Ich möchte gerne auf diesen Artikel verweisen. In keinster Weise erhoffe ich mir wieder eine niveaulose Diskussion, sondern will nur darauf verweisen wie sehr ich Stipe Mesic schätze. Aber lest selber.Fašizam neće proći

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić jučer je u vrlo žestokom govoru u Jasenovcu napao one neodlučne povjesničare, lažne borce za ljudska prava te moguće osumnjičenike za ratne zločine da posljednjih dana pokušavaju izvršiti reviziju povijesti.

Na tradicionalnom okupljanju i komemoraciji povodom 64. godišnjice proboja logoraša iz jasenovačkog logora 1945. godine Mesić je dodao i kako napadi na njega i antifašizam neće proći, jer kada Hrvatska uđe u EU, u njoj neće više biti mjesta za ljude koji veličaju fašizam i koji bi iznova pisali povijest, prenose agencije, navodi Index.hr.

Mesić se obrušio na “8. ofanzivu revizionista“ koji ne napadaju samo antifašiste, nego i njega i njegovu obitelj. On je istaknuo kako antifašistički pokret u Hrvatskoj i Jugoslaviji nije bio zločinački te da njegov vođa Josip Broz Tito nije bio zločinac.

“Ali je zato zločinački bio ustaški pokret i njihova država, koji su se nažalost kitili hrvatskim imenom“, istaknuo je Mesić, te dodao da je nakon 2. svjetskog rata zločina iz osvete ipak bilo.

Potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor istaknula je kako hrvatska vlast najoštrije osuđuje zločine u vrijeme ustaškog režima te kako je Jasenovcem 1.300 dana vladalo bezumlje.

Logoraši iz Jasenovca svoj su proboj izveli 22. aprila 1945. godine. Po posljednjim podacima, u tome je logoru ubijeno više od 75.000 ljudi među kojima je bilo oko 34.000 muškaraca, 20.000 žena i 19.000 djece mlađe od 14 godina.

Dan sjećanja na žrtve Jasenovca obilježen je i u Republici Srpskoj gdje je u Donju Gradinu došao i premijer Srbije Mirko Cvetković. U ime Republike Srpske cvijeće i vijence su na groblju “Topola“ položili predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i delegacija Vlade RS-a koju je predvodio premijer Milorad Dodik.

Premijer Srbije je istakao kako je Donja Gradina nacionalni simbol stradanja te da ne smiju iz sjećanja nestati oni koji su izgubili živote zato što su bili druge nacije i vjere, prenio je RTS. Dodao je kako se Srbija opredijelila na poštovanje i razumijevanje drugih te da osuđuje sve zločine. Predsjednik Parlamenta Republike Srbije Igor Radojičić rekao je kako je “naša zadaća da se ovog mjesta sjećamo i posjećujemo ga još veća zato što se decenijama nije proširila puna istina o Jasenovcu i Gradini“.

Prema zvaničnim podacima vlasti bivše SFRJ, u jasenovačkom logoru smrti na svirep način je ubijeno oko 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, više od 20.000 djece i 120.000 antifašista, pripadnika drugih naroda i narodnosti.

27/04/09 Oslobodjenje