BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 468 von 1327 ErsteErste ... 368418458464465466467468469470471472478518568968 ... LetzteLetzte
Ergebnis 4.671 bis 4.680 von 13264

Nachrichten aus Kroatien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 12:32 Uhr · 13.263 Antworten · 429.245 Aufrufe

 1. #4671
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.433
  SkyCola schmeckt mir besser.

 2. #4672
  Gast829627
  Zitat Zitat von Strahimir I Beitrag anzeigen
  Sich wieder mit fremden Federn schmücken, das hab ich gern.  PREDRIMSKO PODRIJETLO TITULA „BAN“ I „ŽUPAN“

  U nepoznavanju područja i vremena u kojima su nastale i na naše prostore između Dunava i Jadrana dospjele titule BAN i ŽUPAN, nastajale su i vrtjele se u krugu razne pretpostavke, hipoteze, a u zadnjih dvadesetak godina i službeno osnažene izmišljotine o tome.

  No, činjenica jeste, da su otkriveni paleografski i arheološki dokazi da su se titule ban i župan pojavile najprije u drevnom Sumeru, da su odatle prenesene kao vojni visoki i najviši činovi, a time i sumerski administratori u pokorenoj i osvojenoj pokrajini Elam na jugozapadu današnje Iranske visoravni.

  U povodu asirskih pritisaka na sjeverna, arijska plemena od današnje turske pokrajine Anatolija do današnje iranske pokrajine Fars, ujedinjenjem tih plemena u zajedničko kraljevstvo Mediju ušla je i pokrajina Elam s veoma razvijenom političkom, vojnom i pismenom kulturom. Medijci su tu kulturu asimilirali i usvojili sve vrijednosti koje su dale snagu i medskim, a kasnije i medo-perzijskim vladarima da od stare Medije načine prvo ikad postojeće Svjetsko carstvo, koje je Darije Veliki doveo do punine snage u jednakosti sudbine svih ljudskih grupa na tada poznatom civiliziranom svijetu.

  Elamske titule ‘ban’ i ‘uban’, te ‘huban’ (tj. glavni, pomoćni i vrhovni vojni zapovjednik) opstale su i u strukturama vlasti svekralja Darija Velikog. Njegov brat i vrhovni zapovjednik združene vojske prilikom Darijeva pohoda u Europu, bio je Artaban (vrhovni-ban). Te titule su, u povodu Darijeva osnivanja satrapije Skudra dospjele na jadransko-podunavski prostor, odatale i do dana današnjeg, kako u običnom govoru u Iranu, opstale su i kao titule vladara zemalja i pokrajina u ilirskim krajevima.

  Budući da su, u povodu rimske okupacije naših krajeva, a i nakon raspada Rimske imperije, na našim prostorima titule ban i župan bile zamjenjivane do sad nejasnim nazivima ‘Bato’ (na latinskom), Baton (na grčkom), a kasnije i titulama ‘dux’ (ekvivalent tituli ban u latinskom), te, helenizirano – ‘baz’ (u staro-grčkom jeziku) – iz tog naziva nastao je i grčki vladarski naslov ‘bazileios’, tj. nad-ban, u značenju imperator, odnosno car. U našim krajevima je taj polatinjeni neologizam ‘dux’ prevođen na hrvatski kao ‘vojvoda’ i ‘knez’, a kod Srbijanaca još i kao knjaz, te u Bosni – vojvoda i veliki vojvoda.

  Nakon Herderove izmišljotine o ‘slavenskoj rasi’, te Dumlerovoj podvali o doseljenju slavena sa sjevera, preko ušća Dunava u južne ilirske krajeve itd. te habsburškog dekreta od 1843., kojim se zabranjuje i samo spominjanje ilirskog imena u znanosti a posebno u historiografiji, pojavila se je i najbesmislenija teza o tome da su u naše krajeve titule ‘ban’ i ‘župan’ donijeli – Avari.

  No, strpljivim proučavanjem dokumenata, kako na azijskom tako i na europskom kontinentu, naši povjesničari, arheolozi i paleografi su uočili da se najstariji spomen ‘IUPPANO’ (župan) nalazi pod nadvratkom dvorske kapele ‘ Sveti Križ’ u Ninu (koja datira iz godine 800 po Kr.), i da je inačica PAN u Poljaka, upotrebljavana u latinskom a ponekad i u grčkom jeziku (u istom značenju nalazi se i u današnjem jeziku francuskih Bretonaca – gdje riječ PEN znači – ‘šef, ‘glavar’).

  U ‘Ljetopisu popa Dukljanina’ (Grgura barskog rodom iz Zadra), imamo zapisano za situaciju u osmom stoljeću: “U svakoj od ovih oblasti postavi bana, ili vojvodu, od svoje braće po krvi, i župane, tj. knezove, i satnike” ((‘P.D.: ‘Ljetopis, 9).

  U poznatoj i najstarijoj hrvatskoj sačuvanoj “Povelji vojvode Tipimira”, spominje se više njegovih župana. U ‘Povelji’ koju obnavlja Trpimirov sin Mutimir (od 28.09.892) spominju se poimenice župan Hlivna i župan Klisa.

  Papa Ivan X., u okružnici kojom saziva crkveni Sabor u Splitu, spominje ‘vojvidu Zahumljana’ te ‘sve župane u Slavoniji i Dalmaciji’.

  Navedimo ovdje i činjenicu da je franački benediktinac Gottschalk polovicom devetog stoljeća boravio na dvoru Trpimirovu. U svojoj jedinoj sačuvanoj knjizi ‘De trina deitate’ (u kojoj opisuje svoj boravak na našoj obali), Trpimira naziva “Tripemirus rex”. Tako je, naime, Gottschalk preveo na latinski titulu ‘ban’, što je bliže istini od ‘dux’ ili ‘knez’.

  U ‘Listini bana Kulina’, stoji točno i razgovijetno zapisano da je Kulin bio – “bos’nski Ban'”. Najzanimljiviji je podatak zapisan u pismu što ga je papa Grgur IX, dne 10.10.1233) poslao bosanskim dominikancima u vezi s vjerom Velikog Bana Ninoslava (koji tom titulom označava samoga sebe u svojoj povelji od 22.03.1240.), gdje stoji da je Ninoslav ‘vojvoda Bosne’ (dux de Bosna) pridobio svog rođaka “ubanusa” Prijezdu da prigrli katoličku vjeru. Koliko god je bilo dvojbi o značenju tih titula Veliki ban, Ban, Župan, evo sad i titule Ubanus. Vladimir Mažuranić je ovu titulu ‘ubanus’ preveo sa ‘vicebanus’, tj. podban. No točni prijevod polatinjenog naziva ‘ubanus’ je – ban-dojn, što ukazuje na vjerodostojnost Mažuranićeva tumačenja.

  No, kod antičkih pisaca, koji su, pišući o zbivanjima na području Ilirije, spominjali titule: Baton (kod Strabona, a i kod Suetoniusa), F (kod Ovidija (pišući o Germanicucu) i kod Tita Livija u vezi s s titulom ondašnjeg vojskovođe i u Dardaniji. Očito je da je tada pod vlašću dardanskog vladara bila velika Županija Raška, kao jedna od pokrajina pod vlašću Velikog Bana u Panoniji stricto sensu, odnosno Bassaniji, tj- Bosni.

  Nitko nije dovodio u posljedični odnos sve te titule iz predrimskog, rimskog i post-rimskog razdoblja i ne samo u našim krajevima. No, sastavljajući “Perzijsko-hrvatski rječnik”, uočio sam da riječ “ban” ima isti izgovor i isto značenje u Iranu danas i u Hrvatskoj i u prošlosti i danas. Da bih shvatio kako je došlo do toga da se ta titula nalazi i u današnjem živom govoru samo u Iranu i samo na području zemalja banova izmedju Dunava i Jadrana, prevrnuo sam mnoštvo knjiga do i na temelju intuitivnog, ali snažnog dojma, objasnio sam (u svojim knjigama iz paleokroatistike, a posebno u ‘Panoniji’ i u knjizi ‘Ban Kulin i krstjanska Bosna’) povijesnu i jezikoslovnu osnovanost tvrdnji da titule BAN i ŽUPAN u našim krajevima potječu s Iranske visoravni.

  Čini se da su mnogi stručnjaci, koji su se na raznim stranama osvrnuli na te tvrdnje u mojim knjigama, sve radje prihvatili, osim tvrdnje da titula Baton dolazi od domaće riječi ‘Ban’, a od domaće riječi ‘Ban-dojn’ (pod-ban) da dolazi i naziv Baton kod starih Grka i Latina.

  No, kad sam razrađivao strukturu države ‘Velikih Banova’ i ‘Banova’ u Bosni i oko Bosne, svratio sam pozornost i onima koji to još nisu uočili, da je Velika županija Raška bila sastavnim dijelom Velike banovine Bosne, jer nigdje ne postoje titule Velikih župana, a da nisu bile vezane za titulu Velikog Bana, kao ni titule župana a da nisu bile vezane za autoritet bana (jer sama titula ‘župan’ znači ‘podban’). Dakle, i posljednji poznati Veliki župan Velike županije Raške, Stefan Nemanja je bio podanik Velikog bana Kulina. U borbi za prestiž oko dodijele časti velikog bana, Ban Kulin i Stefan nemanja su ukrstili oružje. Stefan Nemanja je optužio bana Kulina papi u Rimu da je heretik i tražio od pape da mu pomogne da svrgne Kulina s banskog stola, uz obećanje da će od Bosne načiniti katoličku zemlju. Papa je to dao provjeriti na Saboru na Bilinu polju i došao do zaključka da je u Crkvi bosanskih krstjana teologija kompatibilna s teologijom u Katoličkoj crkvi, da je tu različit samo jezik. Pa kako nije prihvatio Nemanjin poziv da ruše vlast u Bosni, Papa je pristao da se Nemanjin sin Stevan okruni za kralja Raške, čime je Raška odvojena od Velike Banovine Bosne.

  No, nezadovoljan takvim rješenjem, Nemanja je poslao svog drugog sina, Rastka k Istočnom Patrijarhu da poradi kod cara u Carigtradu da mu pomogne u širenju svog kraljevstva. Patrijarh ga je pozvao da napusti vrhovništvo Svete stolice u Rimu i da se pripoji Istočnoj crkvi, što je Nemanja i učinio i nakon toga otišao u manastir na Svetu Goru. No, Bosna je i dalje ostala nedjeljiva i neotuđiva.

  Sve su to bili elementi od kojih se sastoji pozitivna hipoteza. A pronalskom materijalnog dokaza za to, ta pozitivna hipoteza je sad postala – znanstveno dokazana teza. Evo kako:

  U ‘Narodnom muzeju’ u Beogradu postoje dva primjerka pečata Stefana Nemanje, od kojih je jedan dobro očuvan, pisan grčkom majuskulom i veoma čitak:

  Slika X

  Na tom pečatu možemo pročitati sljedeće riječi:

  SFERAGIS – PEČAT
  STEFANU – STEVANA
  MEGALUZU – VELIKOG
  PANUTON – ŽUPANA
  NEMANIA – NEMANJE

  Dakle – zahvaljujući ovom pečatu koji je izrađen koncem dvanaestog vijeka, mi sad znamo što su značili antički, grčki i latinski nazivi – Bato i Baton. U grčkom, naime ovaj sufiks “oyton”, među inim, ima i značenje koje se na hrvatski prevodi riječima “za” ili “iza”. Prema tome titula “pan-uton” ima točno značenje ‘ban-dojn’ (‘dojn’, u značenju niži po rangu), kako sam to objasnio u svojoj knjizi “Ban Kulin i krstjanska Bosna”), ( izd, Napredak – MH, Sarajevo, 2001.).

  Činjenica je da se je pisanje i izgovaranje titule ‘ban’ u našim krajevima očuvalo u toku dvadeset pet stoljeća neprekidne upotrebe, bila je moguća samo zahvaljujući tome što su voditelji Banskih ureda u Bosni bili najviši djelatnici, najprije jednobožačkog mazdejstva, a zatim i Crkve bosanskih krstjana. Usmena predaja ili sama evolucija jezika bi to sigurno izobličila i učinila neprepoznatljivim. Riječi ostanu nepromjenjive samo iz sakralnih razloga. Dakle, pokušajem rušenja Crkve bosanskih krstjana, Stefan Nemanja je, udario i na tradiciju laičke vlasti, odnosno same Banovine Bosne, koju je učinila mudrom i pismenom naša vjerska jednobožačka tradicija. No, kad mu to nije uspjelo pomoću katoličanstva, on je prešao na pravoslavlje i s te pozicije svoje oružje okrenuo prema Bosni. Kako onda, tako i u najnovije vrijeme: uzalud! Ustvari, Nemanja je izvorno bio Bosanac koji je, kao odmetnik, došao na vlast ubivši svog brata Tihomira (kojeg je bizantinski car bio priznao na položaju Velikog župana u Raškoj), a zatim se priklonio istočnim susjedima – Srbiji. Sve to nije smetalo njegove nasljednike da ga proglase svecem, a njegovo potomstvo pak – ‘svetorodnom dinastijom’.

  O osnovanosti teorije da su titule ‘Ban’ i ‘Župan’ na naše prostore dospjele u povodu Darijeva stvaranja podcarstva Skudra na prostorima Jadran-Dunav, te tvrdnje da su te titule ostale žive u domaćoj stvarnosti i za vrijeme, a i poslije rimske okupacije, pa i u vrijeme obnove naših banovima i njihovog povezivanja u jedinstvenu saveznu državu – Kraljevinu Hrvatsku i Dalmaciju, više nema dvojbe.

  NOTA: Pečat Velikog župana Stefana Nemanje dokazuje da je današnji Sandžak bio i ostao napućen podanicima bosanskih vladara, i shvatljivo je što su oni i danas tu sačuvali svijest o svom pripadnistvu pučanstvu Bosne. 3. #4673
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  11.189
  Kroatien hat jetzt günstiger Zinsen und dadurch 3,5 Miliarden Kuna weniger Schulden

  - - - Aktualisiert - - -

  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/biznis/clanak/id/405939/evo-kako-je-hrvatska-ni-kriva-ni-duzna-zaradila-35-milijarde-kuna

 4. #4674
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.890

 5. #4675

 6. #4676

 7. #4677
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.890

 8. #4678
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.406
  Erstaunlich wie ähnlich die Tochter dem Vater sieht, hat irgendwie nichts von dem schmalen Gesicht der Mutter

  edit
  ist das überhaupt ihre Mutter?

 9. #4679
  Avatar von Aviator

  Registriert seit
  10.03.2009
  Beiträge
  5.950
  Zitat Zitat von Izdajnik Beitrag anzeigen
  Kroatische Sitcom Version?

 10. #4680
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.433

Ähnliche Themen

 1. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 2. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 3. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34
 4. Augewählte Nachrichten
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 06.06.2005, 16:12