BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 4 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte
Ergebnis 31 bis 40 von 52

Nacionalni Kongres Republike BiH

Erstellt von Kraljica Katarina, 14.09.2009, 20:10 Uhr · 51 Antworten · 54.455 Aufrufe

 1. #31

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  Sretan nam Dan Republike BiH, 25. novembar

  REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

  27. novembar 2009.

  ONLINE GLASNIK N. K. R. BiH - br. 641

  SADRZAJ:

  1. Sretan nam Dan Republike BiH, 25. novembar

  2. Barack Obama cestitao Dan državnosti gradanima BiH

  3. Gostovanje u emisiji "Odgovorite ljudima": Dušanki Majkic upuceno 150 prijetnji smrcu!

  4. NAS PROBLEM NISU NI MILORAD DODIK NI DUSANKA MAJKIC

  5. Mesic: Hrvatska je garant Daytona. Nema referenduma u RS jer su protjerali narod

  6. BH PODRINJSKA NARODNA STRANKA O ANTIBOSANSKOM DJELOVANJU SULEJMANA TIHICA I GO SDA

  7. BOSNJACKA KULTURNA REVOLUCIJA

  8. KOMPLIKOVANI IZBORI CUVAJU IZDAJNIKE NA VLASTI

  9. Džemaludin Latic: Otvoreno pismo dr. Harisu Silajdžicu

  10. Ko s' djavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju

  11. SDA TERORIZAM PROTIV A-SDA

  12. Riješeno je: Ciro ostaje, Zvjezdan se vraca u reprezentaciju!

  13. Navijaci nacionalnog tima Bosne i Hercegovine na Fox News

  14. NEMA POTREBE DA PLACATE ZA KNJIGU "RAT U BiH"

  ------------------------------------------------------------------------

  Ovaj Glasnik ide na 33,676 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

  -------------------------------------------------------------------------

  1. Sretan nam Dan Republike BiH, 25. novembar


  "Smrt fašizmu! Sloboda narodu!" Tim rijecima prije 66 godina, tacnije 25. novembra 1943. godine u Mrkonjic Gradu vijecnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašistickog vijeca narodnog oslobodjenja BiH su poceli i završili zasjedanje na kojem su donijeli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definisali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu tadašnje Jugoslavije.

  Pripremila: Amra Kovac

  Odluka je nakon cetiri dana potvrdjena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobodjenja 1945. godine, BiH je dobila grb i zastavu i za vrijeme socijalizma to su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

  ZAVNOBiH-om BiH je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj ce svi narodi imati ista prava, unutar koje ce muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti. Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijecnika ZAVNOBiH-a svih bh. naroda.

  Tog 25. novembra 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost koju je izgubila 1463. godine padom pod upravu Osmanske carevine.

  Treba istaci da je i u danima stvaranja države BiH na zasjedanju u Mrkonjic Gradu bilo drugacijih mišljenja odnosno prijedloga, da BiH bude autonomna pokrajina.

  Naime, prema pisanju prof. dr Smaila Cekica, više clanova CK KPJ je predlagalo da BiH ima status autonomne pokrajine, a ne status ravnopravne federalne jedinice, pri tome se, prije svega, mislilo na "autonomiju uz Republiku Srbiju ili Hrvatsku".

  Taj stav se temeljio iskljucivo na nacionalnom principu: „koliko nacija – toliko federalnih jedinica'. U prvom nacrtu Odluke, koju je predložio M. Đilas, zasnovanom na sovjetskom modelu pet nacionalnih republika za pet jugoslovenskih naroda (Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci), bilo je predvidjeno pet federalnih jedinica, pri cemu se za BiH predvidjao status autonomne pokrajine, što je u suštini znacilo nepriznavanje jednog naroda, tj. Muslimana.

  Pokrajinski komitet KPJ za BiH je jednoglasno i odlucno zastupao stav da BiH može imati samo status ravnopravne federalne jedinice u federativnoj Jugoslaviji, a prikljucenje BiH federalnoj jedinici Srbiji ili Hrvatskoj nije moglo doci u obzir kao konacno rješenje.

  I, uoci zasjedanja ZAVNOBiH-a i dalje su vodjeni s iscrpni i dugi razgovori oko buduceg državnog statusa BiH izmedju predstavnika Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH Rodoljuba Colakovica i Avde Hume, sa Milovanom Đilasom, Sretenom Žujovicem i Mošom Pijade, clanovima CK KPJ.

  Colakovic i Humo su na kraju otišli kod Josipa Broza Tita i iznijeli mu problem, te predložili da BiH postane šesta ravnopravna federalna jedinica.

  Tito je “presudio” – prihvatio je koncepciju PK KPJ o BiH kao ravnopravnoj federalnoj jedinici, i rekao: “BiH mora biti ravnopravna republika najmanje onoliko koliko su to Srbija i Hrvatska. I drugo, Muslimani moraju biti apsolutno ravnopravan narod, u mjeri koliko su to Srbi i Hrvati u BiH”.

  ...

  Tito se, u pogledu državno-pravnog statusa BiH, za razliku od "nekih rukovodecih drugova", nikada nije dvoumio. To je potvrdio i prilikom posjete BiH u novembru 1979., kada je pored ostalog rekao:

  "BiH ne može pripadati ni ovom ni onom, vec narodima koji je od davnina nastanjuju. Uostalom, to njima nije niko poklonio, vec su to sami izborili u narodnooslobodilackoj borbi u kojoj su masovno ucestvovali. Bilo je to jedino moguce i srecno rješenje, ne samo za narode BiH, vec i za našu zajednicu u cjelini”.

  (Sarajevo-x.com)

  KOMENTAR: U ovom kratkom clanku su ispravno spomenute osnovne cinjenice politicke borbe za nastanak Republike BiH. Kljucni neprijatelji BiH, koji su se svim politickim sredstvima suprotstavljali cak i Titu zbog BiH, su bili Mosa Pijade, Milovan Djilas i Sreten Zujovic. Medjutim, Tito je ipak obnovio drzavu Bosnu i Hercegovinu, kao ravnopravnu Srbiji i Hrvatskoj. Tu je kljucnu ulogu odigrala cinjenica da su sami predstavnici naroda BiH, "PK KP BiH", to trazili od Tita. Da nije bilo tog zahtjeva iz BiH, jos onda bi smo zavrsili u Velikoj Srbiji, jer niko nam ne bi mogao dati Republiku koju ni ne trazimo.

  Tito je kasnije priznao etnicku zasebnost Bosnjaka, cim su to nasi predstavnici (Bijedic, Pozderac, Purivatra, Hadzijahic i ostali) prvi put zatrazili tokom sezdesetih godina. Do tada to Bosnjaci nisu ni trazili, te nismo mogli ni dobiti. Istina, opozicija Srba priznanju etnicke zasebnosti Bosnjaka je tada bila toliko snazna da nije bilo moguce da budemo priznati sa nasim narodnim imenom Bosnjaci, ali je i ime Musliman odigralo ulogu - zaustavilo je ubrzanu asimiliaciju Bosnjaka u "Jugoslovene" tj. u Srbe. Ovi sto su sada na vlasti u BiH (Izetbegovici, Silajdzic, Tihic, Lagumdjija, Ceric itd.) su upravo potomci muslimana asimilirani u "Jugoslovene", tacnije u Srbe, tj. oni su "posrbice", kako ih neki zovu.

  Konstituisanje Republike BiH i priznaje etnicke zasebnosti Bosnjaka su jedini razlozi sto su Seselj, Alija Izetbegovic, Vuk Draskovic, Srpska akademija, Lagumdzija i ostali cetnici toliko mrzili Tita i sirili tu mrznju medju muslimanima kroz cetnicku agenturu zvanu Islamska Zajednica BiH. Alijini "veliki muslimani" sire mrznju protiv Tita toboze jer "nije dao da se ide u dzamiju", a to je cista laz. Bas je Tito omogucio da se ide u dzamiju jer je porazio Staljiniste. Da nije bilo Tita imali bi nekog malog Staljina, nekog Jugoslovenskog Enver Hodzu koji bi nas sve pretvorio u ateiste i Jugoslovene. Takav je tada bio odnos snaga u Jugoslaviji, i Tito je bio spas za sve manjine.

  Dr. Muhamed Borogovac

  _________________________________________________


  2. Barack Obama cestitao Dan državnosti gradjanima BiH

  Predsjednik SAD-a, Barack Obama uputio je, u ime americkog naroda, cestitku gradanima BiH povodom 25. novembra, Dana državnosti.

  Reuters: "Naša nacija stoji uz BiH dok ona nastavlja svoje putovanje od ratne prošlosti ka mirnoj i stabilnoj buducnosti. Posebno cestitam onim ljudima u Americi cije porijeklo seže u BiH", naveo je Obama u svojoj cestitki.


  KOMENTAR: Primjetimo da Obama nije cestitao dan Daytona. Medjutim, nemojmo imati nikakvu iluziju da za to nece biti opomenut i od Dodika i od "Bosnjaka", Tihica ili Silajdzica, te ce slijedece godine, u skladu sa sloznim zeljama bh. politicara, cestitati dan Daytona, dan kada je sahranjena Republika BiH.

  Istina Republika BiH bi se lako mogla obnoviti, kao i na ZAVNOBiH-u 1943. da Bosnjake predstavlja neki Avdo Humo koji bi trazio obnovu Republike BiH i ne bi priznavao nelegalnu daytonsku tvorevinu RS. Nazalost, Bosnu i Hercegovinu danas predstavljaju cetnicki agenti Tihic i slicni.

  __________________________________________________


  3. Gostovanje u emisiji "Odgovorite ljudima": Dušanki Majkic upuceno 150 prijetnji smrcu!

  26. 11. 2009.

  24SI - Prvi zamjenik predsjedavajuceg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkic dobila je, putem telefona, oko 150 prijetnji smrcu, tokom gostovanja u emisiji "Odgovorite ljudima" Ferderalne televizije.

  Majkiceva je Srni potvrdila da joj je u ovoj medijskoj kuci saopšteno da je od 200 poziva, koliko je tokom emisije njoj upuceno, bilo 150 prijetnji smrcu.

  Ona je navela da je FTV na osnovu brojnih prijetnji pozvala specijalnu jedinicu Federalne policije, koja je ispratila do entitetske granice.

  Tema emisije je bila obilježavanje 25. novembra, koji se u Federaciji BiH obilježava kao dan državnosti BiH.

  "Nema argumenata za toliki bijes. Zastupam interese svog naroda i to je moja obaveza. Rijetko se odazivam pozivima da gostujem u FBiH, ali ova emisija je dosta gledana i htjela sam da kažem naš stav i porucim da nije korektno da samo jedna strana svojata i odreduje praznike. To mije je išlo na živce", kazala je Majkiceva.

  Majkiceva je istakla da Bošnjaci svojim ponašanjem porucuju da samo oni imaju pravo da odlucuju, pri cemu iskljucuju Srbe i Hrvate.

  "Za njih samo postoji njihova hiljadugodišnja BiH, cija je godišnjica kada su oni to odredili, a to je 25. novembar", navela je Majkiceva.

  Ona je zakljucila da BiH ne može opstati samo na jednoj istini i da svi treba da zajedno sjedu i dogovore se.

  (srna)

  ________________________________________


  4. NAS PROBLEM NISU NI MILORAD DODIK NI DUSANKA MAJKIC


  Nas problem nije Dusanka Majkic, niti Dodik, niti Karadzic, niti Amerikanci, niti Evropljani itd.

  Sta je mogao Kardzic, da se Alija nije sa njim dogovarao i potpisivao. Ko bi potpisaO Dayton, da li mozda Clinton, da nije bilo Alije?! Sta moze Majkicka bez Tihica i Silajdzica? Moze li ona u ima Bosnjaka poptisati Butmirski sporazum?!

  Kada Bosnjaci shvate da oni odlucjuju o svojoj sudbini i da su jedino njihovi predstavnici odgovorni za sve sto im se desava, onda se mogu smatrati narodom koji je izasao iz feudalne, kmetovske pameti i usao u 21 vijek, stekao pamet slobodnih ljudi koji se ne boje nikog, pogotovo kada su u pravu i kada traze pravdu.

  Vidite kako na kraju clanka Dusanka Majkic kritikuje narod koji zeli jedinstvenu BiH i daje podrsku nasim izdajnicima podrzavajuci pregovore, jer pregovori su mehanizam koji vec 20 godina koriste nasi izdajnici, mehanizam kojim su nas doveli do gotovog nestanka drzave BiH.

  M. B.
  _________________________________________________


  5. Mesic: Hrvatska je garant Daytona. Nema referenduma u RS jer su protjerali narod

  Intervju za "Dnevni Avaz"

  Vidite li danas igraca nalik njemu (Milosevicu) u BiH?

  - Sada imate novog igraca, koji ne ide u ratnu avanturu, ne ide topovima, tenkovima, pokoljima... On ide na iscrpljivanje svijeta i partnera s racunicom da ce jednog dana to svima dosaditi, pa ce mu se dati da ide u nekakav referendum i radi šta hoce.

  Govorite o premijeru RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku...

  - Da. On kaže da ne priznaje BiH, da ona nije konstanta nego je konstanta tvorevina nastala u vrijeme brutalnog etnickog cišcenja?! Ta politika mora se eliminirati.

  Sigurno ce i nakon ovih Vaših izjava, iako ga samo citirate, Dodik burno reagirati i ponovo Vas napasti u medijima da se miješate u unutrašnje stvari BiH...

  - Ne znam što bi, on sam kaže da ne priznaje BiH, da Sarajevo nije glavni grad... No, nemojte misliti da ce zbog te politike propasti BiH, ona ce opstati, samo što ce zbog toga zastati na putu za EU i kasnije ostvariti strateške ciljeve. Hrvatska je garant Dejtona i zato traži da on bude ispunjen do kraja, a to znaci i vratiti prognane. Jer, na prostoru današnje RS bilo je 48 posto Bošnjaka i Hrvata, danas ih je osam posto...

  Brutalne laži

  Na svecanosti povodom godišnjice proglašenja "Herceg-Bosne", lider HDZBiH Dragan Covic pozvao je Hrvate da se okupe oko zahtjeva za formiranje hrvatske federalne jedinice s Mostarom kao glavnim gradom. Kako Vi gledate na taj zahtjev?

  - To bi bilo uništenje hrvatskog naroda u BiH, a na to nikakav Covic niti bilo ko drugi nema pravo. Time bi Hrvati bili svedeni na mali prostor s kojeg bi se brzo razbježali na sve strane svijeta. Hrvati bi tako postali samo povijesna cinjenica u BiH.

  Svako ko kaže da bi "Herceg-Bosna" ili RS ucvrstile BiH, taj brutalno laže ili ništa ne razumije.

  Državna imovina mora ostati državi

  - Hrvatska je bila najveci participant u fondu za razvoj nedovoljno razvijenih republika i pokrajine Kosovo. Državna imovina u BiH stvarana je trudom i mukom gradjana BiH, ali i ovog fonda u koji je Hrvatska najviše ulagala. To su sredstva naših gradjana, mi ih nismo davali za neki entitet, vec za državu BiH i to je državna imovina BiH, a ne entiteta, kantona... i tako treba i ostati.

  __________________________________________


  6. BH PODRINJSKA NARODNA STRANKA O ANTIBOSANSKOM DJELOVANJU SULEJMANA TIHICA I GO SDA

  SAOPSTENJE ZA JAVNOST

  Sarajevo, 25. novembar 2009.

  Bosanskohercegovacka podrinjska narodna stranka (BPNS) upozorava da je godinama primjenjivani metod pregovora o ustroju Bosne i Hercegovine, po državu nepovoljan, pa i poguban - a sada je i to spušteno na tako niske grane, da je kvaliteta ponudjenih rješenja iz ¨Butmirskog paketa¨ srozana cak i ispod nivoa nepovoljnog, oktroiranog ustava iz Dejtona. Taj sunovrat je posljedica razmišljanja, ambicija i pouzdanja predlagaca, da medju Bošnjacima postoje osobe i stranke, koje ce do kraja ici u susret svim zahtjevima dejtonske tvorevine Republike srpske. To se najprije odnosi na razorno antibosansko djelovanje Sulejmana Tihica i njegovog GO SDA.

  Stoga BPNS poziva sve državi odane ljude i organizacije, da nam se pridruže u ovom apelu glasacima i clanovima SDA, da se suprotstave svojem predsjedniku Sulejmanu Tihicu - jer on i njegov GO SDA, daju poticaj i viziju uspjeha svim neprijateljima države Bosne i Hercegovine!

  Npr., u Butmiru su jedino u obzir uzimani zahtjevi SNSD, koja je diktirala da se u Dejtonski ustav uknjiži i podjela nadležnosti države i entiteta na takav nacin, da se onemoguce bilo kakvi buduci integrativni procesi. Prema tim zahtjevima dejtonske tvorevine Republike srpske, kojoj su Sulejman Tihic i njegov GO SDA potpuno na usluzi, svaki integrativni proces u korist države Bosne i Hercegovine, postao bi protuustavna aktivnost (kažnjivo djelo), što (za!)sada, ipak nije slucaj.


  BPNS PRESS

  _____________________________________________


  7. BOSNJACKA KULTURNA REVOLUCIJA

  U Engleskom jeziku rijec "kultura" ima mnogo sire znacenje nego u Bosanskom. U Engleskom se pod kulturom jednog naroda ne misli samo na kulturu ishrane, oblacenja, stanovanja, ponasanje itd, nego je tom rijeci obuhvacen ukupan sistem vrijednosti jednog naroda, ukljucujuci i odnos prema vlastitoj domovini, tj. patriotizam.

  Marksisti nisu imali problema da uvedu izucavanje genetske evolucije u skole, Darvinizam, kao naucni pogled na svijet, sto je sasvim u redu, ali su sakrili od nas da je postojala i kulturna evolucija naroda, razlicita za pojedine narode. Umjesto toga, mi smo ucili da su svi narodi jednaki, osim u ekonomskom razvoju. A naucna istina je sasvim drukcija: Onoga trenutka kada je covjek bio u stanju da kreira "vanjsku memoriju", tj. da svoje steceno znanje sacuva izvan svoga mozga, tada je pocela kulturna evolucija. Znaci, osnovni mehanizam kulturne evolucije je bio prenosenje znanja na slijedecu generaciju, tako da znanje nije umiralo sa pojedincem. Narodi koji imaju sporu kulturnu evoluciju i zato zaostaju za okolnim narodima osudjeni su na nestanak. Prva zrtva kulturne evolucije je Neandertalski pracovjek, prastanovnik Evrope, koji je nestao sa lica zemlje prije 30-70 hiljada godina u sudaru sa Homo sapiensom, kada je Homo sapiens iz Afrike imigrirao u Evropu, gdje je zatekao Neandertalce, ciji su preci citavih 400,000 godina prije toga doselili u Evropu. Interesantno da je Neandertalac imao bolju motoriku, bio snazniji i imao veci mozak od Homo sapiensa, ali je taj mozak imao manu sto nije steceno znanje pojedinaca efikasno prenoseno na drugu jedinku, pa i na slijedecu generaciju, nego je znanje umiralo sa pojedincem. Zato je svaka generacija Neandertalaca proizvodila isto oruzje, a to je bilo tesko kameno koplje, dok je svaka generacija Homo sapiensa usavrsavala prethodno oruzje, proizvodili sve laksa i sve ostrija koplja, sa vrhom od ostrih kostiju, koja su imala veci domet i bila efikasnija oruzja i u lovu i u ratu. Mala lagana koplja su omogucila izum luka i strijele itd.

  Ova prica o nesretnoj sudbini Nenadertalaca me podsjetila na nas Bosnjake. Tacno je da je danas drugo vrijeme, ali borba za opstanak se i danas vodi, a mi Bosnjaci tradicionalno ne prenosimo nasa politicka znanja na nasu djecu. Sirenje patriotizma nije u nasoj kulturi. To je jedini razlog sto nam se ponavljaju genocidi iz generacije u generaciju. Umjesto da iz generacije u generaciju usavrsavamo nasu odbranu, pripremamo nasu djecu da se odbrane, mi uvijek iznova bivamo iznenadjeni i ponovo bivamo potisnuti sa velikih podrucja naseg zivotnog prostora.

  Mi Bosnjaci smo bili izlozeni desetini genocida, a svaki smo zaboravili vec u prvoj generaciji i svaka generacija biva iznenadjena novim genocidom i pocinje da uci od pocetka. Ni poslije ovoga genocida nista se nije promjenilo. Nazalost poslije ovog genocida smo svedeni na veoma male nepovezane teritorije koje ne obazbjedjuju opstanak naroda. Jedina nada da opstanemo je da spasimo drzavu BiH, jer tada te "bosnjacke" teritorije ostaju povezane u okviru jedne drzave. A drzavu necemo spasiti popustenjem onima koji je razbijaju nego suprotstavljanjem po svaku cijenu, jer goli opstanak je u pitanju.

  Nedostatak bosnjacke "kulturne evolucije" kroz vijekove je ucinio da mi nemamo razvijen centar za patriotizam, pa ne mozemo nikako shvatiti ono sto je jasno svakom pripadniku nekog drzavotvornog naroda, tj. naroda na visokom nivou kulturne evolucije. I nije tu samo rijec o patriotizmu. Savremeni covjek je slobodan, jer razumije kako svijet funkcionise i nije ga strah nikoga kada se bori za pravdu. Primitivan covjek se u svom neznanju boji i groma i mraka i prikaza. Istina Bosnjak je donekle napredovao, sada se ne bojimo groma, mraka i prikaza. Sada imamo neki neobjasnjivi strah od uzimanja nase sudbine u nase ruke, strah da se kome ne zamjerimo ako zatrazimo ravnopravnost, ili ako hodamo uspravno i ne gmizemo pred svakom protuhom iz svijeta.

  Kada je politika u pitanju, mi Bosnjaci smo jos uvijek na feudalnom mentalnom nivou kmetova koji su programirani da slusaju neke "vazne ljude", bilo da su to domaci cetnici, bilo da su lokalni vlastodrsci, bilo da su gospoda iz Evrope i svijeta. Mi u ovim Glasnicima nastojimo osloboditi taj skuceni feudalni mozak i pretvoriti ga u mozak slobodnog covjeka koji se ne plasi nikoga kada govori istinu i kada je u pravu. Taj skok iz mentalnog feudalizma u duhovnu slobodu savremenog covjeka 21. vijeka bi bio prava kulturna revolucija. To je jedini put u Evropu koji ima smisla. Sta cemo u Evropi kao neslobodni ljudi, koji se mire da im na pola teritorije stoji genocidna tvorevina, skuceni svojim feudalnim mozgom, prepadnuti od svake bjelosvjetske protuhe?!

  __________________________________________


  8. KOMPLIKOVANI IZBORI CUVAJU IZDAJNIKE NA VLASTI

  Htio bih skrenuti paznju na jednu stvar, na koju vi vise neko ja kao pojedinac mozete utjecati.

  S obzirom da nam se blize izbori, obratite paznju na glasacke listove koji se daju strankama. Veoma su nejasni i komplikovani, mislim kao nigdje na svijetu, a znamo dobro da je u ovoj zemlji 30% stanovnistva nepismeno totalno, a velika vecina jedva pismena, nije onda ni cudo sto pobjedjuju ovijek isti. Naime, u zbunjenosti vecina ljudi da ne bi pogrjesila zaokruzi ono sto je sigurna, a to su oni najpoznatiji sa najduzom i najvecom reklamom.

  To je moje licno misljenje i konstatacija, ali nema sumnje da nam je potrebno jednostavno glasanje kao na primjer u Afganistanu gdje su politicari postavljen sa slikom i pored njih ime i stranka, sigurno da mi nismo puno pismenija nacija niti narod od Afganistanaca, cast pojedincima.

  Ocito ljudi koji vladaju i oni koji pripremaju izbore ili nisu svjesni realnog stanja u ovoj zemlji ili imaju necasne namjere.

  S postovanjem vas pozdravljam do sljedeceg javljanja.

  Malik M.

  ___________________________________________


  9. Džemaludin Latic: Otvoreno pismo dr. Harisu Silajdžicu

  Poštovani gosp. Silajdžicu,

  U danima dok se citava naša nacija bavi slatkim fudbalskim mukama, dok se ljudi spremaju za zimu, izlaze na vecernje šetnje, piju salep i cajeve, devetnaestero naše bosanske djece sa svojim bolesnim majkama, gladna, u hladnim prostorijama, strepe za svoje oceve nad kojima država, na cijem se celu nalazite ispred bošnjackog i muslimanskog naroda, vrši strašnu torturu, zbog cega me, kao nekadašnjeg robijaša, politickog osudjenika, mori savjest i zbog cega Vam pišem ovo otvoreno pismo. Rijec je o Imadu el-Husinu, poznatijem kao Ebu Hamza, i još cetverici državljana Bosne i Hercegovine stranog, arapskog i muslimanskog porijekla (Omaru Frendiju, ocu dvoje djece, Ammaru el-Hanchiju, ocu dvoje djece, Abdullaha Baavrau, ocu troje djece i Fadhilu el-Hamdaniju, ocu petero djece) koje je naša vlast prije više od godinu dana smjestila u "Imigracioni centar" u Istocnom Sarajevu, u ulicu Draže Mihajlovica bb, zabranjujuci i njima i njihovim porodicama da ih se naziva zatvorenicima. A oni nisu ništa drugo do zatvorenici, i to politicki zatvorenici, i naša braca po vjeri, i to mi daje za pravo da Vam, kao politickom predstavniku bh muslimana, pišem i da Vas pozovem da ucinite sve što je u Vašoj moci da se ti nedužni ljudi odmah oslobode!

  "Operativna saznanja bezbjedonosnih službi" (?!)

  Oni vec više od mjesec dana štrajkuju gladju, žive od šake hurmi i vode, jedu samo hranu koju im donesu njihove tužne i ponižene porodice, a Ebu Hamza je doveden do ruba fizickog uništenja. Upravo je istekla godina dana od njihova pritvaranja, i za to vrijeme vlast nije iznašla nijedan dokaz protiv njih i nijedan opravdan razlog zašto ih drži u tome tamo mucilištu. Preda mnom su cetiri velika toma njihove korespondencije s našim licemjernim, šovinistickim, antimuslimanskim vlastima, sa Sudom u Strazburu, s domacom i inozemnom javnošcu, i ja cu Vas, gosp. Predsjednice, ukratko, na primjeru Ebu Hamze, upoznati s pravnom suštinom ovog državnog terora:

  Imad el-Husin je u Jugoslaviju došao 1983. god. kako bi studirao medicinske nauke, a godine 1992. ušao je u našu zemlju i postao dobrovoljac naše armije. Oženio se hudovicom šehida Hamida Softica, imama, ucenika Gazi Husrev-begove medrese, koga su agresorske velikosrpske snage svirepo ubile u Omarskoj. Uz troje rahm. Hamidove djece, koje je preuzeo i koje je sve ovo vrijeme prije hapšenja pazio kao da su njegova rodjena, s istom ženom je stekao još troje djece. Državljanstvo naše zemlje dobio je 1994. god., a 2001. Federacija Bosne i Hercegovine mu ga prvi put oduzima kada je zatražio novi pasoš. Godine 2006. Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine uvažava Ebu Hamzinu žalbu i potvrdjuje njegove navode o stecenom državljanstvu, a 2007. god. država Bosna i Hercegovina mu po drugi put oduzima državljanstvo bez prava na žalbu. Uhapšen je 6. 10. 2008. god. i na prijevaru, bez prisustva advokata, stavljen u Imigracioni centar u Lukavici, a na osnovu Rješenja Službe za poslove sa strancima. Ustavni sud je krajem marta ove godine usvojio njegovu apelaciju i sada je njegov predmet ponovo vracen na preispitivanje kod Državnog suda.

  U Rješenju o stavljanju pod nadzor Službe za poslove sa strancima, koju predstavlja direktor Dragan Mektic (br. UP-1/19.4.1-07.3-12-1/0, izdatom 6. 10. 2008., stoji da se Imad el-Husin "stavlja pod nadzor" do 5. 11. 2009. "u cilju sprjecavanja slobodnog i neogranicenog kretanja, prijetnje javnom poretku, javnom redu i miru ili sigurnosti BiH" "na osnovu operativnih saznanja bezbjedonosnih službi", i odbija mu se bilo kakvo pravo na žalbu.

  Poruka ovog i slicnih hapšenja: Bosna je puna "islamskih terorista"

  Gosp. Silajdžicu,

  kakva su to "operativna saznanja bezbjedonosnih službi na osnovu kojih se ovi ljudi drže u "Imigracionom centru"? Kakvi su to "tajni dokazi" na osnovu kojih se muslimani u Bosni i Hercegovini mogu poslati na nezvanicnu a stvarnu robiju, a njihove porodice na dugo i neizvjesno stradanje? U kakvoj to mi državi živimo, kakvu to mi državu gradimo?! Zašto gosp. Mektic ili Ministarstvo sigurnosti ne pokažu te svoje dokaze?

  Gosp. Silajdžicu,

  zar se na ovakav nacin, na osnovu "tajnih dokaza", ne može uhapsiti svaki gradjanin ove zemlje, svaki covjek na Planeti? Zar prije petnaest - dvadeset dana magazin Global nije objavio sheme po kojima su svi važniji politicki i vjerski predstavnici Bošnjaka, cak i Vi koji nas predstavljate u najvišem tijelu Države, na osnovu "tajnih dokaza", oznaceni kao eksponenti tzv. "islamskog terorizma"?! Zar, slijedom tih shema, u ovoj zemlji svaki musliman nije stigmatiziran kao "islamski terorist", a narod kome obojica pripadamo, stvarna žrtva agresije, genocida i državnog terorizma, u zapadnjackim centrima moci predstavljen kao opasni kolektiv kome se ne smije dopustiti da uživa blagodati zapadnoevropske i americke demokracije?! Zar i hapšenje i držanje u Imigracionom centru ovih muslimana arapskog porijekla nije još jedan u nizu pokušaja da se Zapadu poruci kako je naša zemlja puna terorista?!

  Gosp. Silajdžicu,

  ja Vam pišem iskreno vjerujuci u Vašu politicku principijelnost, znajuci za Vaš moralni integritet i odlucnost, svjestan težine i delikatnosti pozicije na kojoj se nalazite. Ispravite ovu tešku nepravdu nad nedužnim ljudskim bicima, operite ovu ljagu s ove zemlje i s ovog naroda, olakšajte našoj muslimanskoj i patriotskoj savjesti! Upravo ste se vratili s konferencije Organizacije islamskih zemalja održane u Istanbulu na kojoj je istaknuta kljucna uloga ovog tijela u spašavanju Bosne i Hercegovine i bošnjackog naroda u vrijeme posljednje agresije i genocida! Ja znam da ste svjesni toga koliko je i naša država i naš narod izgubio na kredibilitetu u tome svijetu upravo zbog pogrešne i servilne politike onih koji su nas, prije Vašeg dolaska u Predsjedništvo, predstavljali u svijetu. To je bio cilj nezvanicnih a poznatih centara moci na Zapadu: da nam destruiraju moralni kapital koga smo i mi i Armija Republike Bosne i Hercegovine stekli u najtežim ratnim prilikama, pogotovo u islamskom svijetu, kod muslimanskih naroda i vlada, i da nas odvoje od toga svijeta. Nelegalno hapšenje "alžirske grupe" i njezino odvodjenje u Gvantanamo, montirani "slucaj Pogorelica", slanje bh vojnika u Irak, prodaja oružja Izraelu, slucaj generala Bahte... - sve su to nelegalne akcije ove države koje su bošnjacki "predstavnici" opravdavali za gram vlasti, a koje su od nas, bosanskih muslimana - iako naš napaceni i plemeniti narod nema nikakve veze s tim - ucinile moralne krpe u svijetu ciji smo dio, ali i na demokratskom Zapadu. "Odluka o mom protjerivanju je politicka", kaže Ebu Hamza u intervjuu za Dnevni list, 26.1.2006., "ide naruku i nekim krugovima u Hrvatskoj i Srbiji, ali i Bošnjacima. Tu prvenstveno mislim na Sulejmana Tihica i Mirsada Kebu."

  Musliman muslimanu ne smije priteci upomoc

  Gosp. Predsjednice, sada ste Vi na potezu: ne bih volio da bh i arapski muslimani misle o Vama kao o spomenutim bošnjackim "predstavnicima", jer Vi niste takva vrsta politicara.

  Ebu Hamza je kriv zato što je bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine! Ebu Hamzu, kao i svakog znacajnijeg muslimana iz arapskog svijeta koji je, kao vojnik naše armije ili kao humanitarni radnik, pomagao našem narodu i državi, najprije su lincovali "nezavisni" neokomunisticki mediji, a hapsili ih, progonili ili držali na teškoj robiji tužioci, sudije ili funkcioneri istog ili slicnog antimuslimanskog naboja! Ako su krivi zatocenici o kojima pišem, onda, na isti nacin, mogu biti krivi svi pripadnici Armije! Da je Ebu Hamza, ili bilo koji Arap koji štrajkuje gladju u Ulici Draže Mihajlovica, pocinio bilo kakav zlocin - zar o tome ne bi brujila sva domaca i evropska javnost?! Šta je glavni razlog njihovog hapšenja, u cemu se sastoji njihova "krivica"? Ja cu Vam reci: Njihova "krivica" je u tome što se u Bosni i Hercegovini, u njezinim najtežim godinama, dogodila istinska medjumuslimanska solidarnost, što su muslimani Bosne i Hercegovine - taj jedan od najnesretnijih naroda modernog svijeta - pokrenuli najiskrenije osjecaje medjumuslimanskog internacionalnog bratstva! Šta se želi postici ovim hapšenjem i torturom? Hoce se kazniti svako ko i pomisli da, u buducnosti, pritekne upomoc bh. muslimanima! Zašto su dobrovoljci arapskog porijekla došli u Armiju Republike Bosne i Hercegovine 1993. god.? Bošnjacke intelektualne prostitutke, self-hatred individue, mahom s Fakulteta politickih nauka u Sarajevu, toga centra antimuslimanskih ideologija, i novinari "bezbjedonosnih službi" koji prave atmosferu i pripremaju javnost pred svako hapšenje muslimana koji su radili na spašavanju bh. muslimana, u svojim "studijama" isticu da su arapski dobrovoljci u našu zemlju stizali sa ciljem "da promijene multietnicku strukturu bh. društva"! Gosp. Silajdžicu, to nije ništa drugo do jedan od brojnih slucajeva opasne zamjene teza iz arsenala Miloševiceve mašinerije za proizvodnju laži! Za dolazak arapskih dobrovoljaca u našu zemlju "kriv" je CNN - koji je svjetsku javnost korektno obavještavao o strašnim zlocinima i patnjama kroz koje je prošao naš narod tokom perioda 1992-1995. godine, a prije CNN-a taj su dolazak skrivile one evropske sile koje su nam držale embargo na uvoz odbrambenog oružja! Naravno, ja ovdje govorim o vecini tih dobrovoljaca, koje su nosili plemeniti motivi (preko stotinu njih pali su kao šehidi prilikom spašavanja naše nejaci), a ne o placenicima i onima koji i jesu došli da, po necijem nalogu, pocine ratne zlocine u našoj zemlji!

  Šta bi ucinio naš Profesor, hafiz Silajdžic

  Na kraju, dok gledam u dugu hladnu noc iznad ovog svirepoga grada u kome se muslimani hapse bez suda i zakona, kako se cefne kojoj vlasti, ima tome bar stotinu i trideset godina, ne mogu da Vas ne podsjetim na Vašeg oca, hafiza Kjamila Silajdžica, postavljajuci Vam jednostavno, u ovom slucaju - sasvim ocekivano pitanje: Šta bi on ucinio da je na Vašem mjestu? On je predavao rahmetli Hamidu Softicu (tome crnom djecaku lijepom kao slika, koga ne mogu zamisliti bez njegova osmijeha na licu, s kojim sam igrao fudbal). Vaš je rahmetli otac, koga smo zvali "djackom majkom", pomogao svakom uceniku Medrese koji bi ga zamolio za pomoc, a pomagao je i onima za koje bi samo nacuo da su u nevolji. Molim Vas - ne, ne molim, nego zahtijevam od Vas, kao gradjanin ove države i kao musliman, da ucinite isto ono što bi ucinio Vaš i svaki naš otac: Natjerajte vlast na cijem vrhu stojite da poštuje zakone ove zemlje i konvencije EU i Ujedinjenih naroda, a ne da ih krši! Siguran da pišem i govorim kao glas dva miliona muslimana i iskrenih patriota ove zemlje, tražim od Vas licno da hitno izbavite borce naše armije, našu bracu i njihove porodice, iz ovog strašnog ropstva i poniženja!

  Uz mahsuz selam, Džemaludin Latic

  -----

  10. Ko s' djavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju

  Ovaj državni ustroj, u kojemu je ovo moguce, upravo je rezultat kolaboracije SDA, ukljucujuci i Latica, sa agresorskim projektima, sa neprijateljima "komunisticke Republike BiH", kako su je oni zvali. Da, radi se o istoj onoj SDA koju je i Džemaludin Latic osnovao, da bi se jednog dana kasno poceo buditi, da vidi šta je nama, a i muslimanima ta SDA priredila, i u cemu SDA itekako i dalje ucestvuje, kao i Haris Silajdžic.

  Naglasimo da se Džemaludin Latic obracanjem Harisu Silajdžicu, usmjerio na ispravnu adresu. Nažalost, na toj adresi odgovora i pomoci nece dobiti, kao što ga sa te adrese vec 20 godina nema za gradjane BiH. Ali je ipak, barem na nivou moralnog, formalnog i simbolicnog gesta, adresiranje pisma na Harisa Silajdžica, ispravno. Posebno kada se pismom obraca Džemaludin Latic. Jer, sa istom su strankom 1990. godine i Latic i Silajdžic krenuli, i do ovih su rezultata doveli; pa neka se i to obznani.

  O Laticevim argumentima po pitanju situacije sa zatvorenim ljudima, može se kazati da su ispravni – uz napomenu da je u vrijeme kada je Džemaludin bio ¨prvi do Alije¨, njegov Alija (u Dejtonu 1995) dogovorio da ce svi inozemni borci biti primorani da napuste BiH u roku od 6 mjeseci.

  Dzemaludin Latic i mnogi drugi iskreni bh. muslimani kao on su bili samo "foot soldiers" ("pesadija") cetnickog projekta. Oni su lutke ne koncu cetnickih agenata jer su totalne analfabete za politiku. Njih su protagonisti projekta velike Srbije, Izetbegovic i Silajdzic vrtili oko malog prsta i koristili za cetnicke ciljeve da Republici BiH nabijaju "fundamentalisticki" imidz. Latici se nikada nisu nista bitno pitali u Alijinoj vlasti. Oni su sluzili samo za izlog, da muslimani Sarajeva misle da je Alijina vlast ujedno i njihova vlast, ali i da svijet bude obmanut da je Karadzic u pravu, da se u Bosni pravi "muslimanska drzava", dok se u stvari pravila ova zlocinacka drzava u kojoj se najgrublje progone ljudi bas zato jer su Muslimani. Latici i njegova sorta su jedna galerija budala koji su manipulisani da rade protiv sebe, i kada su jednom shvatili da se nista sustinski ne pitaju, bili su odstranjeni jednako nemilosrdno kao i mnogobrojni patrioti Republike BiH koji su zasmetali izvodjacima cetnickog projekta, liderima SDA i SBiH.

  S. R. i M. B.

  __________________________________________


  11. SDA TERORIZAM PROTIV A-SDA

  U posljednjih dva mjeseca na podrucju opcine Živinice dogodilo senekoliko incidenata stranackim vodjama.

  Prvo je podmetnut pozar na imanju Begana Muhica, predsjednika A-SDA, potom su unistene gume na automobilu Abdulaha Delica, predsjednika A-SDA Živinice, dok je ovaj posljednji incident-atentat na Hasana Muratovica, prvog gradjanina opcine Živinice skandalozan i za svaku osudu.

  _________________________________________


  12. Riješeno je: Ciro ostaje, Zvjezdan se vraca u reprezentaciju!

  "Pricali smo kao caca i sin", rekao je Blaževic

  Autor: Redakcija / A. Novalija / Fena26.11.2009. 19:58

  Kako je kazao u izjavi za Dnevni avaz, selektor bh. reprezentacije Blaževic razriješio je spornu situaciju sa Zvjezdanom Misimovicem.
  Takoder, potvrdio nam je i da ostaje na mjestu kormilara "Zmajeva".

  Misimovic je u vrijeme utakmice Lige prvaka u Moskvi, u kojem je njegov Wolfsburg poražen od CSKA sa 2:1, po drugi put postao otac.
  Blaževic je rodenje drugog sina u porodici Misimovic iskoristio da uputi cestitku, a nešto kasnije je i obavio razgovor sa igracem.

  - Misimovic je sinoc dobio sina, pa sam ga nazvao da mu cestitam. Pricali smo kao caca i sin, rekao je Ciro.

  Na pitanje kako komentariše posljednja dešavanja oko njega i Misketa, selektor je dogovorio u svom stilu:

  "Ma, sve su to p*z**rije, sve to što se dešavalo. Iskreno, ja sam najviše kriv što se sve napuhalo", kaže Blaževic i još jednom potvrdjuje nam da nijedan od njih nece napustiti našu reprezentaciju:

  "Nas dvojica nemamo više nikakvih nesuglasica", izjavio je Ciro i dodao da je Misimovicu rekao kako ce prisustvovati mecu izmedu Wolfsburga i Manchester Uniteda.

  Ljudi u NSBiH su mi najzagonetnija strana

  Selektor i igrac su nakon revanš utakmice baraža s Portugalom, putem medija danima razmjenjivali optužbe, zbog cega je Misimovic najavio da više ne želi igrati za naš nacionalni tim ako Blaževic ostane selektor. Ciro je odgovorio da ce u tom slucaju podnijeti ostavku, navodeci kako je Misimovic potrebniji reprezentaciji nego on.

  "Ispao je veci haos nego što on u biti je. Možda sam napravio pogrešku, ali smatram da imam pravo kao trener da svakom igracu stavim primjedbu. Možda sam ja na jednom mjestu pogriješio, bio krivo interpretiran, pa je onda to dalo jednu dimenziju koju sam ja sigurno najmanje želio", kazao je Blaževic.

  Ovakav razvoj situacije promijenio je njegovu odluku oko napuštanja pozicije selektora bh. državnog tima.

  "Trebam još vidjeti kakvo je raspoloženje ljudi u Nogometnom savezu BiH, jer oni mi pocinju biti najzagonetnija strana, ali nadam se da cemo naci zajednicki jezik", kazao je Blaževic.
  -----

  KOMENTAR: Cestitamo Misimovicu drugog sina. Cestitamo Ciri ostanak u reprezentaciji. Ljudima iz Saveza porucujemo da se ne igraju sa reprezentacijom. Oni nisu niko i nista. Oni su samo birokrate koji su se tu uvalili preko ko zna kakvih veza i vezica sa izdajnickim bh. politicarima. Oni ne znace nista za reprezentaciju. Bez njih se moze i te kako. Reprezentacija zavisi od ljudi kao sto su Blazevic i Misimovic, a ne od birokrata iz Saveza koji su vec svojim spletkama srusili jednu reprezentaciju.

  M. B.

  __________________________________________


  13. Navijaci nacionalnog tima Bosne i Hercegovine na Fox News

  YouTube - Kanal von UnitedKnights

  _________________________________________


  14. NEMA POTREBE DA PLACATE ZA KNJIGU "RAT U BiH"

  Pojavile su se web stranice koje omogucavaju da se downlouduje knjiga "Rat u BiH". Neke stranice dozvoljavaju besplatan download, a neke naplacuju. Na jednoj stranci smo vidjeli da je 74 ljudi kupilo knjigu. Na drugoj web stranici smo vidjeli da je preko 600 ljudi besplatno downloadovalo. Medjutim, radi se o prvom izdanju knjige.

  Zasto placati i zasto downloadovati prvo izdanje kada mozete besplatno downloadovati dopunjeno izdanje na nasoj web stranici. Na donjem linku kliknite na knjigu i downloadujete.

  Bosnian Congress Web Site

 2. #32

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  Tihic punim jedrima u izdaju - da li ce ga iko zaustaviti?

  REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

  6. decenbar 2009.

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 643

  SADRZAJ:

  1. Lagumdžija: Ponudjeni paket isposlovali Dodikovi lobisti i ucinicu sve da se ovo razbije

  2. Silajdžic: Ovakvo glasanje je rezultat etnickog cišcenja

  3. NISTA NISMO NAUCILI, BICE NOVIH SREBRENICA I KERATERMA

  4. STETA STO MESIC NIJE "ODGOJIO" SVOGA NASLJEDNIKA

  5. Re: Sretan nam Dan Republike

  6. EMIR KUSTURICA CETNIK-EGZIBICIONISTA

  7. Oslobodjnje likuje sto se cetnici izivljavaju na Ciri Blazevicu

  8. Balvan revolucija 1991. pocela po istom obrascu kao Drugi svjetski rat 1941.

  9. Slucaj Hartmann ponovo aktuelan

  10. "SARAJEVSKI RULET" I PITANJE: "PA IMA LI IKO DA VAMA VALJA?"

  ------------------------------------------------------------------------

  Ovaj Glasnik ide na 34,702 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.

  -------------------------------------------------------------------------

  1. Lagumdžija: Ponudjeni paket isposlovali Dodikovi lobisti i ucinicu sve da se ovo razbije

  04.12.2009. 14:11

  Predsjdnik SDP-a Zlatko Lagumdžija je gostujuci sinoc na programu BHT-a rekao kako je izmijenjeni "butmirski paket" spisak želja Milorada Dodika kojeg su u medunarodnoj zajednici isposlovali Dodikovi lobisti.

  "Ponudeni paket ne znaci ništa drugo do padanje pred silom i bezobrazlukom, i ucinicu sve da se ovo razbije. Ovo što je ponudjeno ne pravi od Bosne i Hercegovine funkcionalnu državu", porucio je Lagumdžija, dodavši da ovaj paket ide ispod "aprilskog paketa".

  Reagujuci na optužbe lidera SDA Sulejmana Tihica da je na strani onih koji sve odbijaju, pa i "povoljnu" tacku kakva je "Evropska klauzula", Lagumdžija odgovora: "Ta kaluzula je gospodine Tihicu konacna prevara i klecanje pred gospodina Dodika. Za razliku od vas o tim stvarima je pitam pravnike", reko je Lagumdžija izrazivši svoje razocarenje jer je medjunarodna zajednica pokušala pribiližiti Butmir Dodiku, a ne obratno.
  (Svevijesti.ba)
  -----

  KOMENTAR: Ovo je dosta dobra izjava Lagumdjije, jedino sto je trebao jos kazati da nije svijet niti neki srpski lobi kriv za ovaj najnoviji prijedlog, nego iskljucivo Tihic koji je svijetu dao do znanja da ce on prihvatiti "svaki kompromis" tako da su zbog Tihica posrednci iz svijeta napravili prijedlog kojim se dalje priblizavamo ciljevima druge strane, tj. Dodika i RS.

  Dakle, svijet je u svim pregovorima bio i ostao samo posrednik, a posrednik ne donosi konacne odluke o ustrojstvu drzave, nego samo trazi formulu gdje ce se obje strane naci. Nazalost, uvijek su se do sada obje strane nalazile daleko od originalnih prijedloga svijeta, na tacki gdje Bosnjaci daju cetnicima sve sta cetnici zele u tim pregovorima.

  Dr. Muhamed Borogovac

  ________________________________________


  2. Silajdžic: Ovakvo glasanje je rezultat etnickog cišcenja

  Steinberg je u rezidenciji americkog ambasadora u BiH poceo razgovor s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom o revidiranom "butmirskom paketu", a završio sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.


  Silajdžic: Entitetsko glasanje

  Lider Stranke za BiH Haris Silajdžic kazao je nakon susreta s Jamesom Steinbergom da je na sastanku ponovio stav da je enitetski veto kljucni problem funkcioniranja BiH i njena najveca prepreka ka euroatlantskim integracijama.

  Dodao je da ce ovakvo stanje biti legalizacija etnickog cišcenja.

  - Entitetsko glasanje je postalo pravo pojedinih, a ne svih, i kao takvo je antidejtonsko - kazao je Silajdžic.

  Dodik: Konstruktivan razgovor

  - Vitalni interes RS mora biti sacuvan i nijedan od mehanizama zaštite ovih interesa u Ustavu BiH nikada nece biti promijenjen. Steinberg i ja smo imali vrlo konstruktivan razgovor iz kojeg je jasno vidljivo da SAD želi da pomognu BiH, ali da je sva odgovornost na domacim politicarima - kazao je po završetku razgovora sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom lider SNSD-a Milorad Dodik.

  Dodao je da "niko racionalan ne može ocekivati da ce SAD napustiti angažman u BiH".

  - Nije bilo nikakvog paketa, niti uslovljavanja "uzmi ili ostavi", i razgovor je bio veoma relaksirajuci. Osnovno pitanje je bilo rješavanje pat-pozicije u kojoj je BiH trenutno. S tim u vezi, Steinberg je jasno rekao da svaka odluka mora doci od ljudi u BiH i da Amerika ništa nece nametati - kazao je Dodik.


  Tihic: SDA za kompromis

  Predsjednik SDA Sulejman Tihic rekao je da je njegova stranka za dogovore i kompromise.

  On je, prije sastanka sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džejmsom Štajnbergom, rekao novinarima da SDA mora biti odgovorna i realna u odnosu na one koji, kako je rekao, apriori odbijaju ponudjena rješenja.

  - Ovi razgovori su dobar pocetak, jer ako se uporede tekstovi Dejtonskog ustava i ponudjena rješenja vidi se da je svaka rijec ponudjenog paketa bolja od dejtonskih rješenja - smatra Tihic.


  Jasna strategija

  Lider HDZ-a BiH Dragan Covic ocijenio je da ima svrhe nastaviti razgovore o ustavnim promjenama u BiH, ali da mora postojati jasna strategija tih razgovora.

  Covic je rekao novinarima mu je tokom razgovora jasno ukazano da medjunarodna zajednica ne preuzima nikakvu odgovornost na sebe za ono što je promašeno i da odgovornost preuzimaju iskljucivo politicki lideri BiH.

  On je naglasio da je tokom sastanka receno da, ako politicki lideri BiH ne žele u EU i NATO, da ih na to ne može niko motivisati.
  -----

  KOMENTAR: Dosta dobra izjava Silajdzica, osim u jednom detalju, gdje kaze da samo Srbi imaju pravo veta. Jer jednako kako Srbi imaju pravo veta imaju i Bosnjaci. Buducnost ce pokazati cemu sluzi jedna takva netacna izjava.

  Cujemo da je Silajdzic na Televiziji jasno i glasno stao protiv Tihica i da je cak optuzio Tihica sto je zbog njegovog popustanja Dodiku svijet dao nepovoljan novi prijedlog. To je napredak u odnosu na dosadasnju Siljadzicevu retoriku po kojoj su "srpski lobisti" bili krivci za nepovoljne prijedloge koji dolaze iz svijeta. Vidjecemo da li ce Silajdzic ostati do kraja protiv nove Tihiceve izdaje ili ce na kraju preci na Tihicevu stranu, tj. da li ce se ponoviti scenario kao sa Reformom policije kada je na kraju Tihic presao na Silajdzic-Dodikovu stranu, cime je bila sahranjena Evropska reforma policije, a zbog cega sada ne mozemo u Evropu.

  Primjetimo da i Dodik i Covic svjedoce da SAD podrazumjevaju da odluke donose iskljucivo BH politicari, sto je oduvijek i bilo, ukljucujuci i Dayton. Nazalost, Aliji nije bilo tesko prodati laz ljudima sa robovskim mozgom da je nase predstavnike u Daytonu Amerika natjerala da izdaju Ustav Republike BiH.

  Sto se tice Tihica, on nas gornjom izjavom priprema za novu izdaju. Njegova prica o spremnosti na nove kompromise znaci samo da ce on i dalje ici ka legalizaciji RS i ka oduzimanju nadeznosti od BiH i davanju istih RS-u.

  Dr. Muhamed Borogovac

  ___________________________________


  3. NISTA NISMO NAUCILI, BICE NOVIH SREBRENICA I KERATERMA

  Svi mi znamo da je Alija bio izdajnik, koliko od straha toliko i od ambicija. Njegova je sfera bila samo Sarajevska carsija, koja i danas vedri i oblaci. Sta je Alija ucinio da pomogne istocnoj Bosni i Krajini?

  Nas je nekoliko iz emigracije vise pomoglo Gorazdu nego cijela nekompetentna bosanska vlada. A Alija je sudbinu Bosne odredjivao uz cibuk sa Blagojem Adzicem dok smo mi iz emigracije slali zito i mobilne bolnice i hranu i dzebanu iz Juzne Amerike i Juzne Afrike. A sta su Silajdzici i Sacirbegovici i druge efendije imali zajednicko sa poklanom Focom i Srebrenicom. Jos i danas sjedi u New York Sacirbegovic u strahu zbog pokradenih emigrantskih novaca, dok je bosanska sirotinja umirala od gladi i tuge i od kame.

  Kazao je veliki general Von Klausewitz da je oruzani otpor samo jedna vrsta diplomacije. Dok se sudbina Bosne odredjuje uz dzezvu i cibuk biti ce jos novih Srebrenica i Keraterma. Vec je krvca iz zemlje provrela, zeman dosao valja vojevati. ROMA DELIBERANTE SAGUNTUM PERIT. Nista jos nismo naucili nego jos sastancimo sa dusmanima.

  Rahat bili pa vidili.

  A. D.
  -----

  KOMENTAR: Dosta toga imate pravo. Medjutim, niste u pravu da je Alija iz nekog interesa bio izdajnik. On je bio izdajnik jer je posrbica. Zatim, nije on izdao Krajinu i Istocnu Bosnu zbog Sarajeva, jer on je izdao i Sarajevo. On je samo razvaljivao Republiku BiH, a to je cetnicka propaganda zavadjanja Krajisnika sa Sarajlijama da je on pravio neku muslimaniju oko Sarajeva. On je pravio samo Republiku Srpsku.

  M. B.

  __________________________________


  4. STETA STO MESIC NIJE "ODGOJIO" SVOGA NASLJEDNIKA

  Slažem se s Vama da je Mesic jedini polticar iz Hrvatske i BiH koji je dovoljno pametan da politicki parira velikosrpskom projektu i da je zato na meti. Zato je i veliko pitanje što ce biti nakon isteka Mesicevog mandata.

  Uz dužno poštovanje, osobno ne vidim medju izglednijim predsjednickim kandidatima nikoga tko bi znao dalje "igrati" na ovaj nacin. Šteta što Mesic nije pravodobno "odgojio" svog nasljednika (kao Putin Medvedeva), ali vjerujem da je to bilo namjerno i sa ciljem "poslije mene potop" ili "i poslije Mesica Mesic".

  Vidjet cemo, pokazat ce vrijeme, a platit ce, ako i obicno, naivan i prevaren narod.

  Pozdrav,

  D. H.

  KOMENTAR: Ne slazem se da je Mesic namjerno ostao bez pravog nasljednika. Pretpostavljam da mu je u demokratiji bilo tesko naci politicara-nasljednika. Kada su Rusi i Srbi u pitanju, tu je situacija mnogo drukcija, jer oni vec vijekovima imaju izgradjen jedan jedini cilj. Tamo je demokratija shvacena samo kao male "takticke razlike" da se dodje do istog cilja, a taj veliki cilj se za prve zove "jaka Rusija", a za druge "velika Srbija". Zato su npr. svi srpski politicari slicni kao jaje jajetu u svom odnosu prema susjedima, dok se izmedju sebe spore jedino zbog manje bitnih pitanja, kao sto je npr. ekonomija, drustveno uredjnje, ljudska prava itd.

  M. B.

  ___________________________________


  5. Re: Sretan nam Dan Republike

  Zvonimir Dosen

  (Skracena verzija)

  Nije mi namjera upuštati se u neke dublje rasprave o pravovaljanosti tumacenja Muhameda Borogovca dogadjanja za vrieme 2. svijetskog rata na teritoriju BiH. Nu, ipak, jer sam kroz dugi niz godina provedenih u emigraciji imao prilike ( i volje) prostudirati onu drugu stranu medalje, osjecam se dužan da na temelju onoga što sam na svoje uši cuo od preživjelih sudionika u borbama na tim prostorima tijekom toga rata, te na temelju velikog broja dokumenata koji su bili dostupni samo nama izvan dohvata Titove cenzure, ukažem na neke od kljucnih zabluda, vidljivo prouzrokovanih titoisticko-staljinistickom promicbom.

  Najprije, kad bilo tko želi ulaziti u bilo kakve rasprave o razlikama izmedju Dražinih cetnika i Titovih partizana, osobito kad se radi o Bošnjackom narodu, onda bi se, ako vec odbacuje sve dokumente koji razsvijetljavaju pravu kompoziciju Titove “Narodno-oslobodilacke armije” trebao poslužiti nekim od rijetkih istinitih svijedocanstava Titovih oficira poput Titovog pukovnika OZN-e, bega Adila Zulfikarpašica, Crnogorca, pukovnika Janka Lopacica i drugih. Kako i koliko je Tito, taj “Otac države BiH” ucinio dobra za nesrbski puk u Bosni Zulfikarpašic opisuje u jednoj od svojih knjiga. Nekoliko dana poslije masovnog prelaza cetnika u partizane, prolazeci Podrinjem , kroz Focu i okolna naselja, Zulfikarpašic u pratnji Ive Lole Ribara nailazi na neopisive prizore krvološtva i divljackog barbarstva pocinjenog od onih koji su samo prije par dana (en-masse) prešli iz cetnika u partizane. S mosta ( u Foci) sablasno su visjeli sledjeni curci krvi, dok Drinom plovi ogroman broj nabreklih tijela priklanih civila.

  “Grad je podpuno pust, nigdje nikoga živoga” kaže Zulfikarpašic. “Prelazeci preko mosta sretosmo samo jednog 12 godišnjeg djecaka, koji me upita: - Beže imaš li metaka?

  “Rekoh mu da nemam,ali da cu mu dati dvije bombe”. Upitah ga - “Ko je ovo ucinio”? Na što mi rece - Cetnici komšije. “Lola Ribar mu na to rece: -”To su srpske ustaše”. “Na to mu mali odgovori: - E’ vala ustaše nisu ovako radile”. Poslije toga ovi Titovi oficiri prolaze okolnim selima, gdje nalaze sama zgarišta, a nagorjeli, smrznuti leševi poklanih mještana posvuda vire iz snijega. “ Sretam covjeka u seljackom odijelu po kojem vidim da je Srbin”, kaže Zulfikarpašic. “Upitah ga - Pa što se je ovo dogodilo s ovim narodom “? Na što mi on odgovori: “ A’ misliš s Turcima, jesmo ih istrijebili da im se ni za korijen ne zna”. Po povratku u partizanski logor, Zulfikarpašic je tražio od svoga predpostavljenog (Tošica) da ga odmah vodi u Titov šator. Došavši pred Tita opisao mu je sve ono što su on i Lola vidjeli i rekao mu da su pocinitelji tih do tada necuvenih zlocina oni Srbi koji su prije nekoliko dana prešli iz cetnika u partizane i da ih treba najstrože kazniti. Na to mu je buduci “šumski maršal” “tvorac države Bosne” bez imalo samilosti i ljudskog osjecaja odgovorio: “Slušaj Adile, 95% naše vojske su Srbi, pa ne možemo sad ici protiv njih”. I to je bilo sve.
  -----

  KOMENTAR: Pa sam Tito je Zulfikarpasicu sve objasnio. Tito se nasao u situaciji da je bio komandant vojske koja je bila 95% srpska, a ipak je Tito tada zaustavio taj cetnicki genocid u Istocnoj Bosni. Za to je trebala ogromna politicka mudrost. Zatim, ipak je Tito kasnije uspio napraviti Ustav SFRJ po kojem su Jugoslovenske republike bile ravnopravne drzave u Federaciji. Na osnovu toga Titovog Ustava je svijet prizano te Republike kao nezavisne drzave u njihovim AVNOJ-evskim granicama. Samo zato svijet nije priznao "Srpsku krajinu", jer je po AVNOJ-u pripadala Hrvatskoj. Svijet nije priznao ni RS dok je Alija nije priznao, jer je Tito legalizovao granice Republike BiH kao drzavne granice.

  Kada smo kod drugog svjetskog rata osvrnimo se na jednu interesantnu kontorverzu medju Bosnjacima.

  Za vrijeme komunizma smo naucili sve o zlocinima mnogih fasitickih formacija, pogotovo o Jasenovcu i NDH sto se podrazumjevalo od jedne socijalisitcke vlasti. Nazalost jedino cetnicki zlocini nad Muslimanima su bili tabu tema. Za to se nije moglo cuti u javnovsti. To skrivanje cetnickih zlocina je za mnoge danasnje Alijine "velike" Bosnjake glavno objasnjenje sto su Bosnjaci bili iznenadjeni i ovim, desetim genocidom.

  Ko je kriv za to? Mnogi Alijini "muslimani" ce spremno kazati: "Tito". Medjutim, to iz njih govori robovska pamet koja podrazumjeva da je uvijek neko drugi odgovoran za nas, da nam je neko drugi trebao "dati naciju", da nam neko drugi treba "dati" drzavu, da nam neko "daje" Ustav, da neki Amerikanci treba da donose odluke o nasoj domovini itd.

  Robovska pamet ce potrcati da kaze da je Tito kriv sto se nije dovoljno culo o cetnickim zlocinima i sto smo previse vjerovali u "bratstvo i jednstvo" te smo jos jednom nastradali od iste krvnicke ruke. Ne nije nam kriv Tito. Jer, kako Tito nije smetao Slovencima da razvijaju svoj Slovenacki patriotizam. Nije smetao ni Hrvatima, ni Albancima, ni Makedoncima, ni Crnogorcima, ni Srbima. Samo Bosnjacima?!

  Sta je sprecavalo nase oceve, majke, djedove, nane, amidze i dajdze da prenose svoja iskustva o cetnicima na djecu, da buduce generacije upozore da ne vjeruju licemjernim rijecima, da umjesto slijepe poslusnosti spremno docekamo deseto povampirenje hajducije i cetnistva. To bi mnogima zivote spasilo, a vjerovanto bi i domovinu sacuvali.

  I dok ovo govorimo ista robovska pamet kuka sto nam "Ameri ne nametnu Ustav", sto inzko ne iskoristi Bonske ovlasti da smjeni Dodika itd., a ni na kraj pameti im nije da mi Bosnajci treba da eliminisemo izdajnika Tihica, i po cijenu izlaska na ulice, da ne izda jos jednom, i ovo drzavnosti sto imamo.

  M. B.

  _____________________________________


  6. EMIR KUSTURICA CETNIK-EGZIBICIONISTA

  Pise: Sven Rustempasic

  Nemanja Kusturica je nekoliko puta tokom proteklih 15 godina spominjan u Glasnicima kao primjer ¨Emira¨ koji je ustvari Srbin-cetnik, i to veliki cetnik. Kusturica je predstavljan kao primjer kontrasta od pocetka samoproglašenog Srbina-cetnika – naspram onih ¨emira¨ koji svoje jataštvo sa cetnicima godinama taje, da bi unutar bošnjackog naroda neometano radili za cetnicku stvar.

  Po profilu, Kusturica je mega-egzibicionista; kao takav, živi od medijske pažnje vec tri decenije. Takvima mi ne bi trebali pridavati pažnju, nego bi ih trebali ignorirati. U suprotnom, i mi navodimo vodu na njihov mlin – koji melje samo ako su oni stalno u fokusu raznih medija. Ali, svojim cetnikovanjem u prvim redovima Miloševiceve, Karadžiceve i Koštunicine propagandne mreže, Kusturica je tu vodu svojem mlinu veoma uspješno navodio. Ostao je tako u fokusu i nakon 1980-tih godina, kada je pažnju plijenio svojim filmovima.

  Nakon što se huškajuci pokolj Bh. gradjana u Bosni i Hercegovini i Albanaca na Kosovu, donekle napio ljudske krvi, zatim nakon što je doživio polu-debakl u svojoj imitaciji nacionalnih parkova Amerike, na Mokroj gori kod Užica u Srbiji, ponovno se usmjerio na Bosnu. Jer kao i svaki vampir, osjeca da se još nije dovoljno bosanske krvi napio! Ovaj puta je na pomolu snimanje filma prema Andricevom romanu ¨Na Drini cuprija¨. Tim i drugim povodima, Kusturici se javio i jedan Sarajlija koji je izbjegao rat i nastanio se u Izraelu. Interesantno, poucno pismo.

  Slijedece otvoreno pismo Kusturici nismo u stanju objaviti u Glansiku zbog duzine, pa ga objavljujemo na linku

  OTVORENO PISMO EMIRU KUSTURICI IZ IZRAELA

  _____________________________________


  7. Oslobodjnje likuje sto se cetnici izivljavaju na Ciri Blazevicu

  Odgo?ena sjednica Izvr?nog odbora N/FSBiH: Ni tona pepela ne poma?e ?iri?

  Primjetimo kako autor iz Oslobodjenja, Jasmin Ligata, likuje sto Miroslavu Ciri Blazevicu (jos) nije potvrdjen opstanak na mjestu selektora reprezentacije BiH. Toliko se obradovao da je potpuno zaboravio da se to dogodilo (za sada) zbog nedostatka kvorume, nago to tumaci kao Cirin neuspjeh, jer se zamjerio Srbima?!

  Ono sto je najinteresantnije je da novinar podrazumjeva da o ovome odlucuju delegati iz RS, a to NIJE TACNO. Ciro Blazevic je sada selektor, i da bi ga ovi iz RS smjenili moraju dobiti saglasnost Bosnjackih delegata, inace ostaje status qvo. Dakle, Srbi mogu smjeniti Blazevica jedino ako i Bosnjaci glasaju za smjenu Cire. Nazalost, to ce se vjerovatno dogoditi, jer svi Bosnjaci na bilo kojoj funkciji u Daytonskoj BiH su tu jer su cetnicki mentalni robovi ili cak agenti.

  Sto se tice Cire, njemu svaka cast. On nije duzan da trpi sve ove uvrede, on je materijalno obezbjedjen, a moze naci i neki drugi posao kao od sale. Ciro ovo sve trpi i posipa se pepelom jer mu je stalo do reprezentacije Bosne i Hercegovine. Podsjetio me na nas iz Bosanskog Kongresa. Ni mi nemamo nikavog licnog interesa u ovome sto radimo. Samo se izlazemo podvalama cetnickih agenata, raznih ubacenih provokatora, te njihovih robova i posrbica, ali sve to trpimo, jer nam je stalo do Bosne i Hercegovine.

  Sto se tice nekog pisma protiv Blazevica iz BH Fanatikosa, porucujemo Ciri da se ne osvrce na njega. Sve ankete navijaca, ukljucujuci i anketu na gornjem linku u Oslobodjenju, govore da dvije trecine navijaca Bosne i Hercegovine zele da Ciro ostane selektor. Cetnicki agenti medju Bosnjacima su veoma dobro organizovani i cim im neka Bosnjacka organizacija postane smetnja oni joj uvale svoga covjeka da je iskontorlisu. To se vjerovatno dogodilo i sada kada je neki provokator ili neko izmanipulisan od provokatora medju Fanatikosima napisao pismo portiv Cire, i time usmjerio vodu na cetnicki mlin razbijanja Reprezentacije. Predlazemo Fanatikosima da budu oprezniji ubuduce.

  Dr. Muhamed Borogovac

  __________________________________________


  8. Balvan revolucija 1991. pocela po istom obrascu kao Drugi svjetski rat 1941.

  (skracena verzija)

  Samo tri dana poslije proglašenja NDH, kad u njoj još nije bilo tako rekuc nikakvih ustaških ili bilo kakvih drugih hrvatskih vojnih ili redarstvenih formacija, u Hrvatskom Blagaju na Kordunu, cetnika organizacija lokalnih Srba, sazvala je sastanak u osnovnoj školi u selu. Oko pola noci oni prolaze selom pjevajuci - "Đurdjev danak, hajducki sastanak" i "Sprem’ te se ,sprem’ te cetnici". Došavši do kuce Hrvata, mlinara u cijem su mlinu do jucer mljeli žito, a njihova djeca su se igrala s mlinarovom desetgodišnjom kcerkom Slavicom, zaklali su mlinara i njegovu suprugu, a maloj Slavici su prerezali grkljan i bacili je u jarak pokraj mlina. Poslije toga cina “za odbranu Srpstva”, otišli su pjevajuci Sprem’te se sprem’te cetnici.

  Sutradan, kad je u Zagreb stigla vijest o ovom zlocinu, došlo je nekoliko ljudi, u taksijima jer još nije bilo nikakvih vojnih vozila, da se na licu mjesta uvjere u autenticnost te vijesti. I, našli su zaklanog mlinara i njegovu suprugu, a kad su malu Slavicu izvukli iz jarka još je (za neko vrijeme) bila živa i mogla je identificirati pocinitelje toga gnusnoga zlocina.

  U isto vrieme u Donjem Lapcu u Liki proglašena je Velika Srbija. U Srbu je osnovan “Štab narodne odbrane Velike Srbije”. Na Velebitu iznad Pocitelja izgradjen je cetnickio-komunisticki logor, gdje su se orile pjesme: “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala” i “Crven je istok i zapad, crven je sjever i jug”. Cetnicki vojvoda Mane Rokvic u Korenici najavljuje podpuno iztriebljenje hrvatskog naroda iz cijele Like. Hrvatska sela u okolici Mostara u Hercegovini poklana su i zapaljena u travnju 1941. U Bosni, pod pokroviteljstvom talijanskih fašista, cetnici poklaše i skoro podpuno iztriebiše pucanstvo Bratunca, Vlasenice, Srebrenice, Foce, Goražda, Zvornika, Višegrada i mnogih drugih naselja.

  Z. R. D.


  _____________________________________________


  9. Slucaj Hartmann ponovo aktuelan

  Na donjem linku se nalazi veoma dobar clanak Prof. Maje Kassa.

  Primjetimo da je iz ovoga clanka jasno da je sve to sto je otkrila Florence Hartmann bilo javna tajna u Hagu, jer to je davno procurilo da je ICTI, tj. tribunal na kojem se sudi pojedincima za ratne zlocine, napravio nagodbu sa Srbijom i da je tom nagodbom onemogucio mnoge dokaze iz Srbije da se koriste na sudjenje za Genocid na drugom sudu u Hagu, na Svjetskom sudu pravde (ICJ), protiv drzave Srbije.

  Dakle, to sto je pokrenula Harmannova je mogao bez ikakvih posljedica pokrenuti bilo Sosftic bilo Tihic. Znaci, to je pokrenula Hartmannova, mada je kao sluzbenica Tribunala bila duzna da cuva tajnu organizacija u kojoj je radila, te sada odgovara zbog toga, a nisu pokrenuli Tihic i Softic, mada oni ne bi imali nikakvih posljedica, jer nisu bili obavezni cuvati tu tajnu.

  Naprotiv, oni su bili duzni to pokrenuti kao predstavnici ostecene strane BiH. Ovo je jos jedan, ko zna koji po redu, dokaz izdaje Tuzbe za genocid od strane Tihica i Softica.

  Slucaj Florence Hartmann - zalba

  _____________________________________


  10. "SARAJEVSKI RULET" I PITANJE: "PA IMA LI IKO DA VAMA VALJA?"

  I poslije citanja ovaga Glasnika neki ce nas "dobronamjerno" pitati: "Pa ima li iko da vama valja?" Mi smo vise puta do sada odgovorili na to pitanje otprilike rijecima:

  "Ima veoma mnogo patriota Bosne i Hercegovine, ali su oni sistematski uklanjani iz vlasti cim su se eksponirali kao BH patrioti, te su poslije negativne selekcije u vlastima ostali samo izdajnici o kojima mi pisemo."

  Citam ovih dana odlicnu knjigu: "Sarajevski rulet" Muhameda Gafica, i u njoj nalazim bezbrojne dokaze upravo ovoga sto govorimo, da su u BH vlastima negativnom selekcijom odabrani samo izdajnici koji nas danas predstavljaju. Istina, autor knjige nigdje ne izvodi taj zakljucak, ali u knjizi se spominju mnoga imena heroja Bosne i Hercegovine, spasilaca Sarajeva, a kojih danas ni jednog nigdje nema na funkciji u BiH. Gdje su npr. danas Dragan Vikic, ili Kemo Ademovic ili Jusuf Pusina, ljudi koji su spasili policiju BiH i time spasili i Sarajevo i BiH u agresiji? Ne samo da su ti ljudi, kao organizatori policije BiH, tiho uklonjeni, nego su kasnije smjenjivani i novi kadrovi koji su se nasli na putu cetnickog projekta. Evo samo najnovija tri primjera "zaboravljenih" nekadasnjih policajaca: Mehmed Zilic, Tarik Sadovic i Drago Lukach. Ovaj put da ne govorimo o mnogobrojnim kadrovima iz Armije, kao i kadrovima iz takozvanih bosnjackih stranaka koji su svi redom uklonjeni da bi sva vlast ostala u rukama izdajnika. Da je "nasim" liderima stalo da sacuvaju BiH danas bi na najvisim funkcijama bili Bogic Bogicevic i Dragan Vikic i slicni.

  Evo npr. trenutno je na meti Safet Halilovic. Vidjecemo da li ce Silajdzic dopustiti da Spiric smjani Halilovica.

  U knjizi Sarajevski rulet, vec na samom pocetku, autor Muhamed Gafic prenosi sadrzaj jednog sastanka jedinice Specijalaca Republike BiH, kojoj je Gafic pripadao, a Dragan Vikic bio komandant. I tu on kaze da je Momciilo Mandic, dosao na taj sastanak i kazao da su politicari postigli dogovor da se jedinica specijalaca podijeli i da se podijele i "materijalno-tehnicka" sredstva izmedju srpskog dijela jedinice, na jednoj strani i muslimansko-hrvatskog dijela na drugoj. Muhamed Gafic i ostali specijalci se nisu ni osvrnuli na tu vijest. Kako je to moguce da im takva vijest o izdaji njihove jedinice od strane poilticara promakne nezapazeno? Pa zato sto normalan covjek podsvjesno odbija da povjeruje da je izdat od onoga kome vjeruje. Upravo ta epizoda najbolje pokazuje koliko je izdaja drzave slozena i podmukla stvar. Zato se svugdje na svijetu infiltrirani izdajnici strijeljaju za kaznu.

 3. #33

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  Novogodišnji dogovor Dodika i Tihica

  REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

  10. januar 2010.

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 647

  SADRZAJ:

  1. Novogodišnji dogovor Dodika i Tihica?

  2. TIHIC JE CETNICKI AVATAR

  3. Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga
  poštujem"

  4. Ustav Republike BiH je jedina opcija

  5. Rukovodstvo multi-cetnicke BiH negira genocid, prkoseci Evropi koja je
  usvojila Dan Genocida u Srebrenici

  6. Orlovic: Sudovi u RS slušaju Kacavendu, a ne zakon!!!

  7. Bosanska stranka: Zasto je Dodik tuzen u Bjeljini, a ne u Tuzli koju je
  oklevetao

  8. Bosnjaci robovi vedra cela

  9. Tihic progonitelj islamskih vrijednosti

  10. TIHIC SAVRSENI NASLJEDNIK KOJI DOVRSAVA ALIJINO DJELO

  11. HRVATSKI IZBORI: "Kandidati" u Hrvata: Bandic

  ------------------------------------------------------------------------

  Ovaj Glasnik ide na 36,103 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika
  prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with
  "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be
  promptly deleted.

  -------------------------------------------------------------------------

  1. Novogodišnji dogovor Dodika i Tihica?

  Ibrahimpašic: Poturanje kukavicjeg jajeta

  Piše: Almir Terzic

  05/01/10 06:56

  Protiv zakonskog prijedloga izjasnili se Azra Hadžiahmetovic i Mehmed
  Suljkanovic (SBiH), Božo Ljubic (HDZ1990), te Adem Ibrahimpašic (SDP)
  smatrajuci da je nužno prije toga implementirati proces povratka i
  popisati samo ono što je nužnoPrincipi prijedloga zakona o popisu
  stanovništva, domacinstava i stanova u BiH 2011. godine u ponovljenom
  ocitovanju dobili su na današnjoj sjednici Zajednicke komisije za
  ekonomske reforme i razvoj Parlamenta BiH pozitivan izvještaj.

  Za principe zakona glasali su clanovi iz SNSD-a (Zoran Koprivica i Vesna
  Šain), SDA (Bajazit Jašarevic i Hazim Rancic), HDZ-a BiH (Ivo Miro
  Jovic), DNS-a (Ljiljana Milašin), i DNZ-a (Rifat Dolic), dok su se
  protiv izjasnili Azra Hadžiahmetovic i Mehmed Suljkanovic (SBiH), Božo
  Ljubic (HDZ1990), te Adem Ibrahimpašic (SDP).

  Nacija i vjera

  Nije prihvacen zakljucak da se od Predstavnickog doma zatraži da formira
  Zajednicku komisiju od predstavnika svih politickih partija u Parlamentu
  BiH koja bi radila na usaglašavanju podnesenih amandmana.

  Clan Komisije Adem Ibrahimpašic istakao je za Oslobodenje kako je bilo
  nužno u prijedlogu zakona odrediti da se izvrši samo popis onih
  odredbi koje po Eurostatu propisuje EU, bez da se u to uvrste one koje se
  odnose na vjeroispovijest, naciju i jezik što je uradeno u slucaju
  dostavljene verzije zakonskog akta.

  - Rješenja koja smo dobili nisu prihvatljiva. Iz SDA su nas pokušali
  uvjeriti kako zakon nece proci na Parlamentu BiH ako se ne prihvate
  odredjeni amandmani, ali ja nisam bio spreman da prihvatim ponudjeno kao
  kukavicije jaje, naveo je Ibrahimpašic.

  __________________________________________


  2. TIHIC JE CETNICKI AVATAR

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Ovih dana se povodom ove najnovije Tihiceve izdaje na Forumu Politika web
  portala Republikabih razvila diskusije kako oslovljavati Tihica i ostale
  izdajnike. Svi se slazu da je on "podmukli neprijatelj", ali kako se
  odnostiti prema takvoj spoznaji? Tu nam nazalost ne moze pomoci iskustvo
  drugih, suverenih nacija. Naime, suverene drzave uopste nemaju takva
  iskustva sa svojim politicarima. Nepoznato je u istoriji da se na celu
  neke normalne drzave nasao izdajnik, agent druge, neprijateljske drzave.
  Izdajnici su rezervisani za primitivne narode, kojima kolonijalne sile ili
  susjedne drzave postavljaju svoje marionete da vladaju u ime gospodara
  okupatora. I medju civilizovanim narodima sigurno ima rijetkih pojedinaca
  koji bi zbog svog licnog interesa izdali narod i drzavu, ali suvereni
  civilizovani (citaj "polticki inteligentniji") narodi ih odmah prepoznaju
  i likvidiraju dok se nisu razigrali, jer posjeduju kriticnu masu
  nekorumpiranih istinskih intelektualaca koji strazare nad domovinom.

  Dakle, mi Bosnjaci sami moramo naci odgovor na pitanje, kako postupati sa
  izdajnicima i u sklopu toga, kako ih oslovljavati u medijima? Da li se
  prepustiti emocijama pa izdajnika zvati npr. "cetnicka svinja", "cetnicko
  kopile", "cetncko djubre" ili zadrzati hladnokrvnost i obracati se
  uobicajenom kurtoaznom frazeologijom, npr. "gospodin Tihic" i kritikovati
  ga iskljucivo argumnetima?

  Ako se prepustite emocijama upadate u opasnost da se valjate u blatu, da
  rusite svoj licni ugled, pogotovo u ocima konformista, ljudi skucenih
  pogleda, koji robuju konvencijama o lijepom ponasanju.

  S druge strane, ako zadrzite hladnokrvnost pa tipove kao sto su Tihic, ili
  njihove sitne kopije, kao npr. Alimajstorovic, hladnokrvno kurtoazno
  oslovljavate sa "gospodine", onda ispada da je izdaja dozvoljena politicka
  opcija, da je to kako oni kazu "pravo na drukcije misljenje".

  Na kraju diskusije na forumu Republikabih iskristalisalo se da nema
  nikakve koristi ako izdajnicima govorite epitete npr. "svinja", "djubre"
  itd. koji u sustini nista ne znace, nista novo ne otkrivaju o doticnom,
  nego samo iskazuju vas bijes. S druge strane, iskristalisalo se da je
  dozvoljeno da se koristi svaki izraz koji odgovara istini, koji istinito
  opisuje situaciju, bez obira koliko to bilo uvredljivo za doticnog
  izdajnika. Konkretno, ne treba govoriti "Tihic je cetnicka svinja.", dok
  je sasvim opravdano kazati "Tihic je cetnicki agent." ili "Tihic je
  Srbalija." ili "Doticni je izdajnik." itd. itd. Time se iznosi istina, i
  ne treba se osvrtati koliko ce ta istina zla nanijeti doticnom izrodu
  svoga naroda, jer cilj je da ga se makar na taj nacin narod kazni za
  izdaju, kada su sudovi u rukama izdajnika.

  Da bi i vasa djeca shvatili koliki zlocin jednom narodu nanosi izdajnik
  kome taj narod vjeruje povedite ih da gledaju film Avatar. Uzivacete u 3D,
  a i svako dijete ce shvatiti koliki je zlocin kada covjek izda narod koji
  mu vjeruje, a sto rade cetnicki avatari u Bosni i Hercegovini, od Alije
  preko Tihica i Silajdzica do sitnijh sarafa vlasti kao sto su stari
  prevejani udbasi, "tiha voda" tipa Hazima Rancica.

  A sto se tice filma, necu vam kazati kraj, da ne pokvarim film. Samo da
  znate da Avatari planete Zemlje na planeti Pandori nisu dorasli cetnickim
  avatarima u Bosni, jer imaju savjest.

  _______________________________________


  3. Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga
  poštujem"

  09.01.2010.

  Republika Srpska ustavni je dio Bosne i Hercegovine i Dan Republike Srpske
  legitimni je praznik, izjavio je novinarima Željko Komšic,
  predsjedavajuci Predsjedništva BiH.

  "BiH je država uredjena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Moja obaveza kao
  clana Predsjedništva BiH je da je poštujem takvu. Poštujem i RS i
  njen dan", dodao je Komšic, navodi Fena.

  Dodao je da je njegovo licno i demokratsko pravo da se slaže ili ne
  slaže s ovakvim uredjenjem."To je model civiliziranog življenja u BiH,
  ali RS je ustavna cinjenica i svi u BiH treba da je kao takvu
  poštujemo", naglasio je Komšic.

  KOMENTAR: Nije nikakvo cudo sto je Zeljo Komsic toliko procetnicki
  orjentisan. Zar bi mogao biti Lagumdjijin kandidat za Predsjednistvo da
  nije takav. Poznato je da je Zeljkova majka Srpskinja. Da se krivo ne
  razumijemo, nemamo nista protiv toga, niti imamo ista protiv bilo kojeg
  Srbina koji se nije ogrijesio o Bosnu i Hercegovinu. Medjutim, imamo
  problem kada se neko krivo predstavlja, kada se predstavlja kao Hrvat da
  bi bolje odradio posao rusenja Bosne i Hercegovine. Jednako tako imamo
  problem i sa Tihicem i Silajdzicem i Lagumdzijom, koji se predstavljaju
  kao Bosnjaci, a rade posao za veliku Srbiju

  Dobro je da je Zeljko Komsic dao srcu oduska. Nadamo se da ce sada i
  posljednja budala shvatiti da se u Bosni i Hercegovini nista slucajno ne
  desava.

  M. B.

  _______________________________________


  4. Ustav Republike BiH je jedina opcija

  U vrijeme kada se vodi bitka za imovinu BiH, pojedinci u sluzbi izdajnika
  nastoje da nam odvuku paznju sa strateskog interesa nase drzave. U vrijeme
  kada se svi dogovori zavrsavaju u interesu RS, a u interesu Bosne i
  Hercegovine se ne mogu dogovoriti bas nista, cak ni da se Vrbas uljeva u
  Savu, oni nam predlazu novi Ustav kako bi se njime bavili narednih godina
  i kupili vrijeme za lopovske dogovore oko kradje imovine, do potpunog
  ukidanja drzava BiH.

  Gospodo, Republika Bosna i Hercegovina, nakon razdruzivanja Jugoslavije je
  pravni nasljednik pokretne i nepokretne imovine. Neupucena i zlonamjerna
  lica pokusavaju da jedinog pravnog nasljednika imovine razvlaste, da bi
  svojatali, pljackali, prometovali pa cak poklanjali drugim drzavama.
  Pravno, entiteti ne mogu biti gruntovni vlasnici imovine, sa imovinom
  postaju drzave.

  Gradjani Republike Bosne i Hercegovine su donijeli Ustav, koji nikada nije
  proglasen nevazecim, samo je privremeno zamrznut, pa bi jos uvijek mogao
  ozivjeti da dokine okupaciju teritorije BiH od strane susjeda. Jer,
  sjetimo se, Dejtonski mirovni sporazum je nametnut gradjanima Bosne i
  Hercegovine. Skupstina Bosne i Hercegovine nikada nije ratificirala i
  prihvatila Dejtonski sporazum, a nije odbacila Ustav Republike BiH.

  Izdajnici ne miruju - kada nisu mogli ratom da slome drzavu nastoje u miru
  da to ucine. Petnaest godina politickih manipulacija, svakojakih
  opstrukcija i provokacija treba da bude dobra lekcija gradjanima Republike
  BiH u daljnjoj borbi protiv izdajnika i njihovih mentora.

  Prof. Hasan H.

  _________________________________________


  5. Rukovodstvo multi-cetnicke BiH negira genocid, prkoseci Evropi koja je
  usvojila Dan Genocida u Srebrenici

  24SI - Zvuci nevjerovatno, ali u Bosni i Hercegovini je dozvoljeno
  negiranje genocida, holokausta i zlocina protiv covjecnosti! Tako su
  odlucili poslanici Predstavnickog doma Parlamenta BiH.

  Oni su 30. decembra 2009. godine u drugom citanju usvojili izmjene i
  dopune Krivicnog zakona BiH sa 29 glasova. Jedino su poslanici iz SDP-a
  bili protiv, a uzdržan je bio poslanik iz SDS-a Mirko Okolic.
  Naime, usvojen je amandman poslanika Momcila Novakovica pa je izbacena
  odredba kojom se sankcionira negiranje genocida, holokausta i ratnih
  zlocina. Izbacivanje te odredbe ultimativno je tražio poslanicki Klub
  SNSD-a i to je bio uslov ove stranke, ciji je predsjednik Milorad Dodik,
  da prihvati izmjene Krivicnog zakona.

  "Ovo je užasno i potpuno mimo svijeta. Izbacivanjem odredbi o
  kažnjavanju za negiranje genocida, holokausta i zlocina protiv
  covjecnosti ne uvažavaju se ni medjunarodne rezulucije i konvencije",
  kaže poslanik Denis Becirovic.

  KOMENTAR: I onda ce nam opet Silajdziceve i Tihiceve Srbalije prodati
  kukumavku kako "svijet mrzi muslimane" dok su u stvari njihovi poslanici,
  "muslimani", u skupstini BiH cetncka glasacka masina.

  _____________________________________


  6. Orlovic: Sudovi u RS slušaju Kacavendu, a ne zakon!!!

  Izjava episkopa zvornicko-tuzlanskog Vasilija Kacavende da ce crkva
  sagradena u dvorištu Fate Orlovic u Konjevic-Polju biti izmještena tek
  kada se sudski riješi vlasništvo nad zemljištem dodijeljenim za
  gradnju nove crkve i da taj predmet "u sudu u Srebrenici stoji vec dvije
  godine" izazvala je oštru reakciju brojnih žitelja u tom mjestu.

  Fata Orlovic kazala nam je kako zna da se "Kacavenda služi svim i
  svacim" da bi crkva što duže stajala u njenom dvorištu, a on se
  istovremeno "služio parama koje mu je Dodik uplatio za izmještanje
  crkve".
  Prema njenim rijecima, ovaj slucaj treba rješavati Osnovni sud u
  Vlasenici, a ne u Srebrenici.

  - Vecina nasljednika zemljišta koje je zadruga "Guber" iz Bratunca
  dodijelila SPC-u da gradi novu crkvu živjela je na podrucju Nove Kasabe
  i Vlasenice. Jedan broj njih je umro prirodnom smrcu, jedan broj je ubijen
  u toku rata, a od onih što su preživjeli neki su u BiH, a neki u
  inostranstvu. Cula sam da Sud u Vlasenici ne mrda prstom da te ljude okupi
  i završi prijenos zemljišta - rekla nam je Fata.

  Prema njenim rijecima, ljudi koji se spominju kao nasljednici zemljišta
  na koje bi trebala biti izmještena crkva mogu se naci, jer i oni koji
  žive u inozemstvu dodju u Bosnu svakog ljeta.

  - Sudije da hoce, mogle bi to završiti. Cula sam kako im je Kacavenda
  porucio da otežu što duže, misleci da ce se meni nešto dogodi.
  Kako vidim, sudije Kacavendu slušaju bolje nego što bi trebale
  slušati zakon.

  Ali, zaboravio je, jadan, da ja imam sedmero djece i da ce se Orlovici s
  njim tužiti do sudnjeg dana - porucuje Fata.

  Potvrda u pismu Dragicevicu

  "Dnevni avaz" je u posjedu pisma kojeg je još u septembru 2008. godine
  Osnovni sud u Srebrenici uputio na adresu Miladina Dragicevica, savjetnika
  u Vladi RS zaduženog za rješenje spora u vezi s crkvom u
  Konjevic-Polju.

  Prema sadržaju pisma, za više od 30 osoba koje se spominju kao pravni
  nasljednici zemljišta dodijeljenog SPC-u, "Guber" je bio dužan
  pokrenuti postupak pred Osnovnim sudom u Vlasenici, a ne u Srebrenici,
  kako to porucuje Kacavenda.

  (Avaz - Almasa Hadžic)

  -----

  KOMENTAR: Sjetimo se, gospodja Fata Orlovic je dobila na sudu da se Crkva
  mora skloniti iz njenog dvorista. Srpska Pravoslavna Crkva se zalila, bez
  osnova, ali je tada Sulejman Tihic nasao korumpiranog advokata Fahriju
  Karkina da "pomogne" Fati Orlovic. Advokat je presao na nagodbeni nacin
  rjesavanja problema, tj. od gotovine napravio veresiju, bas kako je i
  Alija poslije medjunarodnog priznanja Republike BiH sa njenim gradjanskim
  Ustavom sjeo sa Karadizcem i Bobanom da pregovara sta ce biti sa BiH.

  U slucaju Fate Orlovic sada sve zavisi od dobre volje cetnika, a znamo sta
  to znaci.

  Svaka cast gospodji Fati Orlovic. Nadamo se da je odgojila jednako
  dostojanstvenu djecu koja nece dozvoliti da herojsko djelo njihove majke
  ode uzalud, ako se njoj sta dogodi. Nadamo se da ce se kad tad izboriti da
  se zlocinacka crkva, koja ne sluzi za molitvu nego za genocid, promjeri iz
  dvorista familije Orlovic.

  M. B.

  __________________________________________


  7. Bosanska stranka: Zasto je Dodik tuzen u Bjeljini, a ne u Tuzli koju je
  oklevetao


  Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanovic podnio je zahtjev tuzlanskom Vijecu da
  se pokrene istraga o okolnostima pod kojima je podnesena diletantska
  krivicna prijava protiv premijera RS Milorada Dodika, koji je vrijedjao
  žrtve agresije brutalnim negiranjem zlocina na tuzlanskoj "Kapiji" i
  sarajevskim "Markalama".

  Postoje indicije da su odgovorna lica u tuzlanskoj opštinskoj
  administraciji u dogovoru sa srpskim nacionalistima iz RS, tacnije sa
  predstavnicima cetnickog pokreta iz Bijeljine, sabotirali podnošenje
  krivicne prijave protiv Dodika, kako bi bijeljinsko Tužilaštvo dobilo
  osnov za njeno odbacivanje, a Milorad Dodik mogucnost da nekažnjeno
  nastavi iživljavanje nad žrtvama.

  BOSS je uputio otvoreni poziv Gradskom vijecu Sarajeva da takode pokrene
  provodenje istrage na okolnost - zašto je podnošenjem prijave
  Dodikovom Tužilaštvu u Bijeljini izbjegnuto ukljucivanje
  Tužilaštva BiH. Obzirom da je BOSS-ova prijava protiv Dodika podnesena
  Tužilaštvu BiH, realno je ocekivati da ce ipak biti razotkriveno:
  zašto su javni pravobranioci diletantski prijavili Milorada Dodika po
  entitetskom zakonu, izmedu ostalog - i za nasilnicko ponašanje, kada je
  Dodik prekršio državni Krivicni zakon, clan 232. Pomoc ucinitelju
  poslije ucinjenog krivicnog djela, te clana 241. Ometanje rada pravosuda.
  KZ BiH, a sve u vezi sa krivicnim djelima iz clana 172. Zlocin protiv
  covjecnosti i iz clana 173. Ratni zlocin protiv civilnog stanovništva.

  6.1.2010.

  Muamer Dedic, Press BOSS-a

  __________________________________________


  8. Bosnjaci robovi vedra cela

  Pise: Ragib Cana

  Danas Bošnjaci imaju politicare koji služe svijetu za ruglo i
  šprdnju, a nama na sramotu, ali oni dobro služe sebi za svoju korist!
  Cak i najvecu sramotu, postojanje takozvanog visokog predstavnika (koji
  udara po ušima kad se ne sluša) i život u rezervatu pod
  protektoratom i postojanje takozvane republike srpske, muslimani u Bosni
  podnose vedra cela, a njihovi takozvani ambasadori po svijetu, redom
  rodjaci poslušnih partijskih drugova, nabacuju li, nabacuju na sve nas
  taman, sraman i smrdljiv pokrov - takodjer puna džepa i vedra cela! Zato
  su muslimani u Bosni i Bosna danas najvece svjetsko ruglo i sprdacina!

  Nemojte samo pomisliti da je ovdje kraj tragedije! Sva ce svjetska
  politika brižljivo podržati vladavinu kombinacije seoskih baraba i
  prigradskog ološa ovdje u Bosni! U skladu sa Makijavelijevom doktrinom,
  naravno. Nema te države koju barabsko-ološka braca u trci za vlastitu
  korist i zaradu nisu u stanju uništiti!

  Narod je slušao rukovodstvo SDA, nije mene! Sad godinama nakon svega u
  meni gori još veca vatra i još veca želja da se borim za svoju
  domovinu Bosnu i Hercegovinu.

  Za Glasnik pripremio S. R.

  ___________________________________


  9. Tihic progonitelj islamskih vrijednosti

  Stranka A-sda podržala je danas prijedlog reisu-l-uleme Mustafe ef.
  Cerica da se autonomija i sloboda Islamske zajednice BiH zaštiti
  posebnim ugovorom s državom Bosnom i Hercegovinom kako su to vec ucinile
  druge dvije konfesije, jer su, kako ocjenjuju u toj stranci, vrijedjanja
  islama i muslimana prevršila svaku mjeru.

  U saopcenju za javnost A-sda navodi se da je ugovor o državnoj zaštiti
  Islamske zajednice još potrebniji kada se zna da je bošnjacka
  politika, predvodjena Sulejmanom Tihicem, postala jedan od progonitelja
  islamskih vrijednosti, umjesto da bude prva koja ce štititi kicmu
  bošnjackog identiteta.

  U toj stranci smatraju da je mogucnost koja je predvidjena Zakonom o
  slobodi religije - da država može dodatno osigurati prava vjerskih
  zajednica, u slucaju Islamske zajednice više nego opravdana.

  Istice se da je odbrana islamskih vrijednosti odbrana temeljnih ljudskih i
  gradjanskih prava, koja se krše svakodnevnim medijskim vrijedjanjem
  vjerskih osjecanja muslimana.

  "Islamska zajednica se više ne može uzdati u demokratske i patriotske
  vrijednosti najjace bošnjacke stranke, koja je postala ekspozitura
  dejtonskih islamofoba, utoliko što nikada nije reagirala na ove napade
  na islam. Izmedu Islamske zajednice i Rafija Gregorijana, Tihiceva SDA je
  izabrala sheme za satanizaciju Bošnjaka i islama, što znaci da su
  vjerska osjecanja muslimana ostala bez politicke zaštite", istice se u
  saopcenju te stranke.

  A-sda smatra da je potrebno dobiti ugovor koji ce sve subjekte zakonski
  obavezivati da ne smiju vrijedjati Islamsku zajednicu, niti sponzorirati
  islamofobiju.

  -----

  KOMENTAR: jasno je sta se ovdje dogadja. Buduci da preko Tihica,
  Lagumdjije i Silajdzica velikosrpski projekat cvrsto kontorlise najvece
  "bosnjacke" stranke, a A-SDA su pobunjenici koje velikosrpski projekat jos
  ne kontrolise, sada nastupa Mustafa Ceric koji im toboze pomaze, ali ce ih
  i iskontorlisati da ne bi ucinili nista korisno za Bosnu i Hercegovinu.

  Upozoravamo ih da budu oprezni sa Cericem, jer on je Alijin izabranik.
  Njegov je zadatak u ovom trenutku da prihvata i politicki kontorlise
  religiozne Bosnjake koji su se razocarali i razisli sa Tihicevom SDA, dok
  Tihic kontorlise sekularni ostatak u SDA. To su samo dva lica iste
  velikosrpske politike. O tome ko je zaista Alija neka jos jednom procitaju
  u slijedecem clanku.

  M. B.

  ___________________________________


  10. TIHIC SAVRSENI NASLJEDNIK KOJI DOVRSAVA ALIJINO DJELO


  Sarajevo, 5. januar 2010. - Za dodatno dokazivanje ko je doista bio Alija
  Izetbegovic i koji su rezultati njegovog djelovanja koje sada sve jasnije
  vide i tzv. obicni ljudi, korisna je pojava predsjednika SDA Sulejmana
  Tihica, kojega je kao tada anonimnu osobu na vrh stranke popeo Alija
  Izetbegovic.

  Vec par godina taj Alijin odabrani nasljednik, uz nešto manje buke, za
  svoje vladavine je uklonio skoro sve religiozne poklonike Alije
  Izetbegovica. Alija je odabrao Tihica jer je u njega imao nejvise
  povjerenja da ce dovrsiti njegov projekat. Tako nam Tihicevo ponasanje
  daje dodatne dokaze da njegov mentor Alija nije usao u projektat
  rasturanja Bosne i Hercegovine kao musliman koji gradi neku
  "muslimaniju".Taj Alijin islamski imidz je bio samo mamac za naivne. Alija
  je usao u projekat iskljucivo kao cetnicki agent koji je gradio Republiku
  Srpsku, to je jasno iz Alijinih dejtonskih potpisa, to se vidi i kroz
  danasnje Tihicevo ponasanje.

  Svi oni koji su godinama gajili iluzije da se Alija i SDA bore za
  muslimane u proteklih par godina mogu svoje iluzije konacno spaliti. Iz
  tog sna ih je ponajprije probudio Sulejman Tihic, ali ne samo on, nego i
  cijeli Glavni odbor SDA koji se po bitnim pitanjima nikako ne razlikuje od
  Tihica. Istina, Bakir Izetbegovic je 2009. vodio kampanju za položaj
  predsjednika SDA i za njega je glasalo oko 40% clanova SDA. Medjutim,
  izmedju Tihica i Bakira Izetbegovica i njihovih "klanova" u SDA nema
  nikakve sustinske ralike po temeljnim pitanjima, tj. po pitanjima bitnim
  za buducnost Bosne i Hercegovine. Razlika je samo u tome koja ce
  osoba/klan unutar SDA imati primat u vladanju i pljackanju preostalih
  resursa.

  Harisa Silajdžica su 2006. godine ogromnom vecinom glasova protiv
  Sulejmana Tihica (izborna pobjeda od 2.8:1), postavili na položaj
  bošnjackog clana dejtonskog predsjedništva upravo Tihicevi protivnici.
  Ali nakon stupanja na vlast, Silajdžic je te svoje pobornike poput
  Hasana Cengica, brace Latic i (pre)ostalih iz Alijinog vjernog kadra,
  prevario – a ne Sulejman Tihic. Naime, dok im je Silajdžic 2006.
  godine u toku izborne kampanje pothranjivao iluzije, Tihic im nije ništa
  obecavao. Sasvim suprotno: otvoreno im je davao na znanje da su
  nepoželjni, ne skrivajuci svoje partnerstvo sa Zlatkom Lagumdžijom,
  Miloradom Dodikom i Covicem.

  Tihicu nešto treba priznati: on je u nekim stvarima iskren; npr. on
  otvoreno ljubi cetnike, svim žarom brani njihovu Republiku srpsku i
  javno pokazuje koliko mrzi sve muslimansko. On je iza Emira Kusturice
  najiskreniji muslimanski Srbin.

  A ko ga je postavio na vrh SDA dovodeci ga za ruku na pozornicu i
  prisutnim delegatima izdao striktnu naredbu da tog njegovog zemljaka, iz
  Bosanskog Šamca (da li je to sada Srpski Šamac?), prihvate kao
  predsjednika stranke? Alija Izetbegovic! I stoga, Tihicev poucak je to
  da on ispunjava onaj dio plana kojega A. Izetbegovic nije mogao ispuniti -
  najvise zbog nedostatka vremena. Taj dio Alijinog posla, vec desetu godinu
  obavlja njegov odabrani nasljednik Sulejman.

  Autor S. R.

  ________________________________________


  11. HRVATSKI IZBORI: "Kandidati" u Hrvata: Bandic

  (Jedno interesantno "open-minded" razmisljanje Ivane Arapovic)

  Od 4. sijecnja, kad sam procitala "Predsjednicki program" Milana Bandica
  na hrvatskom i na engleskom upucen na adrese za "Dijasporu"
  (dijaspora@milanbandic.com) nije mi se više ništa dalo pisati ni o
  Josipovicu ni o izborima. Bitno je samo da "suradnja sa Sudom [ICTY] ne
  dodje u pitanje." "Nema alternative," i taj politicki sud koji sudi
  hrvatskim generalima pobjednicima, što nijedna normalna zemlja na
  svijetu ne bi dopustila, mjera je "hrvatskog medunarodnog položaja,
  naše vjerodostojnosti i naše ozbiljnosti kao države."

  Što nam onda jamci da to nije još jedan politicar koji predstavlja
  "Sud" u Haagu i tu misli dokazati neke statute i pravila, premda je taj
  "Sud", koji opstaje zahvaljujuci hrvatskim politicarima, pokazao da
  nikakva pravila etike, morala a kamoli pravde, ne poštuje.

  Nastavak na linku: http://verusblog.voiceofcroatia.net

  KOMENTAR: Primili smo vise pisama o Hrvatskim izborima, ali su sva bila
  pristrasna za jednog od kandidata. Nismo ih objavili jer ne zalimo da se
  mjesamo u unutrasnje stvari Republike Hrvatske u nadi da ce i novi
  hrvatski predsjednik, ma ko da bude izabran, nastaviti dosadasnju Mesicevu
  politiku prema Bosni i Hercegovini, a zauvjek odbaciti Tudjmanovu politiku
  koja je prepolovila Hrvate u BiH i po broju i po teritoriji.

  Objavili smo gornje pismo da saznamo nesto sadrzajno o kandidatima, a
  Ivana Arapovic je jednako kriticna prema oba kandidata, i to veom
  argumentovano.

 4. #34

  Registriert seit
  27.03.2009
  Beiträge
  8.286
  Ne jebi Zeljko Zlatni Ljiljan Komsic sigurno nije Cetnik

  On je predsjednik BiH i mora da postuje ustav, ne znaci to da on licno podrzava RS.

 5. #35

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  SilajdŽicev alimajstorluk - izdaja u kontinuitetu

  REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

  16. januar 2010.

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 648

  SADRZAJ:

  1. SILAJDŽICEV ALIMAJSTORLUK

  2. BOSNJACKI SABOR 1993 - Izvod iz knjige "Balkan Bluz"

  3. BALKAN BLUZ - PUNO DOBRIH PODATAKA MALO ISPRAVNIH ZAKLJUCAKA

  4. Komsicu, Ustav Republike BiH si duzan braniti jer je to jedini Ustav
  kojega je narod glasanjem potvrdio

  5. Ratom Okupirana Bosna - ROB

  6. BH POLITICARIMA NE SMETA TADICEV FASIZAM PROSUT SA TERITORIJE BiH

  7. NE DOZVOLE NAM SATELITSKU TELEVIZIJU DA BI SMO ZABORAVILI BiH

  8. POREDJENJE MILORAD DODIK V.S. ZELJKO KOMSIC - KAKO SE BORE ZA NJIMA
  POVJERENI ENTITET TJ. DRZAVU

  8.1 Milorad Dodik: Republika Srpska nikada nece slaviti Dan nezavisnosti
  BiH

  8.2 Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga
  poštujem"

  9. Dejtonski fasisticki ustav nas sramoti pred svjeskom javnoscu

  10. SRBIJA RAZBIJA REGIJU SANDZAKA U DVIJE ADMINISTRATIVNE CJELINE

  ------------------------------------------------------------------------

  Ovaj Glasnik ide na 36,085 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika
  prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with
  "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be
  promptly deleted.

  -------------------------------------------------------------------------


  1. SILAJDŽICEV ALIMAJSTORLUK

  Sarajevo, 15. januar 2010. - Evo školskog primjera manipulacije: Haris
  Silajdžic preko svoga pijuna Namika Alimajstorovica, sam sebi loptu
  nabacuje.

  Sada je, naime, jasno da se prošle godine u martu nije dogodilo legalno
  amendiranje Aneksa 4, kada su to probali uraditi pod izgovorom da se
  rješava pitanje Brckog; jer se, izmedju ostalih nepravilnosti, odvijala
  potpuno nedostatna javna rasprava (što smo tada eksponirali na
  stranicama ovog Glasnika). To je, izgleda, uvidjela i americka i evropska
  diplomatija. Na primjer, zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian
  (inicijator i arbitar amendiranja po pitanju Brckog) je jos tada, odmah
  poslije javne rasprave, izjavio da su snage koje se protive brcanskom
  amandmanu veoma glasne jer misle da ce time biti legaliziran cijeli Ustav
  BiH, sto nije bila njegova namjera. Tada je on kazao da se amandman odnosi
  iskljucivo na Brcko, a ne na cijelu BiH, kako je tada prenijela FENA. Mi
  smo tu njegovu izjavu preveli na Engleski i razglasili po cijelom svijetu,
  te se izgleda usvojila cinjenica da se Amandman za Brcko odnosi iskljucivo
  na Brcko, i da se ne moze shvatiti kao legalizacija cijelog Ustava BiH.

  Predsjednik Republike srpske Rajko Kuzmanovic, ekspert za ustavno pravo,
  glavni u RS za njeno legaliziranje, traži i dobiva to da se Dejtonski
  ugovor konacno prevede sa Engleskog jezika, da mu na taj nacin poveca
  legalitet (i znacaj). Buduci da niti Skupština Republike BiH,
  svojevremeno nije isporavno ratificiraala daytonski sporazum, a niti je
  legalno usvojila promjenu Ustava Republiek BiH u Daytonski Ustav, to RS
  jos uvijek nije legalna, tj. RS je jos uvijek samo "fakticko stanje na
  terenu, a ne "de iure" cinjenica. Zato je potrebna prevara o mijenjanju
  Dejtonskog ustava (tobože na bolje), da bi to opravdalo zahtjev se u
  Sarajevu, u Dejtonskoj skupštini BiH, na ta mala vrata, legalizira RS. A
  kada RS jednom dobije tu legalizaciju, onda od nekog popravljenog, boljeg
  Dejtonskog ustava u korist države BiH, nema ništa.

  Tu inicijativu RS, Silajdžic i njegov pijun Alimajstorovic su veoma
  ubrzali. Naime, sada je u bh. dijaspori, pa i u cijeloj BiH, sazrela
  spoznaja da je jedini ustav kojega imamo pravo zahtijevati Ustav Republike
  BiH, te se sve vise govori o zahtjevu za povratak Ustava Republike BiH, a
  i kriminalni profil Dejtonskog ustava i njegova nefunkcionalnost postaju
  sve ocigledniji i sve veci teret izdajnicima, toliko da je cak u Njemackoj
  ovih dana u susretu sa Željkom Komšicem, predsjednica Angela Merkel
  govorila, o ¨potrebi novog ustava za BiH¨ - što bi moglo implicirati
  da se Dejtonski ustav ne prepravlja, nego da se doista pravi neki novi
  ustav (po svjetskim standardima?).

  Ovdje treba gledati na sustinsku namjeru Merkelove intervencije, a to je
  da je Dayton nefunkcionalan i da ga treba zamjeniti funkcionalnim ustavom.
  Ona kao strankinja nije upoznata sa svim finesama domace procedure, te od
  nje ne mozemo ockivati da savjtuje konkretne poteze kako da to izvedemo.
  Medjutim, mi znamo da bi svako amendiranje daytona, isti cementiralo za
  sva vremena. Zato je nama jedini nacin da smatramo Dayton nelegalnim i
  zahtijevamo povratak prethodnog legalnog stanja, Ustava Republike BiH, iz
  ilegalne suspenzije. Sve to uzrokuje alarm u Republici srpskoj i medju
  njenim jatacima, poput Silajdžica i njegovih pijuna.

  Evo te Alimajstoroviceve inicijative, u kojoj se prepoznaju glavne
  Silajdžiceve propagandne teze, varke i parole: posebno one o
  prepravljanju Aneksa 4 (ustava), cime se spašava Republika srpska; zatim
  o Aneksu 7 (povratak protjeranih) na kojemu Silajdžic s vremena na
  vrijeme, kada zatreba, insistira, a što je ustvari jahanje mrtvog konja
  jer od povratka po dejtonskom ustroju nema ništa - ali je iluzija o
  povratku potrebna za daljnju obranu Republike srpske koju Silajdžic i
  Tihic i Lagumdžija imaju zadatak svim silama i metodama braniti.

  Slijedi poruka "Svjetskog Saveza Dijaspore", minorne organizacije koju
  Spiric i nasi izdajnici nastoje prikazati kao legitimne predstvnike
  dijaspore upravo zato sto je Alimajstorovic njihova merioneta, citiramo:

  Poštovani, u prilogu su informacije o velikom uspjehu Svjetskog saveza
  dijaspore Bosne i Hercegovine. Naime dugogodišnji napori SSDBiH da se u
  zakonsku proceduru uvedu inicijative o promjeni Ustava BiH, Izbornog
  zakona BiH, Zakona o državljanstvu BiH i konacne implementacije clana 7.
  Daytonskog ugovora konacno su urodili plodom.

  Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine obavijestilo je pismom Glavni
  odbor SSDBiH da je ove cetiri inicijative proslijedilo Vijecu ministara
  Bosne i Hercegovine da ih uputi u daljnju zakonsku proceduru, kako je to
  uobicajeno u ovakvim slucajevima. ... Namik Alimajstorovic - kraj citata.

  Bas nas interesuje kako ce se Silajdzic i Alimajstorovic ponasati kada im
  ni jedan od ovih "prijedloga" ne prodje u institucijama daytonske BiH i
  kada im grdjani BiH jos jednom kazu: "Zar vas nismo upozoravali da uzalud
  sahranjujete Republiku BiH, bez ikakve sanse da ista dobijete nazad od
  cetnika?" Oni racunaju na kratku bosansku pamet. Oni ce se tada vaditi na
  Srbe (koji ce sigurno odbiti njihove prijedloge), zanemarujuci da su se
  oglusili na upozorenja nekorumpiranih gradjana BiH da ce upravo tako i
  biti.

  Napominjemo, da sve sto vrijedi u dijaspori nije uz Alimajstorovicev SSD.
  Spomenimo sada jednu organizaciju koja se osniva na rusevinama SSD, a koja
  se zove Globalni pokret za BiH. Jedan od rukovodilaca je Senada Softic,
  bivsa predsjednica SSD.

  Jedan od prvih konkretnih poteza Globalnog pokreta za BiH, je da su
  pozvali narod da se bori za povratak Ustava Republike BiH. U svom prvom
  javljanju potencijalnim clanovima oni su poslali dva dokumenta, jedan je
  Zahtjev za povratkom Ustava Republike BiH, kojeg mozete naci npr. na
  linku

  Peticijaustav_content

  Napominjemo da mnoge patriotske organizacije Bosanaca i Hercegovaca
  koriste ovaj isti tekst u vlastitoj borbi za povratak Republike BiH, neke
  od njih u obliku peticije.

  Dakle, sa jedne strane, SSD salje po internetu sliku opskurnog Nikole
  Spirica, koji je eto primio njihove "prijedloge", a s druge strane
  Internet je preplavljen zahtjevima bh patriota za povratkom Ustava
  Republike BiH.

  S. R. i M. B.

  NAPOMENA: Na kojoj god peticiji patriotskog sadrzaja ucestvujete molimo
  vas da se potpisujete punim imenom i prezimenom, a nikako ne nadimcima,
  jer zaista trebamo jednom stati u kraj izigravanju klovnova za nase
  "komsije".

  ____________________________________________


  Trenutno relativno zatisje na BiH politickoj sceni koristimo da se
  osvrnemo na jednu znacajnu knjigu o ratu u BiH. Radi se o knjzi BALKAN
  BLUZ, Medine Delalic i Suzane Sacic. Prvo dajemo jedan siri izvod iz
  knjige, a onda ga analiziramo, ukazujuci i na dobre strane i na
  manjkavosti knjige.


  2. BOSNJACKI SABOR 1993 - Izvod iz knjige "Balkan Bluz"

  Na Bošnjackom saboru, 27. i 28. septembra, trebalo se govoriti o
  buducnosti BiH i o Owen-Stoltenbergovom mirovnom planu za Bosnu. Bilo je,
  zapravo, planirano da se izvrši proglašenje bošnjackog parlamenta i
  konacno obznani pristanak za stvaranje bošnjacke (muslimanske) države.
  Predvidjeno je da njene granice budu na linijama koje drži vojska, s tim
  da su sporna ostala pitanja Srebrenice i Žepe.

  David Owen piše: “Izetbegovic se brinuo da jaci i glasniji elementi u
  njegovom javnom mnijenju nisu spremni da se suoce sa nesretnom cinjenicom
  da se dioba vec odvila na terenu, i da su oni protiv etnicke podjele.
  Medjutim, on osobno, prihvatao je realnost da se lice Bosne promijenilo.”

  Prije Bošnjackog sabora na teren se šalju stranacki kadrovici u
  funkciji ideološko-politickih koordinatora koji trebaju “jace i
  glasnije elemente u javnom mnijenju”, kako je definirao Owen, ubijediti
  kako je vrijeme da i Muslimani imaju svoju državu. Musadik Borogovac u
  to vrijeme radi u press-centru TWRA u Zagrebu. U TWRA u funkciji
  ideološko-politickog koordinatora, dolazi predstavnik SDA koji
  organizira mini-seminare na kojima izlaže tri kljucne teze: prvu -
  vjera, nacija, narodu su jedno isto, drugu - Bosne nikada nije bilo, i
  trecu - BiH ne može postojati ukoliko je ne žele Srbi i Hrvati.

  “Kroz te teze se pokušala objasniti potreba teritorijaliziranja
  Muslimana u BiH. Znaci, tri naroda u BiH su tri nacije kojima trebaju tri
  države”, kaže Borogovac koji je Izetbegovicu napisao protestno pismo
  od 30 strana, jer je u ovim rijecima prepoznao Izetbegoviceve misli.

  Predsjednikov vojni savjetnik Fikret Muslimovic prije Sabora najvišem
  državnom vrhu prezentira procjenu srbijanskih i hrvatskih oružanih
  snaga, odnosno snaga agresora - kako se govorilo, o položaju i snagama
  ARBiH. „Nesumnjivo, radi se o covjeku koji je imao sposobnosti za
  oblasti kojima se bavio, ali i osobi upitnih moralnih kvaliteta“, kaže
  Rusmir Mahmutcehajic, koji je prisustvovao Muslimovicevoj prezentaciji
  stanja na ratištima.

  „Naime, suština njegovog izlaganja je bila da se rat pod hitno treba
  zaustaviti i da ARBiH u daljim sudarima sa srbijanskim i hrvatskim snagama
  nema šansi.“ Poruka je bila jasna: vojnom terminologijom trebalo je
  potcrtati odluku bošnjackog politickog vodstva da se ide na podjelu
  zemlje.

  „Ovaj covjek laže i nemojte mu vjerovati“, ljutito je reagirao
  Mahmutcehajic usred Muslimoviceve prezentacije. „On laže, zato što
  je prije 15 dana govorio sasvim suprotno. Bez obzira da li je lagao tada
  ili nas i vas laže sada, u jednoj od tih situacija je lagao, znaci da je
  najobicniji lažov.“

  Mahmutcehajic je znao pozadinu Muslimoviceve „vojne analize“. Njegov
  dugogodišnji poznanik, a u nekim fazama i prijatelj, Alija Izetbegovic
  je mjesecima vec pokušao Mahmutcehajica pridobiti za ideju stvaranja
  muslimanske države. Neke od argumenata koje je navodio Izetbegovic,
  ponavljao je i Muslimovic. „Izetbegovicu je bilo jako stalo da me
  pridobije za ideju stvaranja muslimanske države“, sjeca se
  Mahmutcehajic. „Satima smo razgovarali. Nije imao nikakvog
  razumijevanja, niti argumenata koje je mogao staviti na sto u bilo kojoj
  raspravi, pa ih braniti, kada je obrazlagao potrebu stvaranja takve
  države. Zbog toga se sve više to zalaganje pretvaralo u
  pseudomesijanstvo, pridobijanje slabih, uz njihovu bezuvjetnu podršku,
  jer on nikada nije mogao iznijeti razloge kojima bi pravdao taj svoj
  zahtjev.“

  Argumenti protiv takve ideje, smatrao je Mahmutcehajic, izmedju ostalog su
  i to da stvaranjem nove države bosanski povijesni identitet zapada u
  stanje destrukcije i stvaranja potpuno novog identiteta. „Taj novi
  identitet više nije identitet bosanskih Muslimana. Sva vrsta prekida
  djeluje na kolektivnu svijest poput šoka iz kojeg je pitanje da li ce
  organizam preživjeti.“

  Izetbegovic je vidio da Mahmutcehajica ne može pridobiti za svoju
  nakanu, a Mahmutcehajic je vidio da je suvišno Izetbegovica ubjedjivati
  u suprotno. „On je meni rekao da ostaje pri svome stavu i da je spreman
  ukloniti sve ljude koji su mu smetnja na tome putu“, kaže
  Mahmutcehajic.

  Haris Silajdžic, tada ministar vanjskih poslova, pozvao je telefonom
  Rusmira Mahmutcehajica. Govori kako se trebaju vidjeti i razgovarati o
  važnoj stvari. Kasno navece, u prostorijama „Preporoda“
  Mahmutcehajica sa Silajdžicem docekuju Enes Durakovic i Alija Isakovic,
  vodeci bošnjacki intelektualci. Raspored sjedenja - Silajdžic je u
  sredini, Durakovic i Isakovic sa jedne i druge strane, a Mahmutcehajic
  preko puta - kao u drami pokazuje da su Mahmutcehajicevi dugogodišnji
  prijatelji politicki prešli na Silajdžicevu stranu. Trebali su
  poslužiti kao potpora onome što ce ministar vanjskih poslova reci.

  „Moji prijatelji iz zapadne Evrope i svijeta smatraju da je podjela BiH
  i stvaranje tri nacionalne države najbolje i jedino moguce
  rješenje“, kaže Silajdžic. U nastavku dodaje da Srbima treba
  pustiti da nose svoj, a Hrvati svoj dio Bosne. To je, prema njegovom
  mišljenju, opcija koju Bošnjaci trebaju prihvatiti i legalizirati na
  Bošnjackom saboru, u cemu ih podržava i Zapad.

  „Ti ne znaš šta pricaš i takva prica znaci da su sve naše
  žrtve uzaludne, pristati na to znaci prihvatiti logiku Karadžica i
  Mladica, proglase li Bošnjaci svoju nacionalnu državu, oni se odvajaju
  od Bosne i potpisuju svoje samoubistvo“, ljutito replicira
  Mahmutcehajic. Razgovor - polemika traje do zore. Nakon pokušaja
  „obradivanja“ Mahmutcehajica, Izetbegovic poziva akademika Muhameda
  Filipovica sa istom namjerom.

  „Bez tebe i mene, profesore, ovo ne ide i molim te da dodješ, a bice
  onako kako se ja i ti dogovorimo“, kaže Izetbegovic pozivajuci
  Filipovica na sastanak.

  „Taj sastanak je održan kod Izetbegovica i na njemu su, pored
  Izetbegovica i mene, bili još reis Mustafa Ceric, Alija Isakovic ili
  Enes Durakovic i mislim moj tetic Edah Becirbegovic. Tada sam kazao da ne
  podržavam nikakvu avanturu sa našom muslimanskom ili bošnjackom
  državicom i na taj nacin legitimiranje podjele BiH“, ispricao je
  akademik Filipovic. On je svojim sugovornicima rekao kako predstojeci
  Sabor ima zadatak da riješi pitanje nacionalnog imena i identiteta;
  mobiliše narod za borbu protiv agresije; kao i da fomulira zadatke svih
  Bošnjaka u tom kontekstu. Izetbegovic se složio. Filipovic je napisao
  Rezoluciju Sabora o nacionalnom imenu Bošnjak.

  „Nažalost, kako se u nas muslimana cesto radi iza ledja, pokazalo se
  da oni nisu odustali od onoga što su zamislili da proglase muslimansku
  državu“, ispricao je Filipovic, kojeg ce u to uvjeriti predstojeci
  dogadjaji.

  Filipovic smatra i da je nacionalno ime Bošnjak, kojem su se do tada
  žestoko protivili vjerski autoriteti i vrh SDA, prihvaceno samo u
  kontekstu planiranog proglašenja nacionalne države. „Pokazalo se da
  je nagla izmjena stava uslijedila iz spoznaje da ne mogu osnovati
  muslimansku državu, jer to svijet nece odobriti, ali da bi svijet, a
  pogotovo Srbi i Hrvati, kojima je osnivanje takve nakaradne državice
  odgovaralo, odobrio stvaranje bošnjacke državice.“

  U ponedjeljak, u hotelu „Holiday Inn“ pred pocetak Sabora novinar
  Šefko Hodžic prilazi Rasimu Delicu koji u prvom redu sjedi izmedu
  Envera Hadžihasanovica i Sulejmana Vranja. Delic nije zadovoljan
  Hodžicevim radio-izvještajima sa ratišta iz Hercegovine, govoreci
  kako on vrši direktan prenos bitke.

  “Nije to bio direktan prenos bitke. Prilog je emitiran nekoliko dana
  poslije bitke”, objašnjava novinar.

  “Ti prenosiš bitku kao fudbalsku utakmicu, a to nije dobro”, dodaje
  Enver Hadžihasanovic. Nezadovoljstvo nacinom izvještavanja, a zapravo
  samom sadržinom izvještaja iz Hercegovine su iskazali Osman Brka i
  bezbjednjak Fikret Muslimovic. Prema Muslimovicevim vojnim procjenama
  prilagodjenim novim politickim željama, ARBiH je mogla samo gubiti.

  Bilo je planirano da se na Saboru izglasa raspuštanje bosanske
  skupštine i proglašenje bošnjacke, usvoji Ustav, koji je vec bio
  napisan, a Alija Izetbegovic izabere za prvog i doživotnog predsjednika.
  „Bilo je predvidjeno i objelodanjivanje postojanja bošnjacke službe
  bezbjednosti”, kaže tadašnji nacelnik CSB-a Munir Alibabic.

  Na Sabor je došao i Hakija Meholjic, predsjednik SDP-a Srebrenica.
  “Poziv je došao od predsjednika Izetbegovica. Mi smo na sastanku
  Ratnog predsjedništva opcine odredili delegaciju koja ce ici u Sarajevo.
  Odmah smo imali neku slutnju da ce se tu rješavati krupne stvari, jer
  prvi put izlazimo iz Srebrenice i obezbjeduje nam se prevoz sa dva
  helikoptera. Kako to da je nama siguran izlaz, a za sve vrijeme otkako smo
  postali demilitarizovana zona, nije nam mogla doci nijedna civilna, ni
  vojna delegacija. Bilo je predvidjeno da ide i Naser Oric, ali on nije
  želio ici. Sa aerodroma su nas transporterima dovezli pred ‘Holiday
  Inn’... Tu nas je primio predsjednik Izetbegovic i odmah nakon pozdrava
  pitao: ‘Šta vi mislite o zamjeni Srebrenice za Vogošcu?’“

  Jedno vrijeme vlada tišina, a onda se Meholjic javlja za rijec:
  „Predsjednice, ako ste nas zvali na gotovu stvar, onda to niste trebali
  raditi, jer se valja vratiti pred narod...“

  Izetbegovic odgovara: „Znate, meni je Clinton nudio u aprilu 93. da
  cetnicke snage udu u Srebrenicu, izvrše pokolj pet hiljada Muslimana i
  tada ce biti vojna intervencija.“

  Srebrenicka delegacija je bila sastavljena od devet ljudi. Svi su
  zanijemili. Pošto je u istom momentu u sali najavljen pocetak Sabora,
  Izetbegovic je ušao da najavi goste iz Srebrenice koji su docekani
  burnim aplauzom, kao heroji.

  ...

  Isakovicev (uvodni) govor je propracen dugim aplauzom, ali njegova kljucna
  poruka (u kojoj nerado pristaje na podjelu BiH, M. B.) nije naišla na
  prijem. Mnogo ljudi, uopce, nije znalo pozadinu dešavanja. Govornici su
  jedan za drugim odbacivali plan (podjele BiH, M. B.). Zbog neocekivanog
  razvoja situacije Izetbegovic poziva najviše državno vodstvo na
  odvojeni sastanak.

  U podrum hotela „Holiday Inn“ odlaze: Izetbegovic, Silajdžic, Ganic,
  Irfan Ljubijankic. Rusmir Mahmutcehajic se „probija“ kroz kuhinje, jer
  je i on pozvan na sastanak. U podrumu Silajdžic ponovo objašnjava
  neophodnost prihvatanja plana. Irfan Ljubijankic se slaže. „Hvala Bogu
  da i mi Muslimani imamo svoju državu. Meni je drago i zbog moje djece
  koja ce moci slobodno živjeti u svojoj državi“, kaže Ljubijankic.
  Mahmutcehajic replicira da Bosna mora opstati, jer bez nje nema ni
  Bošnjaka. Ilustrovao je to primjerom nacina kako su vršena
  pokrštavanja tokom Drugog svjetskog rata. Onima koji su pokrštavani je
  govoreno da im se duša ne može spasiti, ali tijelo može, a zatim su
  ubijani. Odvajanje Bošnjaka od Bosne je odvajanje duše od tijela, a to
  znaci smrt.

  „Situacija je“, kaže on, „odbrana Bosne ili smrt. Kakva god je
  perspektiva te odbrane, ona je nešto što nudi nadu, što štiti
  ljudsko dostojanstvo. Ako postoji dio Bosne gdje se ljudi nisu branili, a
  preživjeli su, nisu poklani i silovani, onda bi se moglo reci da nisam u
  pravu.“

  Izetbegovic gnjevno odgovara: “Nije Bosna nikakav kumir kome se treba
  klanjati”. Za vjernike je ova izjava imala posebnu težinu, jer islam
  ne dozvoljava klanjanje kumirima (idolima). Mahmutcehajic pita zašto se
  ne pozovu i ostali ucesnici Sabora, predstavnici drugih stranaka, da se
  cuje šta oni misle, kao što su Selim Bešlagic ili Muhamed Filipovic.

  U tom momentu akademik Filipovic ulazi sam, jer je tražeci Saliha Bureka
  nabasao na skup. Ušao je usred sastanka, „Uhvativši „poštene“
  Muslimane in flagranti na djelu razbijanja BiH“, kako je kasnije opisao.
  Uspijeva uhvatiti dio Silajdžicevog izlaganja i s nogu iznervirano
  govori: „Vi kopate živu državu za koju ljudi još uvijek ginu, vi
  ste obicne izdajice i nemate pravo to ciniti.“

  Odlazi preko vrata, zajapuren od bijesa. Mahmutcehajic mu dobacuje: „Ne
  idite odavde, profesore, ima nas još koji mislimo kao Vi.“ Ali,
  Filipovic ga ne cuje. Vec je na putu prema Nezavisnom radiju „99“ da
  preko njegovog direktora Adila Kulenovica, kako je rekao, obavijesti narod
  o zavjeri koja je u toku.

  ___________________________________________


  3. BALKAN BLUZ - PUNO DOBRIH PODATAKA MALO ISPRAVNIH ZAKLJUCAKA

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Kvalitet knjige Balkan Bluz je u tome sto cete u njoj naci mnogo
  dragocjenih podataka iz vremena rata u BiH. Nedostatak knjige je sto
  autorke implicitno prihvataju i cak sugerisu citaocu da je istinit
  stereotip po kojem je Alija Izetbegovic "veliki musliman" koji razbija
  Bosnu i Hercegovinu da bi napravio neku malu "muslimansku Bosnu".
  Medjutim, mi sumnjamo u "opste-poznate istine", kao sto je i ta "istina"
  da je Alija kao musliman dijelio BiH. Steta sto autorice iz ponudjenih
  cinjenica nisu izvukle tacniji zakljucak, a to je da je Alijina prica o
  muslimanskoj "avliji" u Bosni, sluzila samo kao varka da narod ne dokuci
  njegov pravi motiv razbijanja Bosne i Hercegovine, a to je njegovo
  srbofilstvo i osnivanje Republike Srpske. Ako zelite da na jednom mjestu
  nadjete nase vidjenje tih dogadjaja mozete ga naci u knjizi "Rat u BiH" na
  linku

  Bosnian Congress Web Site

  Napominjem da sam ja licno dao primjerak knjige "Rat u BiH" Medini Delalic
  jos 1999 godina, i ona je koirstila neke citate u "Balkan bluzu" na cemu
  sam joj zahvalan. Nazalost "Balkan bluz" se dozivljava kao "prekrstena
  rakija" u poredjenju sa cinjenicom da je Izetbegovic jedan veoma vjest
  cetnicki agent koji rabija Republiku BiH zbog stvaranja Republike Srpske,
  a ne kako one impliciraju, kao "musliman".

  Analizirajmo ovdje neke cinjenice iznesene u gornjem citatu iz Balkan
  bluza.

  Za iole pametnijeg citaoca nema nikakve sumnje da su Alija Izetbegovic,
  Haris Silajdzc, Rasim Delic izdajnici.

  Isto tako nema nikakve sumnje da je Rusmir Mahmutcehajic patriota i kao
  takav smetnja izdajnicima. Njegovo ponasanje i njegov konflikt sa
  izdajnicima objasnjava zasto je Mahmutcehajic nedugo poslije Sabora bio
  uklonjen sa svih funkcija u SDA stranci i drzavi, mada je upravo on bio
  zasluzan sto je uspjesno organizovana proizvodnja municije u vojnoj
  industriji opkoljene Bosne i Hercegovine, a sto je omogucilo da Armija
  Republike BiH ubrzano pobjedjuje na oba fronta.

  Upravo zbog pobjeda Armije Republike BiH su bili i organizovani svi
  pregovori i "diplomatski napori". Trebalo je naci nacin da se unisti Bosna
  i Hercegovina politikom, kada vcec nije uspjelo vojnom agresijom.

  Gornji izvod iz knjige "Balkan bluz" jasno pokazuje do koje mjere su
  izdajnici izmanipulisali dobronamjerne ljude kao sto su npr. Isakovic i
  Ljubijankic. Osim toga, jasno se vidi kako je Alija manipulisao razna
  bosnjacka okupljanja za svoje ciljeve podjele biH.

  Naime, ovdje se jasno vidi ono sto se dogadjalo i na drugim okupljnjima
  Bosnjka. Cesto se dogadjalo da Alija saziva veci ili manji broj istaknutih
  Bosnjaka, neku reprezentativnu, ali neformalnu grupu, na sastanak, ali da
  ne definise nacin odlucivanja. Zatim, u veoma uskom krugu "saradnika"
  (citaj izdajnika") donosi zakljucke, koje onda medijatorima na pregovorima
  predstvlja kao odluku cijele te neformalne grupe. Ja sam bio svjedok kada
  je tako postupio uoci Refernduma za nezavisnost BiH, gdje se iznenada
  pojavio medju nama, delegatima SDA iz svih bh. opstina, koji smo se bili
  okupili zbog Referenduma. Tada nam je kazao da bi volio da cuje nase
  misljenje o tome da li da prihvatimo pregovore o "etnickoj reorganizaciji
  BiH", sugerisuci da je i on za to, da bi volio da se jednom definise sta
  je nasa "muslimanska" zemlja. Na to smo se mi u ogromnoj vecini diskusija
  izjasnili protiv takvih pregovora. Medjutim, kako nije bilo nikakvog
  formalnog glasanja Alija je to ipak medijima (tj. narodu) predstavio kao
  da je dobio podrsku stranke SDA da ide na pregovore sa Karadzicem i
  Bobanom. To je sve bilo jos prije nego je i pocela agresija. Isto tako
  radi i na Saboru - kada vidi da ne moze dobiti podrsku Sabora za podjelu
  drzave, on izdvaja manju grupu izdajnika i tu pise zakljucke. Srecom da mu
  je tada Rusmir Mahmutcehajic pomrsio konce, a na skusptini je to bio
  Profesor Festic, o cemu se nazalost ne govori u gornjem odlomku.

  Osvrnimo se ovdje i na Muhameda Filipovica. Kao sto vidimo, Muhamed
  Filipovic tacno zna sta se radi i on daje 100% ispravnu VERBALNU analizu
  dogadjaja, ALI NE OSTAJE TU DA BI SE I IZBORIO ZA ISPRAVNE ODLUKE, uzalud
  ga Mahmutcehajic moli da ostane, da ga podrzi u borbi za ispravne odluke.
  Poznato mi je da je identicno Muhamed Filipovic postupao i na pregovorima
  o sudbini BiH, gdje bi internacionalnim posrednicima izbiflao istinu i
  pokazao da on sve zna, ali bi onda napustao sastanak da Alija nesmetano
  komada Bosnu i Hercegovinu. Zasto je on to radio? Zato, jer on kao
  intelektualac, zbog svog naucnog kredibiliteta, mora pokazati da nije
  budala, ali, buduci da mu je srpstvo priraslo srcu, on ne zeli da ucini
  pravu stvar za Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Muhamed Filipovic Republici BiH
  namjenjuje lijepe rijeci, a za cetnike rezervise korisna djela.

  Na kraju, da bi potpuno razjasnili Muhameda Filipovica sjetimo sa da je
  upravo on otisao Milosevicu u Beograd kada su bili prekinuti svi pregovori
  o BiH i kada je Armija RBiH oslobadjala ubrzano Bosnu i Hercegovinu. On i
  Milosevic pokrecu posljedju rundu pregovora, koji su zavrsili Daytonskim
  osnivanje RS na pola BiH. Dakle, kada je cetnicima prigustilo on je 1995
  uskocio i pomogao da se "zakopa ziva drzava za koju ljudi ginu", koju je
  toboze branio na Bosnjackom saboru 1993.

  Da ne govorimo o njegovim kasnijim pokusajima da trampi Tuzbu za genocid
  za priznanje BiH od strane Srbije i o njegovim napadima na prof. Boyle
  koji je objasnjavao da Srbija svakako mora priznati BiH, inace rizikuje
  ponistenje Daytona.

  Na slijedecem linku cete naci jos jedan citat iz knjige Balkan Bluz gdje
  se spominje slicno ponasanje Muhameda Filipovica na pregovorima u Genevi,
  gdje on pokazuje da sve zna, ali izlazi i ostavlja Aliju da kasapi drzavu.


  e-novine.com - Bosanski trilogij (14)

  ______________________________________________

  4. Komsicu, Ustav Republike BiH si duzan braniti jer je to jedini Ustav
  kojeg je narod glasanjem potvrdio

  Povodom izjave G.Komsica u vezi proslave tz. god. tz. Republike srspke.
  Izjavljujem da to nema veze sa ustavom BiH. Ustav BiH je usvojen
  referendumom sa 64% 1992g. i taj ustav treba da bude svetinja za sve
  rodoljube BiH.

  Svi oni koji prihvataju bilo koji nametnuti ustav su izdajice i ne trebaju
  sebe nazivati Bosancima i Hercegovcima.

  Hasan B., BiHa

  ___________________________________


  5. Ratom Okupirana Bosna - ROB

  Namjera srbijnskih vlasti da teritoriju Sandžaka rasparcaju i podijele
  izmedju više regiona potpuno je suprotna onome što su Srbi radili u
  Bosni i Hercegovini. Oni su opštine sa srpskom vecinom etnicki ocistili,
  a mnoge, uglavnom bošnjacke, gdje su Srbi bili manjina protjerivanjem i
  genocidom autohtonog stanovništva pretvorili u kolonije i prisajedinili
  tzv. Republici Srpskoj.

  Bosanski veleizdajnici su nažalost prihvatili taj projekat /daytonsko
  ubistvo Bosne/ i ti kvislinzi i dalje tvrde da Bosna postoji – a u pravu
  su koliko i oni koji tvrde da je covjek koji je skocio sa stotog sprata
  nekog nebodera živ jer još nije dotakao zemlju. I bice živ desetak
  sekundi, a što je u ekvivalentu države nekoliko desetaka godina.

  Ako pustimo da se legalizuje ovo stanje onda cemo za spas Bosne moci
  uciniti jako malo - možda oživi poslije hiljadu ili dvije hiljade
  godina – kao Izrael.

  Za sada možemo jedino ignorirati, tj. ne priznavati, okupaciju dijela
  teritirija Bosne i Hercegovine. Zato predlažem da se tz RS, nazove Ratom
  Okupirana Bosna, tj. ROB, a ciji su dijelovi Zapadni ROB i Istocni ROB.

  Muharem M., LUKAVAC

  ___________________________________


  6. BH POLITICARIMA NE SMETA TADICEV FASIZAM PROSUT SA TERITORIJE BiH

  Prateci medije, poznavajuci nasu stvarnost koja je sumorna, kao i
  buducnost u konstelaciji nasih tolikih bosanskih razmimoilazenja, covjek
  se osjeca tako otuzno i zalosno.

  Gledam veceras na HRT dnevniku njihovog povjesnicara koji
  kaze´parafraziram´ "da je Tadic dosao u gnijezdo genocida i odaslao
  toliko poruka drugim narodima u BiH cija je sadrzina ista govorima
  Milosevica, Karadzica i inih". Od nasih politicara, akademika i kvazi
  naucnika, istoricara, niko na adekvatan nacin da reaguje. Zato gosp. Ivo
  Banjac, svaka Ti cast. A mi u BiH samo mozemo zaliti sto nemamo takvog
  covjeka, nego imamo mucavce. Dok nastoje izgovoriti dvije recenice, mene
  obuzima stid da imamo takve ljude koji su na celu vaznih institucija BiH
  ili svojih stranaka.

  Sav taj jad kojeg gledamo ne mozemo lako odstraniti. Ne znam odakle
  poceti, s kime poceti, svi su i tuzioci i sudije jedni drugima. Zar smo
  toliko prokleti da radimo jedni protiv drugih, protiv naseg nestanka sa
  ovih prostora?

  Mehmed O.

  ___________________________________


  7. NE DOZVOLE NAM SATELITSKU TELEVIZIJU DA BI SMO ZABORAVILI BiH

  Sve je to u redu sto kazete. A. Izetbegovic, S.Tihic i kompanija, sve su
  to bijednici koji drze i cuvaju vlastite kriminalne pozicije u vlasti. Sa
  njima su zajedno M. Dodik i H. Silajdzic.

  Koliko vidim sa njima na vlasto nema i nece biti Republike Bosne i
  Hercegovine.

  Pa zasto onda ne uradimo nesto sto ce mijenjati stvari. Npr. RTV BiH
  funkcionose samo na srpskim principima. Sto vise M. Dodika na toj
  televiziji i njegovih izjava to manje Republike Bosne i Hercegovine.

  Dalje nije mi jasno zbog cega se ta televizija ne ukljucuje cjelodnevno za
  nas u dijaspori. Dok malena Crna Gora ima svoj cjelodnevni program za
  dijasporu besplatno, Kosovo takodje, Republike Bosne i Hercegovine ovdje
  nigdje nema. Vidim da taj Upravni Odbor RTBiH na cijem celu je cetnik
  odradjuje svoju stvar. Za veliku Serbiju naravno.

  I to je to. Zahvaljujuci A. Izetbegovicu, S. Tihicu, H. Silajdzicu
  izgubicemo ono sto smo uvijek imali, nasu jedinu domovinu koju smo imali,
  a to je Republika Bosna i Hercegovina.

  Mi moramo imati paralelan informativni sistem ukljucujuci TV, radio,
  stampu, internet da bi obavijestavali korisnike. Vidim da sadasnja TV BiH
  to ne zadovoljava .

  Pitam vas mozemo li to uraditi. Ja cu uraditi sve sto mogu da vam pomognem
  i da istina izadje na vidjelo.

  Pozdrav,

  kemal201 @msn.com

  KOMENTAR: Postovani goosp. Kemale, sa ovim Glasnikom cinimo sta mozemo.
  Desetine web stranica prenose ove tekstove, a i svi novinari primaju
  Galsnik. Dakle, nije da nisu informisani. Bice ipak da nisu
  zainteresovani. To vam je kao pacija skola. Imaju oni svoj sistem
  vrijednosti, svoj krug interesovanja, i ne mogu oni nauciti apstraktne
  pojmove kao sto su patriotizam, domovina itd. Oni vazda po svom: "ga, ga,
  ga..."

  Oni sto mogu i sto vrijede su davno odstranjeni, sjetite se npr. Rusmira
  Mahmutcehajica iz gornjeg teksta o Bosnjackom saboru iz 1993.

  ______________________________________


  8. POREDJENJE MILORAD DODIK V.S. ZELJKO KOMSIC - KAKO SE BORE ZA NJIMA
  POVJERENI ENTITET TJ. DRZAVU

  8.1 Milorad Dodik: Republika Srpska nikada nece slaviti Dan nezavisnosti
  BiH

  Petak, 29 Februar 2008

  Na današnjoj press konferenciji premijer Republike Srpske Milorad Dodik
  izjavio je da Republika Srpska ima svoj praznik i da nece slaviti Dan
  nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

  Milorad Dodik je na press konferenciji doveo u pitanje Dan nezavisnosti
  BiH rekavši kako je to dan koji je "samoproglašen od strane nekoliko
  njih i podržan od samo dijela medunarodne zajednice".

  Dan nezavisnosti Dodik je nazvao "ratnim danom" i dodao da Republika
  Srpska nikad nece slaviti taj dan.
  MEDIAINFO.BA
  -----

  8.2 Željko Komšic: "Dan Republike Srpske legitimni je praznik i ja ga
  poštujem"

  09. 01. 2010.

  24SI - Republika Srpska ustavni je dio Bosne i Hercegovine i Dan Republike
  Srpske legitimni je praznik, izjavio je novinarima Željko Komšic,
  predsjedavajuci Predsjedništva BiH.

  "BiH je država uredena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Moja obaveza kao
  clana Predsjedništva BiH je da je poštujem takvu. Poštujem i RS i
  njen dan", dodao je Komšic, navodi Fena.

  J. C.

  ______________________________________


  9. Dejtonski fasisticki ustav nas sramoti pred svjeskom javnoscu

  Ponovo po neznam koji put smo ni krivi ni duzni osramoceni pred licem
  svjetske javnosti. Na svom Kriznom putu eto BiH mora da otrpi da i
  medjunarodni sud za ljudska prava pljuje po njoj. Nedavna odluka tog suda
  da se Republika Bosna i Hercegovina i njen narod proglase krivim zbog
  diskriminacije Jevreja i Roma jer im ne dozvoljavaju da biraju i da budu
  birani na vrhovne funkcije u drzavi. To je svjetska vijest jer takav grubi
  oblik krsenja ljudskih prava je poznat iz hitlerovske nacisticke drzave.

  Kad tu svjetsku vijest cuje tamo neki daleki stanovnik ove planete zacudi
  se jer prvo je cuo da taj narod i drzava pate zbog rata godinama. Cak je
  mozda tada i neki vid pomoci poslao u BiH. Sada cuje da ta ista drzava i
  njen narod pomalo pocinju hitlerovski da postupaju prema Jevrejima i
  Romima pa osjeti malo i osjecaj krivnje sto je pomagao ili suosjecao sa
  tom BiH.

  Eto cekao sam uzalud sedmicama sa nadom da ce tamo neki BiH vlastodrzac
  napokon reagovati, ne da opere upljuvak sa obraza BiH jer za to sam vec
  odavno izgubio nadu, nego da ce bar oprobati da skine ljagu sa svog licnog
  lica. Njima izgleda i ne smeta sto se nasa BiH proglasava
  diskriminatorskom drzavom. Ponovo nasi neprijatelji i izdajnici likuju i
  zadovoljno trljaju ruke upiruci prst u nas i govore svijetu: Eto koga ste
  vi sve ove godine pomagali. Ni taj Jevrej niti Rom, dva gradjanina BiH,
  nisu valjda ni sanjali koju dimenziju donosi ova odluka. Oni su valjda i
  sami mislili da tuze Dejtonski sporazum, a ne drzavu i narod BiH, jer
  svako jako dobro zna da BiH i njen narod su najvece zrtve dali u borbi
  protiv fasizma i diskriminacije u bivsoj Jugoslaviji. Prvo sto se covjek
  zaupita je: kako je uopste moguce da se situacija toliko zaostri da
  medjunarodni sud pravde mora da donosi odluke o tome? Dali su ti nasi
  vlastodrsci zaista ucinili sve da ne dodje do medjunarodnog suda? Pa kad
  je i doslo do medjunarodnog suda zasto nije trazeno da se sudi Dejtonskom
  sporazumu kao diskriminirajucem i nametnutom dokumentu koji je od
  medjunarodnih institucija proglasen ustavom za kojeg narod i drzava BiH
  nikad i nigdje nisu dobili priliku da glasaju, te da se diskriminacijski
  sadrzaj odnosi na odredbe Dejtonskog ustava.

  ...
  Ovo je jednostavno bila jos jedna velika propustena sansa da se objasni
  svijetu u kolikoj mjeri diskriminirajuci Dejtonski ustav, pravnoskolski
  totalno nekorektno napisan, protiv demokratskih principa EU i USA i evo
  sada sa pomalo nacistickim crtama nemoze i nikada nece moci da bude
  princip drzavnosti BiH. Dejtonski sporazum je jednostavno ultimativna
  odluka o laganom odumiranju drzavnosti BiH i predstavlja prelazni oblik
  funkcionisanja drzave do definitivne podjele.

  Dr. Ervin Sendijarevic

  -----

  KOMENTAR: Dr. Sendijarevic nam je poslao duzi clanak u kojem se o Daytonu
  govori sa nekoliko aspekata. Ovaj put smo se opredijelili za ovaj aspekt,
  zbog njegove originalnosti, dok je o drugim aspektiima Daytona govoreno u
  dosadasnjim Glasnicima. Zaista, niko do sada nije uocio da Dayton
  diskriminise ljude na isti nacin kao Hitlerov treci Reich.

  Mi gradjani BiH smo se izgleda vec navikli na ropstvo pa ga ni ne
  primjecujemo. Naime, i Bosnjaci, kao i Jevreji i Romi su jednako
  obespravljeni u RS, jer po zakonu nemaju pravo na iste funkcije koje imaju
  pravo Srbi, ali to nikome ne bode oci. Ljudi su vjerovali svojim
  politicarima, a oni su ih doveli na taj neljudski nivo gradjana drugog
  reda na pola BiH.

  To sto su Srbi u istom polozaju u Federaciji, ni na koji nacin nam nije
  kompenzacija, jer normalnim ljudima nije diskriminacija drugih utjeha za
  njihovu vlastitu diskriminaciju. Normalnim ljudima treba njihova vlastita
  ravnopravnost i sloboda. Osim toga, Srpski politicari su to zeljeli i
  "preuredjenje" BiH su postigli kao svoj uspjeh. Oni su zrtvovali Srbe u
  Federaciji, da bi bili povlasteni na pola BiH, i srpski narod ih je u tome
  uglavnom slijedio i podrzavao, ukljucujuci i Srba iz Federacije koji po
  pozivu Karadzica dobrovoljno naseljavaju (koloniziraju) "Republiku Srpsku"
  vec ociscenu od Bosnjaka i Hrvata.

  S druge strane, Bosnjacki politicari su prevarili Bosnjake, da bi ovako
  iskasapili Bosnu i Hercegovinu.

  M. B.
  ___________________________________________


  10. SRBIJA RAZBIJA REGIJU SANDZAKA U DVIJE ADMINISTRATIVNE CJELINE

  Kada se pocelo govoriti o regionalizaciji Srbije, Islamska zajednica u
  Srbiji (na cijem celu je Muamer Zukorlic) je pozvala sve bošnjacke
  organizacije, ustanove i institucije, te predstavnike u državnim
  organima da zauzmu jedinstven stav po ovom pitanju i da potpišu
  zajednicku Deklaraciju, kako bi vlastodržci u Beogradu zahtjeve
  Bošnjaka napokon shvatili ozbiljno i donijeli odluku koja je povoljna za
  narod Sandžaka. Na sastanku održanom u Novom Pazaru 04.07.2009. godine
  usvojena je Deklaracija koju nisu podržale dvije najjace bošnjacke
  partije, koje su tim svojim cinom poslale poruku Vladi da zahtjeve
  Bošnjaka ponovo ne mora da shvati ozbiljno.

  Vlada je tu poruku pravilno protumacila i sada kao posljedicu imamo Uredbu
  o statistickim regionima po kojoj je Sandžak pocijepan. Da apsurd bude
  veci, za Uredbu o cijepanju Sandžaka glasala su i dva ministra koji za
  sebe tvrde da su legitimni predstavnici i zastupnici bošnjackih
  nacionalnih interesa.

  Objašnjenje nakon objavljivanja Uredbe da su ministri vjerovali
  koalicionim partnerima i da nisu ni citali tekst Uredbe vec su glasali po
  automatizmu, u najmanju ruku je smiješno i još jednom potvrduje
  neozbiljnost bošnjackih politicara. I mala djeca znaju da ne treba
  vjerovati ljudima koji lažu, a posebno kada su u pitanju stvari od
  egzistencijalnog znacaja.

  Kroz istoriju je mnogo primjera da su Bošnjaci vjerovali vlastima, a
  poslije bili slagani i izigrani. Navest cemo dva, radi podsjecanja kakve
  posljedice može da ima povjerenje u lažove. Ratni zlocinac Ratko
  Mladic je Srebrenicanima obecao da mogu da se odvezu u kojem god žele
  pravcu i napuste Srebrenicu. Kada su mu povjerovali uslijedio je genocid
  nad osam hiljada Bošnjaka. I Sjenicaci su 1809. godine imali povjerenja
  u Karadordevo obecanje i prekinuli odbranu grada, a Karadordeva vojska je
  nakon toga ubila 2.500 nenaoružanih ljudi, žena i djece.

  Nermin Gicic, Glas Islama
  -----

  KOMENTAR: Ne treba se nimalo cuditi ovome jer i sandzacke bosnjacke
  partije su u rukama cetnickih agenata, a to su u Sandzaku Sulejman
  Ugljanin i Rasim Ljajic. Njih obadvojicu je otkrio i postavio jos Alija
  Izetbegovic, u stvari srbijanska tajna sluzba, na celo SDA Sandzaka. Kada
  je izdaja SDA Sandzaka postala ocigledna Ugljanin i Ljajic su se toboze
  poceli svadajati te je nastala SDP (Sandzacka demokratska partija). To je
  ista ona politika kao u Bosni i Hercegovini kada su se Izetbegovic i
  Silajdzic toboze razisli, a u stvari na taj nacin postigli da Silajdzic
  stane na celo opozicije daytonskoj izdaji drzave i umrtvi tu opoziciju,
  tako da se ne bi ugrozila daytonska izdaja.

  Primjetimo ovdje jos jednu cinjenicu koja mnogo govori o nasim
  izdajnicima. Sjetimo se kako su "bosnjacki" lideri, ukljucujuci i Mustafu
  Cerica ulozila veliki napor da Bosnjaci u Crnoj Gori glasaju protiv
  nezavisnosti Crne Gore na referendumu. Sjetimo se kako su njihova glasila,
  ukljucujuci web stranicu Bosnjaci.net vodila akciju protiv crnogorskog
  referenduma. Navodno, protivili su se razbijanju Bosnjaka Sandzaka, pa i
  po cijenu da opstane velika Srbija. Medjutim, sada se srbijanski dio
  Sandzaka dalje administrativno razbija, a "bosnjacki" lideri, ukljucujuci
  i Cerica, ovaj put ni habera, nikakve kontra-akcije nema protiv toga.
  Dakle, jasno je da Cericevim udbasima nije nikakav problem razbijanje
  Bosnjaka u sve manje teritorijalne jedinice, nego da im je jedini problem
  bio razbijanje velike Srbije. Samo zbog toga su se suprotstavili
  nezavinosti Crne Gore, pod firmnom borbe za jedinstvo Bosnjaka u
  Sandzaku.

  Srecom Bosnjaci Crne Gore su tada iskoristili sansu da se oslobode
  cetnickog jarma i glasali su masovno, zajedno sa ostalim manjinama Crne
  Gore, Albancima i Hrvatima, za slobodu Crne Gore, tj. za razbijanje velike
  Srbije.

  M. B.

 6. #36

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 649

  REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

  23. januar 2010.

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 649

  SADRZAJ:

  1. OMER IBRAHIMAGIC: "DAJTONSKI USTAV JE VALIDAN, MADA NIJE USVOJEN U
  REDOVNOJ PARLAMENTARNOJ PROCEDURI"?!

  2. PODERIMO OVOG KLOWNA ARGUMENTIMA

  3. TADICEVA LUKAVA PODRSKA BOSNJACKIM POLITICARIMA

  4. STJEPAN MESIC: "AKO SE DOZVOLI OTCJEPLJENJE RS POSTAVLJA SE PITANJE:
  "PA ZASTO SU LJUDI GINULI?""

  5. NEKA VISI CARLA!

  6. KOSOVO JE KAO I SRBIJA BILO KONSTITUTIVNI ELEMENT JUGOSLOVENSKE
  FEDERACIJE

  ------------------------------------------------------------------------

  Ovaj Glasnik ide na 35,733 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika
  prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with
  "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be
  promptly deleted.

  -------------------------------------------------------------------------


  1. OMER IBRAHIMAGIC: "DAJTONSKI USTAV JE VALIDAN, MADA NIJE USVOJEN U
  REDOVNOJ PARLAMENTARNOJ PROCEDURI"?!

  Kao sto nam je poznato "Svjetski savez dijaspore" vec duze vrijeme
  pokusava da dokaze da je dijaspora napravila prijedlog "potpuno novog
  ustava Bosne i Hercegovine". Svakome ko ima imalo pameti je jasno da je to
  potpuno nova budalastinja, pa zato i podvala, jer minorni Alimajstorovicev
  SSD nama tih kardovskih mogucnosti, te je jasno da su oni samo pijuni
  gurnuti u vatru od vlasti u Sarajevu. Naravno da to ne moze izaci na dobro
  po njih, jer podvalu smo vec objasnili narodu i sada njeni kreatori samo
  tonu dublje u zivo blato. Naime, sada to vise nije samo podvala, sada je
  to silovanje naroda u mozak.

  I po onoj narodnoj poslovici koja kaze da nije majka sina karala sto se
  kockao nego sto se vadio, oni su sada su u tu budalstinju uvukli i
  krupnije klovnove od Alimajstorovica. Naime, kreatori te podvale su
  prinudjeni da u pomoc pozovu izdajnicku tesku artiljeriju, njihovog
  glavnog "pravnika", Omera Ibrahimagica, licno.

  Slijedi podrska Prof. Dr. Omera Ibrahimagica sa Pravnog fakulteta u
  Sarajevu novom ustavu napisanom od strane SSD-a, citiram:


  Poštovani Desanka i Faruk,

  Ne znam kako ste došli do mene, ali svejedno kako, zahvaljujem Vam se
  na povjerenju što ste mene odabrali da Vam dam svoje mišljenje o
  Vašem „Nacrtu Prijedloga Ustava RBiH“. Obavještavam Vas da smo
  kolega Cazim Sadikovic, Zlatko Hadžidedic i ja 2005. godine takodjer
  izradili i ponudili jedan tekst Ustava RBiH, ali je taj naš poduhvat
  ostao nedovoljno zapažen. Ja sam ga objavio kao prilog u knjizi:
  Kurtcehajic-Ibrahimagic, „Politicki sistem Bosne i Hercegovine“, knj.
  3., objavljenoj 2007. godine.

  Ja licno pozdravljam inicijativu SSD BiH i napor Vaše radne grupe da se
  upustite u nimalo zahvalan poduhvat, ali smatram da ce on jednog dana
  uroditi plodom. Danas su naši etnonacionalizmi još živi i ukopani u
  svoje rovove. Približavanje naše zemlje Evropskoj uniji, istina sporo,
  ali ipak izvjesno, najveci je udar na etnonacionalizam u BiH. Žao mi je
  što EU toga nije svjesna, kao i NATO savez, pa da ubrzaju taj proces sa
  svoje strane. Ali nažalost oni se cvrsto drže svojih birokratskih
  procedura neprimjecujuci, da time idu na ruku etnonacionalistima.
  Etnonacionalisti se plaše EU i njenih pravila ponašanja, jer tada ce
  izgubiti glavno svoje oružje manipuliranja svojim etnickim stadom.

  A sada da predjem na Vaš Nacrt prijedloga Ustava RBiH. Ja u cijelosti
  podržavam njegov koncept i sadržaj. Kada bih ulazio u detalje možda
  bih i imao neku sugestiju i prijedlog, ali oni su nebitni za cjelinu
  Vašeg Nacrta. Stoga nisam ni ulazio u detalje, nego podržavam Nacrt u
  cijelosti. Sigurno je, kada bi išao u javnu raspravu, kao Prijedlog
  Ustava, da bi pored podrške pretrpio i neke dopune, izmjene i
  preciziranja. A to je vec ono što slijedi poslije njegovog usvajanja od
  strane organa SSDBiH.

  Zamolili ste me da dam svoje mišljenje u kojoj mjeri Vaš Prijedlog
  korespondira s postojecim Ustavom BiH (Aneks 4) iz Dejtonskog sporazuma.
  Ja se slažem s Vašim tumacenjem da je Dejtonski Ustav BiH sastavni dio
  medjunarodnog sporazuma i da je on kao takav validan, nezavisno od toga
  što nije donešen u redovnoj parlamentarnoj proceduri. U clanu XII
  Ustava Bosne i Hercegovine (Aneks 4) u stavu 1. stoji sljedeca odredba:
  „1. Ustav ce stupiti na snagu po potpisivanju Opceg okvirnog sporazuma
  kao ustavni akt, kojim se amandmanski zamjenjuje i stavlja van snage Ustav
  Republike Bosne i Hercegovine“. Smatram ispravnim Vaše stanovište da
  ce ovaj Vaš Nacrt, ako bi bio usvojen kao Ustav, zamijeniti Ustav BiH iz
  Dejtona danom njegovog stupanja na snagu.

  Treba imati u vidu cinjenicu da se Republika Bosna i Hercegovina
  potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u cijelosti, pa time i u pogledu Aneksa
  4, obavezala da ce ga poštovati i u cijelosti primjenjivati.

  U clanu X Ustava iz Dejtona predvidjen je i nacin njegove amandmanske
  izmjene: „Ovaj Ustav može biti mijenjan i dopunjavan odlukom
  Parlamentarne skupštine, koja ukljucuje dvotrecinsku vecinu prisutnih i
  koji su glasali u Predstavnickom domu“. To znaci, kada bi nekim slucajem
  Vaš Nacrt Ustava bio ovom gore citiranom procedurom usvojen, on bi
  zamijenio postojeci Ustav (Aneks 4) iz Dejtona.

  Smatram da je ovo dovoljno što sam rekao i potvrdio postojecu validnost
  Ustava iz Dejtona, kao i predvidjenu proceduru za njegovu izmjenu
  usvajanjem novog teksta Ustava, do koje ce nadam se doci, u procesu
  prijema Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Danas smo se opredijelili za
  postepene amandmanske izmjene postojeceg Ustava, otklanjanjem njegovih
  nedostataka koji nas sprijecavaju da podnesemo aplikaciju za kandidaturu
  Bosne i Hercegovine za prijem u EU, a sutra cemo vjerovatno morati, da bi
  ispunili i sve druge zahtjeve za prijem Bosne i Hercegovine u EU, donijeti
  novi Ustav, kojim bi se završila dejtonska faza izgradnje
  državnopravne strukture Bosne i Hercegovine i ušlo u briselsku fazu,
  kojom bi se Bosna i Hercegovina osposobila da bude odgovorna, ekonomski i
  politicki samoodrživa clanica Evropske unije.

  Sa Vašim Nacrtom Ustava, kada bi bio usvojen, nema sumnje Bosna i
  Hercegovina bi, barem kada je rijec o ustavnoj strukturi, ispunila uslove
  za punopravno clanstvo u Evropskoj uniji. Zato nemojte stati, budite
  uporni u svome nastojanju, jer Vi sa „strane“ to sve bolje vidite,
  nego mi „unutra“, sa svim drugim mukama svakodnevnog života koje nas
  pritišcu. Bitno je da ste na dobrom putu i da imate volju nastaviti tim
  putem.

  Dragi prijatelji, primite izraze moje zahvalnosti i poštovanja.

  Sarajevo, 15. decembra 2009. godine

  Prof. dr. Omer Ibrahimagic

  ____________________________________________


  2. PODERIMO OVOG KLOVNA ARGUMENTIMA

  Kako su Desanka i Faruk iz SSD dosli bas do Ibrahimagica, pita se on? Pa
  isto onako kako dolaze svi kojima treba njegova "pravnicka" podrska
  Republici Srpskoj. Nije slucajno da je bas Ibrahimagic gost svih bitnih
  emisija o ustavu BiH i o ostalim sustinskim pitanjima za buducnost BiH. BH
  vlastodrsci ga redovno zovu iz istog razloga zbog kojega npr. kupujete
  rasnoga psa. Rasnoga psa kupujete jer tacno znate kakve psece osobine vam
  trebaju, da li vam je potrebna pudlica ili ljuti Sarplaninac. Ibrahimagica
  zovu da prica o ustavu jer tacno znaju sta ce "pudlica" kazati, a to je
  sve u stilu ove provale iz gornjg pisma: "Daytonski ustav je validan mada
  nije usvojen u redovnoj proceduri." Ove provale bi se postidio osrednji
  pravnik opstinskog suda. Kako moze biti validan bilo koji pravni akt ako
  nije usvojen u regularnoj, unaprijed propisanoj proceduri, da ne govorimo
  o najkrupnijem aktu, ustavu drzave?!

  U Americi pravnici pustaju na slobodu kriminalca, ako su policajci
  pogrijesili u proceduri i npr. poceli ispitivati kriminalca prije nego su
  mu izbiflali njegovo pravo da ne mora odgovarati na pitanja dok mu ne
  dodje advokat. Svaki osrednji pravnik svake banana drzavice zna da u
  pravnoj nauci vrijedi jednakost: PROCEDURA = SUSTINA . U neispravnoj
  proceduri moze svakakva budalastinja, a i nepravda proci.

  Usput da podsjetimo toboznjeg profesora Ibrahimagica da ni dajtonski
  (medjudrzavni) sporazum nije validan, jer ni njegova finalna verzija
  potpisana u Parizu nije ratifikovana u Skustini Republike BiH. Da ne
  govorimo o tome da dajtonski ustav nije validan ni po Beckoj konvenciji o
  medjudrzavnim sporazumima koja ne dozvoljava da se susjedne drzave
  mijesaju u pravljnje ustava svojih suverenih susjeda, a u daytonu
  Milosevic i Tudjman zajedno sa Alijom kasape clanicu UN Bosnu i
  Hercegovinu.

  I ne samo sto ovaj klown nema pojma o pravu, ili, sto je vjerovatnije,
  zrtvuje svoj profesionalni kredibilitet na oltar velike Srbije, nego ima
  tu, u toj skrabotini toliko kontradikcija, da bi se i svaki srednjoskolac
  postidio.

  Na primjer, on hvali i hrabri SSD zbog ovoga prijedloga novog ustava i
  usput kaze da je raniji slican pokusaj, ustav kojega je napisao on sa
  Hadzidedicem i Sadikovicem prosao "nezapazen". A zasto je prosao
  nezapazen?

  Taj ustav je prosao nezapazen iz istog razloga iz kojega bi prosao
  nezapazen i moj pokusaj da dobijem npr. milion dolara od Billa Gatesa. Ja
  hocu da imam milion dolara, ali nemam nikavo pravno uporiste da to
  zahtijevam od Bila Gatesa, i normalno da se niko nece ni pocesati po glavi
  zbog te moje zelje. Isto tako, ne postoji nikakav pravni osnov da se trazi
  neki "novi ustav" kojega su izmislili neki ljudi bilo da su oni iz BiH ili
  iz dijaspore, pa se niko, pogotovo cetnici nece ni pocesati po glavi,
  prije nego ga odbiju.

  E druga bi pjesma bila da se trazi Ustav Republike BiH kojeg imamo osnova
  zahtijevati jer nam je otet nezakonitim sredstvima, agresijom i
  genocidom.

  Na kraju da dodam da cesto nasi neprijatelji pokusavaju da diskredituju
  ono sto ja pisem rijecima u stilu: "On je matematicar, a matematika i
  pravo ko nebo i zemlja." Oni koji tako govore pokazuju svoju nepismenost
  jer matematika i pravo su dvije slicne nauke, obje se zasnivaju na veoma
  preciznim definicijama i logicnim zakljucivanjima, koja polaze od tih
  definicija.

  Medjutim, ne treba biti ni matematicar ni pravnik pa vidjeti da slijedeca
  recenica "prof." Ibrahimagica, bas nista ne znaci, nema nikakav smisao. To
  je samo gomila nabacanih rijeci, a koje ce se kasnije tumaciti kako
  prevarantima odgovara. Citiram jos jednom tu nabulozu:

  "Smatram da je ovo dovoljno što sam rekao i potvrdio postojecu validnost
  Ustava iz Dejtona, kao i predvidjenu proceduru za njegovu izmjenu
  usvajanjem novog teksta Ustava, do koje ce nadam se doci, u procesu
  prijema Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju."

  Vazno je da je jos jednom licno on "potvrdio postojecu validnost Ustava iz
  Dejtona"?!

  Ibrahimagicu je cetnicka granata ubila sina, ali ne i odanost cetnickom
  porojektu. Ako jos jendom procitate pazljivo gornje pismo uocicete da je
  na barem 4 mjesta, na razne nacine, on pokusao utvrditi RS, sintagmama kao
  "Dayton je validan", "RBiH obavezala" itd.

  A da li "pravniku" Ibrahimagicu treba objasnjavati da Bosna i Hercegovina
  nije Alija Izetbegovic i da Alijini potpisi nisu legalni ako nisu
  potvrdjeni u legalnoj proceduri u Skupstini Republike BiH.

  Koliko puta trebamo ponoviti da daytonski sporazum (dakle svih 12 aneksa)
  nije legalan, jer njegova finalna verzija, svecano potisana u Parizu,
  nikada nije ratifikovana u Skupstini Republike BiH, i da daytonski ustav,
  Aneks 4, nije legalan, jer nije prosao legalnu proceduru promjene Ustava
  Republike BiH.

  Sve u svemu, gronja Ibrahimagiceva "analiza" vise odgovara pameti jednog
  satrologa nego jednog pravnika.

  Dr. Muhamed Borogovac,
  Actuary, Clan Americke Akademije Actuara

  _________________________________________________


  3. TADICEVA LUKAVA PODRSKA BOSNJACKIM POLITICARIMA

  24SI - Predsjednik Srbije Boris Tadic izjavio je da bošnjacki politicari
  treba da izadju iz matrice da je Republika Srpska (RS) "genocidna
  tvorevina" i da treba da shvate da u BiH postoji srpska strana sa svojim
  legitimnim interesima.

  "RS nije dovodljiva u pitanje ne samo Dejtonom, vec je ona prosto htjenje
  srpskog naroda koji živi u BiH. Nikada necu povuci niti jedan politicki
  potez u ime države Srbije koji bi doveo u pitanje integritet BiH, kao
  što necu povuci niti jedan potez koji bi doveo u pitanje opstanak RS",
  naglasio je Tadic.

  On kaže da to predstavlja podršku Dejtonskom sporazumu, jer boljeg
  sporazuma, kada je rijec o integritetu BiH, u ovom trenutku nema na
  raspolaganju, navodi Srna.

  ...

  On je rekao da postoje politicari koji bi željeli da postave Srbiju u
  poziciju stalno izvinjavajuce zemlje, što je, kako je naglasio,
  nerealno, jer se iza toga krije potreba da se samo jedan proglasi krivcem
  za ono što se dešavalo na zapadnom Balkanu.

  "Poznato je kakvi su bili motivi, ne samo `90. godina prošlog vijeka
  nego i tokom cijelog 20. vijeka, jer je i srpski narod bio napadnut i jer
  su i Srbi imali svoje žrtve i pravo na poštivanje", rekao je Tadic.

  (24sata.info)

  -----

  KOMENTAR: Ovdje Tadic laze da "bosnjacki politicari" govore da je RS
  genocidna tvorevina. U stvari Bosnjacki politicari to nikada nisu kazali.
  Upravo suprotno, iz petnih zila se trude da dokazu da je Dayton legalan,
  tj. da je RS legalna itd. Jedino narod govori da je RS genocidna tvorevina
  i to sve glasnije. Cetnicima se ledi krv u zilama od te buke bosnjackih
  nezadovoljnika, i ovdje nam Tadic pokusava podmetnuti "bosnjacke
  politicare" na celo tog pokreta nezadovoljnih, da bi ga onda mogli
  kontorlisati u ugasiti.

  _____________________________________________


  4. STJEPAN MESIC: "AKO SE DOZVOLI OTCJEPLJENJE RS POSTAVLJA SE PITANJE:
  "PA ZASTO SU LJUDI GINULI?""

  Predsjednik Republike Stjepan Mesic u petak je komentirao najavu
  srbijanskog kolege Borisa Tadica da ce ga Vijecu sigurnosti prijaviti zbog
  izjave o mogucoj vojnoj reakciji na referendum u Republici Srpskoj i rekao
  kako ne razumije takvu reakciju jer se on "niti petlja u odnose u BiH,
  niti u odnose u Srbiji".

  "Moja je izjava bila u kondicionalu i zato je potrebno poznavati malo
  gramatike", rekao je Mesic tijekom današnjeg posjeta Kutjevu.

  Srbija do Karlovca

  "Rekao sam da bi trebalo presjeci koridor kada bi netko odcijepio dijelove
  BiH. To je moje mišljenje. A tko ce ga presjeci, hoce li to biti NATO
  ili netko drugi, uopce nije bitno", rekao je Mesic.

  Hrvatski predsjednik je naglasio da je nužno da se BiH zadrži u
  sadašnjim granicama i da nikome ne pada na pamet da je razbija.

  "Kada bi netko danas odcijepio Republiku Srpsku i pripojio je Srbiji, to
  bi znacio da Srbija dolazi do Karlovca. Postavlja se pitanje zašto su
  ljudi onda ginuli", rekao je Mesic.

  Dramaticna poruka

  Naglasio je da se zato premijera RS-a ne smije shvacati neozbiljno i da je
  to razlog što je njegova poruka bila dramaticna. "Medjunarodna je
  zajednica mirovala i šutjela kada je Miloševic razbijao BiH, kada je
  razbijao Hrvatsku, kada je stvarao etnicki cistu Srbiju", a to je odnijelo
  više od 100 tisuca života" na ovom prostoru, rekao je Mesic.

  "Danas postoje opet neke snage koje bi htjele mijenjati arhitekturu ovih
  prostora i zato upozoravam medjunarodnu zajednicu da ovo nije ni malo
  naivno", rekao je Mesic.

  -----

  KOMENTAR: Poznato je da je prijetnja ratom najblji cuvar mira. Ako si
  zaista spreman da branis svoju zemlju, neprijatelji ce se tesko odvaziti
  da ti pokusaju otimati teritorije. Pa zar se ravnotezom straha nije odrzao
  mir u svijetu i svijet spasio od nukleranog rata. Da nasi Bosnjacki
  politicari nisu izdajnici, oni bi trebali govoriti da cemo ratovati ako
  neko pokusa da razbije BiH.

  Tada bi i svijet, koji ne zeli da gleda ponovo jad i bijedu u Bosni
  obuzdao Dodika. Ovako, nasi salju signale da nece prstom mrdnuti sta god
  da Dodik uradi, te se Dodik do te mjere ohrabrio da ce zasita i doci do
  komadanja Bosne i Hercegovine i pravljenja evropske Gaze za preostale
  Bosnjake.

  Vec ove Mesiceve izjave, kojima se upozorava Evropa i svijet da razbijanje
  Bosne nece ici bez potresa veoma pomaze Bosni i Hercegovini.

  _____________________________________________


  5. NEKA VISI CARLA!

  Pise: Sven Rustempasic

  Sarajevo, 21. januar 2010. - Ovih dana je bilo više slucajeva javne
  samoobrane saveznika Republike srpske, medju visoko rangiranim
  Bošnjacima u Sarajevu. Jedna je pokrenuta u emisiji FTV ¨60 minuta¨
  od 18. januara 2010., u prilogu o Carli del Ponte. Nacin na koji je TV
  prilog režiran, više je pridonio pokušaju pranja domacih krivaca za
  njihovo sabotiranje Procesa na Internacionalnom sudu prava (¨Svjetskom
  sudu¨) u korist agresora, nego eksponiranju cjelovite istine o tom
  problemu.

  Florence Hartmann, dugogodišnja uposlenica na Tribunalu u Den Haagu, je
  napisala veoma znacajnu knjigu u kojoj je otkrila javnosti da je iz
  Procesa koji je vodjen pred Svjetskim sudom po Tužbi države BiH protiv
  SR Jugoslavije (Srbije i Crne gore) odn. njene pravne nasljednice
  Republike Srbije, izuzet niz važnih, temeljnih dokumenata koji su bili u
  posjedu Tribunala, a koji dokazuju direktno ucestvovanje SRJ u agresiji na
  Republiku BiH. To su dokumenti državnih organa SRJ u Beogradu.
  Korišteni su donekle u procesu na Tribunalu protiv Slobodana
  Miloševica – uz dogovor da nece nikako biti upotrijebljeni i u Procesu
  pred Svjetskim sudom. Taj dogovor je, navodno, sa vlastima u Beogradu
  napravila tužiteljica Tribunala Carla del Ponte. I sada je na emisiji
  FTV sva galama podignuta protiv Carle!

  Neka je tako; opravdana je ta galama. Ali, postoje podatci da je za taj
  dokazni materijal, kao i za taj dogovor, znao i advokatski tim koji je
  zastupao državu BiH - ali da nikada nije o tome nacinio javni protest; a
  nema dokaza da je bilo kada protiv tog sabotiranja pokrenuo neku
  pravno-proceduralnu akciju. Interesantno je to da je novinar Senad
  Hadžifejzovic u jednoj od svojih emisija ¨Centralni dnevnik TV
  Hayat¨, nakon izricanja Presude 26. februara 2007., ustvrdio da je dugo
  vremena u svom radnom stolu imao kopije tih dokumenata, za koje, tobože,
  advokatski tim BiH, kojega je predvodio Sakib Softic, nije znao. Florence
  Hartmann je to znala, pa cak i jedan novinar u Sarajevu je to znao – a
  Sakib Softic i oni koji su ga iz Sarajeva poslali u Den Haag da nas
  zastupa, o tome tobože ništa nisu znali, ili, u najmanju ruku, nikada
  to nisu ispitali, a pogotovo ne protiv te sabotaže povukli adekvatne
  kontra-poteze.

  Florence Hartmann je tužena za objavljivanje tih podataka u knjizi i
  sudi joj se. Hartmann je nedavno gostovala u Sarajevu, gdje je na
  Ilidži u jednom hotelu održala predavanje. Bila je to dodatna
  promocija njene knjige i simbolicna podrška koju Hartmannovoj daju mnogi
  casni ljudi u BiH, posebno žrtve agresije, ratnih zlocina i genocida
  koje je nad njima pocinila SR Jugoslavija, a za koje nije adekvatno
  kažnjena. Njena knjiga je zatalasala vode u Sarajevu, te potakla
  nervozu medju onima koji su nas tobože zastupali na Svjetskom sudu. Ona
  je, naime, eksponirala mnogo toga što neke osobe u Sarajevu nisu
  željele da bilo kada bilo ko eksponira - jer su i njima prljave ruke.

  Prozvanim se našao i Haris Silajdžic, u najmanju ruku jer je Sakib
  Softic ¨njegov covjek¨ (ali je djelovao i po uputama Sulejmana
  Tihica), a ujedno i kao bošnjacki clan dejtonskog predsjedništva.
  Ocekivano: do sada se Tihic nije usudio oglasiti po pitanju eksponiranja
  tobožnjih propusta bosanskog advokatskog tima. Silajdžic se u emisiji
  ¨60 minuta¨ pridružio obasipanju paljbe po Carli del Ponte, koja je,
  prema dostupnim informacijama, doista napravila taj prljavi dogovor sa
  vrhom u Beogradu. Ali nam se svima namece pitanje: da li su žrtve
  agresije, ratnih zlocina i genocida, ovlastili Carlu del Ponte da ih
  zastupa na Svjetskom sudu (sa kojim ona nema niti veze jer je radila na
  Tribunalu) ili su ocekivali da ih zastupa i brani advokatski tim
  predvodjen Sakibom Softicem? Naime, gradjani su na izborima glasali za
  SDA, SBiH, stranke koje okupljaju i dalje odane gradjane države Bosne i
  Hercegovine, žrtve, da te stranke udju u vlast i tako dobiju autoritet,
  mandat, da imenuju one i onakve advokate koji ce nas ispravno braniti, pa
  stoga i sprijeciti da se ostvare malverzacije koje je provodila Carla del
  Ponte sa vrhom agresorske države u Beogradu. Sada se lansira hajka
  ¨Kriva je Carla!¨

  Ali, za štetu koju pretrpe odani gradjani na Svjetskom sudu, najprije i
  najviše su krivi advokati koji su ih trebali ISPRAVNO predstavljati i
  uciniti sve što treba da ne dodje do skrivanja temeljnih i važnih
  dokumenata koji terete agresorsku državu SRJ.
  Sjetimo se da je Carla Del Ponte na dzenazi u Srebrenici 11. Jula 2007,
  javno pred Softicem kazala da joj niko iz BH advokatskog tima NIJE NI
  TRAZIO tu dokumentaciju, o cemu je pisao Glansik od 14. Jula 2007.

  U nastupu u emisiji FTV ¨60 minuta¨, Haris Silajdžic je kazao da
  sada BiH ima mnogo više i mnogo kvalitetnijih dokaza protiv SRJ odn.
  njene pravne nasljednice Republike Srbije, te da te dodatne dokaze može
  koristiti. Silajdžic ukazuje na one dokumente koji su bili prije
  skriveni dogovorom Carle del Ponte sa vrhom u Beogradu. Pa, šta ceka
  Haris Silajdžic? Svjetski sud je dao 10 godina nakon 26. februara
  2007., u koje vrijeme BiH može obnoviti proces protiv Srbije. Eto, neka
  sada Silajdžic naredi Sakibu Softicu da obnovi proces, na što od Suda
  ima ovlaštenje da ucini, neka angažira ponovno advokata Van den
  Biesena, neka timu pridoda Prof. Dr. Francis A. Boyle-a, i neka ucini
  pravu stvar. Usput, iako je Presuda od februara 2007. uvelike skinula
  Republiku Srbiju sa udice, ona je Republici srpskoj presudila, pa smo tako
  i pobijedili.

  _____________________________________________


  6. KOSOVO JE KAO I SRBIJA BILO KONSTITUTIVNI ELEMENT JUGOSLOVENSKE
  FEDERACIJE

  Sve su napetiji diplomatski odnosi Srbije s Hrvatskom. Boris Tadic
  zaprijetio je da nece doci na inauguraciju Ive Josipovica ako na istom
  dogadjaju bude kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. Na srbijanski uvjet
  Hrvatska nece pristati jer je priznala Kosovo.

  Hrvatski predsjednik Stjepan Mesic izjavio je pak da bi srbijanski
  predsjednik trebao doci kao i svi drugi celnici iz regije.


  Tadicu je mjesto medju liderima

  Mislim da bi trebao doci jer je to poziv novoizabranog predsjednika
  Hrvatske i mislim da je njegovo mjesto tu zajedno s liderima drugih
  zemalja, a posebno s liderima našeg okruženja, rekao je Mesic
  novinarima na novogodišnjem primanju za diplomatski zbor.

  Ne znam zašto je odustao. Ako je Kosovo u pitanju, mi smo priznali
  Kosovo jer je bilo konstitutivni element jugoslavenske federacije koje
  više nema, kazao je dodajuci da je nakon neuspjeha pregovora izmedu
  Srbije i Kosova nastala nova realnost koju je RH priznala.

  Od nas bi bilo licemjerno da priznamo Kosovo, a da ne pozovemo kosovskog
  predsjednika na inauguraciju, ustvrdio je.

  -----

  KOMENTAR: Tadic bi trebao shvatiti da nema vise nigdje na svijetu
  Izetbegovica, Tihica, Silajdzica i da niko ne pristaje na ucjene. Izgleda
  da su SrboBalije razmazili Srbe, pa ovi misle da mogu ucjenjivati
  dostojanstvene ljude.

  Normlano je da ni Tadic nece doci da bude na istom skupu sa Sejdiuom,
  buduci da Sejdiu otkida veliki dio teritorije koju Tadic smatra Srbijom.
  Kako bi Tadicevo nepriznavanje Kosova izgledalo u svijetu, ako bi on
  svojim prisustvom na sastanku predsjdnika drzava, potvrdio satus Sejdiu-a
  kao ravnopravnog predsjednika drzave.

  Uporedite sada i Mesicevo i Tadicevo ponasanje sa Alijinim i
  Silajdzicevim, kada su se svakodnevno bez ikavih problema pristajali na
  sve "ucjene" i koji su se sastajali sa Karadzicem, a koji je vec tada bio
  pocinio genocid.

  Bosnjaci su im tada naivno vjerovali da se zalazu za cjelovitu BiH, i
  pored takvih poteza koji su sami po sebi rusili drzavu.

  M. B.

 7. #37

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  ONLINE GLASNIK NK R BiH-br.651

  REPUBLIKA BOSNA - HERCEGOVINA

  6. februar 2010.

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 651

  SADRZAJ - CONTENT:

  1. MAOCA: "VEHABIJE" U BOSNI

  2. PORUKA DIJASPORI IZ "STRANKE ZA BOLJU BUDUCNOST BiH" (SBB BiH)

  3. SVAKA "BORBA ZA CJELOVITU BiH" KOJA BI SE ZASNIVALA NA DAYTONU JE PREVARA

  4. DVIJE CETNICKE INCIJATIVE STRANKE ZA BiH

  5. RE: DRZAVNA IMOVINA

  6. PET NACELA ZA BOSANSKO HERCEGOVACKU NACIONALNU DRZAVU BOSNU!

  7. RE: SUBSCRIBE - UNSUBSCRIBE

  8. TRIDESET HILJADA LJUDI JE VELIKA SNAGA - IDEMO NESTO PROMJENITI

  9. Kontinuitet zahtijeva da se nevini Sulejman Berbic i Camil Bilic puste na sloobodu

  ------------------------------------------------------------------------
  Ovaj Glasnik ide na 29,231 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
  -------------------------------------------------------------------------

  1. MAOCA: "VEHABIJE" U BOSNI

  Od kada je u Beogradu pokrenut niz manevara ka rušenju Ustava 1974, prva je na udaru bila Republika Bosna i Hercegovina kao nepoželjna država na putu velikosrpskih ambicija. Da bi je osporili a zatim i uništili - što je Dejtonom zacrtano i u Dejtonskom procesu ostvaruju - neprijateljima Republike je bio prijeko potreban neki islamisticki profil njenih državljana Bosanaca i Hercegovaca medju pripadnicima bošnjackog naroda (tada nazvanih Muslimanima).

  Pošto u BiH takvog ideološkog ¨materijala¨ medju Muslimanima nisu imali, izmislili su ¨grupu¨ koju hapse i montiraju tendenciozan ¨Proces muslimanskim intelektualcima 1983¨. Na celo ¨grupe¨ su stavili Aliju Izetbegovica, autora (?) ideološke škrabotine ¨Islamska deklaracija¨ (knjižice koju 1980-tih objavljuje izdavacka kuca ¨Srpska rec¨, cetnicki resurs). Cilj procesa je bio da se bosanski patriota Hamdija Pozderac i njegova vladajuca garnitura optuže da toleriraju muslimanski nacionalizam, te da se Pozderca bilo ucijeni da igra kako Beograd diktira ili ga se ukloni sa vlasti i na njegovo mjesto postavi velikosrpstvu odan Musliman, kao što je to cesto slucaj bio – i ostao. Pozderac je izbjegao klopku; sud u Sarajevu je ¨grupi¨ presudio i izrekao kazne. Ali, kada nije Aliju Izetbegovica iskoristio na taj nacin, ideološko-strateški tabor u Beogradu ga koristi drukcije - pušta ga iz zatvora i postavlja na celo Muslimana u kriticno doba, prvo kao predsjednika SDA, a zatim i kao Predsjednika Predsjedništva Republike BiH, sve dok tu republiku nije survao u ponor Dejtonskog procesa.

  Iako su se 1990. godine širom BiH (i Srbije!) vihorile zelene zastave SDA - sa bijelim polumjesecom; ako nekome zeleno nije bila dovoljna identifikacija - kada je krenula vojna agresija na RBiH, ipak postaje bjelodano da se gradjani ne svrstavaju pod zelenu zastavu, nego pod zastavu sa grbom Kralja Tvrtka, pred-osmanskim znamenjem države. Zabrinuti Beograd od Izetbegovica narucuje foto-safari: da pripadnici gradjanske, sekularne, evropske Armije RBiH, u posebnim avionima putuju na hadždž u toku rata i tako ¨potvrde¨ ono što medijsko-propagandne kuce na ¨Zapadu¨, poput Rotschildovog REUTERS-a, od Armije RBiH u svojim ¨vijestima¨ uporno ¨stvaraju¨, nazivajuci je ¨Muslim forces¨. Kada niti to nije bilo dostatno, preko Hrvatske je na teritorije koje kontrolira Armija RBiH ubaceno nekoliko stotina dobrovoljaca iz muslimanskih zemalja i Evrope, pod nazivom i sa image-om mudžahedina. Kamere stranih novinara rade svoj prljavi propagandni posao, šaljuci po svijetu slike ¨Muslim forces¨: dd 150 000 boraca Armije RBiH, tih par stotina dobiva 90% svjetske medijske promocije u slikama! Tu je konstruiran profil kome nezamjenljivu komponentu cini tih nekoliko stotina mudžahedina, donosilaca teološko-ideološko-politicke formule Vehabizma/Selefizma – totalno strane bosanskim muslimanima i od njih doista nikada prihvacene.

  U Dejtonu je dogovoreno da odmah 1996. godine svi ti dobrovoljci napuste (F)BiH, ali to ostaje samo slovo na papiru. I dalje su ih trebali da se svijetu šalje slika Bošnjaka kao ¨islamske opasnosti za Evropu i Svijet¨. Uz to, više stotina Bošnjaka dobiva redovne mjesecne apanaže od nekoliko stotina maraka da se pridruže pokretu Vehabija. U totalno osiromašenoj bošnjackoj populaciji, ratom izmorenoj i svime i svacim teroriziranoj, niti ta ponuda nije doista naišla na odziv. U Vehabije ih se uvrstilo veoma malo, pa u svim ovim godinama broj ne prelazi jednu do dvije hiljade. Ali i sa tako malo ljudskih stvorenja se može napraviti velika propaganda, ako se hoce. A bezbeli se i htjelo i moglo u taborima neprijatelja države Bosne i Hercegovine i njenih Bosanskohercegovackih odanih gradjana.

  U to cijedjenje propagandne koristi, spada i ovo hapšenje nekolicine ljudi u selu Gornja Maoca pokraj Brckog (koridora). Kako javljaju mediji u Sarajevu, do 400 policajaca je angažirano bilo u hapšenju ovih nekoliko ljudi i maltretiranju njihovih porodica i ostalih suseljana.

  Na kraju spomenimo da doborovoljci iz islamskih zemalja koji su dosli tokom rata da se bore u Bosni i Hercegovini nisu nasi neprijatelji. To su ljudi koji su se nesebicno zrtvovali da bi nama pomogli kada su vidjeli slike genocida u Bosni i Hercegovini. I oni su zrtve cetnickih agenata Izetbegovica, Silajdzica, Tihica, Lagumdjije kao i mi, jer su izmanipulisani da posluze za propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, a dosli su sa namjerom da nam pomognu da se odbranimo od agresije.

  Nas jedini problem su kretatori projekta razbijanja Republike BiH, koji manipulisu i njih kao i nas.

  Akcija u Maoci je jos jednom pokazala koliko smo u pravu kada govorimo da SDA nisu osnovali nikakvi "Mladi muslimani", nego veikosrpski agenti maskirani kao "Mladi muslimani". Da su SDA i SBiH u rukama "muslimana" ne bi isle ovakve hajke na totalno bezopasne "razbiijace BiH iz Maoce", nego na veoma opasne rabijace BiH iz Dodikvog SNSD i ostalih cetnickih partija.

  S. R. i M. B.

  __________________________________________________ ___________


  2. PORUKA DIJASPORI IZ "STRANKE ZA BOLJU BUDUCNOST BiH" (SBB BiH)

  Postovani gosp. Borogovac,

  Obracam Vam se sa zeljom da Vas upoznam sa formiranjem nove politicke stranke Savez za bolju buducnost BiH i nadam se da cete nam se kroz Vase clanstvo pridruziti u nasim naporima da BiH izvucemo iz trenutacne krize u bolje sutra.

  S obzirom da ste Vi dio bh. dijaspore, koju nasa stranka vidi kao jedan od kljucnih elemenata za dalji ekonomski i politicki razvoj BiH, zelimo s Vama podijeliti nasu viziju i misiju stranke, sa posebnim osvrtom na nas stav o bh. gradjanima koji zive van granica BiH. Vasim ukljucivanjem u SBBBiH pozivamo Vas da nam svojim sugestijima pomognete da zajednicki poboljsamo politicku i ekonomsku situaciju u BiH ali i polozaj i status BH dijaspore.

  Neki od glavnih ciljeva SBB BiH-a su ocuvanje teritorijalnog integriteta i jacanje drzavnog suvereniteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao nedjeljive drzave u kojoj su narodi BiH - Bosnjaci, Hrvati i Srbi - jednakopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji drzave. Prava nacionalnih manjina zagarantirana su Ustavom; Punopravno ukljucivanje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO te druge evropske i medjunarodne organizacije i za prestanak izolacije bh. grDJana.

  S obzirom na to da je milion bh. gradjana raseljeno van granica BiH i zivi u inozemstvu, gdje su već dobili stalni boravak ili drzavljanstva, SBB ce posebnu paznju posvecivati nasoj dijaspori/iseljenistvu i saradnji s njima.

  Prvenstveno cemo raditi na institucionalnom povezivanju nasih gradjana s maticnom zemljom, kroz formiranje drzavnog ministarstva za dijasporu, te sve vidove privredne, kulturne i obrazovne saradnje.

  U tom smislu smatramo da svim gradjanima BiH u inozemstvu treba omoguciti da zadrze i bh. drzavljanstvo, bez obzira na to ima li nasa zemlja bilateralne ugovore o dvojnom drzavljanstvu s tim drzavama ili ne. Stvarat cemo uvjete za povratak onih koji to zele, za njihovo brze i potpunije ukljucivanje u drustvene i privredne tokove. Imat cemo aktivan odnos prema dijaspori bosanskohercegovačkih građana i iseljenika zalazuci se za njihovo institucionalno organiziranje. Njihova pomoc nasoj drzavi je dugorocno od velikog znacaja.

  Vise informacija kao i pristupnica za clanstvo mozete dobiti na web stranici nase stranice www.sbbbh.ba. U slucaju da su Vam potrebne dodatne informacije ili promotivni material ili imate bilo kakvih drugih pitanja, mozete mi se obraditi na mail nadja.uzunovic@sbbbh.ba ili dinoteljigovic@sbbbh.ba.

  U nadi da cete nam se pridruziti i da cemo zajedno kreirati bolju buducnost svih BH gradjana zivjeli oni u ili van granica BiH, srdacno Vas pozdravlja,

  Nadja-Azra Uzunovic,
  SBB BiH koordinator za dijasporu

  __________________________________________


  3. SVAKA "BORBA ZA CJELOVITU BiH" KOJA BI SE ZASNIVALA NA DAYTONU JE PREVARA

  Postovana gosp. Uzunovic,

  Iznenadilo nas je i iskreno obradovalo da ste vi u SBB tako dobro upoznati sa problematikom dijaspore BiH. Tacno je da svakom gradjaninu BiH u dijaspori "treba omoguciti" da zadrzi BH drzavljanstvo, jer suprotno bi bio zlocin.

  Podsjecamo da prema odredbama konvencije UN o ljudskim pravima niko nema pravo "arbitrarno" oduzeti drzavljanstvo bilo kojem gradjaninu bilo koje drzave svijeta. Upotrijebio sam rijec arbitrarno, jer ne postoji adekvatna rijec na Bosanskom. Naime "arbitrarno" bi se najblize moglo prevesti sa Engleskog kao "proizvoljno". A precizan smisao rijeci arbitrarno u konvenciji UN o ljudskim pravima je da niko ne moze oduzeti drzavljanstvo gradjaninu nekom uredbom, bez sudskog procesa protiv konkretnog gradjanina. Na primjer, "arbitrarno" bi bilo kada bi neko donio odluku da se SVIM bivsim komunistima, ili SVIM Srbima, ili SVIM "Sandzaklijama", ili SVIM Jevrejima oduzima neko gradjansko pravo. Mora postojati konkretna krivica konkretnog pojedinca dokazana u propisanoj pravnoj proceduri (du process) da bi pojedincu bilo ODUZETO neko gradjanasko pravo.

  Podrazumjeva se da nama ne treba drzavljanstvo nepostojece drzave. Zato nas raduje da nam gornjom porukom obecavate i borbu za jacanje "teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH". U tom cilju vas podsjecamo da entitetska podjela Bosne i Hercegovine znaci njen skori nestanak, te se borba za cjelovitu BiH svodi na borbu za ukidanje nelegalnih daytonskih entiteta, nastalih genocidom i etnickim ciscenjem.

  Podsjecamo da je svijet priznao Republiku BiH sa njenim tadasnjim Ustavom R BiH koji jos uvijek jedini legalni ustav u BiH, za razliku od genocidnog daytonskog ustava, te ocekujemo da tu cinjenicu koristite u borbi za ocuvanje "teritorijalnog integriteta i suvereniteta" Bosne i Hercegovine, jer su to jedini pravno valjani argumenti. Svaka "borba za cjelovitu BiH" koja se ne bi pozivala ne legalnost Ustava R BiH i nelegalnost Daytona se svodi na prevaru.

  Nadamo se da ova vasa obecanja nisu samo prazna predizborna kampanja. Vidjecemo na djelu da li ste nas slagali ili ste ljudi od rijeci u kojem slucaju bi naisli na nasu nesebicnu podrsku.

  Srdacan pozdrav

  Dr. Muhamed Borogovac,
  za NKRBiH

  __________________________________________________ ______


  4. DVIJE CETNICKE INCIJATIVE STRANKE ZA BiH

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  4.1 CETVRTI CLAN PREDJSNISTVA IZ REDOVA JEVREJA I ROMA

  Poslije presude Suda za ljudska prava u Strazburu da Daytonski ustav diskriminise ljude po etnickoj pripadnosti i religiji neki BH patrioti su se veoma obradovali. Naime, na isti nacin kako su Jevreji i Romi diskriminisani, buduci da su im kao pripadnicima nekonstitutivnih naroda uskracene mogucnosti da budu na nekim drzavnim funcijama, isto tako su i Bosnjaci i Hrvati diskriminisani u RS i Srbi u Federaciji. Medjutim, radost je kratko trajala. Jer, umjesto da se presuda shvati principijelno i da posluzi za sustinske promjene Ustava BiH, tj. rusenje genocidnog Daytonskog ustrojstva i povratak Ustava Republike BiH, koji nema takve nedostatke, od Silajdzica dolazi prjedlog u stilu "drzi vodu dok majstori odu", da se samo doda jos jedan clan predsjednistva za Rome i Jevreje, a da se nista bitno ne promjeni u drzavi.

  A sjetimo se Silajdzic se na rijecima, uoci izbora zalagao protiv entitetskog glasanja. Da je to bilo iskreno ova presuda iz Strazbura bi mu bila mocno oruzje u postizanju toga cilja. Umjesto toga, on je olako baca u smece, koristeci je za kozmeticku promjenu, za cetvrtog clana predsjednistva, cime samo stiti sustinu genocidnog Daytonskog ustava od promjene.

  Normalno, u RS sa odusevljenjem prihvataju pruzenu pomoc te pocinju igrokaz glumeci kako su oni toboze protiv toga. Cetnici pomazu Silajdzicu toboze se protiveci toj kozmetickoj promjeni, kojom Silajdzic po ko zna koji put upropastava mogucnost borbe za normalnu drzavu BiH.


  4.2 "Stranke iz FBiH ce pokrenuti pitanje referenduma na nivou BiH"

  Procitali smo izjavu Mladena Ivanica da stranke iz Federacije pruzaju navodni otpor referendumu u RS prijetnjom da ce stranke iz FBiH pokrenut pitanje referenduma na nivou BiH. Ovo je dobro poznata Silajdziceva podvala Bosni i Hercegovini. Naime, Republika BiH je imala svoj legalni referendum na nivou BiH 1. Marta 1992 gdje su se gradjani BiH slobodno izjasnili sta zele, i to u velikoj vecini.

  Evropa i svijet su trazili taj referendum kao uslov priznanja, i sastala se komisija pravnika, ustavnih ekspetrata (Badinterova komisija) i ocijenila da je referendum izveden u skladu sa Ustavom Republike BiH i da se Republika BiH treba priznati na osnovu tog referenduma.

  Pricom o "novom" referendumu cetnicki agent Silajdzic samo relativizira taj medjunarodno priznati referendum Republike RiH. To je ista vrsta podvale kao njegovo trazenje potpuno novog Ustava Bosne i Hercegovine, cime u stvari sahranjuje Ustav Republike BiH kojega jedinog imamo pravo zahtijevati da nam se vrati jer nam je otet nezakonitim sredstvima, agresijom i genocidom.

  Jedini ispravan nacin borbe protiv cetnickih referenduma je insistiranje na Ustavu Republiek BiH i na rezultatima Referenduma od 1. Marta 1993, sto zna svaki citalac ove mailing liste, a Silajdzic toboze ne zna.

  __________________________________________________ ___________


  5. RE: DRZAVNA IMOVINA

  Stiglo nam je nekoliko reakcija u vezi sa clankom o drzavnoj imovini. Slijedi jedna od njih.

  Poštovano uredništvo,

  Citam Vas i želim i dalje citati Vaš cijenjeni list, a tekst na koji nas upucujete (o drzavnoj imovini BiH) je PREVAŽAN i ne dozvolite da netko od Vaših vlastodržaca, za šaku dolara, proda pravo Vaše Države BiH-e na vlastito kopno i more.

  Vlasnost (suverenitet), posjedovanje (vlasnistvo) i korištenje su tri razlicita pojma, koji svaki za sebe imaju odredjene politicke i druge implikacije. To je na jako razumljiv nacin napisano u tekstu Vašeg cijenjenog lista.

  Nisam Vaš državljanin, ali BiH-u volim kao i svoju Domovinu bez ikakvih predrasuda i koristi.

  Želim Vam uspjeh u radu.

  Jakoslav Rojnica

  ________________________________________


  6. PET NACELA ZA BOSANSKO-HERCEGOVACKU NACIJU TJ. BOSANSKO-HERCEGOVACKU DRZAVU

  1. Bosna i Hercegovina je multietnicka i multivjerska nacionalna Drzava Bosanaca i Hercegovaca odnosno Bosanaca.

  2. Bosna i Hercegovina je drzava svih,

  Ilira, Germana, juhznih Slavena, Jevreja, Roma, Latina, Slavena, Kurda ... odnosno svih,

  Krscana Crkve Bosanske, svih muslimana, pravoslavaca, katolika, jevreja, protestanata, buda, hari krisna, johovinih, hindusa, ateista ...

  koji su se slobodno i samostalno odlucili da pripadaju drzavi Bosni i Hercegovini i njenim drzavnim identitetima, njenoj naciji i njenom narodu tj. njenoj Bosanskohercegovackoj ili Bosanskoj naciji i njenom, Bosanskohercegovackom ili Bosanskom narodu.

  3. Drzava Bosna i Hercegovina svoje drzavljanstvo povjerava samo i iskljucivo gradjanima pripadnicima svojih drzavnih identiteta te im po osnovu prava na drzavljanstvo omogucava i sva druga prava koja iz istog prava na drzavljanstvo proisticu .

  4. Bosanskohercegovacka drzava Bosna i Hercegovina je slobodna i demokratska nacionalna drzava koja ce na svojoj teritoriji uspostaviti multi-kulturno gradjansko drustvo ciji ce pripadnici imati sva ljudska prava i gradjanske slobode po najvisim medjunarodnim standardima koja pripadaju kategoriji gradjana.

  5. Kad je u pitanju drzava Bosna i Hercegovina, jedino i iskljucivo je legitimno ono sta u njeno ime donose njeni gradjani pripadnici njenih bosanskohercegovackih drzavnih identiteta tj. sve sta se donosi i odlucuje u ime i u vezi drzave Bosne i Hercegovine, legitimno je jedino i iskljucivo onda kad te odluke donose Bosanskohercegovci odnosno Bosanci!

  Ivana Mostarac,
  Sarajevo

  ___________________________________________


  7. RE: SUBSCRIBE - UNSUBSCRIBE

  Postovani citaoci,

  Obavjestavamo vas da smo temeljito pospremili nas adresar.

  1. Izbirali smo sve one koji su replicirali sa "UNSUBSCRIBE". Veoma mali broj ispisa nije uspio. Naime, ukoliko neko od vas koji ste replicirali sa "UNSUBSCRIBE" ipak dobije ovu poruku, to znaci da nam niste replicirali sa one adrese koja se nalazi u nasem adresaru.

  Naime, ponekome se nase poruke automatski forwarduju sa neke njegove druge adrese, npr. sa neke stare adrese, tako da nismo u stanju automatski obrisati vasu adresu samo na osnovu vase "Reply" poruke, nego nam morate poslati i adresu sa koje vam se forwarduju nase poruke. Molimo da to ucinite sto prije na obostrano zadovoljstvo.

  2. Izbrisali smo i SVE adrese sa kojih nam se vratila posta. Do sada smo brisali samo one adrese sa trajnom greskom, a od sada brisemo i adrese sa privremenom greskom, npr. sa porukom "mailbox temporarily over quota", jer nam i takve adrese stvaraju poteskoce u radu.

  Vasa obaveza je da uredno odrzavate svoje postanske pretince. Ukoliko vam se dogodi da budete izbrisani zbog tehnicke greske, mozete se ponovo upisati u nas adresar saljuci poruku sa rijecima "SUBSCRIBE" ili "UPIS" u subjektu.

  3. Potrudili smo se da na listi ostanu svi oni koji su nam se u prosloj akciji javili sa "SUBSCRIBE" i svi oni koji su nam se prijavili u posljednjoj godini dana na listu. Od njih smo napravili jednu ekskluzivnu listu na koju cemo od sada Glasnik prvo slati, tako da ce to biti lista najmanjeg rizika, tj. zasticena od tehnickih problema, buduci da se tehnicki problemi pojavljuju tek kasnije tokom distribucije, kada mreza bude zatrpana hiljadama nasih poruka. U tu prioritetnu listu mozete jos uvijek biti upisani ako se prijavite sa "SUBSCRIBE" i tako dokazete da vam je stalo do primanja Glasnika.

  Nazalost, bili smo prinudjeni potpuno izbrisati znacajan broj primalaca, tako da smo smanjili listu na ispod 30,000 primalaca, sto nas posao cini koliko toliko "managable". Brisali smo po slucajnom uzorku izmedju onih koji NISU u gornjoj prioritetnoj listi.

  Srdacan pozdrav.

  Redakcija.

  __________________________________________________ ___________


  8. TRIDESET HILJADA LJUDI JE VELIKA SNAGA - IDEMO NESTO PROMJENITI

  Sa sam redovni citalac Glasnika vec duze vrijeme.

  Gospodina Borogovca, znam jos od 1991. godine, posto smo obojica Tuzlaci i imali smo u ranijem periodu kracu prepisku.

  Simpaticno mi je bilo, svojevremeno, pitanje jednog vaseg citaoca: "Zasto ne osnujete stranku i legalno politicki djelujete na prostoru Bosne i Hercegovine.
  Duze vrijeme sam razmisljao o ovom prijedlogu. Problem u vezi ovog je: Mora se biti fizicki prisutan u BiH, a svi smo mi negdje po svijetu.

  O jednoj ideji, za ovaj Glasnik, razmisljam vec duze vrijeme.

  Ideja: Obzirom da ovaj Glasnik saljete na velik broj adresa, mislim da bi se to moglo iskoristiti.

  Kako?

  Ovaj Glasnik bi mogao uraditi PETICIJE po mnogim pitanjima u vezi opstanka R BiH i slati iste na razne adrese (svjetske institucije i Bosanske institucije) sto bi pomoglo opstanku R BiH.

  Svaki potpisnik bilo koje peticije, morao bi biti registriran, sa punim imenom i prezimenom, maticnim brojem i adresom. Naravno, mora biti drzavljanin Bosne i Hercegovine.

  Mislim da peticije sa potpisom 30.000 potpisnika, moze imati znacajan uticaj na Medjunarodnu zajednicu, kao i na Prodanu Vlast u Bosni i Hercegovini.

  Gledao sam u Dnevnom Avazu, njihova pitanja i nacin glasanja. I vise puta sam bio za ili protiv, ili odabrao neku od ponudjenih opcija.

  Zlatan Hodzic
  -----

  KOMENTAR: Postovani gosp. Hodzic,

  Nazalost ne donosi svijet odluke o nama. Jedini koji imaju vlast u BiH su nasi politicari, a oni svjesno stvaraju sliku kao da neko drugi donosi odluke o BiH, kao da neki svijet dijeli BiH. Nemojmo nasjedati na to.

  Mi smo imali peticije koje su potpsivale desetine hiljada gradjana BiH, ali nasi izdajnici se nisu ni osvrnuli na to, jer njima je u srcu Srbija, oni ce i zivot rizikovati za veliku Srbiju, a kamo li obraz pred narodom Bosne i Hercegovine.

  Tacno je, 30,000 ljudi bi bili ogromna snaga kada bi ti ljudi bili aktivni. Pogresno je ocekivati da ce uvijek neko drugi uraditi stvar za nas, neki "svijet", ili neki "Bosanski kongres". Kada nasi ljudi shvate da oni moraju odraditi stvar, da oni trebaju raditi svoje patriotiske projekte, onda bi zaista bili snaga. Kao sto mi smisljamo nase porjekte kako da se borimo za Bosnu i Hercegovinu, trebao bi svako sa ove liste, pa makar to bilo samo sirenje istine distribuiranjem ovoga Glasnika medju narodom, npr. postiranjem na BH web starnicama, jer politicko znanje naroda je velika snaga.

  M. B.

  __________________________________________________ __________


  9. Kontinuitet zahtijeva da se nevini Sulejman Berbic i Camil Bilic puste na sloobodu

  Januar 26, 2010

  Banja Luka - Opet zlocin Vrhovnog suda Republike Srpske

  Proslog mjeseca, 28-og decembra 2009-e godine Vrhovni sud Republike Srpske sa sjedistem u Banja Luci je donio neobicnu odluku: smanjena je zatvorska kazna obadvojici Bosnjaka - Sulejmanu Berbicu (41) i Camilu Bilicu (47) za dvije godine nakon sto su osudjeni za toboznje "zlostavljanje" vojnika Republike Srpske tokom rata 1992 godine povodom odbrane svoga sela, potpuno suprotno od onoga sta se ocekivalo i sta je trazeno - sloboda nevinim ljudima.

  Tokom sudjenja Okruzni sud i Tuzilastvo su Boru Vasiljevica, jednog od svojih svjedoka, doveli u sudnicu skoro niodkuda (hajde, nagradit' ce ga nekako kasnije). Oni mogu da rade sta hoce dok se nama Bosnjacima daje "non grata persona" status. Bez pravnog razmatranja kriticnih cinjenica, dokaza te utvrdjivanja namjernih gresaka Okruznog suda u Banja Luci ispalo je da je i ovaj proces Vrhovnog suda RS-e bio, kako se cesto kaze, "trla baba lan da je prodje dan" dok se osudjenici nalaze u pritvoru vec vise od godinu dana. Potpuna neosjetljivost prema tragediji ove dvojice ljudi cije se selo Vecici (s okolnim selima Hrvacanima, Hanificima, itd.) po misljenjima mnogih moze zvati i "mala Srebrenica". Procesu razmatranja ulozene zalbe Vrhovnom sudu RS-e na odluku Okruznog suda, kojom Sulejman i Camil trebaju provesti ukupno 26 godina u srpskom zatvoru, je predsjedavala sutkinja Gorana Mikes, dok su u clanstvu sudskog vijeca bili sudije Dragomir Miljevic i Redzib Begic.

  Posto je ova sudska odluka potpuno neprihvatljiva jer nije utemeljena na cinjenicama i dokazima, Sulejmanu i Camilu je, putem njihovog advokata, preostalo da uloze zalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji je institucionalni garant zastite ljudskih prava i slobode. Nazalost, ne
  postoji Vrhovni sud BiH koji bi imao vece ingerencije po pitanju rjesavanja zalbi na odluke nizih sudova u drzavi. Ova Apelacija na Ustavni sud BiH u Sarajevu se mora podnijeti u roku od 60 dana, a kad se malo bolje pogleda po stranicama Ustava BiH kao i Evropske konvencije o zastiti ljudskih prava i osnovnih sloboda nije tesko uociti da su uslovi za dopustivost apelacije protiv presude srpskih sudova sasvim ispunjeni. Ipak, advokat odbrane je osoba koja sve razmatra i mora podnijeti ovu osnovanu apelaciju najvjerovatnije izvan merituma sustinskih stvari.

  U dodatku jos nesto se mora reci o ovim srpskim sudovima i njihovim odlukama: naime, gdje stoji mogucnost zalbe u tim odlukama? Mogu li optuzeni da se zale istom sudu? Zasto Camil i Sulejman nisu mogli da se brane sa slobode i rade u medjuvremenu? Oni nemaju gdje da bjeze niti su namjeravali da to cine. Ovako kako jeste, njih dvojica sramotno robijaju u srpskom zatvoru. To je jad bosansko-hercegovackog sudskog sistema. Neko iz drzavnih organa je odmah trebao zaustaviti lokalnu sudsku hajku na muslimane "pripadnike bosanske vojske" u Banja Luci. Informacija o ovom slucaju je bilo dovoljno i opet niko nije ucinio nista da se antibosnjacki nastrojeni Okruzni sud i Tuzilastvo u Banja Luci zaustave u radu stvari za koje nisu kvalifikovani, a pristup im nije pravnicki, nego politicki. Oni uopste ne spominju pojedine ucesnike (za koje se dobro zna) i njihova kriminalna djela unutar te svoje "vojske RS-e" protiv muslimana i katolika u regionu Banja Luke.

  Gore od svega ovoga je sto i Ustavni sud BiH moze da ove vrijedne Bosnjake naivno posalje ponovo na sudjenje u Banja Luku istim institucijama koje su vec nanijele povrede mnogim ljudima iz Vecica namecuci mogucnost da se i ova potraga za pravdom dalje produzi izvan nasih drzavnih granica.

  Hamdija Todorovac
  Allentown, PA, USA

 8. #38

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 658

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  27. mart 2010.

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 658

  SADRZAJ - CONTENT:

  1. Kardinal Vinko Puljic: "Hrvatima ista prava kao i ostalim narodima u BiH"

  2. Srbi, Hrvati, Bosnjaci - kratko poredjenje

  3. Novo srpsko-hrvatsko bratstvo i jedinstvo

  4. Tuzlaci traze ukidanje kantona u Federaciji

  5. Tuzlaci porucuju: Niko ne sme da dira Republiku Srpsku

  6. DOK NA VJERNIKE MAOCE ORGANIZUJU POLICIJSKU HAJKU ZA CETNIKE U VISEGRADU NEMAJU NI RIJECI PRIJEKORA

  7. NAROD BOSNE I HERCEGOVINE U SPIJUNSKOM RATU SA CETNICIMA

  8. TIHIC JE SVJESNO OPSTRUIRAO ZAKON O OTKRIVANJU UDBAŠA

  9. I TIHIC SE BRANI SUTNJOM

  10. Alija, Izdao Si Srebrenicu !!!

  11. Treason of Srebrenica and Zepa began by the creation of enclaves

  ------------------------------------------------------------------------
  Ovaj Glasnik ide na 35,912 ispravnih adresa. Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
  -------------------------------------------------------------------------

  1. Kardinal Vinko Puljic: "Hrvatima ista prava kao i ostalim narodima u BiH"

  Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljic ponovio je veceras (23. marta 2010.) da je položaj Hrvata u BiH neravnopravan i da bi morali da imaju ista prava kao i ostala dva naroda.

  "Nepravdu treba ispraviti, jer se ne smije dozvoliti da se bilo ko osjeca zapostavljenim u zemlji u kojoj živi. Kao primjer lošeg položaja Hrvata može se navesti povratak u BiH u koju se od 1996. godine vratilo veoma malo pripadnika ovog naroda", rekao je kardinal Puljic gostujuci na BHRTV-u.

  On je napomenuo da Hrvati nisu ravnopravni ni u Federaciji BiH.

  "Kao primjer mogu navesti traženje dozvole za izgradnju crkve u sarajevskom naselju Grbavica koju sada moramo skupo platiti, a ne treba podsjecati koliko je hrvatske zemlje oduzeto u BiH i nikada nece biti vraceno", dodao je Puljic.

  Prema njegovom mišljenju, politicari u BiH moraju riješiti pitanje ustavnog uredjenja.

  Nadbiskup vrhbosanski podsjetio je da je Biskupska konferencija ranije predlagala rješenje u BiH sa cetiri teritorijalne jedinice, ali da to tada nije bilo prihvaceno.

  On je izrazio nadu da ce odnosi u BiH biti poboljšani i da ce svi narodi imati jednaka prava.

  ______________________________________


  2. Srbi, Hrvati, Bosnjaci - kratko poredjenje

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Izjava kardinala Puljica nas je ponukala da razmislimo o Hrvatima u BiH. Namece se prirodno poredjenje sa susjednim narodima, Bosnjacima i Srbima.

  Sto se tice nacionalne svijesti, sigurno se moze reci da je BH Hrvatima ne nedostaje i tu su sigurno ravni sa Srbima, a daleko ispred Bosnjaka. Dok veliki broj Bosnjaka misli da su "savremeni" ako su anacionalni gradjani svijeta, dotle se Srbi i Hrvati ponose svojim rodoljubljem tj. domoljubljem. Nazalost, tu moramo konstatovati da su Srbi i Hrvati po tom pitanju savremeni, a mi Bosnjaci nazadni. (Vjerovatno je to iniciralo viceve o "glupim Bosancima" citaj "bosnjacima".) Nacionalna svijest, tj. patriotizam i opcenito kolektivna osjecanja su karaketristika razvijenih kultura, dok primitivne kulture podrazumjevaju iskljucivo licni egoizam okrenut materiijalnim dobrima i nisu u stanju razumom da dokuce potrebu da se pojedinac ponekad angazuje i cak zrtvuje za kolektiv. Pecinski covjek nije imao naciju i stotine hiljada godina razvoja covjeka morale su proci do ravoja prvih drzava, i tek onda je razvoj civilizacije krenuo velikom brzinom.

  Da ne bude nesporazuma, kada kazem da je razvijena nacionalna svijest civilizacijska tekovina ja ni na koji nacin ne opravdavam zlocin genocida kojega su cetnici pocinili u BiH u ime srpske nacije, tj. u ime velike Srbije. Jedna je stvar imati razvijenu nacionalnu svijest, patriotizam, a druga je stvar zlocinima prisvajati tudje.

  A braniti ljudima da izgrade crkvu na Grbavici nije odraz nacionalne svijesti, jer istim tim kojima smeta crkva ne smeta sto pola drzave BiH, tj. pola nacije BiH, ide u veliku Srbiju. To je samo odraz primitivizma danasnjih (daytonskih) vlastodrzaca u BiH.

  Ono gdje Hrvati imaju problem je, 1. nedostatak politicke zrelosti, i 2. infiltriranost "srbofila" medju njihove politicare, od Tudjmana i Bobana nekad, do Cavica i Josipovica danas.

  I kod Bosnjaka su to kljucni problemi, samo obrnutim redom. Nas najveci problem je apsolutna vlast cetnickih agenata, bivsih udbasa, koji cvrsto drze tu pocetnu prednost naslijedjenu iz Jugoslavije.

  Nedostatak politicke zrelosti kod Hrvata najbolje karakterisu besmisleni politicki potezi koji se ponavljaju od raspada Jugoslavije do danas, a tipican primjer su upravo incijative njihovih predstavnika kao sto je i ova inicijativa biskupske konferencije, u kojima se tek tako, iz vedra neba traze cetiri regije (kako su do sada govorili), ili 4 "federlane jedinice"?

  Postavlja se prirodno pitanje: "Na osnovu cega biskupska konferencija trazi 4 regije ili 4 federalne jedinice? Svako moze svasta traziti. Ali da bi zahtjevi imali ikakvu sansu na uspjeh, da bi bili ozbiljno shvaceni, isti moraju biti utemeljeni u nekom pravnom aktu. Svaki gradjanin zna da nema koristi da npr. zahtjeva od komsije da pomjeri ogradu koji metar u svoje dvoriste, osim ako mjerenjem moze dokazati da je komsija bespravno upao u njegov posjed. Isto tako, pravo pitanje je na osnovu kojeg pravnog dokumenta mogu Hrvati traziti konkretnu ravnopravnost, u vlasti na terenu.

  Dakle, ako biskupi hoce da ispostave ozbiljan zahtjev, to bi bio npr. zahtjev za povratak Hrvata na vlast u Posavskim opstinama na osnovu Ustava Republike BiH. Jer taj Ustav je na silu, bespravnim sredstvima suspendovan, pa ga zato imaju pravo traziti da nam se svima vrati. Taj Ustav je jedini pravni osnov kojega imaju na raspolaganju svi oni koji su osteceni daytonom, jer jedino mozes traziti da ti se vrati ono sto ti je ukradeno, a ne neki izmisljeni ustav.

  Izgleda da je Rubikon preko kojega biskupi ne mogu da predju pogresno uvrijezena "cinjenica" da je ustav Republike BiH "komunisticki" ustav i da je sve bolje od njega. Medjutim, istina je da je Ustav Republike BiH davno prije rata prestao biti komunisitcki i u ekonomskom i u politickom smislu. Zar nismo i prije rata imali privatne firme i biznismene? Pa kako izabrasmo Aliju "muslimana" za predsjednika Bosne, ako je to bio komunisticki ustav? Upravo je isti taj "predsjednik-musliman" Alija, da bi rusio Ustav Republike BiH, u najboljem cetnickom interesu, taj ustav proglasio "komunistickim".

  Dakle, jedini ozbiljan zahtjev koji bi mogao dovesti do povratka Hrvata u Posavinu i sirom BiH je da traze povratak ustava Republike BiH kojega jedinog imaju pravo zahtijevati da im se vrati jer je i Hrvatima kao i Bosnjacima i Srbima otet bespravnim sredstvima od strane protagonista velikosrpskog projekta.

  Ono sto sviju zbunjuje je to sto su Karadzicevi Srbi, isto tako, bez ikakvog pravnog osnova poceli traziti Republiku srpsku i Alija sjeo sa njima dao im je za pregovarackim stolom. Ali to je bio Alija, cetnicki agent pripremljen za to. Tu je bio osnov njihovog zahtjeva. Karadzic je trazio RS, izmisljenu iz vedra neba, ali je znao da ima covjeka na drugoj strani pregovarackog stola koji ce mu to isporuciti.

  Isto tako je i Franjo Tudjman u Hrvatksoj sjeo sa pobunjenim Srbima da pregovara kako da im dade trecinu Hrvatske te je i potpiso osnivanje srpske "autonomije", "Republike srpske krajine", ali su hrvatski Srbi bili nezajazljivi i htjeli su sve odjednom te je to propalo.

  Iz slijedeceg clanka cemo vidjeti da je Franjo Tudjman izgleda dobio pravog nasljednika u Josipovicu, koji opet sjeda se Srbiijom da trguje, da se pogadja o agresiji i genocidu, nacionalnim zrtvama, itd. ukratko svetinjama svakog savremenog naroda.

  _______________________________________


  3. Novo srpsko-hrvatsko bratstvo i jedinstvo

  Autor: Damir Kalafatic, Samobor

  Dok se u Opatiji odvijao ovaj neformalni povijesni sastanak 'Jugo-sfere na vrhu' bio sam u posjetu kod prijatelja u Nuštru, mjestu koje se nalazi izmedju Vinkovaca i Vukovara, mjestu koje je po kvadratnom metru 'dobilo' više razornih projektila od Vukovara.

  Obišli smo hrvatskim novcem obnovljeni Ceric, Marince, Bogdanovce i sam Vukovar. Tragovi srbo-cetnickog razaranja još su uvijek uocljivi, s lijeve i desne strane ceste stoje prijeteci znakovi upozorenja s mrtvackom glavom: 'pazi(srpske) mine'. Prijatelj mi je 1991.g. prekinuo studij šumarstva te zajedno s ocem i bratom uzeo pušku u ruke i stao na branik svoje-napadnute domovine-Hrvatske. Na lijepu, obiteljsku kucu pale su tijekom rata cetiri tenkovske granate uz šest minobacackih pa su i danas uocljivi ožiljci tog bestijalnog razaranja!

  Bio je to pravi (agresorski)rat bez ikakve nagodbe, ili mi ili oni, a mehanizam ratovanja bio je dobro zacrtan u 'djelima' Dobrice Cosica i izvodjen ubilacki precizno u generalštabu Veljka Kadijevica-ratnog zlocinca, danas slobodnog Moskovljanina!

  A danas bi se drugovi Boro i Ivo bratski nagadjali kao u pravoj balkanskoj krcmetini. Prave li to njih dvojica 'racun bez krcmara'!

  Dakle, predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipovic i Boris Tadic izjavili su u Opatiji da bi se medjusobne tužbe za genocid koje su obje države podnijela pred
  Medjunarodnim sudom pravde u Den Haagu mogle veoma jednostavno riješiti: «Bilo bi jako dobro da se izvansudskom nagodbom riješi i taj spor što ne znaci da bi odustali od sudskih postupaka protiv onih koji su pocinili zlocine.

  Svi koji su pocinili zlocine moraju odgovarati», rekao je lucidni Tadic u zajednickoj izjavi novinarima nakon njihova radnog sastanka uz bevandu kod Bevande u Opatiji.

  Doduše, nije Tadic spominjao svoju nedavnu izjavu kako Gotovinu bez obzira na nepostojece dokaze treba osuditi (a praznik Dana Pobjede zabraniti!!!) zbog 'strašnih zlocina' pocinjenih u Oluji, a nije spomenuo ni Mladica kojeg Srbija uporno traži- a moli Boga da ga ne nadje-vec dugih petnaest godina!?

  Zauzvrat, nije svoga gosta vrsni kazneni pravnik po struci, muzikolog Josipovic ni opomenuo da takvim izjavama krši pravila Tribunala sugerirajuci sudske odluke procesa u tijeku, i to procesa koji bi se umjesto 'krivnje za prekomjerno granatiranje' laicki mogao nazvati prekomjernom glupošcu po diktatu 'belosvetske' politike!

  «Spremni smo raditi na rješenju koje bi bilo kompromisno, ali nece poništiti nacela pravde i pravednosti», dodao je teatralni Tadic. Predsjednik Josipovic rekao je da tužba nije sama sebi svrha, pa mudro zakljucuje: «Ako se nadje mogucnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe onda ta tužba ne bi imala smisla», istaknuo je hrvatski predsjednik.

  Pri tome Josipovic nije rekao o kakvoj se to nagodbi radi jer po njegovu poimanju za silne, evidentirane ratne štete pocinjene u agresiji srbo-cetnicke soldateske na Hrvatsku ne postoje, eto, pravni mehanizmi kako bi se iste i nadoknadile. Uostalom, do danas sudski nije precizirano ni tko je bio agresor na Hrvatsku, jer-svi su oni isti-pa bi se moglo shvatiti kako su te enormne ratne štete (od 35 milijardi eura) nastale kao posljedica elementarnih nepogoda, zemljotresa, poplave, tsunamia, požara, cega li vec!?

  Doduše, hrvatska visoka politika se tako i ponaša pa za razliku od, primjerice, takozvane republike Srpske gradi stanove i kuce 'raseljenim' povratnicima (mahom aboliranim cetnicima!), cisti okucnice i polja od po agresoru postavljenih mina a u tom cišcenju polja smrti i danas ginu i 'mungosi' i seljaci na svojim poljima jer za njih rat još uvijek traje….

  Kakvi su to 'pravni mehanizmi' postojali u vremenu okupacije trecine hrvatske zemlje od 1991.-95. osim zakona oklopa, ognja i maca?

  Bio je to zlocinacki i bespravni mehanizam u funkciji spaljene hrvatske zemlje pa bi predsjednik Tadic o nacelima pravde i pravednosti trebao svoj pomirbeni pledoaje održati na svinjogojskoj farmi, poznatoj mu Ovcari, a ne uz jastoga i bevandu kod Bevande!

  O cemu se to mogu i smiju izvansudski nagadjati predsjednici Srbije i Hrvatske, a Hrvatska je bila ta na cijem tlu je rat bjesnio i štete nastala, ta, nije to nekakva beskonacna zagorska parnica o uzurpiranim mejašima?

  Ipak, mora se priznati da Srbija pruža pomoc u obnovi ako ništa drugo onda barem 'antifašistickih' spomenika i to uz materijalnu asistenciju Ministarstva kulture, pa procitajmo: Što znaci obnova spomenika «Ustanku naroda Like u Srbu?» Kojeg naroda, pitam vas, povjesnicari... ?

  Zbog poštovanja prema tolikim nevinim hrvatskim i ostalim žrtvama iz toga vremena i s tog podrucja, odnosno žrtvama cetnicke pobune, takav projekt je u najmanju ruku neprimjeren i neprihvatjiv. Nad spomenutim žrtvama u to je vrijeme izvršen najkrvaviji genocid, a sve u svrhu stvaranja cetnicke Velike Srbije. Podizanje ili obnova takvog spomenika prema mrtvima bi predstavljao njihovo ponovno ubijanje, a za preživjele i njihove potomke bio bi to cin ne samo ponovljenog nego i trajno podržavanog, produženog zlocina nad njima.

  Ovaj projekt može izazvati ozbiljne politicke konotacije i ugroze društvenih odnosa u Hrvatskoj. A da srpski lideri, koji obnavljaju srušeni spomenik, ne propuštaju ništa dokaz je i da se kamen za postolje doprema iz Srbije. (Glas koncila, 14.ožujka 2010.)

  Eto, taj darovani srpski granit bi trebao biti, valjda, kamen temeljac srpsko-hrvatske nagodbe a 'Hrvatska' bi trebala biti zahvalna za takvu pomoc u obnovi; uistinu morbidno i uvredljivo izrugivanje!?

  -----

  Zahvaljujemo se Zeljku Tomasevicu sto nam je poslao ovaj clanak.

  ______________________________________


  4. Tuzlaci traze ukidanje kantona u Federaciji

  Na jucerašnjoj sjednici Opcinskog vijeca Tuzla usvojena je Inicijativa Parlamentu Federacije BiH za izmjenu Ustava FBiH u cilju ukidanju kantona.

  U više navrata nacelnik Opcine Tuzla Jasmin Imamovic govorio je da je preglomazna državna administracija sa deset kantona, velikim brojem ministarstava predstavlja veliko opterecenje za državni budžet, da bi kantone kao prepreku ekonomskog razvoja Federacije trebali biti ukinuti.

  - Znate li da je Tuzlanski kanton za posljednjih deset godina iz budžeta potrošio preko tri milijarde KM? Znate li da je od ovog iznosa, najveci dio prihoda tj. preko 1,5 mijarde prikupljeno od poreskih obveznika i gradana Tuzle? Kada bi se ovom dodala sredstva fondova kojim raspolaže kanton, iznos bi bio daleko veci.

  Šta je kanton za toliki naš novac izgradio u Tuzli? Po nama ništa ili skoro ništa.

  Postavljam pitanje, kako bi gradjanima Federacije bilo kada ne bi bilo tih deset kantona. Samo u Federaciji BiH mi imamo 11 država sa ustavima, 11 premijera, preko 150 ministara, skoro 500 pomocnika ministara, skoro 500 poslanika.

  Znate li da bi, za slucaj ukidanja ovih država u državi, budžeti svih opcina u Federaciji bili najmanje duplo veci i da bi budžet Federacije BiH bio više nego duplo veci, izjavio je nacelnik Opcine Tuzla.

  Uz Inicijativu Opcinsko vijece Tuzla je usvojilo i sljedece zakljucke:

  - Opcinsko vijece Tuzla smatra da kantoni predstavljaju prepreku daljem ekonomskom razvoju Federacije BiH jer se ogromna sredstva koriste za glomaznu administraciju, naknade poslanicima i ministrima.

  - Usvajanjem amandmana na Ustav Federacije BiH, kojim bi se ukinuli kantoni, omogucilo bi se Federaciji BiH i opcinama, da se brže razvijaju i ulože sredstva u projekte razvoja.

  - Ovlašcuju se predsjedavajuca Vijeca i Strucna služba Vijeca, da sacine zvanican tekst zahtjeva-inicijative za donošenja Amandmana na Ustav Federacije BiH o ukidanju Kantona.

  - Ovu inicijativu dostaviti Uredu Visokog predstavnika za BH i Specijalnog predstavnika EU i drugim medunarodnim organizacijama u BiH.

  S.Mešic (tuzlarije.net)

  ______________________________________


  5. Tuzlaci porucuju: Niko ne sme da dira Republiku Srpsku

  Postavlja se pitanje: Zasto su se Tuzlaci ogranicili samo na Federaciju?! Zasto bi najglomaznija drzava u drzavi, i to jos genocidom stvorena Republika srpska uzivala toliko postovanje Tuzlaka, pa se vjestacki ogranicavaju samo na prijedloge promjene ustava Federacije.

  Svijet trazi promjenu ustava cijele Bosne i Hercegovine, a sami Bosnjaci, ovaj put ne stari uobicajeni izdajnici iz "drzavnog" vrha, nego Jasmin Imamovic iz baze, na ovaj nacin porucuje: "Niko ne smije dirati Republiku Srpsku, ona je starija i stabilnija od Kineskog zida."

  Da li je to Jasmin imamovic vec Republiku Srpsku ispisao iz Bosne i Hercegovine? Mozda se zato njegovo ime ne nalazi na onim potjernicama iz Srbije. Ne bi se cudili, jer ovim potezom, sami Bosnjaci se odricu pola Bosne i Hercegovine. Vec sam ovaj prijedog nanosi veliku politicku stetu, tj. propagandnu pobjedu Republike Srpske u svijetu.

  Dr. Muhamed Borogovac

  ______________________________________


  6. DOK NA VJERNIKE MAOCE ORGANIZUJU POLICIJSKU HAJKU ZA CETNIKE U VISEGRADU NEMAJU NI RIJECI PRIJEKORA

  Sarajevo, 16. mart 2010.

  Saopštenje Bosanskohercegovacke podrinjske narodne stranke

  Predsjednik Bosanskohercegovacke podrinjske narodne stranke Seid Karic smatra opasnim okupljanje 600 pripadnika cetnickog ravnogorskog pokreta u Višegradu.

  Ministru sigfurnosti Sadiku Ahmetovicu upucujemo oštru kritiku što nije ništa poduzeo da bi sprijecio ovo okupljanje i to u gradu u kojem su Bošnjaci tokom drugog svjetskog rata zapamtili tadašnja dogadJanja na krvavoj cupriji, ali i ona tokom agrersorskog rata od 1992. do 1995. godine.

  Pitamo se dokle ce država BiH imati razlicit odnos prema svojim gradJanima. Ona u ovom slucaju nije reagovala kao što je to ucinila nedavno hapseci grupu gradjana u Gornjoj Maoci.

  Ako opasnost po sigurnost Bosne i Hercegovine predstavlja sedam gradJana Gornje Maoce koji imaju bradu i kratke pantolonde, a to ne predstavlja 600 bradonja sa cetnickim kokardama na celu. Da li to znaci da su ovi prvi neprijatelji, a drugi prijatelji Bosne i Hercegovine.

  Bosanskohercegovacka podrinjska narodna stranka smatra da su nakon akcije Svjetlost 1 u Gornjoj Maoci organi sigurnosti morali pokrenuti i akciju Svjetlost 2 i u Višegradu intervenisati na isti nacin.

  Ocekujemo da nadležni organi analiziraju dogadjanje u Višegradu i shodno tome pokrenu odgovornost svih onih od kojih gradJani ocekuju da ih štite. A to znaci i ministra Sadika Ahmetovica

  Predsjednik BPNS

  Seid Karic

  _______________________________


  7. NAROD BOSNE I HERCEGOVINE U SPIJUNSKOM RATU SA CETNICIMA

  Ne znam sve o internetu, te ne mogu biti 100% siguran, ali znam dosta jer sam i ja webmaster i vlasnik jednog servera. Javljam se zbog toga sto sam primjetio da je ova stranica bosnahistorija.com izgleda "hostovana" u Vancouver-u, WA, USA. Postavlja se pitanje, kako su brcanski policajci znali da neko u Brckom pise tekstove na web stranici hostovanoj u Vancouver-u?

  Postoje dvije mogucnosti, ili je policija nadgeledala bas tog hodzinog sina i vidila da je on postirao tekstove, ili je neko sa web stranice to policiji dojavio.

  U oba slucaja vidimo da je narod Bosne i Hercegovine, a pogotovo neposlusni pripadnici Islamske zajednice, u pravom spijunskom ratu sa cetnickim obavjestajnim sluzbama, u stvari izlozen maltretiranju cetnicke agenture u BiH.

  webmaster

  ________________________________


  8. TIHIC JE SVJESNO OPSTRUIRAO ZAKON O OTKRIVANJU UDBAŠA

  Umjesto varanja javnosti, Tihiceva SDA trebala je inicirati donošenje zakona o lustraciji, koji je usvojen svugdje u Evropi

  Autor: Redakcija ¨Dnevnog avaza¨

  Tihic: Panika od zakona

  Povodom sinocnje izjave unezvijerenog predsjednika SDA Sulejmana Tihica u TV emisiji "Crta" da traži od obavještajnih službi da otvore svoje dosjee i utvrde šta je on radio u životu, odnosno Fahrudin Radoncic, Savez za bolju buducnost BiH (SBBBiH) saopcava:

  - Podržavamo Tihicev prijedlog, ali nema potrebe da on to prevarantski traži od obavještajnih službi, jer je svakome jasno da to nijedna obavještajna služba nece dati, a narocito ne Tihiceva centrala u Beogradu. Tihic bježi od vlastite prošlosti udbaškog saradnika i egzekutora.

  Energicno ga pozivamo da on i poslanici SDA u Parlamentu usvoje zakon o lustraciji. Taj zakon usvojile su sve postsocijalisticke države i on automatski znaci otvaranje svih tajnih dosjea i zabranu rada za sve politicare ili javne licnosti koji su saradivali ili rade za tajne službe.

  Da podsjetimo javnost, za razliku od Tihica, Fahrudin Radoncic zajedno s novinarima "Dnevnog avaza" prije šest godina je organizirao javne demonstracije ispred OHR-a, upravo tražeci od visokog predstavnika Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) da nametne zakon o lustraciji. Za osam godina vlasti Tihic je uporno izbjegavao i da spomene taj zakon i tako je sa cela vladajuce stranke planski sprijecio da se imena svih KOS-ovaca i udbaša i njihovi sramni poslovi ucine dostupnim javnosti.

  Potpuno je jasno da je na ovaj nacin on skrivao svoju i prošlost svojih najbližih saradnika u liku Fikreta Muslimovica, Nedžada Ajnadžica, Bakira Alispahica i drugih.

  Ipak, na Tihicevu nesrecu, pitanje je vremena kada ce taj zakon biti donesen u BiH, a unezvijereni rušitelj SDA i Bošnjaka tek ce tada imati razloga za dodatnu paniku.

  __________________________________


  9. I TIHIC SE BRANI SUTNJOM

  U vise navrata je general Armije Republike BiH Sefer Halilovic rekao otvoreno Aliji da je izdajnik. Na to bi Alija samo podvio rep i pustao da se prasina slegne. To se isto dogadjalo i nama iz "Bosanskog kongresa" tj. danasnjeg NKR BIH. Razlog je u tome sto je Alija dobro znao da je kriv, da jeste cetnicki spijun, pa bi svaka rasprava sa nama dokazala istinu, te je redovno podvija rep i bjezao od ljudske diskusije.

  Tu taktiku su nastavili i Alijini nasljednici, a evo sada je i najtiraznija novina "Avaz" javno optuzila Tihica da je cetnicki agent. Pretpostavljamo da ce i Tihic kao i njegov mentor Alija samo podviti rep i pobjeci pustajuci da se prasina slegne.

  Gronji clanak je interesantan i po tome sto raskrinkava jos jednu tipicnu podvalu koju stalno koriste "bosnjacki" vlastodrsci da varaju narod. Naime, Tihic trazi da se otvore dosijei, ali to ne trazi na pravno moguc nacin, u skusptini koju on kontorlise, nego "od tajnih sluzbi", a koje logicno nece otkriti svoje tajne agente.

  Ja licno mislim da Tihic nije neki predratni uvezani cetnicki agent, kao sto je su npr. Silajdzic ili Ganic. Tihic je kao i Alija, srpski doborovoljac, kojega niko ne treba uvezivati, jer on bi i zivot dao za cetnicki projekat ako treba. On je tokom rata uskocio, dobrodosao Aliji kada su ljudi kao Ganic i Silajdzic poceli migoljiti iz stresnog spijunskog zivota, i kada su ljudi kao Latici i Bicakcic poceli pomalo otkazivati poslusnost. Medjutim, Tihic ne zeli da se donese zakon o lustraciji, ne zbog njega licno, nego zato sto bi to ugrozilo projekat velike Srbije, jer bi to izbacilo iz igre njegove oslonce, ljude kao Hazim Rancic i Mirsad Ceman.

  U slijedecim clanku podsjecamo citaoce, da ne bude zaboravljeno, kako je Sefer Halilovic optuziovao Aliju kao krivca za genocid u Srebrenici. U clanku se spomjnje i Milosevicevo svjedocenje iz Haga gdje se vidi da je Alija cak nudio Milosevicu Srebrenicu za Vogoscu, da bi napravio geografski kompaktnu Republiku srpsku.

  M. B.
  _____________________________________


  10. Alija, Izdao Si Srebrenicu !!!

  Otvoreno pismo Sefera Halilovica Aliji Izetbegovicu:

  SARAJEVO - Sefer Halilovic, bivši nacelnik Glavnog štaba Armije BiH, uputio je juce otvoreno pismo Aliji Izetbegovicu, u kojem ga optužuje da je "izdao i prodao Srebrenicu".

  "Ovih dana navršava se osam godina od srebrenicke tragedije, koju ste ti i tvoji trabanti izdali i prodali", kaže Halilovic na pocetku otvorenog pisma upucenog Izetbegovicu.

  Halilovic je juce reagovao na otvoreno pismo Izetbegovica od 28. juna ove godine. U tom pismu Izetbegovic je reagovao na tvrdnje Slobodana Miloševica, bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, koji je pred Haškim tribunalom izjavio da mu je on, kao predsjedavajuci Predsjedništva BiH, 1993. godine nudio zamjenu Srebrenice za Vogošcu. Izetbegovic je u javnom pismu tvrdio da je Miloševic izjavu izvukao iz svjedocenja Sefera Halilovica u Hagu.

  Negirajuci da je u Hagu davao iskaze o bilo kojem drugom predmetu osim o zlocinima u Grabovici, za koje je optužen u Haškom tribunalu po komandnoj odgovornosti, Sefer Halilovic u jucerašnjem pismu kaže Izetbegovicu:

  "Dobro si me zadeverao sa ovim podmetanjem kukavicjeg jajeta u Hagu, pa ti nisam stigao ranije odgovoriti. Odlucio sam reagirati, jer tvoje pismo sadrži nekoliko konstatacija vezanih za moje ime i u cjelini sugerira morbidnu laž da sam ja odgovoran za tragediju koja se u Srebrenici dogodila 1995. godine, iako sam ja tvojom odlukom udaljen iz Armije 26. oktobra 1993. godine nakon višednevnih maltretiranja i iživljavanja od strane službi državne i vojne bezbjednosti".

  Halilovic objašnjava da je njegov iskaz haškim istražiteljima iskljucivo vezan za pitanja zlocina u Hercegovini, a ne u istocnoj Bosni.

  On je spomenuo i "tajne sporazume", koje je Izetbegovic potpisivao. "Ako si zbog godina ili starosti zaboravio, podsjecam te da si 16. septembra 1993. godine sa Momcilom Krajišnikom tajno potpisao Zajednicku deklaraciju o podjeli BiH na tri etnicke republike, koja u stavu pet kaže ''da oformimo radnu grupu za posebna pitanja koja se odnose na teritorijalno razgranicenje izmedu dviju republika u buducoj uniji BiH, ukljucujuci istocnu Bosnu'', a dva dana prije toga sa Tudmanom si potpisao Deklaraciju o bošnjacko-hrvatskom razgranicenju. I u jednom i u drugom tajno potpisanom dokumentu stoji da se Republika Srpska i HR Herceg Bosna, nakon dvije godine, mogu referendumom izjasniti žele li ostati u uniji BiH ili se prikljuciti Srbiji i Hrvatskoj", navodi Halilovic u svom pismu i podsjeca Izetbegovica da mu može poslati ova dva dokumenta koja je potpisao.

  Bivši general ARBiH, podsjetio je Izetbegovica i na održavanje bošnjackog Sabora u Sarajevu, septembra 1993. godine, "gdje je trebalo proglasiti bosansku republiku - bošnjacku nacionalnu državu bez Srebrenice".

  Halilovic kaže da je Izetbegovic i tada devetoclanoj delegaciji Srebrenicana nudio zamjenu Srebrenice za Vogošcu, pozivajuci se na svjedocenje Hakije Meholjica koji je potvrdio da je delegacija odbila ovu Izetbegovicevu ponudu.

  "Osim Hakije Meholjica, Amerikanac David Rodhe je u svojoj knjizi pisao o tome kako si 'neutralizirao odbranu Srebrenice' izvlacenjem Nasera Orica iz ovog grada", piše Halilovic i spominje izjave i pisanja Ricarda Holbruka i Muhameda Filipovica o ''pregovorima o prodaji Srebrenice".

  Halilovic istice da je pod njegovom komandom Armija BiH oslobodila Srebrenicu 1992, a 1993. godine ju odbranila, nakon cega su došli "plavi šljemovi".

  "I umjesto da se u periodu od '93. do '95. iskoristi da se u Srebrenicu i Žepu dovedu novi ljudi i prebace vece kolicine naoružanja, nego što su to tvoji lojalni, debeli generali uradili, sve si, zajedno s njima, uradio da taj prostor zaboraviš kako bi odgovornost bila prebacena na medunarodnu zajednicu, a da vi ne biste bili odgovorni", kategorican je Halilovic.

  On je odbacio optužbe da je sam razoružao Srebrenicu, dodajuci da se poslije demilitarizacije tog grada formiralo nekoliko brigada i bataljona, te remonta radionica i ratna bolnica. Halilovic to ilustruje i podatkom da je tada u Srebrenici postojla "divizija od 12.000 ljudi, a da je u trenutku pada Srebrenice bilo svega 6.000 vojnika".

  "Djeci Srebrenice ceš morati odgovoriti zašto si odbio moj prijedlog o formiranju 8. istocnobosanskog korpusa, zašto si nakon mog udaljavanja iz ARBiH polovinu vojnika u 28. diviziji proglasio viškom, zašto si za dvije godine dostavio manje oružja, nego što sam ja za dva mjeseca u vrijem ofanzive na Srebrenicu 1993. godine", kaže Halilovic u pismu upucenom Aliji Izetbegovicu.

  ____________________________________

  Nedavno sam na BalkansDiscussion group, u veoma kratkim crtama na Engleskom objasnio kako je izdaja Srebrenice pocela jos 1992, pa to postiram ovdje zbog nasih mladjih citalaca sirom svijeta.


  11. Treason of Srebrenica and Zepa began by the creation of enclaves

  By Muhamed Borogovac

  In the eastern part of Bosnia, around Srebrenica, Bosniaks were the ethnic majority. When the Serbian army i.e. 3 corps from Serbia, attacked in 1992, the Bosniaks managed to organize a defense, survive, and consequently liberate a large territory of eastern Bosnia. Although the Serbian army were able to strongly attack and move back the frontlines of Bosnian defenders around Srebrenica, they never were able to keep the territory because they could not completely defeat the defenders. Defenders would withdraw deeply within Srebrenica, just to return later, because Serbia could not afford to keep thousands of soldiers firmly holding territory around Srebrenica for long. Bosnians were winning that war around Srebrenica (and elsewhere) because of their fighting spirit; because they were defending their families, property, and lives, while Serbian soldiers were drafted young people from Serbia who wanted to go home as soon as possible. Therefore, the Serbian offensives were strong but short lasting. So when Serbs made one strong offensive on Srebrenica in the spring of 1993 the only way to hold the territory long term was to make a localized cease fire, just around Srebrenica.

  Those localized ceasefires were the main methodology of war against Bosnia. Those tactics enabled Serbs to move their three army Corps from one spot to another, making offensives, taking territories, an then making ceasefire deals with Izetbegovic that kept these territories as firmly Serbian.

  So, the creation of UN Safe havens was just the first step of the treason of the people of Eastern Bosnia who remained isolated in Srebrenica with the deals of Bosnian politicians. The genocide in Srebrenica in 1995 was just the final act to finish off the victim.

  Srebrenica was not indefensible even as a UN safe haven. It could be defended diplomatically, insisting on preserving Bosnia as the country of its citizens, as it was recognized by the UN. Srebrenica and Zepa were UN enclaves in the middle of the territory occupied by the Serbian army. The only problem for Serbs and Izetbegovic was that it was not possible to create a geographically compact, viable Serbian republic with Srebrenica and Zepa in the heart of it. Instead of using Srebrenica to show how it is impossible to divide the country along ethnic lines, Bosnian leaders were looking how to eliminate the ethnic majority in Srebrenica in order to create a ethnic pure Republika Serpska. Is this not treason by definition?

  There are no similarities with other situations from history mentioned by Ivo because Srebrenica was under UN protection. Indeed, Srebrenica was not protected by UN from genocide in the final moments, but it was because all parties earlier agreed that Srebrenica was a problem given their goal: the division of the country, i.e. creation of the ethnic pure Serbian Republic.

  The only crime that the Clinton administration committed is that they went along with the criminal plan of Karadzic and Izetbegovic (i.e. criminal plan of Serbia, and Serbian agents set to power in the Bosnian government.)

 9. #39

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  ONLINE GLASNIK NKRBiH - br. 661

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  9. April 2010.

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republik BiH - br. 661

  SADRZAJ - CONTENT:

  1. Srebrenica: Odbornici Srbi u obrazovnim institucijama ne žele Bošnjake

  2. PREGLASAVANJE BOSNJAKA JE DOZVOLJENO U DAYTONSKOJ BiH, DOK SRBA NIJE

  3. Depo.ba NOVI ISTINSKI NEZAVISNI MEDIJ U BOSNI I HERCEGOVINI

  4. SVE VISE LJUDI GOVORI ISPRAVNIM PATRIOTSKIM JEZIKOM O DOMOVINI
  4.1 Emir Suljagic: SEBRENICA NIJE SAMO PET DANA JULA
  4.2 Edit Agovic: PRIHVATIMO LI REZULTATE GENOCIDA BIT CEMO SAUCESNICI U NJEMU
  4.3 Jos jedna primjer kako se Daytonski vlasti oslobadjaju nepodobnih

  5. Kako izbjeci upotrebu daytonske terminologije koja i sama radi za genocid

  6. DOK JE PADAO BROD, TUDJMAN I SUŠAK GLEDALI SU OPERU U HNK

  7. Izvinjenje Glasnika DR. Mahmutu Ramadanovicu

  8. INTERNACIONALNO IZDANJE: This is what happens when perpetrators of genocide play lawmakers
  8. 1 Bosnia: Lawmakers Reject Srebrenica Resolution
  8.2 Serbia has more to apologize for

  ------------------------------------------------------------------------
  Ovaj Glasnik ide na 35,614 ispravnih adresa za Bosanski jezik dok je 2,7002 primilo Intenacionalno izdanje.

  Za primanje Glasnika prijavite se na adresu: [mailto:Bosanski_kongres@hdmagazine.com]
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your email address will be promptly deleted.
  -------------------------------------------------------------------------

  1. Srebrenica: Odbornici Srbi u obrazovnim institucijama ne žele Bošnjake

  Odbornici iz reda srpskog naroda u Skupštine opštine Srebrenica, na zadnjem zasjedanju ovog zakonodavnog tijela odbili su da usvoje zakljucak za zapošljavanje bošnjackog kadra u osnovnim i srednjim školama na podrucju opštine.

  Naime, odbornik Alija Tabakovic predložio je da se izbalansira zapošljavanje kadrova u ovim obrazovnim institucijama jer je ocito da u školama radi tek poneki Bošnjak.

  - Ne znam po koji put treba da ponovim kako je u Srebrenici potrebno izmijeniti naziv OŠ „Petar Petrovic Njegoš„. U prethodnom periodu pravdalo se cinjenicom da nema dovoljno bošnjacke djece za pokretanje ove incijative, medutim sada je omjer pola-pola ukljucujuci i seoske škole - kazao je Tabakovic obracajuci se odbornicima Skupštine opštine.

  Zulfo Salihovic, potpredsjednik SO, podržao je Tabakovicev prijedlog o zapošljavanju i predložio usvajanje zakljucka kojim bi u školama na podrucju Srebrenice za zamjenike direktora bili imenovani Bošnjaci. Medutim, srpski odbornici glasali su protiv
  ovog zakljucka. Predloženo je da se uputi dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS o uspostavljanju nacionalnog balansa nastavnog kadra u školama. Ni ovaj prijedlog nije dobio podršku srpskih odbornika.

  Predsjednik odlucio

  Prije nego što je zakljucak stavljen na glasanje, Radomir Pavlovic, predsjednik SO Srebrenica, prokomentarisao je kako ce on odluciti o ishodu ovog glasanja.

  - To ce biti kako ja kažem - kazao je Pavlovic i podigao ruku kao znak odbornicima srpske nacionalnosti da glasaju protiv zakljucka.

  Avaz

  __________________________________________


  2. PREGLASAVANJE BOSNJAKA JE DOZVOLJENO U DAYTONSKOJ BiH, DOK SRBA NIJE

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Sjetimo se da su se Srebrenicki poslanici iz redova SDA, SBiH i SDP, 2007. godine, kada su oni bili u vecini u Skupstini opstine Srebrenica, obavezali da nikakve odluke koje se ticu ravnopravnosti naroda u Srebrenici nece biti donosene preglasavanjem, nego iskljucivo dogovaranjem bosnjackih i srpskih opstinskih poslanika. Tada su Bosnjaci bili vecina u Skupstini opstine i postojala je mogucnost da izglasaju odluku o izdvajanju Srebrenice iz RS i osnivanju Distrikta Srebrenica pod direktnom jurisdikcijom BiH. Medjutim, zahvaljujuci uticaju stranackih lidera iz Sarajeva Tihica, Silajdzica i Lagumdjije bosnjacki delegati u Srebrenici su se odrekli principa "jedan poslanik jedan glas" i dobrovoljno pristali na srpski veto.

  Nije im smetalo sto Srpski poslanici nisu dali Bosnjacima isto pravo ni u jednoj opstini u RS, a gdje su svugdje bili Srbi u vecini. Srbi cak nisu imali problema sa prakticiranjem principa "jedan poslanik jedan glas" bez obzira sto im je to preglasavanje omogucio zlocin genocida i etnckog ciscenja cijele RS. To odricanje Srebrenickih Bosnjaka od pozicije opstinske izabrane vecine i pristajanje na usaglasavanje sa srpskim strankama, porazenim na izborima, je bilo prakticno odricanje od izborne pobjede. Vjerovatno se u istoriji svijeta ne pamti da su neki poslanici neke skupstine samo tako predali svoju izbornu pobjedu.

  Tu bi bilo nekog dostojanstva ako bi se to pravilo dogovaranja odnosilo i na situaciju kada je druga strana u vecini. Medjutim, ni tada, nigdje u RS to nije bio slucaj, a vidimo ni u Srebrenici, jer cim su Srbi dosli u poziciju vecine vise niko ni ne spominje dogovaranje. Postoji samo gruba sila za bosnjacku manjinu.

  Ako ovo nije bila izdaja Tihica, Silajdzica i Lagumdzije, ne znam sta onda jeste.

  Osim toga, ta politika Sarajevskih lidera stranaka Tihica, Silajdzca i Lagumdzije ni na koji nacin ne opravdava Srebrenicke poslanike koji su pristali na to, jer Srebrenica je njihov grad i bili su duzni baniti je svim sredstvima, dakle i suprotstviti se izdajnicima iz Sarajeva.

  _________________________________________________


  3. Depo.ba NOVI ISTINSKI NEZAVISNI MEDIJ U BOSNI I HERCEGOVINI

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Prije nekoliko dana mi je novinarka portala Depo.ba Mirna Duhacek poslala pitanja za intervju. Iznenadio sam se koliko su pitanja bila zrela. Medjutim, koliko god da sam se iznenadio zbog sustinskih pitanja, to nije nista koliko sam se iznenadio da su moji odgovori preneseni u potpunosti. Izgleda da je Bosna i Hercegovina dobila jedan istinski nezavisan profesionalno uredjen portal.

  Evo linka do intervjua Depo Portal - Srbija progoni svoga agenta Gani?a!

  Predlazem da obavezno pogledate i ostale priloge na portalu. Ja sam se zaista nasmijao citajuci clanak Midhata Ajanovica, "Providni covjek".

  Evo linka do naslovnice Portala

  DEPO Portal

  Do pomenutog intervju mozete doci i ako sacekate da se promjeni slika Kusturice i Sidrana i pojavi slika Ganica i onda kliknete na Ganica.

  __________________________________________________


  4. SVE VISE LJUDI GOVORI ISPRAVNIM PATRIOTSKIM JEZIKOM O DOMOVINI


  4.1 Emir Suljagic: SEBRENICA NIJE SAMO PET DANA JULA

  http://republikabih.net

  -----

  4.2 Edit Agovic: PRIHVATIMO LI REZULTATE GENOCIDA BIT CEMO SAUCESNICI U NJEMU

  Ovaj clanak sa nase "bratske stranice" je odlican, pa bi ga trebalo objaviti

  PRIHVATIMO LI REZULTATE GENOCIDA BIT ?EMO SAU?ESNICI U NJEMU — Bosnjaci.Net

  E. J.

  -----

  4.3 Jos jedna primjer kako se Daytonski vlasti oslobadjaju nepodobnih

  Evo kako se dejtonske institucije obracunavaju sa ljudima koji rade svoj posao i govore istinu.

  Gospodin Odobasic je sa svojim timom pronasao i ekshumirao oko 4,200 zrtava genocida u Bosanskoj Krajini ne gledajuci na njihovu pripadnost.

  Zbog toga sto se usudio reci istinu o nemaru i zataskivanju dokaza od strane dejtonskih i medjunarodnih institucija ovaj posteni covjek gubi posao.

  Bilo gdje drugo u svijetu ovaj covjek bi bio heroj a sad dozivljava da dobije otkaz.

  Gdje su porodice ekshumiranih zrtava? Hocete li dozvoliti da ovaj covjek bude uklonjen cutke?


  ZBOG SPORNIH IZJAVA: Jasmin Odobašić dobio otkaz u Institutu za nestale osobe - Sarajevo-x.com

  J.C.

  I dalje ce dezurni cetnicki provokatori po internetu govoriti kako "Bosanskom kongresu niko od nasih lidera ne valja". Normalno da nam niko ne valja na vlasti, jer ste sviju koji valjaju posmjenjivali.

  _________________________________________________


  5. Kako izbjeci upotrebu daytonske terminologije koja i sama radi za genocid

  Jako je tragicno sto je monstruoznost velikosrpskog projekta toliko usavrsena i razradjena, da cak i najveci patrioti ne vide sve njihove prevare te koriste zlocinacki termin koji je bio glavni cilj srpskog genocida nad Bosancima, a to su zlocinacke rijeci "republika srpska". Same te dvije rijeci znace genocid, fasizam, zlo, smrt.

  A opet u nedostatku kritickog pogleda na svaki detalj, promakne nam cinjenica da ako koristimo zlocinacke termine koji su genocidom progurani, mi manje ili vise pridonosimo legitimitetu Okupiranim Krajevima Republike Bosne i Hercegovine.

  Ovom prilikom zahtijevam da od sada bosanski patrioti ratni plijen Srbije zovemo njegovim ispravnim nazivom: Privremeno Okupirani Krajevi Republike Bosne i Hercegovine (POKRBIH).

  Armin K.

  ______________________________


  6. DOK JE PADAO BROD, TUDJMAN I SUŠAK GLEDALI SU OPERU U HNK

  ISPOVIJEST RATNOG VODJE POSAVLJAKA 2. DIO

  VINKO BEGIC - Prvi put nakon petnaest godina progovara o sukobu Posavljaka s hrvatskim vodstvom iz Hercegovine

  Bivši predsjednik Savjeta HVO-a Bosanske Posavine i gradonacelnik Dervente Vinko Begic prvi put govori o dogadjajima od prije petnaest godina, kad je HDZ-ova vlast realizirala dogovorenu predaju Posavine Srbima
  NACIONAL: Kad ste spomenuli odluku da se Hrvatska zajednica Bosanska Posavina smatrala sastavnim dijelom BiH, je li hrvatski državni vrh blagonaklono gledao na takvu politiku ?

  - Zemljopisni položaj Bosanske Posavine naprosto je iznjedrio normalne odnose izmedju Hrvata i Bošnjaka koji su se ogledali prvenstveno u cinjenici da su Bošnjaci prihvatili oznake HVO-a i smatrali se ravnopravnim pripadnicima oružanih snaga BiH. Hrvatsko-bošnjacki sukob na ostalim dijelovima BiH nije imao utjecaja na odnose u Bosanskoj Posavini, jer su nam i ciljevi i želje bili jednaki. Do danas mi nije jasno tko i zašto je izazvao oružani sukob s Bošnjacima kad smo vec imali zajednickog neprijatelja. Kao primjer zaoštravanja odnosa koji potjecu iz vrha RH mogu navesti dogadjaj kada sam u vojnoj odori s obilježjima Hrvatske zajednice Bosanska Posavina na kojoj su prikazani hrvatska šahovnica i cvijet ljiljan doživio neugodnost u Ministarstvu obrane od tadašnjeg saborskog zastupnika Vice Vukojevica. Tada sam ministru Gojku Sušku predlagao da se taj znak prihvati kao službeni kako bi se smanjile tenzije i izbjegli sukobi s Bošnjacima koji su vec poceli na prostorima srednje Bosne, kada me je Vice Vukojevic napao govoreci: "Skidaj to s rukava, dok ti ja nisam pocupao". Nisam mogao vjerovati da visokopozicionirani politicar ne razumije stanje odnosa u BiH.

  NACIONAL: Da li je na vas vršen pritisak da se pripojite HZ-HB?

  PRALJKOVO OSIGURANJE je, tvrdi Begic, na njega repetiralo automatsko naoružanje

  - To je tacno, pritisak je postojao. Nakon formiranja Hrvatske zajednice Bosanska Posavina i njenih vojnih postrojbi svaki pripadnik dobio je vojnu iskaznicu. Ta vojna iskaznica nije imala obilježja Hrvatske zajednice Herceg Bosne radi cega su naši vojnici šikanirani, ponižavani, a na punktovima u dijelovima BiH, koje su kontrolirali pripadnici Hrvatske zajednice Herceg Bosna naše vojne iskaznice su uništavane. Tada vec izabrani predsjednik HDZ-a BiH Mate Boban uvjeravao me da trebam prihvatiti politicka nacela Hrvatske zajednice Herceg Bosne, nudeci mi tom prilikom visoke položaje u politickoj hijerarhiji, uz uvjet da izazovem rat s "balijama" kako je on nazivao pripadnike bošnjackog naroda. Sve te ponude sam odbio obrazlažuci ih cinjenicom da mi u Bosanskoj Posavini svakodnevno okapamo na desetine mrtvih boraca dok u isto vrijeme Hercegovina "cvjeta" u gospodarskom, politickom, kulturnom i svakom drugom pogledu.

  NACIONAL: Govori se da ste se vrlo snažno sukobili s hercegovackom strujom upravo prigodom imenovanja Mate Bobana za predsjednika HDZ-a BiH?

  - Na tom sastanku su, izmedju ostalih, bili nazocni i Gojko Sušak, Miroslav Tudjman, Perica Juric i general Slobodan Praljak. Vec su bili "kupljeni" politickim pozicijama ljudi koji su bili predsjednici ratnih kriznih štabova u nekim opcinama Bosanske Posavine. Tom prigodom meni se obratio Jozo Maric, bliski suradnik Mate Bobana, rijecima: "Evo covjeka koji ne dozvoljava da se Bosanska Posavina integrira u Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu". Nakon toga su uslijedili pritisci sa svih strana tako da sam istu vecer Grude napustio u tajnosti jer sam dobio poruku od hrvatskog saborskog zastupnika Muhameda Zulica, da mi prijeti fizicka likvidacija. Spomenut cu još jedan detalj. U razgovoru s Matom Bobanom, kada mi je prigovarao neprihvacanje politickog ustrojstva Herceg-Bosne, rekao sam da mi trebaju dvije bojne koje ce biti konkretna pomoc, na što je on samo šutio.

  -----

  Treci nastavak ce biti pobjavljen u slijedecem broju Glanika.

  ____________________________________


  7. Izvinjenje Glasnika DR. Mahmutu Ramadanovicu

  U jednom Glasnku iz 2008 godine objavili smo pismo gradjanina N. N., kojega znamo i koji je sasvim dobronamjeran gradjanin BiH, ali je nazalaost nasjeo na podvalu, da je Murat Ramadanovic dosao na poziciju u bh. diplomatiji kroz veze sa nasim izdajnicima, mada je neskolovani "bivsi izbacivac u Holyday Inn-u". To je bila totalna neistiina, jer Dr. Ramadanovic je za vrijeme Olimpijade bio Direktor smjestaja u Holyday Innu", a ne "izbacivac". Srecom, tako krupna, i time ocigledna greska nije ni na koji nacin mogla naskoditi Dr. Ramadanovicu, te on nije ni obracao paznju na nju.

  Medjutim, kada nam je takodjer iz Sarajeva skrenuta paznja da je gosp. Ramadanovic veoma strucan upravo za diplomatiju, profesor Sarajevkosg univerziteta, odlucili smo da se izvinemo na ovaj nacin.

  Veoma srdacan pozdrav Dr. Ramadanovicu i zelimo mu usphjeha u daljem radu.

  Dr. Muhamed Borogovac

  __________________________________________


  8. INTERNACIONALNO IZDANJE: This is what happens when perpetrators of genocide play lawmakers

  Prenosimo i tekstove iz Internacionalnog izdanja Glansika.

  8. 1 Bosnia-Herzegovina: Lawmakers Reject Srebrenica Resolution

  Balkan Insight, 8 April 2010

  Sarajevo: The House of Representatives of Bosnia and Herzegovina yesterday rejected a resolution condemning the crimes committed in Srebrenica in July 1995.

  The resolution was proposed by Representative Denis Becirovic of the Social Democratic Union, SDP, who argued that the adoption of the declaration would contribute to permanent peace building in the country.

  After the members of the House of Representatives refused to accept the proposition by the SDP, the party's representatives left the room, saying that they considered the move an “insult to victims of Serb, Bosniak or Croat nationality”.

  The resolution was refused by representatives of parties from Republika Srpska.

  Under the Dayton peace agreement which ended Bosnia’s 1992-95 war, the country was divided into two highly independent entities – the Serb dominated Republika Srpska and the Croat-Bosniak federation.

  The two entities are united by weak central institutions, but each has its own government, parliament and presidency.

  Srebrenica, the city where the Bosnian Serb Army committed genocide in July 1995, killing more than 8,000 Bosniak (Bosnian Muslim) men and boys and expelling more than 25,000 people, is located in Republika Srpska (RS).

  A resolution condemning the genocide in Srebrenica was adopted by the European Parliament last year. The EP asked other European countries to adopt a similar resolution, and so far all the countries of the former Yugoslavia have done so, with the exception of Bosnia.

  The Serbian parliament adopted a resolution earlier this month condemning the massacre. Like Montenegro, Serbia did not explicitly call the crimes committed in Srebrenica acts of genocide.

  The same day that the House of Representatives rejected the proposed resolution on Srebrenica, the ruling party in RS, the Alliance of Independent Social Democrats, SNSD, announced its request for a declaration labeling the World War One massacres of Armenians in Turkey as genocide.
  -----

  Comment: Recall that in Dayton, "Bosnian leaders" gave half of the country and the veto power to Karadzic’s Serbs who were already militarily defeated. What else could we except in the Bosnian assembly after “our” leaders rewarded the perpetrators of the genocide to became lawmakers over the victims. Bosnia has only one problem; it is that nobody represents Bosniak people.

  Remark for media: Please, do not call us "Muslims". We are ethnic Bosniaks, is it so difficult to learn? Yes, some of us are religious Muslims, but also some of Serbs are religious Orthodox, and some Croats are religious Catholics, and jet you call them correctly: Serbs, and Croats. In Srebrenica were killed 8000 people, not because they were Muslim, but because they were Bosniaks.

  Muhamed Borogovac

  _________________________________


  8. 2 Serbia has more to apologize for

  The crimes committed by the Serbs across Bosnia are too many to apologize away. But I would like to hear them try.

  By Jasmina Cesic — Special to GlobalPost

  REVERE, Mass. -— The Serbian government recently issued an apology for the 1995 massacre in Srebrenica, during which they systematically rounded up and killed about 8,000 Bosnian Muslims. Unfortunately, the mass killing, rape and torture of innocent civilians took place in other parts of Bosnia too, including my hometown of Visegrad, where my two brothers, grandmother and uncle were killed.

  In Visegrad, 70 percent of the population was Muslim, but that was before the Serb nationalists came with their slogan, "Kill everyone who is not Serb and bring and unite all the Serbs into one nation called Greater Serbia." After that, there were no Muslims left. Thousands were brutally murdered like my brother, Samir, who was only 15 at the time. The Serbs threw him off a bridge and shot him as he was falling.

  My grandmother was burned alive in her own house, as were many others. Numerous women and girls were raped. Some were taken to prison, like my father, where they were constantly tortured. The rest of Visegrad's population was forced to leave the city. My mother with my surviving siblings and very pregnant sister-in-law were among those forced to flee.

  My husband and I sought refuge in Bosnia's capital city, Sarajevo, which we naively thought was a safe haven. We truly believed that the world wouldn't let anything happen to this European city that was home to the 1984 Winter Olympics.

  However, as soon as we arrived in Sarajevo in April of 1992, the Serbian army surrounded the city with their tanks and canons in ditches, and started shelling. We were hungry and didn't have access to drinkable water in the besieged city, but our biggest problems were the snipers and constant shelling that killed and wounded many. The hospitals became full and I, like many other Bosnians, wanted to be a part of the defense and began assisting in Kosevo Hospital.

  My help didn't last long. One morning my husband and I were waiting for the bus to take us to work when a mortar fell one meter from us. I didn't know immediately what had happened. I was lying on the ground and could see my arm hanging off the bone. I could see holes in my legs.

  When I turned my head I saw my husband next to me blown in half. Around me lay about 20 wounded people and some dead people too. People came to take us to the hospitals. They wrapped me in a blanket to carry me. My husband and a few other dead people were left at the first hospital and the rest of us were taken to Kosevo Hospital, which ironically had been my original destination.

  In the hospital there was never enough anesthesia, no electricity or water, and never enough food. When we got electricity for a few hours, it was like we had a new life. For 25 days they couldn't sew up my shoulder because the flesh was dirty and my doctor had to cut more of it off every day to avoid gangrene. I just bit into bedsheets in my mouth to ease the pain, which was still much easier to bear than the pain from seeing hundreds of children around me in the hospital without an arm or a leg, or an eye.

  I still live with these images. I continually ask myself how some crimes are punishable and some get rewarded. The Dayton Peace Agreement allowed the Serbs to keep what they gained in the ethnic cleansing. They get to walk down the street of my hometown, free of non-Serbs like they always dreamed it would be, while their victims, like me, are far from home.

  Srebrenica survivors, instead of getting back their town, which is still part of Republic of Srpska, get an apology that is supposed to give them peace of mind while handing the Serbian government a green card to the European Union.

  Though many of us are aware that the Serbian apology was done for the wrong reasons, to get into the EU, I would still like to hear them apologize for the crime that occurred in my hometown and for those committed in other parts of Bosnia. No apology, no matter what, will bring back my brothers and husband, or my sister-in-law's two brothers and father who were killed in Srebrenica.

  My only hope is that such an apology will open the door to a brighter future for new generations. Let them live in the world where a crime has no color, race or religion but it is wrong regardless and for that, it needs to be punished if it cannot be stopped.

  --
  /Jasmina Cesic is the author of "The River Runs Salt Runs Sweet," a memoir of war-torn Bosnia. She came to the U.S. in 1993 as one of the first Bosnian refugees to seek better medical treatment./

 10. #40

  Registriert seit
  14.06.2005
  Beiträge
  2.144
  Wann holt Dr. Borogovac mal jemand in die Realität `?

Seite 4 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Nacionalni dan bez duvanskog dima
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.01.2010, 15:30
 2. Poljaci bojkotuju nacionalni tim
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.10.2009, 13:00
 3. Da?i?: Nacionalni interes - EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.06.2009, 02:00
 4. Nacionalni savezi osnovali ESF
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.05.2009, 18:00
 5. Pobedio Afri?ki nacionalni kongres
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.04.2009, 17:30