibenika, 1.11., nalazile su se sljedeće njemačke snage: 893. puk 264. divizije sa 1. i 2. bataljunom, 2. bataljun 892. puka, 4. i 7. baterija 264. artiljerijskog puka, 582. mornarički bataljun, dijelovi bataljuna obalskih lovaca «Brandenburg», dvije baterije 540. mornaričkog obalskog diviziona i dijelovi 3. diviziona 944. obalskog artiljerijskog puka. Sve te snage činile su Borbenu grupu «Alerman» pod zapovjedištvom majora Alermana. U selima Lozovcu, Konjevratima i Žitnić́u nalazile su se jedinice Dinarske četničke oblasti popa Đujića, a dalje prema Drnišu u selima Sedramić i Unešić bila je ustaška milicija. Šibenik su Nijemci jako utvrdili na dosta borbenih položaja, brojnim bunkerima preostalim iz talijanske okupacije i minskim poljima. Također su dobro utvrdili objekte na prometnici Šibenik-Drniš i oko Drniša i Konjevrata.S druge strane su se na području Kaštela i Trogira nalazile jedinice 26 divizije: 12. dalmatinska brigade (otočka) i 3. prekomorske (formirane u Italiji od političkih zarobljenika uglavnom Slovenaca i bivših talijanskih vojnika) koje su bile nedovoljne za oslobođenje jako utvrđenog cilja kao što je Šibenik, pa se čekalo dolazak legendarne 1. dalmatinske proleterske brigade koja se nalazila na kraćem odmoru na Pelješcu nakon što je uništila glavninu 369. “Vražije” legionarske divizije u Vukovu klancu. Na desnoj strani Krke bila je 19-ta divizija koja je već oslobodila Benkovac i Skradin. 1. dalmatinska brigada je odmah po dolasku u Trogir, bez čekanja na pozadinski dio koji se još dopremao brodovima, a i bez priprema krenula u napad na Vrpolje već 30. listopada, no bez uspjeha jer dočekali su ih dobro utvrđeni Nijemci, minirane ceste i topovska vatra iz Ražina.Nakon početnoga neuspjeha štab 26. divizije po prvi put potpomognut s 35 Stuarta i 12 Blindija Prve tenkovske brigade NOVJ te artiljerijom radi novi plan za oslobođenje Šibenika. Po tom planu je 1. brigada trebala krenuti u oslobođenje Šibenika iz smjera Vrpolja a 12. brigada iz smjera Debeljaka sa sjevera. Komanda VIII. korpusa je na vrijeme promjenila plan koji se sastojao od sabijanja jakih neprijateljskih snaga pojačanim snagama iz Zadra u utvrđeni grad i koji bi podrazumijevao uništenje grada i velike žrtve u uličnim borbama. Plan je promijenjen kako bi se neprijatelja istjeralo iz grada i napalo na otvorenom, pa je 12. brigada odustala od prodora sa sjevera i neprijatelja je sačekala na Debeljaku. Na Konjevrate je upućena 11. dalmatinska brigada (biokovska) koja je trebala presjeći jedinu preostalu prometnicu kojom su se neprijateljske snage trebale povući.U noći s 1. na 2. 11., započeo je opći napad. 11. brigada je odmah izbila kod Konjevrata na cestu i razbila tamo utvrđene četnike. 12. brigada je zauzela Debeljak i porazila četnike kod Lozovca te su tako zatvorili jedini izlaz Nijemcima iz Šibenika. 1. proleterska, ojačana artiljerijom i dijelom tenkova, krenula je iz pravca Vrpolja prema Šibeniku. Međutim, njemačke snage ukopane na dominantnoj uzvisini Sv. Juraj, uz samu cestu, pružile su žestoki otpor i zaustavile njihov prodor prema gradu. Tada je dovedena artiljerija 26. divizije, koja je dugo zasipala njemačke rovove na Sv. Jurju. Nakon toga, jedinice 1. dalmatinske prešle su u novi siloviti napad i u ogorčenoj borbi prsa o prsa uspjele izbaciti Nijemce s te uzvisine. Bataljon 3. prekomorske brigade prebacio se iz Jadrtovca na zapadnu stranu kanala i produžio napad prema Ražinama. Dijelovi 19. divizije na desnoj obali rijeke Krke otvorili su žestoku vatru na njemačke položaje na sjeverozapadnim prilazima gradu. U tom trenutku njemački štab donosi odluku o povlačenju 264. divizije iz grada. Borbena grupa «Alerman» kreće u proboj preko Debeljaka i motorizacijom cestom od Šibenika za Konjevrate i Drniš. Povela se odlučujuća bitka. 12. je napala njemačku kolonu kod Debeljaka, a 11. dalmatinska s jednim je bataljunom tenkovima udarila na čelo njemačke kolone u povlačenju. Teren Konjevrata je bio napovoljniji za kretanje tenkova tako da je u ovoj velikoj bitci po prvi put njihova efikasnost došla do izražaja. Na cesti su nakon borbe ležale hrpe pobijenih vojnika, uništenog oružja i razlupanih vozila. Povlačeći se zajedno s njemačko-ustaškom kolonom, u borbi blizu Konjevrata uništen je i jedan čitav četnički korpus, koji je brojio oko 300 četnika.Bataljoni 1. dalmatinske, 3. prekomorske i dijelovi 19. sjeverodalmatinske divizije ušli su u Šibenik u zoru 3.11.1944. dok se neprijatelj još nalazio u tvrđavi Šubićevac. Bez obzira na to što su meci još fijukali iz tvrđave, Šibenčani su izašli na ulice da pozdrave oslobodioce: “Narod ih ljubi, donosi smokava, rakije i što bolje ima. I već oko 9 sati počima mimohod. Partizani svečano ulaze sa sjeverne strane u grad. Narod ih posipa cvijećem i viče: Živio drug Tito. U tom mimohodu bilo više od tisuću dobro naoružanih i odjevenih partizana.[3]Bogdan Stupar, komandant 1. dalmatinske brigade u svojoj izjavi kaže:“Nastala je velika radost i oduševljenje građana slobodarskog Šibenika. Još se vodila borba na brdima oko grada, neprestano su fijukali meci i eksplodirale bombe ali to nije uplašilo hrabre Šibenčane. Za kratko vrijeme sav je grad izašao na Šibensku Poljanu što je podsjećalo na neku mirnodopsku narodnu manifestaciju, a ne na ratno stanje i neposrednu opasnost.Ja nisam mogao dugo da dijelim tu narodnu radost, već sam se povukao sa svojom pratnjom u obližnju osvijetljenu kuću, da napišem izvještaj komandi 26. divizije. U kući sam zatekao jednog starijeg druga i njegovu ženu. Pozdravio sam domaćine, i zamolio da se kratko zadržim pored svjetla obećavajući da ću brzo napustiti njihovu kuću.Za kratko vrijeme izvještaj je bio gotov. Obraćajući se domaćinima zapazio sam da su domaćini ljubopitljivo i znatiželjno očekivali razgovor. Domaćica me je zamolila da joj kažem koja je ovo jedinica, jer se i njen sin jedinac nalazi u nekoj brigadi. Ja sam joj kazao da je to 1. dalmatinska proleterska brigada, u kojoj se bori dosta hrabrih Šibenčana. Domaćica je sa ponosom pomješanom tugom kazala da se i njen sin Mikulandra nalazi u toj brigadi.Ja sam se zamislio i pred sobom vidio majku i oca mitraljesca 3. čete našeg 1. bataljona. Sjetio sam se na borbu na Vitezu 1943. godine kada je poginuo mitraljezac Mikulandra udarom minobacačke granate. Od puškomitraljeza ostala je samo iskrivljena cijev, a Mikulandra, taj neustrašivi puškomitraljezac je poginuo.Ne želeći da ovaj radosni trenutak pretvorim u najtužniji dan u životu ovo dvoje starih ljudi, izbjegao sam pravi odgovor za kasnije dane.[4] Nema ukupnih podataka svih brigada koje su sudjelovale u Operaciji Šibenik o žrtvama oslobodioca, no ima za 1. proletersku u kojoj je bilo 70 ranjenih i 14 poginulih partizana. Kako su u ovoj operaciji po prvi put korišteni tenkovi, nije još bilo dobre suradnje između pješadije i njih pa je izgubljeno čak pet tenkova. Šibensko-trogirski partizanski odred poslije oslobođenja Šibenika, ušao je u sastav 1. brigade kao njen 5. bataljon.Ukupno je poginulo 1000 pripradnika neprijateljskih snaga u šibenskoj operaciji, a zarobljeno ih je još 700.
  Žrtve fašizma
  U današnjoj općini Šibenik je prije rata živjelo nešto više od 37.000 stanovnika, ali je tijekom 1944. taj broj pao na oko 16.000, a u samom gradu je ostalo još samo 6.000 stanovnika. Od 68.000 stanovnika bivše općine Šibenik čak 21% ili 18.814 ih je sudjelovao u NOB-u. Pridodaju li se tome 5.362 pripadnika NOP-a koji su zbog antifašističkog rada odvedeni u logore, u raznim vidovima antifašističke borbe bilo uključeno 24.176 osoba što je čak 35,5% stanovnika općine. Ukupno 4.572 osobe su poginule od toga 3.023 u partizanima.[5]
  Šibenik nakon oslobođenja
  1.1.1945. Šibenik postaje središte ZAVNOH-a, tada najvišeg organa vlasti u Hrvatskoj, pa se može reći da je do oslobađanja Zagreba nakratko bio glavni grad Hrvatske. U Šibeniku tada borave: Centralni komitet KPH, Glavni odbor AFŽ, Glavni odbor USAOH-a (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Hrvatske), Pokrajinski komitet SKOJ-a, Centralna kazališna družina narodnog oslobođena Hrvatske i druge organizacije. Od prijeratnog težačkog grada s oko 16 tisuća stanovnika, Šibenik za vrijeme socijalističke revolucije prerasta u značajno središte industrijske proizvodnje (obojeni metali, crna metalurgija, plastične prerađevine), pomorske privrede (veliko brodarsko poduzeće, Mornaričko-tehnički zavod) i lučko-tranzitnog prometa za specijalne rasute terete (fosfat i umjetno gnojivo), te proizvodnje i prometa vina i alkoholnih pića s 41-u tisuću stanovnika 1991. Godine 1990-e na šibenskoj rivijeri na kojoj su sagrađeni veliki turistički objekti ljetuje 400.000 uglavnom stranih turista koji je ostvaruju 3,5 milijuna noćenja. Površina grada se više nego udvostručila, a između ostaloga, sagrađeno je osam velikih školskih objekata[6]Za razliku od drugih dalmatinskih gradova u kojima je potpuno zaboravljena i iskrivljena slavna antifašistička prošlost, u Šibeniku ona još živi na ulicama, obalama, Poljani i mnogim spomen pločama po cijelom gradu, sa stotinama imena sugrađana koji su dali svoje živote za slobodu.

  Izvori:Sibe Kvesić, Dalmacija u NOBu, Zagreb 1960.Mirko Novović, Stevan Petković: Prva dalmatinska proleterska brigada, Oslobođenje Šibenika, Beograd : Vojnoizdavački zavodNikola Anić, Povijest Osmog dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske: 1943.-1945. , Split 2004.

  [1] Dokument bez zaglavlja (potpisan od v. d. logornika Ante Ferare), 144/44, Obaviest o osnutku Ust. Mladeži u Šibeniku 5. VIII. 1944., Ustaškom stožeru za Veliku župu Bribir u Drnišu, DAS, VŽ NDH, kut. 4.
  [2] Nikica Barić, Šibenik pod upravom Nezavisne Države Hrvatske, Časopis za suvremenu povijest, Vol.35 No.2 X. 2003.
  [3] Oslobodilački rat naroda Jugoslavije 1941-1945, druga knjiga, Beograd 1958., 416.-426.; P. BEZINA, n. dj., 191.
  [4] Mirko Novović, Stevan Petković: Prva dalmatinska proleterska brigada, Oslobođenje Šibenika, Beograd : Vojnoizdavački zavod; 356. str.
  [5] Općinski odbor SUBNOR-a Šibenik, ZBORNIK POGINULIH BORACA, ŽRTAVA FAŠISTIČKOG TERORA I ŽRTAVA RATA ŠIBENSKE OPĆINE OD 1941—1945. GODINE, Šibenik 1978.
  [6] Ivo Livaković: "Tisućljetni Šibenik", Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", Šibenik, 2002.

  Lovro Krni?: Povodom 70. godi?njice oslobo?enja ?ibenika

 5. #285

 6. #286
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.109
  http://www.spiegel.de/politik/auslan...47.html​


  Flüchtlinge: Orbán droht mit Zaun auch an Grenze zu Kroatien
  ... ich erinnere mich noch an die Sprüche einiger kroatischer Forumistas als Ungarn den Zaun Richtung Serbien hochzog ...

 7. #287
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.843
  Zitat Zitat von Dissention Beitrag anzeigen
  http://www.spiegel.de/politik/auslan...47.html​


  Flüchtlinge: Orbán droht mit Zaun auch an Grenze zu Kroatien
  ... ich erinnere mich noch an die Sprüche einiger kroatischer Forumistas als Ungarn den Zaun Richtung Serbien hochzog ...
  Und? weil du Depp das bejubelt hast. Der Zaun ist überall eine Schweinerei. Und dumm ist es auch, denn es hat durch die Ankündigung des Zaunbaus nur noch mehr Flüchtlinge gegeben und auch mit Zaun sind es nicht weniger geworden.

  - - - Aktualisiert - - -  Flüchtlinge - Grabar-Kitarovic: Kroatien wird keine Zäune errichten  „Kroatien wird bestimmt keine Zäune oder Mauern errichten, was auch immer mit dem Flüchtlingsstrom geschieht.“ Das unterstrich die kroatische Präsidentin Kolinda Grabar-Kitarovic jüngst am Rande des Europäischen Forums Alpbach im Gespräch mit der APA. „Ein Europa ohne Mauern und Grenzen und Eiserne Vorhänge ist ja etwas, was wir wirklich lange angestrebt haben.“
  Das Vorgehen Ungarns wollte Grabar-Kitarovic nicht näher kommentieren, es handle sich um eine Entscheidung der ungarischen Regierung. „Natürlich verstehe ich, dass sich Ungarn einem Problem gegenüber sieht.“ Kroatien werde dem ungarischen Beispiel jedoch nicht folgen und keinen Grenzzaun schaffen.
  Auf die Frage, inwieweit ihr Land von der Flüchtlingskrise betroffen sei, sagte die Präsidentin, Kroatien verfolge die Lage in seinen Nachbarländern sehr genau. „Im Moment haben wir keinen großen Druck.“ Angesichts des Grenzzaunes in Ungarn müsse man jedoch darauf vorbereitet sein, dass Flüchtlinge von Serbien in Richtung Kroatien kommen könnten.
  Generell plädierte die frühere stellvertretende NATO-Generalsekretärin dafür, sich nicht nur mit den aktuellen Fragen rund um die Verteilung von Flüchtlingen zu befassen, sondern auch mit den Ursachen für die Flucht. „Wir konzentrieren uns alle darauf, die Zahl von Flüchtlingen, die sich bereits auf europäischem Boden befinden oder sozusagen an die Türen klopfen, zu verteilen.“ Wenn man jedoch die Migrationen rund um die Welt betrachte, „speziell in Nordafrika und im Nahen Osten“, so könnten potenziell Millionen Menschen in die EU überwechseln wollen. „Unglücklicherweise ist das kein Kurzzeit-, sondern ein Langzeit-Prozess“, sagte Grabar-Kitarovic.
  „Ich bin für Solidarität und dafür, sich um diese Flüchtlinge zu kümmern“, betonte die kroatische Präsidentin zur aktuellen Lage. Man müsse sich jedoch gleichzeitig stärker darauf konzentrieren, „was wir als Europäische Union in diesen Regionen tun können, um den Gesellschaften und Ländern dabei zu helfen, sich von innen heraus zu verändern, um die eigentlichen Ursachen für diese Migrationen zu beseitigen“.
  Grabar-Kitarovic nannte in diesem Zusammenhang unter anderem Instabilität, Krieg, Zerstörung, Armut, Analphabetismus und Spannungen zwischen unterschiedlichen Ethnien. Man müsse sich mit all diesen Aspekten befassen, und zwar in einer umfassenden Weise. Die kroatische Präsidentin warnte davor, „wertvolle Zeit zu verlieren“, auch angesichts der Geschwindigkeit der Entwicklungen in den betroffenen Regionen, die durch die Globalisierung sehr viel näher gerückt seien.
  Grabar-Kitarovic traf am Sonntag in Alpbach, wo sie Eröffnungsrednerin bei den Politischen Gesprächen war, auch mit dem slowenischen Präsidenten Borut Pahor und Bundespräsident Heinz Fischer zusammen. Sie habe ihre Amtskollegen bei dieser Gelegenheit zu einem trilateralen Treffen im Frühling in Kroatien eingeladen, sagte die Präsidentin dazu.
  Bei einer Unterredung mit Pahor in Alpbach sei auch der bilaterale Grenzstreit angesprochen worden, wobei man anerkannt habe, unterschiedlicher Meinung zu sein. Einig sei man sich gewesen, dass der Streit um eine Seegrenze in der Bucht von Piran der Entwicklung von „Freundschaft und Kooperation zwischen Kroatien und Slowenien“ nicht im Wege stehen dürfe: „Wir sind Nachbarländer, wir haben eine Grenze, die in manchen Bereichen noch nicht komplett festgelegt ist, aber in der Zukunft sein wird, aber wir wollen auf die positiven Aspekte unserer Kooperation im Kontext von EU und NATO schauen.“
  Die kroatische Präsidentin setzt sich auch für eine verstärkte Zusammenarbeit von EU-Staaten „vom Baltikum bis zur Adria“ ein und hat dafür eine Initiative gestartet, die die Länder in diesem Raum - neben den baltischen Staaten Polen, die Tschechische Republik, die Slowakei, Österreich, Ungarn, Slowenien und Kroatien - näher zusammenbringen soll. Sie habe dazu zu einem Treffen in New York am Rande der UNO-Generalversammlung Ende September eingeladen, „denn die meisten Präsidenten werden dort sein“, sagte Grabar-Kitarovic.
  „Wenn Sie sich die Landkarte vom Baltikum bis zur Adria anschauen, dann ist das eine Art natürliche Linie hinunter“, so die kroatische Präsidentin. Zusammenarbeiten könnte man etwa im Hinblick auf Wirtschaft, Verkehrsinfrastruktur oder Energie. Die Initiative könnte aber auch ein Weg sein, „unsere Positionen in EU-Fragen zu koordinieren“.
  (Das Gespräch führte Alexandra Frech/APA) 8. #288
  Mačak
  Kroatien wird angeblich 3200 Flüchtlinge aufnehmen.

 9. #289
  Avatar von Indianer

  Registriert seit
  13.11.2010
  Beiträge
  26.270
  Zitat Zitat von Mačak Beitrag anzeigen
  Kroatien wird angeblich 3200 Flüchtlinge aufnehmen.
  in Dalmatien wäre noch vieeeeeeeeeeeel mehr platz.

 10. #290
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.109
  Zitat Zitat von Novi Auto Beitrag anzeigen
  Und? weil du Depp das bejubelt hast. Der Zaun ist überall eine Schweinerei. Und dumm ist es auch, denn es hat durch die Ankündigung des Zaunbaus nur noch mehr Flüchtlinge gegeben und auch mit Zaun sind es nicht weniger geworden.

  Serbien kann diese Massen eigentlich nicht lange handeln, es werden immer noch die Vertriebenen aus der Oluja und aus dem Kosovo finanziert, schwere Flutschäden usw. ... die Flüchtlinge sollen besser direkt über den Kosovo / MNE nach Kroatien.

Ähnliche Themen

 1. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 2. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 3. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34
 4. Augewählte Nachrichten
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 06.06.2005, 16:12