OBELEŽENA 14. GODIŠNJICA STRADANJA 65 SRBA IZ SKELANA
DRUŠTVO - AKTUELNO - Utorak, Januar 16, 2007 15:12
Polaganjem venaca na centralnom spomen-obeležju i parastosom u crkvi, u Skelanima je obeležena 14. godišnjica pogibije 65 srpskih civila, koje su na najbrutalniji način ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice.

'Napad muslimanskih jedinica pod komandom haškog osuđenika Nasera Orića, počeo je u zoru 16. januara 1993. godine na rubna područja Skelana i tom prilikom je, pored 65 ubijenih srpskih civila, još 165 ranjeno, a 30 zarobljeno i odvedeno u logor u Srebrenici', rekao je sekretar boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović.

On je podsetio da je srpsko stanovništvo, tražeći spas, bežalo prema mostu, koji spaja Sklane sa Bajinom Baštom u Srbiji, koji je bio pod stalnom mitraljeskom i snajperskom paljbom.

'Veliki broj je ranjen i ubijen na mostu, ili u njegovoj blizini, dok su neki pogođeni kada su pokušavali da preplivaju Drinu', rekao je Milovanović. Od 30 zarobljenih Srba polovina nije preživela torturu u bošnjačkim zatvorima i logorima u Srebrenici.

Sva srpska sela oko Skelana, njih više od 20, muslimani iz Srebrenice su razorili i popalili tokom rata, kao i četiri pravoslavne crkve. Za počinjene ratne zločine na području Skelana jedino je Haški tribunal osudio Orića na dve godine zatvora.

Na centralnom spomen-obeležju u Skelanima, gde su uklesana imena 301 srpskog civila ubijenih tokom ratne 1992. i 1993. godine, vence su položili predstavnici boračke organizacije Srebrenice i Bratunca, kao i predstavnici drugih organizacija.65 serben die massakriert wurden durch die truppen naser orics und zaHLREICHE die erschossen wurden als sie über ne brücke richtung serbien fliehen wollten unteranderem frauen kinder und alte menschen und dieser sohn einer reudiigen teufelshurre naser bastardovic kriegt nen freispruch.......wartet nie auf ne entschuldigung unsere seite den wenn ihr eure opfer zählt und unsere nichts wert sind sind eure opfer für uns nichtmal die kugel wert die verbraucht wurde