BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 6 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 52

Nacionalni Kongres Republike BiH

Erstellt von Kraljica Katarina, 14.09.2009, 20:10 Uhr · 51 Antworten · 56.103 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  Beitrag Nacionalni Kongres Republike BiH

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  12. septembar 2009.

  ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 629

  NKRBiH (za starije brojeve vidite ispod "Blog arhive")

  SADRZAJ:

  1. Dodik: Ustav BiH treba prvo "legalizirati"!?

  2. DODIK JE U PRAVU JEDINO KADA KAZE DA DAYTON NIJE LEGALAN

  3. CETNICI DEGRADIRALI DRAGANA LUKACA, COVJEKA KOJI JE OTKRIO DODIKOV KRIMINAL

  4. Popis pripadnika UDB-e koji su bili zaduzeni za progon “neprijateljske emigracije”

  5. OHR popisuje imovinu po odluci iz 2004.

  6. Za širenje mržnje na internetu i do 20 godina zatvora u daytonskoj BiH

  7. CETNICI I NJIHOVE SLUGE CINE SVE DA SACUVAJU BiH U ROPSTVU

  8. MUSLIMANI SVIJETA ODBILI DA PRIZNAJU SRBIJANSKOG "REISA"

  9. TIHIC I SILAJDZIC NA CETNICKOM AUTOPILOTU

  10. Narod zna da je nasa himnu “Jedna si jedina” i da je nasa zastava “Sest zlatnih ljiljana”

  PREGLED MEDIJA

  11. Razvlacenje pameti

  ----------------------------------------------------------------------------------------
  Ovaj Glasnik ide na 33,094 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
  __________________________________________________ _____________


  1. Dodik: Ustav BiH treba prvo "legalizirati"!?

  „Kako cete mijenjati Ustav kad ga nije usvojio Parlament“, upitao se predsjednik SNSD-a...

  07.09.2009. 17:25

  Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (GO SNSD) zakljucio je danas da je potrebno održati razgovore u okviru politickih faktora u RS o otvorenim pitanjima na nivou BiH, a prvi takav razgovor bit ce sa Srpskom demokratskom strankom vec u srijedu, najavio je danas predsjednik stranke Milorad Dodik.

  Na dnevnom redu ce biti, dodao je, sva važna pitanja za RS i njenu buducnost.

  GO SNSD-a je takoder podržao rad predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH Nikole Špirica i njegove stavove vezano za politiku imenovanja predstavnika nekih institucija na nivou BiH, uz stav da su problemi u tom pogledu neosnovano pripisani Špiricu i Vijecu ministara, a u suštini „drugi“ osporavaju procedure koje treba provesti.

  Takodjer, GO SNSD-a je ocijenio i da se "intenziviraju aktivnosti medjunarodnih centara koji pokušavaju da objedine ili aktiviraju odredjene grupe koje su uperene, prije svega, na destabilizaciju RS. Tako je naprasno otvorena prica o entitetskom glasanju, što je veoma opasno za RS“, rekao je Dodik nakon višesatne sjednice GO SNSD-a i najavio da ce zakljucci o toj tvrdnji biti naknadno saopceni.

  GO SNSD-a je ponovio i opredijeljenost izvornom Dejtonskom sporazumu, a ocijenjeno je da BiH „nije našla unutrašnji konsenzus o svom uredjenju“ te da je taj medjunarodni sporazum jedino rješenje koje ima verifikaciju i može da traje.

  Svaki udar na Dejtonski sporazum, dodao je, na štetu je same Bosne i Hercegovine.

  GO SNSD-a podržava, saopcio je Dodik, i ubrzanu kandidaturu BiH za clanstvo u EU, za što je bitno napraviti nekoliko pomaka, posebno u pogledu zatvaranja OHR-a i liberalizaciji viznog režima.

  Kada je u pitanju OHR, predsjednik SNSD-a je naveo da je zakljuceno kako za tu stranku „postoji samo visoki predstavnik bez obzira na neke aktivnosti i izjave nekih clanova tog ureda, a ciji stavovi nisu relevatni“.

  „BiH ne može da nastavi svoj put ka evropskim integracijama ako se nalazi pod medjunarodnim protektoratom“, rekao je još Dodik.

  Kada je u pitanju Ustav BiH, GO SNSD-a je zakljucio da ulaskom u izbornu godinu „treba prestati s bilo kakvim politickim razgovorima na tu temu, jer su optereceni izborima“.

  Dodik je iznio stav svoje stranke i da se sada ne treba baviti ustavnim promjenama, jer ima bitnijih pitanja, a imajuci u vidu, kazao je, da Ustav nije legaliziran.

  „Kako cete mijenjati Ustav kad ga nije usvojio Parlament“, upitao se predsjednik SNSD-a.

  Ustavna pitanja su, ponovio je, pitanje domacih organa i stranci ne treba da ucestvuju u tom procesu.

  „Ako se to pitanje bude otvaralo, treba formirati posebno parlamentarno tijelo na nivou BiH u koje ce uci znacajni predstavnici pozicije, opozicije te javnog života, a to tijelo treba da odlucuje konsenzusom o odredenim rješenjima“, rekao je Dodik.

  GO SNSD-a je podržao i aktivnosti Vijeca ministara oko popisa stanovništva i traži od svojih predstavnika u državnom parlamentu da, kako je rekao Dodik, osiguraju da se kroz popis jasno „izrazi RS u svim elementima“.

  Strane sudije moraju da idu

  Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da strane sudije i tužioci nemaju šta da traže u pravnom sistemu BiH.

  Dodik je istakao da se u drugostepenim postupcima u predmetima ratnih zlocina može zadržati jedan broj stranih sudija, ali da ostali moraju da idu.

  "Cijeneci odredene aktivnosti i cinjenicu da se uporno zadržava fokus na RS, mi prihvatamo da se u drugostepenom postupku u vezi sa ratnim zlocinima može zadržati jedan broj stranih sudija, a ostali moraju da idu", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

  Medunarodnim sudijama i tužiocima mandat istice 31. decembra ove godine.

  Autor: Fena/Srna

  __________________________________


  2. DODIK JE U PRAVU JEDINO KADA KAZE DA DAYTON NIJE LEGALAN

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Tacno je da Dayton nije legalan, ali ne zbog onoga sto Dodik kaze, nego su razlozi mnogo dublji. A da bi shvatili sta Dodik zeli da postigne svojim priznanjem, navedimo prvo slijedece cinjenice:

  - Anex 4 (Dayotnski ustav) nikada nije prosao ispravnu proceduru u Republici BiH. To je najveci razlog nelegalnosti.

  - Finalna verzija (internacionalnog) “Okvirnog mirovnog sporazuma” koja se sastoji od 12 aneksa, svecano potpisana u Parizu i koji se sada primjenjue u BiH, ukljucujuci i Anex 4 - ustav, nikada nije ratifikovana u Skupstini Republike BiH. To je drugi najvazniji razlog nelegalnosi Daytona.

  - Pokusaj da se legalizuje Daytonski ustav je napravljen sa brcanskim amandmanom, ali to je u sustini neispravna “legalizacija” jer se ispravna legalizacija Daytonskog ustava mogla dogoditi jedino 1995 u Skusptini Republike BiH.

  - Amandmanska “legalizacija” je “legalizacija” na mala vrata, t.j. na prevaru jer je narodu predstavljena samo kao “promjena statusa Brckog”.

  - Veoma vazna cinjenica je da narod BiH ipak nije podrzao ni tako predstavljenu promjenu ustava, tj. u ad hoc pripremljenoj javnoj raspravi, koja je trebala da zamjeni istinsku javnu raspravu definisanu Clanom 268 Ustava Republike BiH, narod je jasno kazao da je protiv tog tzv. "amandmana 1".

  Sada nam Dodik kaze da Daytonski ustav nije legalan zato sto nije usvojen u ovoj, daytonskoj Skupstini BiH, izostavljajuci da navede druge, mnogo vaznije razloge nelegalnosti. Ocigledno, on bi zelio da Daytonska Skusptina BiH usvoji Daytonski Ustav. Time bi po njegovoj procjeni popravili legalnost Daytona koja se sada veoma tanko zasniva na prevari izvedenoj pomocu brcanskog amandmana, a koja uz to nije dobila ni pordsku naroda. Dodik vjerovatno ovim priznanjem pokusava da pokrene proceduru da bi se popravila legalizacija Daytona, da se (i bosnjacki) poslanici jasno i glasno izjasne da pristaju na permanentnu daytonsku dvoentitetsku podjelu drzave, da pristaju na trajno entitetsko glasanje, dok se Bosna i Hercegovina definitvno ne raspadne.

  Ocigledno, Dodik bi zelio da iskoristi situaciju i da zavrsi projekat stvaranja srpska drzave zapadno od Drine dok ima na raspolaganju Tihica, Silajdzica i Lagumdjiju, kao “bosnjacke lidere”, jer ko zna sta ce sa njima biti u buducnosti.

  Dodik osjeca strah u kostima kada vidi ovaj masovan otpor bosnjackog naroda statusu kvo, kada vidi da Bosnjaci plebiscitarno odbijaju da prihvate genocidnu tovrevinu RS kao trajnu buducnost Bosne i Hercegovine.

  ______________________________


  3. CETNICI DEGRADIRALI DRAGANA LUKACA, COVJEKA KOJI JE OTKRIO DODIKOV KRIMINAL

  Dragan Lukac od danas više nije na mjestu pomocnika direktora SIPA-e. Mirko Lujic rasporedio ga je na rukovodece mjesto u Odjelu za zaštitu državnih objekata i osoba. Na njegovo mjesto, prema informacijama do kojih je došla Federalna televizija, dolazi Andjelko Hrgic.

  Dragan Lukac ce prema odluci Mirka Lujica od danas upravljati ovim policajcima koji cuvaju ambasade, državne objekte i politicare. Ovim potezom jasno je da je Lujic Lukaca konacno udaljio od svih bitnih poslova u vezi s korupcijom i kriminalom. Upravo je Lukac sa svojim ljudima prikupio svu dokumentaciju o kriminalu Milorada Dodika i predao je Tužilaštvu BiH. Od tada nastaju njegovi problemi. Mirko Lujic ga je prvo pokušao smijeniti s mjesta pomocnika uz pomoc Vijeca ministara BiH i Špirica, no kada su shvatili da Vijece ministara nema te ovlasti, formirali su unutarnju kontrolu koja je odmah istražila kompletan slucaj, ali nisu uspjeli ništa nezakonito pronaci u Lukacevom radu.

  A zbog ponašanja i radnji koje je direktor SIPA-e poduzimao i Lukac podnosi unutarnjoj kontroli zahtjev za pokretanje unutarnje istrage u skladu sa zakonom o policijskim službenicima. Medutim, taj slucaj do danas nije procesuiran. I došao je dan za osvetu. Draganu Lukacu istekao je mandat pomocnika i iako je imao po zakonu mogucnost na još jedan mandat, direktor Lujic koristi ovlasti koje mu je dao Parlament BiH i konacno mice covjeka koji nam je svima pokazao da jos postoji cast i moral u Bosni i Hercegovini, koji je uzor svim ovim policajcima kako se boriti protiv kriminala, korupcije i prljavih politicara.

  Na Lukacevo mjesto sjeda Andelko Hrgic, poznat kao predsjednik Komisije za zapošljavanje ljudi u SIPA-i. Prije mjesec Federalna televizija objavila je pricu u kojoj je otkrila kako je upravo Hrgic, izmedu ostalih, u SIPA-u doveo Zorana Savica, nekadašnjeg pripradnik Crvenih beretki koji je cuvao Karadžica te Milenka Pejovica, pratioca Nikole Špirica, koji se nalazi na spisku Komisije za Srebrenicu kao eventualni ucesnik genocida.

  Izvor: rtvfbih

  KOMENTAR: I onda nama “veliki muslimani” kazu: “Ima li iko da vama valja od nasih politicara?”, kao eto defekt je u nama, jer ne moze biti da bas niko ne valja. Evo vidimo kako moze biti da bas niko ne valja u bh vlastima, tako sto izdajnici uklanjaju one koji valjaju. I Dragan Lukic je degradiran iz istog razloga kao nedavno Tarik Sadovic, i mnogi prije njih. Ta cistka traje od rata, od smjena i potiskivanja Sefera Halilovica, Muniba Alibabica, Dragana Vikica i mnogih drugih heroja odbrane do Sadovica i Lukaca. Svi su oni degradirani jer nisu pristali da sluze razbijacima BiH, nego su sluzili Bosni i Hercegovini.

  A nista ovo ne bi bilo moguce da Dodiku (tj. Ljujicu) ne cuvaju ledja Silajdzic, Tihic, Lagumdjija i ostali udbasi na celu Bosnjaka. Primjetimo da se u clanku jasno kaze da je parlament dao Ljujicu ovlasti da to uradi, tj. Tihicevi, Silajdzicevi i Lagumdjiji stranacki poslanici su dali zeleno svjetlo Dodiku da ukloni Lukacha.

  Dok SNSD provjerava svakog bosnjackog kadra dok se ne uvjeri da ce doci neko ko ce im odano sluziti, Andjelko Hrgic ce proci glatko pored “bosnjackih” poslanika, bez obzira sto je dokazani cetnicki igrac. Neka nikoga ne zbunjuje sto je on “hrvatski” kadar. On je hrvatski kadar kao sto je Emir Kustirica Bosnjacki.

  Na kraju spomenimo da iz zalbe Drage Lukacha saznajemo da je sluzba u koju njega prebacuju "Odjel za zaštitu državnih objekata" jos samo neko vrijeme u SIPA-i. Dakle, oni zele da potpuno odstrane Lukacha iz SIPA-e, potpuno suprotno zakonu, i to samo zato sto je posteno radio svoj posao i prijavio tuzilastvu milionsku pljacku koju je Dodik pocinio.

  A kako se biraju kadrovi na kljucne funkcije u BiH vidi iz slijedeceg priloga kojeg nam je poslao kolega Amar Delic.

  ___________________________________


  4. Popis pripadnika UDB-e koji su bili zaduzeni za progon “neprijateljske emigracije”

  Dec 22, 2006 at 08:20 AM

  Popis pripadnika zloglasne jugoslavenske UDB-e (kasnije SDS-a, Službe državne sigurnosti) koji su bili zaduženi za obradu, pracenje i likvidacije hrvatskih politickih emigranata.

  (popis je napravljen na temelju operativnog dokumenta jugoslavenske obaještajne službe SDS, „Strogo povjerljivog Operativnog glasnika“, od veljace 1989. godine)

  Stanislav Bašic, centar SDB Tuzla;

  Nedžad Šurkovic, centar SDB Sarajevo;

  Himzo Šuvalija, centar SDB Sarajevo;

  Miro Šimic, centar SDB Mostar;

  Ivan Bunoza, centar SDB Mostar;

  Slobodan Džalto, centar SDB Livno;

  Josip Gojun, centar SDB Split;

  Andelko Radic, centar SDB Novi Sad;

  Slavenko Halilovic, uprava SDB u Beogradu;

  Anto Mendeš, centar SDB Tuzla;

  Andelko Leko, centar SDB Mostar;

  Dževad Rogonjic, centar SDB Zenica;

  Zdravko Zoric, centar SDB Mostar;

  Boso Bošnjak, centar SDB Sarajevo;

  Andelko Hrgic, centar SDB Livno;
  .....

  Spisak ukupno ima oko 150 imena, a mi ga prekidamo na imenu Andjelka Hrgica, udbasa iz Livna, covjeka koji ce zamjeniti Dragu Lukaca, na mjestu potpredsjednika SIPA-e. Nastavak spiska mozete naci na slijedecem linku, a mozda cete prepoznati neka imena.

  Primjetimo da je ovaj spisak objavljen jos u 2006, dakle davno prije nego se znalo da ce se Andjelko Hrgic vinuti na tako visoku policijsku poziciju u BiH. Izbor Hrgica jos jednom pokazuje sta znaci moralno politicka podobnost u Daytonskoj BiH.

  http://www.necenzurirano.com/index.p...id=32&Itemid=1

  A. D. i M. B.

  _____________________


  5. OHR popisuje imovinu po odluci iz 2004.

  Nezavisne 11.09.2009 23:31

  Autor: R. Šegrt

  BANJALUKA - Državnu imovinu koja treba da bude popisana po nalogu OHR-a prakticno je definisala odluka Savjeta ministara BiH iz decembra 2004. godine, koju su podržali ministri iz oba entiteta.
  ...
  U odluci koja je objavljena u "Službenom glasniku BiH" 28. februara 2005. godine stoji da se osniva komisija zadužena za izradu kriterijuma za utvrdivanje državne imovine i njenu raspodjelu izmedu BiH, entiteta i Brcko distrikta, za donošenje propisa o upravljanju tom imovinom, te za predlaganje Nacrta zakona o pravima vlasništva i upravljanja državnom imovinom.

  Medjutim, u drugom clanu odluke se prakticno pobija clan jedan, jer se vec definiše šta je državna imovina.

  Prema toj definiciji "pod državnom imovinom se podrazumijeva sljedece: imovina koja se sastoji iz pokretnih i nepokretnih stvari, novcanih sredstava i stvari koja pripada državi BiH na osnovu Medjunarodnog sporazuma o pitanjima sukcesije koji su 29. juna 2001. godine potpisale države BiH, Hrvatska, BJRM, Slovenija i SRJ, bez obzira da li se, na dan donošenja ove odluke, smatra vlasništvom ili posjedom, ili je upisana kao imovina bilo kojeg nivoa vlasti ili javne organizacije u BiH i bez obzira da li je tom imovinom, u periodu od postojanja SFRJ na bilo koji nacin ili u bilo kojem obliku raspolagalo neko pravno lice ili organ javnog ili privatnog karaktera".

  Cetiri i po godine kasnije OHR, pozivajuci se upravo na ovu odluku, od nadležnih institucija traži da popišu državnu imovinu.

  Mladen Ivanic, koji je ucestvovao na sjednici na kojoj je donesena odluka, kaže da tu ne vidi ništa sporno.

  "Tada se razgovaralo samo o nekoliko zgrada koje su bile u vlasništvu SRBiH i imovini ostvarenoj sukcesijom koja nije bila predmet dejtonskog sporazuma", rekao je juce Ivanic.

  On navodi da na SRBiH nije bilo ništa posebno uknjiženo, dodajuci da javna preduzeca, prirodna bogatstva, ustanove, bolnice i pozorišta nisu bili predmet razgovora.

  Medjutim, Tihomir Gligoric, direktor Republicke geodetske uprave za imovinskopravne poslove, kaže da se upravo na osnovu te odluke treba popisati imovina u RS, cija procijenjena vrijednost prelazi 100 milijardi KM.

  "Od toga se procjenjuje da je samo vrijednost vojne imovine u RS, gdje treba da bude popisano 460 vojnih objekata, veca od 30 milijardi KM", istice Gligoric.

  On kaže da OHR ocigledno drugacije tumaci odluku Savjeta ministara od Ivanica jer su dobili zadatak da popišu i fabrike pošto su one bile u državnom vlasništvu.

  "Oni traže imovinu kako je vodjena u socijalistickoj BiH u kojoj je bila društvena, koja je pretvarana u državnu i na kraju u privatnu", naglašava Gligoric, dodajuci da OHR traži kompletnu hronologiju tranzicije te imovine.

  Kunic: Odluka je neustavna

  Petar Kunic, profesor Pravnog fakulteta, smatra da Savjet ministara nije bio nadležan da se bavi definisanjem "državne imovine" jer se u Ustavu BiH jasno kaže šta je cija imovina.

  "U Ustavu se kaže da sve nadležnosti i ovlaštenja koja nisu data državi pripadaju entitetima, pa je prema tome i imovina entitetska", naglašava Kunic.

  On kaže da su predstavnici iz RS napravili grešku što su izglasali ovakvu odluku, te da bi se ona ispravila Savjet ministara bi trebalo da je povuce ili da se obori na sjednici Ustavnog suda BiH.

  -----

  KOMENTAR: Nije potpuno jasno kako su ovo tadasnji politicari RS propustili, ali OHR popisuje drzavnu imovinu na osnovu odluke vijeca ministara iz 2004. i po toj odluci je dosta ispravno definisana drzavna imovina BiH. Mozda im tada nije smetala takva odluka jer je tada na dnevnom redu bila mnogo veca imovina preduzeca, pa su gledali da tu postignu svoj cilj, te su tada lakonski ispravno definisali sta se treba knjiziti kao imovina BiH. Sad kada je zavrsena “privatizacija” glavnog zgoditka, imovine preduzeca, sada se fokusiraju na drzavnu imovinu.

  Vjerovatno su tada tu odluku, kojom su posteno prihvatili pravno stanje tj. dali ispravnu definicuju imovine BiH, donijeli i zato sto su to smatrali samo kao jedan neophodan korak do brze konacne raspodjele imovine. Medjutim, zahvaljujuci postenim ljudima u prvobitno formiranoj Komisiji za drzavnu imovinu, u prvom redu Mharemu Ceri, koji je prvi poceo postavljati pitanja i osporavati namjeravano knjizenje drzavne imovine na entitete, ta necasna rabota je zaustavljena. Gosp. Cero je za to bio "nagradjen" odstarnjivanjem iz komisje o drzavnoj imovini, cime se pridruzio ostalim bosnjackim kadrovima koji su smjenjeni zbog borbe za inetrese BiH. Medjutim, to je na kraju dovelo do ukljucivanja OHR-a u proces, tj. do prakticnog oduzimanja predmeta u ovoj fazi iz ruku domacih politicara, koji su namjeravali izvesti jos jednu pljacku drzave i gradjana BiH u korist entiteta, u cilju jacanja RS.

  Primjetimo da politicari RS svim sredstvima vrse pritisak na OHR, dok bosnjacki politicari samo posmatraju, ne osporavajuci cetnicke “argumente” tako da ponovo ispada da “i Bosnjaci hoce tu podjelu”, cime ugrozavaju ovu incijativu OHR-a. I ne samo to, bosnjacki izdajnici su dali podrsku Dodiku da se smjeni Cero i sada daju podrsku Dodiku u njegovom zahtjevu da OHR treba da ide iz BiH.

  Srecom, svijet postaje sve svjesniji da bosnjacki politicari ne predstavljaju bosnjacki narod, te sve vise OHR slusa glasove iz naroda. Zato se desava da sada sve sto svijet (OHR) radi pomaze ocuvanju drzave BiH, a sve sto rade “nasi” politicari je upereno protiv drzave i naroda BiH, kao npr. najnoviji zakon o internetu kojim uvode verbalni delikt i prijete zatvorom (i do 20 godina!) za verbalni delikt.

  T. B.

  ____________________


  6. Za širenje mržnje na internetu i do 20 godina zatvora u daytonskoj BiH

  Širenje nacionalne mržnje, pozivanje na vjersko ili etnicko nasilje, kao i drugi vidovi kompjuterskog kriminala izmjenom Krivicnog zakona BiH bice strogo kažnjavani i za ova djela predvidene su kazne i do 20 godina zatvora.

  Generalni sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagic rekao je da je Savjet ministara BiH usvojio izmjene i dopune Krivicnog zakona BiH medu kojima i one koje se ticu racunarskog kriminala.

  "Novi clan kaže da ce ako neko izaziva vjersku, nacionalnu i etnicku netrpeljivost i razdor biti kažnjen zatvorom od jedne do pet godina. Takode je receno da ako neko zloupotrijebi službeni položaj na ovaj nacin bice kažnjen zatvorom do 10 godina, a ako je zbog toga došlo do nereda nasilja ili drugih posljedica po bilo koji narod u BiH, bice kažnjen zatvorom od tri do 20 godina", rekao je Halilagic za "Nezavisne novine".

  On je istakao da je ova izmjena Krivicnog zakona radena u saradnji sa domacim i medunarodnim pravnim ekspertima, medu kojima je i OEBS i OHR.

  U Krivicnom zakonu BiH do sada nije bilo odredbi koje se ticu krivicnih djela racunarskog kriminala, osim onih kojima je propisano kažnjavanje za djecju pornografiju i povredu autorskih prava.

  Prema Medunarodnoj konvenciji o sajber kriminalu, koju je BiH ratifikovala još 2006. godine, svaka clanica je dužna da u nacionalno pravo ugradi odredbe po kojima je namjerno pomaganje ili podstrekavanje na izvršenje nekog prestupa katrakterisano kao krivicno djelo. (Srna)

  ___________________________


  7. CETNICI I NJIHOVE SLUGE CINE SVE DA SACUVAJU BiH U ROPSTVU

  Dakle, cetnici i njihove domace sluge pokusavaju da kontrolisu i internet da bi sacuvali tekovine genocida. Do sad ni jedna vlast u svijetu nije pokusala uvesti verbalni delikt na internetu.

  Medjutim, ovaj “zakon” je izazvao uglavnom podsmjeh na bh stranicama na internetu, jer jos vise kompromitovao izdajnike. Niko nije iskontoprlisao internet, pa nece ni ostarjeli bivsi udbasi na vlasti u Bosni i Hercegovini.

  M. B

  __________________________


  8. MUSLIMANI SVIJETA ODBILI DA PRIZNAJU SRBIJANSKOG "REISA"

  Nadali su se da ce njihova dobro skovana podvala uspjeti i da ce sa Islamskom zajednicom biti gotovo za nekoliko nedjelja, po nekim najdalje za nekoliko mjeseci.

  Laži su kratke noge, davno izrecena poslovica koja je zadnjih dvije godine bila na velikom ispitu istinitosti. Prateci aktivnosti paravjerskog krila Ugljaninove stranke olicenog u liku izdajica pod ahmedijama, ova poslovica mi se cesto vracala u misli i uvijek sam se pitao da li je baš tako. Spomenuta grupa je uz podršku dobro znanih prijatelja iz podzemlja, vlasti i onih manje znanih iz tajnih službi uspjela da donekle manipuliše time ko predstavlja muslimane u Srbiji. Nadali su se da ce njihova dobro skovana podvala uspjeti i da ce sa Islamskom zajednicom biti gotovo za nekoliko nedjelja, po nekim najdalje za nekoliko mjeseci. Oni su uporno koristili sve svoje resurse i resurse pomenutih saveznika. Medutim, desilo se nešto što je izmaklo procjenama onih koji sve ovo pripremiše. Islamska zajednica, kao uostalom i muslimani širom svijeta, nisu toliko slabi i slijepi kako ih zamišljahu. Znaju muslimani i da se uspavaju, zaborave, da olako nekad preko nekih stvari prolaze, ali kada su u pitanju ovako krupne stvari onda se bude i ne dozvoljavaju. Suviše je blizu kolonijalizam koji je postavljao imame i muftije po svojoj mjeri, a ubijao one koji se drže principa Šerijata, da bi to danas prihvatili u srcu Evrope u Srbiji.

  Internacionalizacija laži

  Manipulacija koju su izveli nije ostala u granicama Srbije, nastojali su ubijediti muslimane širom svijeta da je normalno da Srbija ima svoju Islamsku zajednicu koja bi bila cak i duhovno odvojena od našeg naroda i duhovnog centra u Sarajevu. Toliko su insistirali na toj odvojenostik, bez imalo stida i odgovornosti, da se normalan covjek pita gdje su granice stida, izdaje i licemjerstva. Poslali su emisare u Tursku, Crnu Goru, Saudijsku Arabiju, na Zapad. Turska je bila najznacajniji megdan gdje su se lomila koplja.

  Diplomatski falsifikat

  Ovih dana je izašla na vidjelo istinitost one stare poslovice: „U laži su kratke noge.“ Bivši ambasador Republike Turske u Srbiji je poslao lažni izvještaj Ministarstvu spoljnih poslova da su se u Islamskoj zajednici u Srbiji održali izbori i da je, navodno, smijenjen muftija Zukorlic, a na njegovo mjesto izabran Adem Zilkic. Izvještaj Ambasade za Ministarstvo nije upitan, te je samim tim obavezujuci za institucije u Turskoj. Ovo nam daje odgovor zašto su pucisti u prvim danima pokušaja puca imali neku vrstu podrške iz Turske. Medutim, pošto se radi o ozbiljnoj državi ovaj izvještaj je ispitan i nakon izvjesnog vremena i razvoja situacije otkriven je falsifikat i zavjera. Nedavna posjeta ministra spoljnih poslova Srbiji i Novom Pazaru doprinijela je da se istina dodatno objelodani.

  Reislulema Turske odlucan

  Kako je sve što pucisti rade propalo, uostalom kao i svaki falsifikat, tako je propao i njihov navodni prodor u Islamski svijet. Nedavno su u Saudijskoj Arabiji odbijeni za potpisivanje protokola za hadž. Bekir-ef. Makic, rukovodilac Službe za hadž pri Mešihatu, kaže da je prizor, kada im u oci saopštavaju da nemaju šta tražiti, vrlo ponižavajuci te da to što doživljavaju emisari propale tvorevine vrhunac poniženja. Posjeta Reisuleme Turske Bosni i Hercegovini sasjekao je svaku mogucnost dalje manipulacije prema Turskoj. Glavni muftija je u višednevnom druženju sa Reisulemom Turske detaljno upoznao visokog gosta o pozadini problema u Islamskoj zajednici i nacinu na koji su pokušali sprovesti tu podvalu. Reisulema Bardakolu je izricito naglasio da oni nisu imali nikakvu podršku Turske i da su sve navodne cestitke i izjave o podršci, kao i navodni susreti i saradnja obicni falsifikati.

  Pucistima ostao samo zvanicni Beograd

  Kako je izdaja najgori vid poniženja, tako je i kazna za to najveca. Ako bi mjerili kazne koje može covjek doživjeti na ovome svijetu, mislim da nema vece od one da covjeka svi ignorišu i ne žele u svojoj blizini. Izdajice našeg naroda nisu možda bili svjesni cijene uloge koju su prihvatili. Nisu znali koliko je ružno našem narodu govoriti da je neophodno da se odvoje od svog naroda u Bosni, nisu možda znali koliko je ponižavajuce biti figura u rukama onih koji ne misle dobro islamu i muslimanima. Danas više ne mogu nigdje otici uzdignute glave, ni u Sarajevo kod brace, nekadašnjih kolega, ni na Kosovo, ni u Tursku, ni u Saudijsku Arabiju. Izdajice niko pored sebe ne želi da vidi, ne voli da za istim stolom hranu sa njima jede, a kamoli da sa njima saradjuje.

  Mr. Hajrudin Balic

  (Preneseno sa web stranice Meshihata Srbije)

  ________________________________________


  9. TIHIC I SILAJDZIC NA CETNICKOM AUTOPILOTU

  Autor: Sven Rustempašic

  Sarajevo, 11. septembar 2009. - Nema prostora, a niti potrebe, za kritiku cijelog teksta Fatmira Alispahica iz novog magazina SAFF, ali evo komentara prve recenice, citat:

  F. A.: ¨Dok Silajdžic i Tihic nemaju kuveta ni za dijalog, a kamo li za jedinstvo, dotle srpske politicare krasi sloga, pa nije ni cudo što entitet Radovana Karadžica izgleda zdravije od države Kulina Bana.¨- kraj citata.

  Prvo, Fatmir Alispahic nepostojanje dijaloga izmedju Harisa Silajdžica i Sulejmana Tihica naziva lošim; drugo, tvrdi da medju njima nema jedinstva. Oba stava su pogrešna. Trebao bi Alispahic dovoljno biti inteligentan da konacno shvati da Silajdžic i Tihic dijalog smatraju potpuno nepotrebnim - i to upravo zato jer su toliko jedinstveni da nemaju potrebe za dogovorom, dijalogom.

  Naime, oba vec godinama funkcioniraju poput aviona na autopilotu. Svaki ponaosob radi u korist Dejtonskog ustroja, ka legalizaciji, finalnom, ireverzibilnom utemeljenju ¨Srpske države zapadno od Drine¨, srpske države stvorene na genocidu. I stoga izmedju njih nema nejedinstva, nego vlada potpuno jedinstvo - u podupiranju velikosrpskog projekta uništenja države Bosne i Hercegovine. Jedinstvo je tako veliko, da im je dogovor odn. dijalog (za kojim F. A. toliko vapi) totalno nepotreban.

  TEST: kada god su u Dejtonskom parlamentu glasali Tihic i njegova SDA, te Silajdžic i njegova SBiH, oba su tabora jedinstveno (!) glasala protiv interesa države BiH, a u korist Republike srpske. Isto važi i za njihove poteze izvan Dejtonskih parlamenata! Skoro svaki je bio protiv države, gradjana BiH, naroda. Ocijenite performansu Tihica i Silajdžica metodom kako glasacko tijelo ocjenjuje svakog Americkog kongresmena - prema onome kako je glasao za svaki pojedini zakon u Americkom kongresu. Kada oprobate taj objektivni metod ocjenjivanja performansa dva egzekutivna lika u vlasti, onda cete vidjeti da i Tihic i Silajdžic rade za Republiku srpsku.

  Dakle, tvrdnja Fatmira Alispahica, izrecena tako autoritativno kao da tvrdi da je snijeg bijel, da izmedju Tihica i Silajdžica vlada nejedinstvo, je lažna. Ta je laž izmišljena da braniteljima države BiH baci prašinu u oci. Ono što F. A. i njegovi istomišljenici tvrde, ustvari je samo šibicarska igra, lažna dilema, prašina bacena u oci. Cinjenica da to Alispahic ne vidi, ne želi vidjeti ili ne želi napisati, njegova je bilo plitkost, bilo doprinos prevari.

  U nastavku teksta on ponavlja poznate jadikovke, umjesto da jasno napiše istinu koja se može iskazati u jednoj recenici: Tihic i Silajdžic su jataci velikosrpskog projekta uspostave i cementiranja Republike srpske, cetnicke dominacije nad cijelom ¨Unijom BiH¨, pa i Federacije BiH.

  __________________________


  10. Narod zna da je nasa himnu “Jedna si jedina” i da je nasa zastava “Sest zlatnih ljiljana”

  Armenija (Obratite paznju na izvanredne rijeci rapa koji slijedi iza himne)

  Zenica (Hajmo ih rusit)


  Koshevo (“Ljiljani”veliki kao stadion)


  Gorazde (Narod pjeva nasu himnu “Jedna si jedina”, dok organizatori u pozadini pojacavaju muziku iz filma “Animal farm”, koju pokusavaju da nam nametnu umejsto nase himne, da nas jos jednom ponize.)

  Mostar (“Jedan si jedina” nasa jedina himna i u Hercegovini)  PREGLED MEDIJA

  11. Razvlacenje pameti

  Pise: Senad Pecanin, “Dani”

  "Ko ne voli Dabic Rašu popušio kitu našu, ko ne voli Radovana ne video Đurdevdana"
  (Vesela pesma, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra)

  "Ako se pametni ljudi ne slažu politicki i ideološki, mogu ostati prijatelji ako se ne doticu te teme, a u interesu filma, kulture i talenata"
  (Abdulah Sidran, o predstojecem susretu s Emirom Kusturicom, Dnevni avaz)

  Posljednjih godina Bošnjacima nije nimalo lako. Prvo su se morali dobro napregnuti da shvate šta je "najveci bošnjacko-muslimanski duhovni autoritet" mislio kada je rekao da je Radovan Karadžic uradio više za islam u Bosni nego on, Mustafa Ceric, za pet decenija svog misionarskog rada. Onda je valjalo progutati objašnjenje vlasnika Avaza Fahrudina Radoncica po kojem, valjda u duhu regionalne saradnje u okviru euro-atlantskih integracija, nema ništa normalnije nego da on, po skromnom vlastitom priznanju, "drugi najvažniji stub bošnjaštva", za svog najbližeg poslovnog partnera bira Miroslava Miškovica, Miloševicevog ministra iz vremena kada je voždova vlast orkestrirala razaranjem Bosne i Hercegovine. Onda je "najveci živi bošnjacki intelektualac" Muhamed Filipovic kao analizu Dodikovog sprdanja s genocidom u Srebrenici i rasturanja države ponudio u Dnevnom avazu svoje saznanje: "Znam ga iz korijena, i to ne samo onih iz Laktaša. Nije Dodik tako loš kako hoce da se prikaže. Ljudi iz Lijevca su realni, spremni na posao i dogovore i nisu zatucani. Nemojte misliti da on vjeruje u sve ono što govori i pokazuje. To je imidž koji se od njega ocekuje." Nakon toga se poznati književnik Dževad Karahasan potrudio da makar njemackom citateljstvu razbije uvjerenje koje o Radovanu Karadžicu kao zlocincu postoji u svijetu: "Radovan Karadžic je dugi niz godina bio lijecnik, i to ne loš lijecnik, kako su mi potvrdili mnogi poznanici. Ja ga pomalo poznajem i licno. Vjerujem da on nije bio zlonamjeran karakterom. Imao je tu nesrecu da u trenucima dubokog povijesnog previranja sebi na leda natovari pretežak teret. Vjerujem da bi malo ko na njegovom mjestu bio kadar u tom vremenu ponijeti se znacajno drugacije. (...) U decembru 1991. raspravljalo se u Parlamentu BiH o referendumu za nezavisnost. Nakon sati i sati debate, Karadžic je, skoro ocajan, molio da se od referenduma odustane. I dan-danas mi u ušima odzvanja njegov placan glas, preklinjuci ton kojim je upozoravao da bi jedna takva odluka mogla uništiti bosanski narod." A onda je "najveci živi bošnjacki pjesnik" Abdulah Sidran, povodom vijesti o njegovom nastavku ratom prekinute saradnje s Emirom Kusturicom, objasnio: "Ako se pametni ljudi ne slažu politicki i ideološki, mogu ostati prijatelji ako se ne doticu te teme, a u interesu filma, kulture i talenata. Svako je dužan biti spreman na saradnju."
  ...

  KOMENTAR: Sta dugo kazati nego: Kakav sljam nam se nametnuo da nas predstavlja u javnom, cak i kulturnom zivotu naroda? Dobro kaze pjesnik iz naroda u prethodnim spotovima: “Hajmo ih rusit, mater im jebem!”.

  Nastavak Pecaninovog teksta, mozete naci na linku.

  Nezavisni magazin BH DANI - ONLINE

 2. #2
  McChevap
  Zitat Zitat von Sretenje Beitrag anzeigen
  "Republika" Bosna i Hercegovina? So hat doch das Gebilde Alijas zwischen 1992 und 1995 geheißen!!! Das heutige BiH heißt nur "BiH", nix "Republika"
  Man bist du schlau.

  Opfah.

 3. #3
  Emir
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Wow, wieder Serbophobieanfälle Crnogorcino?

  Vielleicht kannst du mir ja sagen, was für einen Sinn der Thread hat
  Nix Serbo sondern CEDO da gibt es einen gewaltigen unterschied CEDO

  Vielleicht kannst du mir sagen, was für einen Sinn dein erster bzw hier im forum 2ter post hatte?!?!?!?!?!

 4. #4
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.578
  Zitat Zitat von Sretenje Beitrag anzeigen
  "Republika" Bosna i Hercegovina? So hat doch das Gebilde Alijas zwischen 1992 und 1995 geheißen!!! Das heutige BiH heißt nur "BiH", nix "Republika"
  Das hat mit Alija gar nichts zu tun du Pfeiffe !
  Wie hieß es denn zur Zeiten der SFRJ ?????

  Ok das war vor deiner Zeit, du bist aber ein schlaues Kerlchen und wirst das schon in Erfahrung bringen !

 5. #5
  Lopov
  Meko, wie du siehst hat das Löschen einzelner Beiträge absolut keinen Sinn. Es wird trotzdem fröhlich weiter gespammt.

  Dein objektiver Mod Lopov

 6. #6
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  hört auf beiträge zu löschen,.. was hat das für nen sinn??
  verwarn ihn doch einfach,.. es war eindeutig spam,.. wo ist das problem.

 7. #7

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von Ludjak Beitrag anzeigen
  Das hat mit Alija gar nichts zu tun du Pfeiffe !
  Wie hieß es denn zur Zeiten der SFRJ ?????

  Ok das war vor deiner Zeit, du bist aber ein schlaues Kerlchen und wirst das schon in Erfahrung bringen !
  Ich helfe:
  Socialisticka republika BiH

 8. #8

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  Nix Serbo sondern CEDO da gibt es einen gewaltigen unterschied CEDO

  Vielleicht kannst du mir sagen, was für einen Sinn dein erster bzw hier im forum 2ter post hatte?!?!?!?!?!
  Gerne, Wayne sagt dir was?

  Ich frag mich, was der Sinn des Threades ist.

  Du siehst das natürlich wieder als Beleidigung und Abneigung gegenüber Bosnien und den Bosniaken, deswegen auch deine Reaktion mit Cedo

  Sieht man wieder was für ein dummes Kind du bist

  Und jetzt verkriech dich zurück in deine kranke Welt

 9. #9
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Gerne, Wayne sagt dir was?

  Ich frag mich, was der Sinn des Threades ist.

  Du siehst das natürlich wieder als Beleidigung und Abneigung gegenüber Bosnien und den Bosniaken, deswegen auch deine Reaktion mit Cedo

  Sieht man wieder was für ein dummes Kind du bist

  Und jetzt verkriech dich zurück in deine kranke Welt
  die dürfte ein BiH experte wie du schon besetzen,..

 10. #10

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46
  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  18. septembar 2009.

  ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 630

  Republika Bosna i Hercegovina

  SADRZAJ:

  1. SDA i Stranka za BiH: Protiv Prijedloga zakona o popisu stanovništva

  2. MEDJUNARODNE SUDIJE I TUZITELJI MORAJU NAPUSTITI BiH ZA 3 GODINE

  3. ODLAZAK STRANACA, NOVI PRIMJER KAKO “BOSNJACKI” POLITICARI
  SPASAVAJU CETNIKE OD SVIJETA

  4. Kalabic: "Entitetsko glasanje kiseonik za Republiku Srpsku bez cega ona
  ne može postojati"

  5. Dodik tvrdi da je masakri na Markalama i Kapiji bili izscenirani

  6. BAJRAMSKA CESTITKA OD SRCA

  7. DEJTONSKI PROCES KAO POPUNJAVANJE PRAZNIH RUBRIKA NEZAVISNOSTI
  "REPUBLIKE SRPSKE"

  8. ZNACENJE RIJECI “ENTITET”

  9. TIHIC SKUPIO JOS JEDNU OSTAVKU, NAJNOVIJA ZRTVA OBHODJAS

  10. JOS JEDNOM O LUKAVOM CETNICKOM IGRACU MUHAMEDU FILIPOVICU

  11. “USTAŠE” IDU U OBILAZAK SPOMENIKA CICA DRAŽI

  12. PODIZANJE SPOMENIKA PAVELICU, ZGODITAK ZA SRBIJANSKU OBAVJESTAJNU
  SLUZBU U HRVATSKOJ

  13. NE ZABORAVITE DOCI U SUBOTU NA PROSLAVU RODJENDANA POKRETA DJECA
  SARAJEVA

  14. OSVJEZENA WEB STRANICA REPUBLIKABIH.COM

  ---------------------------------------------------------------------------
  -------------
  Ovaj Glasnik ide na 33,302 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika
  prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with
  "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be
  promptly deleted.
  __________________________________________________ _____________


  1. SDA i Stranka za BiH: Protiv Prijedloga zakona o popisu stanovništva

  Zajednicka komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne
  skupštine BiH danas nije podržala nacela Prijedloga zakona o popisu
  stanovništva, domacinstava i stanova u BiH.

  Predsjedavajuci Zajednicke komisije Zoran Koprivica izjavio je Srni da su
  protiv nacela ovog prijedloga zakona glasali bošnjacki poslanici i
  delegati iz SDA i Stranke za BiH.

  "Protiv su glasali Bajazit Jašarevic, Hazim Rancic, Mehmed Suljkanovic i
  Adem Ibrahimpašic. Principe su podržali Rifat Dolic, Slobodan
  Šaraba, Ivo Miro Jovic i ja, što znaci da nismo imali dovoljnu
  vecinu", precizirao je Koprivica.

  Prema njegovim rijecima, negativan stav Komisije ce biti proslijeden
  domovima na dalju proceduru.

  "To, medjutim, još ne znaci da je taj zakon pao. Dalja procedura slijedi
  u Predstavnickom domu i kasnije na Domu naroda. Ne mora znaciti da ce
  domovi prihvatiti takav stav komisije", rekao je Koprivica.

  On je istakao da se, u slucaju da domovi ne prihvate mišljenje komisije,
  taj prijedlog zakona vraca Komisiji uz odredjene sugestije o daljim
  procedurama.

  "Predstavnici SDA i Stranke za BiH su jednoglasni u stavu da se takvim
  Prijedlogom zakona legalizuje etnicko cišcenje zbog cega taj zakonski
  akt ne prihvataju, iako je, clanom 10 tog prijedloga zakona ostavljena
  fakultativna mogucnost da se prilikom popisa pitanje vjeroispovjesti
  upisuje u zavisnosti od volje gradjana da to ucine", rekao je Koprivica.

  Predsjedavajuci Zajednicke komisije upozorio je da je popis
  stavnovništva uslov za bilo kakvu dalju pricu o evropskim integracijama
  BiH i planove razvoja.

  "Sada smo u pat poziciji. Domovi ce se o tome izjašnjavati ali je,
  medjutim, teško predvidjeti dalji razvoj dogadjaja i da li ce
  medjunarodna zajednica, kako je to cinila do sada, izvršiti pritisak na
  odredjene strukture. Ukoliko se ova prilika propusti, nece biti mogucnosti
  da se izvrši popis stanovništva 2011. godine što bi imalo
  katastrofalne posljedice", rekao je Koprivica.

  (SRNA)


  KOMENTAR: Ovo je dobra vijest, ako tako ostane. Medjutim, tu se vjerovatno
  radi o jos jednoj sibicarskoj igri, gdje na kraju uvijek Dodik pobjedjuje,
  a mi “papci” bivamo jos jednom “izradjeni” od njegovih
  partnera-sibicara iz SDA i SBiH.

  Smijesan je “kompromis” kojeg cetnici predlazu, da svaki pojedinac
  moze, a ne mora iskazati vjersku i etnicku pripadnost. Pa to se
  podrazumjeva u svakom popisu. Ko te moze natjerati da se vjerski ili
  etnicki izjasnis? Ocigledno bi se Srbi masovno etnicki izjasnili, a ta bi
  opcija jos vise naglasila srpsku dominaciju.

  Smijesno je to sto se krivica za moguce zakasnjenje u Evropu automatski
  svaljuje na one koji su protiv etnckog popisa. Naime, Evropa kaze da ne
  mora biti etnicki i vjerski popis. Dakle, Srbi koji to guraju su oni koji
  su krivi ako ne bude popisa. Nazalost, nasi izdajnici rado prihvataju
  optuzbu za navodnu krivicu pripremajuci se da jos jednom izdaju zrtve
  genocida. Za tu predstavu im treba malo toboznjeg pritiska Evrope da
  sakriju svoju izdaju. Jer, kako zelje Evrope ne bijahu uslisane npr. kod
  reforme policije ili kod ostanka stranih sudija?! Evropa jednako pritisce
  i Srbe, ali uvijek "nasi" popustaju, ne zato sto se plase Evrope, nego sto
  su izdajnici, cetnicki jataci.

  A popis stanovnistva je legalizacija genocida na sasvim jednom novom,
  vecem nivou, na etnickom nivou. Sve do sada je isla legalizacija genocida
  samo na drustveno politickom nivou. Ako se obavi etnicki popis, bice u
  knjigama UN uknjizeno da su Srebrenica, Zvornik, Visegrad, Banja Luka,
  Ugljevik, Pale, Bijeljina itd. i etncki, a ne samo drustvenopoliticki,
  srpski gradovi.

  Dr. Muhamed Borogovac

  ______________________________________


  2. MEDJUNARODNE SUDIJE I TUZITELJI MORAJU NAPUSTITI BiH ZA 3 GODINE

  Predstavnicki dom Skupstine BiH. 16.9.2009: Predloženim izmjenama Zakona
  o Sudu BiH produžava se mandat medjunarodnih sudija u prijelaznom
  periodu do 31. decembra 2012. u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne
  zlocine, s tim da u Apelacionom vijecu može ucestvovati samo jedan
  medjunarodni sudija.

  Definirano je da medjunarodni sudija može ucestvovati u radu na
  zapocetom predmetu Odjela I Krivicnog odjeljenja samo ako je rad na tom
  predmetu zapoceo prije stupanja na snagu ovog zakona.

  Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH bit
  ce omoguceno produžavanje mandata medunarodnim tužiocima u Posebnom
  odjelu za ratne zlocine nakon 31. decembra 2009. Ovaj prijelazni period
  može trajati najduže do 31. decembra 2012.

  Predloženim izmjenama i dopunama Zakona je utvrdeno da medunarodni
  tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati
  dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne
  zlocine.

  (FENA)

  _________________________________________


  3. ODLAZAK STRANACA, NOVI PRIMJER KAKO “BOSNJACKI” POLITICARI
  SPASAVAJU CETNIKE OD SVIJETA

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Dakle, opet su SDA i SBIH priskocile u pomoc Dodiku. Sjetimo se da je
  Dodik trazio da stranci iz Tuzilastva i Suda BiH odu odmah. Jedan od
  razloga je svakako bio i njegov strah od nezavisnih stranih tuzitelja i
  sudija buduci da se u Tuziteljstvu nalazi pravosnazna optuzba protiv njega
  za koju je dokaze skupio Drago Lukach. Na Dodikovo uskracivanje
  saglasnosti da ostanu stranci Inzko je energicno najavio da to ne dolazi u
  obzir i da ce on nametnuti zakon da ostanu medjunarodne sudije “jer
  Bosni i Hercegovini jos trebaju strane sudije”.

  I sta se dogadja, “nasi” poslanici se dogovaraju sa Dodikom, da toboze
  ostaju sudije, ali se u stvari njihov mandat svodi samo na vec zapocete
  slucajeve i to samo protiv ratnih zlocinaca (a ne poratnih i kriminalaca)
  i to samo privremeno.

  I sta tu sada moze Inzko uraditi kada su se svi fino dogovorili i usvojili
  zakon. Da bi nam svijet mogao pomoci mora postojati nas zahtjev za pomoc,
  neki spor, mora postojati strana koja se buni protiv podjele drzave. Ako
  se svi fino slazu u Skupstini i Vijecu ministara, kako se moze iko
  mijesati i cuvati jedinstvenu BiH? Ovo je po ko zna koji put na djelu
  dobro uhodana prevara, gdje se cetnicima pomaze da zaobidju pravne norme
  tako sto se s njima stupa u nagodbe, koje su uvijek na stetu Bosne i
  Hercegovine. Sjetimo se, nagodbe su poceli jos Alija i Silajdzic sa
  Karadzicem da bi ponistili priznanje Republike BiH sto je rezultiralo
  osnivanjem Republike srpske u Daytonu.

  Ovim zakonom je postignuto sve ono sto je Dodik trazio. Time je vjerovatno
  i sebe spasio od tuzbe koju je predao Lukach i ujedno je utvrdio odlazak
  stranaca, cime je nepravljen jos jedan korak ka rasturanju BiH.

  Ovih dana pljuste kletve protiv Dodika zbog njegove izjava da su Bosnjaci
  sami izscenirali masakre na Markalama i na Kapiji u Tuzli, ali taj gnjev
  protiv Dodika nasi poslanici pretocise u skupstini u jos jednu nagradu za
  Dodika. Ne trebaju protiv Dodika izdavati saopstenja, kojima nam bacaju
  pijesak u oci. Njemu treba pokvariti posao podjele Bosne i Hercegovine.
  Ali de ti to objasni nedrzavotvornoj moralnoj fukari, koja po bh web
  stranicama psuje Dodika, umjesto da pociste pred svojim vratima, Dodikove
  jatake na “bosnjackoj” strani.

  Osim toga, tragicno je da mi, koji se ovim bavimo samo volonterski, moramo
  o ovim stvarima da upozoravamo javnost, pored novinara i poslanika
  skusptine BiH, koji primaju 8,000 KM mjesecno za svoj posao. Ne govorim
  ovdje o SDA, SBiH i SDP, oni su odavno otvoreni izdajnici. Govorim o
  Seferu Halilovicu, kojega narod jos uvijek dozivljava kao neku moralnu
  snagu, a on sjedi skrstenih ruku, i glasa skupa sa SDA, SBiH i SDP protiv
  Bosne i Hercegovine, kao sto je npr. glasao za Brcanski amandman. Zar ne
  bi bilo prirodno da on izdaje stranacka saosptenja o ovome?

  Sto se tice novinara, oni su jos jednom pokazali koliko su korumpirani.
  Oni su ovaj poraz Bosne i Hercegovine predstavili naslovom “MEDJUNARODNE
  SUDIJE OSTAJU U BiH”, dakle kao pozitivnu vijest. Normalno da bh
  novinarima niko vise ne vjeruje, nego se poslije svake vijesti,
  “prekontava” za koga pojedinac ili novina radi. (Vjerovatno je taj
  gubitak kredibiliteta bh novinara jedan od razlog sto ovaj Glasnik ima sve
  vise citalaca.)

  __________________________________


  4. Kalabic: "Entitetsko glasanje kiseonik za Republiku Srpsku bez cega ona
  ne može postojati"

  15. 09. 2009. . 10:06 S. B.

  24SI - Šef Kulba poslanika SNSD-a u Predstavnickom domu Parlamentarne
  skupštine BiH Drago Kalabic porucio je da srpski poslanici nikada nece
  odstupiti od entitetskog glasanja i istakao da ovaj mehanizam predstavlja
  "prvu branu koja štiti Republiku Srpsku u BiH".
  ...

  "Entitetsko glasanje rezultat je Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zašto
  nekome pada na pamet da dovodi u pitanje nešto što smatram da je
  kiseonik za Srpsku i bez cega ona ne može postojati, nešto što mi
  koristimo kao naše legalno ustavno pravo", kaže Kalabic.

  On je istakao da je bilo odredjenih perioda kada RS nije upotrebljavala
  entitetsko glasanje u dovoljnoj mjeri, kada su prenesene odredjene ustavne
  nadležnosti.
  ...

  Govoreci o popisu stanovništva u BiH Kalabic je sinoc istakao da se nada
  da ce zakon o ovoj oblasti, ipak, biti usvojen, te istakao da ce svojersnu
  poruku predstavljati i ako bošnjacki politicari budu glasali protiv.

  Kalabic je istakao da zakon o popisu srpski poslanici ne mogu usvojiti bez
  bošnjackih stranaka, koje se tome protive.

  "To je potpuno jasno, ali ja se nadam da cemo uspjeti, uz pomoc evropskih
  pritisaka, da usvojimo ovaj zakon, pod prijetnjom da bez popisa nema
  evropskih integracija. Zna se za šta je sve popis potreban i ako ovaj
  zakon ne bude usvojen, odnosno ako bošnjacki politicari budu glasali
  protiv popisa, oni ce poslati jasnu poruku", rekao je Kalabic.

  (24sata.info)

  NAPOMENA: Entitetsko glasanje je uvela Silajdzc-Lagumdzijina "Alijansa za
  promjene" kada je promjenila Izborni zakon Republike BiH kojim je
  podijelila do tada jedinstenu izbornu jedinicu Bosnu i Hercegoviunu u
  dvije izborne jedinice Fedreciju i RS.

  _________________________________________


  5. Dodik tvrdi da je masakri na Markalama i Kapiji bili izscenirani

  12.09.2009. u 09:24

  Premijer RS Milorad Dodik ponudio je jucer novinarima u Bijeljini svoju
  verziju stradanja Tuzlaka na Kapiji.

  - Kao što su izscenirane Markale koje su poslužile za izolaciju srpske
  strane, tako mnoge analize govore da se i tamo radi o podmetnutoj
  eksploziji, jer je dan ranije u centru za obuku muslimanske vojske u
  Živinicama od eksplozije stradao znacajan broj momaka. Oni su dovezeni
  mrtvi i inscenirana je situacija, a onda se postavlja pravosudni sistem da
  to i potvrdi- kazao je Dodik novinarima na svecanosti urucivanja clanskih
  karata za 500 novih clanova SNSD-a u Bijeljini. (Avaz)


  KOMENTAR: Primjetimo da je Dodik jednako optuzio i Sarajlije da su
  izscenirali Markale, kao i Tuzlake za Kapiju. Medjutim, dok se u Tuzli
  digla velika graja, Sarajlije, izgleda vec slomljeni izdajom, pokorno
  sute.

  Kao sto je poznato, strani istrazitelji su dokazali sa kojeg mjesta na
  Ozrenu je izpaljena granata i osudjen je zlocinac koji je komandovao
  ispaljivanje ganate na Tuzlansku omladinu.

  Sjetimo se da su bh vlasti nedavno usvojile zakon po kojem se za verbalni
  delikt na internetu moze dobti i do 20 godina. Interesantno ce biti
  vidjeti kako ce bh vlasti ikoga drugoga osuditi za verbalni delikt, ako
  Dodik za ovo ne odlezi u zatvoru?

  Dodik nije nasao za potrebno ni da se izvine makar roditeljima ubijene
  djece, nego je bez problema otisao u Svedsku da se sretne sa ratnim
  zlocincem Biljanom Plavsic, koja ce uskoro biti pustena iz zatvora.

  Za to ponasanje Dodik je dobio mnogo laznih psovki iz SDA i SBiH, ali i
  veliki poklon, kada su mu "mahsuzije" izglasli Dodikov zakon o odlasku
  stranih sudija.


  M. B.

  _________________________________________

  6. BAJRAMSKA CESTITKA OD SRCA

  Bajram dojdje

  Bajram dojde, mirišu avlije, behar pada s mlade šeftelije...
  Ptica, insan, svako se raduje, a ja nejmam s kim da bajramujem.
  Džennetlije putuju, svom se Dostu raduju!
  U bajramskom odjelu, u džennetskom veselju!
  Sa vratnica džamijskog harema džemat ide, ahmedije nejma...
  Preslagana uoci Bajrama i mošusom divnim pokapana.
  Koga jutros docekat' veselo, uz ruku mu pritisnuti celo?
  Pusta kuca, srce se stužilo...
  Opustilo što se zelenilo..."

  Autor: Džemaludin Latic

  Ne tugujte, Bajramu se radujte iako smo razasuti sirom svijeta, mnogi bez
  oca, majke, brace i sestara, tu smo mi da ih zamjenimo, da zajedno
  bajramujemo. Da jedni drugim vrata otvorimo, El-Fatihu nasim sehida
  proucimo, i da zajedno o nasoj Bosni i Hercegovini haberimo, te prisjetimo
  se nekadasnjih Bajrama kad smo nekad bili svi zajedno…..

  Uz zelju da i ovaj Bajram docekate u zdravlju, veselju i rahatluku, te da
  svoju radost podijelite sa vasim najdrazima, svojim prijateljima i komsijama,

  BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

  Napomena: Email je namjenjen svim Muslimanima, ukoliko ste email primili,
  a ne slavite Bajram, prosljedite email vasim dragim prijateljima koji
  slave Bajram i podijelite s njima radost kao sto ce oni podijeliti radost
  s vama za vrijeme vasih blagdana….

  Senada Softic-Telalovic
  Predsjednica Vijeca BiH organizacija Australije

  _________________________________________


  7. DEJTONSKI PROCES KAO POPUNJAVANJE PRAZNIH RUBRIKA NEZAVISNOSTI
  "REPUBLIKE SRPSKE"

  Autor: Sven Rustempašic

  Sarajevo, 16. septembar 2009. - Prema Dejtonskom ustavu (Aneks 4
  Dejtonskog mirovnog ugovora), Bosna i Hercegovina nije (!) država, nego
  Unija BiH: veoma labilna ad hoc unija jedne države u procesu
  legalizacije, Republike srpske (RS), i jedne labave federacije od 10
  mini-država (kantona), Federacije BiH - ukoliko se kolaboracijom lidera
  i parlamentaraca SDA, SBiH, SDP i BPS-Sefer Halilovic, dovrši Dejtonski
  proces.

  Unija država nije država. Npr., Evropska Unija nije država, iako
  clanice imaju zajednicke registarske tablice, valutu (Euro), itd.
  Dejtonska Unija BiH ima organe unije, a ne države, npr. ima Vijece
  ministara BiH (organ unije), a nema Vladu BiH (organ države). Unija BiH
  ima i zajednicke kompanije, korporacije, javne servise, i sl. - ali to
  nisu organi države, nego privatna pravna lica, slicna onima iz domena
  ¨business¨-a (firme). Npr. Javni TV servis BiH, je poduzece koje
  postoji na slicnim pravnim osnovama kao i granap u vašem susjedstvu. To
  nije organ države, nego privatno poduzece.

  I ovakvo agonizirajuce (ne)funkcioniranje Unije BiH, osigurava jedino Ured
  Visokog Predstavnika (OHR) - organ implementacije Dejtonskog sporazuma
  putem Dejtonskog procesa. Zašto OHR pomaže? Zato jer djeluje po
  sistemu ¨drži bure vodu dok majstori ne odu¨. Naime, kada RS dobije
  sve ¨papire¨ svoje državnosti od predstavnika njenih žrtava (sada
  su to lideri, glavni odbori, parlamentarci SDA, SBiH, SDP i BPS- Sefer
  Halilovic), onda ce se OHR zatvoriti; a Visoki Predstavnik ce javiti
  Ujedinjenim Nacijama u New York City-u, da se iz ¨grunta¨ UN (tek
  tada!) izbriše Republika BiH, a upiše se Republika srpska kao legalna,
  suverena država.

  Cetnici i njihovi jataci u glavnim odborima velikih stranaka koje
  okupljaju Bošnjake, kao i svi mediji u BiH, 14 godina varaju javnost
  ¨da je Dejtonska BiH, država¨. Zašto varaju? Pa, zato jer RS
  treba dobiti sve ¨papire¨ svoje državnosti prije nego što se
  istina objelodani. Popis stanovništva i podjela državne imovine RBiH
  su neki od zadnjih koraka u tom pravcu. Kada se podjeli imovina RBiH,
  kada Unija BiH ostane bez imovine, a na pola BiH je daju RS-u, tada ce
  proces biti okoncan. Dakle, ¨drži bure vodu, dok majstori ne odu¨.


  TEST: Da se sada zatvori OHR, ova Unija BiH ne bi niti mjesec dana
  funkcionirala, nego bi se raspala. Cak i uz 14 godina ¨vještackog
  disanja¨ koje uniji daje OHR - da bi se održala prevara da prema
  Dejtonu ¨postoji država BiH¨ - ona je stalno u ¨komatoznom¨
  stanju.

  Sve te tri grane vlasti koje po definciji mora imati drzava, zakonodavnu,
  izvrsnu i sudsku ima Republika srpska u punom kapacitetu. To je država
  (republika) po definiciji. Republika ionako nije ime za model
  automobila, kolonjsku vodu ili sportski klub - nego ime za državu
  odredjenog uredjenja; svaka republika je ujedno država.

  Zašto RS nije definitivno postala legalna država u Dejtonu? Zašto
  14 godina traži ¨papire¨ svoje državnosti u dejtonskim
  parlamentima od SDA, SBiH, SDP? Zato što je uspostavljena specijalna
  procedura koja diktira da RS postane potpuno legalna država tek na kraju
  Dejtonskog procesa, tj. tek nakon što dobije sve ¨papire¨ od
  Bosnjaka (i Hrvata) - ne od internacionalnih pravnih institucija (!), nego
  od imenovanih (lažno nazvanih pro-bosanskih, a ustvari
  pro-velikosrpskih) stranka u kojima participiraju preostali gradjani RBiH
  (najviše iz bošnjackog naroda).

  Dakle, Republika srpska je u Dejtonu samo zacrtana, samo planirana (!) kao
  država. Slikovito iskazano, RS je u Dejtonu bila de jure poput nekog
  formulara sa praznim rubrikama (dok je de facto vec postojala). A zatim
  joj te prazne rubrike, evo vec 14 godina, ispunjavaju predstavnici
  preostalih odanih gradjana RBiH u vrhu stranaka SDA, SBiH i SDP - da
  Republici srpskoj pored njenog de facto postojanja, osiguraju i njeno de
  jure postojanje odn. besprijekorni legalitet na svjetskom nivou.

  U Dejtonu je 1995. Internacionalna zajednica (konkretno ¨Zapad¨)
  štitila svoje tekovine i mehanizme globalne vlasti i dominacije: Povelju
  UN i Internacionalno pravo, koje lideri ¨Zapada¨, npr., trebaju kao
  argument pravednosti pred stotinama miliona svojih gradjana kada se odluce
  za invaziju neke muslimanske ili latinoamericke države. U Dejtonu je
  ¨Zapad¨ svoje Internacionalno pravo zaštitio tako što nije (!)
  ozakonio Republiku srpsku, nego je samo uz dobrovoljnu saglasnost Alije
  Izetbegovica i ostalih predstavnika Republike BiH uspostavio Aneks 4
  (ustav) i Dejtonski proces - u kojem ce je ozakoniti upravo lideri i
  parlamentarci stranaka SDA, SBiH i SDP, tobože ¨ispred gradjana
  Republike BiH¨.

  RAZBIJANJE, KOMPLETNO UKIDANJE JEDNE DRŽAVE CLANICE UN, VEOMA JE TEŽAK
  POSAO AKO SE ŽELI UCINITI TAKO DA POVELJA UN NE BUDE PREKRŠENA, TO
  JEST, DA POVELJU UN PREKRŠE SAMI LIDERI U VLASTI TE DRŽAVE, KAO ŠTO
  JE KRŠE GLAVNI ODBORI I PARLAMENTARCI SDA, SDP, SBiH.

  I dan danas je jedina svjetski priznata i legalna država (prema
  ¨gruntu¨ u UN), samo Republika Bosna i Hercegovina. Ova Dejtonska
  Uniju BiH je samo jedan proces.

  Dakle, bošnjacki lideri u tom procesu dobrovoljno ucestvuju i
  legaliziraju cetnicku državu Republiku srpsku. Bez lidera poput Tihica,
  Silajdžica, Lagumdžije, Izetbegovica, itd., ona nikada i nikako ne bi
  mogla biti zakonita država.

  ________________________________


  8. ZNACENJE RIJECI “ENTITET”

  Engleska rijec "entitet" se može prevesti kao "jedan dio", "jedna
  komponenta", "jedna zasebna cjelina". Npr., Rafinerija u Bosanskom Brodu
  je bila jedan entitet u ¨Energoinvestu¨. Republika Italija je jedan
  entitet u Evropskoj uniji, ali je i država. Rijec "entitet", ne
  iskljucuje da je to država.

  Nama je lansirana rijec entitet kao neka nova rijec, nešto specificno za
  RS, i naši izdajnici su nepoznavanje te rijeci u bh narodu koristili da
  sakriju svoju izdaju, da su cetnicima dali državu, i to kada su vec bili
  poraženi.

  A Dayton je samo definisao proces vadjenja papira države RS. U Daytonu
  je definisana metodologija kako Skupština BiH usvaja pojedine zakone i
  da su zakoni Republike BiH samo privremeno suspendovani dok se ne promjene
  u Daytonskoj skupštini.

  Zato je Dejtonska skupština BiH prvo usvajala zakone kojim prestaje
  važenje zakona Republike BiH, da bi mogli usvojiti nove zakone kojima se
  dijeli Republika BiH. Jedan tipican primjer daytonskog procesa je
  formiranje “Vojske BiH”.

  Svi koji misle da je formiranjem Vojske BiH od tri komponente, ucinjen
  korak u pravcu jacanja države BiH, varaju se; jer time je samo priznata
  "srpska komponenta vojske" u BiH koja se onda dobrovoljno udružuje u
  ZAJEDNICKU vojsku - a NE jedinstvenu vojsku BiH. Time je "srpska vojska"
  stekla legalizaciju, i buduci da se dobrovoljno udružila može se i
  razdružiti. To što svijet još nije voljan da prizna to
  razdruživanje je posljedica genocida, jer svijet nece da to postane tako
  ocigledno da se genocidom mogu praviti države. Treba da se zaboravi na
  genocid i kako je nastala RS, pa da RS može bez problema razdružiti
  jer ima sve ingerencije države.

  Ono što mi možemo uraditi je da ne dozvolimo vadjenje preostalih
  papira (podjela državne imovine na entitete, popis stanovništva itd.)
  i da tako uvjerimo svijet da RS nikada nece biti legalizovana, te da
  traže rješenje u pravljenju normalne države BiH, kakva je bila
  Ustavu R BiH.

  Izvor: Forum Politika na Avazu

  _________________________________


  9. TIHIC SKUPIO JOS JEDNU OSTAVKU, NAJNOVIJA ZRTVA OBHODJAS

  Salko Obhodjaš podnio ostavke na sve funkcije SDABiH

  16.09.2009. 15:42

  Predsjednik KO SDA Bosanskopodrinjskog kantona Salko Obhodjaš
  obavijestio je danas predsjednika SDA Sulejmana Tihica da vraca povjerene
  mandate i podnosi ostavku.

  "Vracam Vam povjerene mandate koje ste mi Vi i organi SDA ukazali na
  pozicijama clana Predsjedništva SDA, clana GO SDA i predsjednika KO SDA
  BPK. Molim Vas da ove moje ostavke prihvatite te u skaldu sa svojim
  ovlaštenjima pokrenete procedure moje zamjene na navedenim pozicijama",
  stoji u pismu Salke Obhodaša predsjedniku SDA.

  (Svevijesti.ba/Fena)

  ________________________________________


  10. JOS JEDNOM O LUKAVOM CETNICKOM IGRACU MUHAMEDU FILIPOVICU

  Uzas! Uocimo kako Filipovic u slijedecem citatu iz Avaza on 95% govori
  istinu da bi na kraju podvalio nekakvu ad hoc napisanu Bijelu knjigu kao
  osnov bosnjacke buducnosti.

  Zar nasa “Bijela knjiga” taj neki drzavni nas cilj ne bi trebala biti
  cjelovita normalna drzava Republika BiH kakva je vec opisana u Ustavu
  Republike BiH, kakvu je narod vec izglasao na referendumu, i kavu je
  svijet priznao, sto ima hiljadu puta vecu tezinu od bilo kakvog Tunjinog
  ad hoc sazvanog "sabora".?

  Ovo su najopasniji clanci jer ljudima s pocetka govore istinu kojom im
  ulijevaju povjerenje, da bi im na kraju plasirali prevaru. Narod ne shvata
  koliko je Filipovic lukav igrac. Vidim ima ljudi koji polazu neke nade u
  Filipovicev “Bosnjacki sabor”. Jesu li slijepi?!

  Porucujemo lukavom cetniku Tunji da mi imamo nasu knjigu, to je Ustav
  Repblike BiH. Dok god ima gradjana Bosne i Hercegovine koji streme
  normalnoj drzavi opisanoj Ustavom Republike BiH oni su legitimni
  branitelji svoje domovine, jer niko nema pravo potpisati podjelu ili
  okupaciju Republike BiH, prema clanovima 154. i 155. Ustava Republike
  BiH.

  J. C. i M. B.

  Slijedi citat iz Avaza:

  Muhamed Filipovic: "Ceka nas sudbina Palestinaca!"

  Jedan od vodecih bošnjackih intelektualaca, akademik Muhamed Filipovic
  utvrdio je kako Bošnjake, s obzirom na trenutne okolnosti i procese u
  BiH, ocekuje sudbina Palestinaca.

  "Ova situacija u BiH danas vodi prema stvaranju uslova da se ratom
  proizvedeno stanje prihvati kao konacno, legitimno i legalno stanje. Da se
  pokaže da nema smisla ništa drugo, vec da se mora prihvatiti ovakvo
  stanje kakvo jeste. To bi prakticno znacilo da je onaj ko je zapoceo rat i
  izvršio agresiju i genocid, prisilno iseljavanje Bošnjaka,
  uništavanje znakova njihova postojanja, materijalne i duhovne kulture
  imao pravo i da se sve to njemu isplatilo. Zbog cega do tog dolazimo? Ja
  pretpostavljam da je zapadni svijet, Evropa prije svega, a zatim i
  Amerika, ostao kod iste strategije koju je formirao Mitterand vec 1992.
  godine, a to je da je rat u BiH iskljucivo humanitarno pitanje, pitanje
  preživljavanja muslimanskog stanovništva", rekao je Filipovic u
  intervjuu Dnevnom Avazu.

  ...

  On je za kraj septembra ove godine najavio održavanje Bošnjackog
  sabora, na kome ce oko 150 ucesnika, intelektualaca iz BiH i dijaspore,
  Sjeverne Amerike, Skandinavije, zapadne Evrope, Australije biti donesena
  deklaracija i objavljena bijela knjiga. "Ona ce jasno ukazati na cemu se
  temelji legitimitet postojanja Bosne kao jedinstvene države i naša
  prava kao naroda.

  Deklaracija ce pokušati odrediti limite ispod kojih ne bi smjela ici
  nijedna politika koja misli da predstavlja interese Bošnjaka i Bosne,
  kao i ono što ce zadovoljiti te interese", rekao je Muhamed Filipovic.

  ________________________________________


  11. “USTAŠE” IDU U OBILAZAK SPOMENIKA CICA DRAŽI

  Tomislav Dragun vodi zdrug pred spomenik cetnickom vodji

  Davor Krile, "Slobodna Dalmacija", Split - 16.09.2009. | 21:38

  Izaslanstvo iz Zagreba ide na Ravnu goru kako bi po uzoru na spomenik
  Draži Mihajlovicu napravili obilježje Anti Pavelicu u Zagrebu

  Prije najavljenog podizanja spomenika dr. Anti Pavelicu u središtu
  Zagreba, Hrvatski uljudbeni pokret i njegov predsjednik dr. Tomislav
  Dragun uskoro putuju u Srbiju, na Ravnu goru, kako bi tamo obišli
  spomenik vodji cetnickog pokreta djeneralu Draži Mihajlovicu.

  Želja im je da buduci poglavnikov spomenik bude izraden po “mustri”
  Cica Dražina i da na licu mjesta prikupe iskustva o rehabilitaciji
  ravnogorskog pokreta kako bi ih sutra mogli baštiniti u rehabilitaciji
  ustaštva u domovini. Najavu skorog prijateljskog posjeta srbijanskim
  cetnicima Dragun je vec dao i beogradskom tisku.

  - Ne vidim ništa ružno u tome da se pocnemo družiti. Mislim da
  neprijateljstva nisu tolika koliko se isticu. Depopulacija je i kod nas i
  kod vas tolika da sad imamo više teritorija nego što nam treba. Realno
  je da Srbija ima svoje interese u Podrinju, kao što ga imamo i mi u
  Zapadnoj Hercegovini i Cazinskoj krajini – kazao je Dragun za beogradski
  list “Alo”, dodavši da je prije rata prokrstario cijelu Srbiju, a
  posebno je volio doci u Zemun.

  Dragun se beogradskim novinarima požalio i na izuzetno negativan odnos
  predsjednika Mesica prema tekovinama NDH, te je izrazio svoje duboko
  uvjerenje da bi svaka strana koja je sudjelovala u ratovima na našim
  prostorima trebala dobiti pravo na svoje spomenike.
  Docek u Srbiji

  Najava prijateljskog ustaškog posjeta Ravnoj gori i spomeniku Cica
  Draži podijelila je u stavovima srbijanske cetnicke krugove. Cetnicki
  vojvoda Rade Cubrilo mišljenja je da se nikako ne bi smjelo toplo i
  raširenih ruku primiti ustašku delegaciju.

  - Njihov dolazak znacio bi izjednacavanje ustaša i cetnika, što
  povijesno ne bi bilo ispravno – upozorava vojvoda Cubrilo,
  objašnjavajuci da je Ante Pavelic bio samo terorist i diverzant, a
  deneral Mihajlovic ipak legalni vojni ministar u jugoslavenskoj vladi.

  - Ustaše i cetnici bili su neprijatelji i takvi trebaju i ostati –
  uvjeren je vojvoda Cubrilo.

  Njegov kolega Miroslav Cele Vukovic, inace predsjednik Srpskog cetnickog
  pokreta “Ravna gora”, u skorom druženju ustaša i cetnika ne vidi,
  pak, nikakvih prepreka i obecava da njegovi ljudi “ustašama nece
  praviti nikakvih problema”.

  - Rat se vodio i stao. Možda zbilja trebamo sjesti i porazgovarati.

  Ako dodu legalno, neka obilaze sve po svojoj miloj volji, jer mi cetnici
  smo civilizirani ljudi: u ratu mirotvorci, a u miru humanitarci – kaže
  Vukovic.

  Ipak, vec u startu se ne slaže s jednim mišljenjem Hrvatskog
  uljudbenog pokreta: Vukovic misli da su prava ustaških boraca puno bolje
  riješena nego što je to slucaj u Srbiji.

  ‘Đjeneralovi’ spomenici

  Ravna gora – podignut 1992.
  Niš – dvorište Srpskog pokreta obnove
  Ivanjica – podignut 2003. u povodu 110. godišnjice rodjenja
  Lapovo – otkriven 2006. u povodu 60 godina pogubljenja
  Kosjeric – podignut 2008.
  Udrulje kod Višegrada – postavljen 2004.
  Petrovo na Ozrenu, Republika Srpska
  Hamilton u Kanadi

  _____________________________


  12. PODIZANJE SPOMENIKA PAVELICU, ZGODITAK ZA SRBIJANSKU OBAVJESTAJNU
  SLUZBU U HRVATSKOJ

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Jedina netacnost u gornjem clanku je da se radi o Ustasama. Tomislav
  Dragun je sam nedavno jasno kazao da su oni sasvim drugi pokret, nazivaju
  se “Hrvtaska uljudba” (“Hrvatska civilizacija”) i da nemaju nista
  sa Pravasima koji su po njemu mrtvi kao pokret.

  Moje licno misljenje je da su oni ili totalne politicke analfabete koji
  trce za publcitetom ili su podmetnuti Hrvatima kao toboznji hrvatski
  ekstremisti, isto kao sto su nama podmetnuti Alijini navodni “Islamski
  ekstremisti” od strane Srbije. Oni u stvari nastavljaju politiku
  generala JNA Franje Tudjmana, koji je Hrvatsku kitio ustaskom
  ikonografijom dok je cetnicima potpisivao da je njihova trecina Hrvatske,
  “Republika Srpsk Krajina” u Hrvatskoj.

  “Uljudbasima” je trn u oku Stjepan Mesic, zbog prekida sa Tudjmanovom
  politikom, tj. zbog otpora kreiranju srpske drzave na pola BiH i zbog
  svoje dosljedne borbe za skidanje fasistickog imidza sa Hrvatske. Sjetimo
  se da su velikosrbi veoma uspjesno kreirali fasisticki imidz Hrvatske, i
  antifasisticki imidz Srbije, koristeci se Jugoslovenskim diplomatskim
  vezama, kao da u Hrvatskoj uopste nije bilo partizana i kao da u Srbiji
  uopste nije bilo fasista. Vjerovatno je glavni, ali skriveni razlog
  Srbijanske obavjestajne borbe protiv Mesica njegova podrska cjelovitoj
  BiH, jer je sada to glavni politicki front na zapadnom Balkanu.

  Fasizam je i moralno diskreditovan i politicki porazen te se politicari
  svih naroda svijeta nastoje prebaciti na antifasisticku stranu. Nazalost,
  mi Bosnjaci smo tu izuzetak, jer je Alijina klika na vlasti pocela slaviti
  SS Handzar diviziju, namicati nam fasisticku istoriju u kljucnom trenutku
  Milosevic-Tudzmanove agresije na Republiku BiH. Istovremeno dok su
  rasformiravali korpuse herojske Armije Republike BiH, Alijini ljudi su
  organizovali proslave nekih bosnjackih regimneti iz prvog i drugog
  svjetskog rata, gdje su Bosnjaci bili na silu mobilisani da ginu za svoje
  okupatore, da bi i svijet i nas same ubijedili da smo mi na pogresnoj
  strani istorije.

  Slicno se sada dogadja i Hrvatima. Odjednom su se pojavili
  “ekstremisti”, koji grade spomenik Anti Pavelicu, da sav svijet vidi
  da su Hrvati tvrdokorni fasisti. A kako gradnju spomenika “uljudbasi”
  opravdavaju u Hrvatskoj? Kazu: “Kada Srbi mogu imati spomenik Drazi
  Mihajlovicu, mozemo i mi Anti Pavelicu.”

  Medjutim, razlika je ogromna. Srbi su uspjeli svijetu predstaviti Drazu
  Mihajlovica kao antifasistu i borca protiv komunizma. Draza Mihajlovic je
  cak poslije smrti odlikovan Americkim odlikovanje za spasavanje
  saveznickih pilota. S druge strane mocna srpska diplomatija se potrudila
  da citav svijet sazna za fasistu Antu Pavlica.

  Podizanje spomenika Pavelicu bi bila jedna velika pobjeda srbijanske
  obavjestajne sluzbe u Hrvatskoj.

  Ova epizoda iz Hrvatske je za nas Bosnjake veoma intersantna i poucna jer
  se odvija po istom receptu kao i nasa iznenadna “ljubav” za 13. SS
  “Handzar” diviziju.

  ____________________________


  13. NE ZABORAVITE DOCI U SUBOTU NA PROSLAVU RODJENDANA POKRETA DJECA
  SARAJEVA

  P O Z I V N I C A ZA RODJENDAN - NVO '' DJECA SARAJEVA''
  VIJECE MLADIH - SAVEZ MLADIH SNAGA DRZAVE BiH
  www.djecasarajeva.ba

  Dana 19.09.2009. godine ( subota), na Trgu Djece Sarajeva, ispred BBI
  Centra, u 13h, ce biti obiljezena godisnjica NVO ‘’Djeciji pokret
  Mira, ljubavi, Prijateljstva’’- Djeca Sarajeva!

  Tog dana Pokret, zajedno sa gradjanima Grada Sarajeva, i svim
  dobronamjernim ljudima, ispraca punih sedamnaest ( 17) godina postojanja!!

  TRAJANJE PROGRAMA: OD 11h 30min ide PROBA SA UCESNICIMA, A PROGRAM TRAJE
  OD 13h - 16h .

  RASPORED PROGRAMA:

  - Skola gitare '' PINK PANTER'' koju predvodi slavni, sarajevski
  gitarista, nas prijatelj Almir Hukelic- Aka!

  Grupa od trideset mladih stvaralaca, gitarista i pjevaca, predstavlja Tim
  koji osvaja i koji, svojim radom, porucuje svim mladim ljudima, da su
  upornost, obrazovanje, muzika i sport, jedino sto djecu i mlade moze
  odvesti u bolju i ljepsu buducnost!

  - Pored ove ekipe, potvrdjen je dolazak muzicke, dramske, folklorne grupe,
  iz skole Skender Kulenovic,

  - O. S. Musa Cazim Catic,

  - Vijece ucenika O.S. Safvet beg Basagic i JU '' UCITELJSKA skola -
  Gimnazija Obala'' koje cine BAZU Pokreta,

  - Gosca iz Banja Luke djevojcica MILANA KLACAR, ( 13. god.)

  - Sarajevska, bosanska prvakinje u kiparstvu, Bakija Adne,

  - Naida Kurdija, dijete Pokreta od 92' god. i pobjednica na prvom ratnom
  festivalu Djeca pjevaju hitove, koji smo mi organizovali sa muzickom
  produkcijom RTVSA,

  - Udruzenja djece sa posebnim potrebama,

  - Ekipa Rin - Action - kosarkasi sa Rusmirom Halilovicem,

  - Prezivjela djeca iz porodica ubijene djece Sarajeva,

  - Predstavnici Instituta za istragu zlocina sa prof. dr. mr. Smajom Cekicem

  - Nermin Tulic,

  - Mladen Jelicic Troko

  - Udruzenje boraca sa PRS SINDROMOM.

  - ELMA ALIEFENDIC - MLADA SARADNICA, NOVINAR- VOLONTER, I NASA
  VODITELJICA,
  MIRELA- DJETE IZ RATA, CLAN UO POKRETA ( VOLONTER - VODITELJICA),
  RENATA - OSNIVAC I ZAMJENICA KOORDIN. POKRETA - PR NVO '' DJECA SARAJEVA,
  PREVODILAC!


  Nasa MISIJA od prvog dana, i ubuduce, jeste ZASTITA OSNOVNIH PRAVA DJECE I
  MLADIH U SLOBODNOJ, NEZAVISNOJ, JEDNOJ I JEDINOJ DRZAVI BOSNI I
  HERCEGOVINI!!!!

  NEKA SVUDA VLADA MIR, LJUBAV I PRIJATELJSTVO!!!

  PREDSJEDNIK VIJECA MLADIH - SAVEZ MLADIH SNAGA RBiH - MALIK GARIBIJA

  KOORDINATORICA POKRETA: IVANA MOSTARAC- 062/ 853 566

  _______________________________________


  14. OSVJEZENA WEB STRANICA REPUBLIKABIH.COM

  Republika Bosna i Hercegovina

Seite 1 von 6 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Nacionalni dan bez duvanskog dima
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.01.2010, 15:30
 2. Poljaci bojkotuju nacionalni tim
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.10.2009, 13:00
 3. Da?i?: Nacionalni interes - EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.06.2009, 02:00
 4. Nacionalni savezi osnovali ESF
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.05.2009, 18:00
 5. Pobedio Afri?ki nacionalni kongres
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.04.2009, 17:30