BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

O himni malo sloge, o zastavi i jeziku nimalo

Erstellt von Vodka_i_Džin, 29.03.2007, 14:48 Uhr · 4 Antworten · 1.222 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  09.03.2006
  Beiträge
  9.864

  O himni malo sloge, o zastavi i jeziku nimalo

  O himni malo sloge, o
  zastavi i jeziku nimalo
  Poslanici vladajuće koalicije ponovili da Crna Gora treba da bude građanska država i da postojeći državni simboli treba da budu zadržani, dok je opozicija kategorički branila stavove sadržane u alternativama. Rasprava o tekstu Nacrta budućeg ustava biće nastavljena danas u 11 sati

  Podgorica, 27. marta – Državni simboli, himna i crkva bili su predmet sporenja i tokom današnjeg, drugog dana rasprave u Skupštini Crne Gore o tekstu Nacrta budućeg crnogorskog ustava, koji je sa alternativama procesuiran parlamentu. Opozicija je kategorički branila stavove sadržane u alternativama Nacrta, a iz vladajućih klupa ponovljeno je da Crna Gora treba da bude građanska država i da postojeći državni simboli treba da budu zadržani.
  - Vaši državni simboli “srasli” su samo sa dijelom građana i jedan su od faktora koji je podijelio Crnu Goru, rekao je Vuksan Simonović (SNP) replicirajući Miloju Drobnjaku (DPS), koji je istakao da je crnogorska zastava “svatovska, vesela i miroljubiva i ne vrijeđa ničija osjećanja”. Nije tačno da je Sekula Drljević napisao pjesmu “Oj svijetla majska zoro”, već je uzeo jednu strofu iz nje, kazao je Simonović, ističući da SNP nema ništa protiv te pjesme. Nijesam rekao da je Sekula Drljević napisao tekst te pjesme, već je prepisao neke stihove. Himnu treba osloboditi tih stihova koji su plagijat, rekao je Drobnjak, navodeći i to da je tekst himne predug. Ali nećemo se, dodao je, saglasiti da zastava bude crveno-plavetno-bijela, kako vi predlažete, jer je to kopija srpske zastave.
  Drobnjak je okarakterisao predlog Srpske liste da “Onamo namo” bude državna himna Crne Gore kao nezreo, maloljetan i van vremena u kojem živimo. Srećni vam bili i grb i zastava i himna, i kineski jezik i indijski narod u ustavu i da svako ima brkove, ali ne tražite konsenzus, poručio je Goran Danilović (SL) vladajućoj koaliciji. - Izgleda da je pravilo da što je manja država ima veću himnu i obrnuto, rekao je Nebojša Medojević iz PZP, obrazlažući takav stav "pozicijom nacionalnih frustracija". Jedino mjesto gdje se ovakav problem rješava je EU, naveo je on. Svi želimo da budemo građani Evrope, a o simbolima ćemo se lako dogovoriti. Podjela koja nas interesuje je ona na tajkune i poštene, rekao je Medojević.
  Ivan Kalezić (DPS) rekao je da svi imaju pravo da svoj jezik nazovu po nazivu svoje nacije. Ako priznate crnogorsku naciju, priznaćete i jezik. Ja govorim srpski, ali jezik u ustavu treba definisati kao crnogorski, rekao je Kalezić. Miodrag Vuković (DPS) upitao je koji konstitutivni narodi koriste pravo nacionalnih manjina. On je podsjetio na primjer Bosne koja “ne funkcioniše, nego je pod protektoratom”, jer ima tri konstitutivna naroda. Na pitanje Vukovića od kada su Srbi u Crnoj Gori ugroženi-od pojave SL, NS ili od 1990., odgovorio je Predrag Popović (NS), ističući da diskriminacija Srba datira od “kada je dukljanska zvanična ideologija ovog režima”.
  - U Crnoj Gori nema jednakosti, već se ovdje sprovodi politika aparthejda i diskriminacije, rekao je Budimir Aleksić (SL). Tražimo zaštitu kolektivnih prava srpskog naroda. U ustavu treba da bude izražen dvonacionalni karakter države i da Srbi budu jedan od dva konstitutivna naroda, rekao je Aleksić, ističući da je apsurdno da svi narodi koji čine manji procenat od Srba imaju svoja kolektivna prava, a da Srbi nemaju. Prema riječima Novaka Radulovića (SL), od sudbine alternativa zavisiće odnos SL prema predlogu ustava. DPS i SDP nijesu spremne za dogovore i to može proizvesti ustav nasilja nad građanima Crne Gore, rekao je Radulović.
  Predrag Bulatović (SNP) poručio je da niko nema pravo, pa ni Srpska lista, da pribavi za sebe ekskluzivnost da brani srpski narod. Srspki narod predstavlja više partija i neprihvatljivo je razdvajanje Srba i Crnogoraca. Pravljenje te podjele dovodi do punog prava da vlast u ustav ugradi nepostojeći crnogorski jezik, rekao je Bulatović.
  Poslanici će sjutra u 11 sati nastaviti raspravu o tekstu Nacrta budućeg crnogorskog ustava.


  HGI predlaže da CPC uđe u ustav

  Hrvatska građanska inicijativa predložila je da Crnogorska pravoslavna crkva bude nabrojana među vjerskim zajednicama u ustavu, što je izazvalo oštar protest iz opozicionih klupa. Ne znam zašto HGI to predlaže, jer to je sramota prema vašim pravoslavnim precima, poručio je Budimir Aleksić Božu Nikoliću iz HGI.
  Predrag Popović iz NS nazvao je predlog HGI svojevrsnom drskošću. Niko iz vlasti nije uvrijedio pravoslavne vjernike kao HGI, rekao je Popović.
  - Niko nema pravo da ospori HGI da putem alternative interveniše na ovaj član Nacrta ustava, odgovor je Nikolića.


  Bulatović se ne kaje što je uklonio zastavu

  - Nikada se neću pokajati što sam, nakon susreta sa predsjednikom Republike, uklonio zastavu iza svojih leđa, jer to je bila partijska zastava DPS, rekao je Predrag Bulatović iz SNP, reagujući na izlaganje Miloja Drobnjaka iz DPS u kojem je prigovorio Bulatoviću zbog tog čina u Vili "Gorica".
  To je bio jedan od mojih boljih političkih i ljudskih poteza, jer tome je prethodilo moje stajanje ispred ljudi koji su držali trobojke, rekao je Bulatović, napominjući da SNP predlaže da Crna Gora ima više zastava.
  - Zastava koju ste uklonili nije bila partijska, već državna, odgovorio je Drobnjak. Koliko zamjeram vama, toliko i onome ko vas je poslušao i sklonio zastavu, dodao je on.

 2. #2

  Registriert seit
  07.03.2007
  Beiträge
  373
  ihr solltet eure alte flagge nehmen, die auf der euer wappen auf der serbischen flagge ist.

  besser wärs wenn wir noch ein Land wären also Serbien und Montenegro mit der Blau/Weiß/Roten Flagge und mit diesem Lied als Hymne ^^

 3. #3

  Registriert seit
  09.03.2006
  Beiträge
  9.864
  Zitat Zitat von nema_para
  ihr solltet eure alte flagge nehmen, die auf der euer wappen auf der serbischen flagge ist.

  besser wärs wenn wir noch ein Land wären also Serbien und Montenegro mit der Blau/Weiß/Roten Flagge und mit diesem Lied als Hymne ^^
  das ist nicht dein ernst oder?

 4. #4

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  http://users.net.yu/~arakovic/onamo.mp3

  Das ist die einzige ECHTE Hymne Montenegros, nicht die Faschisten Hymne die Montenegro jetzt besitzt.

 5. #5
  Avatar von inana

  Registriert seit
  06.07.2009
  Beiträge
  23
  hallo kannst du mir das bitte mit dieser hymne erklären. welche strophen sind das problem? um was geht es da eigentlich?

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 10:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 21.02.2010, 13:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.06.2009, 23:30
 4. Skupština o grbu, zastavi i himni
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 31.03.2009, 02:30