BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 468 von 998 ErsteErste ... 368418458464465466467468469470471472478518568968 ... LetzteLetzte
Ergebnis 4.671 bis 4.680 von 9977

Nachrichten aus Serbien

Erstellt von DZEKO, 29.08.2013, 16:43 Uhr · 9.976 Antworten · 417.965 Aufrufe

 1. #4671
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.894
  Mita i Sloba

  "Albanska sela, iz kojih su muški blagovremeno izbegli, behu pretvorena u zgarišta. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama živih žena i dece (...) Srpska soldateska nije štedela ni albansku decu, žene i bolesne.";

  Ulaskom srpske vojske na Kosovo "ušli smo na tuđu zemlju" i "izvršen je pokušaj ubistva s predumišljajem nad celom jednom nacijom", što je "zločinačko delo" za koje se "mora ispaštati". Jer, "plotuni su poobarali žene koje su držale odojčad u naručju (...) tela, kao jela vitka, lepih (albanskih) gorštakinja rila su se kao crvi po ledini; žene su se porađale od straha. Za dva sata potamanjeno je na 500 duša." Srpska vlada bila je proglasila albansko stanovništvo "za ljudski odrod prema kome vredi samo upotreba grube sile", dok "šovinistička štampa nastavlja da izaziva kod srpskog naroda mržnju prema 'divljim Arnautima', prikrivajući divljaštva koja je srpska vojska prema njima počinila."

  Pitanje za tri bambija glasi: ko je napisao ove redove? Ne, nisu to učinile ni Nataša Kandić, ni Sonja Biserko, kao ni sudije Haškog tribunala u obrazloženjima presude ili Ramuš Haradinaj u ratnim memoarima, ni razne Žene u crnom tokom devedesetih ili posle. Napisao ih je Dimitrije "Mita" Tucović, prvi moderni srpski socijalista i antinacionalista, pre čak 102 godine, u knjizi "Srbija i Arbanija: Jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije" (1914). A napisao ih je povodom događaja iz Balkanskih ratova (1912-1913) kada je Srbija zauzela Kosovo, Makedoniju i Albaniju. Na ovaj način, tvrdio je Tucović, srpska buržoazija je pred Evropom "prvi put sa lica srpskog naroda skinula veo jedne poštene nacije koja se bori za svoje oslobođenje". A uz prateće etničko čišćenje i neopisiva zverstva, Srbija je stvorila jedino krvnog neprijatelja među albanskim stanovništvom. Zvuči poznato? Aha, jako.

  Naime, Tucović i drugi srpski socijaldemokrati su se hrabro i nepokolebljivo protivili imperijalizmu, kolonijalizmu, militarizmu i projektima "Velike Srbije". Umesto međusobno zavađenih, surevnjivih, bednih i teritorijalno gladnih nacionalnih državica na Balkanu, Tucović i drugovi su zagovarali tzv. Balkansku Federaciju. Dakle, jednu slobodnu, nezavisnu i ujedinjenu (kon)federalnu državu od Jadrana do Crnog mora, a u kojoj su ostvareni nacionalni interesi svih balkanskih naroda. Neko bi rekao "balkansku" ali i "meko socijalističku" Evropsku uniju. Vizionarski i posve ispravno, tvrdili su da na Balkanu "izmešano" žive mnogi narodi, zbog čega koncept nacionalne države oslobađajući jedne, samo porobljava druge. Zato su se i bili zalagali da Kosovo, Makedonija i Albanija ravnopravno sa Srbijom i ostalim državicama uđu u tu i takvu Balkansku Federaciju, kritikujući sve (pa i srpske) imperijalne težnje.

  Miroslav Krleža je zato Tucovićevu studiju nazvao "smelim i poštovanja vrednim činom", a Milovan Đilas je govorio da je u pitanju "dokaz da je Srbija uvek imala ljude i pokrete koji su znali da brane i odbrane njenu čast i njene stvarne interese od nazadnih vladajućih krugova", odnosno dokaz da "savest srpskog naroda nije umrla" i u dobu zavojevačkog šovinizma. Tucovićeva Srpska socijaldemokratska partija bila je jedna od najnaprednijih i najborbenijih radničkih stranaka u Evropi, zalažući se za socijalnu jednakost, opšte pravo glasa, progresivni porez, smanjenje troškova za vojsku, unapređenje prosvete i uopšte modernizaciju Srbije. Bila je jedina partija u Evropi koja je u parlamentu glasala protiv ratnog budžeta i ratnih kredita pred početak Prvog svetskog rata, navodeći da je u pitanju "bezumlje neodgovornih šovinista u mundiru i civilu".

  Naravno, Tucović i socijaldemokrate u Srbiji su percipirani i otpisivani kao srpski izdajnici, austrijski agenti i uopšte odrodi srpskog naroda. Iako su (p)ostali uticajna i zapažena alternativa, kontrapunkt, i trajna moralna vertikala u dobu tog bezumlja. Dok je sam Tucović kao srpski kapetan poginuo u blatu Kolubarske bitke, u 33. godini života, i u sukobu koji je pedantno opisivao kao imperijalno i šovinističko "besnilo ratnih strasti". Kao nimalo "veliki" rat u kojem su "vojnici izgubili svaki čovečanski osećaj i kao besni psi jure rojem pored druma od kuće do kuće, tražeći šta će opljačkati. Deca i žene uzaman zapomažu da spasu što imaju, dok ih naperena puška u grudi ne ućutka (...) Jedan vojnik trese košnicu, drugi prosipa rakiju, treći vadi hleb iz vatre. Nastao je takav haos kao da ova zemlja ne postoji i kao da niko nikoga ne poznaje."

  Na sve ovo je važno podsetiti pred aktuelnim vanumnim idejama počasnog i redovnog predsednika Socijalističke partije Srbije Milutina Mrkonjića i Ivice Dačića da spomenik u Beogradu dobije - Slobodan Milošević. I to, kako se moglo čuti, upravo na mestu gde je sahranjen Dimitrije Tucović, odnosno na beogradskom Trgu Slavija. Ukoliko se ovakav intergalaktički skandal i pomicanje dna i dogode, biće to i definitivna simbolička potvrda i kulminacija srpske kontrarevolucije s kraja 1980-ih i početka 1990-ih godina. Kao i svojevrsna istorijska ironija prema kojoj spomenik najvećem kritičaru projekta Velike Srbije i srpskog militarizma spram Kosova i Albanaca, na istom mestu zamenjuje spomenik upravo figuri i kreaturi koja je obnovila projekat Velike Srbije, počevši od Kosova. Projekat u čemu se, uzgred, bilo blistavo i za olimpijsku zlatnu medalju neuspešno.

  Jer, Slobodan Milošević je na vlast došao iznova podgrevajući srpski šovinizam i rasizam prema kosovskim Albancima, a sa vlasti je (pr)oteran neposredno nakon novog pokušaja etničkog čišćenja kosovskih Albanaca. Dakle, nakon novog ciklusa zverstava "s predumišljajem nad celom jednom nacijom" i zatim "prikrivanja divljaštva", što je iznova sa srpskog naroda globalno "skinulo veo jedne poštene nacije", kako je pisao Mita Tucović. I zbog čega je bombama i po našim glavama, kasarnama i mostovima reagovao ceo zapadni i moderni svet. Stotinu godinu kasnije, istorija je zaista farsa koja se ponavlja i koju živimo i danas. Šta bi Mita rekao na Slobu? Na govor na Gazimestanu iz 1989. koji najavljuje rat i etničke sukobe? Na jedno "Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene"? I da li bi bilo nekoga da ga sasluša i čuje? Možda su baš zbog Tucovićevih zemnih ostataka koji trajno opominju, ta prokleta Slavija i njen kružni tok danas tako sumanuto zbunjujući i konfuzni?

  U tome je suština srpske kontrarevolucije čiji simbolički svršetak ili podlo sladostrašće može da bude upravo izmeštanje Mite da bi se napravilo mesta za Slobu. Ne radi se ovde ni o kakvom "povratku devedesetih", iako kreature poput raznih Vulina, Drecuna i ostalih onespokojavaju. Već o antimodernoj, nacionalističkoj i kontrarevolucionarnoj logici koja neprekidno traje od kraja osamdesetih i početka devedesetih 20. veka do danas. I da, ona podrazumeva čak i Zorana Đinđića kada je skidao petokraku 1997., a uvodio poluobaveznu veronauku 2001. godine. I preimenovanje ulica, i zapuštanje spomenika, i menjanje udžbenika, i Srebrenicu i Vukovar, i pomirenja sa Miloševićevim socijalistima, i maničnu potragu za Dražinim kostima i lenonkama.
  I zato, ko zna, možda i jeste istorijski prikladnije da se Tucović zaista i izmesti iz ovakvog centra Beograda, ali i ostatka Srbije: uskogrude, reakcionarne, nacionalističke. Srbije u istom blatu i mentalitetu kao i pre jednog veka. Ko danas ima sluha za Tucovićeve ideje? I ima li hrabrih ljudi poput Tucovića među nama? Čije nasleđe živimo danas, Mitino ili Slobino? (Zapadni) Balkan je balkanizovaniji nego ikad, i nema nameru da sa tim svojim budalastostima prestane. Iskijavaju se "istorijske nepravde", prebrojavaju se samo sopstvene žrtve, a kolektivno se sanjaju vlažni snovi o nekakvoj veličini i o izlasku na more. Dok se istovremeno nema kinte da se na to more i ode, da se osoli guzica, žvaću giros ili lignje na žaru. Ili da se naprosto opusti i uživa već jednom, mimo šovinizama, istorijskih opterećenja i ostalih seksualnih frustracija.

  Pokojni Tucović je i onako već pet puta premeštan (Vrapčje brdo, Kolubara, Lazarevačka crkva, Slavija i u najavi Novo groblje), što znači da nam taj čovek nesumnjivo ne da mira. Što je zapravo jako dobro. S druge strane, neka Slobu Miloševića umesto Mite Tucovića tamo na Slaviju. Bar ćemo biti iskreni prema sebi, zar ne? To jest, iskreni prema onome šta smo samima sebi i drugima uradili; oko toga ko su nam stvarni spomenici i kome se odistinski klanjamo. Dok nas drug Mita ili naprosto životna realnost ne podsete na, pa, ulogu srpske buržoazije u zavojevačkoj politici, odnosno kolektivnoj nacionalističkoj obmani svih nas. Seljaka, radnika i poštene inteligencije koji smo zbog te obmane (p)ostali siromašni, uskogrudi, bedni i prezreni na svetu.
  - See more at:
  Dnevni list Danas | Ki?juhas

 2. #4672
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.409
  So viel Text und dann auch noch
  - See more at: ...
  ja spinnen die denn?

 3. #4673
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.894
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  So viel Text und dann auch noch

  ja spinnen die denn?
  Ajde u smokve

  Dnevni list Danas | Ki?juhas

 4. #4674
  Avatar von DarkoRatic

  Registriert seit
  05.01.2013
  Beiträge
  7.452
  Zitat Zitat von Izdajnik Beitrag anzeigen
  Irgendwie ironisch das der Atheist Milosevic ein Kreuz bekommen hat

 5. #4675
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  21.975
  Zitat Zitat von DarkoRatic Beitrag anzeigen
  Irgendwie ironisch das Milosevic ein Kreuz bekommen hat
  Ist das nicht dieser Pflock den ihm einer ins Herz gerammt hat?

 6. #4676

  Registriert seit
  21.06.2011
  Beiträge
  13.949
  Zitat Zitat von Grdelin Beitrag anzeigen
  Ist das nicht dieser Pflock den ihm einer ins Herz gerammt hat?
  pflöcke sind nicht kreuzförmig du Ujo.

 7. #4677
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.409

 8. #4678
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  21.975
  Zitat Zitat von Mr. T Beitrag anzeigen
  pflöcke sind nicht kreuzförmig du Ujo.

  Kann man besser heben.

 9. #4679

  Registriert seit
  21.06.2011
  Beiträge
  13.949
  Zitat Zitat von Grdelin Beitrag anzeigen
  Kann man besser heben.
  Nein, da mein Wagenheber nicht mehr funktioniert.

 10. #4680
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  21.975
  Der Typ hat ihn doch nicht ausgebuddelt bevor er ihm den Pfloch ins Herz gestoßeb hat, sondern durch die Erde ind den Sarg. Da mußte der Pflock schon größer gewesen sein.

Ähnliche Themen

 1. Nachrichten aus Mazedonien
  Von Zoran im Forum Politik
  Antworten: 13454
  Letzter Beitrag: Gestern, 00:34
 2. BF-Nachrichten
  Von Laleh im Forum Rakija
  Antworten: 111
  Letzter Beitrag: 11.01.2014, 03:15
 3. Nachrichten?
  Von Chavo im Forum Rakija
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 30.12.2010, 01:36
 4. Nachrichten aus Kosova
  Von Feuerengel im Forum Politik
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 16.10.2005, 13:34