BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 5 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte
Ergebnis 41 bis 50 von 52

Nacionalni Kongres Republike BiH

Erstellt von Kraljica Katarina, 14.09.2009, 20:10 Uhr · 51 Antworten · 55.993 Aufrufe

 1. #41

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  Zastave slobode u srebrenici prkose izdajnicima

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 671

  12. juni 2010

  SADRZAJ - CONTENT

  1. Nove presude na Internacionalnom kriminalnom sudu u Hagu kojima se ratni zlocini u BiH kvalifikuje kao genocid

  2. ZASTAVE SLOBODE U SREBRENICI PRKOSE IZDAJNICIMA

  3. U svijet procurila vijest o prisnom sastanku lidera Islamske zajednice BiH i Republike srpske

  4. DA LI JE COVJEK KOJI JE NELEGALNO IZDAO RODNI LIST RS-U DOSAO "TOBE" ILI SE NASTAVLJA SIBICARSKA IGRA?

  5. GEST AMBASADE BiH U AUSTRALIJI ZNACI PODRSKU IZVRSIOCIMA GENOCIDA

  6. Fra Mirko Filipovic otkazao gostoprimstvo Josipovicu u samostanu u Plehanu

  7. Silajdzic nam potura bizuteriju za zlato koje vec imamo u dzepu

  8. PRIKAZ IZUZETNE KNJIGE JERKA ZOVKA "RAT U BOSANSKOJ POSAVINI 1992."

  9. Slika jednog imama iz Cericeve Islamske Zajednice

  10. VRIJEME DA SE REGISTRUJEMO ZA IZBORE U BiH


  ----------------------------------------------------------------------------------------
  Ovo izdanje Glasnika se distribuira na 35,169 citalaca Hrvatskog, Srpskog i Bosanskog jezika.

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
  __________________________________________________ ______________________


  1. Nove presude na Internacionalnom kriminalnom sudu u Hagu kojima se ratni zlocini u BiH kvalifikuju kao genocid


  Slijede citati iz svjetskih medija o presudi Internacionalnog tribunala (ICTY) u Hagu od 10. Juna 2010., a zatim prevodi i editorski komentari Glasnika NKR BiH.

  Citat 1.

  The Hague, June 10: A United Nations court Thursday found three former Bosnian Serb officers guilty of genocide and convicted four others for their role in Europe's worst atrocity since World War II - the massacre in 1995 of thousands of Muslim men in Bosnia enclave of Srebrenica.

  A total of 5,300 exhibits were admitted and 315 witnesses were heard during the four-year trial, the biggest to date at the Hague-based International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY).

  Vujadin Popovic and Ljubisa Beara, then chiefs of security of the Drina Corps of the Bosnian Serb Army (VRS), were both found guilty of genocide, extermination, murder and persecution and sentenced to life imprisonment.

  Judges said Popovic knew of and shared plans by Bosnian Serb forces to eliminate Muslims living in the area and that Beara was the "driving force" behind the exterminations.

  Drago Nikolic, a high-ranking officer in the Zvornik Brigade, was found guilty of aiding and abetting genocide, extermination, murder and persecution, and sentenced to 35 years' imprisonment.

  Ljubomir Borovcanin, a senior police officer, and three others were found guilty of a variety of crimes, including inhumane acts and deportation, and were handed prison sentences ranging from 19 to five years.

  "The scale and nature of the murder operation, with the staggering number of killings, the systematic and organised manner in which it was carried out, the targeting and relentless pursuit of the victims, and the plain intention - apparent from the evidence - to eliminate every Bosnian Muslim male who was captured or surrendered proves beyond reasonable doubt that this was genocide," judges said.

  IANS Seven Bosnian Serbs convicted for Srebrenica massacre (Lead) .:. newkerala.com Online News - 125171

  Prevod citata na Bosanski jezik

  Hag, June 1o, 2010: Sud Ujedinjenih Nacija je u cetvrtak ustanovio da su trojica funkcionera Bosanskih Srba krivi za genocid, a cetvoricu ostalih je osudio za njihove uloge u najgorem zlocinu u Evropi od drugog svjetskog rata, masakriranje u 1995toj godini vise hiljada Bosanskih Muslimana, muskaraca iz bosanske enklave Srebrenica.

  Ukupno je bilo prilozeno 5,300 materijalnh dokaza i saslusano 315 svjedoka za vrijeme cetverogodisnjeg sudjenja, najveceg do sada za zlocine iz bivse Jugoslavije na Internacionalnom kriminalnom sudu (ICTY), koji je smjesten u Hagu.

  Vujadin Popovic i Ljubisa Beara tadasnji shefovi obezbjedjenja u Drinskom korpusu Vojske Bosanskih Srba (VRS) su obojica proglaseni krivim za genocid, istrebljenja, ubistva i progon i osudjeni na dozivotnu zatvorsku kaznu.

  Sudije su obrazlozili da je Popovic znao i dijelio planove snaga Bosanskih Srba da se eliminisu Muslimani koji zive u toj oblasti, a da je Beara bio glavni "izvodjac radova" istrebljenja.

  Dragan Nikolic, visoko rangirani oficir u Zvornickoj brigadi je proglasen krivim za podrsku i odobrenje genocida, te istrebljenja, ubistava i progona i osudjen na zatvorsku kaznu od 35 godina.

  Ljubomir Borovcanin, visoki policijski oficir i trojica drugih su bili proglaseni krivim za siroku lepezu zlocina, koji ukljucuju razne nehumane akte i deportacije i dobili su kazne zatovora od 19 do 5 godina.

  Izvod iz presude: “Stepen i priroda operacija ubijanja, sa stravicnim brojevima ubistava, koja su provedena na sistematski i organizovan nacin, sa ciljanim i nemilosrdnim progonom zrtava, sa jasnom namjerom, koja proizlazi iz materijalnih dokaza, da se eliminise svaki Bosanski Musliman muskarac koji je ili uhvacen ili se predao, dokazuje, bez ikakve razumne sumnje, da je to bio genocid."

  - Kraj Citata 1.

  I ostale svjetske agencije prenose gotovo identicnu vijest. Citiracemo jos samo izvjestaj AFP-a, kojeg je prenio i Guardian, jer se u tom izvjestaju objasnjava i sta ove presude znace za Karadzicevo sudjenje. Konstatuje se da ovim u stvari gotovo obezbjedjena i za Karadzica presuda da je kriv za genocid (pretpostavljni osudjenim funkcionerima RS).

  Sve su ovo novi neoborivi dokazi da je Republika Srpska genocidna tvorevina i kao takva je od svijeta osudjena na smrt, jer svijet ne priznaje nikakve promjene granica postignute silom, a pogotovo ne genocidom. Nazalost svijet je tu nemocan da ista ucini, buduci da sa strane bh. Bosnjaka (i bh. Hrvata takodjer) nema nikakve pravno osnovane incijative da se ove presude i materijalizuju. Svijet ne moze zabraniti zrtvama genocida da poklanjaju svoje teritorije genocidnom entitetu. Niko ne moze efikasno trajno sprijeciti samoubicu da se ubije, to je ono sto "bosnjacki" politicari koriste da anuliraju sve za BiH povoljne odluke i presude svijeta, da bi sacubali RS.

  Jos jednom se pokazalo da Bosna i Hercegovina prolazi dobro dok god je pravda u rukama internacionalnih institucija, a kad god stvari dodju u nase ruke, nasi izdajnici uspijevaju da odrade stvar za cetnike, da sabotiraju pravdu. Evo sada imamo ove presude, da vidimo sta ce uraditi Tihic, Silajdzic, Lagumdjija i ostali "Bosnjaci" u vlasti. Vjerovatno ce, kao da nije nista bilo, kazati: "Pristajemo na etnicki popis stanovnistva i pristajemo na podjelu drzavne BiH imovine na entitete, jer RS tako hoce.", kao da je RS legalna tvorevina, potpuno neopterecena ganocidom, a mi zlocinci jer smo branili Republiku BiH, pa moramno ispunjvati sve Dodikove zelje bez protivljenja.

  Nazalost, Bosnjaci ne razumiju kako svijet funkcionise, oni imaju samo svoju balkansku spletkarsku pamet na raspolaganju, ne shvataju da se u savremenom svijetu odlucuje po zakonima, a ne po volji pojednih "lobija", ne shvataju da u savremenom svijetu svako raspolaze sa svojom domovinom, svakome je dato pravo da donosi odluke o svojoj domovini (sto se zove suverenitet), da nam nikakve velike sile nemaju pravo diktirati, te Bosnjaci vjeruju u podvale svojih izdajnika da svijet dijeli Bosnu mimo nase volje. Tako se dogadja da nasi izdajnici i pored svih zlocina koje su pocinili protiv naroda, i dalje uzivaju na grbaci tog istog naroda.

  Sada slijedi citat i prevod citata AFP-a, gdje se govori sta ova presuda znaci za Kardzicevo sudjenje.

  Cista 2.

  AFP June 11, 2010, The Hague-based UN court sentenced Bosnian Serb officers Vujadin Popovic, 53, and Ljubisa Beara, 70, to life imprisonment.

  The court ruled that they played a leading role in the massacre committed by Bosnian Serb forces in the final stages of Bosnia's 1992-1995 war.

  The verdict - almost four years after the start of the largest trial the tribunal has conducted - made it virtually inconceivable that Radovan Karadzic, the Bosnian Serb leader captured two years ago after 13 years on the run, can evade an identical conviction.

  The judges ruled: ''The scale and nature of the murder operation, with the staggering number of killings, the systematic and organised manner in which it was carried out, the targeting and relentless pursuit of the victims, and the plain intention - apparent from the evidence - to eliminate every Bosnian Muslim male who was captured or surrendered proves beyond reasonable doubt that this was genocide.''
  AFP, GUARDIAN

  Prevod Citata 2 na Bosanki jezik

  Sud Ujedinjenih nacija u Hagu osudio je oficire Vojske Bosanskih Srba Vujadina Popovica, 53, i Ljubisu Bearu, 70, na dozivotni zatvor.

  Sud je presudio da su oni igrali vodecu ulogu u masakrima pocinjenim od strane Vojske Bosanskih Srba u finalnoj fazi rata u BiH od 1992 – 1995 godine.

  Ova presuda, donesena gotovo cetiri godine od pocetka najveceg sudjenja kojeg je tribunal obavio, cini prakticno nemogucim da Radovan Karadzic moze izbjeci identicnu presudu. Radovan Karadizc je lider Bosanskih Srba, koji je uhvacen prije dvije godine, posto je 13 godina uspijevao bjezati od pravde.

  Sudija je presudio: “Sepen i priroda operacija ubijanja, sa stravicnim brojevima ubistava, koja su provedena na sistematski i organizovan nacin, sa ciljanim i nemilosrdnim progonom zrtava, sa jasnom namjerom, koja proizlazi iz materijalnih dokaza, da se eliminise svaki Bosanski Musliman muskarac koji je ili uhvacen ili se predao, dokazuje bez ikakve razumne sumnje da je to bio genocid.

  Kraj Citata 2

  Predlazemo svim patriotima Bosne i Hercegovine da sacuvaju i distribuiraju ove jasne nedvosmislene presude genocida, jer dok im se u svijetu pridaje veliki znacaj, sa dalekoseznim posljedicama za svjetski pravni sistem, kontrolisani bh mediji su potpuno zaturili i marginalizirali ovu vijest. Ako izdajnicki mediji kriju znacaj ovih presuda za genocid, onda narod mora uzeti informisnje u svoje ruke i distribuirati ovu vijest, svako prema svojim mogucnostima.

  NKR BiH

  _______________________________


  2. ZASTAVE SLOBODE U SREBRENICI PRKOSE IZDAJNICIMA

  Evo ponovo nase zastave, zastave Republike BiH, koja simbolizira nasu Republiku BiH priznatu od cijelog svijeta, vihori se usred genocidne tvorevine. Niko nije uspio ubiti zastavu drzave koja je u srcima njenih sinova.

  Da li ce se oni koji od memorijalnog centra prave "tursko gorblje", koji sahranjuju zrtve genocida bez ikakvih drzavnih pocasti, kao da su samo zrtve prirodne nepogode, koji dok sahranjuju zrtve genocida bratime ih sa njihovim ubicama, usuditi da prkose i rodbini zrtava i ovim zastavama i doci da ponovo propagiraju svoje podvale u stilu "ovdje je brat ubio brata".

  ZASTAVE SLOBODE NA JARBOLU STRATISTA - DA PRKOSE VELEIZDAJNICIMA SDA, SBH, SDP

  Republic of Bosnia and Herzegovina Blog Archive Zastave Slobode u Istocnoj Bosni

  NKR BiH
  _______________________________


  3. U svijet procurila vijest o prisnom sastanku lidera Islamske zajednice BiH i Republike srpske

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Slijedi jedna znacajna vijest koje je bila sakrivena za bh javnost, ali je procurila zahvljujuci stranim medijima, citat:

  Bosnia's Islamic community has praised Serb authorities for helping in the reconstruction of a 16th century mosque Serb nationalists blew up during the country's 1992-95 war.

  The Islamic Community on Tuesday organized a ceremony for the prime minister of the Serb region in Bosnia, Milorad Dodik, and gave him a letter of gratitude.

  Mustafa Ceric, the head of Bosnia's Islamic Community, says "better times have come."

  Dodik's government gave over €600,000 for the reconstruction of the main Banja Luka mosque.

  Nearly all of Banja Luka's Muslims were expelled during the war and all of the city's 17 mosques were destroyed, including the Ferhadija mosque. The cornerstone laying ceremony for the Ferhadija triggered Serb nationalist riots in 2001 that left one person dead.

  Associated press
  - kraj citata

  Ovo je jos jedna blamaza za Cerica i Islamsku Zajednicu BiH. Da bi shvatili kolika je odanost Cerica i Islamske zajednice njihovim veliko-srpskim gospodarima, moramo shvatiti znacenje rijeci "praise" koju je upotrijebio novinar Associated Pressa da opise taj odnos. Prema rijecniku Engleskog jezika "dictionary.com" imenica "praise" znaci "the act of expressing approval; admiration; commendation; laudation".

  U prevodu "praise" znaci "akt koji izrazava odobravanje; divljenje; hvaljenje; slavu". Upravo rijecjima "Bosnia's Islamic community has PRAISED Serb authorities..." je novinar americkog AP-a opisao odnos Cerica i Islamske Zajednice BiH prema funkcionerima Republike srpske. Mozemo misliti kako je ta ceremonija izgledala mucno jednom dostojanstvenom covjeku, Amerikancu, kada je odabrao bas tu rijec "praise" da opise odnos dvije strane.

  Na kraju novinar na kulturan nacin objasnjava koliko je to nedostojanstveno ponasanje jer u zadnjoj recenici napominje da su ti ljudi kojima se lideri Islamske Zajednice toliko klanjaju zbog izgradnje jedne dzamije srusili u samoj Banja Luci 17 dzamija i bili protjerali sve Muslimane iz Banja Luke.

  Za normalne ljude ovo ponasanje Islamske Zajednice nema nikakva smisla, jer oni koji su srusili bili su duzni sagraditi novu dzamiju i jos platiti kaznu sto su srusili original, jer nikada kopija nije isto sto i original. A to je jedina dzamija koju su sagradili, a hiljadu su srusili i ipak Islamska zajednica je u ekstazi od zahvalnosti "Srbima" koji im grade jednu od hiljadu srusenih dzamija. Sta je sa ostalim srusenim dzamijama?! Sta je sa crkvom u dvoristu otetom od Fatime Orlovic!?

  Jedina dobra vijest je sto je i ova blamaza cetnickog agenta Cerica procurila u javnost tako da ni jedan vjernik i ni jedan imam Islamske zajednce ne moze kazati da nije znao da je Ceric jedan obicni posrbica i cetnicki agent koji nam radi o glavi, i da za to koristi cijelu Islamsku zajednicu. Do sada je svaki hodza saznao istinu o Cericu i svaki koji se miri sa tim je Cericev saucesnik u rusenju Bosne i Hercegovine.

  _______________________________


  4. DA LI JE COVJEK KOJI JE NELEGALNO IZDAO RODNI LIST RS-U DOSAO "TOBE" ILI SE NASTAVLJA SIBICARSKA IGRA?

  Novinar KBSA: Dejton kao projekat je dao rezultat u formiranju prve postdejtonske vlasti na nivou države BiH, a kasnije je od strane politicara iz RS blokiran gdje god im se pružila prilika. Ja vjerujem da ce u BiH javnosti negativno odjeknuti završnica govora dr. Siladžica gdje je on ponovo pozvao UN da pomogne u imlepementaciji ovog sporazuma. Zašto dr. Siladžic nije rekao ono što misli i ocekuje svaki istinski Bosanac i Hercegovac a to je ukinute Dejton i pomozite nam da vratimo gradanski ustav RBiH? Cini se da je danas baš bila najbolja prilika za to.

  Sacirbegovic: .... Moje mišljenje se nije puno promjenilo o Dejtonu i nakon pristanka na potpis. To je bio rizik onda, ali više zaista nemamo razloga da imamo ikakav rizik, na kraju krajeva šta sad želimo sacuvati od tog sporazuma. Ja danas odgovorno tvrdim nije riskantno po BiH potpuno odbiti Dejton, nego je riskantno držati ga se i dalje. Zašto? Pa dinamika ovog sporazuma ide protiv cjelovitosti BiH. Status quo je potpuno negativan po BiH. Neki ce savjetovati strpljenje, možda sa pravom, ali ja kažem što duže mi cekamo RS postaje agresivnija,dok medjunarodna zajednica traži neki kompromis uvijek od nas. I onda kada ucinimo jedan, traže drugi, i to se ide do unedogled poput prepolovljenja jabuke, pa onda na cetvrt, pa onda na osminu sve dok od te jabuke ne ostane ni ogrizak. Dok je u svakom kompromisu RS uzela što želi. Danas se u VS UN dobro cula poruka Silajdžica, a i Incka. Ali, ne treba zaboraviti da se untaoc slušanju u UN na terenu u BiH genocid nastavlja. To nije retorika, to je cinjenica. Ja sam vec obradio ovaj problem u topiku okruglog stola kojeg cu držati krajem ove sedmice u St. Louisu na Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike. Srž ovog pitanja je da konsenkvence genocida nisu uklonjene nego se genocid produžio drugacijim metodama po zakonu, regularno. Oni koji sada hoce da kažu mi smo protiv Karadžica, mi smo ga osudili ne mogu sebe oprati dok se ne osudi njegov projekat i stavi van funkcije. A to je RS. Oni koji su kao spremni uhapsiti gen. Mladica, mogu reci Mladic je radio samostalno, ali na kraju vidimo da je posljedica onog što je radio Mladic usvojen i od strane Banjaluke, a i od strane Beograda. Što je najteže za nas razumjeti da je medjunarodna zajednica takodje odgovorna za ovo stanje iako i ona može reci pa eto vi ste potpisali ovaj Dejtonski sporazum, šta hocete sada. Jeste to je cinjenica, ali smo ga poptisali pod pištoljem na celu u strahu od daljeg rata, etnickog cišcenja i genocida. Po zakona taj politcki sporazm ne može da oduzme pravne konsekvence koji svako treba da poštuje kada se radi o genocidu. Dakle kada dodje do potpisa politike sa jedne strane i prava sa druge, pravo ima vecu važnost. Ako ta RS ili Beograd nije poštovao ovaj politicki sporazum, zašto bi ga na kraju mi poštovali. Ne možemo mi govoriti o genocidu koji je prošlost dok on i dalje traje. Znaci da aktaulizacija genocida daje posve drugaciju perspektivu od nekih koji su u BiH politickoj vlasti optereceni samoodrživosti. Mi trebamo da guramo i dalje zahtjev da je Dejton mrtav jer ga je ubila RS. Ja govorim ono što nijedan BiH politicar nije govorio do sada. Mi trebamo okrenuti stranu lista. Ne samo da su politicari i institucije iz RS odgovorni za agresiju i genocid, što je potvrdio sud u Hagu, nego su to i oni iz medjunarodne zajednice koji hoce da nas uvjere kako smo mi ti koji prave probleme i trebamo da progutamo rezultate tog genocida, a ako ne onda cemo mi biti kažnjeni. Kroz godine koje dolaze genocid u Srebrenici, Prijedori, Foci… itd ce biti više rasvjetiljivan i siguran sam da ce se tu naci i direktnija uloga MZ u svemu. Bošnjaci moraju uzeti inicijativu, i kada oni iz Brisela, Washingtona, Londona to je nerelano, mi trebamo kazati to je pravo.

  KOMENTAR: Ovo sto Sacirbegovic govori je tacno, medjutim, i 1995. je bilo je isto tako jasno kuda vodi njegova i Alijina politika priznavanja RS - u podjelu i nestanak Bosne i Hercegovine, a sto smo ga jos onda upozoravali. Sjetimo se kako je doslo do zaustavljanja pobjedonosne Armije Republike BiH pred Banja Lukom.

  U septembra 1995. u Genevi je potpisan “Sporazum o osnovnim principima” u kojem Republika BiH pristaje, suprotno Ustavu Republike BiH, da se osnuje Republika Srpska na 49% teritorije Republike BiH. Dr. Nijaz Durakovic, koji je tada bio clan Predsjednistva Republike BiH, u vise navrata je svjedocio da Izetbegovic nikada nije dobio saglasnost ostalih clanova Predsjednistva Republike BiH da posalje Sacirbegovica 8. septembra 1995. u Genevu da se odrekne 49% teritorije Republike BiH u korist “Republike Srpske”. Dr. Durakovic je taj sporazum nazvao “izdavanje rodnog lista Republici Srpskoj”, a u knjizi, "Rat u BiH - polticki aspekti" u Glavi 13 se moze naci analiza Prof. Francis Boylea pomenutog “sporazuma”, tacnije kapitulacije Republike BiH, koju je tada Prof. Boyle poslao poslanicima Skupstine Republik BiH.

  Kako je doslo do izdavanja rodnog lista “Republici Srpskoj”, u trenutcima kada su cetnici bili u rasulu i kada je genaral Atif Dudakovic svaki dan oslobadjao po jedan grad Republike BiH? Do Izetbegovic-Sacirbegovicevog Genevskog potpisa je doslo poslije dramaticnog apela izdatog od strane tadasnjeg najviseg funkcionera RS, dr. Nikole Koljevica, povodom Dudakoviceve ofanzive. U tom apelu Koljevic kaze da ce “srpska komponanta u BiH dozivjeti slom u roku od 48 sati ukoliko se nesto hitno ne ucini.” Tada je Izetbegovic hitno poslao Sacirbegovica u Genevu da potpise da Srbima pripada 49% BiH. Do toga trenutka Armija Republike BiH je imala pravo uspostaviti ustavni poredak, tj. osloboditi od agresora i pobunjenika svaku stopu medjunarodno priznate Republike BiH. Medjutim, poslije tog potpisa Armija R BiH je morala stati jer je morala postovati medjunrodne sporazume koje su potpisali lideri BiH. Zato, kada je general Atif Dudakovic oslobodio kvotu od 51% BiH, svijet, tacnije Amerikanci uime Ujedinjenih nacija su rekli da Armija Republike BiH mora stati, da ce biti bombarodvana ako nastavi prema nebranjenoj Banja Luci.

  Dakle, Armiju Republike BiH nisu zasutavili “Amerikanci”, u sto je Izetbegovic uspjesno ubijedio Bosnjake, nego papiri koje su Republici Srpskoj dali nasi tadasnji lideri Izetbegovic, Sacirbegovic, Silajdzic, Lagumdjija itd

  Dr. Muhamed Borogovac

  _______________________________


  5. GEST AMBASADE BiH U AUSTRALIJI ZNACI PODRSKU IZVRSIOCIMA GENOCIDA

  Arnhem, 5. juni 2010.

  Na ime:

  - Svena Alkalaja, ministra za vanjske poslove BiH
  - dr. Safeta Halilovica, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH

  Poštovani,

  Povodom odluke Ambasade BiH u Australiji da u svojim prostorijama zabrani održavanje centralne komemoracije kojom se obilježava petnaestogodišnjica genocida u Srebrenici, urucujemo oštre proteste.

  Mišljenja smo da bh. Ambasade trebaju pružiti podršku svojim gradanima pri obiljažavanju ove tragedije a ne da opstruiraju njihov rad, što se smatra negirajnjem srebrenickog genocida.

  Ovim pismom bi željeli da u skladu sa svojim ingerencijama i ovlastima sprijecite eskalaciju i stvaranje incidentne situacije te uticete na Ambasadu BiH u Australiji da promjeni svoje stajalište i da obavezno zajedno sa našim gradanima obilježi ovaj znacajan dan.

  Ujedno Vas molimo da nas obavijestite o Vašim preduzetim koracima u vezi ovog nesretnog nesporazuma.

  S poštovanjem, ?

  A. Fazlic

  Predsjednik PBiH u Nizozemskoj

  _______________________________


  6. Fra Mirko Filipovic otkazao gostoprimstvo Josipovicu u samostanu u Plehanu

  Položiti vijenac srpskim zrtvama u Posavini, je isto kao položti vijenac stradalim Srbima u Vukovaru

  U sklopu posjete bio je planiran Josipovicev posjet drevnom, u ratu srušenom samostanu u Plehanu, na kojemu je trebao biti organiziran i sastanak s liderima hrvatskih politickih stranaka. Medjutim, protokol s Plehana “preselio” se u Derventu. Zašto je fra Mirko otkazao dogovoreno gostoprimstvo?

  - Otkazao sam gostoprimstvo jer sam naposljetku, tek u trecem razgovoru, saznao da ce predsjednik položiti vijenac i u Sijekovcu, na stratištu srpskih civila, a pouzdano znamo da se tamo kao civilne žrtve prikazuju vojne žrtve - kaže fra Mirko Filipovic. Fra Mirko veli da mu je protokol Josipoviceva posjeta BiH “prezentiran u dozama”.

  - Posjetio me Josipovicev izaslanik i pitao mogu li primiti predsjednika, u prolazu, na povratku iz Sarajeva. To sam rado prihvatio, primio sam ga i u predizbornoj kampanji. Potom, dva-tri dana poslije, stiglo je izaslanstvo iz protokola i tražilo da se u samostanu organizira sastanak s predstavnicima hrvatskih politickih stranaka.

  Pitali su mogu li im organizirati i rucak. I na to sam pristao iako objektivno za to nemam adekvatne uvjete. Treci put su stigli s konacnim prijedlogom, da na Plehanu polože vijenac ispred porušene crkve, dodajuci da ce položiti vijenac i u crkvi u Sijekovcu. A to je vec visoko, osjetljivo politicko pitanje - prepricava nam gvardijan tijek dogovaranja posjeta.

  - Dogadjanja u Sijekovcu nisu sudski istražena, ima previše kontroverzi. Govori se i da je rat u BiH poceo napadom na Sijekovac. Cijela Posavina za Hrvate je kao Vukovar. Ja sam predsjednikovu savjetniku pojasnio da je polaganje vijenca u Sijekovcu isto kao da ode položiti vijenac stradalim Srbima u Vukovaru. Medjutim, oni su se oglušili na moje sugestije i jedino što mi je preostalo je da iz tog izidjem. Hrvatski predsjednik ima pravo voditi hrvatsku politiku kako on želi, a ja kao slobodan gradjanin imam pravo odluciti da u tomu ne želim sudjelovati.

  Ne želim da se Plehan veže uz ovaj posjet koji ce izazvati kontroverze. Iz ovog njegova posjeta Sijekovcu, poznajuci srpsku mitologiju, vec sada mi je jasno kakve ce sve imati konotacije i tumacenja u buducnosti - kaže fra Mirko Filipovic.

  Nakon vijesti da je plehanski gvardijan otkazao gostoprimstvo Josipovicu, pitali smo velecasnog Filipa Mršica iz župe Svetog Juraja mucenika u Derventi, hoce li se dogovoreni sastanak u njegovoj župi održati, a on nam je potvrdio da ce sve biti kako je i planirano.

  (slobodnadalmacija.hr, DEPO/dg)

  KOMENTAR: Svaka cast gosp. Mirku Filipovicu. Dakle, u svim vjerama i medju svim svestenicima ima i dostojanstvenih ljudi, koji nisu na prodaju, a ima i onih kojima nista nije sveto, koji ce sve prodati za malo licne promocije kod vaznih politicara.

  Najznacajnija informacija je da je protokol Josipoviceve posjete Posavini prezentiran dozirano, tako da se nije vidio cijeli plan i smiso posjete, da bi Fra Mirko Filipovic iz najvaznijeg Posavskog samostana bio navucen da pristane na nesto, sto ne zeli i sto Posavini nije u inetresu. To pokazuje da je Josipovic tacno znao sta radi, da njegov odlazak na noge Dodiku i time implicitno priznavanje RS nije slucajna greska, nego dobro smisljena igra. On je pokusao izmanipulisati Fra Mirka Filipovica iz Plehana, a sruseni drevni samostan Plehan je simbol stradanja Hrvata Posavine, da bi svijetu demonstrao ociglednom nastavom da i Hrvati Posavine, cak u Plehanu, bezuslovno pristaju na uspostavljeno stanje u Posavini. Sve te veoma znacajne poruke su poslane u svijet pod krinkom humanitarnosti.

  Dakle, Republika Hrvatska - Republika Srpska = 0 : 2. Znaci, Republici Srpskoj i izvinjenje, gdje ga ne zasluzuje i znacajan korak u priznanju suvereniteta genocidne tvorevine.

  Napominjemo da je svjetska stampa uglavnom ispravno shvatila da je Josipoviceva posjete Republici srpskoj znacajna propagandna pobjeda drzavnosti RS, a to je najjasnije iskazano u Britanskoj i srbijanskoj stampi, tj. kod onih koji su tu poentirali.

  Dr. Muhamed Borogovac

  ________________________________________________


  7. Silajdzic nam potura bizuteriju za zlato koje vec imamo u dzepu

  Stranka za BiH: "Srbija je priznala agresiju na BiH i nece moci pobjeci od toga"

  Stranka za BiH izrazila je zadovoljstvo zvanicnim priznanjem Republike Srbije da je 1992. godine izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te vodila agresorski rat na teritoriji naše zemlje.

  "Ovo priznanje, koje su 11. juna 2010. godine potpisali ambasador Srbije Dejan Popovic, kao i ministrica pravde Srbije Snežana Malovic, jasno drži da je na teritoriji Bosne i Hercegovine na djelu bio oružani sukob u kojem su ucestvovale dvije države "i to Bosna i Hercegovina s jedne strane, a sa druge SRJ (Savezna Republika Jugoslavija).“

  Ova terminologija je primjer priznanja agresije i vodjenja agresorskog rata jedne države na teritoriji druge suverene države, te se njime završava prica o prirodi i karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

  Ovo je prvi put u historiji da Republika Srbija odstupa od svog konzistetnog i dugogodišnjeg stava da je u našoj zemlji na djelu bio "gradjanski rat“ sa kojim Srbija nije imala dodira. Iako je jasno da Srbija ovim priznanjem pokušava ostvariti kratkotrajne politicke ciljeve, koji upravo zbog toga nece ni uspjeti. Stranka za BiH podsjeca da Republika Srbija više nikada nece moci pobjeci od ovog priznanja, s obzirom na njegov dokumentovani karakter, navedeno je u saopcenju stranke.

  Kraj saopstenja SBiH.

  KOMENTAR: Silajdzic ovdje skuplja patriotske poene, poturajuci nam bezvrijednu laz da bi nam uzeo ono sto odavno imamo u dzepu, a sto je on krije od nas, zajedno sa ostalim izdajnicima. Naime, Savjet bezbjednosti UN, jedino tijelo u intenacionalnom pravnom sistemu koje je nadlezno da odluci sta je agresija, a sta nije, je u aprilu 1992. godine usaglasavanjem donijelo rezolucije 752 i 757 kojim je proglasilo da su Srbija Crna Gora i JNA pocinile agresiju na Republiku BiH te su Ujedinjene nacije na osnovu tih obavezujucih rezolucija pocele kaznjavati agresore uvodeci ekonomske sankcije i cak ekonomsku blokadu krnjoj Jugoslaviji, iskljucujuci je cak iz UN itd.

  Poznato je da ni u jednom pravnom sistemu, ne moze biti kaznjen neko cija krivica nije dokazana, pogotovo ne u svjetskom pravnom sistemu. Dakle, krivica Srbije i Crne Gore za agresiju na BiH je davno dokazana, a umjesto tih debelih dokaza, Silajdzic nam potura da mi imamo potvrdu agresije samo na osnovu ovog laznog priznanja Srbije.

  Kome treba lazno priznanje Srbije, poslije odluka Savjeta Sigurnosti UN kojima su uvedene i sankcije i ekonomska blokada Srbije?

  A to "priznanje" Srbije je lazno i potpuno bezvrijedno. Naime, Dobrovoljacka se dogodila na samom pocetku rata, prije ultimatuma Geroga Busha seniora (u ime UN) da se JNA povuce iz BiH, prije 1. maja 1992. Tek 1. maja 1992. su se vojnici iz Srbije formalno morali povuci iz BiH po sprazumu u Skopju izmedju Izetbegovica i Adzica. Tada, za vrijeme Dobrovoljacke, su jos uvijek vojnici iz Srbije legalno bili u Bosni kao vojnci JNA.

  To se mijenja tek 1. maja, 1992. Sjetimo se da je poslije Ultimatuma UN-a, koje je u ime UN izdao George Bush Senior, Alija Izetbegovic hitno otisao u Skopje, i dogovorio se sa Adzicem (cime je samo upropastio ultimatum) da se JNA nazove VRS i tako joj omogucio da ostane u BiH, kao vojska bosanskih Srba. Medjutim, kao "vojska bosanskih Srba" nisu mogli imati vojnike iz Srbije poslije 1. maja 1992.

  Znaci, ako je Srbija priznala prisustvo vojnika iz Srbije u Dobrovoljackoj, tj. prije 1. maja 1992. to nama nista ne koristi, jer tada je JNA jos bila legalno u BiH. Medjutim, ako su vojnici iz Srbije nadjeni u BiH poslije 1. maja 1992, kada se po dogovoru Izetbegovica i Adzica JNA transformisala u "Vojsku Bosanskih Srba", to je nama znacajno, to je dokaz agresije, jer tada vise nije smjelo biti vojnika iz Srbije u BiH.

  A Srbija je upravo to priznala, sudjenjem u Srbiji Jurisicu, jer je Srbija uzela za pravo da sudi Jurisicu u Srbiji, jedino ako su pogunili vojnici iz Srbije na Brcanskoj Malti. To sudjenje za Brcansku maltu je mnogo znacajnije u tom pogledu od "priznanja" za Dobrovoljacku, jer je Brcanska malta bila tek 15. maja 1992, dakle kada vise nije smjelo biti vojnika iz Srbije u BiH, a Srbija sudi Jurisicu za "zlocin" nad vojnicima iz Srbije.

  Dakle, Silajdzic nam potura veliki znacaj priznanju Srbije da su u Dobrovoljackoj poginuli vojnici iz Srbije, jer je to priznanje bezvrijedno, jer su tada jos smjeli biti u BiH kao vojnci JNA, a ne pridaje nikakav znacaj cinjenici da su na Brcanskoj malti poginuli vojnici iz Srbije, koji tada tu nisu smjeli biti u BiH, cije prisustvo dokazuje agresiju Srbije na BiH.

  Eto kako nas veoma inteligentni i skolovani agent Silajdzic strucno udbaski "radi", dok cesto glumi politicku nekompetentnost i naivnost.

  Dr. Muhamed Borogovac

  ________________________________________________


  8. PRIKAZ IZUZETNE KNJIGE JERKA ZOVKA "RAT U BOSANSKOJ POSAVINI 1992."

  U tisku se nedavno pojavila jedna vrlo zanimljiva knjiga umirovljenog hrvatskog casnika Jerka Zovaka Rat u Bosanskoj Posavini 1992., koja se na vrlo opsežan i dokumentiran nacin bavi velikosrpskom agresijom na Bosansku Posavinu, razlozima i uzrocima njezina pada 1992. godine. J. Zovak, i sam direktni sudionik ratnih zbivanja u Posavini, na temelju originalnih politickih i vojnih dokumenata, vjerno rekonstruira dogadaje koji su imali odsudnu važnost za tragicnu sudbinu koja je pogodila Bosansku Posavinu.

  U svojim analizama autor dokazuje odgovornost tadašnjeg hrvatskog vodstva na celu s predsjednikom Tudmanom, ministrom Šuškom i njihovom desnom rukom u tzv. HercegBosni M. Bobanom za dogovore sa srpskom stranom koji su rezultirali izdajom ovog vrlo bogatog teritorija BiH. Zovak kronološki iznosi nekoliko dogadaja, koji su na neki nacin zapecatili sudbinu Bosanske Posavine, a posebno se to odnosi na sporazum BobanKaradžic u svibnju 1992: 06. svibnja, 1992. god. Boban i Karadžic su (Muslimanima iza leda) potpisali “neprincipijelan” sporazum, kojim se Srbima prepustio koridor u Bosanskoj Posavini. Tim se sporazumom agresora i neprijatelja pretvorilo u prijatelja, a žrtvu i saveznika u neprijatelja. 08. svibnja, 1992. god. glavni zapovjednik HVO, general Ante Roso, na prostoru “Hrvatske zajednice Herceg Bosna”, legalne postrojbe TO BiH, proglasio je “nelegalnim”. Muslimani i drugi (HOSovci) koji nisu “poštovali zapovijed”, bili su “razbijeni”. Bio je to pocetak službenog distanciranja najveceg dijela organiziranih Hrvata od središnje vlasti u Sarajevu.

  03. srpnja 1992. Predsjednik HZHB, Mate Boban je, “zabivši Muslimanima nož u leda”, proglasio osnivanje “države u državi”. Time je završeno institucionalno stvaranje preduvjeta za otvoreni rat s Muslimanima.

  06. listopada 1992. god. hrvatskomuslimanske snage su izgubile “Bosanski Brod i cijeli mostobran”. Bosanskohercegovacki Hrvati su, od uvaženog konstitutivnog naroda i žrtve, putem dvosmislene Zajednice (Republike) “Herceg Bosne”, pretvoreni u kolaboracioniste “jednog od agresora na BiH” i nacionalnu manjinu. Srpska država je prešla Drinu, Tinju, Bosnu, Ukrinu i Vrbas, te svojim vrhom izbila u neposrednu blizinu zamišljene velikosrpske granice: Virovitica, Karlovac, Ogulin, Karlobag – na rijeku Unu.

  Ovdje vrijedi istaknuti i izjave dvojice visokopozicioniranih casnika hrvatske vojske koji su bili izravno ukljuceni u dogadaje u Bosanskoj Posavini. Tako brigadir Vinko Vrbanac, zapovjednik operativne zone Osijek govoreci o padu Bosanske Posavine i Bosanskog Broda veli: “Osobno se smatram odgovornim, a kao vojnik postiden i popljuvan, jer nismo izgubili Brod u krvi i znoju vec u bezglavom povlacenju.” General Petar Stipetic tvrdi kako je citanjem ove knjige dobio nove uvide u razloge pada Bosanske Posavine i zakljucuje: “Slažem se s autorom kako je politicka volja hrvatskog vodstva bila vidljiva i u sporazumu BobanKaradžic iz Graza, te kako je taj sporazum za direktnu posljedicu imao dogovoreno vodoravno presijecanje Bosanske Posavine, kako Republika Srpska ne bi bila okomito presjecena, a time i poražena.” General Stipetic zatim navodi kako je osobno dva puta inicirao presijecanje koridora i oslobadanje Posavine koje se dobro isplaniranom akcijom moglo izvesti, ali je svaki put bio sprijecen od strane tadašnjeg hrvatskog vodstva, a kod drugog takvog pokušaja i smijenjen. Zovak u svojim analizama pokazuje kako je službena hrvatska politika jasno preferirala interese hercegovacke hrvatske zajednice nauštrb one posavske, i opcenito bosanske, što je konacno dovelo do tragicnih posljedica tijekom rata, a posljedice te politike se osjecaju i danas. U tom kontekstu su zanimljive i rijeci koje je Vladimir Lukic, predsjednik Vlade Karadžiceve tzv. Republike Srpske uputio svom kolegi u vladi tzv. Herceg Bosne Jadranku Prlicu zahvaljujuci mu za odlicnu suradnju u dopremanju nafte RSu i srpskim snagama: “Gospodine predsjednice, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da se dobra razmjena izmedu naše dvije države odvija u skladu s dogovorima koje smo utvrdili.”

  Nije stoga nimalo slucajan tragican kontinuitet hrvatske politike u BiH i njezine fasciniranosti srpskom politikom koja i dalje traje: kao što je u nedavnim devedesetim godinama M. Boban po Šuškovim i Tudmanovim instrukcijama dobro suradivao s R. Karadžicem u izdaji i seljenju posavskih i bosanskih Hrvata opcenito, tako danas predsjednik HDZa Dragan Covic odlicno suraduje s M. Dodikom. Zbog tih i još mnogih drugih razloga je stoga ovih dana bilo vrlo otužno slušati kardinala Bozanica i još neke hrvatske biskupe i svecenike u HR i BiH koji su u povodu desete godišnjice Tudmanove smrti iznosili neukusne glorif kacije o njemu i njegovom politickom djelovanju, bez ijedne kriticke rijeci o pogubnosti Tudmanove politike po njegove sunarodnjake u BiH. Ako ni zbog cega drugog, trebali su biti suzdržaniji barem zbog svih onih žrtava koje je autor Zovak donio na kraju svoje knjige (popis hrvatskih žrtava objavilo je Svjetlo rijeci u kolovozu 2008), a koje bacaju jedno sasvim drugacije svjetlo na vrlo raširenu pricu o “velikim” i “malim” Hrvatima i broju stradalih Hrvata u Bosni i Hrvata u Hercegovini. Za njihovo je stradanje u Posavini uz velikosrpskog agresora itekako suodgovorno i tadašnje hrvatsko vodstvo na celu s predsjednikom Tudmanom, koji je u svom poznatom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji od 31. 12. 1991./1.1. 1992. najavio dogovore sa Srbima nauštrb BiH kako bi se “nacionalni ciljevi Srbije ostvarili i da ona ne bi više imala razloga za ekspanziju”.

  U svojim analizama autor Zovak iznosi dokaze koji pokazuju kako Bosanska Posavina nije izgubljena vojnim putem, nego dogovorima tadašnjeg srpskog i hrvatskog vodstva, a po samom svjedocenju generala Stipetica svaki pokušaj povratka tih teritorija pod hrvatsku vlast bio je onemogucivan od strane najviših hrvatskih vlasti. Ne znam kakvi bi još dodatni dokazi trebali da se pokaže prava istina o ovoj sramotnoj stranici hrvatske povijesti i nezalijecenoj rani posavskih Hrvata i Bošnjaka. Preporucujuci ovu knjigu prije svega svim Posavljacima i drugim zainteresiranim citateljima, mogu samo citirati ono što je u pogovoru ove knjige napisao general Stipetic: “Knjigu preporucujem ne samo vojnim profesionalcima, nego svima koji žele saznati u kojoj mjeri je vojnik bio instrument politike, a politika uzrok pada Bosanske Posavine.”

  Petar JELEC
  Svjetlo rijeci, sijecanj 2010.

  ___________________________________


  9. Slika jednog imama iz Cericeve Islamske Zajednice


  U zadnja dva broja glasnika spominju se imena nekih “Cuvara Jugoslavije” koji i dalje cine zlo Muslimanskom narodu, bez imalo stida, a mi slijepci, cutimo. Ako pogledate spisak cuvara Jugoslavije, naci cete ime Vareslija (Sulje) Fadil, 1954 iz Brizika-Zenica, Osnov angazmana: Dobrovoljan, ... koji je radio na podrucju Kljuca. A od 1984 radi za SDB pod imenom Piri.

  Sa podrucja Kljuca je protjeran, razlog nije poznat, a skrasio se u Cagljici na podrucju Velike Kladuse, tamo i dalje radi, i zivi u objektima tamosnjeg dzemata. U Sanskom mostu posjeduje 2 stana, i kafic vidi hodza pa "posjeduje kafic", vjerovatno kao zasluzan gradjanin iz rata, ali vjerovatnije od prije rata, kao zasluzan UDBA-s.

  Njegov sin Senahid Vareslija rodjen 1980 u Kljucu, nije zavrsio medresu, a ipak sada klanja dzumu namaz petkom u Amsterdamu? Vjera mu sluzi da ostvari nekakve svoje ciljeve i ciljeve Radonciceve stranke, cije listice djeli na rostiljijadama koju organizuje u dvoristu njegove supruge u Rotterdamu. Tvrdi da je OTADZBINA ugrozena, i da svi koji ne glasaju za Radoncicevu stranku, su protiv otadzbine. Kaze “Sta hocete on je napravio dva nebodera u Sarajevu, a u Sarajevu nikad u zivotu nije bio do polaska za Holandiju, osim sto bio je kod Mustafe Cerica i popio kahvu, i dobio poziciju u Amsterdamu.

  Od dzemata iz Amsterdama, trazi da mu za taj dan (jedan u sedmici) sto klanja dzumu, dva puta godisnje kupuju mobilni telefon sa navigacijom, iako mu placaju za tu njegovu uslugu sasvim solidno, cak i troskove goriva za njegovo auto.

  R. H. Holandija

  KOMENTAR: Mi smo provjerili da Fadil Vareslija jeste bio dobrovoljni dousnik udbe. Medjutim, nismo u stanju provjeriti mnoge navode iz pisma o Senahidu, pa smo ga veoma skratili. Medjutim, bitni navodi koji smo iznijeli, npr. da Senahid nije zavrsio medresu, a da je ipak dobio dobar angazman u Amsterdamu, i da dijeli letke Radonciceve stranke se mogu demantovati ako nisu istiniti. Mi cemo rado objaviti demant koji ce otici na potpuno iste adrese nasih citalaca, ako se pojavi.

  Znaci, Cericevi imami dijele Radonciceve letke? Izgleda da jedino jos Tihic ne shvata da je potrosen za projekat i da treba da nestane sa politicke scene. A mozda i shvata, pa zato ide onako otvorno pro-cetnicki, kao sto je isao u intervjuu Tanjugu, zna da nema nista vise izgubiti.

  M. B.

  _______________________________


  10. VRIJEME DA SE REGISTRUJEMO ZA IZBORE U BiH

  (Ovaj poziv za registraciju nam je stiga na Hrvatskom, ali smo ga prosarali Bosanskim i Srpskim rijecima, da ga ne bi morali ponavljati tri puta, i da se niko ne osjeca potisnutim.)

  3. oktobra 2010. godine ce se odrzati Opsti izbori u Bosni i Hercegovini.

  Pozivamo sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu - PRIJAVITE se za glasanje izvan BiH za opce izbore u BiH koji ce se održati 3.10.2010. godine.

  Da biste bili upisani u Centralni biracki spisak za glasovanje izvan BiH PRIJAVA se, najkasnije do 19.7.2010. godine, vrši podnošenjem popunjenog Obrasca prijave za glasovanje izvan BiH Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

  Obrazac prijave za glasanje izvan BiH (Obrazac PRP1) dostupan je:

  - Na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba

  - Na internet stranici www.mvp.gov.ba

  - U diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH

  Glasacko pravo na izborima u BiH, prema Izbornom zakonu BiH, imaju sve osobe koje ispunjavaju sljedece uslove:

  - imaju navršenih 18 godina do dana izbora

  - državljani su BiH

  - imaju prijavljeno prebivalište u BiH

  Popunjen obrazac prijave za glasovanje izvan BiH treba potpisati i zajedno sa preslikom (kopijom) jednog od važecih IDENTIFIKACIJSKIH dokumenta (osobna/licna karta BiH, vozacka dozvola BiH ili putovnica/pasos BiH) dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na adresu:

  Izbori u Bosni i Hercegovini
  Poštanski pretinac 451
  Sarajevo 71 000 , Bosna i Herzegovina

  ili faksom na sljedece brojeve: 00 387 33 251 333 i 00387 33 251 334
  ili elektronskim putem na: ppprijava@izbori.ba i prijavapp@izbori.ba (preporuka je da posaljete na obje adrese zatrazite emailom da vam se posalje potvrda primljenog emaila, jer nije jasno koja je adresa ispravna)

  Prijava treba biti dostavljena u Središnje izborno povjerenstvo BiH najkasnije do 19.7.2010. godine u 24,00 sati.

  Podnositelj prijave može putem dežurnog telefona ili e- maila provjeriti rezultate obrade svoje prijave. Dežurni telefon: 00387 33 251 331 ili 00387 33 251 332 ili E-mail: info@izbori.ba

  Svim državljanima BiH koji se upišu u Središnji izborni popis za glasovanje izvan BiH dostavit ce se glasacki materijal na adresu stanovanja izvan BiH.

  I. AKO SE PRVI PUT PRIJAVLJUJETE ZA GLASOVANJE IZVAN BiH

  1. Osoba koja privremeno boravi izvan BiH treba dostaviti:

  - Popunjen i vlastorucno potpisan obrazac PRP1

  - Preslik odnosno kopiju jednog od važecih indentifikacijskih dokumenata s fotografijom: osobna iskaznica BiH ili vozacka dozvola BiH ili putovnica BiH

  2. IZBJEGLA OSOBA treba dostaviti:

  - Popunjen i vlastorucno potpisan obrazac PRP1

  - Dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH ne starije od 6 mjeseci ili preslik važece putovnice BiH)

  - Dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (preslik valjanih isprava izdanih od strane zemlje domacina ili preslik izbjeglickog kartona izdanog od vlade zemlje domacina ili preslik drugih dokumenata izdanih od medunarodne organizacije)

  - Dokaz o prebivalištu (preslik stare osobne iskaznice ili preslik potvrde o prebivalištu)

  II. AKO STE GLASOVALI NA PREDHODNIM IZBORIMA (osobe koje privremeno borave izvan BiH ili izbjegle osobe)

  Središnje izborno povjerenstvo ce vam dostaviti obrazac PRP2 na adresu koju ste naveli prigodom posljednje prijave za glasovanje.

  - Obrazac PRP2 trebate popuniti , potpisati i dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu s preslikom jednog od važecih indentifikacijskih dokumenata s fotografijom: osobna iskaznica BiH ili vozacka dozvola BiH ili putovnica BiH.

  Ako ste izbjegla osoba, umjesto prethodno navedenih dokumenata, kao dokaz indentiteta možete priložiti jedan od sljedecih dokumenata s fotografijom: preslik valjanih isprava izdanih od strane zemlje domacina ili preslik izbjeglickog kartona izdanog od vlade zemlje domacina ili druge medunarodne organizacije).

  Ukoliko obrazac PRP-2 ne bude stigao na Vašu adresu, postupite kao da se prvi put prijavljujete za glasovanje.

  Dodatne informacije u svezi s glasovanjem izvan BiH možete naci na web-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba

  Pozivamo sve gradjane BiH koji žive u inozemstvu, a do sada nisu izvadili osobnu iskaznicu BiH, da to ucine po dolasku u BiH kako bi na narednim izborima ispunili uvjete za glasanje.

 2. #42

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  kann jemand bitte mal diesen Spam bot bannen, ist ja schlimmer als dieser dusan duschdummkopf

 3. #43

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46
  Samo da rasujetim podvalu od Mastakilah! Ovdje se ne radi ni o kakvom SPAM-u,naime ovaj Glasnik se distribuira na preko 35.000 ispravnih adresa sa dva servera, koji uredjuje veci broj volontera kojima je jedino domovina Republika Bosna i Hercegovina.
  Ja sam jednom srdacno se zahvalila moderatorima ovog foruma,sto isto cinim i ovaj put,na razumijevanju i ustupljenom prostoru mnogo,mnogo hvala!
  Obecavam da ce mo za uzvrat u jednom od nasih sljedecih Glasnika dati prostor za link balkanforuma.
  Srdacno vasa,
  Kraljica Katarina

 4. #44

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  Policija "RS" isljedjuje zrtve genocida zbog zastava Republike BiH

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 674

  Jun 20, 2010

  SADRZAJ - CONTENT

  1. Policija "RS" isljedjuje zrtve genocida zbog zastava Republike BiH

  2. SAHRANA MOJE BRACE

  3. I SREBRENICA-GENOCIDE BLOG POZIVA BOSNJAKE DA SE PRIDRUZE IBRANU MUSTAFICU

  4. POMOZIMO AKCIJU NASIH SREBRENICANA U BORBI ZA LJUDSKO DOSTOJANSTVO

  ----------------------------------------------------------------------------------------
  This issue is distributed to 35,191 Bosnian and 2,626 international readers.

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line. Then your e-mail address will be promptly deleted.
  __________________________________________________ ______________________


  1. Policija "RS" isljedjuje zrtve genocida zbog zastava Republike BiH

  Pise: Dr. Ibrahim Sendijarevic

  Dana 18. juna, Ministarstvo unutrasnjih poslova "Republike Srspke", dakle upravo ona instituciija koja je pravosnaznom presudeom Internacionalnog suda pravde u Hagu osudjena za genocid, je urucila poziv da dodlju na policijsko saslusanje 21. juna u policijsku stanicu u Srebrenici Ibranu Mustaficu i trojici radnika koje je on unajmio da iskrce teren na privatnom imanju blzu Memorijalnog centra u Potocarima, Srebrenica. Na tom privatnom posjedu se nalaze jarboli i zastave Republike BiH i prigodni transparenti.

  Imena radnika su Edin (Dino) Salihovic, Halil Rahmanovic, i Hakija Dizdarevic. Oni, kao i Ibran Mustafic su bili izlozeni genocidu 1995 ali su uspjeli prezivjeti. Edin (Dino) Salihovic izdrzava cetveroclanu familiju, a Halil Rahmanovic izdrzava sestoclanu familiju i nijedan nemaju nikakve sanse da dobiju posao u genocidnoj tvorevini RS. Posao kojeg su oni uradili za gosp. Mustafica nije narusio bilo koji zakon genocidne RS. Ovo je jos jedan pokusaj "Republike Srpske" da ucjenjuje i maltretira Bosnjake koji posteno rade svoj posao. Ovo je samo nastavak genocida (i etnickog ciscenja) Bosnjaka iz "Republike Srpske" od strane istih onih institucija koje su pravosnazno osudjene od Internacionalnog suda Pravde kao pocinioci genocida od 1995.

  Za komemoraciju povodom 15 godinna od genocida u Srebrenici Ibran Mustafic, predsjednik Udruzenja Majki Srebrenice i Podrinja, je razapeo transparente izmedju jarbola sa zastavama koji su ispisani citatima pravosnazne presude za genocd. Tu je i poznata Izjava Prof. Boylea da je presuda za genocid nadredjena svim ustavnim rjesenjima, tj. da zrtve genocida ne moraju prihvatiti Daytonska ustavna rjesenja, jer su ista posljedica genocida. Na jednom transparentu Srebrenicani traze upravo to, da se sada primejni presuda za genocid.

  Ovo sto policija "Republike Srpske" radi prezivjelim Srebrenicanima je absurdno kao kada bi Njemacka policija pozivala na saslusanja Jevreje koji kazu da su nacisti pocinili holokaust.

  Kao odgovor policiji Republike Srpske na ove provokacije Ibran Mustafic je 19. juna 2010 objavio da su Majke Srebrenice i podrinja odlucile da podignu trajni metalni pano sa slicnim natpisima. Trajni metalni pano ce biti spreman za 11. juli 2010., dan komemoracije za 15 godisnjicu genocida u Srebrenici.

  Na donjim linkovima se nalaze slike zastava Republike BiH sa zlatnim ljiljanima, transparenti itd.

  Nacionalni Kongres Republike BiH

  Republic of Bosnia and Herzegovina

  Preuzeto iz Engleskog izdanja Glasnika, preveo M. B.

  ______________________________


  2. SAHRANA MOJE BRACE

  Pise: Ibran Mustafic

  Po posljednjim podacima koje smo dobili na zadnjoj sjednici Organizacionog odbora za obiljezavanje 15-te godisnjice genocida u Srebrenici, 11-tog jula 2010-te godine bi trebale biti pokopane kosti 731 identifikovane zrtve genocida. U brojci od 731 moje brace, nalazi se i nekoliko kostiju mog brata po rodjenju Samida Mustafica.

  Pored mog brata po rodjenju, ove godine ce na Memorijalnom centru u Potocarima biti pokopane kosti i mog brata i prijatelja iz skolskih klupa Hrena (Aleksandar) Rudolfa, koji je ubijen u genocidu u Srebrenici. Pored Hrena Rudolfa, u genocidu u Srebrenici su ubijena jos dva Hrvata. Troje Hrvata-katolika u Srebrenici je uspjelo prezivjeti.

  Ante, otac dr. Branke koja je uspjela prezivjeti genocid, a koja je tokom cijelog rata radila u ratnoj bolnici u Srebrenici, pokopan je u Zagrebu.

  Mladji brat mog dragog Hrena Rudolfa, Ivan Rudolf, poginuo je 1992 godine na Zalazju u zasjedi, kao uzoriti vojnik Armije Reublike Bosne i Hercegovine. Ivan je poginuo kao pripadnik jedinice rahmetli Akifa Ustica, najveceg istinskog heroja Srebrenice. Kompletna grupa od 21 borca koja je na celu sa Akifom Usticem poginula, ukopana je na mezarju/groblju iznad Starog Grada u Srebrenici, medju kojima je sahranjen i Ivan Rudolf.

  Nakon gubitka Rudolfa, Ivanova i Rudolfova majka, plemenita majka Srebrenice, je ostala bez oba sina.

  Ove godine, 11 jula, u sklopu komemoracije i sahrane/dzenaze, bice obavljena i misa zadusnica za Rudolfa, koju ce predvoditi vjerski velikodostojnici katolicke crkve.

  Svoj mojoj braci muslimanima cije posmrtne ostatke sahranjujemo 11-tog jula ove godine i mojoj braci katolicima Ivanu i Rudolfu zelim kod dragog Boga svu svjetlost i mir na onom svijetu, a njihovim majkama sabur i strpljenje.

  Molim sve domoljube nase Republike Bosne i Hercegovine da se pridruze molitvi za nese heroje, a svi koji mogu doci na 11-ti juli u Srebrenicu da dodju u sto vecem broju kako bi dostojno ispratili naseg 731-og brata, medju kojima je i Hren Rudolf.

  ______________________________


  3. I SREBRENICA-GENOCIDE BLOG POZIVA BOSNJAKE DA SE PRIDRUZE IBRANU MUSTAFICU

  “Genocid u Srebrenici nije pitanje bilo cijeg misljenja; to je pravna cinjenica koju je prvo utvrdio Internacionalni kriminalni tribunal za bivsu Jugoslaviju, a nakon toga Internacionalni sud pravde” kaze se u clanku na engleskom jeziku koji je postiran na SREBRENICA-GENOCIDE BLOG-u pod naslovom IBRAN MUSTAFIC PONOVO “PROVOCIRA” SRBE. Link do ovog dokumenta je na kraju priloga.

  SREBRENICA-GENOCIDE BLOGPOST daje punu podrsku Ibranu Mustaficu i poziva lokalne Bosnjake da odgovore na prigovore vlastoi Republike Srpske Mustaficu sa podizanjem stotinu dodatnih zastava sa zlatnim ljiljanima. Sto vise budu prigovarali, vidjece vise zastava, kaze se u clanku.

  Sljedece je link do SREBRENICA-GENOCIDE BLOG-a:

  Srebrenica Genocide Blog: IBRAN MUSTAFIC 'PROVOKES' SERBS AGAIN

  -----

  4. POMOZIMO AKCIJU NASIH SREBRENICANA U BORBI ZA LJUDSKO DOSTOJANSTVO

  Potpuno se slazemo da na ovakave provokacije "RS-a" Bosnjaci moraju slozno stati u zastiti ljudi koje progoni "RS". Odlican je prijedlog da sirom Bosne i Hercegovine podizemo zastave sa zlatnim Ljiljanima, a i da po mogucnosti dodjemo 11. jula u Potocare sa stotinama zastava Republike BiH sa zlatnim ljiljanima, da tako slozno stanemo iza nasih sugradjana Ibrana, Dine, Halila i Hakije. Svakako nasim ubijenim sugradjanima pripadaju drzavne pocasti na dzanazi, pa ako nece nase vlasti da ih sahrane sa drzavnim pocastima, mi im mozemo odati drzavne pocasti dnoseci zastave Republike Bosne i Hercegovine na dzenazu.

  Nakon sto su 18-tog juna 2010-te godine Ibran Mustafic, Edin (Dino) Salihovic, Halil Rahmanovic i Hakija Dizdarevic obavjesteni o pozivu da se jave u ponedeljak 21-og juna 2010-te na saslusanje u Policiju “Republike Srspke “ U Srebrenici “u vezi postavljanja zastava i natpisa”, Ibran Mustafic je najavio odluku Udruzenja gradjana Majke Srebrenice i Podrinja da ce podici stalni pano od zeljezne konstrukcije na kojem ce biti postavljeni izvodi iz odluke Internacionalnog suda Pravde o genocidu i zahtjevi prezivjelih zrtava genocida da se implementira presuda Internacionalnog suda pravde. Da bi zeljezni pano bio postavljen do 11-tog jula ove godine, hitno su potrebna materijalna sredstva.

  Pozivaju se Bosnjaci, svi gradjani Bosne i Herzegovine u zemlji i svijetu, humanitarne organizacije u zemlji i svijetu, i svi oni kojima je stalo do pravde za zrtve genocida u Srebrenici, da svojim prilozima podrze ovu plemenitu akciju prezivjelih zrtava genocida u Srebrenici.

  Donacije se mogu slati putem Western Union-a ili preko bankovnog racuna na:

  Udruzenje gradjana “Majke Srebrenice i Podrinja” (JIB: 4200266850003) na sljedecu adresu: Patriotske lige 22, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

  Tel.: 00387-33-218-842; Mobilni: 00387-61-170-803

  Bankovni Racun: 3389002206040455, UniCredit Bank d.d.; Za inostranstvo IBAN – BA 393389002206040455.

  NKR BiH

 5. #45
  Šaban
  Spamm roboter

 6. #46

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 712

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 712

  12. februar 2011.

  SADRZAJ - CONTENT

  - CESTITKA NARODU EGIPTA

  1. “Herceg-Bosna” zlocinacki pothvat na celu s Tudjmanom

  2. PRESUDA PROTIV “HERCEG-BOSNE” NOVA MOGUCNOST DA UJEDINIMO BOSNU I HERCEGOVINU

  3. Odgovor Nacionalnog Kongresa Republike BiH na Apel 100 BiH intelektualaca

  4. IZETBEGOVIC NA KRUGU 99 TRAZI FLEKSIBILNOST OD BOSNJAKA

  5. Podignuta optužnica protiv bivših dekana PMF-a Avde Sofradzije i Muharema Avdispahica

  6. BAKIR IZETBEGOVIC SVOJIM IZJAVAMA NAORUZAVA NASE DOSTOVE

  7. KAKO SE PROVODI POROBLJAVANJE NARODA - PRIMJER IRANA

  8. Glavni imam u Americi o Reisu Cericu u intervjuu za Sabah

  VIJESTI IZ SUSJEDSTVA

  9. Dolina Lima – Sandzacka Srebrenica

  10. RASULO SRBIJANSKOG UNIVERZITETA U SANDZAKU

  =================================================
  Ovaj broj Glasnika se distribuira na 38,884 ispravnih adresa.

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line.
  __________________________________________________ _____________


  CESTITAMO DOSTOJANSTVENOM NARODU EGIPTA NA IZVOJEVANOJ PRVOJ POBJEDI I NADAMO SE DA CE OSTATI UPORNI U SVOJIM ZAHTJEVIMA, DA NECE DOZVOLITI DA I POSLIJE MUBARAKA IMAJU MUBARAKOV SISTEM.


  1. “Herceg-Bosna” zlocinacki pothvat na celu s Tudmanom

  Tužitelj Kenneth Scott ocijenio je da su zlocini poput pokolja Bošnjaka u Stupnom Dolu ili logor Dretelj u kojem su bili zatoceni posljedica udruženog zlocinackog pothvata da se osnuje velika Hrvatska i da se politicki i vojno potcine i 'ociste' Bošnjaci i drugi nehrvati s podrucja koja su se trebala pripojiti Hrvatskoj.

  Taj je projekt velike Hrvatske osmišljen "od vrha prema dolje", kazao je Scott, i on je osmišljen pod vodstvom Tudjmana a optužena su šestorica takoder bili njegovi arhitekti, ali i izvršitelji.

  Bivši celnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlic, ministar obrane Bruno Stojic, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petkovic, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Coric te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušic optuženi su za zlocine protiv covjecnosti pocinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na podrucjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

  Scott je u prilog tomu nizao izjave hrvatskih, bosansko-hercegovackih i stranih dužnosnika dane u javnosti kako i sadržaje transkripata iz Ureda predsjednika kojima je to potkrijepio.

  Svjedoci su pokazali da je Tudjman bio opsjednut idejom obnove Banovine u njezinim granicama iz 1939., kazao je Scott citirajuci iskaze bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolica i bivšeg americkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha kao i knjigu bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granica.

  Americki veleposlanik posvjedocio je i kako je Tudjman imao negativni odnos prema Bošnjacima te kako se zalagao za preseljenje stanovništva, a to je mišljenje dijelio i politicki i vojni vrh Herceg-Bosne, rekao je Scott.

  Prlic je sam Tudjmanu potvrdio da je provodio onu politiku koju je Tudjman od njega tražio, citirao je Scott transkript njegova razgovora s prvim hrvatskim predsjednikom, a Praljak je sam tužiteljima potvrdio da je vodio politiku koja je bila paralelna onoj koju je vodila Hrvatska.

  Obrane Petkovica i Praljka potvrdile su i da su civilne strukture Herceg-Bosne imale kontrolu nad HVO-om i da su vojne snage provodile ono što je politika naložila, kazao je Scott dodajuci da je Petkoviceva obrana pri tom imenovala predsjednika HZ Herceg Bosne Matu Bobana, kao i Prlica i Stojica.

  Prlic je, pak, u razgovoru s haaškim istražiteljima potvrdio da je HVO odgovoran za zlocine, kazao je Scott.

  Završne rijeci tužiteljstva nastavljaju se nakon stanke.

  (Vijesti.ba/Fena)
  _________________________


  2. PRESUDA PROTIV “HERCEG-BOSNE” NOVA MOGUCNOST DA UJEDINIMO BOSNU I HERCEGOVINU

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Znacaj ove optuznice i gotovo sigurne osude daleko prevazilazi sestoricu optuzenih. Ovo je presuda “Herceg-Bosni”, a time i presuda svakom pokusaju njenog vaskrsavanja u vidu “Treceg entiteta”. Ovakvom presudom su svi oni kojima je stalo do cjelovite Bosne i Hercegovine jos jednom naoruzani legalnim, znaci najmocnijim oruzjem za odbranu domovine Bosne i Hercegovine.

  Koji covjek pri zdravom razumu ima sada ikakvu moralnu snagu da se zalaze za obnavljanje “Herceg-Bosne”, poslije ovako jasnih kvalifikacija na jednom internacionalnom sudu? Pogotovo niko na svijetu nema nikakvo legalno uporiste da trazi od nas da pristanemo na osnivanje “Treceg entiteta”.

  Jedini problem koji komplikuje poziciju “bosnjackih” politicara je u tome sto oni nikada nisu dovodili u pitanje legalizaciju “Republike srpske” i pored slicnih i tezih presuda rukovodstvu Republike srpske, ukljucujuci i direktnu presudu samoj “Republici srpskoj” za najveci zlocin, za zlocin genocida.

  Ta aismetricnost takozvanih bosnjackih politicara prema “RS” i “Herceg Bosni” je ono sto stalno generise krizu u Bosni i Hercegovini. Upravo najcesci “argument” zagovornika “Treceg entiteta” je: “Ako Srbi imaju svoj entitet, trebaju ga i Hrvati dobiti?”

  Medjutim, uvijek treba imati na umu slijedece. Ne radi se o autenticnim bosnjackim politicarima, nego o agentima udbe koji su temeljito pripremljeni i podmetnuti Bosnjacima, da urade upravo to, da uniste Republiku BiH i priznaju “Republiku srpsku”. Takodjer treba imati na umu da je jugoslovenski general Franjo Tudjman bio opsjednut podjelom Bosne i Hercegovine, a ne stvaranjem velike hrvatske, jer inace ne bi svojim potpisima stvarao “Republiku Srpsku Krajinu” u Hrvatskoj. Srecom po Hrvate, zbog gluposti kninskih Srba, taj dio velikosrpskog projekta se izjalovio.

  Kada se ocjenjuju istinski Tudjmanovi motivi treba imati na umu da je upravo on bio u Daytnu kada je ovaj dvo-entitetski model BiH dogovoren i on je premostio veto hrvatske delegacije predvodjene Kresimirom Zubakom. Ali ovaj sudski proces se bavio samo sestoricom optuzenih, a ne stvarnim Tudjmanovim motivima u Bosni, te je sud tacno ustanovio vezu optuzenih sa Tudjmanom, a nije se dublje bavio njegovim motivima.

  Ranije spomenuta asimetricnost polozaja srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini se moze rijesiti na dva nacina.

  Prvi nacin je sada u opticaju, to je ono sto nam predlazu Dodik i Covic, a to je da se osnuje treci entitet na teritoriji “Federacije”, cime bi se “Republici srpskoj” legalizovalo sve ono sto je postigla zlocinima protiv Bosnjaka i Hrvata u BiH. U toj varijanti se danasnja teritorija RS tretira kao svetinja u koju se ne smije dirnuti. Srecom ta varijanta je racun bez krcmara. Treci entitet moze nastati samo ako ga i “bosnjacki" politicari odobre. Ali, svasta se od te bande moze ocekivati. Zar nisu vec odobrili “Republiku srpsku”?! S druge strane narod je danas mnogo pametnji, pa izdajnicke podvale mnogo teze prolaze.

  Drugi, mnogo pravedniji, pa dakle i ispravniji nacin uspostavljanja ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini je da se i “RS” tretira identicno kao i “Herceg-Bosna” tj. da patrioti Bosne i Hercegovine nikada ne pristanu da se “RS” legalizira, zatim moramo uprno ponavljati da je “RS” genocidna tvorevina i da zato trazimo povratak jedinstvene drzave Bosne i Hercegovine kakva je bila prije genocida. A bez legalizacije, “Republika Srpska” se nikad nece moci otcijepiti, znaci ostaje bez perspective. Sjetimo se, “RS” je stvorena da bi se otcijepila i ujedinila sa Srbijom, ona nema druge perspktive niti cilja. A kada se izgubi perspektiva, gubi se i buducnost.

  Na nama je izbor, ili cemo dati perspektivu i buducnost “Herceg-Bosni” i “Republici Srpskoj”, a oduzeti je sebi, ili cemo odbiti da priznamo treci entitet i raditi na ukidanju “Republike srpske” i tako vratiti perspektivu i buducnost Bosni i Hercegovini.

  Dakle, sada imamo i moralnu i legalnu municiju da se kao Bosanci i Hercegovci borimo za nasu domovinu Republiku Bosnu i Hercegovinu, simetricno u odnosu na Srbe, Hrvate i Bosnjake, tj. ne priznajuci nikakve zlocinacke tvorevine. U takvoj BiH nece biti nesimetricnosti, da jedni imaju entitet, a da ga drugi nemaju. Niko nece imati svoj entitet, ali cemo svi imati normalnu drzavu Bosnu i Hercegovinu. Dobro je dosao svaki gradjanin BiH u toj borbi, bez obzira na etnicku pripadnost, a svaki koji ima drugo rjesenje na umu neka zna da je za zlocinacke projekte, sto je dokazano na mnogobrojnim internacionalnim sudovima, te da gradjani Republike BiH imaju i moralno i legalno pravo da se svim sredstvima bore protiv njih.

  _________________________


  3. Odgovor Nacionalnog Kongresa Republike BiH na Apel 100 BiH intelektualaca

  Neki su nam poslali poziv da podrzimo Apel 100 BiH inteletualaca. Slijedi nas javni odgovor:

  Ima jedan dokument koji je pripremljen u saradnji sa Prof. Boyleom. Dokument je deklaracija o Republci BiH i nalazi se i na linku

  Deklaracija

  Bilo koji zahtjev koji nema pravne osnove je trosenje dobre volje prijatelja Bosne i Hercegovine. Samo zahtjev koji ima osnovu u internacionalnom zakonu ima smisla.

  Zasto bi mi pisali apele, kojima u stvari legalizujemo nase neprijatelje, da bi ih odmah potom molili da se promjene za 180 stepeni i pristanu na jedinstvenu BiH, kada imamo mogucnost da Bosnu i Hercegovinu sacuvamo pravnim sredstvima, ne moleci nikoga, nego zahtijevajuci nase zakonito pravo da nam se vrati ono sto nam je nezakonito oteto agresijom i genocidom.

  Narod Egipta je uspio u svojoj borbi samo zato sto se borio za dostojanstvo, tj. za slobodu od diktature, da vrati svoju drzavu u svoje ruke. Egipcani su politicki zreo narod i znaju da je drzava neohodan uslov za hljeb i posao. Zato su egipatski patrioti nastupali iskljucivo pod drzavnom zastavom Egipta, pjevajuci drzavnu himnu, koja u zakljucku kaze da ce Egipcanin dati i zivot za Egipat. Da su ikoga molili za slobodu, ne bi nista postigli.

  Srdacan pozdrav,

  Dr. Vahid Sendijarevic

  _________________________


  4. IZETBEGOVIC NA KRUGU 99 TRAZI FLEKSIBILNOST OD BOSNJAKA

  Clan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegovic kazao je u nedjelju da je trenutno stanje u BiH takvo da oni koji vole ovu zemlju trebaju znati da moraju biti spremni na apsolutnu tvrdocu i nepopustljivost, ali i maksimalnu fleksibilnost i kreativnost u traganju za rješenjem. "Drugi nece riješiti probleme BiH. Riješit ce ih ljudi koji vole ovu zemlju i kojima je stalo do njene buducnosti,“ kazao je Izetbegovic na redovnoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu koja je ove nedjelje nazvana "Vanjskopoliticka pozicija BiH u kontekstu uspostave postizborne vlasti“.

  -----
  KOMENTAR: Dakle, Izetbegovic trazi od “onih koji vole ovu zemlju da rijese probleme”. Znaci oni treba da budu “fleksibilni”. A znamo i da bi popustanje onih koji vole BiH u stvari znacila dalje unistavanje drzave. Znaci, ako volim Bosnu, trebam pustati da je unistavaju?! Tipicna Izetbegovicevska demagogija.

  Ali tu nije kraj svim kontradikcijama iz ovog kratkog citata. Primjetimo da se Izetbegovic, bas kao sto je imao obicaj i njegov otac, u jednoj recenici toboze zalaze za dvije potpuno suprotne stvari - i za “apsolutnu tvrdocu i nepopustljivost, ali i maksimalnu fleksibilnost” i ne plasi se kazati tu mudroliju, tacnije budalastinju pred “intelektualacima” Kluba 99.

  Tu Izetbegovic pokazuje koliko i poznaje i prezire nase rezimske intelektualce iz Kruga 99. Samo se u Izetbegovicevoj Bosni, gdje prednost imaju “posteni ispred sposobnih” mogu pred “intelektualcima” kazati dvije potuno suprotne stvari, a da govornika niko od prisutih "intelektualaca" ne prekine u tom filozofiranju.

  Iz iskustva znamo da za oba Izetbegovica “fleksibilnost” znaci ukidanje Republiku BiH i osnivanje Republike Srpske. Znamo i da je Alija Izetbegovic dogovorio i “Uniju tri Bosne”, sto mu srecom nije proslo. Svasta se od te sorte moze ocekivati i u buducnosti.

  M. B.

  __________________________________


  5. Podignuta optužnica protiv bivših dekana PMF-a Avde Sofradzije i Muharema Avdispahica

  F. VELE 10/02/2011

  Nakon dvogodišnje istrage Kantonalno tužilaštvo Sarajevo jucer je podiglo i uputilo nadležnom sudu na potvrdjivanje optužnicu protiv dvojice bivših dekana Prirodno-matematickog fakulteta (PMF) Univerziteta u Sarajevu, profesora emeritusa Avde Sofradžije i Muharema Avdispahica, te bivšeg predsjednika Upravnog odbora ovog fakulteta i aktuelnog direktora "Bosnalijeka" Edina Arslanagica.

  Teške zloupotrebe

  Optužnica u ovom slucaju sadrži dvije tacke - jedna se odnosi na inkriminacije iz 2000., a druga iz 2002. godine. Inace, cijela afera razotkrivena je nakon što je prijavu za kriminal uglednih profesora podnio bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo dr. Emir Turkušic, nakon cega je široku istragu provela Federalna uprave policije (FUP). FUP je u februaru 2009. godine podnio krivicne prijave protiv devet osoba s PMF-a i Sarajevskog institute za geneticko inžinjerstvo i biotehnologiju. istragu u ovom slucaju vodio je šef Odjela privrednog kriminala Sead Kreštalica.

  Diskutabilna procedura

  Kako saznajemo, u optužnici se, uz ostalo, navodi da je tadašnji dekan i prorektor Muharem Avdispahic 2000. godine, a radi pribavljanja nezakonite imovinske koristi, sebi isplatio iznos viši od 50.000 KM na ime kupovine stana. Izvori bliski ovom slucaju potvrdili su nam da se Avdispahic tereti za štetu od ukupno 93.000 KM! U drugom slucaju od PMF-a za stanove je uzeto još 50.000 KM.

  - Sama procedura dodjeljivanja novca diskutabilna je jer se radi o nelegalnom Upravnom odboru koji nije imao rješenje Vlade KS, vec saglasnost nadležnog ministarstva - navodi naš izvor.

  Edin Arslanagic izjavio je za "Avaz" da je odluka koju je donio Upravni odbor na cijem je celu on bio bila ispravna.

  - To što je ona nakon mog skidanja zloupotrijebljena, to je druga stvar. Ta odluka ticala se dodjele stanova na korištenje, a ne u vlasništvo bilo kome - tvrdi Arslanagic.

  Turkušic: Tek je pocelo

  Komentirajuci podizanje optužnice, Emir Turkušic rekao je da je ovo dokaz da je korupcija dobro organizirana, da je postala dio našeg mentaliteta.

  - Ovo pokazuje koliko je korupcija upletena u sve pore našeg društva, a pogotovo u visokom obrazovanju, gdje je nikako ne bi smjelo biti. Prica o korupciji u visokom obrazovanju svodi se na pricu o "indeksu i novcu". To je djelo podmicivanja i mala grana korupcije. Prava korupcija je izbjegavanje zakona radi privatnog interesa. A ta korupcija ide do ovog kriminala i to se sada pokazalo. Ova prica je tek otvorena. Toga ima još more - rekao je Turkušic.

  Avaz
  _________________________


  6. BAKIR IZETBEGOVIC SVOJIM IZJAVAMA NAORUZAVA NASE DOSTOVE

  Nedavna izjava clana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovica, da genicidna tvorevina, RS ne vrijedja bošnjacki narod, uistinu samo potvrdjuje svo licemjerstvo, pomanjkanje politicke mudrosti i unutarnju, moralnu armaturu „babinog sina“.

  Ma koliko mi zamišljali da imamo iole nezavisne javne medije, to naprosto nije tako. U suprotnom, morao bih kao gradjanin, patriota i Bošnjak imati priliku da upitam Bakira Izetbegovica, otkuda mu pravo da u ime nas Bošnjaka daje takve nemoralne, skutonoške i podanicke nebuloze. I gle cuda. Niko, ama baš niko, se nije ni obazreo na jednu takvu sramnu i neodmjerenu izjavu koja je, nažalost, potekla iz usta clana predsjedništva BiH. Cak ni udruženja žrtava Srebrenice. Zašto???

  Mi Bosanci i Hercegovci moramo krenuti stazama Rumunije ili Egipta. Masovno izaci na ulice i poruciti našim izdajnicima, ali i onim „sa brda“ da hocemo nasu Republiku BiH, po bilo koju cijenu. Jer, zaboga, šta to još možemo izugubiti?

  Ismet S.

  ______________________________


  7. KAKO SE PROVODI POROBLJAVANJE NARODA - PRIMJER IRANA

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac.

  Mi smo mnogo puta do sada objasnjavali kako se provodi projekat unistavanja Bosne i Hercegovine - tako sto su nam na celo postavljeni agenti strane drzave, koji veoma vjesto iznutra rade svoj prljavi posao. Poduceni tim iskustvom prepoznajemo slicne situacije i na drugim mjestima u svijetu. Sada je Mubarakov Egipat svima jasan, a u slijedeceem prilogu donosimo primjer Irana.

  Kao sto je poznato Iran nije pogazio nikakav internacionalni zakon, nije napao neku drugu drzavu, a ima pravo da razvija nuklearnu energiju. Covjek koji je dao municiju Amarici i Izraelu da organizuju svjetsku politicku, a sada i ekonomsku izolaciju Irana je bio upravo Ahmedinejad, koji je nepotrebno davao nevjerovatne i agresivne izjave da Holokaust nije dogodio, da Izrael treba da zavrsi u Mediteranu itd. U nedostatku, drugih argumenata, Ahmedinedjadove zlocinacke izjave su posluzile da se politicki izoluje Iran i da mu se nedavno uvedu veoma teske ekonomske sankcije. (Slicno je Alija Izetbegovic nepotrebno pretvarao Armiju Republike BiH u muslimansku milicuju i tako davao Karadzicu i Bobanu politicku municiju u borbi portiv Republike BiH.)

  Nedavno se saznalo da je Ahmedinedjad u stvari, Jevrej, da su mu roditelji promjenili ime dok je bio dijete. Naime, on se na izborima slikao sa svojim otvorenim pasosem i ljudi su uvecali slliku i vidjeli da je njegovo prvo prezime jevrejsko, Sabourijan. Interesantno je da je to sada dobro poznata cinjenica na internetu, ali da nekom misterijom nije nikada postala vijest dana, da je potuno zanemarena od klasicnih masovnih i kontrolisanih zapadnih i "islamskih" medija, osim od prestiznog britanskog Telegrafa, ali koji vjesto minimizira znacaj te vijesti u clanku na slijedem linku

  Mahmoud Ahmadinejad revealed to have Jewish past - Telegraph

  _____________________________


  8. Glavni imam u Americi o Reisu Cericu u intervjuu za Sabah

  Sabah: I na kraju, ako vam nije neugodno, vec se uveliko prica o buducem reisu. Vas neki ozbiljni krugovi i u BiH i dijaspori vide kao ozbiljnog kandidata?

  Agic: Poslanik a.s. je moj ucitelj, zatim oni koji ga dosljedno slijede. Oni mi nikada ne bi dozvolili da tražim vlast za sebe. Od vlasti treba bježati. Ali, emanet treba prihvatiti kada ozbiljni ljudi ocijene da ga možeš ponijeti. Tada to postaje obaveza. Sadašnji reisul-ulema Dr. Mustafa ef. Ceric je zaista zaslužan reis koji se iskazao kao odlican graditelj objekata, pa i institucija. Ako bih se usudio sebe usporediti sa njim, rekao bih da je meni Allah dž.š. dao da znam graditi džemat. A podizanje džemata teze je od podizanja džamije. To je ono što nasem narodu u BiH i dijaspori trenutno nedostaje. Imamo džamije, ali nemamo stabilan, cvrst i ujedinjen džemat. To nam fali na svim nivoima. I na vjerskom, i na politickom nivou. Drugi važan prioritet bio bi usmjeren na jacanje pozicije imama. Nema i nece biti jake islamske zajednice bez jakog i autoritativnog imama. I trece, radio bih na jacanju duhovne komponente kod našeg džematlije, koja je u krizi.

  KOMENTAR: Ovim se donekle objasnjavaju nagli problemi imama Agica, tj. naglo otpustanje sa posla.

  ______________________________


  VIJESTI IZ SUSJEDSTVA

  9. Dolina Lima – Sandzacka Srebrenica

  Prema izvještaju cetnickog komandanta Pavla Đurišica generalu Dragoslavu Draži Mihajlovicu, u drugoj polovini februara 1943. god. u Limskoj dolini cetnicki odredi Vojske Kraljevine Jugoslavije izvršili su genocid nad 9.200 Bošnjaka. U izvještaju se navodi da su 1.200 ubijenih bili vojno sposobni, a 8.000 su bile žene, djeca i starci.

  Zlocin ovih razmjera ne zastarijeva. Naprotiv, ova vremenska distanca omogucila je pucanje brane cutanja i bujicu pitanja koja neumitno traže odgovore.

  Kako je moguce da vecina Bošnjaka ne zna za genocid u kome je ubijeno za nekoliko stotina više naših sunarodnika nego u Srebrenici? Koju smo to historiju ucili u školama i koju i danas naša djeca uce?

  Koliko su mraku neznanja o sebi i svojoj prošlosti doprinijeli naši neprijatelji, a koliko mi sami?

  Bošnjackom narodu sigurno nije, a kome jeste interes da ovako stravicne istine potiskuje u zaborav? I konacno, da li je moguca sloboda sa ovoliko zatrpane istine?

  Odgovori na ova pitanja Bošnjake cekaju na svom dugom i mucnom putu vracanja slobode i dostojanstva.

  Razumijem, iako ne pravdam, cetnike koji bi da se negira ili što prije zaboravi ono što su cinili. Razumijem i druge glasnogovornike srpskoga naroda kojima je teško pogledati u oci ovako stravicnim cinjenicama. Ali ono što nije moguce razumjeti i što Bošnjaci nikada ne bi smjeli zaboraviti jeste sudjelovanje u amnestiji pocinioca ovog i drugih genocida.

  Kako razumjeti da su bošnjacki narodni poslanici dvije sandžacke stranke u srbijanskom parlamentu (Sulejman Ugljanin, SDA i Rasim Ljajic, Sandzacka demokratska stranka) svojim prisustvom i glasanjem obezbijedili rehabilitaciju pripadnika cetnickog pokreta, cime se i pocinioci genocida u Limskoj dolini više ne smatraju zlocincima, vec borcima za otadžbinu, tako da oni preživjeli ili njihova djeca sticu pravo na penzije i druge finansijske i socijalne benificije.

  Kako razumjeti da se danas u Srbiji putem budžeta Ministarstva za rad i socijalnu politiku, na cijem celu je Bošnjak, Rasim Ljajic, izdvaja nekoliko miliona dinara za Ravnogorski i cetnicki pokret?

  Sand


  -----
  Iz komentara koji slijede iza clanka na portalu, saznajemo slijedecu (neprovjerenu) istoriju o "Djeneralu Djurusicu": On je bio odlikovan hitlerovim gvozdenim krstom, kao cetnik, njemacki saveznik. Poslije genocida u zapadnom dijelu Sandzaka on je krenuo da pocini genocid i u istocnom Sandzaku, ali su udruzeni Bosnjaci i Albanci nanijeli strahovit poraz cetnicima i spasili se. Kasnije je bio uhapsen od Nijemaca i poslan u logor. On je pobjegao iz logora, ali je uhvacen od ustasa i likvidiran.

  _____________________________


  10. RASULO SRBIJANSKOG UNIVERZITETA U SANDZAKU

  Novi Pazar – Sandžak PRESS saznaje da je u prvom semestru ove školske godine sa Državnog univerziteta na Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru prešlo 149 studenata.

  U intervjuu sa nekim od tih studenata saznali smo da su glavni razlozi donošenja odluke o prelasku sa jednog univerziteta na drugi prije svega korupcija medju profesorima Državnog univerziteta, diskriminacija prema Bošnjacima-muslimanima od pojedinih profesora iz Srbije i bolji uslovi za sticanje znanja na suusjednom Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

 7. #47

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  OSNOVANA GRUPA NA FB KOJA ZAHTIJEVA POVRATAK USTAVA REPUBLIKE BiH

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 713

  19. februar 2011.

  SADRZAJ - CONTENT

  1. OSNOVANA GRUPA NA FB KOJA ZAHTIJEVA POVRATAK USTAVA REPUBLIKE BiH

  2. EGIPAT – POUKE ZA BOSNU

  2.1 I MUBARAKOV EGIPAT I DAYTONSKA BIH SU POSTAVLJENI NA TRUHLIM TEMELJIMA – NELEGALNIM SPORAZUMIMA

  2.2 SAMO ZAHTJEV ZA PROMJENOM POLITICKOG SISTEMA SE NAZIVA REVOLUCIJA

  2.3 NAS PRVI ZAHTJEV JE UKIDANJE DAYTONA I POVRATAK USTAVA REPUBLIKE BIH

  3. Uvod u raspad države: Svjetska poštanska unija dodijelila međjunarodni kod "Poštama Srpske"?!

  4. PRAVNA NESPOSOBNOST HRVATSKE, SRPSKE I BOSANSKE VLADE

  5. ZASTO NE PISETE BOSANSKIM JEZIKOM

  6. O ZASTAVI

  7. PROCITAO SAM KNJIGU I SHVATIO ISTINU

  8. SJETIMO SE UNA BANKE U BIHACU

  9. Mustafa Ceric i Muamer Zukorlic u posjeti Gadafiju

  =================================================
  Ovaj broj Glasnika se distribuira na 38,757 ispravnih adresa.

  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the subject line.
  __________________________________________________ _____________


  1. OSNOVANA GRUPA NA FB KOJA ZAHTIJEVA POVRATAK USTAVA REPUBLIKE BiH

  Slijedi proglas Grupe oko kojega se za samo 4 dana, od 14. Februara, okupilo oko 8,300 patriota Republike Bosne i Hercegovine:

  Pozivamo patriote da se pod zastavom države Republike Bosne i Hercegovine sada okupe na internetu, a uskoro i na protestima u Bosni i Hercegovini i jasno i zahtijevaju povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

  Protivno samom Ustavu RBiH i međjunarodnom pravu, Ustav RBiH je suspendiran u Daytonu, a takozvani Daytonski ustav nije nikad prošao parlamentarnu proceduru, pa je nelegalan. Legaln je jedino Ustav Republike BiH.

  Na osnovu Ustava RBiH, raspisan je referendum i izglasana samostalnost RBiH i država Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN, na koju je potom izvršena brutalna agresija i počinjen genocid.

  Najviše svjetske sudske instance - Tribunal i Međjunrodni sud pravde u Den Haagu su presudama pojedincima, te Srbiji i tzv. Republici Srpskoj kao državama - dokazale i presudile za genocid počinjen u RBiH. Te presude nam daju pravo na zahtjev za uspostavu ustavnog poretka RBiH koji je važio prije agresije i gencoida.

  Na osnovu temeljnih međjunarodnih zakona i Ustava RBiH ne može se legalizirati stanje na terenu postignuto genocidom, osim ako mi to svojom šutnjom i neprotivljenjem dozvolimo.

  Zato, osvjestimo se i dignimo svoj glas za Ustav RBiH, za svoju slobodu, dostojanstvo i bolju budućnost!

  ----
  KOMENTAR: Na slijedecm linku cete naci pomenutu grupu

  Willkommen bei Facebook - anmelden, registrieren oder mehr erfahren!/home.php?sk=group_188566434511083&notif_t=group_ac tivity

  Ako ste patriota Bosne i Hercegovine i ako niste vec na FB predlazem vam da se registrujete i ucestvujete u radu grupe. I ja sam se zbog ove grupe uclanio u FB. Vec sada se moze kazati da je ova grupa postigla nevjerovatan uspjeh. Hiljade patriota Republike BiH se educiraju o nasem legalnom ustavu kojega nam neprijatelji pokusavaju oteti. Ustav Republike BiH je postavljen na desetine novih web stranica, ljudi ga masovno citaju i ostalima citiraju njegove clanove, kao da se radi o najljepsoj poeziji. Zahvaljujci ovoj grupi narod je shvatio razmjere zlocina koji mu se cini time sto mu se otima Ustav Republike BiH i podvaljuje zlocincki ustav Daytonske BiH.

  Dr. Muhamed Borogovac

  P. s. Koristim priliku da se izvinim mnogobrojnim potencijalnim prijateljima zbog neaktivnosti i ne sklapanja prijateljstava na mojooj FB stranici. Naprosto nemam vremena da se bavim svojom FB stranicom, niti cu zadugo imati.

  ________________________________________


  2. EGIPAT – POUKE ZA BOSNU

  Pise: Dr. Vahid Sendijarevic

  2.1 I MUBARAKOV EGIPAT I DAYTONSKA BIH SU POSTAVLJENI NA TRUHLIM TEMELJIMA – NELEGALNIM SPORAZUMIMA

  Bez obzira sto je Egipat oko dvadeset puta veci po broju stanovnika od Bosne i Hercegovine, postoji jasna paralela izmedju stanja u Egiptu prije revolucije i danasnjeg stanja u Bosni i Hercegovini, kao sto postoji jasna paralela izmedju malog Bahreina i velikog Egipta, koji je stotinu puta manji od Egipta po broju stanovnika. I Bahreinski kralj, kao Mubarak, su stavili svoj narod i sve drzavne institucije u sluzbu tudjih interesa i pretvorili Bahrein i Egipat u tamnice za svoje gradjane. Vlastodrzci u BiH su otisli korak dalje; kao sluzbenici Srbije legelizuju podjelu Republike BiH i genocidnu Republiku Srpsku koja je nastala kao rezultat agresije na Republiku BiH i genocida u BiH za koje je odgovorna Srbija.

  Stub Mubarakovog rezima su dva okvirna sporazuma koje je Egipatski Predsjednik Anwar El Sadat potpisao sa Izraelom 17-tog septembra 1978-e u Camp David-u u Americi nakon tajnih pregovora pod pokroviteljstvom Jimmy Carter-a, tadasnjeg predsjedika SAD-a.

  Drugi od dva sporazuma je doveo do Mirovnog sporazuma izmedju Egipta i Izraela potpisanog 1979-e. Apsolutno, nikakvog progresa nije bilo u prvom sporazumu pod naslovom “Okviri za mir na Bliskom istoku” koji se prevashodno odnosi na Palestince, sto nije predstavljalo nikakv problem za Mubaraka da ucestvuje u gusenju legitimnih zahtjeva Palestinaca za povtratak svojim kucama iz kojih su etnicki ociscenji i za uspotavljanje Palestinske drzave na koju imaju pravo po rezolucijama Ujedinjenih nacija.

  Ovo je prva paralela izmedju Egipta i BiH; tajni pregovoru u Daytonu i potpisivanje okvirnih spoirazuma 1995-e pod pokroviteljstvom Americkog Predsjenika, i potpisivanje Anex IV ugovora u Parizu koji se danas primjenjuje u BiH kao ustav (Daytonski ustav). Vlastodrzcima u Daytonskoj BiH nista ne smeta sto se odredbe Daytonskog sporazuma bezocno krse od strane genocidne Republike Srspke i sto su zakonodavne institicije u Americi i Evropi usvojile bezbroj rezolucija kojima se oznacava nefunkcionalnost Daytonskog ustava i da Daytonski ustav ne ispunjava osnovne norme propisane internacionalnim zakonima niti im smeta to sto je presudom Internacionalnog suda pravde presudjeno da je Srbija kao agresor odgovorna za nesprecavanje genocida i da su genocid u BiH pocinile vojska, policija i druge institucije genocidne Republike Srpske, da je presuda Internacionalnog suda pravde nadredjena svim sporazumima i da gradjani BiH po osnovu internacionalnih normi imaju pravo na uspostavljanje stanja prije agresije i genocida i povrat na ustav Republike BiH koji im je garantovao suverenitet na svakoj stopi njene teritorije.

  Kao sto Daytonski ustav nikada nije prosao legalnu proceduru usvajanja po odredbama Ustava Republike BiH, pa je nelegalan, tako niti sporazumi izmedju Egipta i Izraela nikada nisu prosli legalnu proceduru primjerenu internacionalnim normama. Mubarak je mijenjao ustav Egipta na nelegalan nacin, kako bi ucvrstio svoju tiransku vlast nad egipatskim gradjanima i usutkao bilo kavu opoziciju vezano za sluzbu njegovog rezima interesima Izraela i vlade SAD-a. To nelegalno mijenjanje ustava u Egiptu i BiH je druga paralela izmedju Egipta i Bosne.

  U slucaju BiH, vlastodrsci nisu u sluzbi vlade SAD-a nego Srbije. Mubarakov rezim je financijski bio odrzavan parama Amerckih gradjana. Tragedija BiH je da su vlastodrsci koji su u sluzbi Srbije financirani parama tzv Muslimanskih zemalja, a ne Srbije.

  Kao sto Mubarak ima kuce i stanove po metropolama u svijetu tako i vlastodrzci u BiH i njihovi kolaboranti imaju kuce i stanove u metropolama svijeta, prave privatne mostove i aerodrome po Bosni i privatne nebodere po Sarajevu. To je treca paralela izmedju Egipta i Bosne.

  Kao rezultat nelegalnosti Egipatskog ustava, niko u svijetu ne postavlja pitanje legalnosti njegovog ukidanja kao rezultata revolucije. Ukidanje ustava u Egiptu nije shvaceno kao drzavni udar ili kao borba za vlast nego kao REVOLUCIJA. Ako gradjani BiH izadju sa zahtjevom da se ukine Daytonski ustav i uredjenje BiH po tom ustavu, niko u svijetu nece postaviti pitanje legalnosti takvog zahtjeva. To je cetvrta paralela izmedju Egipta i Bosne.


  2.2 SAMO ZAHTJEV ZA PROMJENOM POLITICKOG SISTEMA SE NAZIVA REVOLUCIJA

  Postavlja se pitanje, zasto Americki politicari i sredstva informisanja u Americi i svijetu dogadjaje u Egiptu opisuju kao REVOLUCIJU, a ne kao pobunu, demonstracije i slicno? Na ovo pitanje odgovor je dat u jednoj od CNN emisija. Citirane su definicije za REVOLUCIJU koje se mogu naci u Webster rjecniku. Slijedi citat u prevodu “Fundamentalna promjena u politickoj organizaciji, zbacivanje ili rusenje neke vlade ili vlastodrzca i zamjena sa drugim politickim sistemom od strane onih kojima se vladalo” i druga definicija: “fundamentalna promjena u nacinu razmisljanja” gradjana jedne drzave (nacije).

  U cemu je pouka Egipta za gradjane BiH? Gradjani Egipta nisu demosntrirali kao Arapi ili kao muslimani nego kao gradjani suverene drzave Egipta pod Egipatskom zastavom boreci se za slobodan Egipat za drzavu slobodnih gradjana. U demonstracijama nije spominjan nedostatak kruha, struje, secera ili radnih mjesta nego nedostatak ljudskog dostojantva. Egipcani su vodili bitku za ljudsko dostojantvo, a ne za kruh i secer. Bitka se vodila za slobodnog Egipcanina, a ne za slobodnog Arapina, Muslimana ili Hriscanina.

  Kao preventivnu mjeru, kada je revolucije krenula iz Tunisa, Mubarak proizvodi “muslimanske exstremiste” kako bi obezbjedio podrsku Amercike administracije za obracun protiv revolucije koju je anticipirao. Sjetimo se slike kako Mubarak sa svojim sinovima toboze zivim zidom stiti jednu crkvu za vrijeme Bozicne mise u januaru. Egipatski revolucionari su ga razoruzali time sto su nosili Egipatske drazvne zastave, a ne zastave sa vjerskim simbolima.

  Sjetimo se kako su vlastodrzci u BiH 1992 prekidali sjednice Skupstine Republike BiH da bi klanjali podnevnu molitvu javno i time pomogli Karadzicu i Milosevicu sa tvrdnjom da je Skupstina Republike BiH muslimanka, a ne skupstina gradjana Republike BiH i kako su muslimani u BiH prijetnja Evropi i svijetu. Sjetimo se kako su usli Muhadzedini u BiH u vrijeme kada hrana niti lijekovi nisu mogli uci u BiH u okruzenju agresora iz Srbije I iz Hrvatske.

  Svjedoci smo i “fundamentalne promjene u nacinu razmisljana” gradjana Bahreina. Gradjani Bahreina ne demonstriraju kao sija ili suni muslimani nego kao gradjani Bahreina pod zastavom Bahreina. Sve dok Bosnjaci u BiH ne budu trazili slobodu za sebe kao gradjane BiH, bice porobljeni, zivjece bez dostojanstva i slobode; bez slobode nema niti kruha, niti radnih mjesta bez obzira na obrazovanje I skolske diplome.

  Najvaznija lekcija iz Tunisa i Egipta je to da niko nece promijeniti situaciju jednog naroda dok taj narod ne uzme svoju sudbinu u svoje ruke. Jedna od pouka Egiptske i Tuniske revolucije je i to da od onih koji su porobili Tunizane i Egipcane u sluzbi drugih drzava se nije ocekivalo da donesu slobodu porobljenim gradjanima Tunisa I Egipta.

  Od onih koji su ucestvovali u kreiranju Daytonskog sporazuma i koji su pod zakletvom da ce cuvati Daytonski ustav i podjelu BiH u interesu Velike Srbije, koji su ucetsvovali u Daytonskim vlastima i svojim djelima promovisali legalizaciju Republiku Srspku, se ne moze ocekivati da ucstvuju u ukidanju Daytonskog ustava. Zato prvi zhtjev gradjana BiH treba da bude suspenzija daytonskog ustava, skidanje sa vlasti svih kolaboranata Daytonske podjele BiH i raspustanje svih skupstina (“drzavne”, entitetskih i kantonalnih) uspostavljenih Daytonskim sporazumom sa ciljem povratka na ustvno stanje prije agresije i genocida.


  2.3 NAS PRVI ZAHTJEV JE UKIDANJE DAYTONA I POVRATAK USTAVA REPUBLIKE BIH

  Naravno ima neznalica, cinika i provokatora koji ce reci kako je ustav Republike BiH bio komunisticki ustav. Interesantno, niko se ne odrece kuca koje su napravljene za vrijeme komunizma niti stanova koji su dobijeni od komunistickih preduzeca, niti penzija zaradjenih za vrijeme komunisticke vlasti u BiH. Kako je ustav po kojem je Alija Izetbegovic, kao navodni “veliki musliman” mogao biti izbran za predsjednika drzave ako je Ustav Republike BiH bio komunisticki? Zar nisu patrioti u Komunistickoj BiH poslali Aliju u zatvor za veleizdaju koju je najavio u Islamskoj Deklaraciji stampanoj u Beogradu, a koju je realizovao pomocu agresije i genocida, legalizujuci agresoru svojim potpisima ono sto je bilo osvojeno agresijom i genocidom.

  Potrebno je zapamtiti i poruku iz Egipta da oni koji sanjaju i bore se za slobodu i suveru drzavu koja ce sluziti interesima njenih gradjana, a ne interesima neke druge drzave, dozivljavaju jedni druge kao bracu i sestre. Ta veza je jaca od bilo kakve krvne i rodbinske veze. Prvi put u istoriji Egipta, zene su marsirale zajedno sa muskarcima bez straha da ce biti seksualno napastovane. Dani revolucije u Egiptu su dani kada je nepoznata zena koja je marsirala rame uz rame sa nepoznatim muskarcem bila njegova sestra, a on njen brat. Rodjacke veze su nista u poredjenju sa onim sto povezuje ljude kada stanu pod istu zastavu sanjajuci isti san o ljudskoj slobodi, dostojanstvu i domovini.
  Jedna od poruka blisko-istocnih revolucija je i to da kada gradjani marsiraju, njihova namjera se cita sa zastave koju nose. Noseci njihove drzavne zastave, Tunizani, Egipcani kao i narod Bahreina, porucuju svijetu da se bore za drzavu slobodnih gradjana i ljudsko dostojanstvo, a ne za jeftin kruh, secer, ulje i struju. Svijet nije mogao, a da ne kaze, to je REVOLUCIJA i da su zahtjevi gradjana Tunisa i Egipta legitimni. Pitanje hrane, odjece i obuce je humanitarno pitanje. Na primjer, Republikanska stranka u Americi polazi od platforme da drzava nije obavezna da gradjanima obezbjedi cak niti radna mjesta. Uloga drzave je da garantuje licnu slobodu svakom svom gradjaninu, a slobodni ljudi treba da se pobrinu za poslove i za svoje licne potrebe. Prema tome, ako neko u BiH ocekuje da ce mu Amerika ili bilo ko drugi obezbjediti slobodu, nece imati niti slobode niti kruha.

  I na kraju, koja je to revolucionarna zastava gradjana BiH. Zastava Daytonske BiH je simbol i rezultat agresije, genocida i nelegalnog ustava drzave BiH. Nikakve razlike nema izmedju Daytonske zastave i zastave pod kojom je Srbija izvsila agresiju na Republiku BiH i pod kojom je izvrsen genocid nad gradjanima Republike BiH. Ne moze se traziti ukidanje ustava i uredjenja noseci simbol tog ustava, Daytonsku zastavu. To bi bilo isto kao kada bi Jevreji kao svoju simbol usvojili kukasti krst pod kojim je pocinjen holokast. Zahtjev gradjana BiH za ukidanjem Daytonskog uredjenja BiH je legalan samo pod zastavom Republike BiH, zastavom sa zlatnim ljiljanima, pod kojom su umirali oni koji su branili Republiku BiH od agresora i zlocina genocida. Kada su uhapsili Ibrana Mustafica na ulazu na Memorijalni Centar u Potocarima, 11-tog jula 2010-te oduzeli su mu zastave Republike BiH sa ljiljanima. Sve druge zastave su prosle ukljucujuci Turske i zelene ispisane arapskim slovima. Dayton se boji zastave sa ljiljanima, jer je jedina legalna zastava na teritoriji BiH.

  ______________________________________


  3. Uvod u raspad države: Svjetska poštanska unija dodijelila međjunarodni kod "Poštama Srpske"?!

  14/02/2011 09:37:00

  Republika Srpska / Vijesti.ba SARAJEVO - Svjetska poštanska unija (UPU) od 1. januara 2011. nakon silnog lobiranja iz Republike Srpske (RS) dodijelila je međjunarodni kod (IMPC) “Poštama Srpske”. Naime, list “Oslobođenje” saznaje da je lobiranje RS-a za ovaj kod došlo čak do UN-a. Isti izvor tvrdi da ovo što je RS dobio kod je izuzetno krupna stvar, a može biti i podloga za mnogo veće promjene.

  U maju 2000. UPU je IMPC kod dodijelio direktno Kosovu, dakle, u periodu kada je Kosovo bilo u sastavu Srbije.

  “Ne bi ovo što se desilo sa RS-om bilo čudno da princip UPU-a nije jedan kod - jedna država. I tako je u svim slučajevima zemalja članica, a ima ih 192, uključujući i BiH. Jedino je izuzetak, odnosno promišljeni i unaprijed planirani ustupak učinjen u slučaju Kosovo i sada RS. I to što su ga dodijelili Kosovu nije bilo nikakva slučajnost, već podloga za otcjepljenje”, tvrdi isti izvor.

  IMPC kod je izmjenična pošta u koju dolazi sva pošta iz bilo koje zemlje. Može biti samo jedan izmjenični ured zbog obračuna. Ovaj ured ima i BH Pošta koja ga je dobila prijemom u UPU još 1993, kada su se druga dva operatera izjasnila da pripadaju Hrvatskoj i Srbiji.

  (Vijesti.ba)

  KOMENTAR: Ovaj clanak, ukljucujuci i citate iz Oslobodjenja, su intonirani u vec poznatom stilu gdje se za sve optuzuje RS i implicira svjetska zavjera “Kosovo za RS”, mada se to direktno ne tvrdi, jer iskusni novinari Oslobodjenja dobro paze da ne budu uhvaceni u direktnoj lazi. Ako imamo malo zdrave pameti jasno je da ce RS lobirati za sve sto razara Bonsu i Hercegovinu, to se od njih i ocekuje. Zato su ratovali i nikada nece dobrovoljno odustati od razvaljivanje Bosne i Hercegovine i bas ih briga sta mi mislimo o njima. Medjutim, oni bi bili nemocni bez izdajnika iz redova Bosnjaka jer i Bosnjaci mogu staviti veto na svaku incijatiivu iz RS. To sto Oslobodjenje napada RS zbog lobiranja za interese RS, ne znaci nista, jer to je isto kao da napadas lose vrijeme, tj. nesto sto je izvan naseg uticaja. Trebalo je raskrinkati one medju Bosnjacima koji su mogli i bili duzni da zaustave taj najnovijji korak u pravcu defitivnog razvaljivanje Bosne i Hercegovine.

  Iz slijedeceg clanka o istoj temi, koji se pojavio u Avazu 17. Fabruara 2011 saznajemo da je upravo to slucaj, da Bosnjacki politicari koji su bili duzni da reaguju i zaustave taj najnoviji korak u pravcu ukidanja Bosne i Hercegovine nisu odradili svoj posao. Jos jednom se pokazalo da je Bakir Izetbegovic, bas kao i njebov otac, covjek bez ikakva stida i postenja, da ce uraditi ono do cega mu je stalo za njegove Srbe, pa sta god “glupi Bosanci” milsili o njemu. Slijedi citat zavrsnog pasusa clanka iz Avaza:

  Zašto šute Ahmetović i Izetbegović?

  I ranije je bilo pokušaja da „Pošte Srpske“ dobiju međjunarodni kod, ali su nadležne državne institucije - Vijeće ministara (VM) i Predsjedništvo BiH – upozoravale Ujedinjene narode da se to kosi s pravilima ove svjetske organizacije, tako da su zahtjevi stopirani. Niko u vezi s ovim pitanjem ne očekuje reakciju Nikole Špirića ili Nebojše Radmanovića, ali ostaje nejasno zašto u ovome trenutku šute članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Željko Komšić, ali i ministri Sadik Ahmetović i Dragan Vrankić, koji kao zamjenici predsjedavajućeg VM imaju pravo obraćanja Ujedinjenim narodima.

  (Dnevni Avaz)

  ______________________________________


  4. PRAVNA NESPOSOBNOST HRVATSKE, SRPSKE I BOSANSKE VLADE

  Pise: Stjepan Tokic

  Ne može se pravno opravdati i nema temelja za krivično gonjenje hrvatskog branitelja Purde. Djela koju mu se pripisuju, inkriminiraju (bez obzira da li lažno ili istinito) učinjena su poslije medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dakle učinjena su više ne u Jugoslaviji, ili Srbiji, već u međunarodno priznatoj državi Republici Hrvatskoj koja je to postala danom odluke o samostalnosti, a djelo je počinjeno na njenom teritoriju.

  Kako to izgleda u praksi ilustrirat ću jednim hipotetskim slučajem. Možete li zamisliti da je neki amarički kriminalac negdje u New Yorku ubio dvojicu Hrvata američkih državljana, pa je taj kriminalac potom pobjegao u Kanadu, i da je za njime Hrvatska raspisala potjernicu putem hrvatskog interpola, pa da ga je Kanada po toj tjeralici uhapsila i da je Hrvatska zatražila njegovo izručenje. Prvo što bi američko pravosuđe učinilo postavilo bi prigovor kanadskom pravosuđu – da Hrvatska nije pravno aktivno legitimirana tražiti njegovo izručenje. I to bi sud u Kanadi u jednom danu riješio i ne bi odbio, već bi odbacio hrvatski zahtjev za izručenje zbog nepostojanja pravne ovlasti (aktivne legitimacije) Hrvatske za izručenje. Laički rečeno – taj kriminalac nije napravio ništa što se tiče Hrvatske, pa Hrvatska nema ni po kojemu propisu formalno pravo tražiti njegovo izručenje.

  Niti u jednom do sada pravnom slučaju koji je u većoj mjeri medijski, a posebno još i politički javno eksponiran, kao slučaj branitelja Purde, nije se dogodila kod brojnih sudionika toliko iskazana pravna nepismenost od strane svih sudionika (u postupku i van postupka); kod istražnih sudova, od strane političara koji su po struci pravnici i sveučilišni profesori , od strane tužitelja u tom predmetu, od strane odvjetnika koji ga zastupaju, od strane sudova, a i od strane brojnih drugih stručnih osoba poput ministara pravosuđa i Srbije i Hrvatske i BiH i njihovih savjetnika. Od strane hrvatske premijerke koja toliko djetinjasto izjavljuje „Važno je samo da je sud u Osijeku utvrdio da Purda nije počinio krivično djelo“. U toj njenoj izjavi je toliko toga pravno nevaljalog da je najbolje da to i ne raščlanjujem.

  S druge strane nevjerojatna je šutnja i Hrvatske odvjetničke komore, šutnja Pravnih fakulteta u Hrvatskoj, ali i u BiH i sl. Od strane političara, poput prof. Dr.sc. Ive Josipovića redovnog profesora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je donedavno vodio upravo katedru krivičnog prava, a sad se nalazi privremeno na položaju Predsjednika RH – brojno puta stižu iste izjave – to je stvar pravosuđa. Pod riječju „pravosuđe“ misli se samo na sudove Srbije, BiH i Hrvatske, a ne misli se na Ministarstva pravosuđa koja nisu pravosuđe već su političko državno tijelo.

  Za pametnoga je to dovoljno, da što god Srbija navede u svojim „optužnicama“ za donošenje odluke nije mjerodavno, bilo što da pruži u dokaz svojih tvrdnji – nije mjerodavno. Mjerodavno je samo da li je formalno pravno aktivno legitimirana kao pravni subjekt – tražiti Purdino izručenje ili ne? Odgovor je kristalno jasan – Srbija formalno pravno i međjunarodno pravno nema aktivne legitimacije da traži izručnje niti jednoga hrvatskoga branitelja za bilo kakva djela ili nedjela počinjena na području suverene države Republike Hrvatske. To je trebao biti i pravni i politički poklič svih hrvatskh političara i posebno - Predsjednika države, Predsjednika Sabora i Predsjednice Vlade RH. Svi oni koji su završili pravni fakultet, njima se ovakvo „pravno“ ponašanje ne smije i ne može oprostiti.

  Ako im je to znanje u struci, kakvo im je tek ono drugo političko koje nikada nisu ni učili.

  KOMENTAR: Postovani gosp. Tokic, imam samo jednu primjedbu vasem inace odlicnom clanku. Naime, vjerovatno se ne radi o nesposobnosti. Bosanski, hrvatski i srpski polticari nikada nisu “nespsobni” na stetu Srbije, u tome je stvar. Zasto vi mislite, da to sto je vama tako jasno, jednom Predsjdniku drzave i profesoru prava nije?!

  Ovdje se u stvari radi o nedavno proklamovanom povratku hrvatske politike u Tudjmanove vode, a sjetite se Tudjman je bio jugoslovenski general koji je potpisao plan Z4, tj. legalizaciju Republike srpske u Hrvatskoj, tj. hrvatski Dayton. To sto se Z4 izjalovio je zasluga iskljucivno kninskih Srba.

  Jos nesto treba imati na umu, a to je: Bosne i Hercegovina je ponudila Purdu prvo Hrvatskoj, ali ga Hrvatska vlada niije htjela formalno zatraziti, dakle svjesno je dala prednost Srbiji.

  M. B.
  __________________________________________


  5. ZASTO NE PISETE BOSANSKIM JEZIKOM

  Duze vrijeme primam Vasa pisanja i komentare u vezi BiH, politickih zbivanja i opce situacije. Sa Vasim komentarima i ocjenama oko cjelovite situacije u BiH se uglavnom slazem i mislim da Vasa pisanja imaju smisla i mogu pomoci u ispravnom sagledavanju bivsih, i kreiranju sadasnjih, a i buducih desavanja. Posebno podrzavam Vasa misljenja glede SDA (a i drugih) stranaka i politickih posljedica djelovanja gos. Izetbegovica. Ne zelim sada vise obrazlagati, ali imam jednu veoma krupnu zamjerku koju, ukoliko zelite, veoma lako mozete ispraviti.

  Radi se o upotrebi jezika, konkretno volio bih ukoliko mozete pisati bosanskim, a ne sprpskim jezikom. Moguce (nazalost) da to nekima ne smeta, ali mene veoma iritira. Zalosno je da mnogi nisu svjesni znacaja maternjeg jezika i sta uptreba, u ovom slucaju srpskog jezika, moze imati za posljedicu.

  Dakle, u bosanski jezik nikako ne spadaju rijeci kao : istorija, jagnjetina, pasulj, opsti umjesto opci itd. Primjera ima koliko zelite. Odmah da se razumijemo ne zagovaram uptrebu hrvatskog jezika nego jezika koji recimo upotrebljava IZ u BiH. Ovim ne promoviram IZ (imaju i oni velikih propusta) jedini Vam ukazujem na sto tacno mislim.

  Vase clanke i dalje bih volio primate, ali ako nastavite pisati uz upotrebu rijeci od kojih se zgrazavam, radije ne bih vise citao Vase (ipak) kvalitetne komentare.

  Mnogo srece u buducem radu,

  Sead S.

  KOMENTAR: Postovani gospodine, kada se radi o politickom odnosu gradjanina BiH prema Bosni i Hercegovini njegov jezik, njegova religija, njegova etnicka pripadnost i mnoge druge licne karakteristike su potpuno nebitne. Jedino je bitno, da li je njemu na srcu domovina ili nije. Poptuno neovisno od vas smo odlucili da objavimo slijedeci clanak, a kojeg svakako trebate procitati.

  Inace, ja pisem cistim Bosanskim jezikom, onako kako sam ga naucio u djetinjstvu, tj. kako se govorilo u Sarajevu, a IZ vjerovatno koristi neku prevaru, nekakav vjestacki novokomponovani “has Bosanki” jezik, koji lici na hrvatski, da malo zamaskiraju svoju udbasku odanost velikoj Srbiji.

  M. B.

  ______________________________


  6. O ZASTAVI

  Pise: Mr. Tomislav Dretar

  Mislim na Tvrtkov barjak koji je svima Bosancima ušao pod kožu i ljudi BiH u svijetu po njemu prepoznaju. Narodnost treba, kao što je Kardelj predlagao, poput religije, odvojiti od države. To je najveći dar koji nam je doba socijalizma ostavilo. Kao u USA radnim danom svi su Amerikanci, vikendom navlače foklorne nošnje igraju svoja kola govore svojim govorima, ali nitko osim Amiša ne organizira dugo život na način svojih predaka, oni koji to rade žive u getima, pa kad vole geto na volju im.

  To je građjanska nacionalna država. Jedan barjak, jedna putovnica, jedna nacionalnost, jedna domovina i jedan zavičaj i jedan Ustav, ostalo u privatnu sferu. Kleči, klimaj, klanjaj, poskakuj, uči, moli, zapomaži o svom trošku, ali u državne poslove to ne miješaj. Država je laička na zemlji, na nebu je Božja. Nema božjeg namjesnika na zemlji, nema više poslanika s neba, neće popovi in hodže voditi vanjsku politiku bosanskohercegovačke države.

  Vjeronauk, tako se počelo prakticirati u Belgiji, zajednički u istom razredu u isti čas od dva različita teologa - musliman i katolik, a ima mjesta i za ortodoksa, ali važno je da su ljudi, dva nastavnika našla povijesno riješenje, pokazali da Biblija i Kur'an nisu međjusobno usuprotstavljene knjige, već da su nadopunjujuće. Ja već čitavu deceniju pokušavam objaviti veliku knjigu koja će biti sastavljena od tri toma, Kur'an je treći. Opomena koja dolazi nakon Zakona i Oprosta. Nek se javi zdavač eno mu džaba mojih prijevoda, na sve tri jezika, zapravo govora, jer mi imamo samo jedan te isti jezik u glavi, a tri načina njegovog govorenja.

  _________________________________________

  7. PROCITAO SAM KNJIGU I SHVATIO ISTINU

  Vec dugo vremena primam on-line magazine/novine od Bosanskog Kongresa u USA. Jednom sam se cak i javio i ostavio (negativan) komentar na jedan od vasih clanaka. Rodjen sam u Doboju i "pobjegao" sam iz Doboja sa roditeljima u Oktobru 1992 (nekih 6 mjeseci poslje cetnicke okupacije Doboja). Zivio sam dvije i po godine u Njemackoj i od 1995 zivim u Australiji. Bosna je jedan neopisivo vazan dio mog zivota i nikad nisam propustio priliku da saznam nesto novo o dogadjajima u Bosni, bili to sadasnji ili iz vremena rata.

  Kao sto rekoh vec dugo vremena citam clanke od Bosanskog Kongresa i moram priznati da sam u vise slucajeva bio razocaran ili cak sta vise ljut na neke od komentara koji su u glavnom bili postavljani od vas licno. Vecina moje ljutoce se odnosila na vase komentare vezane za Rahmetli Aliju Izetbegovica, Harisa Silajdzica i ostalu kliku. Moram isto tako da priznam da je moje znanje vezano za Bosnu, a posebno za ratne dogadjaje bilo veoma limitirano jer osim informacija koje sam dobijao ili kroz domace medije (novine) ili kroz strane (vijesti) nisam imao nikakav drugi izvor informacija. Mozda je to i bio glavni razlog za moje ne slaganje sa vasim komentarima vezanim za A.I i ostale. Prva prilika da procitam nesto vezano za rat u Bosni ili da tako kazem dogadjaje u Bosni bila je kad sam procitao vasu knjigu: Rat u Bosni i Hercegovini – politicki aspekti Bosnian Congress Web Site

  Zelim ovom prilikom da vam se srdacno zahvalim na knjizi. Informacije koje ste vi dostavili u toj knjizi su, za mene i moju familiju personalno, bile vitalne i od ogromne vrijednosti. Kao sto rekoh nase znanje o dogadjajima za vrijeme rata je bilo veoma ograniceno i za nas je rahmetli Alija Izetbegovic bio "Babo". Kako se samo ta slika promjenila poslje citanja vase knjige, ne mogu ni da vam opisem (to vazi i za mene i za moje roditelje).

  Skoro 20 godina pratim dogadjaja u BiH i non stop se pitam zasto uporno pravimo tako pogresne poteze, zasto ne iskoristimo toliki potencijal i toliku podrsku koju smo imali u svijetu. Kao sto rekoste u vasoj knjizi uvijek sam mislio da je to sve bio dio nekog plana A.I i da ce na kraju sve ispast OK za Bosnu. To jeste bila istina, bio je dio jednog plana, plana izdaje, i totalne sebicnosti jednog covjeka. Vidite politicari svugdje u svijetu su po mom misljenju ljudi koji znaju dobro nekome u oci lagat i izborit se za neki cilj koji njima odgovara. Politicari na zapadu to cine vjesto jer kroz osvajanje svojih ciljeva (re-election) oni uspijevaju i da postignu do nekog stepena i ciljeve gradjanja to jest drzave. U zemljama kao sto je nasa, to se vec radi puno podmuklije gdje se otvoreno gleda samo personalni dzep i taj blize familije, a drzava uopste nije ni vazna. Ali sve to je nula u poredjenju sa izdajom svoga naroda.

  Elem, zelim u isto vrijeme da vam kazem, da se ne slazem u potpunosti sa svim misljenjima koje dajete u vasoj knjizi. Ja sam, kao sto rekoh gore, vec jednom prije se vama javio i rekao da gledate politiku u Bosni kroz oci Americkog gradjana. U Americi, kao i u Australiji, i vecinom ostalog razvijenog svijeta, zakon je tu da se postuje. Mi mozemo pricat sta hocemo i buniti se koliko hocem ali ono sta pise u zakonu to je zadnja rijec. Kod nas to nije tako. Nije tako bilo i ako smo iskreni nece nikada ni biti. Zato je donekle besmisleno obazirati se sta pise u ustavu RBiH ili nekom UN Mandatu jer nasim vodjama je to samo tinta na papiru. Mislim da se sa tim moramo pomiriti. Neki dan gledam pad Hosni Mubaraka u Egiptu i slusam zapadne medija kako odmah pricaju o demokratiji i novom pocetku. Ne zelim da budem pesimista ali mislim da sanse da se neki veliki preokret dogodi u Egiptu su vrlo male. Ne moze jedna zemlja/nacija/narod koji je generacijama radio jedno i znao samo za jedno od jednom postat nesto absolutno drugo. Prosjecan Egipcanin mora da shvati da sada kada je Mubarak oboren, sada valja zasut rukave i pocet radit po 9-10 sati na dan, ne razbacivat pare na gluposti, ne pravit pauze po 2-3 sata za vrijeme radnog vremena i tracat sa kolegama pola dana, nego valja radit, radit, radit. Ja mislim da oni to nisu u stanju. Ljudi misle da je samo dovoljno da se Mubarak obori i demokratija i bolji standard zivota ce doci sam od sebe, realnost je veoma drugacija od toga. Mislim da cijeli princip vazi i za nas. Nikad necu zaboravit kada mi je moja mama pricala kad je putovala autobusom iz Frankfurta za Maglaj (ona je porijeklom iz Maglaja) par godina poslje rata. I kaze prolazis kroz cijelu Sloveniju i cijelu Hrvatsku i nigdje skoro nikog ne vidis na ulicama, ljudi su zauzeti, rade na poslu su. Cim predjes granicu u BiH to je sijelo ispred svake kuce. Predzanji puta kada sam bio u BiH (to je bilo 1999) pa pricao sa momcima koji su bili nekih 20-25 godina stari, tada je isla standardna poslovica za te momke a to je "svi traze poso, a Boga mole da ga ne nadju". Ti takvo drustvo nikad neces pretvorit u jednu Ameriku, Njemacku itd.

  Jos jedan kratki komentar, ne slazem u potpunosti sa vasim komentarima vezanim za Harisa Silajdzica. Mislim da je on u trenutcima imao dobru namjeru, ali je u kljucnim trenutcima shvatio da se ne moze (ili mozda ne zeli) boriti protiv Izetbegovicevog "establishment-a" i na kraju se odlucio da se pobrine za sebe i svoju blizu familiju. Mozda grijesim.

  U glavnom jos jednom da vam se srdacno zahvalim i cestitam na knjizi.

  Sa Postovanjem,

  Omar D.

  ---
  KOMENTAR: To sto se na Balkanu, a najvise u BiH, zakoni tretiraju samo kao bezvrijedni papir, nije nikavo opravdanje nasim izdajnicima. Naime, o Bosni i Hercegovini se odlucivalo na svjetskim institucijama Savjetu sigurnosti UN, svjetkom sudu, Tribunalu. Tu se postuju zakoni “do daske” bas kao u Americi i Australiji. Nazalost, nasi izdajnici su predocavali nasem socioloski nepismenom narodu da se u svijetu ne postuju zakoni, da ih stranci npr. Holbrooke, natjeruju da potpisuju nepovoljne sporazume kojima dijele drzavu, a narod je ravnajuci se po svom domacem, bosanskom iskustvu mislio da je to i istina.

  Niste u pravu ni kada mislite da drzavni sistem ne igra neku vaznu ulogu, nego da su radne navike naroda najbitnije. To sto nasi ljudi setaju radnim danom je zato sto nemaju posla. Njabitnija ekonomska uloga efikasne drzave je da organizuje system koji ce omoguciti pojedincima da sami sebi organizuju posao. Nazlaost, dajtonski frankestajn to nije u stanju zato su Bosanci nezaposleni i korziraju za vijeme radnog dana.

  Ovdje u Americi su Bosanci pojam vrijednog naroda, poznato mi je nekoliko emisija u kojima se amerikanci cude kako su se bosanci brzo snasli u Americi.

  M. B.
  __________________________________________


  8. SJETIMO SE UNA BANKE U BIHACU

  U Bihacu se nastavlja bezvlasce. Radnici su nedavno predali dopunu tuzbe nadleznim organima, ali korumpirani tuzitelji ne poduzimaju istragu protiv lokalnih mocnika, te se radncke tuzbe ni ne razmatraju. U dopuni tuzbe se navodi i cinejnica da su sada tri radnice “na ledu” Hata HALKIĆ, Mirsada DIZDARIĆ i Haseda ĆIRIĆ.

  Nema potrebe da prepricavamo cijelu aferu koja je u vise nastavaka razjasnjena u ovom glasilu, samo podsjecamo da je finalni cin manipulacije odigran u Opstinskom vijecu Bihaca kada su SDP-ovi vijecnici (citaj poltroni Hamdije Lipovace) sa 16 glasova preglasali ostale vijecnike i odrekli se 370,000 KM koje Banjalucka banka duguje Bihacu, da bi dobili samo 100,000 “pomoci”, tj. SDP-ovi vijecnici su na lijepe oci poklonili 270,000 KM plus ranije poklonjeni zdravi dio bihacke Una banke.

  S poštovanjem.

  UPOSLENICI "UNA BANKE DD BIHAĆ"

  ________________________________


  9. Mustafa Ceric i Muamer Zukorlic u posjeti Gadafiju

  U povodu obilježavanja rođjendana posljednjeg vjerovjesnika Muhameda s.a.v.s., a na poziv libijskog vođje pukovnika Muamera el Gadafija, reisulema dr. Mustafa-ef. Cerić i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić boravili su od 12. do 15. februara 2011. god. u posjeti Libiji.

  U toku posjete upriličen je susret sa libijskim vođom Gadafijem, kao i niz susreta u cilju uspostave i afirmacije saradnje na polju vjere, obrazovanja i kulture. Tom prilikom domaćinima su predstavljeni brojni projekti Islamske zajednice iz pomenutih oblasti.

  Prilikom ove posjete Glavni muftija je posvetio posebnu pažnju razgovorima o mogućim investicijama u Sandžaku. Investicioni fond Libijske džamahirije jedan je od najbogatijih u svijetu i raspolaže sa više desetina milijardi dolara. Politička orijentacija Libije obuhvata i investicije širom svijeta, što predstavlja dobru podlogu za investicionu aktivnost u Sandžaku, Srbiji i širem regionu.

  Ova posjeta se može ocijeniti vrlo uspješnom, a ubrzo će uslijediti razmjena delegacija po segmentima pokrenutih inicijativa i postignutih dogovora. Najavljeni programi biće realizovani posredstvom ustanova Islamske zajednice, Bošnjačke kulturne zajednice, Internacionalnog univerziteta i Sandžačke biznis asocijacije.

  KOMENTAR: To da je Mustafa Ceric odigrao svoju najjacu kartu, upotrijebio Muamera Gadafija, dokazuje koliki je Muamer Zukorlic problem za velikosrpski projekat. Mamer Gadafi je bio polticki saveznik "Jugolsaviije" tj. Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i do sada nam je bio poznat kao covjek preko kojega je Srbija prala novac koji je slala Harisu Silajdzicu. Toboze Gadafi je izdasno placao Harisu Silajdzicu za neke projekte koje je Hare navodno uradio za Libiju?! Bas bi bilo inetresantno saznati sta bi Hare znao konkrento uraditi, osim sto je cetnicki agent-sibicar koji “radi” naiivne Bosnjake.

  Dobra vijest je da je Gadafija procitao i njegov narod i da on nece jos dugo. Nikakve pare od Libije nece doci u Sandzak i nadamo se da Muamer Zukorlic nece napraviti nikakve ustupke radi arapskih para.

  Svima nama nake sluzi za ugled dostojanstveni narod Baraina. Bahrain je jedna od najbogatijih drzava na svijetu, Bahrainski princ kao od sale dade nedavno svakoj famili 1,000 dinara, tj. oko 2,800 americkih dolara, a oni opet demonstriraju, nece zlatni kavez, hoce slobodu. Bosnjaci su vjerovatno jedini narod koji je u modernoj istoriji cinio politicke ustupke za pare.

  M. B.

 8. #48

  Registriert seit
  17.01.2011
  Beiträge
  1.486
  Zitat Zitat von Kraljica Katarina Beitrag anzeigen
  Samo da rasujetim podvalu od Mastakilah! Ovdje se ne radi ni o kakvom SPAM-u,naime ovaj Glasnik se distribuira na preko 35.000 ispravnih adresa sa dva servera, koji uredjuje veci broj volontera kojima je jedino domovina Republika Bosna i Hercegovina.
  Ja sam jednom srdacno se zahvalila moderatorima ovog foruma,sto isto cinim i ovaj put,na razumijevanju i ustupljenom prostoru mnogo,mnogo hvala!
  Obecavam da ce mo za uzvrat u jednom od nasih sljedecih Glasnika dati prostor za link balkanforuma.
  Srdacno vasa,
  Kraljica Katarina

  Ma pusti ga... krivo mu samo sto nas informises o situaciji u BiH... pizda sta ces....
  Svaki ti cast i nastavi dalje

 9. #49
  Avatar von Grobar

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.644
  Den Thread hab ich ja noch nie gesehn...

 10. #50

  Registriert seit
  14.09.2009
  Beiträge
  46

  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 751

  REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
  ONLINE GLASNIK Nacionalnog kongresa Republike BiH - br. 751
  6. novembar 2011.
  1. Povratak Hrvatske na Tudjmanov kolosjek agresije na Bosnu i Hercegovinu
  2. HRVATSKA TRAZI REVIZIJU DAYTONA, NOVA SANSA ZA USTAV REPUBLIKE BiH
  3. RS NAZVANA ZLOCINACKOM TVOREVINOM I U PROSTORIJAMA SKUPSTINE
  DAYTONSKE BIH!
  4. SASTANAK "NEVLADINIH ORGANIZACIJA", NOVI PRIMJER KAKO DEJTONCI
  PODVALJUJU PATRIOTIMA REPUBLIKE BiH
  5. FBI investigates embassy shooting incident
  6. SRBIJA PREUZELA KOMUNIKACIJU SA AMERICKOM POLICIJOM U VEZI ATENTATA
  U SARAJEVU?!
  7. UPORNIM INSISTIRANJEM NA USTAVU REPUBLIKE BiH NEKE SMO VEOMA
  NASEKIRALI
  8. RAZGOVOR SA PROF DR SENADINOM LAVICEM DIREKTOROM BKZ PREPOROD
  9. POZIV IZ PODRINJSKOG ZAVICAJA
  10. BORBA ZA PRAVDU DONOSI PRVE REZULTATE
  11. Probija se istina o Cericeveoj izdaji Sandzaka i u islamskim medijima u svijetu
  =================================================
  Ovaj broj Glasnika se distribuira na preko 42,168 ispravnih adresa.
  If you do not want to receive this Online Newsletter just reply with "UNSUBSCRIBE" in the
  subject line.
  __________________________________________________ _____________
  1. Povratak Hrvatske na Tudjmanov kolosjek agresije na Bosnu i Hercegovinu
  Hrvatski sabor je posljednjeg dana zasjedanja prije izbora usvojio dokument o Bosni i Hercegovini
  u kojem se izmedju ostalog kaze:
  “Sabor Republike Hrvatske daje potporu Hrvatima u BiH te njihovim politickim predstavnicima u
  pregovorima vezanim uz promjene Ustava BiH kako bi osigurali punu suverenost i jednakopravnost
  s druga dva naroda u BiH što se može ostvariti samo uz poštivanje nacela jednakosti i pravicnosti te
  Ustavom zajamcenim administrativno-teritorijalnim ustrojem BiH koji ce na istovjetan nacin urediti
  nacela suvereniteta, konstitutivnosti i jednakopravnosti svih naroda, kao i izbor svojih predstavnika
  u sve institucije i sve razine vlasti”, navodi se u dokumentu, odnosno Deklaraciji koji je prihvacen u
  izvornome obliku, a koji je, nakon što je prošao saborske odbore u Republici Hrvatskoj, izazvao
  dosta prašine u BiH.
  Pri tome Hrvatska u cijelosti podupire teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH, ali izražava
  zabrinutost selektivnom provedbom Opceg mirovnog sporazuma za BiH, ciji je potpisnik i
  Republika Hrvatska buduci da je na štetu Hrvata, a što se u obrazloženju Deklaracije detaljno
  razraduje. “Posljedica svega je da se BiH postupno pretvara u zemlju dva unitarna i centralizirana
  entiteta s punom dominacijom Srba - vecinskog naroda u jednom, a Bošnjaka – vecinskog naroda u
  drugom, s tendencijom (ustavnog i politickog) marginaliziranja hrvatskog naroda. Ustavnom
  reformom (novim ustavom) potrebno je postojeci dvoentitetski ustroj BiH nadograditi novim
  ucinkovitijim i pravednijim, u kojemu ni jedan od konstitutivnih naroda nece biti favoriziran niti
  diskriminiran”, objašnjava se sadržaj deklaracije.
  Upozorava se u dokumentu da je novi Ustav BiH nužnost i preduvjet demokratskog razvoja, kao i
  opstanaka BiH kao države tri ravnopravna naroda i svih njezinih gradjana i uvjet integriranja BiH u
  euroatlantske integracije. “Ustavnom reformom potrebno je osigurati administrativno-teritorijalni
  ustroj BiH koji ce se bazirati na (federalnim) nacelima koji ce BiH uciniti modernom
  decentraliziranom demokratskom državom cije ce institucije osigurati razvoj i buducnost zemlje”,
  stoji u objašnjenju Deklaracije.
  U dokumentu koja je usvojena prije nekoliko dana se posebno naglašava povratak i ostanak Hrvata
  u BiH naglašavajuci da je to i strateški interes Republike Hrvatske.
  Izvor: Vecernji.ba
  _______________________
  2. HRVATSKA TRAZI REVIZIJU DAYTONA, NOVA SANSA ZA USTAV REPUBLIKE BiH
  Pise: Dr. Muhamed Borogovac
  Dakle, Hrvatska se vraca na Tudjmanov kurs agresije na Bosnu i Hercegoivinu poslije Mesicevog
  perioda politicke pomoci cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Medjutim, bez obzira na iskazane zelje
  Sabora Hrvatske da se Bosna i Hercegovina dalje dijeli, sada na tri teritorijalne jedinice, ova odluka
  Hrvatskog sabora je za patriote Republlike BiH dobra vijest.
  Naime, ono sto je bitno je da Hrvatska ovim prakticno povlaci svoju podrsku daytonskom, tj.
  pariskom “mirovnom sporazumu”. Time se taj sporazum prakticno delegitimizira i time Ustav
  Republike BiH dobija na znacaju, bez obzira sto to nije bio cilj ove odluke hrvatskog sabora.
  Naime, to sto Hrvatska sada trazi neku drugu podjelu Bosne i Hercegovine je potuno nebitno za
  gradjane Bosne i Hercegovine jer to je samo u sferi zelja bez ikakvog pravnog osnova.
  Slijedeci pravni dokumenti su ovdje bitni:
  a) Ustav Republike BiH koji je samo privremeno suspendovan u Parizu,
  b) Rezolucije Ujedinjenih Nacija br. 752 i br. 757 iz 1992. po kojima je Republike BiH zrtva
  agresije,
  c) Presuda za genocid na Internacionalnom sudu pravde koja je nadredjena svim dokumenima o
  Bosni i Hercegovini usvojenim poslije pocetka Tuzbe za genocid 1993,
  d) Aneks 4 Pariskog\Daytonskog sporazuma, tzv. Daytonski Ustav.
  Pri tome Ustav RBiH, Rezolucije UN i Presuda za genocid imaju mnogo, mnogo vecu pravnu snagu
  od daytonskog "ustava", koji je donesen nelegalnim sredstvima, veleizdajom podmetnutih
  “Bosnjackih” politicara, agresijom i genocidom. Daytonski Anex 4 je nelegalan jer je donesen
  mimo ispravne ustavne procedure propisane clanom 268 Ustava RBiH, a i cijeli Daytonski/Pariski
  sporazum (svih 12 aneksa) je nelegalan jer nije nikada ritifikovan u Skupstini Republike BiH.
  Kljucno je ovdje da je Ustav RBiH u Daytonu tj. Parizu samo SUSPENDOVAN, a ne UKINUT. To
  je ucinjeno da bi se izbjegla eventualna situacija pravnog vakuma. To znaci, ako Dayton propadne,
  tj. ako Daytonska BiH ne mogne funkcionistati onda ipak nema pravnog vakuma nego formalno
  vrijedi prethodno pravno stanje, Ustav Republike BiH.
  To sto niko iz BiH vlasti ne spominje Ustav RBiH je samo zato sto su oni izdajnici i samo zato ni
  svijet ne uzima u razmatranje mogucnost povratka na snagu Ustava RBiH. Sve bi se to brzo
  promjenilo ako bi bilo koja stranka u BiH pocela da insistira na Ustavu RBiH, buduci da Dayton
  nije uspio. Vidjeli smo kakva je panika snasla daytonce kada su neke nevladine organizacija samo
  spomenule Ustav RBiH na sastanku u Skusptini 4. novembra 2011.
  To sto Hrvatska sada zeli neku novu podjelu Bosne i Hercegovine je samo nedozvoljeno mijesanje
  strane drzava u unutrasnje stvari Bosne i Hercegovine i to nema nikakvog pravnog osnova niti
  tezine. I Srbija npr. zeli i pokusavala je da dobije podjelu Kosova, Hrvatske, Crne Gore, Makednije,
  jer Srbi zive u svim tim drzavama, pa im ni jedna od ovih drzava ne udovolji zeljama, jedino Alijina
  “Bosna”. Mada su jos uvijek na vlasti u BiH Alijini, tj. udbaski kadrovi, medju njima nema ni
  jednog izdajnika Alijinog kalibra, nekoga ko bi bio u stanju zaista potpisati novu podjelu Bosne i
  Hercegovine i to uspjesno prodati narodu, npr. potpisati treci entitet, kao sto je Alija potpisao
  osnivanje RS.
  ___________________________
  3. RS NAZVANA ZLOCINACKOM TVOREVINOM I U PROSTORIJAMA SKUPSTINE
  DAYTONSKE BIH!
  SARAJEVO - Više nevladinih organizacija iz Federacije BiH (FBiH) danas je u Sarajevu
  Privremenoj parlamentarnoj komisiji za provodenje presude Evropskog suda za ljudska prava u
  slucaju "Sejdic i Finci" predstavilo prijedloge za provodenje ove odluke, a cule su se i uvrede na
  racun SDS-a i Republike Srpske.
  Predstavnici Udruženja demokratskih pravnika i Bosanskog kongresa u nastupima osporili su
  legalnost SDS-a, Vojske i policije RS, te predsjedavajuceg Doma naroda Parlametnarne skupštine
  BiH Ognjena Tadica koristeci pri tom i izraze "zlocinacka", "teroristicka" i druge.
  Predsjedavajuci Komisije Šefik Džaferovic upozorio je predstavnike ova dva udruženja da se vrate
  na temu, odnosno da se u izlaganjima usresrede na presudu "Sejdic i Finci", a reagovao je i
  predstavnik SDS-a u Komisiji Borislav Bojic koji je zahvalio Džaferovicu na intervenciji,
  konstatujuci da je rijec o organizacijama iz Federacije.
  Forum gradjana Tuzla, cije prijedloge je predstavio Vehid Šehic, tražio je ukidanje entitetskog
  glasanja u Predstavnickom domu i prebacivanje jednog dijela mehanizama zaštite entiteskih
  interesa u Dom naroda.
  Forum gradana Tuzla predložio je da Predstavnicki dom Parlamentarne skupštine BiH broji 81
  clana i to 50 iz FBiH i 31 iz RS, dok bi Dom naroda cinio 31 delegat - 17 iz Federacije i 14 iz
  Srpske.
  Delegati bi bili birani u entitetskim parlamentima s tim što bi FBiH delegirala po šestoro Bošnjaka i
  Hrvata, troje Srba i dvoje iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih, dok bi RS
  delegirala šestoro Srba, po troje Bošnjaka i Hrvata, te dvoje iz reda nacionalnih manjina i
  nacionalno neopredijeljenih.
  Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, prijedlog Foruma gradjana Tuzla je da ga cine cetiri clana -
  tri predstavnika konstitutivnih naroda i jedan nacionalnih manjina ili nacionalno neopredijeljenih.
  Pravni institut za BiH smatra da je diskriminaciju u Domu naroda moguce otkloniti
  omogucavanjem pripadnicima nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih da budu
  zastupljeni u ovom domu.
  Ovo strukovno udruženje predlaže reorganizaciju Predsjedništva BiH tako da bi ga umjesto
  predsjedavajuceg i dvoje potpredsjedavajucih cinio jedan predsjednik i tri potpredsjednika koji bi
  bili birani iz reda poslanika u Predstavnicom domu BiH i koji bi se na mjestu predsjednika rotirali
  svakih 12 mjeseci.
  Nevladina organizacija Gradanski front ostalih nije imala amandmane na Ustav BiH, ali je zatražila
  da se nacionalnim manjinama i nacionalno neporedijeljenima priznaju kolektivna prava.
  Komisija ce nastaviti rad 21. novembra, kada ce biti odluceno i o mogucnosti komunikacije sa
  nevladninim organizacijama i predstavnicima nacionalnih manjina iz RS.
  Prijedloge za provodjenje presude ranije su iznijele stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini
  BiH i Vijece nacionalnih manjina BiH.
  Privremena komisija osnovana je na osnovu zakljucka oba parlamentarna doma, a njen zadatak je
  da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH te prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona
  BiH koje ce posredstvom ovlaštenog predlagaca dostaviti u parlamentarnu proceduru.
  Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga
  zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.
  (Izvor: Nezavisne)
  _________________________
  4. SASTANAK "NEVLADINIH ORGANIZACIJA", NOVI PRIMJER KAKO DEJTONCI
  PODVALJUJU PATRIOTIMA REPUBLIKE BiH
  Nacionalni kongres Republike BiH je iskoristio najnovije otvaranje pitanja Dejtonskog „ustava“
  povodom presude u slucaju Finci-Sejdic, da jos jednom poruci Bosancima i Hercegovicima i svijetu
  da Bosna i Hercegovina ima svoj legalni ustav, Ustav Republike BiH, i da je u tom Ustavu, Clanom
  220 vec regulisano pitanje izbora clanova Predsjednistva u skladu sa najvisim standardima civilnog
  drustva. Niko iz Nacionalnog kongresa Republike BiH nije bio ovlasten da prilozi nikakve
  prijedloge dejtonskim tijelima, ali su neki ucesnici sastanka iznosili kao svoje, sto je dozvoljeno,
  neke od ideja koje se lako mogu prepoznati kao ideje iz Glasnika NKRBiH. Nas zvanicni stav o
  pitanju amandmana povodom presude Finci-Sejdic je iskazan iskljucivo u Glasniku broj 750 od 3.
  novembra 2011.
  U gornjem clanku Nezavisnih novina vidimo kako su daytonski mediji to interpretirali. Na primjer,
  stavovi predstavnika svih „nevladinih“ organizacija (bosanske nisu sigurno, jer pristaju da ruse R
  BiH) su predstavljeni do u detalj. S druge strane, stavovi Bosanskog Kongresa, koji su im bili
  dostupni u Glansiku 750, nisu predstavljeni ni djelimicno. Npr. nije ni jednom rijecju spomenut
  Ustav RBiH tj. njegov Clan 220 u kojem je na najbolji nacin vec davno rijeseno pitanje
  predstavljanja u Predsjednistvu nacionalnih „manjina“ („Manjina“ je pogrdan naziv – ne moze ni
  jedan drzavljanin RBiH biti ni manjina ni vecina, nego samo ravnopravan gradjanin Republike bez
  obzira na narodnost, vjeru, jezik i sl.).
  Takodjer nije spomenuta ni nelegalnost Dejtonskog Ustava. Pravo je cudo da je neki dejtonski
  medij uopce i spomenuo ima „Bosanski Kongres“, nakon IZ BiH najuticajniju nevladinu
  organizaciju u BiH i u inozemstvu. Gospodin Sefik Dzaferovic se potrudio da obezvrijedi stavove
  Bosanskog Kongresa i Demokratskih Pravnika te pokusao usmjeriti raspravu u pogresnom smjeru,
  po njegovom misljenju da se razgovara o „pravoj temi“. Gospodinu Dzaferovicu Ustav Republike
  BiH i ne moze biti prava tema, jer (ne)djela manipulatora kao sto su on i njegove brojne kolege
  (neovisno o stranackoj pripadnosti) Ustav RBiH definise kao krivicno djelo veleizdaje. Gospodin
  Dzaferovic pokazuje panicne pokusaje dejtonske elite da prikrije pravne cinjenice. Postoji li i jedan
  pravni sistem koji legalizira oteto, poruseno i poubijano kao legalno stanje? Naravno da ne postoji.
  Dzaferovic i njemu slicni pokusavaju preveslati narode BiH sa pravnih cinjenica na nekakve havafakte
  i mahalsko kahvenisanje. Ovdje cu ponoviti jedan stav iz gornjeg clanaka:
  „Forum gradjana Tuzla, cije prijedloge je predstavio Vehid Šehic, tražio je ukidanje entitetskog
  glasanja u Predstavnickom domu i prebacivanje jednog dijela mehanizama zaštite entiteskih
  interesa u Dom naroda.
  Forum gradjana Tuzla predložio je da Predstavnicki dom Parlamentarne skupštine BiH broji 81
  clana i to 50 iz FBiH i 31 iz RS, dok bi Dom naroda cinio 31 delegat - 17 iz Federacije i 14 iz
  Srpske.
  Delegati bi bili birani u entitetskim parlamentima s tim što bi FBiH delegirala po šestoro Bošnjaka i
  Hrvata, troje Srba i dvoje iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih, dok bi RS
  delegirala šestoro Srba, po troje Bošnjaka i Hrvata, te dvoje iz reda nacionalnih manjina i
  nacionalno neopredijeljenih.
  Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, prijedlog Foruma gradjana Tuzla je da ga cine cetiri clana -
  tri predstavnika konstitutivnih naroda i jedan nacionalnih manjina ili nacionalno neopredijeljenih.“
  – kraj citata
  Neka pokaze Forum Gradjana Tuzla koji su to gradjani Tuzle za to da se u okviru entiteta rjesava
  problem iz presude „Sejdic-Finci“?! Gospodo, zaista u Tuzli cete tesko pronaci ljude sa takvim
  misljenjem. Mozda u nekim drugim gradovima da, ali u Tuzli ne! Mozda taj forum uspije uvjeriti
  neke gradjane zamotavanjem cinjenica u ispravnost svojih stavova, jer gospodin Vehid Sehic se
  koristi starom dobro oprobanom taktikom srbo-balijskog sibicarenja: prvo se zalaze za
  „reduciranje“ entitetskog glasanja, a onda podvali prijedlog koji je u potpunosti identican sa
  cementiranjem genocidnih entiteta. Ovo je zaista slucaj za psihijatriju.
  Proslo je vrijeme kada su gradjane BiH na takve nacine zedne preko vode prevodili dejtonski
  pametnjakovici. Bosanski Kongres gotovo svake sedmice educira gradjane o sadrzajima i sustini
  Ustava RBiH i o nelegalnosti podvaljenog dejtonskog mirovnog sporazuma koji nikada nije prosao
  ustavom propisanu legalizaciju. Postoji jedna rijec koja opisuje stanje dejtonske elite, a to je
  PANIKA. Oni ce sada vjerovatno pokusavati postaviti izbacivace u nasoj Skupstini RBiH ili ce
  davati specijalne akreditacije ko smije unutra uci. Ali to ne bi dalo velike efekte. Neka znaju
  izdajnici da ce narodi i gradjani BiH preko naseg Glasnika i dalje biti objektivno informisani o
  njihovim spletkama.
  Pozdrav Domovini!
  Zmaj od Bosne
  -----
  KOMENTAR: Nama su ljudi iz Sarajeva javili samo dan ranije, 3. novembra za sastanak, tako da
  smo mi hitno izdali Glasnik, ali koji je otisao na samo pola nasih adresa do pocetka sjednice, jer
  Glasniku treba 24 sata da se distribuira svima na lisiti od preko 42,000 citalaca. Nas Glasnik, kojim
  izrazavamo nas zvanicni stav povodom presude Finci-Sejdic, je stigao i na nadleznu adresu u
  Skupstini, sigurni smo da je stigao i nadleznoj komisiji, a poslacemo im ga ponovo jer rok je do 30.
  novembra 2011. da im ponovimo da Bosna i Hercegovina vec ima svoj gradjanski ustav i da je
  Clanom 22 Ustava RBiH rijesen izbor Predsjednistva u skladu sa svim evropskim normama, ali
  naravno oni ce se pretvarati da ga nisu dobili.
  To sve pokazuje koliko se banda koja je na vlasti u daytonskoj BiH plasi naroda, a kojega toboze
  predstavljaju.
  M. B.
  __________________________________
  5. FBI investigates embassy shooting incident
  Published: Nov. 2, 2011 at 11:11 AM
  BELGRADE, Serbia, Nov. 2 (UPI) -- FBI agents have arrived in Belgrade, Serbia, to investigate
  last month's attack on the U.S. Embassy in Bosnia, the FBI said.
  Mevlid Jasarevic, a member of the Islamist Wahhabi movement, fired shots at the embassy in
  Sarajevo Oct. 29, injuring several people, the Serbian news agency B92 reported Wednesday.
  Jasarevic was arrested in Serbia along with other suspects a day after the shooting incident.
  FBI investigators have asked to meet with top Serbian police officials while they are in Belgrade
  and also to visit Jasarevic's hometown.
  Serbian authorities opened an investigation.
  Bakir Izetbegovic, one of Bosnia's three presidents, condemned the attack.
  "The American government and people have supported us in the most difficult moments of our
  history, and nobody has the right to endanger the friendly relations between our two countries," he
  said.
  Latest news, Latest News Headlines, news articles, news video, news photos - UPI.com
  UPI-18411320246699/
  ______________________________________
  6. SRBIJA PREUZELA KOMUNIKACIJU SA AMERICKOM POLICIJOM U VEZI ATENTATA
  U SARAJEVU?!
  Pise: Dr. Muhamed Borogovac
  Dakle, gornja vijest americke novinske agencije UPI otklanja svaku sumnju - Bosna i Hercegovina
  je predala slucaj napada na ambasadu USA u Sarajevu u ruke srbijanske policije, tj. dobrovoljno se
  odrekla i posljednje mrvice suveriniteta u odnosu na Srbiju. Iz gornje vijesti se vidi da policija
  Srbije komunicira sa Americkom policijom (FBI) mada je napad izvrsen u Sarajevu?! Policija BiH
  se ponasa samo kao lokalni ogranak policije Srbije, dok su policiji Srbiije prepustene sve radnje u
  vezi sarajevskog incidenta. Cini se da je Amerikancima kazano je da je Jasarevi „uhapsen u Srbiji“
  jer to UPI prenosi?! Ali nazalost istina je, policija nesuverene BiH je predala Jasarevica policije
  Srbije koja sada kontrolise koliko ce Jasarevic biti dostupan Amerikancima i sta ce im kazati.
  Najtragicnije u svemu tome je sto to BiH medijima i BiH politicarima nije nikakav problem niti
  vijest da je Jasarevic odmah predan policiji Srbije, tj. da se policija BiH ponasa kao podredjeni
  ogranak policije Srbije. Nasim glupavim novinarima i srbofilnim politicarima ovaj najnoviji dokaz
  gubitka suverintete drzave BiH, i to od genocidne Srbije, nije problem niti vijest, nego im je vijest
  zbog koje su digli necuvenu dreku, to sto je jedan neuracunljivi covjek ucinio jedan besmisleini akt.
  Primjetimo da iskusni novinari UPI-a Jasarevicev akt nazivaju samo „incident“, cak ga ni ne
  nazivaju "teroristicki akt", vjerovanto zato sto su shvatili da se radi o budalasu, a ne o istinskom,
  dobro treniranom teroristi.
  _____________________________
  7. UPORNIM INSISTIRANJEM NA USTAVU REPUBLIKE BiH NEKE SMO VEOMA
  NASEKIRALI
  Poslje vanrednog Glasnika, a koji je posvecen iskljucivo Ustavu R BiH, iz nase mailing liste se
  ispisalo ukupno 27 bivsih citalaca, vecinom ljudi nazaisnteresovanih za BiH politiku, ali medju
  ispisanim su i neki ljudi za koje znamo da su zainteresovani za BiH politiku, kojima je taj Glasnik
  izgleda bio "kap koja je prevrsila mjeru".
  Prepoznajemo dva takva imena:
  - Stefan Pejovic, Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo
  - Leo Plockinic, Croatia Libertas
  Mozemo shvatiti zasto je velikosrbima stalo do ocuvanja Daytona, oni su dobili RS, tj. pola Bosne i
  Hercegovine ekskluzivno za Srbe, ali je nejasno zasto se npr. Leo Plockinic tako zestoko bori za
  Dayton, buduci da se on predstavlja kao Hrvat. Njemu ne smeta daytonska tvorevina RS, nego mu
  smeta Republika BiH, a u kojoj su Hrvati kao narod kotirali mnogo bolje nego u daytonskoj Bosni i
  Hercegovini, pogotovo bolje nego u genocidnoj RS.
  ____________________________
  8. RAZGOVOR SA PROF DR SENADINOM LAVICEM DIREKTOROM BKZ PREPOROD
  Autor: Mr. Emir Ramic, KBSA
  Ramic: Zašto se bošnjacka politika još nije adekvatno odredila spram entiteta Republika srpska koji
  je cinjenicno genocidna tvorevina?
  Prof. dr. Lavic: To je pitanje koje dezavuira odredjene unutarbošnjacke grupacije i njihove
  predrasude. Slažem se s vama da je entitet RS rezultat genocida nad bošnjackim narodom. Tu
  strašnu cinjenicu još uvijek nismo promislili i na osnovu nje poduzeli odredene korake. Nije
  normalno „prihvatiti“ ili „priznati“ entitet RS koji je nastao na masovnim grobnicama Bošnjaka. Pa
  to je vrhunac nemorala i mazohizma s bošnjacke strane! Pritom, bošnjacka politika nije
  jednoznacno definiran pojam. Postoji otvorena disproporcija izmedju bošnjacke inteligencije i onih
  koji se izdaju za politicare koji navodno brinu za „bošnjacki interes“. Bošnjaci moraju otvoriti
  razgovor o prisilnoj suspenziju Ustava Republike Bosne i Hercegovine i pokazati da je, zlocinom
  genocida na tlu internacionalno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, nametnut entitet
  koji se zove RS – u potpunosti djelo zlocina. To je vrhunac barbarstva. Tu se mora prici s pozicije
  prava i ne odstupati u podrucje „dogovaranja“.
  Internacionalni sud pravde u Hagu je u Presudi 2007. godine oznacio entitet RS odgovornim za
  genocid u regionu Srebrenice. Time je taj entitet delegitimiran i dezavuiran kao zlocinacka i
  nelegalna tvorevina na tlu Bosne i Hercegovine. Svi smo toga svjesni i u buducnosti ce taj entitet
  postati veliki problem daljnjeg razvoja pluralnog društvenog života u Bosni i Hercegovini, a
  posebno ce služiti za ometanje razvoja Bošnjaka. Taj entitet je vec postao smetnja demokratskog
  razvoja zemlje, pa izgleda da mu je to i svrha dosadašnjeg postojanja. U tom entitetu se ostvarila
  apsurdnost našeg vremena i perverzija u kojoj sudjeluju stotine hiljada ljudi zaboravljajuci da je to
  djelo zlocina genocida (Republic of genocide).
  Bošnjacki politicari, nažalost, vrlo malo koriste sredstva prava i pravnih procedura za zaštitu od
  djelatnog velikosrpskog projekta. Oni danas prave štetne ustupke pred združenim poduhvatom
  Miloševicevih i Tudmanovih nasljednika u današnjem vremenu – Dodika i Covica.
  Sadržaj politickog života mora se vezati za domen prava i dosljedno se njega držati
  Ramic: Zašto Bošnjaci stalno zaobilaze pravni domen rješavanja krucijalnih pitanja vlastite
  egzistencije i egzistencije njihove jedine domovine Bosne i Hercegovine?
  Prof. dr. Lavic: Bošnjacki politicari su navuceni da se „dogovaraju“ o onome o cemu se ne može
  razgovarati: da li je Bosna i Hercegovina država? Treba li Bosna i Hercegovina biti pluralno
  društvo? To je zapocelo 1990. godine s projektima rušenja komunizma i etnickog razgranicavanja u
  Bosni i Hercegovini (crtanjem mapa). Ovo što se danas dešava nije stvar neke slucajnosti. U
  društvenim i politickim odnosima ljudi nema ništa slucajno. Kad jednog trenutka pristanete da se
  „dogovarate“ o državi i njenom bicu, a napustite okvir prava, onda je vrlo izvjesno da cete doci u
  tešku situaciju. U takvoj situaciji se nalazimo danas.
  Cjelokupan sadržaj politickog života mora se vezati za domen prava i dosljedno se njega držati.
  Osim prava danas ne postoji drugi okvir za Bošnjake preko kojeg bi oni mogli ostvarivati svoje
  strateške interese. Sama bosanskohercegovacka država je nezamisliva bez vladavine prava. Pravo je
  okvir u kojem Bošnjaci trebaju egzistirati i koji im osigurava da kad-tad istjeraju stvari na cistac u
  odnosima sa Srbima i Hrvatima. „Dogovori“ koji se vode po raznim svratištima nepovratno
  potkopavaju „vladavinu zakona“ i državni poredak. Tako se pojavljuju ljudi i grupe koje stoje iznad
  zakona i cine vrlo opasne stvari po gradane i državu. Bosna i Hercegovina mora kroz domen prava
  graditi svoju buducnost.
  Ramic: U zadnjih nekoliko mjeseci u bošnjackoj i bosanskohercegovackoj dijaspori iznikao je
  pokret za povratak Ustava RBiH. Pokret se proširio i u samoj BiH koristeci savremena sredstva
  internet komunikacije. Kakvo je vaše mišljenje o ovoj inicijativi? Istovremeno imamo inicijative
  nekoliko grupa bošnjackih i bosanskohercegovackih intelektualaca koji umjesto povratka Ustava
  RBiH traže izmjene postojeceg dejtonskog ustava. Šta mislite o ovim inicijativama? Šta je
  bošnjacki prioritet po pitanju ustava BiH?
  Prof. dr. Lavic: Da, to je vrlo bitno pitanje za nas. Inicijativa ima smisla ako se vidi da je Ustav
  Republike Bosne i Hercegovine silom, dakle, nelegalno i bez predvidene pravne procedure
  suspendiran. On je bio gradanski Ustav par excellence koji je preferirao parlamentarnu demokratiju.
  Na internacionalno zatraženom, monitoriranom i verificiranom Referendumu za suverenu i
  nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu (29. 2. i 1. 3.1992.), 64 % gradana je glasalo ZA. Takva
  je Republika Bosna i Hercegovina u maju 1992. godine primljena u UN kao 177. clanica. Ona se
  bila tek internacionalno rodila, a velikosrpska vojska je krenula da je pokopa u strašnoj vojnoj
  agresiji. Takoder, srpski politicari iz SDS su napravili vještu podvalu devedesetih godina
  dvadesetog stoljeca kad su tzv. „srpsko nacionalno pitanje“ u Bosni i Hercegovini bez osnova
  izjednacili s „pravom naroda na samoopredjeljenje“, te su tako željeli da nas uvjere da je njihov
  nelegalni referendum u istoj ravni s referendumom gradana Republike Bosne i Hercegovine za
  nezavisnu državu. Etnicki referendum srpskog naroda za ostanak u Jugoslaviji – održan prije
  republickog, 9. i 10. 11. 1991. – bio je nelegalan i protiv Ustava Republike Bosne i Hercegovine.
  On je predstavljao razvijanje inicijative za stvaranje srpske etnicke države na tlu Bosne i
  Hercegovine koja bi bila dio države svih Srba ili kako to D. Cosic zagovara – „svi Srbi u jednoj
  državi“. To je bilo nelegalno i protivdržavno djelovanje, pripremljena pobuna iza koje je stajala
  Jugoslovenska armija i režim u Srbiji u namjeri uništavanja pluralnog bosanskohercegovackog
  društva i države.
  Ustav Republike Bosne i Hercegovine je onaj Ustav koji se razvija od 1974. godine u SR BiH kao
  federalnoj jedinici SFR Jugoslavije. Od 1974. do 1992. godine na tom Ustavu bilo je oko 500
  intervencija: zakona, uredbi i amandmana. Iz toga je nastao Precišceni tekst Ustava Republike
  Bosne i Hercegovine koji je svojim sadržajem zadovoljavao standarde ustavnosti zapadnoevropskih
  nacija. U njemu je ozakonjen princip gradjanske parlamentarne demokratije – gradjani su bili
  nosioci vlasti u državi. Poslije, tokom agresije i mirovnih konferencija gradjanin ce nestati ili ce
  služiti kao stilska figura, a na njegovo mjesto ce stupiti etnikum. Nakon Vance–Owenovog
  mirovnog plana internacionalna diplomatija se okrenula etnickim kriterijima u vodjenju pregovora
  cime se priznaju rezultati ratnih osvajanja.
  Ustav Republike Bosne i Hercegovine bio je važeci 1992. godine kada su velikosrpski „operativci“
  (u dogovoru s beogradskim instruktorima) na tlu Republike poceli praviti svoje ustave i otvoreno
  prijetiti ratom. Ustav Republike Bosne i Hercegovine je „samo nestao“ u toku tzv. mirovnih
  konferencija o Bosni i Hercegovini koje su se vodile pod budnim oko britanske i francuske politicke
  inicijative koje su svodile agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu na „sukob zaracenih strana“.
  Etnicka konstitucija države postala je „normalna“ stvar, a njezina pluralnost je zanemarena i
  prešucena. Ovo što je danas od Bosne i Hercegovine napravljeno po raznim mirovnim
  konferencijama, rezultat je makijavelizma mocnih diplomatija. To je porušilo sve pravne procedure
  i ne može se razumijevati sredstvima pravne nauke. Ovo je izraz naše nemoci i internacionalnog
  nemorala, cinizma i neodgovornosti. Profesor Edin Šarcevic je vec 1997. godine upozorio da se
  nevideno „ustavno preoblikovanje“ Bosne i Hercegovine nije odvijalo prema pravilima pravne
  nauke. Ono se, zapravo, odvijalo pod vojnom prisilom i ratnim uništavanjem države Bosne i
  Hercegovine – diplomatija i politikantstvo su nadvladali pravo i logiku prava. To je zlocin nad
  državom Bosnom i Hercegovinom u kojem veliku odgovornost snose i bošnjacki politicari koji su
  „nasjeli“ na velikosrpsku ustavotvornu podvalu zasnovanu na „nacionalnosti“ (etnonacionalizam) i
  etnickim teritorijama.
  U mirovnom sporazumu u Dejtonu državi Bosni i Hercegovini je podmetnut, upakovan u Aneksu
  IV Opceg okvirnog sporazuma o miru, i ustav. Kako je to moguce? Da li je pravno, prema pravnoj
  logici, još važeci Ustav Republike Bosne i Hercegovine koji je privremeno suspendiran u ratnim
  okolnostima agresije i dogovaranja u neravnopravnim okolnostima? To su „teška“ pitanja za pravnu
  nauku i povezana su s politikom i moralom. Ona podrazumijevaju moc i velike interese.
  Mi ni po koju cijenu ne smijemo odustati od Republike Bosne i Hercegovine. Nije završena borba
  protiv dva velikodržavna ekspanzionizma – srpskog i hrvatskog. Dejton je bio sporazum o miru i
  nije mogao ignorirati Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Nikada Skupština Bosne i
  Hercegovine nije usvojila Dejtonski ustav i to je važno. Zato se moramo pozivati na internacionalno
  pravo, Povelju UN i druge konvencije kojima možemo zaštiti naše pravo. Država se mora braniti
  sredstvima raspoloživog internacionalnog prava.
  KOMENTAR: Cijeli interview mozete naci na donjem linku na Orbusu, kojega vam preporcujemo,
  jer cete procitati jos mnogo interesnantnih pitanja i odlicnih odgovora.
  Razgovor sa prof. dr. Senadinom Laviem, profesor na Fakultetu politikih nauka i direktor BZK Preporod
  ____________________________
  9. POZIV IZ PODRINJSKOG ZAVICAJA
  Moje ime je Asim “B r k a n” ABIDOVIC r. 1963 g. selo Paljevici MZ Drinjaca opstina Zvornik,
  Bosna i Hercegovina, ozenjen, otac troje djece. Cilj nase mjesne zajednice je da pokusamo svi
  zajedno, uz financijsku pomoc NARODA IZ DIJASPORE, da povratnicima u selo Paljevici
  rekonstruisemo (asfaltiramo) put za selo duzine oko 3 200 metara. Pokusavali smo dobiti sredstva
  od drzavnih, entitetskih, kantonalnih ministarstava i institucija u Republici Srpskoj i Bosni i
  Hercegovini ALI ONI MALO ILI NIKAKO NE CUJU ZA NASE PROBLEME.
  UZ OVAJ PREDHODNI TEKST, ZA NAS KONTAKT MOZEMO VAM POSLATI OSNOVNE
  PODATKE, VIDEO MATERIJAL ZA NASE PITANJE, DA LI NAM MOZETE POMOCI ILI
  NASA PISMA PROSLIJEDITI POZNANICIMA ZA RJESAVANJE NASIH PROBLEMA
  INFRASTRUKTURE?
  UNAPRED ZAHVALJUJEMO UZ VELIKO POSTOVANJE
  Asim Brkan ABIDOVIC,
  kontakt e mail zv710_963@hotmail.com
  -----
  KOMENTAR: Postovani gosp. Abidovic, nase iskustvo je da u takvim akcijama uvijek uzimaju
  ucesca samo oni koji su iz toga kraja. Prirodno je da raseljeni Kozarcani salju u Kozarac, raseljeni
  Kladusani u Kladusu itd. Mi objavljujemo ovaj vas apel kao poziv Bosnjacima iz vaseg kraja, iz
  Drinjace i okoline da se povezu sa zavicajem, i u tom cilju smo gore ostavili vas ispravan email.
  M. B.
  _____________________________
  10. BORBA ZA PRAVDU DONOSI PRVE REZULTATE
  Pise: Zdenko Bajo, Bijeljina
  Vec sam poslao jedno obavjestenje u paketu na vise adresa, no s obzirom da vi pokazujete mnogo
  vece zanimanje za ovaj slucaj i za sve nezakonitosti uopste, dodatno se javljam i saljem u prilogu
  tekst poslednjeg clanka i Sazetak zapisnika sa sudjenja.
  Gospodin predsjednik Alija Zvizdic, me je odmah u pocetku razgovora, obavjestio da je dao nalog
  sluzbama, da mi se dostavi pomenuti zapisnik i iako je profesionalno bio uzdrzan, a ja i ne trazim
  nikad komentare od osoba iz Suda, jer znam da ih ne smiju davati, vidjelo se da zeli distancirati
  Sud, od kriminala Tuzilastva.
  To je ucinio tako sto me pitao da li sam danas imao problema na ulasku, odnosno konstatacijom da
  se to desava samo sa pristupom Tuzilastvu!
  Dakle, ja sam postigao svoj cilj:
  U junu ove godine, nisam htio da izadjem iz zgrade, sve dok mi se ne omoguci pravo zagarantovano
  zakonom ili dok me ne uhapse! Plan je bio da na sudjenju dodjem do izjave sudske policije o
  postojanju one fasisticke naredbe!
  Sada imam sudsku potvrdu o tome!
  Podsjecam vas da je pocetkom rata u Bijeljini, ubijen veci broj civila, a OT Bijeljina pod vodstvom
  Novaka Kovacevica, "NIJE OTKRILO" nijednog zlocinca...
  Takodje je poznato da je on bio vojni tuzilac u vrijeme ubistava u Srebrenici!
  Ukoliko mozete da iskoristite sudski dokument sa dokazom o njegovoj naredbi, takva kakva jeste, a
  ja tvrdim da je fasisticka, protiv njega i njegovih nalogodavaca, to ce biti doprinos i u borbi za
  kaznjavanje ratnih zlocinaca, jer dok je on ovde na funkciji, ovo Tuzilastvo, nece goniti kriminalce
  iz redova vlasti, tajkune i ratne zlocince...
  Danas oni pljackaju i svercuju oruzje, a upravo su u Doboju uhapslili nekoliko clanova.
  -----
  KOMENTAR: Postovani gosp. Bajo,
  Cestitamo na prvim uspjesima. Samo nastavite vasu borbu i mi cemo nastaviti sa nasom podrskom
  dok ne dodjete do pravde. Vas slucaj bi se trebao ticati svakog Bosanca i Hercegovca, iz vise
  razloga, npr. jer je to ocigledna nastava kako se vlast kreirana zlocinom nece sama promjeniti, kako
  se protiv takve vlasti mora tesko boriti za pravdu, kao sto vi radite.
  Vasa odiseja za pravdu u RS je najbolji dokaz da se nije smjela kreirati Republika Srpska, kreirana
  dogovorima Alije Izetbegovica sa zlocincima koji su svoj krvavi pir poceli bas u Bijeljini.
  Steta je sto i ostali mediji ne vide znacaj vase borbe, ili mozda vide, ali su sluge daytonskih vlasti.
  Nazalost, mi imamo veoma specifican format, ne mozemo distribuirati dokumente sa
  attachmentom, jer bi to visestruko povecalo obim nasih Glasnika i zakrcilo nase "providere" na
  interentu, ali mozemo objavljivati vase sazete informacije o daljem razvoju vaseg slucaja i slati
  linkove do buducih vaznijih dokumenata, da pravni strucnjaci i svi ostali, koje to interesuje mogu
  vidjeti i sve detalje slucaja.
  Muhamed Borogovac
  _____________________________
  11. Probija se istina o Cericeveoj izdaji Sandzaka i u islamskim medijima u svijetu
  Primjetimo da su u clanku na donjem linku prevedeni veliki dijelovi clanka Dr. Vahida
  Sendijarevica, "Turska je uvijek bila samo okupator Bosne-Hercegovine i ne moze joj se vjerovati"

Seite 5 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Nacionalni dan bez duvanskog dima
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.01.2010, 15:30
 2. Poljaci bojkotuju nacionalni tim
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.10.2009, 13:00
 3. Da?i?: Nacionalni interes - EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.06.2009, 02:00
 4. Nacionalni savezi osnovali ESF
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.05.2009, 18:00
 5. Pobedio Afri?ki nacionalni kongres
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.04.2009, 17:30