BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 2 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte
Ergebnis 11 bis 20 von 52

Nacionalni Kongres Republike BiH

Erstellt von Kraljica Katarina, 14.09.2009, 20:10 Uhr · 51 Antworten · 56.030 Aufrufe

 1. #11

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Ok, und jetzt? Was willst du sagen/erreichen/machen etc.?

 2. #12

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46
  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  26. septembar 2009.

  ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 631

  http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=793.0

  SADRZAJ:

  1. POREZ NA NEKRETNINE: NOVI ZLOCIN DAYTONSKE BiH NAD BOSNJACIMA

  2. U BOSNI NISTA NOVO: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA

  3. Špiric: Protivljenjem popisu se prikriva etnicko cišcenje Srba u BiH

  4. ODGOVOR SPIRICU: KARADZIC JE POZVAO SRBE DA NAPUSTE FEDERACIJU DA BI NASELILI GENOCIDNU RS

  5. INZKOVA DJELA,VISE NEGO RIJECI, DAJU NADU ZA BOSNU I HERCEGOVINU

  6. TIRAZI MEDIJA U BiH

  PREGLED MEDIJA

  7. U zadnjih deset godina broj ucenika u Tuzli se smanjio za 17.100

  8. SVJEDOCENJE: “SILAJDZIC I IZETBEGOVIC SU STVORILI RS”

  9. BOSNO I HERCEGOVINO MOJA DOMOVINO

  10. KOGA COVIC VARA: Ima li još budala za politicke igrokaze?

  ----------------------------------------------------------------------------------------
  Ovaj Glasnik ide na 33,817 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
  __________________________________________________ _____________


  1. POREZ NA NEKRETNINE: NOVI ZLOCIN DAYTONSKE BiH NAD BOSNJACIMA

  Zakon o oporezivanju nepokretnosti u RS primjenjivat ce se od 1. januara naredne godine, a gradjani ce placati prvi dio poreza do 30. juna i drugi dio do 31. decembra. Za razliku od poreza koji se nekada placao kao porez na imovinu i prema kojem je osnovica bila kvadratura nepokretnosti, prema novom zakonu porez ce se placati prema tržišnoj vrijednosti imovine.

  No, do sada se prijavilo tek 165.000 gradjana, pri cemu Banjalucani prednjace, a potom slijede Prijedor i Doboj sa po više od 30.000 gradjana koji su ispunili zakonsku obavezu. Ovaj broj mnogo je manji od ocekivanoga, odnosno oko tri miliona gradjana koji se trebaju registrirati u RS. Ocekivalo se cak da ce dnevno biti podnošeno 100.000 prijava.

  - Nažalost, moram naglasiti da je rok vec jednom u aprilu bio produžen i nema apsolutno nikakvih naznaka da ce se to ponovo desiti - izjavila je za "Dnevni avaz" Mila Štrkic, portparol Porezne uprave RS.

  Kako za stanovništvo RS tako i za gradane koji žive u Federaciji BiH, a imaju imovinu u manjem bh. entitetu, postoji niz nejasnoca. Za prijavu se trebaju obratiti u lokalnu podružnicu Porezne uprave u RS, svaki dan osim nedjelje do 18 sati, ponijeti licne dokumente i besplatno popuniti prijavu u dva primjerka kako bi ušli u bazu podataka.

  No, vec pri donošenju novog zakona bilo je zamjerki da on nije dovoljno jasan. Te zamjerke pokazale su se opravdanim i na licu mjesta, jer se gradjani susrecu s nizom problema prilikom popunjavanja prijave.

  Koje su olakšice

  Zakonodavac je predvidio oslobadjanje poreza za obradivo zemljište i nepokretnosti koje se nalaze u minskom polju. Kada je rijec o kuci ili stanu, obveznik ima pravo na umanjenje osnovice za vrijednost do 50 kvadratnih metara za sebe i po deset kvadrata za svakog clana svog domacinstva.

  Ostavinske rasprave

  Novim zakonom definirano je da za ispunjavanje porezne obaveze nije potrebno utvrdjivanje vlasništva nad nepokretnošcu, vec samo korištenje. Tako je i sa slucajevima u kojima nije završena ostavinska rasprava ili drugi sudski postupci kojima se utvrdjuju vlasnicka prava, pa prema tome ta cinjenica nece ometati Poreznu upravu da na temelju korištenja nekretnine naplati porez.

  Visina stope

  Visinu porezne stope utvrdivat ce skupštine opcina, s tim što ova stopa ne može biti niža od 0,05, niti viša od 0,5 posto. Porez ce se uplacivati na racun opcine na cijem se podrucju nalazi imovina, a procjena je da ce to opcinama omoguciti sigurniji i stabilniji prihod.

  _____________________________________________


  2. U BOSNI NISTA NOVO: PONOVO "SRBI" OTIMAJU “TURSKA” IMANJA

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Ovaj "Zakon" o porezu na nakretnine u RS je jos jedan pokusaj cetnika, uz potpunu saglasnost njihovih saradnika iz SDA, SBiH i SDP, da natjeraju Bosnjake iz RS da bud-zasto prodaju svoja imanja. Primjetimo nedostatak preciznih mjerila za odredjivanje poreske osnovice u ovom "zakonu". Umjesto da se porez odredjuje nekim objektivnim metrom, kao sto je npr. povrsina zemlje, ovim "zakonom" imovina se oporezuje prema navodnoj “trzisnoj vrijednosti”. Svaki ekonomista na svijetu zna da se ne moze znati “trzisna vrijednost” imovine ako imovina nije na trzistu, tj. ako vlasnik ne prodaje imovinu itd. Upravo zato se u svim drzavama poreska osnovica odredjuje nekom preciznom jedinicom, kao sto je povrsina imanja, da ne bi bilo “od oka" odredjivanje poreza, prema vjerskoj i etnickoj pripadnosti ili cak prema licnoj netrpeljivosti. A jedini nacin da se odredi “trzisna vrijednost” imanja je da se sastane komisija u opstini i svakom pojedinacno “uzmu mjeru” onako, po svom cetnickom nahodjenju, tj. prema vjerskoj i etnickoj pripadnosti. Neprecizan zakon je u stvari bezakonje i drzavni teror.

  Znajuci cetnike, jedini razlog za ovako neprecizan "zakon", je da se dovrsi otimanje bosnjacke i hrvatske zemlje u RS. Poslije svakog dosadasnjag genocida na “turcima”, nastavak je bio drzavna pljacka “begovske”, “aginske”, “turske” zemlje. Nekada se taj drzavni teror i pljacka zvala “agrarna reforma”, zatim “nacionalizacija”, a sada se zove “oporezivanje nekretnina prema trzisnoj vijednosti”.

  Osim proizvoljnog odredjivanja poreske osnovice proizvoljne su i poreske stope, od 0.5% do 5%. Ni na jednoj zemlji na svijetu, ne postoji toliko "progreesivan" sistem oporezivanja, da jedni placaju desetrostruko veci procenat poreza od drugih. U Americi, se placa progresivna poreska stopa, bogatiji placaju znatno vise poreza od siromasnijih, zato sto imaju vise, ali najveca poreska stopa nije ni slucajno 2 puta veca od najmanje, a u RS je deset puta veca? Sama ta cinjenica jasno ukazuje na veoma prljave namjere zakonodavca u RS. Dakle, ovo je scenarij:

  Bosnjacima, Hrvatima i Albancima opstinski sluzbenici genocidne RS voluntaristicki procjenju imanja kao “trzisno veoma vredna” sto im povecava poresku osnovicu, a time upadaju u progresivnu poresku stopu, koja ide i do 5% godisnje od vrijednosti imanja.

  Ako placate 5%, to je dvadesetina vrijednosti imanja. To znaci da svake godine otplatite dvadesetinu svoga imanja Republici srpskoj. Medjutim, to znaci da vi u stvari za manje od 20 godina otplatite cjelo svoje imanje Republici Srpskoj, jer novac koji svake godine dajete za porez Republci Srpskoj bi vi inace mogli akumulirati u nekoj vasoj investiciji ili u banci. Dakle, ako je npr. prinos vase invetsticje samo 5%, vi svakih 15 godina otkupite svoje imanje od Republike Srpske. Znaci jedan Bosnjak koji zivi 75 godina u svome zivotu otkupi svoje imanje do RS 5 puta.

  Kako se ponasati u svemu tome? Ni u kom slucaju ne treba svoje imanje prodavti, pogotovo ne Srbinu, jer je upravo to i cilj "poreza". Prodaj ga Albancu, ili Bosnjaku bilo iz BiH, bilo iz Sandzaka, ako bas moras. Jednostavno ne treba im placati porez. Nikakvo placanje poreza i igranje po njihovim notama nece nas spasiti od ove najnovije nacionalizacije “turske zemlje”. Jedino nas moze spasiti bankrot i ukidanje genocidne tvorevine. Svaka kooperacija sa genocidnom tvorevinom samo produzava nasu agoniju, ali neminovno dovodi do naseg kraja. Ili cemo se mi, koristeci se internacinalnim pravom i presudom za genocid obracunati sa RS, ili ce nam RS svima doci glave. To je uvijek bilo tako. Ko god nam propovjeda da sa RS moze drukcije ili je budala, ili je (mnogo vjerovatnije) provokator, iz Dodik-Tihic-Silajdzic-Lagumdzijinog tima.

  Zakon po kojem RS ima poseban poreski sistem nije mogao proci bez saglasnosti "bosnjackih" poslanika. A skupljanje poreza je funkcija drzave. Dakle, "bosnjacki" politicari su dali i taj atrubut drzavnosti cetnickoj tvorevini, a nama pricaju da RS nije drzava, da je to "samo entitet". Zovi ga kako hoces, ako to ima ingerencije drzave, ako ti moze odredjivati porez kojim te tjera da trajno nestanes iz svoje carsije, to je drzava.
  I ovaj zakon nije mogao proci, da su "bosnjacki" politicari stavili veto. Dakle, nisu nam krivi Srbi. Alija im je dao drzavu da imaju "zakonite" mogucnosti da nas dalje progone. A za taj specificni "zakon" su digli svoje ruke i "bosnjacki" poslanici u Skusptini BiH i u Skupstini RS, jer nisu stavili veto na tu najnoviju pljacku Bosnjaka od strane RS.

  Ima jedna pravda u svemu ovome. Svima onima nedrzavotvornim, sebicnim budalasima koji vicu: “Mani politike, vazna je ekonomija.”, evo je dosla politika glave. Jer ne mozes ti proizvesti koliko ti drzava moze uzeti jednim ovakvim porezom. Zato oni narodi koji su znali cijeniti slobodu, tj. drzavu, imaju i ekonomiju i drzavu, a oni koji su prezirali drzavu, nemaju ni ekonomiju ni drzavu, a i ono sto imaju od ekonomije, sluzi im da izdrzavaju cetnicku drzavu. To vrijedi i za ove u Fedreaciju, jer ovo je samo probni balon za klapu na vlasti u Fedraciji. Ako taj zakon profunkcionise u RS evo ga i u Federaciji. Oni moraju na neki nacin doci do para kojima ce finacirati svoje ogromne plate od 8,000KM.

  _____________________________________


  3. Špiric: Protivljenjem popisu se prikriva etnicko cišcenje Srba u BiH

  Popis stanovništva morao bi da odgovori na pitanje gdje su Srbi iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Travnika, Bugojna, Jajca...

  20.09.2009. 12:13

  Predsjedavajuci Savjeta ministara BiH Nikola Špiric izjavio je danas da je cilj nastojanja da popis stanovništva u BiH bude održan bez nacionalne odrednice prikrivanja etnickog cišcenja u Federaciji BiH (FBiH).

  On je istakao da bi popis stanovništva morao da odgovori na pitanje gdje su Srbi iz Sarajeva, Mostara, Zenice, Travnika, Bugojna, Jajca, Bihaca i svih drugih gradova.

  Prema njegovom mišljenju, neuralgicna tacka price o popisu stanovništva je Mostar, jer je on sveden na dvonacionalnu pricu i mnogo je primjera koji ovo potvrduju.

  "Bošnjacka politicka elita zna da bi popisom stanovništva po standardima Eurostata i uz nacionalne i jezicke odrednice, na kojima se insistira, bile razoblicene mnoge domace i medJunarodne laži koje su služile, a i danas služe za satanizaciju srpskog naroda", rekao je Špiric.

  On je naglasio da bi popis stanovništva potvrdio da, iako postoji multieticnost u BiH, da je ona jedino prisutna na prostorima Republike Srpske /RS/.

  Predsjedavajuci Savjeta ministara BiH smatra da je razlog zašto se Bošnjaci zalažu da rezultati popisa iz 1991. godine budu osnov za raspodjelu vlasti, taj što je RS multieticna i taj princip može biti zadovoljen, ali ne i u FBiH.

  "Tamo Srba nema i taj princip ništa ne znaci. Cetiri godine i više nije bilo moguce konstituisati Dom naroda FBiH, jer je sa Srbima, po mišljenju bošnjacke politicke elite, posao završen. Sada treba preci na RS. Suviše naivno da bismo im vjerovali", porucio je Špiric.

  Prema njegovim rijecima, BiH je bez popisa stanovništva neupravljiva zemlja, bez sadržaja i fikcija.

  "Zato mi je žao što ne postoji razumijevanje da 2011. godina bude ciljna godina popisa stanovništva da bi bile ispravljene demografske nepravde u BiH", istakao je Špiric.

  -----

  KOMENTAR: U svakoj drugoj drzavi ovakav Spiricev nastup bi potpuno sahranio svaku mogucnost odrzavanja popis za kojega se Spiric toliko zalaze. Zasto? Pa zato sto dostojanstveni ljudi nikada ne bi smjeli “kupiti” njegove argumente i odrzati taj popis, jer bi to znacilo da se slazu sa njegovim argumentima, da smo mi Bosnjaci pocinili genocid i etnicko ciscenje Srba u Federaciji, a ne obratno.

  Znaju to nasi izdajnici i to zna i Spiric i bas zato ide na ovo. Niko od “Bosnjackih” lidera na vlasti nije odgovorio Spiricu, ali je iz naroda stiglo stotine zestokih i argumentovanih odgovora. U slijedecem prilogu navodimo jedno svjedocenje o “ciscenju” Jajca i Sarjeva od Srba.

  M. B.

  __________________________


  4. ODGOVOR SPIRICU: KARADZIC JE POZVAO SRBE DA NAPUSTE FEDERACIJU DA BI NASELILI GENOCIDNU RS

  Obavezno procitati Halilovicevo pismo Spiricu. Ima i na Cirilici i malo nize na linku prevedno na Latinicu.

  http://republikabih.net/kafe/index.php?topic=1033.0

  __________________________


  5. INZKOVA DJELA,VISE NEGO RIJECI, DAJU NADU ZA BOSNU I HERCEGOVINU

  Inckova djela, više od rijeci, vracaju nadu, ali ne daju osnova za iluzije da ce visoki predstavnik i stranci rješavati sve probleme u BiH

  19.09.2009. 07:10

  (seadn@avaz.ba)

  Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) ponovo je posegnuo za bonskim ovlastima. Nametnuo je odluke kojima se otvaraju vrata za okoncanje supervizije za Brcko Distrikt i otklonio neke od blokada Republike Srpske u funkcioniranju "Elektroprijenosa BiH".

  Time je ponovo ušao u klinc s premijerom RS Miloradom Dodikom. Ako je suditi prema najavama, sudara ce biti još!

  Dodik, zbog svog lopovluka, nastoji eliminirati strane sudije i tužioce iz Suda BiH. Kada se riješi njih, onda ce krenuti i na eliminaciju samog Suda BiH.

  Incko to ne može dopustiti i, kako nema drugog izbora, vrlo brzo morat ce posegnuti ponovo za bonskim ovlastima i produžiti misiju strancima u Sudu i Tužilaštvu BiH.

  Po mnogocemu Incko je netipicni visoki predstavnik. Emotivan, razgovorljiv, srdacan, iskren i srcan, duboko uvjeren u ispravnost moralnih i drugih postulata koje slijedi, pokazao je da, kada smatra da je u pravu, nece ustuknuti ni pred bahatijim i mocnijim od Dodika.

  Izvor: Dnevni avaza

  -----

  KOMENTAR: Novinarov naslov je odlican. Naslov izmedju redova podcrtava kontrast izmedju Inzka i "nasih" politicara koji na rijecima glume patriotizam, dok su im djela uvijek u korist RS.

  Mi smo u proslim brojevima Glasnika naveli mnogobrojne primjere gdje su Silajdzic i Tihic spasavali i RS i Dodika od pokusaja Evrope i svijeta da sacuvaju Bosnu i Hercegovinu i obuzdaju RS. "Nasi" su uvijek do sada vezivali ruke Evropi stajuci uz Dodikove zahtjeve, pa ce se ta praksa vjerovatno nastaviti i u buduce. Dakle, ne treba se mnogo nadati, bez obzira sto Inzko vjerovatno jeste dobronamjeran.

  ____________________________________


  6. TIRAZI MEDIJA U BiH

  Interesantan je podatak je iznijelo vise izvora ovih dana, i koji izgleda dosta solidan, a to da ¨Dnevni avaz¨ prijavljuje da dnevno prodaje 50 000 primjeraka svojeg svakog izdanja, dok stvarni broj prodanih novina iznosi maksimalno 17,000. U stvari 50,000 je bio nekadasnji rekordni tirak, koji se postizao jedino petkom kada izlazi TV progrm. Dakle, tiraž te novine realno nije veci od 17 000 prodanih primjeraka dnevno, pri cemu velika vecina citalaca cita sport, oglase, službene objave, smrtovnice i ostale lokalne, nepoliticke vijesti.

  Kada se uzme u obzir da ¨Oslobodjenje¨ vjerojatno ima oko 5 000 prodanih primjeraka, kao i to da niti tjednici ¨Slobodna Bosna¨, niti ¨Dani¨ nemaju mnogo tiraž veci od 5 000 stvarno prodanih primjeraka, onda je jasno da je Online glasnik NK RBiH ustvari REALNO i PROVJERENO najtiražniji tjednik u Bosni i Hercegovini i cijeloj bh. dijaspori, dakle najtiražniji medijski produkt u domenu pisane rijeci od svih medija u BiH i vezano za BiH - sa svojih preko 33 000 potvrdjenih stvarnih, provjerenih e-mail adresa na svojem adresaru.

  To što je Glasnik besplatan i što se distribuira preko Interneta, doista mnogo ne mijenja ovo stanje, jer su clanci istiniti, a uostalom, Glasnik takodjer ne uzima novac od bilo kakvih sponzora, od bilo kakvih politickih lobija i interesnih grupacija, niti uzima novac od reklama, itd., kao što to cine ostali, ovdje imenovani štampani dnevni i tjedni mediji, cime je položaj Glasnika još bolji.

  Mi imamo veoma sofisticiran program kojim veoma uspjesno brisemo nevazece adrese, tako da imamo najvise do 3% vracenih poruka zbog tehnickih razloga. Tirazu od 33,000 dodajte i Glasnike koji se citaju na raznim web stranicama, a ima ih makar desetak koje stalno ili povremeno prenose Glasnike.

  Medjutim, veoma je tesko znati koliki broj od tih 33,000 Glasnika zaista i procita, a koliki se samo izbrise. Cak i da se procitaju svih 30,000 Glasnika, ipak to nije ni priblizno tiraz kojega imaju TV i radio stanice koje su u sluzbi daytonske podjele drzave, a od kojih vecina naroda prima informacije. Sve u svemu, moze se kazati da je narod BiH jos uvijek u medijskoj blokadi.

  Buduci da Internet jos nije rasprostranjen u Bosni i Hercagovini kao sto je u drugim drzavama Evrpe, svi vi koji primite Glasnik imate zadatak da sirite istinu, po mogucnosti da stampate Glasnik i distribuirate do ljudi koji nemaju internet.

  S. R. i M. B.

  _______________________________________


  PREGLED MEDIJA

  7. U zadnjih deset godina broj ucenika u Tuzli se smanjio za 17.100

  12.09.2009.

  Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.
  U Tuzlanskom kantonu radi 9 predškolskih ustanova, 88 osnovnih i 33 srednje škole.

  Obrazovno-odgojnim procesom obuhvaceno je 73 321 dijete, a u ustanovama predškolskog odgoja radi 233 zaposlena, u osnovnom obrazovanju 4 269, a u srednjem 2 089.

  Na podrucju Tuzlanskog kantona obrazovni proces realizuje se u ukupno 220 školskih objekata. Broj ucenika osnovnih škola ima tendenciju pada tako da je u školskoj 2008/2009. godini bilo za cak 17 100 ucenika manje u odnosu na školsku 1998/1999. godinu.

  U 33 srednje škole u Tuzlanskom kantonu 22 253 ucenika nastavu pohada u 845 odjeljenja. Prosjecan broj ucenika po odjeljenju u srednjim školama je 26,33 i krece se u okviru optimalnog broja prema Pedagoškim standardima.

  I broj srednjoškolaca opada, tako da je u prošloj školskoj godini bilo 1 568 ucenika manje u odnosu na školsku 2007/2008. a u ovoj školskoj godini je 949 ucenika manje u odnosu na prošlu.

  Izvor: Tuzlarije


  KOMENTAR: Sta drugo reci osim, ako se ne trgnemo i ne pocnemo radjati djecu, nece ni trebati novi genocid. Kao sto je poznato RS je uvela agresivne mjere stimulsanja nataliteta i to donosi rezulate. Mi ne mozemo od nasih izdajnika nista slicno ocekivati, pa nam jedino ostaje da se sami trudimo, svako da pravi svoju djeci. (mala shala)

  Uostalom, djeca su najbolja polica osiguranja za roditelje u starosti, kao i za drugu djecu tokom zivota, pogotovo u nefunkcionalnim drzavama kao sto je Daytonska Bosna i Hercegovina. Na zapadu, gdje je "bijela kuga" davno pocela, bez obzira sto se radi o bogatim drzavama sa brojnim starckim domovina, stari ljudi koji nemaju dovoljno djece da se brinu o njima toliko se pate po stare dane, da mnogi od njih traze pravo na dostojnu smrt i nalaze doktore koji ce ih bezbolno injekcijama ubiti da ne dozive duboku starost, bez ikog svog na ovom svijetu.

  ______________________________


  8. SVJEDOCENJE: “SILAJDZIC I IZETBEGOVIC SU STVORILI RS”

  Izvodi iz intervjua Sefera Halilovica za "Dane" godine 2000, br. 177

  DANI: Sta zamjerate Silajdzicu?

  HALILOVIC:On je autor, zajedno s Izetbegovicem, Republike Srpske, oni su je napravili.

  Konacno, postoji dokument o podjeli Sarajeva koji je potpisao gradonacelnik Kresevljakovic, dokument koji definira da je lijeva obala Miljacke srpsko, a desna muslimansko Sarajevo. Nije to Kresevljakovic mogao sam potpisati, njega je Izetbegovic gonio da ne bi on potpisao.

  DANI: Oprostite, o kakvom dokumentu govorite? Kad je to potpisano?

  HALILOVIC: To je bilo krajem´93 ili pocetkom´94 godine. Cijelo vrijeme rata izaslanici su razgovarali.I ja sam saznao sasvim slucajno da se Krajisnik sastaje s Behmenom u PTT inzinjeringu! Bio sam sokiran, otisao sam kod Izetbegovica, pitao ga, a on mi je rekao: "Pa, mora se razgovarati. I Tito je razgovarao sa Nijemcima."

  DANI: Kako ocjenjujete ulogu Fikreta Muslimovica u Armiji BiH?

  HALILOVIC: Mislim da je on i danas cetnicki oficir ovdje medju nama. Naravno, dosao je i ostao na zadatku KOS-a. S obzirom da je podjela BiH dogovorena prije rata, on je imao zadatak da se ukljuci u ovu strukturu koja se borila za bosnjacku fildzan-drzavicu i da njoj da sve atribute potrebne da se tako prikaze pred medjunarodnom zajednicom. Jer, njegovim jacanjem u drzavnoj hijerarhiji Armija BiH pretvara se u vojsku SDA, njemu se daje ta tzv. islamska ornamentika, iz Armije se udaljavaju Bosnjaci koji su za cjelovitu, nezavisnu i suverenu BiH. Armija se cisti od bosanskih Srba, bosanskih Hrvata i nepodobnih Bosnjaka. Njegove veze sa Islamskom zajednicom su oduvijek jake konacno, i Izetbegovic u vise svojih intervjua kaze da je KOS imao najvise saradnika medju hodzama. Citava ta struktura ima zadatak da medju obicnim svijetom pokaze kako je zivot sa Srbima i Hrvatima nemoguc i kako se BiH mora podijeliti.

  -----

  KOMENTAR: Zbog ovakvih intervjua je Halilovic dugo uzivao povjerenje bh patriota. Medjutim, od njegove podrske Aprilskom paketu i podrske brcanskom amandmanu, on dobrovoljno prelazi na stranu onih koje ovdje kritikuje. Ovakvim intervjuima Halilovic je dokazao da sve zna, da zna sta je projekat, da zna ko su izvodjaci, a sta on cini?! Umjesto da se kao general koji je polozio zakletvu Republici BiH da ce i zivotom braniti Ustav i granice Republike BiH stavi svim silama u odbaranu Bosne i Hercegovine, on se pridruzuje zavjerenicima.

  Ne postoji nikakav razlog kojim se moze opravdati izdaja jednog generala, to neka Halilovic zna.

  Dr. Muhaemd Borogovac

  ____________________________________


  9. BOSNO I HERCEGOVINO MOJA DOMOVINO

  Obavezno poslusajte ovaj estetski veoma vrijedan "spot"  _______________________________________________


  10. KOGA COVIC VARA: Ima li još budala za politicke igrokaze?

  Pametni su odmah znali da od pregovora prudske trojke nema ništa.

  Piše: Dean Rant

  Dragan Covic ponovo je inicijator sastanka prudske trojke. Kako prenosi Srna, pozivajuci se na Radoncicev Avaz (gle slucajnosti), a tko bi drugi, Covic je izjavio da su akteri iz Pruda u telefonskim razgovorima nacelno potvrdili dolazak na sastanak. Da odmah nešto smrdi vidljivo je iz njegove izjave da tocno vrijeme i mjesto sastanka još nisu utvrdeni.

  Takoder, prema njegovim rijecima na sastanku se nece ništa operativno dogovarati. Cemu onda sastanak koji je dogovoren, jednog dana u nekoliko sati, na nekom mjestu? A uz to, na njemu se nama što specijalno dogovarati, samo cemu onda bombasticne najave i to u probranim medijima?

  Rekao bih netko ovdje nekoga farba po starom obicaju. Pametni su odmah znali da od pregovora prudske trojke nema ništa. Oni manje pametni to su doznali skoro. Covic ocito misli da još ima budala koji vjeruju u politicke igrokaze ove vrste.

  Da ne bih prejudicirao Coviceve namjere i izmišljao toplu vodu, radije cu parafrazirati druge kolege koji su to vec podrobnije objasnili na više BiH portala.

  Naime Miloradu Dodiku dogorjelo je do prstiju. Svojom arogancijiom povukao je medunarodne cimbenike za nos i ponovo mu prijete sa novim sankcijama. Da Dodig ne bi dobio po turu sada uskace Covic sa svojim lažnim izjava kako bi spasio brata po poštenju od "terora" medunarodne zajednice.

  Covic u spašavanju Dodika ima iskustva. To je prvi put ucinio u studenom prošle godine oragniziranjem dogovora u Prudu. Naravno i Tihic je morao pomoci da bi sve bilo uvjerljivije. Da podsjetim tada su Dodiku prijetile sankcije od strane medunarodne zajednice zbog blokade institucija BiH.

  Nastavak je na web stranici: Koga Covic farba?

 3. #13

  Registriert seit
  30.05.2009
  Beiträge
  5.328
  Ein Medium, welches die Serben als "Tschetniks" bezeichnet und die Vertreibung der Serben aus der FBiH relativiert? Wenn das mal keine Verwarnung geben sollte...

 4. #14
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  66.442
  Zitat Zitat von Sretenje Beitrag anzeigen
  Ein Medium, welches die Serben als "Tschetniks" bezeichnet und die Vertreibung der Serben aus der FBiH relativiert? Wenn das mal keine Verwarnung geben sollte...
  Flüchtling kannst du auch was anderes ausser heulen?

 5. #15

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46
  I ako sam zamislila da ova tema bude bez komentara morat ću ostavit jedan!

  Mi građanke i građani, lojalni Republici Bosni i Hercegovini,nemamo ni jednog medija u DAYTONSKOJ BiH gdje bi se mogli oglasiti sa svojim mišljenjima i stavovima.Zbog toga,pored E-mail-a, pokušavamo preko raznih foruma da pošaljemo glas nade i spasa do krajnjih korisnika kojima je Republika u srcu,da istina o političkim dešavanjma putem Glasnika dopre i do njih.

  Istina je,da vladajuća garnitura istrošenih političara bez ideja i konkretnih rješenja za lošu situaciju u državi ne odgovara nikome.Građane Republike BiH sveli su u nacionalno-etničke torove kojima manipulišu i serviraju svoju (ne)istinu puteme svojih medija,i tako sebi produžavaju politički život.

  Glasnik NK RBiH je besplatan i dozvoljeno je njegovo daljnje distribuiranje,kako elektronski tako i u štampanoj/tiskanoj verziji.

  Ovim putem želim da se zahvalim moderatorima balkanforuma na razumijevanju i ustupljenom vremenu i prostoru.
  Srdačno vaša,
  Kraljica Katarina

 6. #16

  Registriert seit
  28.01.2009
  Beiträge
  1.318
  Zitat Zitat von Cobra Beitrag anzeigen
  Flüchtling kannst du auch was anderes ausser heulen?
  ja,dir noch ins maul scheissen!!

 7. #17
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  66.442
  Zitat Zitat von SUB-ZERO Beitrag anzeigen
  ja,dir noch ins maul scheissen!!
  Wer hat den Ziro Hirn wieder entsperrt???

  Wacheeeeeeeee!!!!

 8. #18
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.578
  Zitat Zitat von SUB-ZERO Beitrag anzeigen
  ja,dir noch ins maul scheissen!!
  Dieser Kommentar zeugt von deiner Intelligenz !

 9. #19
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.578
  Zitat Zitat von Kraljica Katarina Beitrag anzeigen
  I ako sam zamislila da ova tema bude bez komentara morat ću ostavit jedan!

  Mi građanke i građani, lojalni Republici Bosni i Hercegovini,nemamo ni jednog medija u DAYTONSKOJ BiH gdje bi se mogli oglasiti sa svojim mišljenjima i stavovima.Zbog toga,pored E-mail-a, pokušavamo preko raznih foruma da pošaljemo glas nade i spasa do krajnjih korisnika kojima je Republika u srcu,da istina o političkim dešavanjma putem Glasnika dopre i do njih.

  Istina je,da vladajuća garnitura istrošenih političara bez ideja i konkretnih rješenja za lošu situaciju u državi ne odgovara nikome.Građane Republike BiH sveli su u nacionalno-etničke torove kojima manipulišu i serviraju svoju (ne)istinu puteme svojih medija,i tako sebi produžavaju politički život.

  Glasnik NK RBiH je besplatan i dozvoljeno je njegovo daljnje distribuiranje,kako elektronski tako i u štampanoj/tiskanoj verziji.

  Ovim putem želim da se zahvalim moderatorima balkanforuma na razumijevanju i ustupljenom vremenu i prostoru.
  Srdačno vaša,
  Kraljica Katarina
  Svaka cast !

 10. #20

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46
  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  10. oktobar 2009.

  ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH - br. 632

  SADRZAJ:

  1. BOSNA I HERCEGOVINA OPLAKUJE SMRT VEDRANA PULJICA

  2. Brcko: Srbija se može javno gledati, BiH ne može

  3. PONOVO BALIJE SPASAVAJU DODIKA

  4. Revizija drzavljanstava Bosne i Hercegovine

  5. "BOZE DAJ NAM TRECI ENTITET": Veliko hrvatstvo ili nevidjena izdaja?

  6. SDA i SBiH GLASALI PROTIV ZALBE DRAGE LUKACHA

  7. PREDSJEDNIK HRVATSKE SJEPAN MESIC SE SASTAO SA SANDZACKIM MUFTIJOM ZUKORLICEM

  8. DRŽAVA SRBIJA VRŠI NASILJE NAD ISLAMOM I DJECOM

  9. DIJETE JE DAR BOZIJI

  10. ZAKON O OPOREZIVANJU NEKRETNINA U TZV REPUBLICI SRPSKOJ - NOVO SREDSTVO ZA ETNICKO CIŠCENJE

  11. Krivicni zakon Republike Srpske o "drzavnoj tajni"

  12. Dubioza kolektiv: “I bez milosti nas kurve nasukale na Prud”

  ------------------------------------------------------------------------

  Ovaj Glasnik ide na 34,270 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

  -------------------------------------------------------------------------

  1. BOSNA I HERCEGOVINA OPLAKUJE SMRT VEDRANA PULJICA

  Pise Dr. Muhamed Borogovac

  U ovom uvodniku necemo sire komentirati butmirske pregovore liderta BH stranaka, jer je opet na djelu stara sibicarska igra, koju smo toliko puta do sada objasnili, u kojoj Dodik, Tihic, Silajdzic, Covic itd. varaju narod Bosne i Hercegovine u cilju ukidanja drzave BiH i legalizacije genocidne RS.

  Ono sto zasluzuje nas komentar je ubistvo jednog mladog covjeka i kako se to ubistvo koristi protiv Bosne i Hercegovine, a ne protiv ubica. Tesko je naci rijeci da se opise tuga i besmislenost ubistva Vedrana Puljica u Sirokom Brijegu.

  Omdah skrenimo paznju da neprijatelji Bosne i Hercegovine, a koji su sada na vlasti u Bosni i Hercegovini, spremno pokusavaju iz ove besmislene epizode da izvuku maksimum, da naprave jos jedan korak u pravcu razbijanja Bosne i Hercegovine. Naime, odmah je iz vlade "Federacije", tacnije iz njenog Ministrsta za kulturu i sport stigao zahtjev da se prekine takmicenje u Premijer nogometnoj ligi Bosne i Hercegovine. Dakle, ovaj incident nastoje iskoristiti da razbiju nogometnu Premijer ligu.To treba dovesti u vezu sa cinjenicom da se daytonske vlasti vec duze vrijeme plase BH patriotizma koji se razvija kod fudbalskih navijaca. Njima navijaci smetaju jer se na utakmicama pjeva Himna "Jedna si jedina", jer se prkosno iskazuje ljubav prema Bosni i Hercegovini, a ne prema nekoj "Federaciji", i jer se sve vise nosi zastava Republike Bosne i Hercegovine - "Sest zlatnih ljiljana".

  Jos jedna stvar zasluzuje da se naglasi. To je veoma zrelo reagovanje BH javnosti povodom ovog incidenta. Ako se izuzmu sporadicne reakcije provokatora koji nastoje doliti ulje na vatru, narod je veoma zrelo reagovao. Ni sa hrvatske ni sa bosnjacke strane nije bilo nekih masovnih neumjerenih sovinistickih reakcija.

  Kada su bosnjacki portali u pitanju, tu se uglavnom krive daytonske vlasti i policija. Sumnja se da su Dodik i Covic dogovorili ove nerede, uz saglasnost cetnickih sluga i medju Bosnjacima i medju Hrvatima. Nije dokazano i nije sigurno da je ista unaprijed izreziramo, ali je sigurno da ovaj "poklon" neprijatelji BiH nastoje iskoristiti za svoje ciljeve.

  U slijedecem clanku, kojega kopiramo sa web portala "Tuzla u slikama" autor jasno pokazuje da gradjani Sirokog Brijega nisu spremili zasjedu Sarajlijama, cak su se sklonili sa ulice kada su naisli navijaci Sarajeva.

  Medjutim, jasno je da je milicija izmanipulisala sukob dovodeci navijace iz Sarajeva u situaciju da idu pjeske kroz grad. Ne moze biti da policija nije znala sta ce se dogoditi ako puste navijace da pjeske idu kroz carsiju i da se nadju u direktnom kontaktu sa domacim navijacima i domacim narodom. Kada bi policija pustila navijace Sarajeva da hodaju kroz Zenicu, vjerovanto bi doslo do masovne tuce. U Bostonu, svaka sampionska titula, bilo Red Socks-a bilo Patriots-a zavrsi sa jednom mrtvom glavom, bez obzira na hiljade policijaca na bostonskim ulicama, opremljenih sa najsavremenijim anti-demonstracijskim sredstvima.

  A u Bosni i Hercegovini je izdajnicima na vlasti prva pogibija navijaca razlog za ukidanje drzave lige, ni manje ni vise?!

  Na snimcima se jasno vidi da navijaci Sarajeva u pocetku nemaju bas nista u rukama, osim sto je jedan momak omotao opasac oko ruke.

  Slijedi siri citat iz Tuzlarija, a zatim snimak sa You Tube dolaska navijaca Sarajeva u Siroki Brijeg:

  Namjera policije iz Širokog Brijega da tragicna zbivanja prikažu kao smišljeni napad na Široki Brijeg i njegove stanovnike podupire se pricom kako su navijaci iz Sarajeva stigli naoružani svim i svacim. Policija cak i zvanicno tvrdi da su neki imali pištolje i kao argument nudi video snimak momka sa opasacem omotanim oko ruke o kojem smo jucer pisali.

  Snimke koje policija nudi kao dokaz huliganstva navijaca iz Sarajeva pokazuju i nešto drugo. Umjesto dokaza kako su bili naoružani svim i svacim, kako su odmah po izlasku iz autobusa napali policiju, snimke pokazuju da u rukama navijaca nema ništa. Snimke pokazuju da je policija navijacima bez ikakve potrebe dozvolila prolazak gradom pješke, dala priliku za verbalni i fizicki kontakt sa domacinima, omogucila dizanje tenzija koje su kasnije eskalirale.

  U prvom dijelu snimka su domacini nakon prolaska jednog dijela navijaca Sarajeva.
  Ni po cemu se ne vidi da su spremni za "rat", i oni su praznih ruku ili s rukama u džepovima, gledaju kakav je to cirkus ali nervoza ocito raste. Ipak se uklanjaju sa ulice jer dolazi sljedeca skupina navijaca.

  Sarajlije nailaze ali su obostrane provokacije sve jace. Vidi se to po pojedinacnim izlijetanjima iz skupine na desnu stranu. Iz jednog kafica bacaju bijelu stolicu ali jedan navijac je hvata i nosi dalje kao trofej. Iza je policajac koji preostale navijace usmjerava niz ulicu. Tu je i onaj navijac sa opasacem obmotanim oko šake za kojeg policija tvrdi da drži pištolj.

  Treba reci otvoreno. Ovakva "šetnja" navijaca je iritirajuca cak i za one ljude koji nece da imaju ikakve veze ni sa navijanjem, ni sportom, ni politikom, koji hoce samo svoj mir. Znaju to i dobro osjecaju i stanovnici kuca i zgrada oko našeg stadiona Tušanj ali i imaju priliku da vide šta sve naša policija cini da ne dode do kontakta domacih i gostujucih navijaca. I policija u Širokom Brijegu je imala razne mogucnosti da to ne dozvoli ali je dozvolila i to je njen ogroman profesionalni propust.

  Autobusi su mogli biti zaustavljeni ispred grada, mogli su biti pušteni jedan po jedan neposredno pred pocetak utakmice uz zaustavljanje ispred samog ulaza u stadion. Mogli su biti i vraceni u Sarajevo, ne bi bilo prvi put. Moglo se svašta ali je izabrana najgora moguca varijanta.

  Sukob je eskalirao, jedan mladic je ubijen, više ih je ranjeno iz vatrenog oružja, još više ih je razbijenih glava. Niko nije amnestiran od odgovornosti, ni navijaci iz Sarajeva ni domacini ali nakon stišavanja strasti sve je jasnije da je najveca odgovornost na policiji iz Širokog Brijega i to ne samo zato što je do sukoba došlo nego još više zbog toga što u nastojanju da sa sebe speru odgovornost dodatno podgrijavaju tenzije izmedu Sarajeva i Širokog Brijega svjesno šireci neistine o sukobu i kako je do njega došlo. Laž kako su gostujuci navijaci bili naoružani svim i svacim, pa i pištoljima, policiji je potrebna kako bi opravdala svoje propuste ali to je opasna laž, toliko opasna da stanovnici Širokog Brijega žive u uvjerenju kako ni ubica nije ubica jer je "branio grad" a navijaci iz Sarajeva su uvjereni da su upali u smišljenu zamku, "sacekušu", kako to oni kažu, i to sacekušu ne samo domacih navijaca vec cijelog grada i uz pomoc policije.

  Da ne bi tuca prerasla u medjunacionalni sukob istražni organi imaju ogromnu odgovornost i zadatak da profesionalno utvrde šta se sve dešavalo i svaku rijec potkrijepe cvrstim dokazom. Samo tako ima šanse da se smire tenzije, vrati mir medu ljude i ponovo susretnu Sarajevo i Široki, ali bez razbijanja i mrtvih.

  V.K. Tuzlarije  ______________________________


  2. Brcko: Srbija se može javno gledati, BiH ne može

  Navodno zabrinuti za sigurnost, a dozvolili okupljanje navijaca iz susjedne države koji su prošlog mjeseca divljali po gradu 07.10.2009. 12:00 Nevjerovatno?! Brcacima bi u subotu moglo biti zabranjeno da javno i zajednicki prate utakmicu reprezentacije vlastite države i to zbog toga što je istovremeno predvidjeno okupljanje navijaca druge države.

  Susrete fudbalske reprezentacije BiH protiv Ermenije i Turske Brcaci su pratili na stadionu malih sportova Blatuša u Brckom. Ova prošlomjesecna okupljanja, na kojima je bilo nekoliko hiljada osoba, protekla su bez ijednog incidenta.

  Medutim, predstojecu utakmicu selekcije naše zemlje protiv Estonije Brcaci u svom gradu, izgleda, nece moci gledati zajedno i organizirano, pa cak ni u ugostiteljskim objektima.

  Šta se to dešava? Naime, Mjesna zajednica Grcica ce u saradnji s brcanskim neformalnim navijackim grupama beogradske Crvene zvezde i Partizana na stadionu malih sportova Blatuša organizirati pracenje utakmice reprezentacije Srbije sa selekcijom Rumunije.

  Ovaj skup policija je vec odobrila, bez obzira na to što je nakon septembarskog susreta izmedu Srbije i Francuske povorka navijaca iz susjedne zemlje paradirala ulicama Brckog, skandirala nacionalisticke slogane i kamenovala policiju. Epilog je 27 prekršajnih prijava protiv huligana zbog ometanja reda i mira.

  Osim toga što je odobrila javno okupljanje navijaca Srbije na Blatuši, policija Distrikta je iz sigurnosnih razloga Vladi ovog grada uputila, u najmanju ruku, cudan zahtjev da zabrani rad ugostiteljskih objekata u subotu od 15 sati do nedjelje ujutro, tobože, zbog sigurnosti u gradu.

  Razmatran je taj zahtjev policije, a odluka je ostavljena koordinacionom tijelu u Skupštini Distrikta. U cetvrtak bi sve trebalo biti poznato - kazala nam je Mara Simikic, portparol Vlade Distrikta.

  Autor: J. B.

  ______________________________


  3. PONOVO BALIJE SPASAVAJU DODIKA

  Komentarišuci današnji sastanak premijera Republike Srpske Milorada Dodika i Federacije BiH Mustafe Mujezinovica, Incko je izrazio ocekivanje da ce se akcionari “Elektroprenosa BiH” sastati za dvije ili tri nedjelje i da ce postici dogovor o buducnosti ove kompanije.

  On je rekao da ne vidi razloga zašto “Elektroprenos” ne bi moglao uspješno da funkcioniše u buducnosti i da bi vlasnici o tome trebalo da se dogovore.

  “Ne vidim razlog zašto ta firma ne bi mogla uspješno da funkcioniše i ubuduce. Neka se vlasnici dogovore, jer ja nisam vlasnik i nije mi cilj da `podržavim` državnu firmu”, tvrdi Incko.

  Incko je ponovio da je svojom odlukom od 18. septembra ucinio samo ono što je praksa u BiH, odnosno da je produžio mandat direktoru “Elektroprenosa” Dušanu Mijatovicu kako bi akcionari mogli sada da rješavaju to pitanje.

  “Elektroprenos BiH“ ce i dalje funkcionisati. Medjunarodna zajednica ima svoje mišljenje o tome, jer smo uložili pola milijarde KM u elektroenergetski sektor, zbog cega nam nije svejedno kakav ce biti dalji razvoj dogadaja”, rekao je Incko.

  Prema njegovom mišljenju, “Elektroprenos” je dobro funkcionisao do 2008. godine i ima ogromne sume novca na racunima koji bi trebalo da bude uložen u Srpsku i u FBiH. Srna


  KOMENTAR: Dakle, na djelu je ponovo dobro uhodana igra cetnika i njihovih kolaboranata. Kada god svijet odluci da ucini nesto u korist BiH, kao sto je ovj put Inzko odlucio da nametne odluku o "Elektroprenosu" neki od "bosnjackih" predstavnika na vlasti u daytonskoj BiH, ovaj put Mujezinovic, ode na “dogovor” sa cetnicima i fino se dogovore bas onako kako odgovara Dodiku. Kako se onda moze iko mijesati i traziti nesto drugo kada obje strane u BiH zele bas ono sto Dodik kaze?

  Naravno, cetnici ovo intrepretiraju kao da se Inzko pokorio Dodiku, presucujuci da je Inzko tu samo da rjesava sporne situacije i da nema sta traziti kada se dvije strane sporazumiju. A bosnjacki predstvnici se ponasaju kao da su svi cetnici tri metra visoki i da i da jedu zive ljude, da se ne boje nikoga. Istina je potpuno drukcija. Pravila svjetske politike su da se niko nema pravo mijesati u unutrasnje stvari suverene drzave, pogotovo ako u toj drzavi nema krize, tj. ako su se dvije starne sporazumjele.

  Srbi ne moraju slusati Inzka, ne zato sto su hrabri, nego zato sto ih Bosnjacki politicari uvijek podrze, te Inzko ostane kao riba na suhu.

  M. B.

  ________________________


  4. Revizija drzavljanstava Bosne i Hercegovine

  Kako su Srbi iz Hrvatske dobili državljanstva BiH? Iz RS tvrde da su glodari uništili dokumentaciju

  U svakom maticnom uredu postoji maticna knjiga u koju su morali biti upisani, kaže Mehmedovic 03.10.2009. 09:25 Državljanstvo BiH i RS od 2000. do 2008. godine dobila su 2.624 državljana Hrvatske, navodi se u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH, dostavljenom zamjeniku šefa Kluba SDA u Predstavnickom domu Državnog parlamenta Šemsudinu Mehmedovicu.

  Zvanicni podaci

  Prema zvanicnim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, na osnovu cijih je podataka Ministarstvo civilnih poslova BiH sacinilo odgovor na Mehmedoviceve navode o "sumnjivoj dodjeli državljanstava Srbima iz Hrvatske", radi se o osobama koji su porijeklom iz svih dijelova Hrvatske.

  U odgovoru stoji i da su ove osobe upisane u maticne knjige rodjenih jer su knjige državljana, kao mjesto evidentiranja državljanstva, zakljucene sa 31. decembrom 1999. godine?!

  - Prema mojim saznanjima, Srbi iz Knina, njih ogroman broj, uknjiženi su kao državljani BiH kroz CIPS projekt izdavanja licnih karata, odnosno uvodenje u maticne knjige državljana kroz maticne urede. I to bez ikakvog rješenja o upisu u maticnu knjigu državljana. Ocigledno je da nadležni ministar ili nema ili ne želi imati kontrolu nad upravnim stvarima koje se ticu upisa u maticne knjige državljana BiH, narocito u RS - rekao je Mehmedovic za naš list.

  Utvrditi istinu

  Mehmedovic navodi da Republika Srpska ni Komisiji za reviziju državljanstava nije dostavila dokumentaciju iz koje bi se eventualno mogla utvrditi istina, jer u Izvještaju koji je dostavljen Parlamentu tih podataka nije bilo.

  - U izvještaju koji smo dobili iz RS samo su naveli da je zbog vlage i glodara dokumentacija uništena. To je, naravno, moguce provjeriti jer u svakom maticnom uredu postoji maticna knjiga državljana u koju su morali biti upisani - istakao je Mehmedovic.

  Vukovic: Nemam ništa s tim

  Više informacija pokušali smo dobiti od Vjekoslava Vukovica, bivšeg predsjednika Komisije za reviziju državljanstava, koja je pocetkom prošle godine, iz nepoznatih razloga, odjednom prestala s radom (posto je istjerala iz drzavljanstva ze naturalizovane drzavljane BiH, muslimane, M. B.) .

  Špekuliralo se da je razlog tome bio upravo ulazak Komisije u proces provjere bh. državljanstava kninskih Srba.

  - Zaista više s tim nemam ništa. Kontaktirajte pomocnika ministra civilnih poslova i bivšeg clana Komisije Miodraga Pandurevica - kratko nam je rekao Vukovic.

  Ni Pandurevic jucer nije bio rjecitiji. Upucivao nas je na kabinet resornog ministra i Državni parlament.

  Autor: S. R.

  ___________________________________


  5. "BOZE DAJ NAM TRECI ENTITET": Veliko hrvatstvo ili nevidjena izdaja?

  Bosnu je priznavalo rimsko i osmanlijsko carstvo, mocna Austro-Ugarska, Titova Jugoslavija, priznaje je Dayton i današnji Svijet - samo (pro)Srbi ne!

  Piše: Dean Rant

  Koliko sam samo, Bože, procitao tekstova, clanaka, parola, grafita, pogledao video sadržaja i ne znam koji se medij do sada više puta nije oglasio o njegovom velicanstvu „trecem entitetu“.

  Što je to treci entitet? Naša stvar, koja se nije pomakla s mrtve tocke. Teorija postoji uz nju i želje, ali gdje smo tu smo. Od entiteta niti traga.

  Cija je to u stvari ideja? Koji su to vrli hrvatski umovi došli do zakljucka da je to spas hrvatskom narodu u BiH. Da li je ta gospoda prethodno uradila analizi toga što nam taj entitet donosi, a što njime možda gubimo.

  Osobno stjecem dojam da zagovornici treceg entiteta u BiH tom suštinskom pitanju ne prilaze na najiskreniji nacin. Treci entitet je prije svega želja pojedinih krugova politicke moci Hrvata u BiH. Na takvim željama se zasniva i ideja o trecem entitetu. To što bi trecim entitetom izgubili njih nije niti briga. Važno je samo da njihova politicka ideja uspije jer ce tada oni biti na konju. Dok ce drugi… koji drugi? Za njih su se vec ranije pobrinuli.

  To da je hrvatski narod u BiH obespravljen, diskriminiran i gotovo u svakom pogledu podreden onim drugima je cinjenica koja se nažalost mora prihvatiti kao nepobitna.
  A upravo zagovornici tog treceg entiteta su najveci krivci za takav položaj Hrvata u BiH. Upravo zato što su glede hrvatskih interesa u BiH jedno mislili, drugo govorili, a trece radili.

  Hrvati su imali svoj entitet u BiH. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. Oni koji su prihvatili ukidanje Herceg-Bosne i prihvatili ovakvu BiH i Federaciju BiH morali su poraditi znatno više da takvu, pa i nametnutu tvorevinu, prihvate kao svoju. Da u njoj izbore svoju poziciju i da se u takvoj državi osjecaju svoji na svome.

  Medutim to nije tako išlo. Federalna simbioza je opstruirana na sve nacine i u svakoj prigodi osim kada su politicki mocnici od te ljubavi imali izravno velike koristi. Neprihvacanje saveza sa Bošnjacima je dovelo do toga da smo samo lajali dok su karavane prolazile.

  Sarajevo kao glavni grad i BiH Hrvata nikada nije prihvaceno. I nije stvar samo u Sarajevu, ono je sinonim za sve naše promašaje. Mada se htjelo u Sarajevu prenociti ako bi nas dobro ugostili, a sutradan nam džepove napunili. I tada je Sarajevo OK. A vec sutradan tko mu jebe mater.

  Upravo takva politika dovela nas je pred zid. Kada smo u ovoj državi nitko i ništa, a iz ove kože ne možemo.

  Takva politika nije od jucer. Ona je skovana, još pocetkom rata, ako ne i prije. Tko ju je skovao? Neosporno srpski interesi.

  Sukob Bošnjaka i Hrvata osmišljen u srpski laboratorijima proveden je u djelo perfektno. Osobno mislim da je taj sukob vrhunac moci koju je pokazala JNA na celu sa kontraobavještajnom službom. Nigdje JNA nije dokazala svoju reputaciju, 4. vojne sile u Europi, kao na slucaju suludog sukoba Hrvata i Bošnjaka u ratu 1992. – 1995.
  Pomnom analizom sukoba u Središnjoj Bosni sasvim je jasno da su zapovjednici postrojbi, na crtama razdvajanja hrvatskih i bošnjackih položaja, bili oficiri JNA i KOS-a i to s obje strane. Daleko od slucajnosti. A prvi ozbiljniji medusobni zlocini desili su se prakticno istovremeno.

  I dok si Hrvati i Bošnjaci oplakivali žrtve, Srbi su likovali i slavili svoju najvecu pobjedu u cijelom ratu.

  Zašto su ove cinjenice bitne? Upravo zato što je ideja treceg entiteta zasnovana na ratnim planovima KOS-a i zato što ta ideja još nije zamrla. Dapace, postojana je kao i 1993 godine. Nije slucajno da Dodik svesrdno pomaže takvu ideju danas. Samo što je ona zamotana u celofan, pa se Hrvatima imputira na osebujan nacin. Gdje se najocitije igra na kartu nacionalnih osjecaja s akcentom na ugroženost Hrvata.

  Hrvati jesu uistinu ugroženi, ali upravo od strane te prosrpske ideje koja je izvršila genocid nad posavskim Hrvatima, a južnjacima prodaje muda pod bubrege.
  Zanimljiv je stav hrvatske desnice po pitanju realizacije treceg entiteta. Naime desnicari su protiv cijepanja Bosne i Hercegovine. Bili su i protiv sukoba Hrvata i Bošnjaka, te stoga nisu uzalud likvidirani pojedini kljucni cimbenici zagovaracke ideje prijateljskih odnosa Hrvata i Bošnjaka.

  Hrvati imaju pravo na cijelu BiH. Može se reci, više nego itko drugi. Povijesne cinjenice nam daju to za pravo. Podjelom BiH ili uspostavom treceg entiteta Hrvati bi zauvijek izgubili 85 % BiH. Više od 60% Hrvata ostalo bi izvan hrvatskog entiteta. Dobar dio od tih 60% je i sada raseljen. Ali ostaje im makar njihovo pravo da se vrate na svoja ognjišta. Uskrsnucem treceg entiteta izgubili bi i to pravo. A oni Hrvati koji bi ostali izvan hrvatskog entiteta bili bi dovedeni u ocajan položaj. Može se samo zamisliti kakvim bi torturama, poniženjima i represijama bili izloženi.

  A tko ga to briga? To nisu pravi Hrvati. Oni pravi su negdje južnije. Zagrizli su srpsku jabuku hrvatskog razdora. Misle da im Srbi žele dobro. Isti oni Srbi, krvnici njihove brace.

  Još zanimljivija je možda cinjenica da su i hrvatski ljevicari protiv podjele BiH. I oni imaju svoju teoriju o nedjeljivosti BiH.

  Što su onda oni Hrvati koji žele treci entitet i nesumnjivo podjelu BiH? Ja ne znam. Možda netko zna…

  Jedina uvjerenja koja gajim su ta da je rijec o srpskom poslu i poslu… pogadajte cijem još.

  Na temelju dosad recenog ispada da je autor ovog clanka izrazito protiv hrvatskog entiteta. Jasno da nije. Samo ne razumije olako prihvacenu ideju o trecem entitetu. Bez jasne i studiozne politicke analize. Bez javne rasprave, bez minimuma konsenzusa i politickog dogovora relevantnih politickih cimbenika svih Hrvata u BiH.

  Što bi taj treci entitet obuhvatio? Koji teritorij? Taj podatak se krije kao zmija noge. Razumljivo i zašto. Buduci da se radi o srpskom interesu, niti pedalj osvojenih srpskih teritorija ne bi bio vracen Hrvatima.

  S druge strane oni koji u tom interesu zastupaju Hrvate za tim i ne haju. To im nije niti bitno. Jer njihove namjere smo doživjeli i spoznali u ratnim godinama, pa u Daytonu i poslije njega sve do dana današnjega.

  Od Bošnjaka se ne može više uzeti nego što se sada ima. A to bi otprilike bilo ono podrucje gdje sada Hrvati imaju suverenu vlast.

  To bi bilo dovoljno. Bitno je imati svoj teritorij po ugledu na Dodika, gdje te nitko ne može tužiti i nitko suditi bez obzira koliko mafijaš bio. A na svome podrucju možeš biti uistinu šerif kakav je sada Dodik u RS-u.

  Ako bi hrvatski entitet obuhvati sva podrucja na kojem su Hrvati prije rata imali vecinu, onda bi to bila sasvim druga prica. I po cijenu gubitka nehrvatskog teritorija, velika vecina bi morala biti zadovoljna. Bilo da u takvim okolnostima BiH ostane cjelovita država, bilo da dode do njenog raspada, naravno samo u slucaju razdvajanja po entitetski granicama.

  Medutim sve je to prica za malu djecu ili bolje receno za odrasle koji su maloumni. Bosna nije država koja lagano puca po šavovima. Rimsko carstvo je pod svoje skute stavilo i Bosnu. Rim je priznavao Bosnu kao zasebnu regiju i kao nitko bila je oslobodena poreza kojeg su svi placali bez pogovora. Kasnije, turski osvajaci ponovo Bosni daju poseban status i njeno ime se ne briše. Mocna Austro-ugarska nastavlja kontinuitet opstojnosti Bosne i to ne slucajno. Titova Jugoslavija takoder na Bosni ne uzmice, a na koncu i Dayton je potvrduje kao državu koja „mora“ postojati.

  Zanimljivo je samo da pod uticanjem Srba Bosna gubi oblike cjelovitosti. Od kraljevine Jugoslavije pa do novovremenih dogadanja kada Srbi odlucuju o sudbini Bosne ona gubi na svojoj cjelovitosti i ime joj se pokušava zametnuti.

  Srbima se sada pridružuju i njihovi vazali medu Hrvatima, koji na vješt nacin pokušavaju zavesti hrvatski narod kako bi podržao tu neprirodnu ideju. Onu ideju zbog koje bi više od polovine hrvatskog življa u BiH nestalo kao narod.

  Radi li se ovdje o velikim Hrvatima ili izdaji kakvu naš narod još nije doživio?

  Dean Rant

  http://www.domaljevac.com/bih/bosnai...tet/index.html

  ___________________________________


  6. SDA i SBiH GLASALI PROTIV ZALBE DRAGE LUKACHA

  Nazlaost, clanovi komisije, koji su izdajnici i zato se ocito plase naroda, dogovorili su se da se ne govori javnosti o Lukachevoj zalbi, ali je vijest ipak procurila. Evo sta se pojavilo na Facebooku":

  Davor Dado Mijatovic wrote

  at 14:09 on 03 October 2009

  Pošto vidim da Dragana niko i ne spominje, da vas obavijestim da je žalba odbijena. Jedini protiv njegove smjene je bio Munib Isakovic, ostali su bili svi za. I imaju naredbu da ne daju izjave u medije. Eto toliko od mene za vas, facebook revolucionare.

  pozz do neke slijedece slicne "akcije"...

  ___________________________________


  7. PREDSJEDNIK HRVATSKE SJEPAN MESIC SE SASTAO SA SANDZACKIM MUFTIJOM ZUKORLICEM

  U svojstvu predsjednika Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlic, u predsjednickom uredu na Pantovcaku, susreo se sa predsjednikom Republike Hrvatske g. Stjepanom Mesicem.

  Tom prilikom Muftija je uputio predsjedniku Mesicu poziv za posjetu Internacionalnom univerzitetu. Predsjednik je sa zadovoljstvom prihvatio poziv tako da ce pomenuta posjeta ubrzo biti organizovana. Prilikom posjete, na Univerzitetu ce biti upriliceno predavanje profesorima i studentima, te urucenje pocasnog doktorata predsjedniku Mesicu.

  Susretu je prisustvovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Šefko ef. Omerbašic.

  Portparol Mešihata

  Sead ef. Šacirovic

  ___________________________________


  Povodom Svetskog dana nenasilja, 2. oktobra, Centar za Zaštitu Ljudskih Prava i Tolernaciju iz Prijepolja objavljuje:

  8. DRŽAVA SRBIJA VRŠI NASILJE NAD ISLAMOM I DJECOM

  Pre više od dvije godine djelovi obaveštajnih službi uz pomoc Ministarstva vera Republike Srbije formirali su kvazi religijsku organizaciju koja sebe naziva Rijaset islamske zajednice Srbije.

  Kada se analizira djelovanje ove organizacije jasno se kristališe zakljucak da je cilj njenog osnivanja i djelovanja vršenje nasilja nad islamom kao religijom i nad svim vjernicima islama.

  Pod paravanom ove kvazireligijske organizacije, država Srbija je policijskom fizickom silom privremeno okupirala dio imovine Islamske zajednice u Srbiji koja na prostorima Sandžaka postoji znatno duže od same države Srbije.

  Policija je u ovim džamijama postavila ''imame'' koje vjernici ne prihvataju.

  Država Srbija preko ove organizacije vrši nasilje prema djeci koja su se opredelila da u školama pohadjaju islamsku vjeronauku.

  U školama u Sandžaku sada se nalaze spiskovi vjeroucitelja koji su ''podobni'' , ali realno nisu strucni da predaju islamsku vjeonauku u školama.

  Država Srbija islamskoj djeci namece vjeroucitelje koje ne žele da prihvate sama djeca niti njihovi roditelji, sa prepoznatljivim ciljem da djecu odvrati od islama kao religije, te da se osecaju kao manje važna deca.
  ...

  U Prijepolju

  02/10/2009. godine

  Predsjednik Centra
  Alen R. Durakovic

  ____________________________________


  9. DIJETE JE DAR BOZIJI

  Postovani gospodine, postovana gospodjo,

  Povremeno od Vas primim vijesti i komentara koje saljete.

  Pretpostavljam da ce Vas zanimati, pa Vam saljem tekst i naslovnu stranicu svoje brosure "Dijete - Bozji dar".

  U njoj pisem protiv spirala, protiv antibaby pilula i protiv ostalih grijesnih sredstava, kao i protiv umjetnih oplodnji.

  Smatram da treba pomoci i Bosnjacima da vole djecu i da ne cine nikakve grijehe.

  Ljudi koji vole djecu lakse grade normalne medjunacionalne i dobrosusjedske odnose.

  Ako zelite, mogu Vam poslati vise svojih tekstova na ove teme, kao i odstampane brosure "Dijete - Bozji dar".

  Pozdravlja Vas iz Hrvatske dr. med. Antun Lisec

  ----

  Nazalost, zbog duzine nismo nismo u mogucnosti objaviti cijeli tekst Dr. Lisca, ali navodimo tri prve, rekli bismo najvaznije tacke iz clanka kojeg nam je poslao:

  Ne spiralama, ne pilulama, ne prezervativima, ne sterilizaciji, ne umjetnim oplodnjama, ne grijehu!

  * Spirala ubija djecu! Uz nju dolazi do zaceca, ali djetešce najcešce umire u prvim danima, jer mu spirala ne dopušta usadivanje u maternicu. Ako je menstruacija izostala, to znaci da je dijete ipak preživjelo. Mora mu se sacuvati život. Spirala zdravu ženu pretvara u bolesnicu (gnojenja u maternici, jajovodima i trbušnoj šupljini, krvarenja, bolovi, slabokrvnost...).

  * Uz sve vrste antibaby pilula ipak cesto dode do ovulacije i zaceca. Medjutim, dijete tada najcešce umire od gladi, jer pilule osuše žlijezde i smanje kolicinu hrane – glikogena u sluznici maternice. Izostanak menstruacije govori da je dijete ipak preživjelo. Abortus se ne smije uciniti niti tada.

  * Žene koje gutaju antibaby pilule, cešce obole od raka dojke, kože i maternice, sklonije su moždanim i srcanim udarima, upalama vena s ugrušcima koji mogu izazvati emboliju, pojavi im se oštecenje jetre i vidnog živca, oslabljenje imuniteta itd.

  ______________________________


  10. ZAKON O OPOREZIVANJU NEKRETNINA U TZV REPUBLICI SRPSKOJ - NOVO SREDSTVO ZA ETNICKO CIŠCENJE

  Piše: Zijad Becirovic, IFIMES Ljubljana

  Nakon upotrebe brojnih represivnih mjera, otvorenim progonom, upotrebom oružja, prijetnjama, zastrašivanjem, kojima vlasti Republike Srpske nakon rata sprecavaju povratak prognanih i dovršavaju etnicko cišcenje Republike Srpske, sada se, s istim ciljem, pristupa perfidnijim metodama. Najnovije od njih su diskriminatorski instrumenti poreskog sistema.

  Od 1. januara 2010.godine u Republici Srpskoj uvodi se novi zakon o oporezivanju nekretnina. Umjesto da se placa po kvadratnom metru korištene vlasnicke površine, kako je bilo regulisano ranijim Zakonom o porezu na imovinu, placace se po tržišnoj vrijednosti, po stopi koja ce se kretati od 0,05 do 0,5%. Visinu stopa utvrdjivace opštine, a visinu poreza ce odredivati "od oka" opštinske poreske komisije. To znaci da ce neko ko se komisiji ne dopadne ( npr. Bošnjak) za istu površinu i istu tržišnu vrijednost placati dvadeset puta veci porez nego netko ko im bude dopadljiv. To je potpuno diskriminatorski. Oporezivanje od oka nije nepoznato Bošnjacima Bosne i Hercegovine, jer je po tom metodu za postojanja bivše Jugoslavije skoro 50% bošnjackog gruntovnog vlasništva prešlo u ruke države, odnosno njenih namjesnika. Tada su glavni prihodi opštinskih budžeta bili doprinosi iz licnih dohodaka, koji su danas zbog niske stope zaposlenosti nedovoljni. Nema više javne pljacke niti jeftine strane pomoci, a opštinama treba sve više para, da uvjere stanovništvo u uspješan rast i progres RS.

  Ovaj porez je direktan udar na imovinu prognanih Bošnjaka, koji još imaju vlasništvo ili pravo korištenja nad imovinom na podrucju Republike Srpske.

  Kako se ta imovina pretežno nalazi u naseljima i gradovima, kao vrednija tržišna vrijednost bice oporezovana sa najvišim stopama, što ce vlasnike i korisnike prisiliti da se svoje imovine što prije odreknu, jer nece biti u stanju placati visoke poreske obaveze. Bez ukamacivanja vrijednosti obveznik bi morao za period od 20 godina kompletnu vrijednost svoje imovine dati opštini u vidu poreza, a uz primjenu važecih kamatnih stopa na štedne uloge vrijednost imovine ce biti prenesena opštini vec za desetak godina. Time ce Republika srpska okoncati etnicko cišcenje, definitivno istjerati sve Bošnjake, ranije vlasnike s njihovih posjeda, a posjede ce zauzeti srpski okupatori.

  Novo orudje etnickog cišcenja je po posljedicama koje ce nastati pogubnije od metoda korištenih u ratu, jer trajno uništava ne samo posjednike vec i posljednje tragove njihovog egzistiranja. Bošnjacima ce u tom slucaju u Republici srpskoj ostati samo mezari njihovih predaka, dok ih vandali u narednom rušilackom pohodu ne sravne sa zemljom.

  Jedini nacin da se odbranimo od razornog i posljedicnog djelovanja novog mirnodopskog orudja za etnicko cišcenje je da sprijecimo primjenu ovakvih zakonskih rješenja. To nisu u stanju uciniti naši predstavnici u predstavnickim organima, jer ce uvijek biti nadglasani, ali imamo nesumljivo pravo na odbranu identiteta koji nisu okupatori uspjeli zatrti genocidom, pa nece uspjeti ni “taksicidom”.

  Reakcije na ovakva poreska rješenja vec stižu s mnogih strana, narocito iz dijaspore. Mnogi od nas i dalje nisu svjesni šta se “iza brda valja”. Ako se ovaj porez zaista primjeni na nacin kako se predvidja Dubicani, Prijedorcani, Banjalucani, Novljani… ce izgubiti svoja sela i gradove, a Bošnjaci i Hrvati s podrucja RS ce zauvjek ostati bez svoje jedine domovine Bosne i Hercegovine.

  KOMENTAR: Odlican clanak gosp. Becirovica. Nazalost, ovakvi clanci se mogu procitati samo od ljudi koji su izvan domasaja BH vlasti, dok BH novinari, isprepadani sudbinom svojih kolega koji su "prerano kukurijekali" protiv bitnih interesa RS mudro robuju i primaju svoje crkavice, jos neko vrijeme, dok jos trebaju izdajnicima.

  Ima samo jedna stvar u gornjme clanku sa kojom se ne mozemo sloziti, a to je: Nije tacno da bosnjacki predstavnici ne zaustavljaju stetne zakone jer bi bili "nadglasani". I Bosnjaci imaju mogucnost blokade nepovoljnih zakona isto kao i Srbi. Bosnjacki predstavnici ne zaustavljaju ovakve zakone jer su oni dobrovoljni ucesnici u velikosrpskom projektu. Oni su muslimanski Srbi, koji predstavljaju Bosnjake, i dovedeni su na vlast prijevremenim pustenjem Alije Izetbegovica iz zatvora da bi unistli Bosnu i Hercegovinu.

  Koristim ovu priliku da se ispricam citateljima Glasnika, jer sam u proslom broju, pisuci o ovoj temi, greskom otkucao pogresne procente poreza, ali u principu je tacno da je to zlocinacki "zakon" jer se ne bazira na preciznim mjerilima, kako je i gosp Becirovic primjetio.

  M. B.

  _________________________________


  29.09.2009.

  11. Krivicni zakon Republike Srpske o "drzavnoj tajni"

  Zakon je objavljen u «Službenom glasniku RS» broj 49/03 od 25. juna 2003. godine.

  Odavanje tajne Republike Srpske

  Clan 305.

  (1) Ko neovlašceno nepozvanom licu saopšti, preda ili ucini dostupnim podatke ili dokumente koji su mu povjereni ili do kojih je na drugi nacin došao, a koji predstavljaju tajnu Republike

  Srpske, kaznice se zatvorom od jedne do deset godina.

  KOMENTAR: Predlazem da kaznimo sve ijednu zrtvu genocida zatvorskom kaznom od jedne do deset godina jer su odali najvecu tajnu Republike Srpske – da je stvorena na genocidu.

  Takodjer trebamo kazniti sve istrazioce, svjedoke, sudije, policiju i ostale koji istrazuju ratne zlocine.

  J. C.

  _______________________________


  12. Dubioza kolektiv: “I bez milosti nas kurve nasukale na Prud”Seite 2 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Nacionalni dan bez duvanskog dima
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.01.2010, 15:30
 2. Poljaci bojkotuju nacionalni tim
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.10.2009, 13:00
 3. Da?i?: Nacionalni interes - EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.06.2009, 02:00
 4. Nacionalni savezi osnovali ESF
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.05.2009, 18:00
 5. Pobedio Afri?ki nacionalni kongres
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.04.2009, 17:30