BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Nikola kalabiĆ kreĆe u srbiju

Erstellt von Neutralist, 23.10.2010, 00:26 Uhr · 2 Antworten · 1.460 Aufrufe

 1. #1
  Neutralist

  Nikola kalabiĆ kreĆe u srbiju

  Krajem veljace 1945.godine, Nikola Kalabić s još 80 dobro obučenih vojnika zaputio se preko Brčkoga put Drine i dalje u Srbiju radi uvjeravanja srpskoga naroda u njihovu pobjedu uz pomoć Engleza i Vlade u izbjeglištvu koja će ponovo vladati Jugoslavijom. Kalabic i njegovi istomišljenici po Srbiji su progonili i ubijali one koji su bili komunistički orijentirani. Kalabic nije mogao prihvatiti da bi nova vlast mogla biti partizanska. Svojim djelovanjem uspjeli su unijeti kolebanje u narod i pridobivati one za povratak kralja. Međutim, partizanski obavještajci uspjeli su Kalabićevo djelovanje prekinuti.

  Napredovanje partizanskih snaga

  Na prostoru Srednje Posavine, pred kraj ožujka 1945. bilo je svima vidljivo. Početkom travnja partizani su napali četničku kolonu na brdu Majni u blizini Modriče, ali oni nisu bili u stanju suprotstaviti se. Pucnjava je ubrzo prestala, a partizani su poveli pjesmu sretni kako lako osvajaju nove prostore. Partizani su znali za veliko kretanje četnika iz Srbije, ali su znali i to da oni i ne predstavljaju neku silu i da im nisu nikakva opasnost. Naši bojovnici ponovo su napustili Modriču i otišli u Garevcu, Donjim Kladarima i Kornici. Partizani su napredovali ne sluteći bilo kakav otpor, međutim, hrvatski bojovnici su ih dočekali u Garevcu te su oni imali dosta i poginulih i ranjenih. Bez obzira na žrtve, partizani su cijelu noć napadali hrvatske položaje. Vrijeme je bilo lijepo i toplo. Toga dana, 28 ožujka 1945., u Garevac je evakuirano pučanstvo iz Dojni Kladara, Kornice, Čardak, a odatle je prebacivano na odžačku stranu.

  ČETNIČKI MASAKR HRVATSKOG NARODA U PEĆNIKU

  Dana 8. listopada 1944. godine oko 2000 dobro naoružani četnika napali su Tramošnisu, Turić, Liporašće i Srednju Slatinu. 85 branitelja nije se moglo suprotstaviti toliko nadmoćnijem neprijatelju te su se povukli prema Kornici, Čardaku i dalje. Tom prilikom četnici su ubili 23 muškaraca uglavnom domaćine kuća i dvije djevojke, zatim su pljačkali i otimali svinje i stoku, te zapalili više kuća. Narod je u strahu, skriva se po slamama i šumama, te bi bila žurna i neophodna potreba postavljanje posade u Gradačcu, da ne bi četnici opet počeli klanjem ili pljačkanjem. Kukuruzi stoje na poljima neobrani. a žrtve klanja još nisu pokopane, kaže se u Izviješću Kotarske ispostave u Bosanskom Šamcu Vleikoj župi Posavje od 12. listopada 1944. godine. Četnici su u Kladarima i Garevcu 3. sječnja 1945. godine silovali i streljali 27 hrvatskih žena i djevojka. Međutim, naš svjedok, Marko Marić, ima primjedbi na ove podatke preuzeta iz literature te tvrdi da su četnici zaklali 29žrtava među kojima su bile žene, djeca i starci. Pet žrtava je zaklano na cesti Kladari- Bosanski Miloševac, a osale 24 žrtve su iz tri kuće. Također tvrdi da žene prije klanja nisu silovane.

 2. #2

  Registriert seit
  04.03.2010
  Beiträge
  18.841
  längeren text hättest nich finden können was

 3. #3
  Neutralist
  Zitat Zitat von Alekks Beitrag anzeigen
  längeren text hättest nich finden können was
  Nein.

Ähnliche Themen

 1. Nikola Tesla
  Von Grasdackel im Forum Glückwünsche
  Antworten: 556
  Letzter Beitrag: 29.07.2019, 23:05
 2. Nikola Gruevski
  Von Černozemski im Forum Politik
  Antworten: 72
  Letzter Beitrag: 20.06.2011, 22:03
 3. Nikola Gruevski
  Von Černozemski im Forum Rakija
  Antworten: 45
  Letzter Beitrag: 16.06.2011, 22:14
 4. Kalabić: Nađa Dizdarević je oruđe ekstremista!
  Von Serbian Eagle im Forum Politik
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 15:37
 5. Oj Nikola Oj Nikola raspovjedi Straze....
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Rakija
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 22.12.2006, 23:21