OPTUŽENI ZA ZLOČINE NAD HRVATIMA BUGOJNA PUŠTEN IZ PRITVORA


ARAJEVO - Sud BiH donio je 8. listopada 2009. godine rješenje o ukidanju pritvora prema optuženom Aliji Osmiću (42) i izrekao mjere zabrane koje uključuju:
1. Optuženom se zabranjuje napuštanje općine Bugojno, bez prethodnog odobrenja Suda, osim kada se mora pojaviti pred Sudom u ovoj kazneno-pravnoj stvari ili po odluci Tužiteljstva. Optuženi ne može promijeniti prebivalište bez prethodnog odobrenja Suda.

2. Naređuje se privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice. Optuženi će prije nego što bude pušten iz pritvora, Sudu predati važeća osobna dokumenta koja posjeduje, njima raspolaže ili ih kontrolira.

3. Optuženom se naređuje da se svaki ponedjeljak i srijedu lično javlja u PS Bugojno.

4. Optuženom se zabranjuje kontaktiranje ili uplitanje na bilo koji način sa osobama koji su svjedoci optužbe u postupku koji se vodi protiv njega, odnosno sa osobama čija su imena navedena u optužnici Tužiteljstva BiH, kao i svim eventualnim budućim svjedocima u ovom predmetu.

5. Optuženom se zabranjuje kontaktiranje ili sastajanje sa svim aktivnim sudionicima u ovom kaznenom djelu, kao i sa drugim suučesnicima i pomagačima.

6. Optuženom se također nalaže da ne razgovara o ovom predmetu sa bilo kim, osim sa svojim braniocem.

7. Optuženom se zabranjuje posjećivanje mjesta gdje borave ili gdje imaju svoje prebivalište osobe koje su navedene kao svjedoci u optužnici Tužiteljstva BiH.

8. Optuženom se zabranjuje prisustvo društvenim okupljanjima, kako javnim tako i privatnim, a posebno posjećivanje svih ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se odvijaju društvene aktivnosti na području općine Bugojno.

9. Optuženom se nalaže da strogo postupa u skladu sa naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju naložene obaveze ili kojim se zahtjeva njegovo prisustvo u Sudu BiH, kao i da bude dostupan Tužiteljstvu BiH kada i gdje je to neophodno u svrhu daljeg toka ovoga kaznenog postupka, bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Ove mjere će najkasnije trajati do pravosnažnosti presude, osim ukoliko iste ne budu izmijenjene ili ukinute ranije. Ukoliko optuženi prekrši izrečene zabrane i naloge Suda, može mu se odrediti pritvor.

Podsjetimo, optužnica tereti Aliju Osmića za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a uhićen je 9. rujna ove godine.


Osmić je osumnjičen je da je tijekom 1993. godine u Bugojnu počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH, nad zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.


Pincom info - BH Internet Dnevnik - najnovije vijesti iz BiH i svijeta