BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 51 von 1327 ErsteErste ... 41474849505152535455611011515511051 ... LetzteLetzte
Ergebnis 501 bis 510 von 13264

Nachrichten aus Kroatien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 12:32 Uhr · 13.263 Antworten · 429.413 Aufrufe

 1. #501
  Avatar von Josip Frank

  Registriert seit
  14.02.2011
  Beiträge
  9.798
  Zitat Zitat von Climber Beitrag anzeigen
  Gleich bei der ersten Sitzung war das Thema "Ustasi, Partizani i Komunisti". Das ist doch schon ein schöner Vorgeschmack mit was für unwichtigen Blödsinn sich die Regierung 4 Jahre lang beschäftigen wird.

  Die Reformen sind auch alle irgenwie unter die Räder gekommen seit der Regierungsbildung. Die Minister haben Gestern auch zum großen Teil zum Ausdruck gebracht, ihre Ministerien mit kadertreuen Personal aufzustocken. Genau der richtige Weg zum schlankeren Staatsapparat.

  Was erwartest Du von Politiker, wenn ein Handball National Trainer erzählt, dass die Mutter Gottes zum Sieg verholfen hat....

  in diesem Land regiert religiöser Fanatismus gepaart mit Schwachsinnigen, die sich Politiker nennen. Franjo hat sich schon umgedreht...

 2. #502
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.433
  SRAMOTA RIJEČKIH VLASTI: Sinagogu koju su 1948. srušili partizani, pripisali nacistima

  Objava: 29.01.2016

  Jedna simpatična inicijativa učenika OŠ Škurinje koji su povodom Dana holokausta inicirali obilježavanje mjesta na kojem se nalazila srušena riječka sinagoga, na putu je da se, zaslugom gradske vlasti i turističke zajednice, pretvori u povijesnu blamažu, piše rijekadanas.com.

  Naime, na upravo postavljenom informativnom panou na šest jezika istaknut je netočan podatak prema kojem je sinagoga ‘minirana i nestala’ 1944. godine iako je povijesna istina kako je to učinjeno pune četiri godine kasnije. Srušili su je partizani 1948. godine.

  Židovi se prvi put spominju u Rijeci 1436. godine. Bili su uglavnom trgovci, koji su živjeli su na području Ziecha ili Zudecca, odnosno Giudecca u Starom gradu, a ono se nalazilo otprilike na zapadnom dijelu današnjeg Klobučarićevog trga na mjestu škole Nikola Tesla. Najstariji židovski doseljenici, tzv. Marchigiani, stigli su iz talijanske pokrajine Marche.

  U Rijeci je kroz povijest postojalo 13 sinagoga, koje su uglavnom bile uređene u unajmljenim kućama i stanovima.

  Mala ortodoksna sinagoga u Ulici Ivana Filipovića, sagrađena 1932. godine, jedina je izvorno građena sinagoga danas u Hrvatskoj koja još uvijek služi obredima. Obnovljena je 2008. godine i zaštićena kao kulturno dobro.

  Velika sinagoga sagrađena 1903. srušena je 1948. godine

  U Riječkoj provinciji 1938. godine popisano je 1.783 Židova, no zbog pojave nacizma Židovi napuštaju Rijeku nakon 1933. i počinju se iseljavanje u Sjedinjene Države, Englesku i Palestinu.

  Na području Sušaku i Hrvatskoga primorja uoči Drugoga sv. rata bilo je približno 150 Židova, a sinagoga je ondje bila u iznajmljenom stanu. Nakon što je talijanska vojska okupirala Sušak u travnju 1941. popisana su samo 92 sušačka Židova.

  Velika sinagoga trebala je odgovoriti vjerskim potrebama rastućeg broja doseljenih mađarskih Židova tijekom ugarske uprave Rijekom u drugoj polovici 19. stoljeća. Potkraj toga stoljeća u Rijeci je živjelo oko 2.500 Židova te su 1890. u jeku riječkoga graditeljskog zamaha počele i pripreme za podizanje Velike sinagoge reformiranog obreda.

  Građevinska dozvola izdana je 8. listopada 1902., u studenom je započela gradnja, koju je vodio ing. Carlo Conighi, a Velika sinagoga je otvorena 22. listopada 1903. na Roš Hašanu, židovsku Novu godinu.

  Temeljito su je opljačkali i zapalili njemački nacisti koncem siječnja 1944. Ostaci sinagoge posve su uklonjeni u doba ‘narodne vlasti’ krajem 1948. godine, piše Fluminensija koja prenosi i svjedočanstvo nedavno preminulog Maksa Peća koji je dobio nalog iz tadašnjeg Komiteta da se Sinagoga sruši kao“nepotrebni vjerski objekt”. Bilo je to u vrijeme kad je religija bila “opijum za narod”.

  Rušenju je prethodila prodaja zgrade od strane pravnog sljednika vlasnika Saveza jevrejskih veroispovednih opština iz Beograda koja je oštećenu Veliku sinagogu tadašnjem Kotarskom narodnom odboru Rijeke prodala kao građevinski materijal!

  Zanimljivo je da je Peć bio svjedok i prvotne devastacije sinagoge četiri godine kasnije kada je zgrada zapaljena ali ju je spasio prolom oblaka te je teže nastradala samo jedna strana krova.

 3. #503
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.664
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  Besonders schmerzt es mich zu lesen was da für ein religiöser Ministerrotz auf das gebeutelte Land zukommt, die Bischöfe reiben sich schon die Hände. Mehrfach warf ich Bosnien und Türkei wachsende Islamisierung vor, aber die Bande hier wird die vermutlich noch toppen - was für ein Rückschritt in Aberglaube und Irrationalismus.
  Reislamisierung.

 4. #504
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.414
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Reislamisierung.
  beides gleich unnötig

 5. #505
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.895

 6. #506
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.664
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  beides gleich unnötig
  Aber nicht doch.


 7. #507
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.895
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  Doch, eigentlich brauchen sie zwei Veteranenminister weil Kroatien mehr Veteranen hat als die USA nach Vietnam

  - - - Aktualisiert - - -

  Man muss sich diesen wundervollen Text aufmerksam durchlesen, es lohnt sich, auch wenn man danach möglicherweise von heftiger Flatulenz heimgesucht wird. Ich kann Boris Dežulovic dafür garnicht oft genug danken.
  Interessanter Artikel von einem weiteren guten Mann.

  Angeblich 500.000 Veteranen aus den 90ern.

  zum Vergleich:

  Do kraja 1944. partizanske snage su brojale 650.000 partizana i partizanki organiziranih u 4 armije i 52 divizije, koje su pribjegavale konvencionalnom ratovanju (za razliku od prijašnje sklonosti gerilskom ratovanju).[18] Do travnja 1945. bilo je preko 800.000 partizana.

 8. #508
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.433
  Legendarni zapovjednik TIGROVA, general Jozo Miličević – novi ministar branitelja?

  29. SIJEČNJA 2016. Marina Kralj Politika

  ”Miličević je istinski heroj Domovinskoga rata. Još 90-te godine pristupio je Prvih hrvatskim redarstvenim snagama, pokazao je iznimnu snagu i odlučnost koja se rijetko viđa. Riječ je o iznimno moralnoj osobi, vrhunskog obrazovanja, ističe Ivan Krmpotić

  Samo dan nakon ostavke Mije Crnoje, zbog afera koje su otkrili mediji, u javnosti se naveliko spekulira tko će naslijediti njegovu fotelju. Savjetnik Predsjednice za branitelje, Ante Deur, potvrdio je kako nije zainteresiran za njegovog nasljednika. U igri su, kako doznajemo, generalKrstičević, saborski zastupnik Željko Glasnović te general-bojnik Jozo Miličević, zapovjednik Tigrova u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak i Oluja.

  Postoji priča da je prošle godine, navodno, napravio incident koji ga je umalo stajao smjene samo deset dana nakon što je došao na dužnost hrvatskog vojnog izaslanika u Kini. Naime, prilikom službenog posjeta ministra obrane Ante Kotromanovića u kolovozu 2015-e general Miličević nije bio sve vrijeme u njegovoj pratnji tijekom protokolarnih susreta s kineskim vojnim dužnosnicima. Time je, navodno, postupio suprotno pravilima službe, a razlog je, tvrde insideri, bio osobne naravi – Miličević, prema toj priči, nije uspio za svoju obitelj srediti odgovarajući smještaj pa je neko vrijeme, umjesto s ministrom obrane, trošio tražeći po Pekingu stan čija najamnina pokriva iznos koji mu odobrava MORH.

  Da stvari ne klapaju na relaciji ministar Kotromanović – načelnik Glavnog stožera Lovrić– general Miličević potvrdio je i u otvorenom pismu upućenom u studenom prošle godine. Vojni vrh optužio je za sustavni progon, šikaniranje, zlostavljanje, vrijeđanje dostojanstva, ugleda i časti te uskraćivanje jednakih prava za napredovanje, profesionalni razvoj, nagrađivanje i pravnu zaštitu. Antu Kotromanovića i Dragu Lovrića optužio je za kriminal, kršenje načela pravednosti, objektivnosti i transparentnosti, što je u konačnici dovelo do nanošenja štete njemu osobno, ali i slabljenu obrambenog sustava RH, zaključio je u svom pismu iznimno cijenjeni general Jozo Miličević.

  O njemu u superlativima pričaju brojni suborci, kao i prvi zapovjednik Redarstvenih snaga Ivan Krmpotić, nedavni svjedok na suđenju u Minhenu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

  ”Miličević je istinski heroj Domovinskoga rata, a sjećam ga se još kao mladića kada sam mu bio profesor na Policijskoj akademiji. Još 90-te godine pristupio je Prvih hrvatskim redarstvenim snagama pokazao je iznimnu snagu i odlučnost koja se rijetko viđa. Riječ je o iznimno moralnoj osobi, vrhunskog obrazovanja na prestižnom američkom West Pointu, i prošao je sve prve postrojbe i završio kao vrlo utjecajan general slavne hrvatske postrojbe Tigrovi, koji su bili ne samo vojna prijetnja okupatorima, nego i stvarna fizička snaga hrvatske vojske i države. Kasnije je postao iznimno cijenjen stručnjak i profesionalac bez iz jedne mrlje u karijeri”, tvrdi Krmpotić.

  Javnost ga pamti i kao jednog od ključnih svjedoka u aferi Kamioni, kada je za višemilijunsku provjeru otpužen tadašnji ministra obrane Berislav Rončević. Kao tadašnji glavni inspektro HV-a svojom je inspekcijom otkrio cijelu aferu te teretio upravo Rončevića, o čemu je dao opsežan iskaz 2010-te godine.

 9. #509
  Avatar von Strahimir I

  Registriert seit
  26.08.2009
  Beiträge
  1.433
  Prof.dr. Branimir Lukšić; UNUTARNJA AGRESIJA NA HRVATSKU

  U  čemu se sastoji ova unutarnja agresija i tko tu agresiju vrši?  Kao što Domovinski stožer u svojim Strateškim polazištima za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije navodi, posljedice unutarnje agresije se  očituju u srozavanju gospodarskog, političkog, kulturalnog i vrijednosnog sustava Hrvatske.  Zbog toga  propadaju hrvatska sela, nastaje depopulacija čitavih područja Hrvatske, jedva preživljavaju  široki krugovi hrvatskoga pučanstva. Pomoću  tzv. dalekosežnog prožimanja hrvatski se narod  prisiljava da prihvati nestvarnu sliku o sebi kao o „zločinačkom narodu“ koji nije sposoban upravljati svojom državom.

  Tko su  akteri unutarnje agresije na hrvatsku nacionalnu državu?  U spomenutim Strateškim polazištima navode se najprije vanjski ucjenjivači Hrvatske:  briselska birokracija,  bjelosvjetski financijski mešetari , slovenski  kompleks „otvorenog mora“, talijansko presizanje za istočnom obalom Jadrana,  i bošnjački zaborav na hrvatski spasiteljski čin obrane bosansko-hercegovačkog ozemlja. Hrvatskoj se ne mogu oprostiti dva smrtna grijeha: stvaranje nezavisne, demokratske hrvatske države i  vjernost Hrvata Petrovom nasljedniku.Od unutarnjih rušitelja Hrvatske  navedimo jugonacionaliste, nostalgičare za državom koja je kao neprirodna tvorevina  bila instrument srbijanskog velikodržavlja, zatim velikosrbe  u Hrvatskoj  zaluđene   velikosrpskom meglomanijom  od „Načertanija“ Ilije Garašanina, preko „Homogene Srbije“ Stevana Moljevića, do srbijanskog Memoranduma 1 i 2.  Posebno maligni unutarnji rušitelji Hrvatske su jedan dio  bivših komunista. Ovi brodolomci potonule utopije, najkrvavije u povijesti čovječanstva, brzo su uskočili iz komunističkog internacionalizma u militantni liberalni globalizam.Evo što o tim zatornicima hrvatske državne samostalnosti  kaže u nedavnoj TV emisiji Z1 jedan bivši udbaš. Citiram ga:“Devedesetih su se oni (tj. udbaši) samo pritajili . U sebi se nisu promijenili samo su se prilagodili. Oni su ljudi za sve sisteme i za sva vremena. Njih treba svaka vlast jer su zanatlije i profesionalci. Udbaši su danas u svim strankama, bez obzira na ideološki predznak, bez obzira radili se o HSS-u, HDZ-u, SDP-u ili HNS-u.  Njima je važno biti na vlasti ili barem pri njoj. Pogledajte tko drži medije. Glavna pera su udbaška pera..“(Citat iz „Političkog zatvorenika“, siječanj/veljača 2013.str.4.).  Stoga je poznati američki novinar Jeffrey Kuhner u listu „Washington Times“ pod naslovom „Mit o hrvatskom fašizmu“ napisao slijedeće:“ Titovi su partizani shvatili, da se Jugoslavija može očuvati jedino tako da se izbrišu i sotoniziraju svi tragovi  hrvatskog  nacionalnog identiteta…Komunizam je pola stoljeća  nastojao uništiti   nacionalni identitet, međunarodni imidž i samu egzistenciju Hrvatske…. Rašireni nepotizam, posvudašnja korupcija, podilaženje stranim moćnicima poput onih u Bruxellesu, politička kultura lažljivosti i podmićivanja….. sve su to ostatci komunističkog sustava. Titov duh i dalje živi. I dok ga se egzorcizmom ne otjera Hrvatska će biti od toga duha progonjena i ukleta“. Nadalje, unutarnji rušitelji stvaralačke snage hrvatskoga naroda su i oni političari Hrvatske koji svojom potkupljivošću, sluganstvom stranim moćnicima i nesposobnošću sustavno potkopavaju  hrvatsku nacionalnu državu.  Ovdje treba napomenuti, da mnogi od ovih spomenutih aktera unutarnje agresije stoje u izravnoj ili neizravnoj svezi  sa vanjskim ucjenjivačima, uključivši i nadnacionalnu elitu Novoga svjetskog poretka koja želi vladati čovječanstvom. Da bi ta elita dominirala nad  određenim narodom,  treba taj narod najprije slomiti, pretvoriti u atomizirane jedinke, da bi ga se zatim kolektiviziralo i njime manipuliralo.

  Sada par riječi odgovora na pitanje, koje oblike ta unutarnja agresija poprima? Modaliteti ove unutarnje agresije  su različiti već prema tomu na kojem području državnoga i društvenoga života ta agresija djeluje. Ponajprije spomenimo zavođenje ljudi sustavnim dezinformacijama i uskraćenim informacijama. Tako je npr.nedavno u Splitu pred prepunom dvoranom prikazana knjiga novinara Dujmovića, jednog od najčitanijih novinara u Hrvatskoj, koji je zbog cjelovite istine u svojim kolumnama izgubio radno mjesto. Lokalni list“Slobodna Dalmacija“ nije ni slova o tomu skupu napisao.  U zadnje vrijeme su osobito uočljiva dva načina rušenja  biološke vitalnosti hrvatskoga naroda: agresija homoseksualaca, i rušenje morala mladeži njihovim upućivanjem u devijantno seksualno ponašanje. Uvode se  školska djeca u spolne nastranosti, koje su protivne ne samo vjerskom, nego i prirodno-biološkom moralu. Nedavno je Državni zavod za statistiku objavio podatak, da je prošle godine  u Hrvatskoj umrlo oko 10.000 ljudi više nego što ih se rodilo.Upućivanjem djece u kontracepciju, masturbaciju i istospolne snošaje očito se teži još bržem odumiranju hrvatskoga naroda. Pri tomu su zatornici  hrvatskoga čovjeka  naprosto demonski bijesni na Katoličku crkvu u Hrvata, čime dokazuju da je komunistički mentalitet jednoumlja i nesnošljivosti prema onomu tko drukčije misli još vrlo jak u Hrvatskoj. Jedan od  oblika agresije na Hrvatsku je i pokušaj uvođenja ćirilice u javni život Vukovara, grada u kojemu je jugosrbijanski agresor počinio nečuvene zločine genocida i urbicida. I ovo je jedan od pokušaja, da se  prema uputama srbijanskog Memoranduma 2 postigne u miru ono  što se nije moglo postići u ratu.

  I na koncu ovog uvodnog osvrta  da odgovorimo na pitanje, kako se oduprijeti ovoj unutarnjoj agresiji na Hrvatsku? Zahvaljujući volji i žrtvi velikoga dijela hrvatskog naroda, zahvaljujući hrvatskim braniteljima i političkoj karizmi dra Franje Tuđmana, uspostavljena je hrvatska država. No u Hrvatskoj nije provedena moralna katarza nakon polustoljetnog duhovnog pustošenja koje je komunizam počinio.U komunizmu si se usrećio ako si rekao što ne misliš, i upropastio ako si rekao što misliš. Ta je katarza  bitan preduvjet za prijelaz iz diktature u demokraciju.Isto je tako neshvatljivo , da u

  Hrvatskoj, koja ulazi u europsku zajednicu demokratskih država, nitko do danas nije odgovarao za stravična   mučenja i pokolje koje su komunisti počinili nad hrvatskim narodom, vojskom, civilima, ženama, djecom u Drugome svjetskom ratu i nakon njegova završetka.Cijela Hrvatska je prekrivena masovnim grobnicama ovih žrtava. Pokušaj da se barem identificiraju žrtve ovih pokolja i one dostojno pokopaju u obilježene grobove zaustavljen je iz samog političkog vrha Hrvatske.

  Zaključimo. Zbog propusta duhovne katarze i zbog unutarnje agresije na Hrvatsku Hrvatska je još uvijek u demokratskom pogledu nedovršena država. Stoga možemo reći, da nam Hrvatska nije dana nego zadana. Hrvatska  demokratska nacionalna država je trajan plebiscit, i za nju se svaki naraštaj mora opredijeliti. Kako stoji u  Strateškim polazištima za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije Hrvati se uspješno mogu suprotstaviti unutarnjoj agresiji tako, da i dalje  nepokolebljivo  ostanu neustrašivi svjedoci Evanđelja. Kao „narod nade“ oni nikada ne smiju zaboraviti riječi pape Agatona koje govore, da je Isus „Bog Hrvata“.Kako stoji u spomenutim Strateškim polazištima samo  vjera u Boga može suzbiti malodušje, zbunjenost, strah i paniku. Zajedno s dubokom vjerom potreban je odgoj u odanosti  hrvatskomu domu ,odgoj u usvajanju  bogate hrvatske kulturne baštine, što  uključuje i njegovanje čistoće hrvatskoga jezika, znanje hrvatske povijesti očišćene od komunističkih i velikosrbijanskih mitova i laži.    Narod koji se deklarirao preko 80% da pripada Katoličkoj crkvi dobro zna, da ga je ta Crkva stoljećima sačuvala u njegovoj narodnosnoj samobitnosti, i da  ga ona može i sada najbolje sačuvati od unutarnjih i vanjskih neprijatelja. Jer povijest nas ući, da najbolje služe državi i narodu oni, koji se najprije staraju za njihove duhovne i etičke ideale.  Za ovaj nacionalni preporod Hrvatskoj trebaju vođe karizme, sposobnosti i spremnosti na samozataju. Tada će Hrvati moći odigrati onu ulogu koja im je sudbinski namijenjena u krugu  demokratskih i slobodnih naroda Europe.  A koja je to uloga u Europi Hrvata, koji su se  u velikoj većini deklarirali kršćanskim vjernicima? Kažem Hrvata, a ne hrvatske države, koja u pluralističkoj demokraciji ostaje vjerski neutralna.  Ako je kršćanstvo stvorilo u prošlosti Europu kao duhovni kolektivitet , kao duboko jedinstvo u različitosti, i ako je ono od početka temelj njezina moralnog ustroja, Europa u obliku u kojemu  je povijest pozna ne može  preživjeti gubitak kršćanskoga moralnog i uljudbenog temelja. Biti svjedok toga  vjersko-moralnog temelja usprkos svim svojim  nacionalnim slabostima, to je uloga Hrvata u Europi, ako se oni ne žele odreći svoga identiteta. Zato Domovinski stožer zaključuje u svojim Strateškim polazištima  za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije, da je braniteljska i vjernička Hrvatska jedina snaga njezina opstanka.

  Prof.dr. Branimir Lukšić

 10. #510
  Avatar von Indianer

  Registriert seit
  13.11.2010
  Beiträge
  26.291
  hast du ne kurze zsammenfassung in drei sätzen.

  den Aufsatz liest hier niemand

Ähnliche Themen

 1. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 2. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 3. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34
 4. Augewählte Nachrichten
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 06.06.2005, 16:12