Nakon osam godina što ih je proveo u haaškom zatvoru Scheveningen, 29. srpnja 2004. pušten je na slobodu Tihomir Blaškić, nekadašnji zapovjednik HVO-a u srednjoj Bosni i jedan od prvih Hrvata optuženih za ratne zločine u hrvatsko-muslimanskom ratu. Prema prvoj inačici presude od 3. ožujka 2000., proglašen je krivim za etničko čišćenje Muslimana i masovni pokolj civila u selu Ahmići, te kažnjen s 45 godina zatvora. Poslije četiri godine, drugostupanjsko vijeće Haaškoga tribunala odbacilo je prvotnu presudu, prihvatilo većinu prigovora njegovih branitelja, novopronađene dokaze u Blaškićevu korist i smanjilo kaznu na devet godina.

Događaj je bio višestruko važan, kako za praksu Haaškog tribunala, tako i za Hrvatsku. Tijekom žalbenog postupka haaški suci prihvatili su nekoliko teza Blaškićevih odvjetnika koje mijenjaju službenu istinu o ulozi Hrvatske u ratu u BiH: da Blaškić, unatoč zapovjednom statusu, nije bio u stanju kontrolirati postrojbe HVO-a koje su obavljale zločinačke ekspedicije, da je u Hrvatskoj postojala opstrukcija njegove obrane, jer je dio nekadašnjeg HDZ-ovog režima skrivao prikrivene stratege etničkog čišćenja Muslimana na prostorima nekadašnje Herceg Bosne.

--------------------------------------------------------------------------------------
Wie kann das sein ,wie kann das gehen...?Wer sind die wahren Täter?Wer in der kroatischen Regierung wollte das ihm unrecht getan wird?Wie groß ist der Kreis?Sind es Gotovina Anhänger?
Fragen über Fragen... :?: