BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

NOAM ČOMSKI: Amerika podseća na Treći rajh

Erstellt von Serbian Eagle, 30.10.2010, 23:34 Uhr · 2 Antworten · 520 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Serbian Eagle

  Registriert seit
  09.06.2009
  Beiträge
  15.715

  NOAM ČOMSKI: Amerika podseća na Treći rajh

  Amerika erinnert ihn immer mehr an das dritte Reich, so der bekannteste Intellektuelle, Linguist und Philosoph aller Zeiten.

  Zastrašuje nivo iracionalnog straha i mržnje u Americi. Podseća me na Nemačku pre Drugog svetskog rata, rekao je slavni lingvista i filozof Noam Čomski


  Iza američke mesijanske misije širenja demokratije u svetu nalazi se odbrana vlastitih vojnih i ekonomskih interesa ... Noam Čomski


  Amerika danas podseća na Nemačku uoči Drugog svetskog rata, upozorio je Noam Čomski, jedan od najvećih svetskih intelektualaca, lingvista i filozof koji se nalazi na listi sto najvećih umova svih vremena.
  Čomski je do paralele sa Hitlerovom Nemačkom došao analizirajući američke unutrašnje društvene, političke i ekonomske prilike, zaključujući da zastrašuje nivo „iracionalnog straha i mržnje" koji vlada u Americi.
  Strah od muslimana
  On je u intervjuu za zagrebački nedeljnik „Globus" rekao da stanovništvo ne uspeva da jasno artikuliše svoje zahteve i da u njemu vladaju „besciljni strah i bes"
  - Delom je opravdan, jer za razliku od finansijske elite, većina stanovništva za 30 godina nije imala realno povećanje prihoda. Teško se preživljava, a porodica nema nikakvu podršku u evropskom smislu. Ljudi se i dalje zadužuju, a vrednost njihove imovine, kao što su kuće, opada. To je dugoročno neodrživo - navodi Čomski i dodaje da je nezaposlenost u proizvodnom sektoru „doslovno na nivou Velike depresije".
  - Mi smo i dalje najbogatija zemlja na svetu, ali to većina ne može da oseti u vlastitom životu - kaže on.
  Čomski je rekao da se američka ekonomija ne nalazi u bezizlaznoj situaciji, ali da je situacija ozbiljna.


  - Kad putujete u Evropu i vratite se ovamo, čini vam se da ste došli u zemlju trećeg sveta. Ništa ne funkcioniše, vozovi, putevi. Infrastruktura je pred kolapsom.

  Budućnost američke ekonomije je neizvesna, jer u trci za profitom banke i korporacije novac ulažu u Meksiko i Kinu odakle se ne vraća u vidu novih radnih mesta, a problem predstavlja i ogroman deficit - polovina je uzrokovana vojnim budžetom.
  Deficit „prati proglašenje mesijanske misije širenja demokratije u svetu", iza čega se, kako kaže Čomski, nalazi „pre svega odbrana vlastitih vojnih i ekonomskih interesa".
  On tvrdi da ne samo da se nije smanjilo izdvajanje za vojsku pod vlašću Baraka Obame, već da je u ovom trenutku ono najveće od Drugog svetskog rata!
  - Uz to raste strah od useljenika, posebno muslimana. Veruje da se postoji muslimanska zavera za preotimanje zemlje i uvođenje šerijatskog prava, a da je Obama njihov predstavnik. Zastrašujuć je nivo iracionalnog straha i mržnje. Podseća me, da budem iskren, na Nemačku pre Drugog svetskog rata - rekao je Čomski.
  Iracionalne sile
  On tvrdi da Obama ne samo da je povećao vojni budžet, već i značajno povećao ratnu opasnost, jer je na ostrvo Dijego Garsija u Indijskom okeanu poslao „stotine tzv. bombi za duboko penetriranje, najveće bombe u arsenalu nuklearnog oružja, koje su uperene prema Iranu".
  - I polako se ide prema tome da postane sasvim normalno da se one upotrebe jer navodno nema izbora - kaže Čomski i dodaje da je najveći greh Irana to što „ne postupa po naredbama iz Vašingtona i pokušava da proširi svoj uticaj na susedne zemlje".
  Prema slavnom naučniku, Iran nije jedina zemlja koja odbija da se povinuje zahtevima iz Vašingtona, već se taj talas neposlušnosti širi. Turska najavljuje da će utrostručiti trgovinu sa prokaženim Iranom, dok ga Brazil „otvoreno podržava".
  - Ako ih (SAD) nije briga za druge zemlje, Kinu ne mogu da ignorišu. I postaju nervozne zato što Kina ne prihvata njihov diktat.
  U američkom dvorištu, tj. Južnoj Americi, države po prvi put počinju da stvaraju zajedničke institucije i da rešavaju svoje unutrašnje probleme.
  - U prošlosti, kad bi se tako nešto događalo, SAD bi jednostavno svrgle vladu. To više ne može da čini - kaže Čomski.


  REKORDNO IZDVAJANJE ZA VOJSKU... Barak Obama nije ništa promenio  On kaže da je još važnije to što se menjaju „modeli investiranja i trgovine".

  - Kina posebno zamenjuje SAD u mnogim zemljama kao vodeći investitor i kupac. Čak se i Brazil kreće u tom smeru. Stvari se događaju mimo SAD, a one ne mogu da učine ništa.
  On je objasnio da je i sa Obamom na snazi u američkoj istoriji duboko ukorenjena teza da je „put do sigurnosti u ekspanziji" - „drugim rečima, ako sve ne kontrolišete niste sigurni".
  - To je i danas dominantna politika. Ali je vrlo opasno u svetskom kontekstu kad imate vrlo moćnu državu koju vode vrlo iracionalne sile. I mnogo straha i velika moć destrukcije - rekao je Čomski.

  Press Online :: NOAM

 2. #2
  Neutralist
  jaja die amissssssssssssss

 3. #3
  Ferdydurke
  Noch irgendwas zu Noah Chomsky, ihr Spammer?

Ähnliche Themen

 1. ?omski reaguje na odluku Izraela
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.05.2010, 15:30
 2. RSF podse?a na nestale novinare
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.08.2009, 17:00
 3. ?omski: Zaštita za radnike Šinvoza
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.03.2009, 13:30
 4. NUNS podse?a
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.02.2009, 17:30
 5. TS podse?a na zahtev 72.000 gra?ana
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.02.2009, 14:30