BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 317 von 1326 ErsteErste ... 2172673073133143153163173183193203213273674178171317 ... LetzteLetzte
Ergebnis 3.161 bis 3.170 von 13252

Nachrichten aus Kroatien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 12:32 Uhr · 13.251 Antworten · 425.640 Aufrufe

 1. #3161
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.855
  Zbog brutalnog i?ivljavanja nad Srbinom u Lori dr?avi moraju platiti pola milijuna kuna: 'Bio je rat...' > Slobodna Dalmacija

  - - - Aktualisiert - - -

  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/crna-kronika/clanak/id/319137/zbog-brutalnog-izivljavanja-nad-srbinom-u-lori-drzavi-moraju-platiti-pola-milijuna-kuna-bio-je-rat

 2. #3162
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.650

  Nachrichten aus Kroatien

  "Trčimo i prenosimo poruku od Ovčare do Srebrenice da se ovako nešto više nikada, nigdje ne desi i da se ne zaboravi ono što se desilo"

  http://www.radiosarajevo.ba/metromah...ometara/231452

 3. #3163

 4. #3164
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.855
  'Rog od rog, čelo od čelo': tako je to izgledalo u Šestanovcu

  Previous

  Next

  Piše Mladen Nejašmić
  Foto Paun Paunović/Hanza Media

  Podijeli na Facebook-u Podijeli na Twitter-u Pošalji na email
  - Rog od rog, čelo od čelo. Oba dobraaa. Prava slika bodača bika - na sav glas viče komentator tradicionalne bikijade kod Kumana u Šestanovcu Jozo Dumančić Kišić kojem ni 35 stupnjeva, koliko je u nedjelju poslijepodne izmjereno, ne predstavljaju nikakav problem da svojim gromkim glasom ne bodri svakog bika koji je ušao u koridu.

  Korida podno Šestanovca oko koje se okupilo oko dvije tisuće gledatelja u pauzi prije onih glavnih borbi izgledala je kao da njoj titra samo zrak od žara usijane zemlje. Kad od jednom oduševljeni povici mnoštva trgnuli su nas iz tog polusna, jer je u koridu ušetao miljenik publike stari megdandžija bik Sivac, vlasništvo Bože i Ljubice Bekavac, kopajući prednjim nogama na već uzoranoj livadi želeći uplašiti svog protivnika.
  U drugom kutu Mrkonja Mije Trogrlića iz Žeževice nakon kraćega taktiziranja nasrnuo je na svog protivnika. Stoji prasak, lom. Zemlja se kruni ugiba pod njima, a mnoštvo viče sokoli sudionike. Borba koja se u jednom trenutku činila potpuno izjednačena na oduševljenje okupljenog puka završila je pobjedom Sivca koji je sa par jakih i dobro odmjerenih udaraca u bijeg natjerao svog suparnika.
  Ovogodišnja bikijada u organizaciji I.R. Kuman iz Šestanovca okupila je dvadeset šest bikova iz cijele regije podijeljenih u trinaest borbi što je svrstava u bok najposjećenijih seoskih nadmetanja te vrste.
  A bilo je bikova svih kategorija onih od 700 do 1100 kilograma i svi oni su se borili u dogovorenim pojedinačnim borbama tako da je ove godine izostala natjecateljska disciplina razbadanja.


  'Rog od rog, ?elo od ?elo': tako je to izgledalo u ?estanovcu > Slobodna Dalmacija

 5. #3165
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.849
  Krvavi ustaški Disneyland: Srbi su lijeni, Židovi drski
  Autor: Nikica Mihaljević 10.7.2016
  Krvavi ustaški Disneyland: Srbi su lijeni, Židovi drski
  foto: Hrvatski povijesni muzej
  Pavelićeva propaganda prikazala je masovno stratište kao mjesto na kojem se politički zatvorenici i progonjene etničke skupine rehabilitiraju i rade za dobrobit mlade države

  Na starim, ali bibliotekarski pomno repariranim i zaštićenim novinskim listovima Spremnosti ili Hrvatskoga naroda naći ćemo svjedočanstva pravoga karaktera onih koji su pisali o Jasenovcu. I u nekim knjigama saveznika ustaških, osovinskih časnika različitih kapaciteta i interesa. Naime, na kojekakve objede o zločinima koji da se događaju u Jasenovcu ustaše su tijekom 1942. pokrenule pravu malu propagandnu kampanju da osvjetlaju obraz svome najvećem logoru. Zašto su se na to odlučili?

  Dok su se samo širile glasine, od usta do usta, dok se tu i tamo probio koji partizanski list ili letak s informacijama o stvarnom stanju u Jasenovcu, ustaše su odmahivale rukom. Ali kad su o tome počeli otvoreno govoriti njemački časnici, stvar je postala ozbiljna. A i Maks Luburić se suviše otrgao, iako nikad i nije bio na povodcu. Čak se i sam poglavnik uplašio. A bio je “strašivica” (tako se onda govorilo) i to je bila javna tajna. Kao i to da živi pod Marinom papučom. Dakle, uštogljeni i prepotentni Austrijanac Edmund Glaise von Horstenau, Hitlerov opunomoćenik u Hrvatskoj, zapravo njemački gubernator, časnik bez i jednog jedinog dana provedenog na bojištu, kako su ga ustaše doživljavali, usudio se kazati: “Zapravo je od samog početka krajnje slabo zasnovani ustaški pokret s njihovom luđačkom politikom istrebljenja i njihovim zlodjelima postao simbolom neuspjelog državotvorstva”.

  A zatim i ovo: “Jasenovac je najozloglašeniji koncentracioni logor u Hrvatskoj. U Jasenovcu su doživjele užasan kraj mnoge tisuće građana oslobođene hrvatske države. Već u studenome 1941. insistirao sam na tome da se u logor pusti njemačka komisija. Mladi Kvaternik vodio je višetjednu bitku zbog dobitka na vremenu, koje je iskoristio za to da nedaleko od pravog logora smrti sagradi jedno Potemkinovo selo sa zatvorenicima, koje je posudio iz okolice i koji su izgledali vrlo zadovoljni u krasnom logorskom naselju - doduše samo za 1400 ljudi. Čak se i naivnom Kascheu izvještaj o posjetu logoru učinio pomalo neobičnim. U pravi logor nije nikad stupila njemačka noga. Ulazak bi bio moguć samo uz pomoć tenkova… Pod komandom naročito divljeg Luburića, također jednog od propalih studenata iz emigracije, tamo je stvorena ustaška grupa od 1000 ljudi, koja navodno nije bila pod ničijom komandom i koja je nevjerojatno terorizirala cijelo područje i po vlastitom nahođenju poduzimala ‘akcije’ s užasnim krvavim posljedicama.”.

  Ako tko ne vjeruje, može pročitati u Horstenauovim memoarima, čiji je hrvatski prijevod, napokon, dostupan od 2013. godine. Na ovakvo što nisu mogli ostati ravnodušni ni najokorjeliji ustaše. Trebalo je pokrenuti protupromidžbu. Tako je uredništvo Spremnosti prenijelo jedan tekst Hermana Pröbsta (1904-1970) iz Deutsche Zeitung im Kroatien, po građanskom zanimanju novinara a stvarno njemačkoga agenta, koji je djelovao u staroj Jugoslaviji još od 1938., da bi kao onodobni piarovac, a usto Nijemac, javnosti, domaćoj i stranoj, pokazao “autentično lice Jasenovca”. Eto u Spremnosti, br. 2. 1942., osvanuo je Pröbstov oveći članak u formi reportaže o posjetu koncentracijskom logoru, pod naslovom “Jasenovac nije ni lječilište ni mučilište”. Dakle, nešto kao oporavilište s radnom terapijom! Putuju zimi, po snijegu, na saonicama s konjskom zapregom. Pod pratnjom naoružanih vojnika, jer vrag nikad ne spava. Kako to izgleda? “Ustaški konjanici” – piše Pröbst – “u dugim kabanicama i s karabinkama preko leđa, koji izgledaju kao arkanđeli u bijelim snježnim oblacima, prate povorku saonica goneći konje, koji topotom kasaju pred nama. Kad smo poslije tišine, koja se razprostirala nad oranicama, naišli na seosku cestu, ugledasmo, da je taj Jasenovac jedno od onih gnijezda, koje je dragi Bog stvorio, kad nije bio baš dobre volje”.

  Nakon ovoga lirskog uvoda ukazuje se druga slika: sam logor je veličanstven! Najprije ustaška postrojba koja osigurava logor. Smještena je u jednoj “lijepoj zgradi na glavnom trgu”. “Bez dvojbe je bila dobra zamisao” - nastavlja stručno i poučno Pröbst - “da se čuvanje logora ne prepusti stalnoj momčadi, jer ljudska narav teško podnosi, da pazi na uhićenike, jer onda naginje, da od čuvara postane pandur ili ga zavodi na to, da drži s uhićenicima. Službu vrši četa, koja je još u redovitoj izobrazbi i za koju se drži, da je najbolja iza tjelesne bojne (misli se Poglavnikov tjelesni sdrug, tada još bojna – op. N. M.). Njezino boravište je selo Jasenovac, a služba čuvara u logoru je samo nevažni dio njihove opće službe. Ova se četa sastoji većinom od dobrovoljaca. Pogled u popis kaže nam, da u njihovim redovima ima mnogo đaka”.

  Na drugome popisu su, dakako, i oni u logoru, zatočenici. Za svakoga se navodi neka karakteristika: “Za oznaku njihove političke i socijalne boje navodi se 27 različitih obilježja. Tako: četnik, komunist ili židov-slobodni zidar ili nesocijalna skitnica”. Postupak prema logorašima je krajnje fer i pristojan, uvjerava nas novinar: “Sve vlastništvo oduzima se pri dolasku, i čuva se pod ključevima. Pojedini predmeti, koji se drže u papirnatim vrećicama s imenom posjednika, mogu se isporediti sa zapisnikom o zaprimanju. U prvom vremenu nesigurnosti i zabave zamamio je nekoje slabije značajeve ovaj osobiti položaj; ali 10 ustaških grobova posred logora svjedoče o bezuvjetnoj volji za poštenje i stegu. Danas organizacija uprave čini dojam birokratske točnosti”.

  “Od svih stanovnika Logora čine najbolji dojam komunisti po svom ljudskom izgledu i rasi. Njihova, često dobra lica govore o uvjerenju. Oni su zaneseni radnici, marljivi su i razumni. Vidi im se, da imaju nešto pred sobom: ne samo put u slobodu, nego i mogućnost, da počnu bolji život. Najviše trajanje njihova zatočenja jesu 3 godine, a poslije toga čeka ih opet neka budućnost. Srbi izgledaju sasvim neprovidni i tupi. To su ljudi bez osobita izgleda i bez vidljive volje. Očito, nikakve nadarenosti. Među Židovima opažaju se tri tipa. Jedni se upravo bacaju na posao, i čine sve za poboljšanje svoga prolaznog položaja i sve zaboravljaju. Drugi ostaju sami sebi vjerni: traže toplo, uzimlju brzo posao u ruke, kad netko dolazi, drzovito se smiju u lice i čine se, kao da to sve skupa nije ništa. Treći, ozbiljniji, gledaju u prazno s ugaslim licima, u kojima se vide sjene slomljenog odpora”.

  I na kraju ove reportaže, njemački novinar Pröbst objašnjava hrvatskome pučanstvu, ustašama, domobranima, svim zaluđenim i naivnim domoljubima zašto Logor mora postojati: “Bilo bi ludo ili frivolno, kad bismo htjeli ustvrditi, da je boravak u logoru zabava. U ostalom, to ne treba ni biti. Gubitak slobode nije stvar, preko koje se lako prelazi. Osobiti problem predstavlja uvođenje nedružtvovnih snaga, koje su tako dugo živjele životom nametnika, u proces rada i odgoja, kojim bi ih se htjelo uvrstiti među državljane, ali koji ih ipak za izgradnju novog socijalnog poredka drže daleko od njih. Tome se problemu može pristupiti samo sa znalačkom pravednošću i s organizatorskim znanjem, a ne sa željom za senzacijama, iza kojih se često sakriva sadizam ili ludo sažaljevanje”.

  No izgleda da su endehazijski promidžbenjaci ubrzo shvatili da samo pisanom riječju neće dosegnuti željeni cilj: stvaranje pozitivne slike i istog takvog mišljenja o Jasenovcu. Zato su se odlučili za originalan i vrlo neposredan pristup. Kako se te 1942. godine približavao rok održavanja jesenskog velesajma na Zagrebačkom zboru (to je lokacija današnjega Studentskoga centra u Zagrebu, u Savskoj ulici), uočili su da bi ta priredba mogla biti dobro iskorištena za njihov cilj i naum. O tom pothvatu nevjerojatne invencije i ingeniozne imaginacije čitamo u Hrvatskom narodu, br. 524 od 9. IX. 1942. u nepotpisanom članku, izvješću s velesajamske izložbe, pod naslovom “Njihov prijašnji rad bila je politika – sadašnja naša politika jest rad”.

  Naime, u okviru jesenjeg velesajma Zagrebačkog zbora za 1942. godinu, priredila je Ustaška obrana izložbu pod naslovom: “Godinu dana rada sabirnih logora Ustaške obrane, a pod geslom: Njihov prijašnji rad bila je politika, sadašnja naša politika jest rad”. Ustašku obranu osnovao je i njome zapovijedao Vjekoslav Maks Luburić, a bila je vojna postrojba Ustaške nadzorne službe tijekom Drugog svjetskog rata. Zadaća Ustaške obrane bila je održavanje i osiguravanje koncentracijskih logora u NDH gdje su bili držani protivnici režima.

  U izvješću se kaže: “Izložba je smještena u izvornoj baraci, koja služi kao nastamba zatočenicima u logorima. Baraka je izvana ograđena žicom, a na svakom kraju postavljena je stražarnica u kojoj ustaše čuvaju stražu. Išlo se je naime zatim, da se dobije što vjernija slika i da sve bude onako uređeno kao i u sabirnim logorima. Na ulazu u baraku u kojoj je smještena izložba nalazi se ustaški grb, a ispod njega nadpis: ‘Sve za Poglavnika - Ustaška obrana’.”

  No da ne bi bilo zabune anonimni reporter daje objašnjenje zašto uopće postoji logor i ustaška gospodarska logoraška djelatnost: “Godinama sjedili su židovi, slobodni zidari i razni njima slični ljudi na grbači hrvatskog naroda. Oni su se usisali u živo narodno tijelo, želeći da izrabe hrvatski narod do krajnjih mogućnosti, sebi na korist. Bila je to mora, koja je težko pritiskala sve naše narodne slojeve, mora protiv koje je bila nemoguća borba, jer su im oni koji su vladali tada Hrvatskom išli u svemu na ruku, surađujući s njima uvijek, kada je trebalo učiniti nešto na štetu hrvatskog naroda”.

  Slijedi podroban opis gospodarskih aktivnosti logoraša. Osnovno je načelo da se “svaki zatočenik zaposli u svojoj struci”. Jasno, jer je tako iskoristivost najveća. U izložbenom paviljonu - logoraškoj baraci sa žičanom ogradom, tornjevima i strojnicama, posložen je postav od snimaka i crteža te planova pojedinih radova, koje su izradili “inženjeri-zatočenici, razumije se pod nadzorom stručnjaka Ustaške obrane”.
  Među izloženim eksponatima ističe se uredski “pribor, pisaći stolovi, ormari, stolice obložene kožom”, “keramički proizvodi”, zatim “proizvodnja drvenog ugljena i kreča kao [i] proizvodnja sapuna za potrebe vojske i zatočenika”, te se “izrađuju se sve vrsti ljepila”, pa “četkarski radovi zatočenika, od nejjednostavnijih četki do najfinijih”, te “razne bačve i užeta”. U ratnim gladnim godinama “osobito su upali u oči fino priređeni med, pekmez, kao i brojno voće i povrće”. S osobitim ponosom reporter izdvaja kako je “Prva strojnica izrađena u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj izašla iz puškarske radionice sabirnog logora u Jasenovcu. Ta strojnica je već iskušana u borbi i pokazala se dobrom. Isto su tako prerađene obična puške (karabinke) na taj način da umjesto pet mogu u skladište primiti deset naboja. Izrađeno je i ostalo automatsko oružje, u prvom redu samokresi… veoma bogata zbirka borbenih noževa… spremnice za strojnice i samokrese.” i dr.

  Sve u svemu: “Izložba Godinu dana sabirnih logora Ustaške obrane privukla je među posjetiocima ZZ najveću pažnju. Drvena zgrada u kojoj je smještena izložba neprestano je dobro posjećena i posjetioci razgledavaju pojedine dijelove izložbe s osobitim zanimanjem. Izrađuju se svi predmeti, koji su potrebni, a kao primjer navodimo, da će se započeti i sa zidanjem peći za potrebe logora, jer se prikladne peći nisu mogle inače nabaviti.” Ne kaže se o kakvim je potrebama logora riječ!

  Na kraju, čovjek stječe dojam da su logori u NDH bili poželjna mjesta.

  Ali što vrijedi sav ovaj propagandistički trud kad ga je opovrgnuo sam poglavnik Pavelić jednom izjavom koja je mnogima zagorčala život, da ne spominjemo one koji su bez života ostali. U razgovoru s Veesenmayerom, početkom 1943., pohvalio se: “Pri osnutku države imali smo oko 30% Srba; sad ih, zahvaljujući potiranju i masakriranju, imamo još 12-15%. S tim u vezi nastali ekscesi imali su na neki način pozitivne učinke za hrvatsku državu”!

  No nitko ničim ni na koji način nije mogao sakriti strašno lice zločina u Jasenovcu. Štoviše, kroz memoarsku literaturu nekadašnjih civilnih dužnosnika i vojnih zapovjednika iz NDH, provlači se za njih same pojam Jasenovac kao najstrašnija metafora stradanja, kao stalna prijetnja i sredstvo odmazde za njih same u međusobnim obračunima. Kao žrtva jednog takvog unutarustaškog obračuna nastradao je 29. na 30. travnja 1945. i Milivoj Karamarko (dakle ravno prije 71 godinu). Uhitila ga je Luburićeva Ustaška obrana i u zatvoru, “pod nadzorom stručnjaka Ustaške obrane” - zadavila. Ali to je jedna druga priča...

 6. #3166
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.855
  Modri? ponovno u USKOK-u; Evo koliko je Mami? izvukao samo na njegovom transferu > Slobodna Dalmacija

  - - - Aktualisiert - - -

  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/319391/modric-ponovno-u-uskok-u-evo-koliko-je-mamic-izvukao-samo-na-njegovom-transferu

 7. #3167

 8. #3168
  Avatar von Indianer

  Registriert seit
  13.11.2010
  Beiträge
  26.271
  das hier ist viel schlimmer
  jetzt dreht man in Kroatien vollends durch.
  ja spinnen die?

  Sun of Istria, vegane Urlaubslocation in Kroatien | Reisebericht

 9. #3169
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.855
  Split dobiva Trg žrtava fašizma?

  Zahtjev je potpisalo 17 gradskih vijećnika, nedostaje im tek jedna ruka

  Split će, po svemu sudeći, dobiti Trg žrtava fašizma, smješten ispred sjedišta Splitsko-dalmatinske županije, u Ulici Domovinskog rata. Grupa vijećnika, 17 od 35, je podnijela zahtjev za formiranjem trga. Ako u gradskom parlamentu budu svi zastupnici, nedostajat će im tek jedna ruka, ali ne znači da oni koji nisu potpisali zahtjev neće i podržati inicijativu.
  Među potpisnicima, primjerice, nema predsjednice stranke Pametno Marijane Puljak i kolegeJakova Prkića, ali ako je sve u skladu sa strukom, da pojednostavimo, dignut će ruke u zrak.
  - Ne znam jesu li ispunjeni tehnički uvjeti, izgleda da ćemo imati Trg žrtava fašizma bez kućnog broja. Nije mi jasna interpolacija s Ulicom Domovinskog rata i koliko je u skladu sa strukom. Subjektivno, pitam se i gdje smo spali od velike ulice koja je nosila ime Žrtava fašizma? Na trg od par stotina kvadrata bez kućnog broja. Sve izgleda kao forsiranje nakon usvajanja Prilaza žrtava komunizma koja još nije u funkciji upravo iz tehničkih uvjeta. I jedno i drugo je nesretno riješeno - pojasnio je Prkić.
  Inače, u obrazloženju grupe vijećnika piše da predlažu da se u 'tisućljetnom Splitu, gradu znamenite kulture i povijesnih tradicija, nekoj ulici, trgu ili spomen-obilježju dade naziv žrtava fašizma kao civilizacijski čin iz razloga što baštinimo slobodarske tradicije Splita kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u Domovinskom ratu, u svijetlu antifašističke prošlosti koja je ukorijenjena u temelje Splita i Republike Hrvatske. Fašizam kao ideologija promiče nasilno dokinuće svjetonazorskih, nacionalnih, vjerskih, rasnih i drugih razlika među ljudima, te zagovara teror i nasilje kao legitimno sredstvo za postizanje svojih ciljeva, što je u cijelosti posve suprotno vrijednostima koje su oduvijek obilježavale naš grad i njegove ljude. Antifašizam kao civilizacijska vrijednost suvremene Europe i svijeta, važan je neodvojiv dio ljubavi prema svom gradu i domovini Hrvatskoj, koja je stvorena kao samostalna država u Domovinskom ratu u kojem su i splitski domoljubi život dali u obrani Splita i domovine Hrvatske zbog velikosrpske agresije koja je u svojoj ideji i provedbi bila fašistička'.
  Prethodno će na istoj sjednici u ponedjeljak ili nastavku u utorak, dvije ulice na Mejašima dobiti imena po 158. brigade Hrvatske vojske i 6. domobranske pukovnije, obje u blizini trgovačkog centra Mall of Split.
  Nova ulica od rotora kod prodajnog centra 'Mall of Split' sjeverno od Ulice Josipa Jovića oko 330 metara do planiranog Puta Smokovika zvat će se Ulica 158. brigade Hrvatske vojske.
  Prometnica koja povezuje križanje Ulice Zbora narodne garde i Domovinskog rata s Vukovarskom ulicom ukupne duljine 315 metara Ulica 6. domobranske pukovnije Hrvatske vojske nosit će ime Ulica 6. domobranske pukovnije Hrvatske vojske.
  Dodajmo da će i Gradski kotar Šine dobiti Trg svete Terezije Avilske.

  Split dobiva Trg ?rtava fa?izma? | Dalmatinski portal

 10. #3170
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.432
  Markov trg
  U emisiji Markov trg tema je bila tzv. etnobiznis pojedinih predstavnika srpske etničke zajednice u Hrvatskoj. Gostovali su Nenad Vlahović predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj i episkop Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar.
  Koliko je situacija, koja je nastala nakon šatora koji je u Srbu postavila stranka A HSP, pokazatelj stvarne politike Milorada Pupovca, a koji se tim povodom oglasio riječima kako Srbi u Hrvatskoj žive u neprestanom obnavljanju strahova od onih koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj te da Srbi žive u strahu zbog toga što su Srbi. Živite li vi g. Vlahoviću u strahu u Hrvatskoj?

  'Ta izreka se ne temelji na stvarnosti. Ja kao Srbin u Hrvatskoj ne mogu prihvatiti te Pupovčeve poluistine ili neistine. Zbog čega se to u Hrvatskoj neprekidno radi? Čemu stalno te priče o nekakvom ustašluku, nacionalizmu, fašizmu i slično? Živim u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i poznajem stanje u pet županija. Nikada nisam čuo ni za jedan slučaj verbalnog delikta, a kamo li nešto teže prema Srbima. Mogu reći da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi od Milorada Pupovca koji stvara neprekidno stanje što gore to bolje za njega. Tragično je što mu vjeruju institucije države Hrvatske koje mu daju novce zbog čega on redovito na izborima osvaja mandate i ulazi u Sabor. Hrvatska se na taj način destabilizira. U Ustavu RH upravo Takvo djelovanje se opisuje kao krivično djelo', objasnio je Vlahović.

  'Mislim da se stvara problem tamo gdje problem ne postoji. Problem je to da u Hrvatskoj postoji tri, četiri pravoslavne crkve, a ni jedna od njih nije hrvatska. Dakle to su strane pravoslavne crkve registrirane u Hrvatskoj. Hrvatska pravoslavna crkva je povijesna pravoslavna crkva u Hrvatskoj', istaknuo je arhiepiskop Aleksandar.

  Što takva politička retorika, mahanje selotejpom, forsirajući dvojezične ploče u Vukovaru, što takvom metodom Pupovac sebi osigurava?
  'Pogledajte samo primjer službene komemoracije u Jasenovcu ili te dvojezične ploče, to su događaji koji njemu služe za zadovoljenje određenih političkih potreba i zlonamjerne planova grupe pojedinaca u tih osam posto Srba u Hrvatskoj koji glasuju za njega. On je obavezan tako govoriti u njihovo ime, oni su njegovi glasači i oni žele takvu retoriku. Glasanje i izborna metodologija je druga priča. Zaključno s 2015. godine Pupovac je dobivao iz četiri različita izvora proračun, proračunske rezerve, iz matične države, iz stranih donacija, Savjet za nacionalne manjine, sve skupa on je dobivao 14 milijuna kuna. To je veliki novac. Pitanje je kako se ti novci troše i kada porezni obveznici saznaju kako se ti novci troše biti će to velika afera', ispričao je Vlahović.

  U emisiji je pokazan podatak s Poslovne Hrvatske prema kojemu je prosječna plaća zaposlenih u Srpskom narodnom vijeću 9,5 tisuća kuna.
  '
  Ne zna se u javnosti da pored šezdeset zaposlenih postoji još 40 njegovih članova predsjedništva SNV-a koji ne dolaze na posao, a dobivaju po 3 tisuće kuna. To je slično kao sa savjetnicima županice Lovrić Merzel u Sisku, a koja je sada na sudu zbog toga. Imamo sve te podatke o isplatama. Kad smo kod ugroženosti Srba evo podatak, 22. prosinac 2012. godine u jednom lokalu su potrošili za janjetinu i prasetinu 10 tisuća kuna. To je SNV platio. Ima stotine takvih slučajeva. A primjerice, 12 srpskih porodica u zapadnoj Slavoniji gladuje i mi im iz Nacionalnog vijeća Srba odnosimo poremeno hranu', ispričao je Vlahović.,

  'Zastupnik Glasnović je prilikom rasprave o proračunu govorio o financiranju Srpske pravoslavne crkve. Nikakve reakcije nije bilo, a stvari su začuđujuće. Vlada Republike Hrvatske, na temelju članka 40. i 41. Ustava Republike Hrvatske, članka 9. stavka 1. Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. Ugovor postoji, ali SPC ne može na ovaj način biti upisana u Evidenciji i nije upisana. Upisani su njeni 428 evidencijskih oblika ali samo crkva, koja je upisana u Evidenciji može upisati organizcijski oblici. U spornom ugovoru s RH koristi se pojam "SPC u Hrvatskoj", ali takvo nešto ne postoji u Ustavu SPC. U Hrvatskoj postoje pet eparhija SPC, koje su iste kao i one u Nišu i Kruševcu. Ne postoji organski dio ili bilo kakva vrsta podružnice SPC u Hrvatskoj. Postoji samo jedan proračun SPC i kune iz RH stižu ravno u Beograd. Nije odgovoran onaj tko jede pitu, nego onaj tko daje pitu. Hrvatska država može poklanjati novac svima koji se njoj sviđaju. Hrvatska pravoslavna crkva očito nije ta. Ivica Račan je svojevremeno potpisao ugovor s nepostojećom pravnom crkvenom osobom. U zadnjih 13 godina na temelju nepostojećeg ugovora SPC-u je država Hrvatska isplatila oko pola milijarde kuna', izjavio je arhiepiskop Aleksandar.

  U emisije pušten prilog u kojem s vide svećenici Spske pravoslavne crkve nekoliko trenutaka prije, u hrvatskoj javnosti već viđene situacije gdje se zagrebački mitropolit Porfirije našao u društvu svojih kolega svećenika kojom su prilikom pjevali četničke pjesme. U prilogu se vide trenuci prije samog pjevanja gdje mitropolit Porfirije naručuje pjesmu riječima 'još jedanput' koju potom svi zajedno pjevaju. Dakle oni su jednom tu pjesmu već pjevali. Budući je svojevremeno Porfirije hrvatskoj javnosti dao objašnjenje kako nije znao što će se pjevati, ovaj prilog otvara pitanje kako je mitropolit Porfirije mogao ne znati koja će se pjesma pjevati ako riječima 'još jednom' traži da se ona ponovo pjeva?

  'Izvještaj SOA-e o rastu četništva među mladima u Hrvatskoj je refleksija svih ovih događaja o kojima smo već govorili. Mislim da je SOA trebala malo temeljitije objasniti o čemu se radi. To je negativna pojava koju svako u svojim redovima treba suzbijati. Član sam i Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta gdje mi prikupljamo dokumentaciju o svim događajima. A ja sam trenutno na sudu s Miloradom Pupovcem gdje je Pupovac morao pod teretom dokaza priznati da je za vrijeme rata odlazio u tzv. SAO Krajinu. Da su institucije sistema, SOA i DORH radile svoj posao Pupovac bi već bio u Remetincu. Tesla banka je osnovana kako bi mladim povratnicima pomogla u njihovom početku. Međutim, Tesla banka je propala, a glavni u toj banci je bio upravo Pupovac. Novci su dolazili u tu banku i taj je novac nestajao', ispričao je Vlahović.

  'Kad već spominjemo Tesla banku htio bih reći da sam nedavno istraživao porijeklo Nikole Tesle i to nikako ne odgovara onome što piše o njemu u Hrvatskoj enciklopediji. Iako nema više Jugoslavije izgleda da još uvijek postoji jugoslavenska povijest u Hrvatskoj. U Hrvatskoj enciklopediji piše da je Nikola Tesla hrvatski i američki znanstvenik srpskoga porijekla. Na temelju čega je to utvrđeno? Nikola tesla nikada nije živio u Srbiji, on nije tamo rođen. Jedini dokaz koji se prilaže za tu tezu je njegov krsni list (pokazan je u emisiji). Pisan je na crkvenoslavenskom jeziku, sadrži osobne podatke, ali onaj tko je ovako objavio krsni list htio je dokazati da je Tesla kršten u pravoslavnoj crkvi te da bi zbog toga trebao biti Srbin. Međutim, na krsnom listu nigdje ne piše koja crkva izdaje taj krsni list. Te 1856. godine kada je Tesla kršten, godinu prije u Ateni je tiskana zbornik 'Sintagma' po narudžbi carigradskog patrijarha. Tamo pod rednim brojem 8. stoji Karlovačka arhiepiskopija, koja je povijesna i u svojoj suštini hrvatska pravoslavna crkva. U tom zborniku ima čak i Crnogorska pravoslavna crkva, ali nema ni jedne koja bi bila srpska ili nazivom Srpska pravoslavna crkva. Otac Nikole Tesle Milutin bio je pravoslavni svećenik i krstio je svoga sina Nikolu, ali on je bio svećenik u Karlovačkoj arhiepiskopiji koja je zapravo bila hrvatska pravoslavna crkva. Da je danas Nikola Tesla živ on bi bio pripadnik Hrvatske pravoslavne crkve, jer u to vrijeme na hrvatskom teritoriju nije djelovala ni jedna srpska pravoslavna crkva', objasnio je arhiepiskop Aleksandar.

  'Ustavni zakon u članku 33. kao ustavnu kategoriju navodi Srpsko narodno vijeće, a to je udruga građana. Zamislite jedna udruga od trideset tisuća udruga u Hrvatskoj postane ustavna kategorija. Zašto nije ni jedna braniteljska udruga postala ustavna kategorija? Što bi se dogodilo da primjerice, Nacionalno vijeće Srba u Hrvatskoj pobijedi na izborima što bi se onda dogodilo s SNV-om kao ustavnom kategorijom? Predlažem da se ukine Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Što se tiče manjinskih vijeća ona su odigrala svoju ulogu. Ako ostanu neka vijeća na razini županija. Savjeta za nacionalne manjine i na drugoj strani Ured za ljudska prava i nacionalne manjine su dvije jake institucije koje sišu puno novaca iz proračuna. Ali moje vijeće zahvaljujući Tolnaueru i Pupovcu već pet godina nije dobilo ni kune. Zalažem se da se ukine Savjet za nacionalne manjine na čelu s gospodinom Tolaneuerom i to će biti jedan od priloga reformama jer reforme moraju doživjeti i nacionalne manjine. O kakvim pravima neprekidno pričaju Pupovac i Furio Radin? Oni zapošljavaju sto, stotrideset djelatnika i to traži sve više i više novaca. Zar nam treba Zajedničko vijeće općina u istočnoj Slavoniji? Mi tu imamo dualizam, manjinski i većinski koji je nepotreban i koji samo siše novac poreznih obveznika', ispričao je Vlahović.

  'Petrijerh Srpske pravoslavne crkve bio je prošle godine u posjetu manastiru Krka i tamo je dao izjavu da od početka 15. stoljeća tamo postoji Srpska pravoslavna crkva. Ne mislim da patrijarh Irinej laže, ali mislim da ne poznaje dobro povijesne činjenice i crkveni staroslavenski jezik,. On svoj govor temelji na natpisu na jednoj ploči koji se nalazi u tom manastiru i gdje stoji 1402. godina. Međutim, u 15. stoljeću u pravoslavnim crkvenim tekstovima brojevi se nisu pisali arapskim brojevima, nego crkvenoslavenskim slovima. Osima toga u to je vrijeme u pravoslavnim crkvama korišten stari kalendar čije je brojanje počinjalo početkom nastanka svijeta i prema kojemu se Isus Krist rodio 5508 godine i onda bi prema tom kalendaru, prema tadašnjim običajima i načinu pisanja na toj ploči trebalo pisati 6910. godina i to nikako ne arapskim brojevima nego crkvenoslavenskim slovima. To je izravni dokaz da je taj natpis krivotvoren. Osim toga, arheolog Miljenko Pekić je rekao da se vidi kako su ti brojevi drugačije, odnosno dublje uklesani. Zatražio sam i dobio mišljenje od najvećih hrvatskih stručnjaka koji isto to potvrđuju', objasnio je Aleksandar.

  Na opis slijeda događaja koji je doveo do trodnevne zabrane emitiranja Z1 televizije, u čemu su sve važnije uloge imale upravo osobe srpske nacionalnosti i koje se nalaze na pojedinim važnim položajima u Hrvatskoj, Vlahović je dogovorio da je besmisleno govoriti o njihovoj ugroženosti jer da su zapravo obični Srbi koji su rođeni u Hrvatskoj, koji Hrvatsku priznaju kao svoju domovinu, ugroženi od njih.

  'Teško mi je odgovoriti na pitanje zašto se u Hrvatskoj ne dozvoljava registracija Hrvatske pravoslavne crkve. To već godinama traje. Ispunili smo sve zakonske uvjete i ne znam hoću li morati i oči u plavo obojiti', bio je ironičan arhiepiskop Aleksandar.

  U emisiju se javila gledateljica koja je pitala Nenada Vlahovića hoće li izići na izbore jer bi ona kao Hrvatica htjela glasati za njegovu Srpsku pravednu stranku.

  U emisiji je bilo govora i o deset tisuća tzv. Kozaračke, tj. srpske djece koja su bila nakon ratnih operacija 1943. godine napuštena i ostavljena po šumama. Ta djeca su bila zbrinuta i spašena od strane režima Nezavisne države Hrvatske. Stoga je na odjavi pozvan Milorad Pupovac da se ode pokloniti na grob Anti Paveliću, zahvaliti mu, jer je spasio deset tisuća srpske djece.

Ähnliche Themen

 1. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 2. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 3. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34
 4. Augewählte Nachrichten
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 06.06.2005, 16:12