BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 344 von 1326 ErsteErste ... 244294334340341342343344345346347348354394444844 ... LetzteLetzte
Ergebnis 3.431 bis 3.440 von 13251

Nachrichten aus Kroatien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 12:32 Uhr · 13.250 Antworten · 424.831 Aufrufe

 1. #3431
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.826
  Könnte bitte irgendjemand jetzt sagen, dass er mein Spiel durchschaut hat und mich als Ujo entlarvt? Sonst fällt ihm bald gar nichts Neues mehr ein

 2. #3432
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.102
  Zitat Zitat von Izdajnik Beitrag anzeigen
  Könnte bitte irgendjemand jetzt sagen, dass er mein Spiel durchschaut hat und mich als Ujo entlarvt? Sonst fällt ihm bald gar nichts Neues mehr ein
  Nein nein, du bist ein lupenreiner und gerechter Mensch

 3. #3433
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.826
  Zitat Zitat von Dissention Beitrag anzeigen
  Nein nein, du bist ein lupenreiner und gerechter Mensch
  Was dagegen, wenn ich das als Signatur benutze? Nur für den Fall, dass ich irgendwann selbst glaube, dass ich ein Ujo bin

 4. #3434
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.102
  Zitat Zitat von Izdajnik Beitrag anzeigen
  Was dagegen, wenn ich das als Signatur benutze? Nur für den Fall, dass ich irgendwann selbst glaube, dass ich ein Ujo bin
  Nur mit dem Smiley ;D

 5. #3435
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.826
  Zitat Zitat von Dissention Beitrag anzeigen
  Nur mit dem Smiley ;D
  Kein Ding, da du den immer machst, fällts nicht weiter auf

 6. #3436
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.431

 7. #3437
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.826
  sehr interessant

  NESLAVNA PRO?LOST: Madrid bri?e simbole frankizma, a ?to se doga?a u Hrvatskoj? :: Novice :: Lupiga


  MARIN JURJEVIĆ

  4. KOLOVOZA 2016.

  NESLAVNA PROŠLOST: Madrid briše simbole frankizma, a što se događa u Hrvatskoj?  Gradska uprava Madrida, španjolske prijestolnice, odlučila je ovih dana promijeniti imena 27 gradskih ulica i trgova koji su „opterećeni“ tradicijom i simbolikom frankizma. Naime, madridsko gradsko Povjerenstvo za povijesno sjećanje (Comisionado de la Memoria Historica) nekidan je donijelo takvu odluku kao i popis madridskih ulica i trgova koji mijenjaju svoje dosadašnje nazive.
  To je Povjerenstvo formirano upravo sa zadatkom da „oslobodi Madrid“ od frankističkog naslijeđa i to na simboličkoj razini, koja je itekako bitna i nikako se ne može zanemariti. Usporedbe s Hrvatskom i njenim „endehazijskim simboličkim naslijeđem“ u nekim političkim, javnim i inim „glavama“ itekako su moguće, a posebno zbog „junačkog udarničkog juriša“ i devastiranja hrvatske antifašističke simboličke baštine (prije svega spomenika, ali i antifašističke ornamentike, kao i antifašističke tradicije) početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Tada je došlo i do klasične pojave i pokušaja primjene metode „damnatio memoriae“ („osude sjećanja“) i postupka „zabrane sjećanja“ ili „protjerivanja iz javne uspomene“ svega što su tadašnje dominantne društvene kvazielite smatrale nepoćudnim, a to se velikim dijelom odnosilo upravo na antifašističke vrijednosti i simboliku, kao i na reinterpretaciju i reviziju povijesti Drugog svjetskog rata na našim prostorima. Naravna stvar, novonastale „rupe“ u kolektivnoj svijesti pokušavaju se ispuniti novim sadržajima – a nerijetko se tu radilo upravo (zavisno od sredine do sredine) o „neoendehazijskoj nostalgičarskoj simbolici“, pa su u tom procesu redovito prvi stradali „nepoćudni“ trgovi i ulice.

  Mijenjaju se imena 27 gradskih ulica i trgova (FOTO: Flickr)
  Oni koji bolje poznaju Španjolsku, njenu povijest i sadašnjost - upoznati su s teorijom, ali i praksom postojanja dvije Španjolske - one frankističke i one republikanske. Ta je podjela često bila izjednačavana s podjelom na desnu i lijevu Španjolsku – koja se danas, donekle, gubi u vremenu razmontiravanja perpetuirane vladavine dvostranačja (PP – Partido Popular i PSOE – Partido Socialista Obrero Espanol – Španjolska Socijalistička Radnička Stranka). Pojava stranaka poput, prije svega, „radikalnije lijevog“ Podemosa (Možemo) i centrističkog Ciudadanosa (Građana) razbila je dugogodišnje političko ekvilibriranje između dvije najveće međusobno opozitne stranke, ali to ne znači da je demontirana i podjela na dvije Španjolske – onu lijevu i onu desnu – plus, naravno, nikada zanemarujućeg sukoba španjolskog nacionalizma i centralizma s katalonskim, baskijskim i dugim regionalizmima i njihovim separatizmima, od kojih neki također imaju duboke političko-ideološke korijene (recimo anarhističke), kao i utjecaj drugih tradicija i političkih praksi i iskustava.
  U ovom trenutku Madrid se i na ovaj način, mijenjajući imena svojih ulica i trgova, želi ograditi od „frankističkog naslijeđa“ i određene „frankističke nostalgije“, a odluka gradskog Povjerenstva mora se realizirati u sljedećih šest mjeseci.

  Uklanjanje „frankističkog naslijeđa“ i „frankističke nostalgije“ (FOTO: CAES)
  Između ostalih nestaju imena poput Plaza de Arriba Espana, Calle de los Caidos de la Division Azul (frankistička dobrovoljačka divizija koja se borila na istočnom frontu) ili, recimo, Plaza de Caudillo koja sada postaje Plaza Mayor de El Pardo. Calle del Primo de Octubre (datum kada je Franco preuzeo mjesto šefa države i zapovjednika španjolske vojske) će se ubuduće zvati Calle de Besteiro po španjolskom socijalističkom političaru koji je bio vijećnik u Madridu od 1918. godine sve dok ga frankistički režim nije osudio na dugogodišnju robiju i koji je u zatvoru i umro. Calle de Eduardo Aunos, nazvana po frankističkom odvjetniku, sada postaje Calle de Teniente Castillo po časniku španjolske vojske koji je ostao odan republikanskoj vladi i koji je preživio dva atentata, ali je ubijen u trećem pokušaju 12. srpnja 1936. godine. Inače, sljedeći je dan, kao odgovor na taj atentat, ubijen Calvo Sotelo, desničarski političar, čije je ubojstvo iskorišteno kaoformalni povod za pobunu vojske i početak građanskog rata u Španjolskoj.
  U samom središtu grada, u neposrednoj blizini jednog od najljepših madridskih parkova, Parque de El Retiro, nestaje Pasaje de General Mola, prolaz nazvan po čovjeku iz samog vrha pobunjenih generala i jednom od pretendenata za poziciju Caudilla te tvorcu sintagme „peta kolona“. Ovaj će se prolaz od sada zvati Pasaje de General Baldomero Espartero, u čast jednog od najpopularnijih španjolskih političara 19. stoljeća, pobjedniku Prvog karlističkog rata i španjolskog regenta od 1840. do 1843. godine. Calle del General Saliquet (general koji se pobunio protiv republikanske vlasti u Valladolidu) postat će Calle de Soledad Cazarola (tužiteljica Vrhovnog suda od 1996. godine koja je bila prva tužiteljica zadužena za nasilje nad ženama).
  Na rubu grada u povijest odlazi i ime kilometar i pol dugačke ulice, Calle del general Millan Astray. Ulica je to nazvana po frankističkom generalu najpoznatijem po tome što je prekinuo govor jednog od najvećih španjolskih intelektualaca, Miguela de Unamuna, na obilježavanju „Dia de la Raza“ 18. srpnja 1936. godine u Paraninfo de la Universidad de Salamanca – uzvicima „Viva la muerte!“ („Živjela smrt“) i „Muera la inteligencia!“ („Smrt inteligenciji“) na što mu je rektor Sveučilišta u Salamaci, Unamuno, odgovorio riječima da možda oni i mogu pobijediti „ali ne i uvjeriti“ i kako ima trenutaka u životu kada „šutjeti znači sudjelovati u zločinu“, a upravo je to bio jedan od takvih trenutaka. Na kraju svog govora, poručio je razularenoj gomili: „Ovo je hram inteligencije, a ja sam njegov vrhovni svećenik“ završivši uzvikom – „Viva la inteligencia!“(„Živjela inteligencija“). Od linča bijesne falangističke rulje spasila ga je sama supruga generalisimusa Franca, Carmen Polo, koja ga je uhvatila pod ruku i odvela sa scene. Ta će se madridska ulica, koja je sve do današnjih dana nosila ime jednog od najopskurnijih falangističkih generala, mrzitelja inteligencije i „izdajničkih“ intelektualaca, nazvati – Avenida de la Inteligencia (Avenija inteligencije).

  Baš se ta Budakova vlast odrekla Dalmacije koja je Rimskim ugovorima, kao i cijela endehazijska Hrvatska, dobila čak i svog „autentičnog kralja“ Tomislava II, odnosno princa od Savoje, Vojvodu od Spoleta (FOTO: Novilist.hr)
  I što reći o mogućoj usporedbi s Hrvatskom u kojoj se još ponegdje javni prostori (a bilo je slučajeva i s nazivima nekih javnih ustanova) obilježavaju imenom Mile Budaka – NDH ministra i potpisnika Rasnih zakona? Nedavno se i jedan dalmatinski mul „mudrom“ odlukom lokalnih vlasti trebao nazvati po njemu, iako se baš ta Budakova vlast odrekla Dalmacije koja je Rimskim ugovorima, kao i cijela endehazijska Hrvatska, dobila čak i svog „autentičnog kralja“ Tomislava II, odnosno princa od Savoje, Vojvodu od Spoleta. O bilo kakvim „endehazijskim natpisima“ i obilježjima na javnim prostorima u Dalmaciji, Istri, Primorju ili bilo gdje u krajevima gdje se Pavelićeva vlast odrekla hrvatskog teritorija teško je govoriti bez nužne konstatacije kako nama ne nedostaje samo obrazovanih intelektualaca, za koje jedna naša tehnička ministrica javno izjavljuje da ih je ionako previše i da, zapravo, ničemu i ne koriste, nego nam očito manjka i elementarne, one sasvim obične, ljudske inteligencije jer se baš autori takvih rabota deklariraju kao „tvrdi domoljubi“, a nerijetko i kao „kroatocentrični intelektualci“, ma što to značilo!
  To je totalne inverzija elementarne logike koja, nažalost, itekako „pali“ kod dijela naših sugrađana. A što kazati o notornom Zlatku Hasanbegoviću, još uvijek „tehničkom ministru“, za kojeg je antifašizam floskula i koji na jednom pogrebu prije samo četiri godine, a ne u periodu „ranog Hasanbegovića“, divani kako je pokojnik „pripadao onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio najveću tragediju i poraz 1945. godine“, otvoreno naričući nad onima koji su poraženi 1945. godine.
  Nekakvo „Povjerenstvo za inteligenciju“, naravno, ne postoji, niti će postojati bilo kad niti bilo gdje, pa tako ni kod nas, ali formalni intelektualci koji djeluju antiintelektualno, primitivno, retrogradno i antipovijesno, koji su negacija bilo kakve inteligencije, svakako zaslužuju svakodnevno javno raskrinkavanje i demaskiranje njihove pozicije, jer maske napokon moraju pasti i to na svim mjestima – počevši od antiintelektualizma pojedinih političara, pojedinih stranaka i postojećih politika pa do svakodnevnog odlučivanja, tamo gdje se centri moći nalaze – pa ma gdje to bilo. A osnivanje nekog povjerenstva kod nas, sličnog onom madridskom, sigurno ne bi niti malo škodilo poboljšanju narušenog općeg socijalnog zdravlja Hrvatske. Dapače.


 8. #3438
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  11.159

 9. #3439
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.826
  Zitat Zitat von daro Beitrag anzeigen
  ist sehr vielfältig Milanovi? pojasnio zbog ?ega se nije pridru?io proslavi u Kninu > Slobodna Dalmacija

  Wobei der Dalmatien und der Sport-Teil am besten sind.

 10. #3440
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  11.159
  Der Sportteil ist total Dalmationophil, sonst in Ordnung

Ähnliche Themen

 1. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 2. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 3. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34
 4. Augewählte Nachrichten
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 06.06.2005, 16:12